Dell toont Latitude-laptops met dunne schermrand en Alienware met oledscherm

Dell heeft op de CES nieuwe laptops getoond waaronder zakelijke Latitude-modellen die van een dunne InfinityEdge-schermrand zijn voorzien en een Alienware-laptop met oledscherm. De fabrikant brengt daarnaast budget-Inspiron-laptops uit.

De Latitude 13 in de 7000-serie is Dells eerste zakelijke machine die van een InfinityEdge-scherm is voorzien. Eerder kregen de XPS 13 en de XPS 15 al een dergelijk scherm, dat randen van zo'n 5mm dik heeft. De nieuwe Latitude beschikt over twee usb-c-poorten met ondersteuning voor thunderbolt 3. Daarnaast zijn er mini-hdmi en usb 3.0 aanwezig. Een van de twee usb-c-poorten kan gebruikt worden om te laden en de fabrikant brengt usb-c-accessoires uit om het aantal interfaces uit te kunnen breiden. Er komen modellen met full-hd-resolutie en QHD+-varianten, en standaard heeft de laptop een behuizing van koolstofvezel, maar er verschijnen ook versies met een aluminium chassis. De processor is een Core M-model en daardoor hoeft de laptop niet met een ventilator gekoeld te worden. De laptop verschijnt in maart in de Benelux voor een nog onbekende prijs.

De Dell Latitude 12 7000 is een zakelijke 12,5"-convertible en bestaat uit een tablet met een toetsenbord-accessoire. Standaard levert Dell een Slim Keyboard mee, dat naast een dun toetsenbord uit een cover met verstelbare standaard bestaat. Gebruikers kunnen daarnaast voor 120 dollar een Premium Keyboard aanschaffen, dat over toetsen met meer travel en een betere touchpad beschikt. De tablet wordt magnetisch met de toetsenborden verbonden en deze onderdelen hebben geen interfaces of extra accu. De interfaces van de Latitude 12 zijn twee usb-c-poorten met thunderbolt 3, een kaartlezer en simkaartsleuf. De startprijs van dit model is 1199 euro en het komt in februari beschikbaar in een full-hd- en een uhd-variant.

De andere laptops die Dell op de CES voor het eerst toont, zijn nieuwe Inspiron 11-modellen. De Inspiron 11 3000-serie heeft 11,9"-schermen met een resolutie van 1366x768 pixels. Dell voorziet ze van usb 3.0 en hdmi, en er zijn 2GB geheugen en 32GB emmc-opslaggeheugen aanwezig, zoals wel vaker bij budgetlaptops met Windows 10. De processor is een Celeron van de Intel Skylake-generatie. Dell brengt de modellen in het blauw, rood en wit uit vanaf 18 januari, voor een prijs van 301 euro.

Nieuwe Alienware-laptops verschenen er niet, maar wel was er de aankondiging dat de Alienware 13 later dit jaar met een oledscherm uitgerust kan worden. Dat scherm krijgt dan een resolutie van 2560x1440 pixels en de responstijd bedraagt 1 tot 2ms. Afgezien van de schermoptie verandert er niets bij de gamelaptop. Wat de meerprijs van de bestaande Alienware 13 wordt, wilde Dell nog niet zeggen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2016 • 08:19

58 Linkedin

Lees meer

Reacties (58)

Wijzig sortering
Wanneer stappen laptopbouwer van die walgelijke resolutie van 1366*768 af?
Ik kan daar serieus weinig mee als ik op dat scherm aan het werk ben.
Dit doen ze volgens mij serieus om upsell te genereren op de HD schermen, want wie wil er nou zo'n walgelijk lage resolutie!?!
Omdat er genoeg mensen zijn die 1366x768 voldoende vinden - jij valt niet in die groep, de meeste andere Tweakers ook niet, maar een deel van de resterende 99.9% van de Nederlandse bevolking is wellicht een andere mening toegedaan. Een groep die niet hecht aan specs maar aan functionaliteit, een groep voor wie 300 euro al een hoop geld is (en een meerprijs van, ik zeg 50 euro, voor 1080p een aanzienlijke is), een groep voor wie 1080p schermen te priegelig zijn.
Met andere woorden: misschien wel een idee om je ook eens in al dat soort mensen te verplaatsen in plaats van puur vanuit je eigen beleving te oordelen.
Als ik kijk naar functionaliteit ipv specs kun je met 1080p prima twee vensters tegelijk open hebben en met 768p niet. Alleen de gemiddelde consument legt die link tussen specs>functionaleit niet.

Een vriend van me heeft bijvoorbeeld laatst een 15.6" 768p laptop gekocht, voor hem een prima apparaat. Zijn eerste reactie toen ie op mijn laptop zat(15.6" 1080p) was dat hij niet begreep hoe ik zoveel meer desktop had. Hij dacht nl. dat resolutie daar geen invloed op heeft maar de grootte van de laptop. Dus nogmaals een hogere resolutie heeft voor die resterende 99% ook zin, alleen weten ze vaak niet op welke specificatie te letten voor welke functionaliteit
Alleen heeft deze Dell een 11,9 inch scherm ipv 15,6.
Al eens met oudere gebruikers gewerkt?
Die willen helemaal geen hoge resolutie. Komen dan klagen dat alles veel te klein is.
Hoge resolutie betekend niet kleinere interface. Macbook's hebben ook een resolutie van 2304x1440 op 12" scherm. Het is allemaal gewoon wat scherper en prettiger.

[Reactie gewijzigd door Kura op 8 januari 2016 10:23]

nogmaals... diezelfde oudere mensen klagen zelfs niet als het scherm niet scherp is en een refresh-rate heeft van 25 Hz
En het moeten niet altijd oudere mensen zijn... Veel verpleegkundigen hier hebben echt geen meerwaarde aan zo een grote resolutie. En de oude software die we gebruiken heeft daar ook al moeite mee...
Ook 'oudere' mensen zien het verschil tussen een laag resolutie en een hoog resolutie scherm, want het leest gewoon veel fijner. Je zet de groep ouderen in een het hokje half gehandicapt die kwaliteit van een scherm of snelheid niet zouden herkennen maar dat is onzin. Oude software moet je gewoon niet gebruiken tenzij je aan allerlei legacy troep vast zit. De groep ouderen hebben dat niet.
We werken hier in een ziekenhuis met personeel dat soms moeilijk overweg kan met hoge resolutie. Vanaf Windows 7 kan je het OS al goed aanpassen, Windows XP wat hier nog in gebruik is heeft dit niet.
En de meeste gebruikte software kan er ook helemaal niet mee omgaan... (veel dos based software)
Dan ben je soms wel blij met een scherm met lage resolutie om het gezaag van die mensen niet te moeten aanhoren :-)
Dit is toch een stelling die totaal niet reëel is?
Hogere resolutie verbeterd de contouren/contrast, kortom scherper beeld en meer space.

Dit het niks met nieuwe of oude software te maken, die blijft wel functioneren en ziet er niks anders uit.
Waarom nemen die door jouw geschetste ouderen dan geen tweedehands laptops?

Als ze met 25Hz kunnen omgaan gaan ze het verschil tussen een oude Core2Duo met SSD en deze laptop ook niet merken.

Overigens geldt jouw verhaal zeker niet voor alle oudere mensen, mijn vader(59) zal echt geen 25/30Hz bureaublad kunnen uitstaan ;)

[Reactie gewijzigd door !mark op 8 januari 2016 13:00]

Hogere resoluties zorgt toch voor een veel betere weergave en niet zo'n klein beetje ook. Men kan wel aannemen dat het merendeel dit niet belangrijk vind tot op het moment dat het verschil ervaren wordt.

Dan kan je wel suggereren dat het geen meerwaarde heeft, maar dat is gewoon onzin. Betere weergave heeft altijd een meerwaarde.
Tegenwoordig werkt schalen prima met moderne software. Dus dan is alles net zo groot maar scherper
Omdat FHD op een 11,9 of 13" scherm te klein is zonder scaling toe te passen. En scaling bij lang niet alle programma's correct werkt.
Onzin, FHD leest prima op 11,9 en 13". Hoger dan dat is imho dan wel onzin gezien de scaling issues.
Ik werk met de meest belachelijke programma's (ImageJ, CellProfiler, R) en onder W10 is dat echt geen probleem meer. Bij de programma's die niet van zichzelf hiDPI zijn win je helaas niet aan scherpte, maar ze zijn qua grootte wel uitstekend.

Windows 10 heeft geen scaling issues meer, het is nog niet zo netjes als bij OSX maar het vormt geen probleem meer.

Hoewel ik FHD op 13" nog steeds ruim voldoende vind, maar heeft dan meer niets meer scaling te maken.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 8 januari 2016 09:30]

En dat is een probleem.

Heb zelf een alienware 15" met 4k scherm op win8.1. Maar ik kan niet naar win10 omdat ik voor bedrijven werk met zware geheimhoudingsplicht (nda's, geen over-de-continents-grens-verkeer etc).

En geloof mij, dat scherm en die resolutie is geweldig ... behalve dat als ik veel programma's gebruik, ze niet goed kunnen scalen: Alle Adobe programma's, mijn explorer-replacement (xplorer2), Android Studio, 3dsmax ... werkt prima op 1080p, maar is belachelijjk klein op 4k :-(
Ik heb een full HD 13" scherm in mijn chromebook en ben erg blij dat het IPS is maar de resolutie staat wel op 1536x864 (/125%) zodat alles fatsoenlijk schaalt en leesbaar is. Als je in de leeftijd komt dat je een leesbril nodig hebt voor de hele kleine lettertjes maar nog geen zin om die achter je laptop op te zetten is een lagere resolutie niet altijd erg.
Alleen de lage verticale revolutie van 768 is wat jammer.
Dat fabrikanten nog TN panelen in een desktop stoppen daar zouden ze eens mee moeten stoppen.
Omdat consumeten en kleinzakelijke gebruikers vooral naar de prijs kijken. En Inspiron op zich is niet een een highend lijn, Wil je meer? Dan config je een model naar je smaak of pakt een duurdere serie.
Heb toevallig afgelopen week op kantoor een nieuwe Latitude E7250 12,5 inch meegenomen en inderdaad, wat is dat scherm en de resolutie een tegenvaller. In dit prijssegment had ik wellicht naief verwacht hetzelfde beeld te hebben als op een 15inch, alleen in verhuiding kleiner. Nu zijn mijn ogen prima, vandaar ik voor de 12,5 inch had gekozen,

Maar alles lijkt uitvergroot op het scherm te komen bij de maximale instelbare resolutie van 1366x768. Als iemand suggesties heeft om dat te verbeteren, heel graag!
Waarschijnlijk staat de scaling (Change size of text ... in Windows 10) nog op 125% of iets, dan ziet het er gek uit. Verder is de E7250 er ook in 1920*1080. :D (Helaas heb ik die niet, staat nog op de wishlist...)
Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat de Latitude 13 mij tegenvalt. Het scherm zal zeker mooi zijn, maar o.a. door de carbon-look verliest hij zijn klasse. De zilveren bovenkant van de XPS 13 vind ik veel chiquer tonen.

Deze laptop gaan wij zeker uitproberen en als hij bevalt in redelijke aantallen uitrollen, maar hij moet het hier wel opnemen tegen de uitstraling van een MacBook.

Edit:
Als ik de foto's hier bekijk dan lijkt de Latitude 13 wel dikker als de XPS 13 terwijl die een Core i5 of i7 aan boord heeft.
Ik vraag me af of de Core M de enige optie is voor de Latitude 13 of dat er ook gekozen kan worden voor een i3/i5/i7, maar dan zal er wel een fan in moeten.

Edit 2:
The Verge heeft een video van de nieuwe Dell modellen, http://www.theverge.com/v...DE6IpfR1l0g6iSTm6xcM1zTGz. Zij vertellen dat deze laptop het type nummer E7370 heeft. Het model wat hij in handen heeft lijkt effen zwart aan de bovenkant, maar hij verteld helaas dat hij een carbon-look heeft.
Misschien zit er nog verschil in kleur tussen het touch en non-touch model zoals Dell al eerder heeft gemaakt.

[Reactie gewijzigd door My-life op 8 januari 2016 10:15]

+1Anoniem: 432173
@My-life8 januari 2016 08:43
Heb zelf een xps 13, een eerlijk gezegd vind ik die latitude 13 mooier.
De xps 13 lijkt qua vormgeving vooral een flauw afkooksel van een macbook terwijl die latitude toch een eigen identiteit probeert te krijgen.

Ik vind vooral de core M tegenvallen... voor zakelijke laptop...
Ik heb zelf pas een XPS 13 en vind die ongeveer even veel op de MacBook lijken als deze Latitude 13 op de Lenovo X1 Carbon (die ik voor mijn XPS 13 gebruikte). Ik prefereer zelf het zilver, maar misschien ook wel omdat het anders is dan mijn vorige laptop.

Zo lang er aan dit tempo nieuwe laptops uitkomen die allemaal een toetsenbord en een scherm hebben die ten opzichte van elkaar openklappen en die allemaal in verhouding tot hun scherm zo compact mogelijk ontworpen worden, is het natuurlijk niet echt te vermijden dat elke laptop sterk op een of meerdere voorgangers van het eigen merk en/of de concurrentie lijken. :-)
De Latitude is dus eigenlijk een goedkoper alternatief voor de XPS 13?
Ik denk het niet. De latitude lijn is juist een stuk duurder. Als je naar de vorige modellen kijkt is dat iig zo geweest, en het komt niet zo zeer omdat ze betere specs hebben, maar er wordt met beter materiaal gewerkt. De behuizing is bijv een flink stuk sterker (je kon bijv er op staan, of ze konden tegen een val), of neem bijv de keyboard die spat of waterdicht was waardoor ej gerust koffie over je keyboard kon krijgen zonder dat er iets mee zou gebeuren. Als ik het mij goed herinner werd er ook van betrouwbaardere hardware gebruikt, maar ik kan mij in dit laatste vergissen. Naast dit alles, wanneer je de Latitude koopt krijg je automatisch 3 jaar pro on site garantie erbij en windows pro. (dat is iig tot nu zo geweest)

Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat dit goedkoper zal worden dan de XPS13 (als ze vergelijkbare specs hebben dan)
En de latitude lijn kan je in een Port Replicator prikken aka Dockingstation.
Die inspiron 11 is een interessant dingetje, als ze zon modelletje in de lineup houden (voor ongeveer die prijs) wordt dat de vervanger voor mijn huidige chromebook
Op zich heeft zo'n model mijn interesse ook, maar die 32GB vind ik net te krap voor het draaien Windows en een aantal applicaties.
Er zou bij mij dan ook direct linux komen te staan :)

En het chromebookje kan nog wel even door, zoiezo zou ik een model met 4gb ram willen hebben
Ben vooral naar benieuwd hoe snel die OLED scherm zal inbranden, het ziet er vast prachtig uit maar ik vrees dat bij normaal gebruik de kans op inbranden vrij hoog is.

En dat zou zonde zijn.
Daar hebben ze vast wel iets voor bedacht. Ze gaan neem ik aan niet het risico lopen dat veel producten terug gebracht gaan worden omdat deze niet deugt. Zeker in nederland heb je voldoende consumentenrecht om een oplossing te mogen eisen.

De kans blijft tuurlijk wel bestaan dat dit gebeurt nadat de tijd is verstreken waarin van een product mag worden verwacht dat deze normaal blijft werken, Maar dat risico blijft bestaan bij elk product. Zo worden veel onderdelen van consumentenproducten vaak uitgekozen op basis van de verwachte levensduur, niet op basis van een zo lang mogelijke levensduur.

Zie bijvoorbeeld de geschiedenis van de gloeilamp :
"In 1924, Osram, Philips, General Electric, and other major electric companies met and formed the Phoebus Cartel under the public guise that they were cooperating to standardize light bulbs. Instead, they purportedly began to engage in planned obsolescence. To achieve this the companies agreed to limit the life expectancy of light bulbs at 1,000 hours -- less than Edison’s bulbs had achieved (1,200 hours) decades before; any company that produced a bulb exceeding 1,000 hours in life would be fined. ""
Daar hebben die producenten ook gelijk in: Levensduur speelt amper een rol in de aankoopkeuzes van een consument, we willen de laagste prijs, dus wij consumenten vragen en de producenten draaien.
Een computer met een O-led scherm! dat moet er fantastisch uit zien! Lees net dat er ook een dell monitor is laten zien met een o-led scherm! Zeker een mooie ontwikkeling maar 4999,- dollar is zelfs voor het high-end segment nog duur denk ik.

De optie op de Alienware 13 zal ook geen koopje worden.
De prijs zal niet veranderen als er je voor een oled scherm kiest op de alienware 13
"Afgezien van de schermoptie verandert er niets bij de gamelaptop. Wat de meerprijs van de bestaande Alienware 13 wordt, wilde Dell nog niet zeggen."

wordt toch gesproken van meerprijs?
Het zou leuk zijn als er geen meerprijs is voor het OLED scherm maar of dat daadwerkelijk zo zal zijn, moeten we afwachten... eerst zien, dan geloven.

Alle TV's en monitoren met OLED die tot nu toe op de markt zijn, zijn aanzienlijk duurder dan een equivalent model met een gewoon LED paneel, en zelfs voor smartphones wordt (AM)OLED alleen nog maar toegepast in de topmodellen. Dus over het algemeen lijkt OLED toch altijd duurder te zijn dan een ander soort scherm.
tuurlijk ! en daar geef ik je ook volledig gelijk in !

Alleen, als je voor het oled scherm kiest moet er ingeleverd worden op de resolutie. dus dat of je krijgt een hogere resolutie lcd scherm. Of je kan kiezen voor een mooiere oled scherm met een lagere resolutie maar wel met mooiere kleuren.

ik vind het best redelijk en niet raar als ze zeggen dat de prijs hetzelfde zou blijven. er is een verschil en het is in dit geval of de een of het ander.
En er veranderd wel degelijk iets aan de laptop, want er komt een kleuren optie bij en dat is rood. Waarom tweakers het niet gecovered heeft weet ik niet maar er komen dus 2 veranderingen op de 13 inch lijn

Edit:typo's


Eigenlijk 3 want de resolutie op oled is kleiner als op lcd. Dus er waren 2 veranderingen die tweakers of niet heeft doorgekregen of ze geen zin hadden om op te schrijven

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 8 januari 2016 11:50]

De latitude 12 7000 series zijn zeer strak vormgegeven zakelijke notebooks met degelijke hardware en firepower onder de hood. (Heb zelf de 7210/40 en momenteel de 50 gehad). De nieuwe latitudes lijkt wat consessies te moeten doen. Vraag me bijv. af of je het RAM en of SSD/mini-pci-e nog kan uitbreiden. Dat zou anders best een gemis zijn.
In het artikel wordt er niet vermeld of de 15" Latitude ook een nieuwe display krijgt (zoals de xps15)? Iemand een idee?
zover ik het weet, is de Latitude 15 een 5000 serie en dat is de mid-range lijn van de latitude en dus vrees ik dat het niet de infinity rand zal krijgen..
Er bestaat ook een Latitude 15 7000 serie ;)
nope, dat is de Inspiron ;)
I stand corrected. My bad. :)
heh, no harm done :D kan gebeuren :D
Die lange connector en vrij dikke (dus wss stugge) kabel op de latitude vallen mij wel wat tegen. Ik had liever een 90° haakse connector gezien zodat de kabel meteen naar achteren geleid zou worden. Liefst van al nog met een magnetische connector (zoals de oude macbooks) zodat het echt dummy-proof zou zijn. Verder een leuke business laptop, M-cpu valt lichtjes tegen maar CPU is zelden bottleneck in klassieke business omgevingen...
Op theverge.com staat een kort filmpje waarin een deel van Dell's nieuwe apparaten getoond worden.
Ik vind dat ze een mooi klassiek en klasse uitstralen met hun vernieuwde lijnen..

In mijn ogen kan het op tegen Apple's uitstraling. Ik ben het zelf een beetje zat. Het is al jaren hetzelfde dus ik hoop dat ze inzetten op huidige macbook lijn..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee