'63 procent van Europese bevolking heeft toegang tot 4g-netwerk'

Ongeveer 63 procent van de Europese bevolking valt binnen het dekkingsgebied van een 4g-netwerk. Dat stelt de GSM Association. In 2020 zou dat percentage tot 83 procent moeten groeien. Toch zou in het begin van 2015 slechts 10 procent van de mobiele verbindingen 4g zijn.

Mockup: 4g+ in beeldDe GSMA denkt dat het percentage 4g-gebruikers de komende jaren verder groeien. De inschatting van de organisatie is dat in 2020 meer dan de helft van de mobiele verbindingen 4g is. Er wordt gesproken over 53 procent.

Aan het eind van het huidige kalenderjaar zouden er ongeveer 431 miljoen unieke mobiele abonnees in Europa zijn. Het gaat volgens GSMA om 79 procent van de totale Europese bevolking. GSMA verwacht dat de penetratiegraad door de jaren heen nog een relatief kleine stijging laat zien. De dekkingsgraad is de afgelopen jaren eveneens sterk gegroeid en die lijn zet naar verwachting door.

Volgens de cijfers van de GSMA dekken 4g-netwerken een gebied af waar naar verluidt 63 procent van de Europese bevolking woont. Eerder dit jaar werd de grens van 50 procent doorbroken. In 2020 zou ongeveer 83 procent toegang tot een of meerdere 4g-netwerken moeten hebben.

Door Kay Korevaar

Stagiair

08-12-2014 • 16:23

66 Linkedin

Reacties (66)

66
64
39
1
0
6
Wijzig sortering
Verwarrende titel. Net of 63% ook daadwerkelijk 4g heeft...

Net zoiets als 90% van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot iTunes. Maar dan wel als je een iPhone hebt en een abonnement...

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 8 december 2014 16:28]

Niks verwarrends aan.. 63% heeft toegang. Dat is niet hetzelfde als 63% heeft.

Ik had eerlijk gezegd veel minder dan 63% verwacht. Maar tegen de tijd dat iedereen 4g heeft komt 5g er ook aan ;P
Juist wel, dat ik binnen een dekkingsgebied zit wil niet zeggen dat ik ook toegang heb tot het 4g netwerk. Mischien zit ik wel midden in een 4g gebied maar heb ik helemaal geen mobiele telefoon of een zonder 4g ondersteuning, dan heb ik geen toegang tot het 4g netwerk,

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 8 december 2014 16:48]

Geen toegang hebben wil zeggen dat het niet mogelijk is voor iemand om er gebruik van te maken. Of ze nou een telefoon hebben of niet. Dat maakt niet uit. met een 4g toestel kan jij er dan ook bij, alleen heb je die misschien niet. Dat weerhoudt je er niet van om er gebruik van te kunnen maken als je er wel een zou hebben?

[Reactie gewijzigd door Dahley op 8 december 2014 16:54]

Geen toegang hebben wil zeggen dat het niet mogelijk is voor iemand om er gebruik van te maken.
Nee, want ook al zit je in het bereik van het netwerk, je kan het deel uitmaken van het netwerk omdat je geen apparaat hebt om deze verbinding op te zetten.

De zin in het artikel zelf is is wat mij betreft beter geformuleerd
'4G networks currently cover 63 per cent of the European population'

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 8 december 2014 17:00]

Je denkt te computerachtig, te yes/no/error-achtig. Dit is normale spreektaal dat ,mensen van iets gebruik kunnen maken als ze de juiste middelen zelf hebben.

20% van Oeganda heeft geen toegang tot schoon drinkwater -> Ze kunnen er totaal niet komen
80% heeft wel toegang, maar wellicht wordt maar 70% van die 80% bereikt, omdat de overige 30% het juiste touw voor de diepte van de put niet heeft. Desondanks zouden ze indien ze het touw zouden hebben gewoon toegang hebben.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 8 december 2014 17:04]

Je denkt te computerachtig, te yes/no/error-achtig. Dit is normale spreektaal dat ,mensen van iets gebruik kunnen maken als ze de juiste middelen zelf hebben.

20% van Oeganda heeft geen toegang tot schoon drinkwater -> Ze kunnen er totaal niet komen
80% heeft wel toegang, maar wellicht wordt maar 70% van die 80% bereikt, omdat de overige 30% het juiste touw voor de diepte van de put niet heeft. Desondanks zouden ze indien ze het touw zouden hebben gewoon toegang hebben.
Je probeert er een leuke draai aan te geven.
Maar de Tweakers titel klopt niet. En de mensen die niet het juiste touw hebben hebben geen toegang tot schoon drinkwater.
Dan zou ook iedereen toegang tot het goud van de Nederlandse bank hebben, maar ja we hebben de sleutel niet.

De juiste tittel is zoals @Arjan v. Giesse iets van "63% procent van de Europe bevolking woont binnen het 4G dekkingsgebied".
Je probeert er een leuke draai aan te geven.

Je bent aan het muggeNziften.

Ofwel 63% heeft toegang als ze willen. Als jij een oude telefoon hebt of geen juist abbonement, heb je uiteraard geen toegang. Maar dat is volledig in jouw eigen hand. Je hebt dus wel degelijk toegang tot 4G als je wilt.

En uit de context is kristalhelder dat het zo bedoelt is.
Anoniem: 513559
@Armin8 december 2014 18:16
Met jouwn beredenatie heeft iedereen toegang tot alles.. Mits je de juiste hardware hebt, maar die heb je niet, dus heb je geen toegang..

Het is realiteit vs woord interpretatie, maar toegang hebben is simpelweg 'is het mogelijk'.

Het antwoord zonder een telefoon = nee

Als iedereen altijd 24 / 7 een telefoon met 4G zou hebben, dan zou ik het persoonlijk echt toegang noemen.. Maar voor heel veel mensen is het 'verkrijgen' van een 4G toestel een grotere horde dan in het bereik komen van 4G..

Maar valt van alle 2 kanten ook wel wat te zeggen idd :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 513559 op 8 december 2014 18:29]

Ik vind de titel totaal niet verwarrend. Als er had gestaan "63 procent van de Europese bevolking heeft 4g" dan wel.
Ik ben het volledig eens met de reactie van @worldcitizen. Je hebt namelijk ook toegang tot een auto, of je nu een rijbewijs hebt of niet. De mogelijkheid bestaat voor jou, er wordt een milieu gecreëerd waarbij je toegang oftewel de beschikking tot een auto hebt. Je wordt namelijk niet gehinderd in een vrije aanschaf, op een manier die jou schikt. Net zoals dat ik toegang heb tot 4g, maar ik wellicht de juiste hardware niet heb, wil niet zeggen dat als ik dat niet verander dat ik dan nog steeds geen toegang heb. De infrastructuur is er namelijk. Net zoals dat ik toegang heb tot een auto, wil niet zeggen dat ik er daadwerkelijk in mag rijden.
Die telefoon/abonnement met 4g valt wel te regelen. Als je geen dekking hebt houdt het op. Toch wel een verschilletje.
Juist wel, dat ik binnen een dekkingsgebied zit wil niet zeggen dat ik ook toegang heb tot het 4g netwerk. Mischien zit ik wel midden in een 4g gebied maar heb ik helemaal geen mobiele telefoon of een zonder 4g ondersteuning, dan heb ik geen toegang tot het 4g netwerk,
Wat jij noemt is geen criterium om te zeggen dat iemand wel/geen toegang heeft.
Dus jij zegt dat mensen die geen vaste telefoon hebben, maar wel het draadje naar hun huis geen toegang tot vaste telefonie heeft? OOk al ligt die draad midden in de woonkamer?

Of als iemand zowel een vieze waterput heeft als een schone waterput, maar diegene haalt continu zijn drinken uit de vieze -> Heeft diegene dan geen toegang tot schoon drinkwater, simpelweg omdat ij/zij dat niet doet?

Ik denk dat jij de verbanden ergens behoorlijk verkeerd legt..
Ik kan vanaf mijn woonplaats bij de noordzee komen, maar ik heb geen boot. heb ik dan toegang tot engeland, puur omdat er water ligt waar ik overheen zou kunnen varen als ik een boot zou hebben?
Ja dat heb je zeker :) Je hebt de toegang/mogelijkheid, alleen niet de middelen om er gebruik van te maken... precies het punt wat men probeert te maken.

Je probeert er teveel nuance in aan te brengen/je voegt er een criterium aan toe die in verband met dit artikel niet bestaat... het is gewoon simpel; 63% van de mensen in Europa wonen in een gebied waar 4G beschikbaar is. Die mensen zonder 4G toestel zouden met het juiste toestel en abonnement wel direct toegang hebben tot 4G... ze hoeven niet te verhuizen oid. Er wordt nergens gesproken over onderdeel uitmaken van, gaat puur om de beschikbaarheid.

Het artikel haalt zelfs aan dat begin 2015 nog maar 10% werkelijk met 4G verbonden zal zijn... wat jij wil weten staat dus ook vermeld.
[...]
Je probeert er teveel nuance in aan te brengen/je voegt er een criterium aan toe die in verband met dit artikel niet bestaat...
Maar mijn reactie ging niet over de inhoud van het artikel maar over of de titel wel of niet verwarrend is.
Vind ik niet als je ook het artikel leest... daar gaat het uiteindelijk om.
ja je kan er heen zwemmen, "or die trying to"
Al zal 5G waarschijnlijk minder interessant zijn voor de consument en eerder interessant voor de telco en de industrie.

Veel onderzoek naar 5G is vooral op spectral efficiency en spectral reuse gericht of het mogelijk maken van Machine-To-Machine communicatie (is in 4G zwaar inefficiënt). Alleen millimeter wave techniek is écht een boost voor de consumenten ervaring. Denk maar aan mobiel internet tegen glasvezel snelheid! Al is het bereik dan weer wat minder door de hoge frequentie.
Anoniem: 601896
@Swerfer8 december 2014 16:27
Bij mij ligt het niet aan m'n provider, maar aan m'n telefoon.
Met de ene telefoon is het net wel op kantoor, met de andere heb ik überhaupt geen bereik.
Toegang hebben is toch wat anders dan er daadwerkelijk gebruik van maken. Bovendien staat er meteen onder; "Toch zou in het begin van 2015 slechts 10 procent van de mobiele verbindingen 4g zijn."
Helaas moet je nog atlijd extra betalen voor 4G. Totdat dit standaard tot de abonnementen hoort blijf ik tevreden met een 3G verbinding. Dat beetje extra snelheid is mij dat geld niet waard.
Dan moet je even naar een andere provider kijken. Hi/KPN bijvoorbeeld, geen extra kosten voor 4G.
Het is trouwens niet alleen snelheid, maar in veel grotere mate bereik waar je het verschil zult merken. En dus ook in je batterij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 8 december 2014 16:31]

wellicht ligt het ook aan het feit dat ik een sim-only heb van Telfort.
Maar ook bij de vodafone simonly van mijn vriendin moet ik €5 bijbetalen voor een 4G verbinding. Dat vind ik het niet waard
Vodafone/kpn/tmobile hebben dit allemaal in de abbo's standaard zitten, alleen bij de ouwe bel sms/web moet je 2,50 bij betalen als je erop wil.

Ik heb dit dus ook nog geen red dus betaal nu 2,50 extra.
Nee?
Ik heb voor €18,50 per maand 2GB data, 90minuten bij T-Mobile mét 4g...

Bij T-Mobile zit 4g er gewoon bij.
In Belgie hoort het er standaard bij, meer geld voor 4G vragen zorgt enkel voor een snellere verzadiging van het spectrum, geen goed idee voor providers dacht ik.
Dat ligt dan aan je provider. :)
dat hangt redelijk van je telco af. Bij tmobile hoefde ik niet extra te betalen, en bij Hi ook niet (bij hi krijg je bij een grotere databundel vanzelf de 4g erbij)
Ik heb de extra snelheid ook totaal niet nodig, maar het verlaagde energieverbruik is voor mij de main usp. Als ik Facebook messenger op mijn iPhone gebruik met 3G loopt mijn accu met ongeveer 1% per minuut naar beneden. Dat is compleet geschift. Even een gesprek voeren en je accu is bijna leeg.
Anoniem: 627048
8 december 2014 16:30
Ik heb bij Simyo nu 4G aangezet en een duidelijk verschil in snelheid. Desalniettemin is het vaak overbodig omdat de omgeving van waar ik woon geen 4G dekking heeft. Thuis op WiFi uiteraard.

Ik heb liever een betere dekking van 3G dan 4G nu. Omdat ik geen filmpjes kijk etc.
4G kan op lagere frequenties werken, waardoor in principe met hetzelfde aantal masten een beter bereik dan 3G gehaald kan worden.
Het belangrijke is dat het toestel dat je hebt 4g ondersteunt. Veel mensen hebben nog een oud toestel.. Ook weten veel mensen niet dat 4g sneller is dan 3g en willen dan geen extra kosten. ( hangt af van welke provider je hebt ).

[Reactie gewijzigd door tweakerjunior op 8 december 2014 16:38]

Ik heb 4G maar zie geen significant verschil, buiten het laden van video's. Maar voordat er bijna 100% dekking is, zal 5G alweer aanwezig zijn. First world problems.
4G is een zeer mooi iets, het verschil is duidelijk te merken :)
Momenteel een bundel met 300 min, 200 SMS en 3gb data voor 18,5 euro per maand zonder 4G. Als ik 4G erbij zou willen, dan kost dat 5 euro per maand extra. Echter heb ik een Note 2 die het niet ondersteund. Daarbij vind ik 3G nog snel genoeg en hoef ik nog geen upgraden. De aanbieder heeft ook pas het limiet van 7,2 mbits naar 14,4 mbits verhoogd, dus daar ben ik erg blij mee.

Toch is het goed dat ze bezig zijn met de uitrol van 4G. Dat ik het nu nog niet nodig heb, zegt nog niks over mijn wensen in de toekomst.
18,50 euro per maand voor 3 gb data en 300 belminuten, bij welke provider is dit?
Telfort met combivoordeel.
Anoniem: 330244
8 december 2014 17:52
Mooi hoor. Kunnen we in de trein nòg sneller asociaal doen.
De trein? Soms een muziekje aan, vaak naar buiten kijken of de krant lezen, ben vast een zeldzaamheid :P

(En aan 4G heb ik niks op een Nexus 4 :P )
Ik helaas nog niet...omdat Hi het vertikt om klanten van voor september 2013 op het 4g netwerk toe te laten, zonder daarvoor extra te hoeven betalen. :(
In 2020 is er waarschijnlijk al 5G, gezien het feit hoe snel het gaat.

Dus hebben wij wat een 4G? Ja deels.

Zullen wij wat aan 5G hebben? Nee, tenzij we doelen op die mensen die op hun piepkleine 5,5" scherm naar 2K (of tegen die tijd 4K) content gaan kijken.

De enige nut van toekomstige 5G is, netwerken opzetten die stabiel en snel genoeg zijn om als normaal internet thuis te gebruiken in gebieden waar geen kabels liggen.
Je vergeet voor het gemak even dat het gebruik van data verandert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee