Snelheidslimieten zorgden ervoor dat het 4g-netwerk juist zwaarder werd belast. Dat zegt de directeur van Vodafone Nederland in een interview met Tweakers. Vanwege de snelheidslimieten duurden datasessies langer en bleven apparaten langer online.
In de praktijk werkten snelheidslimieten daardoor averechts, aldus directeur Rob Shuter van Vodafone Nederland tegenover Tweakers. "Als jij een lagere snelheid hebt met 4g, is het niet zo dat een ander daardoor sneller internet heeft", aldus Shuter.
"Je doet er alleen maar langer over om data te downloaden, waardoor het netwerk verstopt raakt", zegt de telecombaas, die ook beweert dat de snelheid waarmee klanten surfen dankzij het verwijderen van de snelheidslimiet is toegenomen. Gemiddeld zou de verbindingssnelheid met 15 tot 20 procent zijn gestegen, aldus Vodafone, al kan dat dus ook komen doordat klanten simpelweg hogere snelheden kunnen halen.
De provider stopte begin vorige maand met snelheidslimieten op 4g. Wel zijn er nog datalimieten, die bepalen hoeveel een gebruiker in een maand mag downloaden. "Snelheidslimieten zijn overgewaaid vanaf de markt voor vast internet, maar zijn niet logisch voor mobiel", aldus Shuter. KPN heeft eveneens geen snelheidslimiet op 4g, T-Mobile wel.
Shuter verwacht verder dat het bedrijf binnen een halfjaar tot een jaar kan beginnen met het aanbieden van 4g als alternatief voor wie geen vast internet kan krijgen. De provider maakte eerder al bekend daaraan te werken. Volgens Shuter zal dat een nicheproduct worden. "Bijvoorbeeld voor mensen met een vakantiehuis zonder vast internet, of wie internet op zijn boot wil."
Vodafone lijkt sowieso meer aandacht te krijgen voor 'vast' internet. Sinds begin september biedt Vodafone zijn eigen tv-diensten aan dsl-klanten aan. Tot nu toe leverde het bedrijf het tv-platform van KPN mee. De bedoeling is dat alle dsl-klanten overgaan op het Vodafone-platform, dat al beschikbaar was voor glasvezelklanten. Vodafone hoopt tegen het eind van het jaar 50.000 klanten op zijn dsl- en glasvezelnetwerk te hebben.
Het bedrijf is op dit moment nog een virtuele provider op het vaste KPN-netwerk, maar het bedrijf is momenteel bezig met het installeren van zijn eigen apparatuur in de wijkverdeelcentra. Begin volgend jaar hoopt het bedrijf daarmee een miljoen klanten glasvezel te kunnen aanbieden.