Sony verslechtert kwaliteit camera Xperia Z3 bij ontgrendelen bootloader

Sony maakt de camera van de Xperia Z3 slechter bij het unlocken van de bootloader. Dat unlocken is onder meer nodig als gebruikers de telefoons willen rooten. De kwaliteit van de foto's zou minder zijn, omdat Sony algoritmes voor ruisonderdrukking en betere foto's bij minder licht weghaalt.

Sony bootloaderDeze algoritmes zijn beschermd via drm en het proces van het ontgrendelen van de bootloader zou daardoor deze uit de software verwijderen, waarschuwt Sony gebruikers op een pagina gewijd aan het ontgrendelproces. Waarom de door drm beschermde algoritmes uit de software moet bij het ontgrendelen van de bootloader, is onduidelijk. Ook het downloaden van content uit Sony's eigen downloadwinkels kan niet meer na het ontgrendelen van de bootloader.

Sony is de afgelopen jaren groot voorstander geweest van de ontwikkeling van custom roms en het was een van de eerste fabrikanten die een eigen tool aanbood om de bootloader te ontgrendelen. Het is voor het eerst dat de fabrikant zegt dat de ontgrendelen van de bootloader nadelige gevolgen heeft voor de camera.

De Japanse fabrikant spreekt alleen over de Xperia Z3, maar het zou kunnen dat het ook geldt voor de kleinere Z3 Compact, die grotendeels is voorzien van dezelfde hardware en software. De cameramodule van de Z3 zit bovendien ook in eerdere toestellen als de Xperia Z2 en Z1, maar wellicht is de software sindsdien aangepast. De Z3 kwam onlangs uit in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-10-2014 • 13:40

155

Reacties (155)

155
140
77
13
0
36
Wijzig sortering
Het verschil is o.a. hier te vinden. Op XDA wordt gemeld dat dit ook voor de Z3 compact geldt.

Het is een kwestie van tijd voordat je root kan krijgen op de Z3(c) zonder unlocked bootloader, en dan is er niks aan de hand.
Inderdaad en dan is het een kwestie van tijd tot de custom roms zelf de algoritmes inbouwen en maakt het daarna niet meer uit of je hem unlocked of niet :)
Klopt. Voor de Xperia Z2 tablet is inmiddels al een root-methode, met behoud van DRM en daarmee ook garantie.
Ik vind de titel nogal negatief en daardoor wekt het de verkeerde indruk. Sony verslechtert de kwaliteit niet, nee ze verbeteren het (met name low-light performance) d.m.v. van software. Door het unlocken van de bootloader vindt men het schijnbaar nodig om deze verbeteringen niet beschikbaar te stellen. Of ze deze zaken met een unlocked bootloader niet vrijgeven omdat het hun eigen software/patenten/algoritmen zijn, of dat deze van een derde partij zijn die niet wil dat ze openlijk vrijgegeven worden, is niet duidelijk.

Enerzijds kan ik het begrijpen, hoewel het voor de eindgebruiker niet fijn is. Als jij de bootloader unlockt, andere ROM's installeert en in principe zegt "screw you Sony software", dan is het toch niet zo gek dat Sony zegt "prima, maar dan mag je ook ons stukje camera software niet gebruiken"? Als jij een andere ROM wilt installeren, en daarmee zegt dat je niet langer gebruik wilt maken van Sony's software, dan lijkt mij dit niet meer dan een logische consequentie.
Hierbij moet ik ook zeggen dat sommigen in de reacties hier roepen van "het is mijn telefoon dus ik mag er toch mee doen wat ik wil", maar wat betreft software/firmware ligt dit net een tikkeltje anders. Bij software/firmware e.d. gaat het bijna altijd om een licentie overeenkomst; je sluit een overeenkomst tot het gebruik van de software. Houd jij je niet meer aan deze overeenkomst (Sony's ROM willen verwijderen), dan staat Sony vrij om de licentie tot het gebruik van hun software te ontbinden. Daarbij vind ik het dan nog netjes dat Sony de gebruiker hier vooraf op wijst.
Ik vind de titel nogal negatief en daardoor wekt het de verkeerde indruk. Sony verslechtert de kwaliteit niet, nee ze verbeteren het (met name low-light performance) d.m.v. van software. Door het unlocken van de bootloader vindt men het schijnbaar nodig om deze verbeteringen niet beschikbaar te stellen. Of ze deze zaken met een unlocked bootloader niet vrijgeven omdat het hun eigen software/patenten/algoritmen zijn, of dat deze van een derde partij zijn die niet wil dat ze openlijk vrijgegeven worden, is niet duidelijk.

Enerzijds kan ik het begrijpen, hoewel het voor de eindgebruiker niet fijn is. Als jij de bootloader unlockt, andere ROM's installeert en in principe zegt "screw you Sony software", dan is het toch niet zo gek dat Sony zegt "prima, maar dan mag je ook ons stukje camera software niet gebruiken"?
Dat vind ik een hele slechte aanname. Ik bezit een Z1 Compact die maanden problemen heeft gehad met camera apps die vastliepen onder Android 4.4.2 en daarom heb ik de bootloader unlocked. Ze hebben echter nog een 4.4.4 update uitgebracht die de problemen heeft verholpen.

Maar hoeveel updates ga ik nog krijgen, 4.4.4 kan wel eens de laatste zijn. Het is meer "screw you customer" van de fabrikanten die telefoons met Android maken want het update-beleid zuigt aan alle kanten dus je moet je telefoon wel unlocken om 'm na een jaar nog van updates te kunnen voorzien.
[...]

Dat vind ik een hele slechte aanname. Ik bezit een Z1 Compact die maanden problemen heeft gehad met camera apps die vastliepen onder Android 4.4.2 en daarom heb ik de bootloader unlocked. Ze hebben echter nog een 4.4.4 update uitgebracht die de problemen heeft verholpen.
Dat is een iets ander verhaal. Als Sony, of welke fabrikant dan ook, een fout in hun software heeft zitten waardoor problemen ontstaan (vastlopers in dit geval), dan kan je dat de fabrikant kwalijk nemen. Dat neemt echter niet weg dat wanneer jij het heft zelf in handen wilt nemen, de fabrikant de licentie overeenkomst mag/kan ontbinden. Het enige wat je daar de fabrikant kwalijk kunt nemen is dat zij de problemen in hun software niet oplossen.
Op de site zelf staat het toch iets subtieler:
Certain pre-loaded content on your device may also be inaccessible due to the removal of DRM security keys. For high-end devices running recent software versions, for instance Xperia Z3, the removal of DRM security keys may affect advanced camera functionality. For example, noise reduction algorithms might be removed, and performance when taking photos in low-light conditions might be affected.
Dus waarschijnlijk iets van 3rd party software waar verplichte DRM op zit. Dat wil niet zeggen dat je camera opeens slechtere kwaliteit wordt, maar wel dat bij de nabewerking van foto's niet alle filters kunnen worden toegepast. Dat kan mogelijk leiden tot mindere kwaliteit foto's.
Daarnaast is dit niet vreemd voor Sony, gebeurde vroeger ook altijd met de bravia-settings die je los kon opslaan als key voor wanneer jij je bootloader weer ging locken.
Anoniem: 63975 @Beempje3 oktober 2014 13:56
Die subtiliteit is waarschijnlijk enkel damage control.
Na het unlocken van de bootloader van mijn Z1 werd de camerakwaliteit al veel minder. Dit was meer dan opvallend (lees; schokkend slecht). Daarnaast zijn alle Sony Camera plug-ins onbruikbaar geworden (AR effecten / Timeshift burst etc.) Maak daarom altijd een back-up van DRM gerelateerde zaken (TA), zodat na relocken en TA terugzetten deze weer beschikbaar zijn. Er is geen manier om ze terug te krijgen zonder back-up hiervan (voor zover ik weet). Dit is voor mij de reden geweest terug naar Stock te gaan. Wel jammer, mis CM11 wel degelijk.

//edit:
Het lijkt volgens het bronartikel alleen te gaan om ruisonderdrukking en mindere kwaliteit bij weinig licht. In de praktijk was het voor mij bijna onmogelijk om nog goede foto's te maken. Beweging in foto's, rare blurs, oversaturated etc. Ik heb hiervoor meerdere apps geprobeerd. CM camera, Focus, Google camera; allemaal met hetzelfde resultaat. Nu ik terug bij stock ben werkt het weer feilloos. Het blijft in de basis namelijk een meer dan goede camera.

[Reactie gewijzigd door Da_moi op 3 augustus 2024 12:04]

je kunt je telefoon volledig naar stock krijgen via hun eigen software. Hiervoor moet je PC companion gebruiken. Ik heb hiermee een aantal weken geleden nog een Xperia S met MIUI terug gezet naar Stock Sony.

Doordat je telefoon niet wordt herkend (en je daardoor geen backups terug kunt zetten), krijg je de optie om de telefoon volledig te wissen en de stock rom erop te laten zetten.

Verder klopt het inderdaad dat je hun eigen tools niet altijd werkend kunt krijgen op je nieuwe ROM. Dat hebben ze helaas wel slim gedaan. Zelfs via een launcher kun je niet bij bepaalde instellingen/apps.
Klopt, maar met uitzondering van de DRM keys. Dat zal met de Xperia S minder van belang zijn maar in de Z-serie zeker. Als je vergeet hier een afzonderlijke back-up (TA) van te maken dan zijn deze gegevens dan ook definitief verloren. (Ongeacht gebruik van hun eigen software.) Onder de 'verloren' functies horen bijvoorbeeld Bravia Engine en sommige camera algoritmes.
Een handig (Windows) tooltje + uitleg is hier te vinden.
Dus zonder optimlisatie, lees algoritme, is de camarakwaliteit slecht (dus ook op CM11). Ofwel de camera die er in zit is dus zo brak dat hij pas goede kwaliteit gaat opleveren als je er een algoritme op los laat. 8)7
Gelukkig laat mijn Galaxy Nexus laat gewoon goede foto's zien zowel met stock als met CM11.
Ja klopt. De software van een camera is heel erg van belang. Ook beeldstabilisatie wordt bijvoorbeeld door software aangestuurd. Het totaalpakket aan algoritmes / drivers / firmware bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van een foto. Er zijn wel libraries vrijgegeven door Sony, maar het resultaat blijft op custom roms hetzelfde. (beroerd)
Klopt, mijn Oppo heeft ook een Sony camera en die is op custom roms wel een stuk slechter dan met de officiele Oppo roms, maar goed ik neem het voor lief en /zoveel/ slechter is nou ook weer niet.
Het probleem met de beeldkwaliteit van de camera i.c.m. custom ROMs zou ook aan gebrekkinge drivers voor de camera in die ROM's kunnen liggen.

Met algoritmes die van brakke opnames kwalitatief goede opnames kunnen maken zou heel veel geld te verdienen zijn. Reviews zijn over het algemeen vrij lovend over de camera's die Sony in hun telefoons stopt.
Ik vind de standaard camera app in CM11 zowieso bijzonder slecht. De camera van mijn Galaxy S3 werdt vrijwel geheel onbruikbaar met deze rom in slechte lichtsituaties (schemering). Bij voldoende licht was het wel te doen. Het onderdrukken van ruis bij hoge iso waardes kost nou eenmal rekenkracht en niet elke camera app kan hier zo goed mee omgaan.

Gelukkig kun je natuurlijk zelf altijd een betere app hiervoor installeren. Maar het kan zijn dat Sony's cameramodule speciale software nodig heeft oid.. Zij gebruiken namelijk hun eigen module (waar Xaomi ook gebruik van maakt). Ik ben dan ook benieuwd of de Xaomi telefoons hier ook last van hebben.
Terecht, mensen moeten gewoon niet met hun telefoon gaan rommelen. Zoiezo ''ik koop het product dus ik bepaal wat ik ermee doe'' is iets wat gebruikers zichzelf aanpraten maar totaal niet waar is! verdiep je eens in de algemene voorwaarden voordat je zoiets blaat.
Je zit hier op Tweakers he, waar we jaren geleden al garantie's verbroken door 386's te overklokken naar 25, 33, 40 of zelfs 66Mhz. Telefoons zijn gadgets, daar klooi je mee tot die t niet meer doet. Fix it till it's broken!
Mensen willen alleen maar root toegang. Je hebt op je Windwos of Mac toch ook beheerders rechten....
Ik vind het zo vreemd dat dit op tablets of telefoons niet mag.
Dat word dus niet mijn volgende telefoon. Zo snijden ze zichzelf in de vingers.
Anoniem: 63072 @jeka3 oktober 2014 13:48
Heb je overwogen dat ze geen keuze hebben? Als er patenten op die algoritmes rusten (in landen waar dat gepatenteerd kan worden), dan zijn ze wellicht contractueel verplicht die te verwijderen.

De bootloader vrijschakelen is bedoeld om je eigen software te kunnen installeren, je zal in dit geval dus ook zelf moeten zorgen voor vervangende ruisonderdrukking software.

Het is gewoon netjes dat ze mogelijk maken te unlocken en positief dat ze dit melden.

Sony heeft in het verleden rare acties gehad met DRM, maar dit is gewoon onterechte kritiek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 3 augustus 2024 12:04]

Geen keuze is wat overdreven natuurlijk, ook al staat zoiets in een contract, dan was het alsnog hun keuze om ten eerste dat algoritme te gebruiken en ten tweede zich te binden aan een contract met een dergelijke voorwaarde.
Anoniem: 63072 @Aikon3 oktober 2014 15:01
Dat is waar, maar hun keuze is:
Wij kunnen een app leveren met deze filters, waardoor onze telefoon goed / beter uit de tests komt en mensen mooiere fotos kunnen maken. Maar dan moeten we akkoord gaan met restricties. Of we kunnen met een minder algortime gaan, dat kunnen we dan onbeperkt gebruiken, maar in de tests worden we met de grond gelijk gemaakt om de ruis.

Ik zou dan ook wel weten wat ik kies. En de mensen die dan hun eigen software willen gebruiken regelenm zelf maar een goed ruis filter.

Het is niet zo dat ze de hardware slechter maken. De titel van dit artikel is Telegraaf waardige sensatiezoekerij. De camera is net zo goed voor als na unlocken. Alleen de proprietaire software om de beelden te bewerken werkt na een unlock niet meer en je zal dus zelf een app met deze functionaliteit moeten zoeken. Geen probleem, je kan al je fotos gewoon in photoshop of lightroom openen en alles zelf instellen.

Zou mooi zijn als Android standaard een interface kreeg om de raw data van de sensor op te slaan, dan heb je alle bewerkingen volledig in de hand.Dan kan je voor de veel gebruikte sensoren raw converters maken die geoptimaliseerd zijn, eventueel zelfs met lensaanpassingen voor de specifieke telefoons.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 3 augustus 2024 12:04]

Het wordt op deze manier aanname op aanname, maar goed, hun keuze kon ook zijn: we willen deze filters maar gaan niet akkoord met deze restricties, en lossen dat anders op (meer betalen, harder onderhandelen, oid), zoals ik al eerder zei.
Anoniem: 63072 @Aikon3 oktober 2014 16:34
Hoe dan ook komt het neer op het volgende:

Ondanks wat de titel suggereerd maakt unlocken de kwaliteit van de camera niet slechter. Zelfs de kwaliteit van de ruwe foto zal niet slechter worden. Je hebt alleen geen toegang meer tot bepaalde software, waar je zelf een vervanging voor zal moeten vinden.

tl;dr
Als je niet je eigen software wil gebruiken hoef je ook je bootloader niet te unlocken, dit iseen storm in een glas water.
Je maakt aanname op aanname, nergens wordt er iets over apps of firmware genoemd en er wordt door Sony niets uitgelegd over de techniek of de reden achter het hele proces. Als het om firmware zou gaan, welke reden zou Sony dan hebben om de camerabeelden in combinatie met andere software/apk's/roms slechter te maken? Als het om het kapot maken van een apk gaat, zodat deze verder niet verspreid kan worden, dan zou het al helemaal nergens op slaan aangezien je apk's zonder root kan extracten.

Sony zal haar redenen hebben, maar zonder fatsoenlijke uitleg zou ik in ieder geval nooit meer voor een Sony telefoon kiezen. Misschien vind je de ROM nu wel helemaal superdeluxe tofdegaaf, maar over een jaar of twee zit je met de gebakken peren als je er geen nieuwe ROM op kan zetten.
Anoniem: 63072 @oef!3 oktober 2014 23:45
Ok, wat kan het volgens jou dan wel zijn? Sony geeft aan dat het kwaliteitsverschil komt doordat DRM sleutels worden gewist. Daardoor weten we dat het kwaliteitsverlies komt door software die niet meer werkt omdat de sleutel ontbreekt.

De hardware is de hardware, een sensor wordt niet opeens anders door andere software, dus de titel van het artikel klopt al niet.

De speculatie zit hem eigenlijk alleen in de reden waarom die software drm heeft. Ik nam aan dat sony die algoritmes in licentie heeft en niet verder mag verspreiden. Het kan natuurlijk ook zijn dat het eigen algoritmes zijn en dat Sony die domweg voor zichzelf wil houden. Waarom? Speculatie: Ze willen hun eigen rom een edge geven, of misschien willen ze voorkomen dat hun software op andere merk telefoons wordt gedraaid.

Hoe dan ook, de bootloader unlocken doet precies wat beloofd is, je kan je eigen software booten op de telefoon. Met andere woorden storm in een glas water. Als je de phone unlockt om eigen software te installeren werkt een deel van de standaard software niet meer, big deal. Je bent vrij om je eigen alternatief te gebruiken en je hebt toegang to je zelf gekochte hardware, je eigendom. Die software die niet meer werkt was nooit je eigendom en aan de licentie zitten dus voorwaarden.
Ik denk dat ze de algorithmes in de hardware moeten integreren, dat doen ze natuurlijk niet omdat andere fabrikanten ook hun sensors gebruiken en het vervolgens softwarematig uit mogen zoeken waardoor hun eigen telefoons alsnog betere fotos schieten ondanks identieke hardware.

Oftewel, als je geld uitgeeft aan iets, zorg dat je meteen tevreden bent, ga niet iets kopen wat het eigenlijk niet is maar waar je denkt na wat klooien met firmware wel blij mee te zullen zijn.
Dat dacht ik ook gelijk van de titel, echt om er voor te zorgen dat mensen zo verontwaardigd zijn dat ze het artikel lezen.

Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je speciale (bonus, extra) camera software die bij de Sony ROM komt niet meer kan gebruiken als je een custom ROM wil draaien, dat is niet meer dan redelijk. Sony wil de software gewoon exclusief houden voor Sony ROMs (en telefoons).

Je hebt dus gewoon de keuze tussen een custom ROM met bepaalde features die de Sony ROM niet heeft (ik zie sneller, minder RAM gebruik of betere accuduur ook als een feature) en de feature(s) die de Sony ROM heeft die de performance van de camera verbeteren

De titel van Tweakers doet het klinken alsof je wordt opgelicht of beroofd of zo.
Dat kan natuurlijk ook nog. Maar dan wordt het nog steeds niet mijn volgende telefoon :P
Anoniem: 63072 @jeka3 oktober 2014 13:57
Dat is uiteraard geheel je eigen keuze. Ik heb een Xperia Z en dat is de eerste Android Telefoon waarbij ik nog geen enkele behoefte heb gehad om de bootloader te unlocken.

Sony's eigen UI is slechts een kleine aanpassing van stock en lekker 'licht'. En de updates kwamen tot nu toe redelijk vlot.
Aaah, de xperia Z. Als mijn achterkant er niet elke keer afgelazerd was had ik hem waarschijnlijk ook nog wel in gebruik. Wat een domme ontwerpfout zat er in die telefoon zeg. Gelukkig mijn geld terug gekregen en een Z1 kunnen kopen. Die op dat moment nog goedkoper was ook...

Voor de mensen die het probleem niet kennen. De S4 pro is vanuit ontwerptechnisch oogpunt een ramp die onmogelijk warm wordt. Normaal niet erg maar de behuizing van de Z voerde die warmte niet af maar verhitte de binnekant van de telefoon waardoor de lijm zacht werd. Ook niet echt een ramp, ware het niet dat de achterkant van de eerste 5 batches (W1-5) een bolle achterkant hadden omdat de NFC chip heeeel licht uitstak. Daardoor stond er spanning op de glasplaat waardoor hij losliet. Het idiote is dat Sony het probleem nooit erkend heeft maar wel een aanpassing in de productie heeft gemaakt. Gelukkig was een mailtje voldoende om mijn geld terug te krijgen... Maar toch een beetje jammer.
Bron: XDA.
Ik vermoed dat het geen zin meer heeft, maar na mijn best lange strijd met Sony wil ik eigenlijk wel mijn gelijk nog halen.

Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat ze hebben toegegeven dat het een fabrieksfout is, ik krijg het met geen mogelijkheid bevestigd en krijg alleen maar te horen dat ik hem maar op moet sturen naar de Phonehouse (waar ik hem aangeschaft heb) reparatie service.

Ik zie de bui alweer hangen dat ik dan te horen krijg dat het waterschade is, aangezien ik er pas achter kwam dat mijn achterkant los zat nadat ik tijdens een kano tocht foto's aan het maken was die ineens erg wazig werden.

[Reactie gewijzigd door f4c30ff op 3 augustus 2024 12:04]

Ik heb het gewoon op een kapotte telefoon gegooid. Het is wel erg lastig en je moet de juiste mensen te pakken krijgen want het service center van Sony is NIET op service gericht. Je hebt bij de technische dienst meer kans.
Een veel makkelijkere methode is een andere telefoon kopen en de XZ onder een kussen leggen en benchmarks loopen. Hij ligt er in 2-3 uur af. Na 3 keer repareren waren ze het bij een vriend van me zat en hebben ze ook hem zijn geld terug gegeven. Hij had hem overigens bij alternate(?) gekocht.
Maar ik ben bang dat als je al waterschade hebt ze hem afschrijven en roepen dat het je eigen schuld is. Dat gaan in nederland nog veel te makkelijk vind ik.
Vergeet niet dat costumer service net als human resources er zijn om het bedrijf te beschermen en niet specifiek om de klant op zijn wenken te bedienen
Nee op hun wenken bedienen niet nee maar ze waren nu gewoon de boel aan het verstieren voor de klanten. Ik wil ook niet altijd mijn zin krijgen (ik zal vaak genoeg onrealistische eisen stellen) maar dit ging en gaat helemaal nergens over. Zie mijn eerste bericht hierover.
Een significant deel van de mensen die smartphones kopen weten niet eens wat een bootloader unlocken is. Hierverkopen ze heus geen miljoenen toestellen minder hoor.
Zij maken het extra gemakkelijk om te rooten en geven aan wat de nadelen zijn. Open en eerlijk. Volgens mij zijn er weinig fabrikanten die zo ver gaan
Het nadeel hebben ze zelf ingebouwd. dat wel.
Je suggereerd dat ze bij unlocken een nadeel inbouwen, dat is niet waar. Bij unlocken gaat een software voordeel verloren.

En heel bijzonder is het ook al niet. Als je op veel videokaarten een monitor zonder HDCP ondersteuning aansluit, werkt HD weergave van BluRay films niet meer met de commerciele spelers en moet je dus op zoek naar een - minder legaal- alternatief die deze beveiliging omzeilt.

Je ziet alleen nergens headlines nVidia reduceert kwaliteit video bij aansluiten niet goedgekeurde monitoren.
Samsung zou dit waarschijnlijk niet melden, al zouden ze wel hetzelfde doen.

Dit is niet de oude Sony (al ben ik daardoor nog steeds geen fan van Sony), maar dit is juist goed en open.
Je hebt toch de telefoon aangeschaft. Je mag toch zelf weten of je de bootloader unlockt. Tja, dat je garantie misschien vervalt weet je dan en neem je voor lief.
Maar volgens dezelfde logica: Sony heeft de software geschreven, en zij mogen dus in de code opnemen wanneer zij features aan of uitzetten. Sony staat je niet in de weg om je eigen camera app met je eigen beeldverbeterings algoritmes te gebruiken op een unlocked device.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 augustus 2024 12:04]

Als mijn Audi de ABS uitzet als ik met Continental banden rond ga rijden zou ik anders redelijk vreemd vinden.. Ik zou immers alleen met Michelin mogen rijden, van Audi.
Meer als je het motormanagement systeem voorziet van nieuwe firmware doen specifieke audi tweaks het niet meer.
Nee het unlocken van een bootloader is niet gelijk aan het installeren van nieuwe firmware, het is een flag van 0 naar 1 zetten (of andersom)...

Ten minste dat is alles wat het zou MOETEN zijn, blijkbaar is het bij Sony een veel groter vergrijp want die deleten blijkbaar van alles...
Is natuurlijk een beetje kromme vergelijking. Wat jij zegt is eerder in de trend van als ik een andere cover op de telefoon zou plaatsen. Ja dan zou het gek zijn.

Maar om jouw vergelijking te gebruiken, zou het hetzelfde zijn als je de ABS software zou vervangen en nog steeds zou verwachten dezelfde functionaliteit te hebben als de originele software en als dat niet zo is vervolgens gaan zeuren bij die originele ABS leverancier.

Dat is natuurlijk onzin. Ik zou al niet eens een Audi kopen :)
Echter het gaat hier niet ook het vervangen van software, maar het toestel in de gelegenheid brengen om dat te doen. Met alleen unlocken vervang je geen software (al zal dat wel de grootste reden zijn om dat te doen)
Anoniem: 63072 @drdelta3 oktober 2014 14:02
De analogie is meer in de lijn:

Audi heeft een licentie op speciale velgen voor gebruik op zijn autos icm van Michelin. Michelin functies heeft die niet vrijgegeven voor gebruik met continental banden en Audi verplicht te controleren wat voor banden er gebruikt worden en als dit niet Michelin is de functie niet vrij te geven.

Het staat je echter vrij om zelf alternatieve velgen te monteren die deze functionaliteit of andere wel aanbieden icm met Continental banden, echter ben je dan zelf verantwoordelijk voor het betalen van licenties.
Anoniem: 120693 @drdelta3 oktober 2014 14:31
Als mijn Audi de ABS uitzet als ik met Continental banden rond ga rijden zou ik anders redelijk vreemd vinden.. Ik zou immers alleen met Michelin mogen rijden, van Audi.
Maar als jij de firmware van de auto veranderd en daardoor de ABS het niet meer zou doen zou je dat niet vreemd vinden. En dat lijkt me een veel toepasbare vergelijking.

En trouwens werkelijkheid, de Porsche waarmee ik race heeft helemaal non standaard software en vele zaken werken daarna niet meer. ABS is er een van.
Dat vind ik een beetje een kromme redenatie. Jij koopt het toestel met alles er op en er aan, als je hem dan unlocked vervalt een gedeelte van dat waar je voor betaald hebt?
De software is slechts in bruikleen. Jij koopt niet de software maar de hardware.
Je betaalt voor een telefoon die doet wat is belooft. Op de software kan copyright zitten en die mag je dan niet delen, maar je hebt er wel recht op. Overigens hoeft de garantie niet te vervallen als men de bootloader unlocked, als er ooit een defect is bij normaal gebruik wat niet komt door het unlocken, blijft de verkoper verantwoordelijk.
Natuurlijk koop je een telefoon en zou die moeten doen waarvoor je gekocht hebt. Echter hoeft Sony helemaal niet verplicht jou bepaalde software te geven als je het apparaat gebruikt op een andere manier dan dat het bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door Volkan1984 op 3 augustus 2024 12:04]

Op de manier dan dat het bedoeld is, of op de manier zoals Sony vindt dat het bedoeld is?
Het is en blijft een lelijke streek van Sony.
Heel makkelijk: zoals Sony vindt dat het bedoeld is. Jij koopt een device van Sony met de skin zoals zij die hebben gemaakt. We kunnen om de hete brij blijven draaien of accepteren dat wij de hardware kopen, niet de software.
zonder mee geleverde software is de hardware nog steeds bruikbaar je zult echter wel zelf een OS moeten installeren.

is het zelfde als met het niet kunnen gebruiken van Windows media player omdat het niet geleverd word bij Ubuntu of iets dergelijks.

het zelfde concept bij pc's word hier toegepast op smartphones

bij een All in One pc kun je ook niet verwachten dat er drivers zijn voor andere OS'en die niet mee is geïnstalleerd en dat is ze ook niet verplicht.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 3 augustus 2024 12:04]

ja want je past het product aan je hebt betaald voor een volledig product niet voor een individueel programma.
Jij vindt het normaal dat een fabrikant bepaalt wat jij met je eigen product doet?

Dit is gewoon een lelijke streek van Sony om de gebruiker zijn wil op te leggen. Er is geen technische reden voor.

Net zo'n streek als de rootkit die we op onze pc's kregen, en de onwil van Sony om gebrande cd's te ondersteunen, en jarenlang vasthouden aan je eigen dure geheugenformaat.

Er is maar één juiste werkwijze: zo'n fabrikant als de pest mijden.
ja want sony levert jouw een goed werkend toestel met alle opties die zei beloofd hebben.
jij bent degene die bepaalt dat je aanpassingen wil maken en dan zegt sony gewoon "Dat is leuk maar wij hebben ons ook aan regels te houden dus dan vervalt deze optie"
Als jij je telefoon niet root blijft alles gewoon werken in de software zoals het hoort.
succes met zoeken geen enkele fabrikant kan dat als er patenten op rusten.
Dat was toch ook met de PS3 waar oorspronkelijk meer features inzaten, welke er met updates uit werden gehaald? (OtherOS, bijvoorbeeld)
niet echt deze optie werkt gewoon zolang jij met je telefoon gaat rommelen de sony PS3 was gewoon " OK of je houd linux ondersteuning maar dan kan je niet meer online games, of je kan online gamen maar geen linux"
zolang jij niet root geen probleem
Als je de bootloader unlockt of een toestel root dan mag dit geen gevolgen hebben voor je garantie. Alleen als de schade het gevolg is van het unlocken of rooten.
nieuws: Garantie telefoons mag niet vervallen bij root of jailbreak

@itsalwaysme
Was een reactie op Spidey

[Reactie gewijzigd door TVL op 3 augustus 2024 12:04]

Er staat in het artikel niets over garantie, maar alleen over bepaalde softwarematige features worden uitgeschakeld. Dit is heel wat anders, want zoals eerder gezegd, een andere app installeren die het kan.


@moi_in_actie: Excuses, die had ik niet gelezen. ;)

[Reactie gewijzigd door itsalwaysme op 3 augustus 2024 12:04]

In de tekst van dit artikel niet, maar in de link naar Sony's website staat het wel:
Voiding the warranty
If you unlock the boot loader, you may void the warranty of your device and/or any warranty from your operator. See your device’s warranty statement for details
Je verliest niet per definitie de garantie op het devices, maar het kan wel, waarschijnlijk afhankelijk van hoeveel je er zelf mee rommelt.
Dat dan je foto's slecht worden weet je dan en neem je voor lief.

Op zich wel logisch ze hebben "speciale/geheime" algoritmes om betere afbeeldingen te krijgen, en die willen ze beschermen? Omdat geroote telefoons alles kunnen doen en ook geheime algortimes bekijken?
Je mag het inderdaad zelf weten, maar ik begrijp het wel van Sony, als ze er bang voor zijn dat de algoritmes in " verkeerde" handen vallen moet je het wel beveiligen. Als de gebruiker er vervolgens voor kiest om die beveiliging weg te halen, vind ik dat Sony er ook voor mag kiezen ervoor te zorgen dat deze algoritmes niet toegankelijk zijn. Anders snijden ze zichzelf nog erger in de vingers.
Aan de andere kant is het dan misschien een idee om op een andere manier de algoritmes te beveiligen..
Even advocaat van de duivel: natuurlijk mag je de bootloader unlocken en vervolgens zelf een andere Android versie flashen, maar Sony mag ook zeggen dat ze dan bepaalde features van de huidige telefoon software niet meer ondersteunen ter voorkoming dat ze buiten hun eigen eco-systeem worden versprijd.

In alle eerlijkheid vind ik het nog al storm in een glas water. De algoritmes voor ruisonderdrukking zitten niet in de hardware, maar zullen in de software van Sony zitten. Op het moment dat je de bootloader gaat unlocken om een andere ROM te flashen, dan ben je deze software toch al kwijt. Het is niet als of de telefoon firmware opeens wordt aangepast zodat je nog maar een kwart van je resolutie over houdt of zo.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 3 augustus 2024 12:04]

Moet je inderdaad helemaal zelf weten :) Sony laat je daar toch vrij in?

Ik heb zélf een briefje van 10 euro van m'n vrouw gekregen, mag ik die nu ook oneindig namaken? Het is toch *mijn* geld? Mag ik toch mee doen wat ik wil?
Wow, dit is wel een hele rare beslissing. Je schaft een telefoon aan, met je eigen geld, en als je er dan iets aan wil veranderen. Omdat je bijvoorbeeld niet alle onnodige apps bijgeleverd bij de telefoon wil hebben, moet je er maar op de 1 of andere manier voor boeten als je controle over je eigen toestel wil hebben.

Nouja, ze snijden zich hiermee alleen maar heel hard in de vingers. Veel mensen die nu zeggen, die hoef ik niet, ondanks dat ze het niet eens zullen ontgrendelen.
Omdat je bijvoorbeeld niet alle onnodige apps bijgeleverd bij de telefoon wil hebben, moet je er maar op de 1 of andere manier voor boeten als je controle over je eigen toestel wil hebben.
Er veranderd echt niets hardwarematig aan je telefoon hoor? Ze gooien alleen een stuk geinstalleerde software (wat je kennelijk zelf ook al wilde hebben) weg. Waarom zou je je telefoon willen unlocken als je hem niet gaat flashen (en dus toch al dit algoritme kwijt zou zijn)?
Tsja, wat is 'slechter'? Ik zou het verschil wel eens willen zien. Sony past vaak nogal forse ruisreductie toe, zeg maar dag tegen de details in je foto's. Ik heb liever wat meer ruis in plaats van zo'n aquarel die sterke ruisreductie oplevert. Misschien verbetert de kwaliteit van de camera dus wel...
Dat klopt. Op mijn oude sony camera zit superveel ruisonderdrukking. Die verneukt elk detail. Ik weet niet waarom dat gepatenteert is, want het is compleet ruk. Misschien worden de foto's wel beter door het ontbreken van hun filters op de z3 :)
Dit is precies waar ik benieuwd naar ben. Ik denk dat iemand op de xda site het verschil wel zal laten zien.
Ik denk dat ze inderdaad gewoon bang zijn dat met de software van de camera gaat trekken zoals veel gebeurd en er dan APK's verschijnen op de welbekende sites met Sony software. Zeker omdat de store ook niet meer werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.