Gerucht: Sony introduceert Xperia Z4 en Z4 Ultra begin januari

Sony gaat naar verluidt de Xperia Z4 en de grotere Z4 Ultra begin januari presenteren. Volgens nieuwe geruchten krijgt de camera een update en wordt de processor de Qualcomm Snapdragon 805-soc, waar concurrenten mogelijk overstappen op de Snapdragon 810.

Naast enkele onduidelijke foto's zijn ook specificaties van beide toestellen op telecomblog PhoneArena verschenen. De site claimt de informatie te hebben verkregen van een anonieme bron. Zo zou de Z4 uitgerust worden met een Snapdragon 805-soc, waar eerdere geruchten aangaven dat het toestel een Snapdragon 810-chip zou bevatten. Qualcomm is al wel begonnen met de verkoop van referentietoestellen met de Snapdragon 810, schrijft GSMArena. De Z4 zou verder 4GB ram hebben en draaien op Android Lollipop.

De Z4 heeft volgens de bron een 5,4"-scherm met resolutie van 2560x1440 pixels en de smartphone zou net als zijn voorganger uitgerust zijn met een camera met capaciteit van 20,7 megapixel. De camera zou wel een update hebben gekregen waardoor deze meer licht kan opvangen. De front-camera is een 4,8-megapixelversie en heeft naar verluidt een groothoeklens. De Z4 zou verder een accu hebben met een capaciteit van 3420mAh.

De Z4 Ultra is met een schermdiagonaal van 5,9 inch volgens het bericht van een groter formaat. Eerdere berichten spraken van een 6,4"-scherm. Sony zou opnieuw gebruikmaken van een Snapdragon 805-soc in combinatie met 4GB ram. De camera heeft naar verwachting een 16-megapixelcapaciteit. De behuizing zou daarentegen slechts 5,7 millimeter dik zijn.

Beide toestellen zouden in januari tijdens de elektronicabeurs CES in Las Vega worden onthuld. Sony heeft een persconferentie tijdens dat evenement gepland.

Door Kay Korevaar

Stagiair

24-11-2014 • 14:19

112 Linkedin

Submitter: Inoble

Reacties (112)

112
112
61
8
1
30
Wijzig sortering
Alweer zo snel? Het is toch niet grappig meer nu? De Z3 is nauwelijks te krijgen de Z4 komt er al weer aan. Als koper word je daar volgens mij echt flink zuur van...
Waarom zou je daar als koper zuur van worden? Omdat er niet het meest recente cijfertje achter je toestel staat?
Het is ook een gevoelskwestie, maar dat is zo met alle marketing natuurlijk.

Als gebruiker voelt het niet prettig dat als je net het nieuwste model hebt die direct al weer vernieuwd wordt. Voor je gevoel loop je dan al direct met een verouderd apparaat rond en dat is niet best voor de merkbeleving.

Waarom denk je dat al die mensen ieder jaar in de rij staan voor een nieuwe iPhone?
Ik snap je punt, maar de vraag is of dit voor android telefoons zoals de Xperia Z net zo opgaat als voor de iPhone. Mijn beleving is dat het 'gevoel' (en dus marketing) voor iPhone bezitters een stuk belangrijker is dan bij Android-telefoon bezitters. Daarnaast vraag ik me af in welke mate mensen inderdaad het gevoel hebben dat ze een verouderd apparaat hebben als er een opvolger op kortere termijn uitkomt. Het is eenvoudig om in algemene termen te spreken ('Voor je gevoel loop je dan al direct met een verouderd apparaat rond en dat is niet best voor de merkbeleving') of dat soort gedrag en gevoelens aan 'anderen' toe te schrijven, maar in hoeverre bestaan deze echt? Dat is overigens een serieuze vraag :) ik ben daar best benieuwd naar. Ikzelf heb daar in ieder geval geen last van, bij de Xperia zie je ook dat de vooruitgang in kleine stapjes gaat door de snellere updates van de toestellen.
Dat zal misschien voor een bepaalde groep mensen zo zijn, ik loop vanaf Juni met de Xperia Z rond, inderdaad een "stokoud"toptoestel uit januari 2013. Maar guess what? Ik heb het gekocht voor €200 en ben er erg tevreden mee. Deze krijgt zelfs nog een update naar Lollipop
En vergeet de verkoopwaarde niet. Die keldert als er een nieuw toestel verschijnt.
Het is ook een gevoelskwestie, maar dat is zo met alle marketing natuurlijk.

Als gebruiker voelt het niet prettig dat als je net het nieuwste model hebt die direct al weer vernieuwd wordt. Voor je gevoel loop je dan al direct met een verouderd apparaat rond en dat is niet best voor de merkbeleving.

Waarom denk je dat al die mensen ieder jaar in de rij staan voor een nieuwe iPhone?
Klopt maar gewoon als voorbeeld Samsung doet dat ook, maar op een slimme manier, de s5 was even snel verouderd als de z2 toen met de note 4.

En nu nog eens met de Alpha, maar Samsung speelt het slimmer, door elk nieuw high end toestel te maken voor een ander publiek, en onder een andere naam zo voelen de mensen met een s5 zich niet alsof ze met een ouder toestel rondlopen.

Maar dat doen de mensen met een z2 wel terwijl ze beide evenveel voor/achter lopen.

[Reactie gewijzigd door izzet3838 op 24 november 2014 16:09]

Omdat je blijkbaar weer met oude hardware rondloopt
Hoezo, je kiest toch je telefoon die op dat moment het beste voor jou lijkt (althans zo doe ik het). Dat er daarna iets beters komt snap ik, vanuit de omgekeerde denkwijze kan ik nooit iets kopen. Ik heb geen spijt van mijn Z2.
Ja want mijn Z1 is heel erg sloom geworden sinds de Z2 uit is... Ik snap die hele focus op specs niet helemaal. Alsof de Z3 de Z1 overbodig maakt. Het is toch ook niet zo dat de i7 5960x mijn 4930K ineens tot een trage CPU maakt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 november 2014 14:46]

Even omdenken: Als je een nieuw toestel koopt koop je hem altijd met de meest recente hardware.
Dus als jij een nieuwe laptop koopt, dan koop je een jaar later weer een nieuwe? Want er zit ineens een nieuwe i7 processor in. Had je nou maar een jaar gewacht.


quess what.. je kunt blijven wachten als je zo denkt :+
Is natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar, hoewel ik het ermee eens ben dat het niet zo erg is. Wat je natuurlijk wel houd, want, het is android (begrijp me niet verkeerd, ik ben ook een android user), dat je toestel niet meer bovenaan de lijst staat om geüpdatet te worden, als die dat überhaupt nog word.
Valt wel mee denk ik.
Sony geeft zelfs de Z een update naar Lollipop (oorspronkelijk geleverd met 4.2, daarna 4.3 en nu 4.4)
Dat is zo, maar de z1 zal niet veel afwijken van de z2 en de z3 qua software
Je mist tussen de z1c en z3c momenteel al basis software, zoals de multicamera app.
Hiermee zou je met 2 telefoons een filmpje kunnen maken. Hierdoor zie je in 1 film de 2 beelden, van bijvoorbeeld een z3 + z3c.
Het is dus erg denkbaar dat de software niet volledig wordt vrijgegeven voor oudere modellen. Erg jammer...

Qua hardware maakt het niet veel uit of je een 801 of 805 CPU hebt. Echter zijn sommige hardware verbeteringen wel interessant die na elk Z update naar boven komen.
Dat klopt maar hou dan ook rekening met het feit dat toen de Z2 uit kwam op de Nederlandse markt de Z1 al een tijdje 4.4.4 had, idem dito voor de Z2 dus ik begrijp wel waarom je geen update zou uitrollen voor een paar extra features
Dat zou dus betekenen dat de extra features in Android Lilipop gelijk zouden zijn, dat betwijfel ik echter.
Het gaat in mijn geval om de z1c, de software hoeft alleen worden vrijgegeven voor andere Z-devices dan de Z3 en Z3c. Deze software wordt via GPlay beschikbaar gesteld. Dit zijn eigenlijk gewoon add ons voor de camera.
Vermoedelijk willen ze op deze manier mensen stimuleren om te upgraden, maar m.i. is er dan meer nodig dan dat. Zo'n upgrade kost namelijk zo'n 200-400 euro, mits je nog voldoende terug krijgt voor je huidige Sony.
gelukkig schiet Sony zich wel vaker in de poten. Na de update van 4.4.4. blijkt de z2 minsten zo goed als de z3, voor een lager prijs :)
Nou bijvoorbeeld omdat ik nog maar enkele maanden een Xperia Z2 heb en destijds, zodra de telefoon fatsoenlijk leverbaar werd, via Telfort een abbo afgesloten had voor 47 euro per maand. Dat was toen één van de beste deals. Enkele maanden nadat de Z2 normaal leverbaar was, kwam de Z3. De abonnementsprijs van de Z2 was gebasseerd op een telefoonprijs van 670 euro. Nu is de Z2 er voor rond de 400 euro, of incl abonnement voor 27 euro per maand. We spreken over enkele maanden tijd. High end sony devices schrijven dus zo'n 75 euro per maand af totdat ze een bodemprijs bereikt hebben.

Ik had dit niet verwacht en voor mij betekent dit nooit meer een Sony smartphone. Ik zit nu nog bijna 2 jaar met een duur abonnement en vijf maanden later is de opvolger van de opvolger er alweer. Dom van mij, had ik beter op moeten letten, maar dus nooit meer Sony.
Rare reactie, je had het er toen wel voor over. Dus een juiste beslissing in die tijdsgeest. Achteraf kan je alles zo krom en rechtlullen als je wil. Toen vond je dat waard. En dat telfort je de hoofdprijs laat betalen is curieus, ik heb de mijne ook al maanden en voor 500 gekocht, ja dat is nu 200 minder in 12 week .... K*tje, maar vond toen dat het het waard was... Dus ga nu niet zitten balen. Ben heel tevreden over de foon, zeker na de update, is net een z3 in een ander design.
Ben ook zeker tevreden over de Z2. Echter, als de opvolgers snel komen, is de huidige abonnementsprijs steeds minder aantrekkelijk. De abonnementsprijs is namelijk gebasseerd op de nieuwprijs. Die is in 5 maanden tijd bijna 300 euro gezakt. Dat geeft mij niet echt een prettig gevoel. Ik bedoel zeker niet dat de Z2 ineens slecht is omdat de Z3 er is, integendeel zelfs.
Voor de provider kostte het toch gewoon dat (hoge) bedrag toen je het abo afsloot? Idem dito als je 'm los had gekocht. Dat je abonnementskosten niet lager worden, omdat de nieuwprijs daalt, is volstrekt logisch.
Uiteraard, maar andere telefoons dalen qua verkoopwaarde minder snel. Na een tijdje is de abonnementsprijs van een Z2 gebaseerd op een veel goedkopere telefoon (omdat de opvolger van de opvolger er alweer is).
Vreemd verhaal. De Z3 heeft grofweg dezelfde hardware als de S5. Is de Z3 dan ineens slechter dan de S5 omdat er wel een Z4 maar geen S6 is?

Jij vond het toestel de prijs waard toen je je abo afsloot, je wist dat Sony een halfjaarlijkse update deed (want Z2 ongeveeer half jaar na de Z1, die een maand of acht na de Z kwam), maar zodra de Z3 uitkwam was het ineens mis?
Niet ineens mis. Wel jammer dat de waarde van zo'n telefoon ineens zo keldert omdat de opvolgers snel komen. Heel slecht dus voor de verkoopwaarde. Met het huidige snelle programma van Sony wordt je telefoon snel minder waard. Verder ben ik erg tevreden met m'n Z2.

En zoals ik al zei, daar had ik beter rekening mee moeten houden ja.
Ik snap het op zich wel, een telefoon is tegenwoordig voor een hoop mensen een soort statussymbool geworden, heb je de laatste, dan ben je hip of ..whatever. Nu loop je met je Sony Xperia steeds achter op deze manier.
Persoonlijk vind ik niet erg, want de oude zakt daarna snel in prijs, dus op zich gunstig. Aan de andere kant, je hebt net diep in de buidel kunnen tasten voor een nieuwe Xperia, na een half jaar zakt de prijs..is ook niet prettig.
Ja, als je een Galaxy S5 koopt en je hebt niets beters om je zorgen over te maken, dan ben je natuurlijk teleurgesteld als de S6 uitkomt.

En dat de prijs zakt na een half jaar, toch niets mis mee? Kun je een half jaar oude telefoon kopen voor een leuk prijsje. Ik heb zelf een "verouderde" Z Ultra voor €260 op de kop getikt en zie weinig reden om iets nieuws aan te schaffen tot deze te oud is om nog mee te komen of defect raakt. Uiteindelijk is het toch maar een telefoon hé.
Precies, ik zie het probleem ook niet zo. Zolang de ondersteuning goed blijft is het voor mij geen probleem. En aangezien de Xperia z ook nog een update krijgt lijkt het daar wel goed mee te zitten.
En omdat je restwaarde direct een stuk minder wordt. Als je je toestel na twee jaar verkoopt blijkt je toestel ineens toch meer te hebben "gekost" als deze vier generaties ouder is in plaats van twee.
Sony lanceert om de 2 jaar 2x per jaar hun nieuwe vlaggenschip.

Waarom zou je daar zuur om worden, ik zelf heb een Z1, maar die kan nog heel goed mee komen. Heb er totaal geen spijt van. Sony update de software ook gewoon.

Ik vind het altijd wel prettig, weet je in ieder geval dat je niet zolang hoeft te wachten als je een nieuwe tel mag nemen bij het verlengen van je abo.


Edit: aantal per jaar aangepast, was mijn bedoeling. goed opgemerkt door onderstaande reacties

[Reactie gewijzigd door Flashbot op 24 november 2014 14:52]

Om de 2 jaar? Je bedoelt 2x per jaar, hoop ik. Z-series komen in het voor- en najaar.
de Z4 is de laatste vand e snelle releases, vanwege slechte resultaten gaan ze nu eens per jaar updaten. De Z5 komt dus pas in 2016.
Precies. Nou vind ik zelf een regelmaat van eens per jaar wel OK, dat loopt dan ook wel enigzins gelijk met vorderingen op HW vlak, je kan altijd net mis grijpen natuurlijk.

Eens in de 2 jaar zal te weinig zijn aangezien mensen dan sneller geneigd zijn dat nieuwere toestel van fabrikant X maar te nemen omdat die van Sony alweer een 1,5 jaar oud is b.v.
Precies. Nou vind ik zelf een regelmaat van eens per jaar wel OK, dat loopt dan ook wel enigzins gelijk met vorderingen op HW vlak, je kan altijd net mis grijpen natuurlijk.

Eens in de 2 jaar zal te weinig zijn aangezien mensen dan sneller geneigd zijn dat nieuwere toestel van fabrikant X maar te nemen omdat die van Sony alweer een 1,5 jaar oud is b.v.
Klopt maar je moet het ook eens vanuit de fabrikant zijn ogen bekijken, ze hebben slechte verkopen das een feit, ze moeten zien mee te moeten kunnen, maar goed dat kan ook zoals Samsung door meerdere keren per jaar een high end uit te brengen maar dan voor een ander publiek en onder een andere naam.

Als ze nu eens de z4 niet uitbrengen(nu moet dat wel want de z3 loopt qua hardware achter),maar dan de z5 pas een jaar later uitbrengen en over 6 maanden de compact.

En deze dan niet bestempelen als z4 compact, maar als weet ik veel xperia compact 1 en 6 maanden later de z5 en de ultra dan is heel dit fiasco van mensen die klagen gedaan.
Dat bedoel ik, excuses
Sony lanceert om de 2 jaar hun nieuwe vlaggenschip.
Ehh... Bedoel je niet elk jaar 2 modellen?
Om de 2 jaar klopt zeker niet. Bijna elke fabrikant heeft elk jaar een nieuw "vlaggenschip" model maar bij Sony is dit eerder 2 modellen elk jaar....

Edit:
Zal de volgende keer even refreshen, @FooLsKi was me al voor.. :)

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 24 november 2014 14:54]

Sony lanceert om de 2 jaar 2x per jaar hun nieuwe vlaggenschip.

Waarom zou je daar zuur om worden, ik zelf heb een Z1, maar die kan nog heel goed mee komen. Heb er totaal geen spijt van. Sony update de software ook gewoon.

Ik vind het altijd wel prettig, weet je in ieder geval dat je niet zolang hoeft te wachten als je een nieuwe tel mag nemen bij het verlengen van je abo.


Edit: aantal per jaar aangepast, was mijn bedoeling. goed opgemerkt door onderstaande reacties
Kijk naar Motorola. De oude Moto X is maar een dual core en kan nog prima meekomen.

Mensen kijken teveel naar specs. Ik heb een Z1 Compact. Dat ding vliegt. SOny mag wel wat aan de bugs doen overigens, maar afgezien van de camera is het een meer dan capabel toestel De camera is met de laatste update wat buggy
Ik zelf draai een custom rom, die van SlimKat. Een erg mooie rom. Daarmee vliegt mijn Z1 ook ;)

Ook hierin lever je wel wat in op camera gebied.
Zeker als je kijkt naar de verschillen denk ik zo.
Als ik het goed voorheb is er niet zo'n grote snelheidsverschil tussen de Z1, Z2 & Z3.
Ik denk dat ze beter ook een jaartje kunnen wachten zoals bij samsung want nu is het precies of elke kwartaal dat ze met een nieuwe Z line up komen.
Samsung heeft anders ook 2x per jaar een flagship: de S-series in het voorjaar en de Note-series in het najaar (en dan nog wat variaties op flagships, zoals de Galaxy S5 Advance, die daar tussenin uitgebracht worden).

Sony zou qua release-strategie best eens naar Samsung kunnen kijken. Doe een 'reguliere' Z-series na de MWC en dan eind v/h jaar een Ultra-versie (met top-of-the-line specs) van het eerder uitgebrachte Z-model.
Z3 is nauwelijks te krijgen?
pricewatch: Sony Xperia Z3 16GB Zwart

Fragmentatie is al heel lang zo, en naar geruchten gaan ze daar nu mee stoppen. Maar ook dit nieuwsbericht is een gerucht, dus dat het januari wordt in tegenstelling tot april vorig jaar is ook weer te bezien.
Zo doet Sony het, release in het voorjaar en in het najaar (waar de 2e release vaak meer een refresh is dan echt spectaculaire verschillen).. En zoiets zal je altijd blijven hebben, met veel dingen die je koopt zal je zien dat net daarna (en dan is dit nog relatief lang in dat opzicht) er wat beters uitkomt.
Dan bied je, je Z3 gewoon toch gewoon te koop op vraag & aanbod, of een andere verkoopsite..... ;)
Sony heeft z'n strategie wel aangepast laatst.. dus de Z4 zal de laatste zijn en pas een jaar later de Z5 en niet meer 6 maanden later.
Anoniem: 439361
@DennusB24 november 2014 14:31
Ik snap echt dat gezeur niet dat je daar als koper van een z3 of een z2 het zuur van zou moeten krijgen. Jemig, je hebt niet meer het nieuwste model, poe poe. Ik neem aan dat je je telefoon afrekent op zijn eigenschappen en niet op het cijfertje achter de Z.

Ontopic:

Ik dacht dat Sony was afgestapt van z'n halfjaarscyclus, maar dit komt wel weer erg snel. Ook een beetje hypocriet dat ze eerst bewust niet hoger gaan dan full hd omdat het niet zou uitmaken en alleen maar slecht zou zijn voor de accuduur en nu alsnog naar 2560x1440 gaan. Ben benieuwd of ze qua schermkwaliteit ook daadwerkelijk kunnen aanhaken bij de top.

Zit zelf nog altijd te twijfelen of ik een Z3 Compact zal halen. Dit is me allemaal iets te groot. :)
De Z3 Compact is echt de moeite, heb ook lang getwijfeld maar ben hem uiteindelijk toch ook gaan halen! :)
Werkt je vorige telefoon dan niet meer?
Sony begon met de Z reeks te snel achter elkaar, ik had de Z in maart en in augustus was de Z1 of Z2 al weer uit.
Ze hebben nu toegegeven dat ze te rap zijn gegaan en brengen nog 1 vlaggenschip per jaar uit, dus net als samsung gewone en een ultra of hoe je het wil noemen.

Dus eigelijk 2 maar niet meer om het half jaar opvolger van het zelfde model.
De verschillen met de Z2 en Z3 waren ook zeer klein. Recent een Z2 aangeschaft omdat de Z3 ten opzichte zo zijn minimale pluspunten had en ook nadelen. De verschillen waren toen zeer klein ten opzichte van de concurent.

Bovendien komt Google met Android 5 en zijn 64 bit ondersteuning. Persoonlijk denk ik dat Sony hier in mee gaat gezien de concurent dit ook doet.

reviews: Xperia Z3 en Z3 Compact: high-end telefoon in twee maten

2e alinea luid:
De Z3 maakte een minder grote indruk. Niet omdat het een slecht toestel is, verre van, maar de verschillen met de Xperia Z2 zijn niet zo groot.

[Reactie gewijzigd door RPiNut op 24 november 2014 14:56]

Ik denk ook dat Sony hier ook kiest/moet kiezen voor een 64 bit SoC, zeker als ze af willen van hun halfjaarlijkse update van hun topmodel. Als die resolutie klopt, denk ik dan dat de Nvidia K1 64 bits SoC boven aan het lijstje van Sony zal staan.
Wat een probleem om niks. Ik heb laatst een iPhone 4s gekocht en de hij doet het zeer goed. Waarom moet oud altijd slecht zijn mijne komt uit 2011!
"Oud" kan slechter zijn omdat de fabrikant op een gegeven moment op houdt met software updates, zoals bij jouw 4s het geval is. (laatste versie draait er geloof ik wel op maar is niet aangeraden geloof ik)

De "oude" Z1, Z2 en Z3 worden echter gewoon van updates voorzien. Z1 Krijgt ook gewoon nog lollipop. Juist omdat de hardware per versie niet zoveel scheelt omdat ze snel achter elkaar uitgebracht worden is het voor de fabrikant makkelijk om dit te doen.

Verder ben ik het met je eens dat je niet verplicht bent altijd het nieuwste te hebben. Als ze de laatste tijd niet zoveel grote stappen hadden gemaakt op het gebied van batterijduur (Z3 Compact/iPhone 6) dan liep ik waarschijnlijk ook nog met een ouder model rond.
Anoniem: 601896
24 november 2014 14:24
Fijn dat er in het phablet segment meer verschillende telefoons komen.
De Z4U zal moeten concurreren met:
 • De Google nexus6
 • De IPhone6+
 • De Blackberry Passport
 • De Samsung Note4
Het formaat zal alleszins helpen. 5.9 inch is wat beter te verteren door de massa dan de 6.4 inch van de Z Ultra.

En natuurlijk vindt de massa het phabletconcept niet langer zo vreemd ("kun je daarmee bellen?" "halve tv") sinds Apple er een heeft uitgebracht.
Ik denk niet echt met de Passport, dat toestel is veel te anders. Daarnaast is het nog steeds een centimeter breder dan dat dit toestel vermoedelijk zal worden.
Nope. Dit lijkt mij een wishlist/gok.

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 24 november 2014 14:40]

Alsof een medewerker van Sony zo openbaar mag bekennen of ontkennen dat dit gerucht waar is.

Ontopic:
het zijn vaak maar kleine wijzigingen die doorgevoerd worden dat het verschil tussen de Z1, Z2, Z3 en eventueel de Z4 dan zo klein is. dat het niet eens de moeite waard is zoveel geld uit te geven aan het laatste model. ik persoonlijk zou eerder een Z1 kopen als een Z4 aangezien het prijsverschil dan dusdanig groot wordt. het zijn voornamelijk softwarematige en design updates. nah die design dat heb ik dan maar voor lief en softwarematige ja.. pakken we toch een customrom!

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 24 november 2014 14:38]

Sony gaat veel te snel met het uitbrengen van het topmodel. Het topmodel moet je ongeveer elk jaar verversen (model Apple en Samsung), zelfs dat is al irritant maar dat zijn mensen gewend. Als jij als bedrijf een cycle van een half jaar gaat draaien dan wijk je af en ik zie niet hoe dat positief is voor klanten. Zo bindt je wat mij betreft geen klanten.
Dat hebben ze laatst toegegeven en gaan nu 1 vlaggenschip maken, dus dit jaar alleen de Z4 en een grotere dan met andere naam.
Ik vond ook erg jammer toen ik in maart de Z had en toen half jaar later Z2 er was, oke als je iets koopt is het oud maar half jaar wel snel vergeleken met een jaar.
Komt omdat ze in Azië elke half jaar een nieuwe mobiel willen.
Goh, met al die sub-versies van Galaxy modellen wilde ik je haast gaan tegenspreken omtrent Samsung + elk jaar een nieuw model. Maar de 'Hoofdlijn' is wel degelijk ook om het jaar...... Volledige lijst is hier te vinden trouwens: http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy (wat weer aantoont hoe bizar veel Samsung onder de 'Galaxy' naam uitbrengt)
Ik vind de smartphones van Sony erg kwalitatief. Ben ook zeer benieuwd naar de Z4. Enigste wat mij tegen houd om geen smartphone van Sony te kopen is het bestuuringssysteem. Maar voor de rest lopen ze ver voor uit op de concurrentie. Maar voor de Android lief hebber is de Z serie van Sony prachtig.
Wat is mis met het besturingssysteem?
Ik vind Android erg rommelig en niet fijn werken. Ook de apps van android vind kwalitatief niet zo goed. Vergeleken met ios.
And so it begins, the greatest battle of all time, on a website. :+
Het gaat doorgaans ook echt nergens over. Beide kanten gebruiken praktisch dezelfde argumenten, iedereen roept dat iedereen alles jat. De comment threads lopen helemaal uit de hand. Resultaat is dat niemand een andere mening krijgt en dat er een hoop gefrustreerde mensen bij zijn gekomen. Persoonlijk vind ik Android, iOs en WP juist steeds meer op elkaar gaan lijken. Zelfs de look-and-feel gaat erg richting elkaar. Maar goed, ik ga nu net zo off-topic als de mensen waar ik op reageer.
Ik ben het erg met je eens.
Qua functionaliteiten hebben Wp /IOS/ BlackBerry/ Android een zeer grote, en groeiende overlap.
Ook qua gebruiksgemak ontlopen ze elkaar niet veel volgens Digit, die de de vier os'en naast elkaar hebben gelegd en alle functies (>1000)vergeleken.
 • Android schiet uit in costumisatie
 • IOS is op veel vlakken goed
 • WP heeft goede office en navigatie functies
 • Blackberry is goed in mail en messaging.
.

Wat rationeel het beste voor jou is ligt aan je behoefte,
Aan de hand van die behoefte,kun je onder het artikel deze tool invullen om te zien wat bij je gebruik past.
Maar nog veeel belangrijker dan rationele keuze, is ervaring en persoonlijke voorkeur.
Ik denk meer aan wat je gewend bent.
Vermoedelijk draait alles wat 95% van de bevolking wil op zowel Android als iOS. Van de andere platformen heb ik geen idee.
BlackBerry draait naast 265.000 eigen apps ook 98% van de android apps. WP's store is ook snel groeiend en heeft 180.000 apps.
Het aantal apps zegt tegenwoordig niet zoveel meer. Uiteindelijk wil je gewoon dat bijvoorbeeld je bank een native app heeft voor je OS.

Door het gebrek aan Play Services is die 98% overigens vrij overtrokken.
Ja dat klopt wel een beetje.
Maar over de rommeligheid, sony draait zijn eigen skin over het besturingsysteem dat een stukje orde geeft.
Wat is kwalitatief?

En waarop lopen ze ver vooruit op concurrentie?

Ik ben bijvoorbeeld niet onder de indruk van de Z serie tot en met 2, ik heb de 3 en 4 dus nog niet kunnen testen (op basis van scherm, schil en vormgeving).

Je argument dat ze vooruit lopen op concurrentie houdt ook geen steek, want alle andere Androids lopen toch tevens op Android!?! Of doel je met concurrentie op Apple?

Android is wel degelijk een puike evolutie ondergaan, het besturingssysteem is vandaag de dag erg volwassen en uiterst gemakkelijk in gebruik. Het tipt in mijn ogen qua gebruiksgemak nog net niet aan iOS, maar biedt daarentegen veel meer customization mogelijkheden :)
Met voor uit lopen bedoelde ik meer de hardware zelf. De Sony smartphones zijn waterdicht super stevig en misschien wel de belangrijkste van allemaal ze hebben een zeer goede batterij duur vergeleken met samsung en appels. Persoonlijk vind ik android helemaal niks ook niet op Sony. Dus met voor uit lopen bedoelde ik niks op het software gebied.
Komt er ook een Z4 Compact?
Ik hoop het, en als die komt dan hopelijk met 1080p scherm. De huidige met 720p loopt wat achter op wat de Z4 zal krijgen namelijk, dus dat zou wel mogen. Wat dat betreft is het voor mij dan een ideale telefoon, als die ook zo lang op de accu meegaat.
Komt er ook een Z4 Compact?
Tot nu toe slaan ze elke keer een Z serie over met de compact. Uitgaande dat dat zo blijft zal er pas een Z5 compact uitkomen.
Denk zelf dat de doelgroep van de compact telefoons niet erg maalt om zo'n klijne hardware update. Uiteraard zijn daar uitzonderingen op ;)
Ik denk dat het idee achter de snelle vernieuwingen was dat je gewoon altijd een Xperia Z kon kopen en daarmee een recent toestel had wat op dat moment het beste was wat Sony te bieden had.

Maar die six-months-cycle stoppen ze mee, en ze gaan over op jaarlijkse vernieuwingen. Is ook wel logisch aangezien de hardware-innovatie verre van baanbrekende zaken brengt in termen van telefoonfunctionaliteit en -ervaring.
De reden dat Sony begonnen is met het snelle verversen is omdat hun toestel in begin begon nog niet op een gelijk niveau was met de concurrentie. Zij hadden bijvoorbeeld nog de verouderde S4 Pro SoC en een beeldscherm wat niet in de top thuishoort. Logisch als je geen IPS scherm gebruikt :/, dat kwam pas in de Z2.
Ik vond de verhalen over het scherm van de Z en Z1 altijd wat overdreven. Wanneer je er recht op keek was het gewoon prima, en de kleurechtheid zag er beter uit dan de schermen met overdreven fel wit en saturized kleuren wat de norm was voor andere toestellen en waar Sony inmiddels ook aan lijkt te hebben toegegeven (er wordt iig flink gemanipuleerd in de kleurweergave bovenop de eigenschappen die het paneel zelf heeft, terwijl dat feitelijk veel betere kleuren zijn; maar ja, mensen vinden felle huidtinten en dergelijke, mooi).

Verder kun je een dergelijke achterstand met één update toch wegwerken?

Die SoC-achterstand viel ook wel mee. De Xperia Z had een S4 Pro, wat feitelijk dezelfde CPU is als de 600 maar dan wat lager geklokt. De GPU is dezelfde, dus het verschil in ervaring is zo goed als 0. Ondertussen kwam de Z wel een paar maanden eerder uit dan de S4 en de One, wat er dus voor zorgde dat Sony lange tijd als enige grote fabrikant wereldwijd een toestel ter aanbod had met een recente SoC en een 1080p scherm.
Blijkbaar heeft Sony ook door dat 6" te groot is, 4,5" tot 5" is voor de meeste perfect 5" tot 5,5" is goed en daarboven is het vaak te groot.

Dat terzijde, 2K op 5,4" ik vrees dat die gimmick gewoon de FHD gaat vervangen, zonde want de accuduur bij 2K is net iets slechter dan bij FHD nu, dus als het nou eens een FHD scherm was dan was de accu duur langer, verder lag, al zullen wij dat eerder bij Samsung zien met TouchWiz, alhoewel de 810 krachtiger is dan de 805, dus dat probleem verdwijnt zelfs bij Samsung (met dit soort resoluties).

Aan de andere kant, hebben telefoons dit allemaal echt nodig? Ik bedoel ik ben een zware gebruiker en ja 2Ghz quad-core zou wel leuk zijn op mijn Nexus 4 maar die 1,5Ghz met 2GB RAM werken super bij zwaar gebruik, vooral RAM die ik niet volkrijg, CPU is een ander verhaal maar in 99% van de gevallen houdt die de boel gewoon bij.

Wat ik bedoel is, hebben wij nou echt die 3GB en nu zelfs 4GB RAM nodig? Zelfs met de Note 3 en 4 en dat MET TouchWiz bovenop krijg je dat haast niet vol, en dan de GHZ race, lijkt net wel de vroegere Intel vs AMD race, persoonlijk denk ik dat een octa-core of 2,7Ghz cpu in een telefoon gewoon zwaar overdreven zijn, het is niet nodig en werkt nadelig, veel devlopers worden dan lui en maken onnodig zware apps, zo laadt de nieuwste Facebook direct op een Note 4, terwijl ik op mijn Nexus 4 echt iets van 3 a 5 seconden moet wachten, om maar te zwijgen over de budget telefoons.

Verder, het is leuk dat het kan maar wel apart dat een laptop met een 1,8Ghz dual-core alles probleemloos met windows kan (sociaal media, simpele games, browsen, muziek, youtube) en dat zo'n Android telefoon daar zo zware specs voor nodig heeft.

Ah ja, ik denk dat mocht er ooit een snapdragon 850 of 900 komen ze wel achterkomen dat dit onzinnig is, en dat je straks net als bij computers vooral ziet dat ze zuinige, efficiente processors uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 november 2014 15:22]

Dat terzijde, 2K op 5,4" ik vrees dat die gimmick gewoon de FHD gaat vervangen
FHD = 1920x1080
2k = 2048x1080
QHD = 2560x1440

Je bedoelt dus Quad-HD in plaats van 2 Kelvin. (Want een grote K is de afkorting van Kelvin, niet van kilo)
lekker boeiend dus een grotere acu en vervolgens een kansloze resolutie die de extra capaciteit weer opvreet.

doe mij maar een lite verzie met een oudere snapdragon 801 en een gewoon hd scherm en unlock de cores zodat ik er2 kan uitschakelen en de andere 2 kan downclocken naar 1 ghz.
en dan 150 euro goedkoper en ik ben klant.
En betaal zo 50 meer voor een telefoon die 3mm dikker is en een 5400 mah aacu heeft. met 20 uur+ screen on time.

Ik zie liever 4 uur extra screen on tijd dat dat ik nog meer pixels toch niet zie.

mijn lg 4x hd heeft een dode pixel ik geef 50 euro voor degene dir kan browsen en een slideshow kan bekijken en de pixel kan zien en me daarna ook nog kan vertellen wat hij gelezen heeft en gezien heeft.

Mijn punt: bij normaal gebruik is alles meer als HD op 6 inch gewoon onzinnig en kost alleen maar geld.
Pff kom ik met me xperia z -.-"
Voelt echt of je oud toestel heb
Terwel die wel strax de nieuwe Android krijgt! En van z naar z1 is wel een verbetering maar z2 niet echt heel boeint en de z3 was meer design update en ps4 ondersteuning
Ze gaan te snel. Ze moeten 1x per jaar een z lijn uitbrengen. Net als Apple en Samsung doen. Heb me z volgende week een half jaar pff

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee