Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Xperia Z3 en Z3 Compact Preview

High-end telefoon in twee maten

Tot slot

Na ons bezoek aan Sony is het vooral de Z3 Compact waar we enthousiast over zijn. De combinatie van het grotere scherm in de even grote behuizing, die ook nog eens verbeterd is, de snellere en zuinigere soc en de grotere accu maken van de Z3 een interessant toestel voor mensen die geen groot scherm willen. De Z3 Compact krijgt op dat gebied wel concurrentie in de vorm van de Galaxy Alpha en vermoedelijk ook de volgende iPhone, die naar verwachting een 4,7"-scherm krijgt.

De Z3 maakte een minder grote indruk. Niet omdat het een slecht toestel is, verre van, maar de verschillen met de Xperia Z2 zijn niet zo groot. Hij zal het dit najaar moeten opnemen tegen telefoons met snelle hardware en hogere schermresoluties. Wellicht dat Sony het daarom nog moeilijk krijgt, maar als het de huidige lijn voortzet, heeft Sony begin 2015 weer een antwoord klaarstaan.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Erg jammer dat deze telefoons de Snapdragon 801 gebruiken en niet de nieuwe Snapdragon 805, daarmee maken ze het zichzelf erg moeilijk om zich te onderscheiden van de Z2 en de Z1 Compact. Een Snapdragon 805 heeft namelijk de modernere en zeker 40% snellere Adreno 420. Ook missen ze LTE Category 6 support, waardoor ze geen LTE Advanced (ook bekend als 4G+) ondersteunen en dus niet gebruik kunnen maken van het nieuwe 4G+ netwerk van KPN en Vodafone. Ook de ISP (Image Signal Processor) is langzamer, waardoor 4k en slow-motion opnames meer energie kosten en minder vloeiend kunnen gaan. Ook missen ze hiermee de enorm snelle 25,6GB/s LPDDR3 geheugenbus, die niet alleen in verbinding met de CPU staat maar ook met de Adreno 420 GPU. H.265 (HEVC) decodering is ook niet hardware matig mogelijk met een Snapdragon 801. Hollywood Quality Video (HQV) is ook niet ondersteund. Qua wifi is het maar 1 stream tegenover de 2x2 MU-MIMO oplossing van de 805.

De Xperia Z2 was al een erg goede smartphone, maar in de Z3 die het zonder die Snapdragon 805 moet doen, mis je toch wat dingen waar je in een flagship smartphone voor betaald. De Samsung Galaxy S5 (Cat 6.), Note 4 en Note Edge en de LG G3 (Cat. 6) hebben deze SoC als, en het worden er alleen maar meer.

Bronnen en meer info:
AnandTech: Qualcomm Snapdragon 805 Performance Preview
Qualcomm Snapdragon Processors (801 | 805)
Balance: Snapdragon 805 Preview

[Reactie gewijzigd door Balance op 3 september 2014 17:09]

In de Compact is die GPU in ieder geval nergens voor nodig. De 801 heeft een GPU die weinig moeite heeft met 1920x1080 aan 60FPS te laten zien, 1280x720 vormt dan helemaal geen probleem.

Voor de Z3 was het misschien interessant geweest, maar aan de andere kant maakt dit het veel makkelijker om stabiele software te voorzien - en waarschijnlijk zakt de prijs ook iets sneller door goedkoper wordende componenten.
Enige echte reden waarom het jammer zou kunnen zijn dat er geen Snapdragon 805 inzit is LTE-A. Want voor een 1080p/720p scherm is een Adreno 330 @ 578Mhz nog steeds ruim bemeten. Kijk als er 1440p schermen in zouden zitten, zou ik zeggen, ja, een Adreno 420 ofwel Snapdragon 805 was een stuk noodzakelijker geweest. Hierdoor heb je dus ook aan de lagere bandbreedte genoeg. 4K recording wordt nog niet zoveel gebruikt, onder andere vanwege oplagcapaciteiten. Als iemand met een smartphone een beetje wil gaan filmen in 4K, ontkomt ie bijna niet aan een externe accessoire; een 64GB/128GB UHS SDXC kaart.

Verder is de Z3 in ieder geval voor de markt hier in Europa nog steeds topnotch, want die S5 en G3 met snapdragon 805 zijn hier niet te koop. Blijft dan alleen de Note over, maar dat is toch nog steeds een aparte categorie smartphones vanwege de grootte en de stylus. Ik zie ze meer als de smartphones voor de uber-powerusers die vroeger ook al een PDA gebruikten. Ik heb nu een Z1, en ga misschien voor een Z2 of Z3, of ik kan wachten voor een dikke upgrade straks in 2015 met de Z4 die hoogstwaarschijnlijk een Snapdragon 810 i.c.m. 1440p scherm krijgt. 1440p is voorlopig niet echt noodzakelijk; enige praktische reden die ik kan verzinnen is als je veel met remote desktop (duplicate) doet waarbij je desktop een scherm van >1080p resolutie heeft.
De Cat6-telefoons zijn buiten Azië toch helemaal niet verkrijgbaar?
Op het moment niet nee maar de VS variant van de note 4 heeft een 805.
Een Snapdragon 805 heeft namelijk de modernere en zeker 40% snellere Adreno 420
In de meestal gevallen zal het verschil veel minder zijn dan 40% als dat verschil al ooit in de praktijk gehaald wordt.
Als de de 805 hadden gekozen, hadden ze misschien de probleem van de camera overheating bij 4k of bij areffect ook kunnen oplossen denk ik.

Sony heeft bevestigd (bij de live FAQ na de presentatie) dat bij langere 4k opnames met de Z3 de camera zal na een tijd sluiten, omdat de CPU te heet wordt... Zeker jammer, ik vind de Z2 al te warm worden bij opnemen van 120fps video's... en 4K na 5 minuten kan ik de telefoon niet eens vast houden, omdat die zo heet is.
Vreemd dat het feit dat de Z3 PS4 remote play ondersteund niet is genoemd: http://gizmodo.com/sony-x...play-ps4-games-1630036758

Is toch een unieke feature, en in combinatie met een game control mount kun je de Z3 aan een Dualshock 4 controller bevestigen. Niet ideaal om constant op zak te hebben maar wellicht interessant voor mensen die bijvoorbeeld ook een zware laptop kopen voor gamen on the go.
...maken van de Z3 een interessant toestel voor mensen die geen groot scherm willen.

Geen groot scherm!?! Ik vind 4.7" nog altijd een groot scherm!
Anoniem: 327719
@MenN3 september 2014 17:50
Dan ben je niet meer echt bij kwa wat de markt momenteel bied.
De markt bied teveel telefoons met grote schermen. Ik ben zeer content met mijn kleine telefoon die nog ruim onder de 13cm blijft en een quadcore processor bevat.
Na 2 jaar wil ik gebruik maken van de nieuwste technieken, zoals NFC, 4G en een erg nieuwe 2,2GHz processor die er weer 2 jaar tegen kan.

Ik ben dus zeer blij dat Sony kan voldoen aan deze wens (in tegenstelling tot bijv. Samsung, HTC, Oppo, Meizu, Xiaomi, Motorola, "Apple"*). Ik hoopte dat meerdere merken het concept van de Z1c zouden snappen en zouden overnemen, maar helaas zijn de HTC One mini 2 en de Galaxy S5 mini nog steeds geen hoogvliegers.

In een poll die ik vorig jaar heb opgezet is gebleken dat 24% van de bezoekers een telefoon wilt van 4,3", 23% wilde graag een schermformaat van 4,7".
Het overgrote gedeelte wilde eigenlijk geen telefoon die niet groter was dan 5".

Mensen zijn dus zeer content met een compacte telefoon, maar ik vermoed dat zij ook graag de allerbeste specs erin zouden willen. Sony voldoet hier m.i. zeer goed aan.

*Ondanks dat iOS niet mijn OS zal worden, waren ze een van de weinige fabrikanten die nog kleine high end telefoons maakten, helaas zal ook dat avontuur stoppen.
Hier kan ik mij helemaal bij aansluiten!

De Z1 compact (en zo te zien dus ook de Z3 compact) voldoet aan mijn wens om een high end telefoon met soepele gebruikservaring, goede camera, goede accuduur, 4g, nfc, etc. te hebben zonder dat hij meteen 5 inch of groter te zijn.

4,7 inch mag misschien nog steeds heel groot lijken, maar qua behuizing is de 'compactheid' echt wel te merken hoor, zeker tegenover de normale Z2, Z3, Samsung S5, LG G2, etc.
Ik wil hier toch echt even bij vermelden dat de iPhone 6 ook in een 4.7" variant zal verschijnen. Deze versie is 6.9 mm dik, 138 mm lang, and 66 mm breed. De afmetingen van de Z3 Compact zouden 8.6mm dik, 127mm lang en 64.9mm breed zijn. Het grootste verschil zit hem dus vooral in de lengte- ik denk dat de verschillen in breedte en dikte vrijwel verwaarloosbaar zijn.

Als je het mij vraagt, zou Apple in jouw ogen ook een high end telefoon in de 'compacte' range maken...
In mijn ogen is alles rond de 12,5cm acceptabel + compact. Onder de 13cm is een telefoon nog net met 1 hand volledig te bedienen zonder je hand te hoeven verplaatsen.
De nieuwe Apple is met 138mm, net zo groot als de Samsung S5 met een 5,2" scherm. De breedte is nog maar net acceptabel (maar de praktijk moet uitwijzen of de rondingen voldoende zijn om hem goed vast te pakken) en de dikte van een telefoon vind ik niet echt interessant. Alles onder de 10mm is niet te dik.
De iPhone 5S vond ik wel behoren tot de compacte high end telefoon categorie. De mogelijk iPhone 6-mini valt bij mij onder het kopje main-stream high end.
Wat de markt biedt, en wat de markt wil zijn misschien wel twee heel verschillende zaken...
Idd slecht uitgedrukt. Eerder voor mensen die geen grote telefoon willen. Want zo lang het toestel er niet groter van wordt... Wie wil er dan geen groter scherm?
Iemand ook een idee wat voor achterkant de Z3 Compact heeft?

Z1 had een glazen achterkant, Z1C eentje van plastiek die gemakkelijk krassen laat, terwijl een Japanse variant (Z1f) dan ook weer een glazen achterkant had.
Goede vraag, want het blijkt dat de kunststof achterkant zeer gemakkelijk krassen kan/zal krijgen. Een glazen achterzjide zou een welkome upgrade zijn van de Z1c.
Het is inderdaad glas volgens de mensen van GSMArena
Ik heb inderdaad al bij meerdere mensen de achterkant zwaar bekrast gezien... Niet iets om te bewaren naast hardere objecten.
Erg geïnteresseerd in de Z3 Compact. Iemand enig plausibel idee hoe lang het duurt voor hij in Nederland te koop zal zijn?
Verwachte leverdatum wordt bij verschillende shops omstreeks eind september / begin oktober geschat.
Vanaf 26 september volgens de T-mobile website, vanaf oktober bij diverse andere sites zoals Coolblue.
Z3 Compact lijkt me een prima toestel. Echt goede specs in een compact toestel. Goede zaak dat de telefoon niet groter is geworden dan de Z1 compact maar toch een groter scherm heeft gekregen! Dit gaat waarschijnlijk wel de opvolger worden van mijn Xperia Z al ben ik daar nog wel prima tevreden over.
Mooi toestel ja. En met die lagere resolutie maar dezelfde gpu wordt het een monster voor games. Toch vind ik de Z3 ook wel iets hebben, eigenlijk vind ik tweakers wel erg kritisch voor zo'n mooi toestel
Echt goede specs in een compact toestel
Is 4,6 echt wel passend voor een 'compact' toestel.
Is dan een schermformat in de range van 3,2-3,6 inch niet wat logischer
Tegenwoordig wel ja. Ik moet er niet meer aan denken om het huidige Android of welke website dan ook op een formaat van 3,2-3,6inch te gebruiken.
Same here. 3,2-3,6 inch is echt niet meer te doen.

4,6 inch lijkt wel aan de grote kant, maar als gebruiker van de Z1 compact kan ik melden dat dit echt wel mee valt!

Ik heb de Xperia Z gehad en die vond ik toch echt te groot (en kwetsbaar) om in mijn broekzak te houden. Met de Z1 compact durf ik dat prima te doen, ook tijdens het fietsen. Ook kan ik deze gewoon weer met 1 hand bedienen. Aangezien de Z3-compact fysiek niet groter is geworden is het dus echt een pluspunt, zeker tegenover de >=5 inch reuzen.
3.7" Android 4.4 werkt bij mij prima. Alleen staat bij veel toestellen tegenwoordig de dpi veel te hoog. Bij een S5 ofzo kan ik vanaf 2 meter nog lezen wat er op het scherm staat. Vergelijk een screenshot van een iPhone maar met een 4" Android toestel.

iPhone (4")

S4 Mini (4.3")
Het scherm van de Z3 is tov de Z3compact ruim 27% groter, dan kan je toch wel spreken van een compact versie ;)
Bv een iphone 3G was 62,1mm breed en had een 3,5inch scherm. De Z3 compact heeft een 4,6inch scherm is is 64,9mm breed. De naam compact is dus imho wel terecht.
Prachtig toestel de Z1 compact , spijtig genoeg is er na een OTA firmwareupdate een foutje ingeslopen en kon ik er niet meer mee bellen. Wacht nu al 4 maanden op een vervanging. Service in Belgie in elk geval niet top.
De Z1 compact heeft in de bovenste speaker een notificatie LED ingebouwd. Weet iemand hoe dat bij de Z3 compact zit?
Ik kan dat lampje echt niet missen, vond al zo onhandig dat de Z1 compact geen dedicated LED had (in de speaker is notificatie bij daglicht niet goed te zien). Als die nu helemaal is afgevallen is dat voor mij een no-go. Thanks! (Een jarenlange Blackberry gebruiker),
De Z1c heeft gewoon een notificatie ledje die de volgende kleuren weergeeft: Blauw, Rood, Wit en Violet. Helaas zijn de functies van deze kleuren niet te wijzigen. Ik hoop echter wel dat de Z3c dat ledje ook heeft, maar dan met iets meer kleuren :)

Dit is de telefoon waar ik op had gehoopt na de aankondiging van de Z1c. Deze komt voor mij precies op tijd. In januari loopt mijn abonnement af en ik kan vanaf nu verlengen. Dit is voor het eerst in tijden dat ik de behoefte heb om een telefoon direct te bestellen zonder hem in het echt te hebben gezien.
De Z1c heb ik gereviewd en deze telefoon had een goede indruk achter gelaten. Ik hoop echter dat er nu geen problemen meer zijn met de flitser van de camera en dat ze daarvan hebben geleerd bij de voorganger (ik heb begrepen dat de huidige releases dit probleem niet meer hebben).
Ik hoop echter dat de redactie dit ook gaat testen als hij op de pijnbank komt te liggen. Mocht ik de telefoon eerder in mijn handen hebben, dan zal ik hierover een uitgebreide review schrijven.
Dat de Z1c het heeft weet ik, ik heb deze zelf in bezit :) En kleuren wisselen kan zelfs zonder root.

Maar hoe zit het nou met de Z3c???
Klein puntje links boven in de hoek. Voor beide Z3 toestellen

http://www.static.xperiab...014/07/Xperia-Z3-leak.jpg

[Reactie gewijzigd door chimnino op 3 september 2014 21:38]

Ok ik ging toch even kijken. Op de render images op de product page is alleen bij de Z3 een kleine stipt voor de LED te zien. Voor de Z3c is er helemaal niets :( Hoe weet je dat dit ook voor Z3c geldt? Ik ben bang dat de Z3c helemaal geen LED heeft.
Ok, je hebt helemaal gelijk. Hier http://www.androidcentral.com/hands-sony-xperia-z3-compact bericht over de Z3c. Er is duideljk het kleine lampje te zien! Beetje raar dat ie zo onder het scherm is, het is geen Blackberry LED, maar goed genoeg. Ik wil dit toestel!!
Wow, super bedankt! Precies wat ik zocht. Dit is veel beter dan achter de speaker zoals bij de Z1c. Dit maakt de Z3c echt me droomtoestel!
Met root access kan je prima die kleuren wijzigen....
Anoniem: 465735
3 september 2014 18:34
Geen Sony Xperia Z Ultra 2????

Had ik me zo op verheugd...
Nee, er komt wel een Z3 Dual.
Een high-end telefoon met dual sim, redelijk uniek.
Het is alleen de vraag of hij ook naar Europa komt.

http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/
Er is een HTC one en galaxy s4 dual sim dus heel uniek is het nou ook weer niet. Maar inderdaad er komt weer een high end dual sim telefoon bij. Alleen maar positief!
Anoniem: 465735
@Kiswum8 september 2014 18:04
En een scherm van 4.5 inch. Ik vind dat enorme scherm juist erg prettig.
Waarschijnlijk was de ZU een experiment wat niet is aangeslagen (ben de enige in mijn omgeving die hem heeft).
Beetje belachelijk dat ook Tweakers gaat lopen verkondingen dat het 'maar' 720 p is, terwijl het gewoon nog 330 ppi is oid.

Nog idioter: zelfs bij de normale Z3 met 1080p wordt dat gezegd. Alsof ver over de 400 ppi niet genoeg is 8)7
Sharp en HTC hebben 4,5" - 4,7" telefoons met een Full-HD uitgebracht. Tevens hebben concurrenten met een 5"+ scherm ook meer dan Full-HD bij de top-modellen. Het is dus inderdaad wel een goed punt wat Tweakers aanstipt.
Hoe lager de resolutie, des te minder de processor/accu hoeft te doen natuurlijk :)
Voor mij is 720P voldoende op een 4,6" scherm hoor.
Hier dus ook.

1080p zou het toestel meteen weer een stuk minder aantrekkelijk maken omdat, met het scherm aan, je accu dan ook meteen weer bijna 2 keer zo hard gaat.
De Z3 compact vind ik het topmodel van hen. Knap dat na Apple nog een andere fabrikant de moeite neemt om een high end toestel uit te brengen in een compacte behuizing.

Valt mij op de veel andere merken daar moeite mee hebben, wellicht zijn die niet in staat om een compact toestel uit te brengen zonder compromissen (Specs, accuduur, formaat etc). Kan me ook goed voorstellen dat het productietechnisch lastig is.
Ik krijg eerder de indruk dat ze het gewoon niet doen, niet dat ze het niet kunnen. En ik vraag me ook af waarom ze het niet doen.

Wat de behuizing betreft zijn Iphones niet echt compact: ze hebben gewoon kleine schermen, maar de behuizing is in verhouding juist groter, gemeten in randdikte ten opzichte van schermgrootte. Het totaal is dan nog steeds klein, maar ja.
Ik denk dat ze er geen markt in zien. Ik ben benieuwd naar de verkoopcijfers van de Xperia Z1 compact, want naar mijn idee is er erg veel vraag naar dit soort telefoons. Sony heeft naar mijn gevoel bewezen dat de markt er wel degelijk voor is en ik hoop van harte dat Sony met de Z3c weer een best-seller in handen heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee