Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

- Reviews

Specificaties 4,6" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Xperia Z3 Compact 16GB Wit Review

+3
Kiswum 23 april 2016, laatste update op 16 mei 2016, 4.070 views

Sony Xperia Z3 Compact 16GB Wit

Wat is de Z3c nog steeds een topper! De bouwkwaliteit is niet altijd even goed geweest m.b.t. spontaan brekende glasplaten. De prestaties en features zijn de grootste voordelen van deze telefoon. Let op, onderstaande review bevat enorm veel informatie en een gebruikerservaring van ongeveer 1,5 jaar.

Pluspunten

  • Een kleine/compacte high-end smartphone
  • De camera kan nog steeds mee met de top
  • Processor is snel genoeg om mee te kunnen komen met de huidige mid-range telefoons
  • Regelmatig software updates/upgrades
  • SD kaart ingang
  • Stof- en waterdicht
  • 4G op alle EU frequenties
  • Magnetisch laden, bespaart de USB poort

Minpunten

  • De accu is tegenwoordig niet meer accuraat als het niveau onder de 15% komt
  • Veel Z3c's hadden in de begindagen last van spontaan gebroken glasplaten
  • Veel meegeleverde apps zijn niet te verwijderen, alleen uit te schakelen
  • De klepjes lijken fragiel, waardoor waterdichtheid op langere termijn niet gegarandeerd kan worden

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 5
Design Score: 4
Scherm Score: 3
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
http://tweakers.net/ext/f/36RubvaRwHnI7fQsXZeFD5BY/full.png


Updates van de review
02-05-'16Kleine verbetering aangebracht in de tekst
23-04-'161e versie van de review online gezet

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png

Inleiding
Uitpakken
Ontwerp
Beeldkwaliteit
Hardware & Benchmarks
Accu
Software
Camera
Specificaties & Fotogalerij
Extra informatie en links
Tot slot
Reacties

Firmware versie: 23.4.A.1.264

Globale verkoopprijs bij publicatie: ¤310,-

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Elk jaar in augustus/september, is er in Duitsland de IFA beurs. Deze beurs staat in het teken van nieuwe consumentenelektronica en huishoudelijke apparatuur. Traditiegetrouw presenteert Sony daar ook haar nieuwste telefoons. Op woensdag 3 september 2014 werd de Sony Xperia Z3 Compact aan de wereld getoond. De specificaties waren voor die tijd ongekend. Ten opzichte van de Z1c is de Z3c op bijna alle vlakken verbeterd, zonder afbreuk te doen aan het formaat. Doordat de specificaties dichter in lijn lagen van de grotere Z3 is er geen Z2 compact uitgebracht. Hierdoor was het duidelijk dat de Z3 en Z3 Compact (z3c) uit dezelfde serie komen.
In tegenstelling tot de grotere fabrikanten, zoals: Samsung, Apple, LG en HTC, is Sony de enige die in 2014 én 2015 een echte "mini" smartphone met krachtige hardware uitbracht. Ik weet niet wat momenteel de populariteit is van dit soort kleine krachtige telefoons, maar de Xperia Compact topics op Tweakers worden in ieder geval zeer goed bezocht. Ik hoop dat andere fabrikanten in 2016 mee zullen gaan met de "trend", die Sony heeft ingezet/voortgezet in 2014. Zal het Apple lukken om de interesse in mini-smartphones met krachtige specificaties weer een boost te geven met de iPhone SE? Zal Sony de Compact reeks nog doorzetten in de X-serie...? We zullen nog een aantal maanden geduld moeten hebben om daar achter te komen.

De belangrijkste verschillen tussen de Z1 compact, Z3 compact en Z5 compact:
Xperia Z1c
http://tweakers.net/ext/f/UbOnmH1jR4d3HE6j7YfOLsqe/full.png
Xperia Z3c
http://tweakers.net/ext/f/EATMdI3fghmQHt0P2AFUwz3A/full.png
Xperia Z5c
http://static.tweakers.net/ext/f/GDTsvFGExul23GSCTdRm9ZQq/full.jpg
4,3" 1280*720 342ppi4,6" 1280*720 319ppi4,6" 1280*720 319ppi
Achterkant van kunststofAchterkant van glasAchterkant van melkglas
- - Vingerafdrukscanner
Qualcomm Snapdragon 800 4*2,2GHzQualcomm Snapdragon 801 4*2,5GHzQualcomm Snapdragon 810 4*2,0GHz + 4*1,5GHz
20,7MP camera20,7MP camera23MP camera
16GB Opslag16GB Opslag32GB Opslag
2.300mAh2.600mAh2.700mAh
127*64,9*9,5mm127*64,9*8,6mm127,3*64,7*8,99mm
137g129g138g


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Hieronder is een voorbeeld filmpje te zien van iemand die een "unboxing" filmpje heeft gemaakt:
Even een flashback naar 2014.
In het voorjaar van 2014 was ik in de gelegenheid om de Sony Xperia Z1 Compact te reviewen. Doordat ik zo positief was over deze telefoon gaf ik het volgende aan in mijn conclusie:
Mijn huidige abonnement loopt begin januari 2015 af. Ik hoop dat Sony aan het eind van 2014 een waardige opvolger in petto heeft voor mij. Dit moet uiteraard in de vorm zijn van een Xperia Z2 Compact met dezelfde of smallere buiten maten en nog betere specs/software. In dat geval kan dat namelijk de eerste telefoon zijn, die ik direct voor ¤ 549,- zou aanschaffen.
Vier maanden voor het verstrijken van mijn T-Mobile abonnement, kwam het goede nieuws van Sony. Direct na de aankondiging van de Z3c, was het namelijk mogelijk om de telefoon als pre-order te bestellen. Het was voor mij het perfecte moment om de telefoon te bestellen en dat deed ik samen met een nieuwe abonnement bij T-Mobile.
De kosten voor mijn nieuwe 2-jarig abonnement waren als volgt:
  • 2GB data met 4G internet
  • Onbeperkt SMS + 90 belminuten
  • Losse aanschafprijs van ongeveer ¤27,- (inclusief verzendkosten en thuiskopieheffing)
  • 24 * ¤34,99 voor de abonnementskosten
De totale kosten van dit abonnement + telefoon zal daarmee uitkomen op ¤866,- na 24 maanden.

Het gemiddelde bedrag voor een dergelijk sim-only abonnement kwam toen uit op ongeveer ¤20,- per maand. Als je dit om zou rekenen naar een sim-only + losse telefoon, dan zou de prijs voor de losse telefoon niet hoger mogen zijn dan ¤385,-. De adviesverkoopprijs lag op dat moment ¤549,- via Sony.nl en Sony.co.uk, in de Tweakers Pricewatch lag de prijs toen rond de ¤499,-.

Het komt er in dit geval op neer dat je ruim ¤100,- goedkoper uit zou zijn als de telefoon met dit abonnement besteld zou worden.
Het kon echter goedkoper, Hi had in die tijd een nog scherpere aanbieding bij een abonnement met "gratis" toestel. Helaas kon ik dat abonnement niet nemen, doordat men 2 maanden voor het verstrijken van het abonnement pas kan overstappen. Het verlengen van je contract kan 4-6 maanden van tevoren.

Vier weken na de pre-order kreeg ik mijn nieuwe telefoon binnen. Op donderdag 26 september was het zover, ik zou mijn Xiaomi Mi2 na bijna 1,5 jaar omwisselen*1 voor deze Sony Xperia Z3 Compact.

*1 In werkelijkheid is de Mi2 een leentoestel geworden voor mezelf en/of vrienden die hun defecte telefoon moeten opsturen.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0069.jpg
Terug naar de review, terug naar 2016.
De doos van de telefoon is wit en op de voorkant prijkt een witte variant van de telefoon. Op de achterkant staan alle beschikbare kleuren afgebeeld en worden een aantal belangrijke elementen van de telefoon afgebeeld. Bij het openen van de doos is de telefoon in een zakje te vinden. De telefoon is aan de voor- en achterkant voorzien van een tijdelijke screenprotector. In de huidige verpakkingen is het goed mogelijk dat er een screenprotector onder telefoon is te vinden. Onder een compartiment van karton, zijn alle accessoires te vinden. Links onderin zijn de boekjes en een USB OTG kabel te vinden. In het compartiment daarboven ligt een headset met oordopjes in diverse maten. Rechts bovenin ligt een USB kabel en tenslotte is de EU stekker rechts onderin de doos te vinden.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_101649-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_101712-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_101756-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_101815-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_101955-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_102104-Small.jpg


De inhoud van de doos:
• 1 x Sony Xperia Z3 Compact telefoon
• 1 x Screenprotector
• 1 x USB kabel
• 1 x Headset
• 1 x EU stekker
• 1 x USB OTG kabel
• 1 x Documentatie


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140925_102904.jpg


De telefoon ligt erg lekker in de hand en dat komt vooral doordat de maten op ongeveer elk vlak erg klein zijn. Het buitenste gedeelte van het frame is gemaakt van kunststof en bevat veel rondingen. Deze rondingen zorgen er ook voor dat de telefoon lekker in de hand ligt. De glasplaten zijn redelijk goed in het frame geplaatst, echter lijkt niet elke telefoon er even perfect uit te zien. De minuscule naden kunnen boven net iets groter zijn dan onder en visa versa.
Het glas is gemaakt van versterkt en krasbestendig glas van Corning (Gorilla glass) of Asahi Glass (Dragontrail). Sony kan helaas niet duidelijk aangeven welk type glas er aan de voor- en/of achterkant wordt gebruikt. De achterkant is geheel vlak en de cover kan niet worden verwijderd, hierdoor is het ook niet mogelijk om de accu (eenvoudig) te vervangen. De camera steekt niet uit en blijft daardoor binnen de kaders van de telefoon. Zoals ik eerder aangaf is het frame van buiten gemaakt van kunststof/bevat een kunststof laag. De binnenkant is echter gemaakt van aluminium, daar liggen alle componenten erg strak in. Ondanks het sterke frame, lijkt de telefoon te kunnen buigen als er druk op komt. Bij het buigen en torderen van de telefoon lijkt het glas mee te geven. De telefoon is verder vrij van kraakjes en je zal niets horen als de telefoon wordt geschud.

Teardown van de telefoon, gemaakt door Wit Rigs


Aan de bovenkant van de telefoon is het Sony logo te vinden. Tevens zijn daar de notificatie LED, lichtsensor, (bel)luidspreker en 2,2MP camera te vinden. Onderaan het scherm is de tweede speaker te vinden, waardoor stereo geluid mogelijk is. De navigatieknoppen zijn in het scherm gebouwd. Deze onscreen knoppen zijn onder in beeld te vinden. In de huidige versie zijn de knoppen als volgt ingedeeld: van links naar rechts: een driehoekje voor de terug knop, een huisje voor de Home knop en een vierkantje voor de Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met het scherm. Bij het openen van beeldvullende content zullen de knoppen automatisch verdwijnen. Deze zijn weer terug te krijgen door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0175-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0174-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Buttons.png

• De rechterkant is voorzien van een aan/uit knop, volumeknop en een cameraknop.
• De linkerkant is voorzien van klepjes. Bovenin zijn de USB poort en SD-kaart ingang gemaakt. In het midden is een poort voor een magnetische lader. Onderin zijn de tray voor de SIM kaart en een gele resetknop te vinden.
• De onderkant is voorzien van een inkeping voor een accessoire (zoals een klein pennetje aan een touwtje) en een uitsparing voor de microfoon.
• De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang en uitsparingen voor de microfoon t.b.v. de hoofdcamera.
• Op de achterkant van de telefoon zijn de 20,7MP camera, LED verlichting te vinden.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0178-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0182-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0184-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0192-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0163-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0167-Small.jpg



http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 4,6" IPS LCD scherm heeft 1280x720 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 319. De individuele pixels zijn met het blote oog niet goed waar te nemen en daardoor is het scherp genoeg. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast. Het blijkt dat Xperia telefoons erg "blauw" zijn ingesteld. Persoonlijk merk ik daar niets van, maar mocht je er last van hebben, dan kan dit worden aangepast door de drie primaire kleuren aan te passen. Dat kan vanuit het volgende menu: Instellingen -> Weergave -> Witbalans. Deze aanpassing heeft echter wel gevolgen voor de helderheid. Dit zal namelijk afnemen als de Witbalans wordt aangepast. Met de standaardinstellingen waren er geen problemen om het scherm in direct zonlicht te bekijken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0196-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0199-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0893-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0006-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0009-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0011-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0012-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0015-Small.jpg

Vergelijking met andere telefoons

Van links naar rechts: Sony Xperia Z3 Compact 4,6", Xiaomi Mi2 4,3", Xiaomi Redmi 2 (Pro) 4,7", UMi C1 5,5".
Doordat de focus op het midden van de foto ligt, zijn de buitenste telefoons minder goed zichtbaar
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0827-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0851-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0833-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0828-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0841-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0866-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0857-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0854-Small.jpg


Links: Sony Xperia Z1 Compact 4,3" en rechts: Sony Xperia Z3 Compact 4,6"
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131604-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131149-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131429-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131414-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131402-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131347-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131141-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131534-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_182400-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140926_232913-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131548-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20140928_131541-Small.jpg



http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon wordt aangedreven door een 28nm quad-core processor van Qualcomm. De 801 (variant: MSM8974AC) is een 32 bit processor met 4 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2,5GHz. Tevens is deze chip voorzien van wereldwijde CAT 4 FDD-LTE/4G. De processor kan dual-channel LPDDR3 geheugen aan, met een maximale snelheid van 933MHz. Vanaf het eerste kwartaal 2014 kwamen de eerste telefoons uit met deze SOC. De Samsung S5 was in dat jaar een van de eerste smartphones die werd uitgerust met de Snapdragon 801.
De grafische beelden komen van een Adreno 330 GPU van maximaal 450MHz. De telefoon wordt tijdens het draaien van benchmarks af en toe warm, bij de ene benchmark wat meer dan bij de ander. Hierbij is de warmte vooral aan de bovenkant van de achterkant te voelen.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_01.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_02.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_03.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_04.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_05.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_06.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_07.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_08.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_11.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_12.png


Om het benchmark pakket interessant te houden, heb ik sinds kort besloten om gebruik te maken van het programma Vellamo. Dit pakket zal op termijn de verouderde Quadrant gaan vervangen. Verder is AnTuTu een zeer populaire tool, maar de resultaten zijn wat mij betreft een wassen neus en niet veel waard.
De scores die zijn berekend bij een voorgaande versie zijn namelijk niets meer waard na een update van dat programma. Als ik de scores van de Z3c vergelijk, dan zit er tussen versie 5 en 6 een verschil van zo'n 20%: +/- 41.000 vs 49.200. Het is dus niet verrassend dat de hoogste AnTuTu score van vorig jaar rond de 95.000 lag en dat de top tegenwoordig rond de 130.000 ligt. Dat ligt niet zozeer aan de snellere processor, geheugen of architectuur, maar vooral aan de scores die door AnTuTu worden uitgedeeld. Dit jaar zal ik AnTuTu alleen nog gebruiken in combinatie met versie 6.x en ik zal het programma niet meer verhogen naar 7.x. AnTuTu is voor mij helaas niet geschikt om benchmark scores voor een langere periode vast te leggen.

Even terug naar de resultaten.
In de praktijk merk je niet dat de processor inmiddels al twee jaar oud is. De 801 blijft natuurlijk een van de snelste processoren uit 2014. De Z3c staat, zoals verwacht, in deze benchmarks in de top-3. De scores liggen echter niet enorm veel hoger dan telefoons met de high-end MediaTek Helio X processor. Het is dan ook bewonderenswaardig dat de diverse MediaTek telefoons uit 2015 deze Snapdragon 801 bijna hebben geëvenaard.

Games

Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. De keuze is hierbij gevallen op Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X en Asphalt 8. Bij dit soort spellen is het zeer aan te raden om een SD kaart in de telefoon te plaatsen. Spellen van 1-2 GB zijn geen uitzondering meer en dat is vooral te merken bij de vier voorbeelden uit deze review. Als de processor van de telefoon niet snel genoeg is, dan zal het spel dit aangeven door middel van een waarschuwing.
Bij de Z3c werken bijna alle spellen zonder problemen. Alleen Hearthstone haperde af en toe in de menu's en tijdens het spel. Wellicht heeft dat te maken met de hoeveelheid werkgeheugen in combinatie met de processor. Het spel is echter wel gewoon te bespelen.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-22-21-09-57-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-22-22-08-54-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-18-23-21-47-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-18-21-57-53-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is geleverd met Android 4.4.4 en de review is afgerond met Android 5.1.1 en de laatste firmware versie: 23.4.A.1.264.

Van de aangegeven 2GB kan daadwerkelijk 1,8GB werkgeheugen worden gebruikt. In de praktijk houd je ongeveer 620MB aan werkgeheugen over. Dat is minder dan veel andere recente telefoons. Het is echter vrij normaal dat Android het geheugen vol zet met apps die op de achtergrond draaien. Het is me niet opgevallen dat apps werden afgesloten als ik even ergens anders mee bezig was. Bij het herstarten van de telefoon blijft alles nog wel in de telefoon staan, maar dat lijkt standaard gedrag te zijn voor telefoons met Android 5.1.
Sony maakt gebruik van een aangepaste skin op haar telefoons. In deze skin levert Sony een aantal eigen apps mee, maar ook een zeer goed gevulde lijst met Google apps. Een selectie daarvan is verderop in de review terug te vinden.

De telefoon is voorzien van 16GB interne opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart. Van de 16GB is 11,57GB beschikbaar voor het systeem en daarvan is ongeveer 1,76GB in gebruik door apps en het systeem/OS. Hierdoor heb je ongeveer 9,81GB vrij om te gebruiken voor opslag. De applicaties, foto's en filmpjes kunnen allemaal op het geheugen worden opgeslagen. Door gebruik te maken van een externe SD kaart, is het uiteraard mogelijk om het geheugen uit te breiden.

Update software

De nieuwste software zal doorgaans via OTA (Over-The-Air) automatisch naar de telefoon worden gestuurd. Na 1,5 jaar zijn er diverse upgrades en updates naar de telefoon gestuurd. Deze kunnen via OTA binnenkomen, maar kunnen ook via de Sony PC Companion applicatie naar je telefoon worden gepusht. De uitrol van Android 6.0 is inmiddels gestart, maar deze is tijdens het maken van de review nog niet via OTA ontvangen.
Via externe tools zoals XpiriFirm is het wel mogelijk om de laatste build op je telefoon te plaatsen. Ik heb van gebruiker Lip begrepen dat het ontvangen van OTA updates nog steeds mogelijk zal zijn na het gebruiken van deze tool.

Toetsenbord en talen

De telefoon is standaard voorzien van meer dan 75 verschillende systeemtalen, waaronder Filipijns, Russisch en Nederlands. Het standaard toetsenbord van Sony ondersteunt net zoveel of misschien zelfs meer talen. Het toetsenbord is over het algemeen erg prettig, er is echter één bug aanwezig in combinatie met het "veeg principe/swype". Door deze bug vond ik het noodzakelijk om gebruik te maken van het stock Android/AOSP toetsenbord.
Probleemstelling zoals ik het op het Tweakers forum heb geplaatst en ik was niet de enige met dit probleem:
Heel vaak als ik een bericht type met "Swype" bewegingen en vervolgens wat letters/woorden wil aanpassen, dan druk ik daarvoor op de backspace knop. Op het moment dat ik deze knop kort of lang indruk, dan gebeuren er vreemde dingen. De laatste letter wordt weggehaald, maar dan wordt het bestaande woord soms aangevuld met voorgaande woorden. Ik merk dit probleem vooral als ik een stuk tekst weghaal. Je ziet dan de vorige getypte woorden voorbijkomen. Soms moet je tot 8 woorden verwijderen om het fenomeen te laten verdwijnen en je nieuwe woorden kunt typen. Ik heb het probleem op websites als Tweakers, maar ook op mijn Tinfoil for Facebook app.
Het is een vreemd verhaal en lastig om te omschrijven, maar hieronder staan de screenshots van het probleem.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2015-05-19-09-24-39-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2015-05-19-09-24-46-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2015-05-19-09-24-51-Small.jpg


Het is een vervelende bug, maar de workaround is eenvoudig: installeer een ander toetsenbord.

Hoofdscherm

De telefoon is voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Als je geen voorstander bent om alle apps op het hoofdscherm te hebben, dan is het mogelijk om dit uit te schakelen via de Google Playstore. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en datum zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar (het is ook mogelijk om op dat moment op de bovenste balk te drukken voor de quick settings).
Tip: Als het notificatie menu met twee vingers naar beneden wordt getrokken, dan zijn de quick settings ook direct zichtbaar.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-22-20-26-05-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-22-20-25-53-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-22-20-26-13-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-14-20-29-24-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-04-14-20-29-30-Small.jpg


Applicaties

De telefoon wordt standaard geleverd met een enorme hoeveelheid applicaties. Ze komen uit de winkel van Sony, Google en wellicht ook van de provider.
Vanuit Sony worden onder andere de volgende apps meegeleverd: TrackID, Xperia Lounge, PlayStation Mobile en Facebook for Xperia. Vanuit Google worden 13 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Books, Play Kiosk, Play Music, Drive, Google+ & Hangouts. Helaas zijn de apps niet op een normale manier te de-installeren, maar deze apps moet je uitschakelen om er vanaf te komen. Hierdoor start het niet meer op en zal het niet veel ruimte innemen. De applicaties die (vermoedelijk) via T-Mobile er extra op zijn gezet bestaan uit onder andere: Lookout Security, Booking.com, Groupon, Deezer, Garmin Navigation, Evernote, AVG AntiVirus en OfficeSuite. Deze extra apps zijn gelukkig gewoon te de-installeren. Het de-installeren van apps gaat helaas niet op de oorspronkelijke Android manier. Vanuit de appdrawer is het namelijk niet mogelijk om een app naar de prullenbak te schuiven. Om de applicaties te verwijderen, moet je naar het instellingen menu gaan die via de eerste pagina te bereiken is. Daar kun je kiezen voor de optie: "verwijderen", waardoor het daarna mogelijk is om ongewilde apps an te klikken om ze te laten verdwijnen. Als dat is afgerond, dan ga je weer terug naar het instellingen menu en zet je de gewenste volgorde van apps weer terug.

Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto's te uploaden en om films vanaf een NAS te streamen. De verbinding is daarbij erg goed gebleven, een bestand van 10GB streamen was daardoor geen enkel probleem. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. Vanaf de woonkamer, was het tevens geen probleem om met het wifi-N netwerk te verbinden die op zolder aanwezig is (2e verdieping). Hieronder zijn de resultaten van de wifi verbinding te zien. (let goed op de symbolen, zowel wifi als 4G zijn hierop terug te vinden).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-03-11-14-00-11-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-03-11-14-00-43-Small.jpg


GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
Accubesparing: Alleen wifi en mobiele netwerken
Grote nauwkeurigheid: GPS, wifi en mobiele netwerken

De testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.
GPS werkt binnenshuis prima en 15-20 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met de app Sportstracker wordt bekeken hoe accuraat de GPS is. De GPS blijft goed binnen een straal van 5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De telefoon werd direct door de autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

NFC

De NFC chip lijkt tegenwoordig voor steeds meer toepassingen te worden gebruikt. Het voordeel van NFC is het mogelijk is om daarmee te betalen. Het is ook mogelijk om bepaalde acties aan een NFC tag te koppelen. Sinds de Sony Xperia S (2012), ben ik een voorstander geworden van NFC in combinatie met NFC tags. Er zijn speciale programma's zoals "Tasker", die ervoor kunnen zorgen dat een telefoon bepaalde acties automatisch uitvoert. Op basis van de locatie kan bijvoorbeeld wifi en Bluetooth worden in-/uitgeschakeld. Als er een taak is aangemaakt die bepaalde zaken moet activeren voor de auto, dan bestaat de kans dat deze pas werken als je de straat bent uitgereden. Dat komt doordat het thuis of werk profiel nog steeds geactiveerd is op het moment dat je in de auto stapt.

Door middel van NFC tags is het mogelijk om bepaalde handelingen te activeren op het moment dat jij dat zelf zou willen. Helaas levert Sony tegenwoordig bij een telefoon geen NFC tags meer mee. Om gebruik te maken van mijn bestaande tags, heb ik de volgende programma's gebruikt: Xperia SmartTags en Smart Connect.

Smart Connect in de praktijk:
Via je telefoon configureer je wat een tag moet uitvoeren bij een 1e en 2e aanraking.

Hier is een voorbeeld als je hem naast je bed zou gebruiken:
Als je de telefoon tegen de tag houdt dan zal de functie "Slapen" worden ingeschakeld.
Uitschakelen van Wifi, Bluetooth, data verbinding en het geluid.
Als je uit bed stapt, dan zet je de wekker uit, haal je hem over de tag en dan wordt alles weer ingeschakeld wat je nodig hebt.

In mijn geval heb ik een NFC tag in de auto geplaatst.
Het doel van de NFC tag is als volgt ingesteld: Activeren van Bluetooth (als deze nog niet aan staat) en een wifi hotspot opbouwen voor de autoradio.

• 1. Je ontgrendelt het scherm en als je de telefoon tegen de tag houdt, dan worden de 2 voorgeprogrammeerde acties uitgevoerd.
• 2. Als je op plaats van bestemming bent, dan haal je hem weer langs de tag en dan wordt de wifi hotspot afgesloten en Bluetooth eventueel uitgeschakeld.

De onderstaande demonstratie laat goed zien wat de kracht zou kunnen zijn van NFC tags.


Bellen

De provider die tijdens de review is gebruikt is T-Mobile. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Door gebruik te maken van "Smartdialing", is het eenvoudig om iemand te vinden of te bellen vanuit het telefoonboek. Hierdoor kan er met een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel en eenvoudig worden gevonden.

Luidspreker

Aan de voorkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 2 speakers. Dit geeft een goed en vol geluid. De speakers kunnen hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Het grote voordeel van de twee speakers aan de voorzijde, is dat het geluid niet snel wordt gedempt als de telefoon wordt vastgehouden.

Internet

Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid, is met ongeveer 70-90Mbit zeer goed te noemen. Het grote voordeel van deze telefoon, in tegenstelling tot veel Chinese merken, is dat 4G geschikt is voor alle providers. Alle Europese netwerken worden door dit toestel ondersteunt. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog via het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

USB OTG

Om de USB poort te testen met externe apparatuur, wordt er gebruik gemaakt van een aantal verschillende testen.

USB stick (Kingston 4GB DT101 G2)Werkt zonder problemen
Toetsenbord en muis (Logitech K400)Werkt zonder problemen
USB -> Lan converter (Sitecom LN-030)Werkt zonder problemen


Beveiliging

De laatste jaren is Android regelmatig negatief in het nieuws met betrekking tot beveiligingsproblemen. In de Europese markt is het voor Android gebruikers slecht gesteld m.b.t. applicaties om rechten van apps in te trekken. De Chinese markt biedt al enkele jaren een redelijk goede oplossing om rechten van apps in te trekken. De meeste Chinese telefoons zijn namelijk voorzien van een ingebouwde app om de rechten voor andere apps uit te schakelen. Met zo'n beveiliging kun je ervoor zorgen dat apps minder snel toegang hebben tot zaken waar een app niet voor bedoelt is. Door bijvoorbeeld de toegang voor GPS uit te schakelen bij bepaalde apps, is het zelfs mogelijk om de accuduur te verhogen. Helaas is deze feature niet beschikbaar voor deze Sony telefoon. Als de telefoon een update ontvangt van Android 5.1.1 naar Android 6 (Marshmallow), dan zou het gemakkelijker moeten zijn om rechten van apps in te trekken.
In de huidige firmware versie zijn alle Stagefright lekken gedicht. Na ruim 1,5 jaar is de telefoon dus redelijk veilig tegen deze bug.

Magnetisch opladen

Om magnetisch op te laden, zijn er twee mogelijkheden. Het kan via een losse kabel of met een dock waar de telefoon in wordt geplaatst.
Opladen met de magnetische kabel gaat zonder problemen, maar het vereist wel wat geduld om de telefoon er goed op te plaatsen. De telefoon gebruiken tijdens het opladen is niet aan te raden. De kabel kan namelijk gemakkelijk losschieten bij het oppakken van de telefoon en ook tijdens het gebruik. De magneet is sterk genoeg om de telefoon eraan te laten hangen, maar kan erg gemakkelijk los schieten als de kabel schuin hangt. De kabel die ik hiervoor heb gebruik komt van eBay en de prijs was toen ¤7,24 incl. verzendkosten. Deze kabel werd aangeschaft voor de Z1 Compact, maar werkt zonder problemen op de opvolgers van de Z-series (t/m Z4).

Als de telefoon in de dock wordt geplaatst: DK48, dan wordt de telefoon automatisch in een horizontale stand gezet. De dock gebruik ik tussendoor niet op kantoor, maar puur en alleen om de telefoon op te laden. Doordat het ledje van de telefoon redelijk fel is, kan ik me voorstellen dat niet iedereen een dock fijn vind op het nachtkastje. Ik leg mijn pouchbag tegen het ledje aan, zodat beeld of ledverlichting niet in zicht is midden in de nacht.
Doordat de dock redelijk compact is, houd ik mijn telefoon nog weleens vast met de dock in mijn hand. Hierdoor kan de telefoon nog steeds van stroom worden voorzien en heb ik niet het probleem dat de kabel steeds los schiet van de magnetische verbinding.
Doordat de telefoon vooral met een magnetische verbinding wordt opgeladen, blijven de klepjes van de USB poort in een goede conditie. Deze hoeven namelijk nauwelijks geopend te worden als de accu leeg is. Dit komt weer ten goede aan de waterdichtheid van de telefoon.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4374-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4375-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_135005-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_135117-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4377-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4378-Small.jpg


Playstation Play

De Playstation 4 in combinatie met de Z3c kan een prettige samenwerking zijn. Via een netwerkverbinding kunnen de beelden van de PS4 namelijk eenvoudig worden gestreamd naar je telefoon of tablet. Hierdoor kun je gewoon PS4 spellen spelen vanaf de bank, je bed of vanuit bad. Het is daarbij mogelijk om het touchscreen te gebruiken van je telefoon of tablet, maar het is ook mogelijk om de PS4 controller aan de handheld te koppelen. Je kunt dan gebruik maken van alle mogelijkheden op de PS4 controller. Het enige nadeel hiervan is dat de controller het profiel van de PS4 vergeet. Als je even later weer op de PS4 wilt gamen, dan moet je hem opnieuw aanmelden.

Om de telefoon aan de controller vast te maken, kun je gebruik maken van de accessoire: GCM10. Helaas heb ik deze zelf niet in bezit, maar je kunt de telefoon gewoon op je schoot houden of in een dock plaatsen. Alle informatie over Remote Play en de controller kan hier worden bekeken: http://www.sonymobile.com/nl/apps-services/remote-play/

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_112153_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_113223_HDR-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_113737-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/IMG_20160415_113525-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

Het starten van de foto applicatie kan snel worden gedaan door middel van de hardware knop. De foto focust dan redelijk snel, waardoor je "direct" een foto kunt maken. De tijd die daarvoor nodig is komt neer op ongeveer 3-4 seconden inclusief auto-focus. Zowel portret- als actiefoto's zijn van een goede kwaliteit, maar de concurrentie heeft dit oudere model al wel ingehaald (zoals de Samsung S6).
Standaard staat de telefoon ingesteld op 8MP, 20,7MP is te bereiken door gebruik te maken van de handmatige opname. Persoonlijk vind ik 8MP (3840 x 2160) groot genoeg, want de foto's komen dan uit op ongeveer 2-4MB per stuk. Bij het uitzoeken van alle foto's uit deze review, kwam ik uit op ongeveer 4500 foto's in 1,5 jaar. Gelukkig kan er gebruik worden gemaakt van een externe SD kaart, zodat daarop alle foto's opgeslagen kunnen worden.
De camera kan erg goed omgaan met foto's met weinig licht uit de directe omgeving. Het is tot op heden de beste telefoon om nachtfoto's mee te maken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de uitstekende nachtmodus die wordt ingeschakeld vanuit de standaard/automatische stand. Zelfs midden in de nacht is het mogelijk om duidelijke foto's te maken van objecten die velen meters verderop staan. Hierbij is niet noodzakelijk om de flitser te gebruiken. De camera is een echte alleskunner en heerlijk om mee te werken.

De telefoon wordt geleverd met enorm veel opties om de foto's te bewerken. Het zijn er teveel om op te noemen maar hier zijn enkele voorbeelden:
• Gezicht in afbeelding: Maak een normale foto, met een kleine foto van jezelf daarin
• AR-effect: Gebruik augmented reality om een virtuele omgeving in je foto's te creëren.
• Achtergrond onscherp: Maak de achtergrond nog vager door gebruik te maken van deze app
• Motion shot: Hiermee kun je een bewegend beeld in 1 foto plaatsen. Hiermee kun je een fietser 5 keer in beeld krijgen, frame voor frame.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-1a-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-1b-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-2a-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-2b-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-3a-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-3b-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-4a-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Night-4b-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0172-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0173-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4064-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2858-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4083-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_3011-Small.jpg


Frontcam

De snelheid om foto's te maken is goed, maar de kwaliteit blijft wel een beetje tegenvallen. Met zo'n goede hoofdcamera, zou je al snel een sublieme frontcam verwachten. Helaas is dat bij deze telefoon niet het geval. Dat wil echter niet zeggen dat deze slecht is, maar je verwacht dan wel net wat meer. De foto's zijn goed genoeg voor Social Media en websites. De nachtfoto's vallen soms mee en soms tegen. De camera is beter dan bij veel andere fabrikanten, maar omgevingslicht blijft een belangrijke punt voor goede zelfportret foto's. Helaas is dat iets dat je niet altijd in de hand hebt.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2943-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4233-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4125-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4321-Small.jpg

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2944-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2391-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_3031-Small.jpg


Filmen

De telefoon heeft een goede camera om mee te filmen. Sinds de Z3 serie, is het mogelijk om de opnames te pauzeren. Dit zorgt ervoor dat je gelijk klaar staat om de nieuwste trucjes van een free-runner of fietser vast te leggen. De kwaliteit is erg goed en behaalt 's avonds de beste resultaten die ik tot nu toe heb gezien.
Het geluid wordt erg goed opgepikt uit de omgeving. Ik heb het geluk gehad om de telefoon tijdens feesten en concerten te testen. Hierdoor heb ik opnames kunnen vastleggen. De bass is goed te horen en hoge tonen vallen normaal gesproken niet weg. Als het geluid te hard is, dan zal het geluid niet kraken, maar zorgt de telefoon ervoor dat deze geluiden zachter worden opgenomen. Daardoor blijft de kwaliteit redelijk goed en komt het vooral ten goede van de gehele (geluids-)opname.
De filmpjes worden gemaakt op een maximale resolutie van 4k met 30 frames per seconde. De LED flitser voldoet goed genoeg om mee te filmen. De kwaliteit van de frontcam is verder goed, maar echt bijzonder vind ik het niet. Het is tot nu toe echter wel een van de betere camera's die ik heb mogen testen.

Videotest 1:


Videotest 2:


Videotest 3:


Videotest 4:


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 2600mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van 1 simkaart en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) nog zo'n 35-40% over bij een On-Screen-Time van ongeveer 3-5 uur. Het resultaat hiervan is prima en voor velen meer dan genoeg. Als de telefoon niet al te intensief wordt gebruikt, dan heb je aan het einde van de dag nog ongeveer de 55% over van je accu. Het resultaat zal veel mensen genoeg zijn om zorgeloos de dag door te kunnen komen op 1 acculading. Helaas heeft de accu sinds kort de nare eigenschap om vanaf 15% razendsnel leeg te gaan. Ondanks een kalibratie van de accu, is het me niet gelukt om dat op te lossen. Zodra Android 6.0 beschikbaar is, dan zal ik deze installeren en de telefoon terug brengen naar de fabrieksinstellingen via een harde reset. Eventuele verbeteringen daarvan zal ik hier plaatsen.

Uiteraard zijn de resultaten gebaseerd op de ervaringen en waardes van dit moment en dat is bijna 1,5 jaar na de aanschaf. In de begin dagen kon ik met gemak 2 dagen overleven zonder de telefoon op te laden. Dat kwam toen neer op zo'n 36 uur met ruim 5 uur OST (On-Screen-Time). De resultaten van nu en toen zijn hieronder te vinden.

Accu na 1,5 jaar:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-01-04-22-30-23-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-01-04-22-30-19-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-03-22-23-39-40-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-03-22-23-39-36-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-03-22-23-39-44-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2016-01-04-22-30-27-Small.jpg


Accu in nieuwstaat:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-29-00-03-20-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-09-23-11-31-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-29-00-03-25-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-09-23-11-07-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-09-23-11-31-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Screenshot_2014-10-09-23-11-11-Small.jpg


Om een statisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van 2 verschillende benchmarks.

(Statische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_09.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/Benchmark_10.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:Android 5.1.1
Scherm formaat:1280 x 720 pixels, 4,6" (~319 ppi)
Scherm type:IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, Gorilla Glass of Dragon Trail X
Multitouch:10 vingers
Chipset:Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
CPU:Quad-core 2.5 GHz Krait 400
GPU:Adreno 330
SD card:Micro SD (maximaal 128GB)
Opslag geheugen (ROM):16 GB
Werkgeheugen (RAM):2 GB
Waterdicht:IP65 en IP68, stof- en waterdicht tot 1,5 meter diepte
Hoofdtelefoon aansluiting:Ja, 3,5mm (DNC)
Luidspreker:Ja, stereo
Simkaart:Nano SIM
2G Netwerk:GSM / 850/900/1800/1900 MHz
3G Netwerk:UMTS HSPA+ / 850/900/1700/1900/2100 MHz
4G Netwerk:800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE:HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps - 150Mbps
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth:v4.0 Low Energy, A2DP
NFC:Ja
USB:Micro USB v2.0 (MHL), USB On-the-go
Camera (achterkant):20,7 MP (4:3), F2.0 aperture, 4096 pixels, autofocus, LED flash, 8x digitale zoom
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, glimlach detectie, HDR, HFR 120 fps, burstmodus, panorama
Video:3840 x 2160 4K, 1080p HD@30fps, video stabilisatie, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Camera (voorkant):2,2 MP aperture, 1080P
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie
Video:1080p HD@30fps
Sensoren:Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, Spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio:Stereo FM radio met RDS
GPS:GPS, A-GPS, GLONASS en BeiDou
Formaat:127 x 64,9 x 8,6 mm
Gewicht:129g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 2600 mAh accu
Kleuren leverbaar:Zwart, wit, oranje, groen
Led kleuren:Blauw, Rood, Wit, Groen en Violet
Gebruikstijd:Tot 110 uur
Spreektijd:Tot 14 uur
Stand-by tijd:Tot 920 uur


Hieronder is ons jaar in vogelvlucht te bewonderen.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0040-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0335-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_0452-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4404-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4191-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2121-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1212-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1254-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1273-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1491-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1319-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1464-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1345-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1802-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_1818-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2878-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2676-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2662-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2377-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2953-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2995-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4273-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2802-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_2787-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_3038-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_4221-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/DSC_3549-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Promotie video's

IFA 2014


Reclame van de Z3 serie


Nog een reclame


Links

• De telefoon is in combinatie met een abonnement aangeschaft bij www.t-mobile.nl
nieuws: Sony kondigt Xperia Z3, Z3 Compact en Z3 Tablet Compact aan
Officiële pagina van de Sony Xperia Z3 Compact
[Sony Xperia Z3 Compact] Ervaringen & Discussie over de Z3 Compact
[Sony Xperia Z3 Compact] Accessoires voor de Z3 Compact
PDF, Whitepaper Sony Xperia Z3 Compact
• Testresultaten van Sony: http://www.sonymobile.com...esults/xperia-z3-compact/

Reviews

Tweakers
Techzine
Techradar
GSMarena
Engadget
Droidapp

Hardware problemen:

Glas dat spontaan barst
In het eerste jaar zijn er enorm veel meldingen gemaakt van Xperia Z3 telefoons waarbij het glas spontaan zou barsten. Dit probleem is onder andere door Mobile Cowboys, de Consumentenbond en Tweakers openbaar gemaakt. Op het forum van Tweakers heb ik, 11 maanden na de release, alle Z3c meldingen opgezocht. De conclusie was voor mij duidelijk. Het kon geen toeval zijn dat er zoveel mensen problemen hadden met gebroken glasplaten. Ik ben van mening dat het spontaan breken van het glas, vooral in de eerste 4-6 weken daadwerkelijk kon gebeuren. Wellicht heeft dat te maken met het uitzetten van de telefoon op het moment dat het binnenin wat warmer wordt.

Waterschade
Ik heb op mijn twee Z3c's geen last gehad van glas dat spontaan brak. Ik heb echter wel te maken gehad met een toestel die niet zo goed tegen water kon. Tijdens een vakantie (huwelijksreis) heb ik in een tijdsbestek van ongeveer 20 minuten diverse filmpjes en foto's gemaakt in het zwembad. Dit is zowel boven als onder water gedaan. Het zwembad was niet dieper dan 1,50m, waardoor de IP waarde niet echt op de proef zou worden gesteld. Helaas kon ik de telefoon 25 minuten na het contact met water niet meer gebruiken. Dit was helaas al op dag 2 van de vakantie gebeurd :( De telefoon was op dat moment 2 maanden oud.
Na mijn vakantie heb ik direct contact opgenomen met Sony en T-Mobile. Enkele weken later kreeg ik een gloednieuwe telefoon incl. nieuw aankoopbewijs + garantie van mijn provider.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/4X72667_1-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z3c/4X72667_3-Small.jpg



Alle consumenten mochten bij dergelijke problemen direct contact opnemen met Sony. Samen met de consument werd daarna gezocht naar een passende oplossing. Als dit soort schade binnen 6 maanden na aankoop naar boven komt drijven, dan komt de reparatie vaak op rekening van de fabrikant. Dit kan dan namelijk duiden op een productiefout.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Sony heeft met de Xperia Z3 Compact een zeer complete smartphone op de markt gebracht in een klein jasje. Op wat productie fouten na, is het nog steeds een van de betere telefoons die momenteel beschikbaar is, vooral in de huidige prijsstelling van zo'n ¤310,-. Het design spreekt niet heel erg uit, maar hij is vooral functioneel. Alles is gewoon binnen handbereik, zelfs voor dames met kleinere handen. De specificaties waren voor die tijd erg goed en voldoen vandaag de dag nog steeds. Met de huidige prijs, is het nog steeds een goede optie voor mensen die een no-nonsense telefoon willen hebben. Bedenk hierbij dan wel dat Android 6.0 waarschijnlijk de laatste officiële release zal zijn voor de Z3 Compact.

Een telefoon is nooit perfect, maar deze komt wel erg in de buurt. Zaken die ik op dat moment graag had willen hebben: Een USB-poort zonder klepje, draadloos opladen, 3GB werkgeheugen en een nog beter scherm zoals een (S)amoled scherm. Gelukkig zijn dit zaken die ik van tevoren al kon weten en is het geen verassing dat het er niet mogelijk was met dit model.
De accu is na zo'n lange tijd nog steeds een topper, de camera is prima in orde, de updates van Sony zijn tot op heden erg goed en alles werkt gewoon zoals het zou moeten.

Wat mij betreft was dit de beste smartphone van 2014 en hopelijk is de opvolger nog beter dan deze. Dankzij mijn vrouw ben ik in de gelegenheid om die telefoon een aantal weken te mogen lenen. Inmiddels staat de review online en die is hier te vinden: productreview: Sony Xperia Z5 Compact Geel review door Kiswum.

De Sony Xperia Z3 Compact verdient wat mij betreft de volle 5 sterren.

Eindscore
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De accu is tegenwoordig niet meer accuraat als het niveau onder de 15% komt
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Veel Z3c's hadden in de begindagen last van spontaan gebroken glasplaten
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Veel meegeleverde apps zijn niet te verwijderen, alleen uit te schakelen
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De klepjes lijken fragiel, waardoor waterdichtheid op langere termijn niet gegarandeerd kan worden

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Een kleine/compacte high-end smartphone
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De camera kan nog steeds mee met de top
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Processor is snel genoeg om mee te kunnen komen met de huidige mid-range telefoons
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Regelmatig software updates/upgrades
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png SD kaart ingang
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stof- en waterdicht
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png 4G op alle EU frequenties
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Magnetisch laden, bespaart de USB poort

Heb je nog vragen of heb je opmerkingen. Stuur me een bericht of plaats een reactie.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/5-star.png

Naar_boven


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sony Xperia Z3 Compact 16GB Wit?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (30)

Wijzig sortering
Goede review! Ik heb ook zo'n magnetisch kabeltje gekocht op ebay, inderdaad wat gepruts om het er goed op te krijgen :) maar wel héél handig!
Over de batterij kan ik dan wel een betere ervaring voorleggen. Na ook 1,5 jaar haal ik met gelijkaardig gebruik het einde van de dag meestal met een 70% over. Meestal laad ik elke dag op, maar als het echt zou moeten haal ik nog de volgende avond ook.
Ik kijk uit naar je review van de Z5C, ga ik zeker ook eens lezen!

[Reactie gewijzigd door Piedojng op 23 april 2016 15:52]

Bedankt! Het magnetische kabeltje is eigenlijk een magisch kabeltje :D Je moet even uitvinden hoe hij erop moet, maar in werkelijkheid past hij maar op 1 manier.
Samen met JustinP ervaren we helaas hetzelfde probleem met de accu. Dit effect kan ik me overigens nog wel voorstellen bij accu's die zolang in gebruik zijn. Hopelijk is het op een of andere manier alsnog op te lossen, maar ik kan er momenteel wel mee leven.

De benchmarks voor de Z5c zijn inmiddels helemaal afgerond, maar het belangrijkste moet nog komen; hoe is de telefoon in het dagelijks gebruik. Meer daarover zal ergens in mei te lezen zijn. Ik mag haar telefoon tot 5 mei lenen, daarna wil ze hem zelf gaan gebruiken.
Lees ik het goed dat jij ook na 15% batterij nog enkele minuten hebt ongeveer? Dat die ineens op 6% staat? Heel vervelend vind ik dat bij mij.
Ja inderdaad, daar komt het in de praktijk wel een beetje op neer. Vanaf 15% zakt hij in 10-20 minuten naar de 3-5%. Het is overigens wel bijzonder dat jij dat ook hebt, laten we hopen dat dit gewoon netjes op te lossen is, eventueel via een factory reset.
Via externe tools zoals XpiriFirm is het wel mogelijk om de laatste build op je telefoon te plaatsen. Het is voor mij echter niet duidelijk of het daarna nog mogelijk is om updates via OTA weer op de telefoon te ontvangen.
Ik kan als z2 eigenaar bevestigen dat OTA updates alsnog binnenkomen na het gebruik van Xperiifirm.
Psst, heb jij verstand van mobieltjes ofzo. :P
Bedankt voor de bevestiging en ik heb de review daarop aangepast.
Ik test af en toe wat, maar of ik er echt verstand van heb ? :+

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 april 2016 19:58]

Prachtige review dank. Zie er naar uit dat je de z5 c reviewt
Bedankt! Ik heb de Z5c nu volledig in gebruik als dagelijkse telefoon. Alle benchmarks zijn gedraait en de komende weken ga ik aan de slag met het gebruikers gedeelte. In mei verwacht ik alles online te kunnen zetten.
Lekker bezig! Op naar de volgende. Oh ja, +3! :)
Dank u! Ik heb tegenwoordig een hoop concurrenten, dus ik kan niet op mijn lauweren rusten. Snel door met de volgende.
Super mooie review, +3! Ik ben verrast dat dit 2014-toestelletje in 2016 nog zo'n uitgebreide review krijgt :)

Ga je je review nog updaten wanneer de OTA voor Marshmallow officëel in Nederland verschijnt? Blijkbaar is de batterij/SoT weer verbeterd. Van de accuraatheid onder de 15% merk ik zelf niks, maar Google Play Services verbruikt ontzettend veel na de upgrade naar Marshmallow. Ik moet maar eens van factory opnieuw beginnen nadat het apparaat is gerepareerd, problemen met de AF na de vorige reparatie.
Bedankt!
De review stond al een lange tijd op mijn wishlist, maar andere telefoons kregen meer prioriteit :)

Ik ga de review waarschijnlijk niet updaten met de info over Marshmellow. In dat geval moet een gedeelte van de review namelijk herschreven worden door de vele veranderingen (camera interface, doze functionaliteit, pluspunten mbt rechten voor apps, etc). Ik kan mensen dan beter naar de komende Z5c review wijzen doordat die al op Android 6.0 draait. Om die manier heeft die review ook een aantal nieuwe features die besproken worden.

Ik ga de telefoon echter wel wipen voordat ik MM erop zet om te zien of de accu dan wel weer in orde is. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal ik na de upgrade de test nogmaals uitvoeren om te zien of het op dat moment wel is verholpen.
Die info zal ik dan wel netjes in de review erbij plaatsen. Tevens vervalt er dan ook 1 minpuntje.
Goede en leuke review! Hopelijk gaan mensen als ze dit lezen ook anders kijken over de telefoons van Sony als je dit leest wordt je toch wel vrolijk!
Ik geniet elke dag nog van mijn z1c 8-)
Badankt!
Gisteren is de update van Android 6.0.1 binnen gekomen. Het updatebeleid lijkt bij Sony ook redelijk op orde te zijn voor de Z-serie. Wellicht zorgt dit ook voor een positief beeld aan de Sony toestellen.
Mijn batterij die het sinds 1 jaar laat afweten is precies herboren. Deze nacht maar 1 % gezakt :)
Dus na de update is het eindelijk weer een goede telefoon geworden? Dat is goed nieuws!
Zeer gave review wederom +3 :)
Bedankt voor de complimenten en het mooie cijfer :)
Nog even de dock in de het rijtje "Gebruikt i.c.m." zetten en mij uitgebreid de credits geven :+
Ik zal de dock erbij plaatsen, maar de credits steek ik in eigen zak :)
Wederom een sublieme review. +3 en genomineerd voor review van de maand.
Bedankt voor de nominatie! Je bent de eerste :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*