Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 4,6" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Xperia Z5 Compact Geel Review

+3
Kiswum 16 mei 2016, laatste update op 15 februari 2017, 3.970 views

Sony Xperia Z5 Compact Geel

Overall gezien is de Sony Xperia Z5 Compact een erg goede telefoon. Het is jammer dat niet alle high-end features erin zitten. Met de huidige prijsstelling is het een interessante kandidaat voor mensen die gťťn grote high-end telefoon zoeken.

Pluspunten

  • Een kleine/compacte high-end smartphone
  • USB poort zit niet meer achter een klepje
  • Snelle processor
  • Regelmatig software updates/upgrades
  • SD kaart ingang
  • Stof- en waterdicht
  • 4G op alle EU frequenties

Minpunten

  • Stamina-modus is in Android 6.0 omgeruild voor Doze, hierdoor gaat de telefoon maar slechts 1,5 dag mee. De vorige Xperia Compact modellen haalden met gemak 2 dagen dankzij deze Stamina-modus
  • De telefoon wordt af en toe merkbaar warm
  • Slechts 2GB werkgeheugen voor een vlaggenschip telefoon
  • Android 6.0 lijkt niet stabiel genoeg te zijn, waardoor de telefoon soms hapert
  • Draadloos laden is niet mogelijk en de magnetische connector is niet meer aanwezig
  • Geen Optische Beeld Stabilisator (OIS)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 2
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 3
Scherm Score: 3
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 5
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Logo-z5compact.png


Updates van de review
16-05-'16In eerste instantie had ik aangegeven dat slowmotion video's niet mogelijk waren. Echter is dat te activeren door een van de standaard add-ons: Timeshift-video.
16-05-'161e versie van de review online gezet.

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png

Inleiding
Keuze van de smartphone
Uitpakken
Ontwerp
Beeldkwaliteit
Hardware & Benchmarks
Accu
Software
Camera
Specificaties & Fotogalerij
Extra informatie en links
Tot slot
Reacties

Firmware versie: 32.1.A.1.185

Globale verkoopprijs bij publicatie: §390,-

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De afgelopen 2 jaar was Sony de enige fabrikant met nieuwe kleine en krachtige smartphones op de Westerse markt. In het voorjaar van 2014 presenteerde Sony de Xperia Z1 Compact en een half jaar later kwam de opvolger, de Xperia Z3 Compact (beide telefoons heb ik voorzien van een review). In 2015 kwam de langverwachte opvolger, de Xperia Z5 Compact! De specificaties van dit laatste model zijn daadwerkelijk high-end en komen nagenoeg overeen met de meeste flagships van 2015. Deze specificaties zijn tot op heden nog steeds ongeŽvenaard in dit kleine segment. Een vraag die voorlopig nog niet beantwoord zal worden door Sony is: Komt er nog een waardige opvolger uit de stal van Sony?
In 2016 lijkt er een kaper op de kust te zijn. Apple heeft de iPhone 5s (uit 2013) nieuw leven ingeblazen met de introductie van de iPhone SE. In vergelijking met de meeste Android toestellen, komen iPhones vrij vaak beter of net zo goed uit de bus met een minder goede CPU/GPU/werkgeheugen. Dat komt door de goede integratie van hardware + software.

Hoe goed zal deze Z5c presteren? Zal het voor mij mogelijk zijn om deze telefoon binnenkort in een rechtstreeks duel tegenover de iPhone SE te zetten?

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/De_keuze.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Ruim twee jaar geleden nam mijn vrouw de Sony Xperia Z1 Compact in ontvangst bij een nieuw abonnement. Doordat ze haar abonnement vier maanden voor het verstrijken van het abonnement mag verlengen en ze graag een nieuwe telefoon zou willen hebben, is het tijd geworden voor een waardige opvolger. De opvolger moet ongeveer net zo klein zijn, high-end specificaties hebben en tevens betaalbaar zijn (tussen de §250 - 400,-). Doordat ik de Europese en Chinese smartphone markt goed in de gaten houd, was de keuze niet zo lastig. Het is daardoor de Sony Xperia Z5 Compact geworden.
Wat is goedkoper, een los toestel of een toestel met een abonnement?
  • 2-jarig T-Mobile Stel Samen & Stel Bij abonnement
  • 3GB data met 4G internet en 100 MB in de EU
  • Onbeperkt SMS + 120 belminuten NL + EU
  • Losse aanschafprijs van §44,19 (inclusief verzendkosten en thuiskopieheffing)
  • 24 * §32,50 voor de abonnementskosten
De totale kosten voor dit abonnement + telefoon zal na 24 maanden uitkomen op §824,19,- (excl. jaarlijkse inflatie correctie).

(In deze deal zat tevens een gratis Sony actiecamera HDR-AZ1 met een marktwaarde van +/- §199,-. Tevens kan er ook nog worden gekozen voor een extra maandelijkse korting van §2,50 via het gratis Samen pakket. Deze prijzen/kortingen zijn niet verwerkt in de totale kosten van de telefoon, waardoor de totale prijs nog lager zal uitvallen.)

Het laagste maandbedrag voor een dergelijk sim-only abonnement kwam in april 2016 uit op minimaal §22,-. Als dit wordt omgerekend naar een sim-only + losse telefoon, dan zou de prijs voor de losse telefoon niet hoger mogen zijn dan §296,19.
Bij het bekijken van de 3 goedkoopste aanbieders, kwam de prijs voor een losse telefoon uit op §395,-. Op dat moment was onze deal ruim §100,- goedkoper bij een abo + toestel, dan bij een sim-only abonnement.
Het abonnement met toestel kon op dat moment echter nog wat goedkoper als het via KPN zou worden afgesloten. In combinatie met KPN Compleet zou de prijs rond de §27,50 per maand uitkomen. Doordat het 2 maanden voor het verstrijken van het abonnement pas mogelijk is om over te stappen naar een andere provider, kon mijn vrouw niet voor deze actie in aanmerking komen. Het verlengen van een contract bij je eigen provider kan wel ver van tevoren. Dat kan namelijk 4-6 maanden voor het verstrijken van het abonnement.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Hieronder is een voorbeeld filmpje te zien van iemand die een unboxing filmpje heeft gemaakt:


Net als voorgaande "Compact" modellen, is op de doos een witte variant van de telefoon aan de voorkant afgebeeld. Op de achterkant staan wederom alle beschikbare kleuren van de telefoon en worden een aantal belangrijke elementen van de telefoon weergegeven. Bij het openen van de doos is de telefoon in een doorzichtig zakje te vinden. De telefoon is aan de voorkant voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder een compartiment van karton, zijn alle accessoires te vinden. Links onderin zijn de boekjes te vinden. In het vak daarboven ligt een USB kabel. Rechts bovenin ligt de EU stekker en tenslotte is de headset rechts onderin de doos te vinden.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4406-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4407-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4410-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4413-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4421-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4422-Small.jpg


De inhoud van de doos:
• 1 x Sony Xperia Z5 Compact telefoon
• 1 x USB kabel
• 1 x Headset
• 1 x EU stekker
• 4 x Documentatie

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4440.jpg


De telefoon zag er op het eerste gezicht lomp uit en voelde bij de eerste aanraking nogal glad aan. De kunststof laag op het frame zag eruit als een case/bumper en daardoor leek het zo lomp. Het gladde gevoel was na enkele uren niet meer te merken en het gevoel dat er een bumper om de telefoon heen leek te zitten, was vooral optisch bedrog. De telefoon ligt gewoon goed in de hand en de rondingen zijn op de juiste locatie aangebracht. Het buitenste gedeelte van het frame is gemaakt van kunststof. De binnenzijde is voorzien van metaal/aluminium.
Door het kleine formaat, is de telefoon prima met 1 hand te hanteren. De glasplaten zijn redelijk goed in het frame geplaatst, echter lijkt niet elke telefoon er even perfect uit te zien. De minuscule naden kunnen bovenin net iets groter zijn dan onderin en visa versa. Het glas is gemaakt van versterkt en krasbestendig glas van Corning (Gorilla glass). Sony maakt aan de achterkant gebruik van melkglas/frosted glass. Persoonlijk vind ik het er mooi uitzien, maar het oogt minder luxe dan telefoons met een doorzichtig glazen achterkant.

De achterkant is geheel vlak en de cover kan niet worden verwijderd, hierdoor is het ook niet mogelijk om de accu (eenvoudig) te vervangen. De camera steekt niet uit en blijft daardoor binnen de kaders van de telefoon. Het frame is aan de buitenkant voorzien van kunststof. De binnenkant is gemaakt van aluminium en daar liggen alle componenten erg strak in. Ondanks het sterke frame, lijkt de telefoon te kunnen buigen als er druk op komt. Bij het buigen en torderen van de telefoon lijkt het glas namelijk mee te geven. De telefoon is verder vrij van kraakjes en je zal niets horen als de telefoon wordt geschud.

Teardown van de telefoon, gemaakt door Wit Rigs


Aan de bovenkant van de telefoon is het Sony logo te vinden. Tevens zijn daar de 5,1MP, (bel)luidspreker, lichtsensor en notificatie LED te vinden. Onderaan het scherm is de tweede speaker te vinden, waardoor stereo geluid mogelijk is. De navigatieknoppen zijn in het scherm gebouwd. Deze onscreen knoppen zijn onder in beeld te vinden. In de huidige versie zijn de knoppen als volgt ingedeeld: van links naar rechts: een driehoekje voor de terug knop, een huisje voor de Home knop en een vierkantje voor de Historie knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee met het scherm. Bij het openen van beeldvullende content zullen de knoppen automatisch verdwijnen. Deze zijn weer terug te krijgen door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4456-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4430-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Buttons.png

• De rechterkant is voorzien van een aan/uit knop met vingerafdrukscanner, volumeknop en een cameraknop.
• De linkerkant is voorzien van een inkeping voor een accessoire (zoals een klein pennetje aan een touwtje). Tevens is daar 1 grote klep te vinden. Achter deze klep is een ingang te vinden voor een SD-kaart en SIM kaart.
• De onderkant is voorzien van een USB poort en een uitsparing voor de microfoon.
• De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang en uitsparingen voor de microfoon t.b.v. de hoofdcamera.
• Op de achterkant van de telefoon zijn de 23MP camera, LED verlichting te vinden.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4426-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4427-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4444-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4447-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4449-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4454-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 4,6" IPS LCD scherm heeft 1280x720 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 319. De individuele pixels zijn met het blote oog niet goed waar te nemen en daardoor is het scherp genoeg. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast. Het blijkt dat Xperia telefoons nogal "blauw" zijn ingesteld. Persoonlijk merk ik daar niets van, maar mocht je er last van hebben, dan kan dit worden aangepast door de drie primaire kleuren aan te passen. Dat kan vanuit het volgende menu: Instellingen -> Weergave -> Witbalans. Deze aanpassing heeft echter wel gevolgen voor de helderheid. Dit zal namelijk afnemen als de Witbalans wordt aangepast. Met de standaardinstellingen waren er geen problemen om het scherm in direct zonlicht te bekijken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4436-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4469-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4468-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4460-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4463-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4464-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon wordt aangedreven door een 20nm octa-core processor van Qualcomm. De 810 (variant: MSM8994) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2GHz. Tevens is deze chip voorzien van wereldwijde CAT 9 FDD-LTE/4G. Hierdoor is de maximale download snelheid van 450Mbps te halen op 4G. De processor kan dual-channel LPDDR4 geheugen aan, met een maximale snelheid van 1600MHz. Vanaf het eerste kwartaal 2015 kwamen de eerste telefoons uit met deze SOC. De LG G Flex 2 en HTC One M9 waren in dat jaar een van de eerste smartphones die werden uitgerust met de Snapdragon 810 v2 (eerste commerciŽle release van de cpu).
De grafische beelden komen van een Adreno 430 GPU op maximaal 650MHz.

Uit diverse testen van de LG en HTC telefoons, is gebleken dat de Snapdragon 810 enorm warm kon worden. Mogelijk was dat een reden voor Qualcomm om enkele maanden later een vernieuwde versie van de Snapdragon 810 uit te brengen. Het versienummer voor deze vernieuwde 810 (v2.1) is echter hetzelfde gebleven. Deze nieuwe processor is onder andere gebruikt in de Sony Xperia Z3+ (Z4 in AziŽ) en de Xiaomi Mi Note Pro. Om de performance zo hoog mogelijk en de temperatuur zo laag mogelijk te houden, heeft Sony ervoor gekozen om de processor in de Z5 serie te voorzien van twee "heat pipes". Hiermee zal de warmte beter verdeeld moeten worden en dat zou de performance ten goeden moeten komen. De telefoon wordt tijdens het draaien van benchmarks warmer dan andere telefoons, maar echt heet zal de telefoon niet worden. De warmte is vooral bovenin de telefoon te voelen. Mocht de telefoon alsnog te warm worden, dan zal dat via een pop-up kenbaar worden gemaakt en kunnen diverse functies tijdelijk worden uitgeschakeld.

Op deze onderstaande foto is de koeling weergeven van de Z3+(Z4) en de Z5
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Heatpipes-witrigs.jpg
Bron van het plaatje: Witrigs

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_17_38.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_18_06.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_18_26.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_18_52.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_19_36.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_19_13.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_19_59.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_20_14.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_20_44.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_20_28.jpg


Om het benchmark pakket interessant te houden, heb ik sinds kort besloten om gebruik te maken van het programma Vellamo. Dit pakket zal op termijn de verouderde Quadrant gaan vervangen. Verder is AnTuTu een zeer populaire tool, maar de resultaten zijn wat mij betreft een wassen neus en niet veel waard.
De scores die zijn berekend bij een voorgaande versie zijn namelijk niets meer waard na een update van dat programma. Als ik de scores van de Z3c vergelijk, dan zit er tussen versie 5 en 6 een verschil van zo'n 20%: +/- 41.000 vs 49.200. Het is dus niet verrassend dat de hoogste AnTuTu score van vorig jaar rond de 95.000 lag en dat de top tegenwoordig rond de 130.000 ligt. Dat ligt niet zozeer aan de snellere processor, geheugen of architectuur, maar vooral aan de scores die door AnTuTu worden uitgedeeld. Dit jaar zal ik AnTuTu alleen nog gebruiken in combinatie met versie 6.x en ik zal het programma niet meer verhogen naar 7.x. AnTuTu is voor mij helaas niet geschikt om benchmark scores voor een langere periode vast te leggen.

De resultaten.
Zoals verwacht, scoort de Snapdragon 810 enorm goed en is hij op de meeste onderdelen heer en meester. Het meest verrassende aan de benchmarks, zijn de scores van Geekbench. Daarin is te zien dat de Mediatek Helio X10 smartphones hoger scoren in de Multi Core testen. Mogelijk heeft dat te maken met het gebruik van een "true octa-core" zoals Mediatek het noemt. Hierbij zijn 8 processoren op dezelfde snelheid actief. In 2015 hebben zowel MediaTek als Samsung laten zien dat ze zeer goede processoren maken voor smartphones. In 2015 heeft marktleider Qualcomm wat steekjes laten vallen en zijn in 2016 weer aan zet. We zullen dit jaar moeten afwachten hoe de zaken ervoor staan ten aanzien van de concurrenten.

Games

Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. De keuze is hierbij gevallen op Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X en Asphalt 8. Bij dit soort spellen is het zeer aan te raden om een SD kaart in de telefoon te plaatsen. Spellen van 1-2 GB zijn geen uitzondering meer en dat is vooral te merken bij de vier voorbeelden uit deze review. Als de processor van de telefoon niet snel genoeg is, dan zal het spel dit aangeven door middel van een waarschuwing.
Op de Z5c werken de spellen zonder al teveel problemen. Helaas werkt het spel Hearthstone ook op dit toestel niet altijd soepel. In het spel en menu's haperde het spel af en toe. Tevens merkte ik bij Need For Speed wat haperingen, echte zijn deze niet te zien in de onderstaande video's. Deze problemen kunnen zijn veroorzaakt door de hoeveelheid werkgeheugen of door een warme processor. De spellen zijn verder goed te spelen, maar zelfs op een high-end telefoon gaat het dus soms niet al te soepel.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-094336-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-183529-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-193300-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160425-200739-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-094832.jpg





http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is geleverd met Android 5.1 en de review is afgerond met Android 6.0 met firmware versie: 32.1.A.1.185.

Van de aangegeven 2GB aan werkgeheugen kan daadwerkelijk 1,8GB worden gebruikt. In werkelijkheid kun je gebruik maken van maximaal 620MB. Als alle apps open staan, dan kom je in de praktijk uit op zo'n 100MB aan vrij geheugen. Het is vrij normaal dat Android het geheugen vol zet met apps die op de achtergrond draaien. Het is me niet opgevallen dat apps werden afgesloten als ik even ergens anders mee bezig was. Bij het herstarten van de telefoon blijft alles nog wel in de telefoon staan, maar dat is standaard geworden vanaf Android 5.1.

De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart. Van de 32GB is reeds 10,74GB in gebruik door apps en het systeem/OS. Hierdoor heb je ongeveer 21,54GB vrij om te gebruiken voor opslag. Door gebruik te maken van een externe SD kaart, is het mogelijk om het geheugen tot 200GB uit te breiden. De applicaties, foto's en filmpjes kunnen allemaal op het externe geheugen worden opgeslagen.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-222415-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-212744-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221202-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221207-Small.jpg


Update software

De nieuwste software zal doorgaans via OTA (Over-The-Air) automatisch naar de telefoon worden gestuurd. Na de configuratie van het internet op de telefoon, kwamen er 2-3 nieuwe software updates binnen. Doordat al deze updates na elkaar binnen kwamen, was de telefoon het eerste uur zoet met het updaten van de telefoon. Het langste traject was van Android 5.1 naar Android 6.0, dit duurde zo'n 30 minuten. Het was vreemd dat de telefoon niet direct van Android 5.1 naar Android 6.0 werd geŁpdatet, maar dat dit stap voor stap moest worden uitgevoerd. Wellicht kan dit belangrijke informatie zijn voor mensen die een bepaalde update niet hebben uitgevoerd vanwege het ontbreken van features. De telefoon is via OTA te updaten, maar ook via het nieuwe programma van Sony: Xperia Companion.
Via externe tools zoals XpiriFirm is het ook mogelijk om de laatste build op de telefoon te plaatsen. Het ontvangen van OTA updates is nog steeds mogelijk als deze tool wordt gebruikt.

Hoofdscherm

De telefoon is voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Als je geen voorstander bent om alle apps op het hoofdscherm te hebben, dan is het mogelijk om dit uit te schakelen via de Google Playstore. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en datum zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar (het is ook mogelijk om op dat moment op de bovenste balk te drukken voor de quick settings).
Tip: Als het notificatie menu met twee vingers naar beneden wordt getrokken, dan zijn de quick settings ook direct zichtbaar.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221356-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221009-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-222304-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-222313-Small.jpg


Applicaties

De telefoon wordt standaard geleverd met een enorme hoeveelheid applicaties. Ze komen uit de winkel van Sony, Google en wellicht ook van de provider.
Vanuit Sony worden onder andere de volgende apps meegeleverd: Privilege plus, Xperia Lounge, PlayStation Mobile en Facebook for Xperia. Vanuit Google worden 13 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Books, Play Kiosk, Play Music, Drive, Google+ & Hangouts. Helaas zijn de apps niet op een normale manier te de-installeren, maar deze apps moet je uitschakelen om er vanaf te komen. Hierdoor start het niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen. De applicaties die (vermoedelijk) via T-Mobile er extra op zijn gezet bestaan uit onder andere: Lookout Security, Deezer, Amazon Shopping, Evernote, AVG AntiVirus en OfficeSuite. Deze extra apps zijn gelukkig gewoon te de-installeren. Het de-installeren van deze apps gaan sinds Android 6.0 een stuk eenvoudiger dan voorheen bij Sony. Vanuit de appdrawer was het niet mogelijk om een app naar de prullenbak te schuiven. Om een applicatie te verwijderen, moest je naar het instellingen menu gaan die via de eerste pagina te bereiken was. Inmiddels is het verwijderen of uitschakelen van een app een stuk eenvoudiger geworden. Door 1 seconde op een app te drukken komt de mogelijkheid om apps te wissen. Dit kan door op het kruisje van de app te drukken.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221434-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221447-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221449-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221602-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-222242-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-222251-Small.jpg


Speciale instellingen

Zoals eerder al is aangeven, is het bij Sony vrij eenvoudig om de kleurwaarde aan te passen. Vanuit het menu kan er worden gekozen voor de optie: Witbalans. Vanaf dat menu zijn de drie primaire kleuren aan te passen. Door het aanpassen van de kleuren, zal de helderheid ook afnemen. Dit kan ervoor zorgen dat de telefoon minder goed is af te lezen in direct zonlicht.
Eind maart heeft Sony haar backup software aangepast. Sony Companion was enkele jaren geleden zeer goed, maar de tijd om een succesvolle backup te maken was tijdrovend. Met de nieuwe Xperia Companion tool is het mogelijk om een backup van 12 GB in slechts 5-10 minuten te maken. Voorheen duurde dit ongeveer 1 uur, waarbij de kans op foutmeldingen redelijk groot was. Het maken van backups kan ook vanaf de telefoon. De backups kunnen dan op een SD kaart, USB stick of Google account worden weggeschreven.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-213014-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-213019-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-213023-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-213032-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-213047-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160506-142916-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160506-142922-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160506-142926-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160506-142937-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160506-142952-Small.jpg


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto's te uploaden en om films vanaf een NAS te streamen. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven, een bestand van 10GB streamen was daardoor geen enkel probleem. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. Vanaf de woonkamer, was het tevens geen probleem om met het wifi-N netwerk te verbinden die op zolder aanwezig is (2e verdieping).

GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
Accubesparing: Alleen wifi en mobiele netwerken
Grote nauwkeurigheid: GPS, wifi en mobiele netwerken

De testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 15-20 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met de app Sportstracker wordt bekeken hoe accuraat de GPS is. De GPS blijft goed binnen een straal van 5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De telefoon werd direct door de autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

NFC

Door middel van NFC tags is het mogelijk om bepaalde handelingen te activeren op het moment dat jij dat zelf zou willen. Helaas levert Sony bij een telefoon geen NFC tags meer mee. Om gebruik te maken NFC tags, heb ik de tags van de Xperia S gebruikt in combinatie met de volgende standaard programma's: Xperia SmartTags en Smart Connect.

Smart Connect in de praktijk:
In mijn geval heb ik een NFC tag in de auto geplaatst.
Het doel van de NFC tag is als volgt ingesteld: Activeren van Bluetooth (als deze nog niet aan staat) en een wifi hotspot opbouwen voor de autoradio.
• 1. Je ontgrendelt het scherm en als je de telefoon tegen de tag houdt, dan worden de 2 voorgeprogrammeerde acties uitgevoerd.
• 2. Als je op plaats van bestemming bent, dan haal je hem weer langs de tag en dan wordt de wifi hotspot afgesloten en Bluetooth eventueel uitgeschakeld.

De onderstaande demonstratie laat goed zien wat de kracht zou kunnen zijn van NFC tags.


Bellen

De provider die tijdens de review is gebruikt: T-Mobile. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Door gebruik te maken van "Smartdialing", is het eenvoudig om iemand te vinden of te bellen vanuit het telefoonboek. Hierdoor kan er met een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel en eenvoudig worden gevonden.

Luidspreker

Aan de voorkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 2 speakers. Dit geeft een goed en vol geluid. De speakers kunnen hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Het grote voordeel van de twee speakers aan de voorzijde, is dat het geluid niet snel wordt gedempt als de telefoon wordt vastgehouden.

Vingerafdrukscanner

De locatie van de fingerprintreader/vingerafdrukscanner is redelijk bijzonder te noemen. De meeste plaatsen deze namelijk aan de voorkant in een homeknop of aan de achterkant onder de camera. Sony heeft de kleine ronde aan-/uitknop omgewisseld voor een ovale vingerafdruk scanner. Deze scanner zit in het midden van het frame en daardoor moest de volumeknop verder naar beneden worden geplaatst. De locatie van de scanner voelt onwennig aan en mag wat mij betreft enkele centimeters naar boven.

Om de telefoon te ontgrendelen, is het mogelijk om diverse vingers in te stellen. De scanner kan alleen worden geactiveerd als het scherm aan staat, je moet de knop dus niet alleen aanraken, maar je moet het volledig indrukken. Als de telefoon opnieuw wordt opgestart, dan is het niet mogelijk om met een vingerafdruk in te loggen. Dat kan dan pas na een alternatieve inlog mogelijkheid, zoals een pincode. Helaas werd mijn vinger niet altijd goed geÔdentificeerd, waardoor ik na zo'n 3 pogingen mijn alternatieve ontgrendel mogelijkheid moest inzetten. Met voorgaande telefoons heb ik minder moeite gehad om met een vingerafdruk in te loggen.
Over het algemeen is de werking goed, maar hij is niet beter dan vingerafdrukscanners die ik op andere telefoons heb gebruikt. Persoonlijk had ik hier meer van verwacht, maar het is zeker niet onwerkbaar.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-204929-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-204936-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-205003-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-205009-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160427-205741-Small.jpg


Internet

Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid, is met ongeveer 80-110Mbit zeer goed te noemen. Het grote voordeel van deze telefoon, in tegenstelling tot veel Chinese merken, is dat 4G geschikt is voor alle providers. Alle Europese netwerken worden door dit toestel ondersteunt. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog via het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-081830-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160424-081753-Small.jpg


USB OTG

Om de USB poort te testen met externe apparatuur, wordt er gebruik gemaakt van een aantal verschillende testen.

USB stick (Kingston 4GB DT101 G2)Werkt zonder problemen
Toetsenbord en muis (Logitech K400)Werkt zonder problemen
USB -> Lan converter (Sitecom LN-030)Werkt zonder problemen


Beveiliging

De Chinese markt biedt al enkele jaren een redelijk goede oplossing om rechten van apps in te trekken. De meeste Chinese telefoons zijn namelijk voorzien van een ingebouwde app om de rechten voor andere apps uit te schakelen. Met zo'n beveiliging kun je ervoor zorgen dat apps minder snel toegang hebben tot zaken waar een app niet voor bedoelt is. Door bijvoorbeeld de toegang voor GPS uit te schakelen bij bepaalde apps, is het zelfs mogelijk om de accuduur te verhogen. Sinds Android 6.0 is deze feature nu ook eindelijk beschikbaar voor Sony telefoons. Hierdoor is het mogelijk om de telefoon nog veiliger te maken door het ontnemen van rechten in apps. Je kunt echter niet zomaar alle rechten weghalen, want dan kan het zijn dat de app niet meer werkt.
In de huidige firmware versie zijn alle Stagefright lekken gedicht die te vinden zijn in de app: "Stagefright detector" van Zimperium. Op dit moment komen er uiteraard nog steeds patches uit voor Android telefoons, maar het lijkt erop dat deze niet meer terecht gaan komen in de app. Een indicatie van de laatst geÔnstalleerde Android patches is te vinden op de "about/over de telefoon" pagina van de telefoon. Daar is te zien uit welke maand de laatste patch komt. In dit geval is de laatste patch van 1 februari 2016 en loopt de beveiliging al enkele maanden achter.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-200243-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-225001-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160423-200557-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160418-221141-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160505-212459-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

Het starten van de foto applicatie kan snel worden uitgevoerd via de hardware knop. De foto focust dan lekker snel op het object, waardoor je vrij snel een goede foto kunt maken. De tijd die daarvoor nodig is komt neer op ongeveer 3-4 seconden inclusief auto-focus. Zowel portret- als actiefoto's zijn van een goede kwaliteit, maar de Samsung Galaxy S6 is net een tandje sneller dan deze Sony.
Standaard staat de telefoon ingesteld op een resolutie van 8MP (16:9 / 3840 x 2160). Voor de meeste doeleinden is dat meer dan genoeg en het zorgt ervoor dat foto's op ongeveer 2-4MB per stuk uitkomen. Om de maximale resolutie van 23MP (4:3 / 5520 x 4140) te gebruiken, is het noodzakelijk om de camera in de handmatige stand te zetten. De 23MP foto's komen daardoor uit op ongeveer 7-8MB per stuk. Het is in dat geval aan te raden om gebruik te maken van een snelle externe SD kaart, zodat er op de telefoon nog genoeg ruimte over blijft voor andere zaken.
De camera kan redelijk goede foto's maken met weinig licht uit de directe omgeving. De kwaliteit is echter niet veel verbeterd ten opzichte van de Z3c, maar het geeft nog steeds een goede kwaliteit. Midden in de nacht kun je duidelijke foto's maken van objecten die een stuk verderop staan. Hierbij is niet noodzakelijk om de flitser te gebruiken. De automatisch ingeschakelde nachtmodus doet zijn werk goed, maar het viel me op dat het resultaat soms beetje wazig is. De camera is een echte alleskunner en heerlijk om mee te werken.

Er is een verzoek binnen gekomen om de camera ook eens te testen met direct zonlicht. Het fotograferen tegen de zon in wordt volgens mij vaak afgeraden, maar is een usercase die regelmatig voor zou kunnen komen. Tijdens het maken van de foto's kon ik niet goed zien wat het resultaat zou zijn, doordat de zon enorm fel is. Het resultaat vind ik eigenlijk niet slecht. Tegen de zon in, kan de camera dus prima foto's maken.

Net als de Z3c, maakt deze telefoon gebruik van enorm veel opties om mee te fotograferen. Het zijn er teveel om op te noemen maar hier zijn enkele voorbeelden:
• Gezicht in afbeelding: Maak een normale foto, met een kleine foto van jezelf daarin
• AR-effect: Gebruik augmented reality om een virtuele omgeving in je foto's te creŽren
• Achtergrond onscherp: Maak de achtergrond nog vager door gebruik te maken van deze app
• Motion shot: Hiermee kun je een bewegend beeld in 1 foto plaatsen. Hierdoor kun je een fietser 5 keer in beeld krijgen, frame voor frame
• Timeshift-video: Hiermee is het mogelijk om slowmotion video's te maken

Avondfoto's:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0190-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0191-Small.jpg

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0099-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0053-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0043-Small.jpg


Tegen de zon in:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0201-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0245-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0248-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0251-Small.jpg


Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto's mee te maken is goed. Zelfs met direct zonlicht is het geen groot probleem om een goede foto te maken. De nachtfoto's zijn echter niet spectaculair. Het zou mooi zijn als Sony gebruik zou maken van dezelfde techniek als Apple. iPhones kunnen namelijk een frontcam flitser simuleren door het beeldscherm op te laten lichten. Dat zou de beleving van de goede frontcam ook 's avonds ten goede komen. Helaas is dat een gemis bij veel andere telefoons zonder frontcam flitser.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0295-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0003-Small.jpg

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0187-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0254-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0255-Small.jpg


Filmen

De telefoon heeft een goede camera om mee te filmen. Sinds de Z3 serie, is het mogelijk om de opnames te pauzeren. Dit zorgt ervoor dat je gelijk klaar staat om de nieuwste trucjes van een free-runner of fietser vast te leggen. De kwaliteit is goed en de nachtopnames zien er 's avonds goed uit. Hier is echter nog wel winst in te behalen, maar de kwaliteit is acceptabel. Ondanks de goede software matige beeldstabilisator, is het wel jammer dat Sony geen optische beeldstabilisator (OIS) heeft ingebouwd. Deze feature zorgt ervoor dat je kunt filmen zonder al teveel trillingen. Tevens is deze optie ook bruikbaar bij het maken van macro foto's.
Het geluid uit de omgeving wordt goed opgepikt door de microfoon. De bass is goed te horen en hoge tonen vallen normaal gesproken niet weg. Als het geluid te hard is, dan zal het geluid niet kraken, maar zorgt de telefoon ervoor dat deze geluiden zachter worden opgenomen. Daardoor blijft de kwaliteit redelijk goed en komt het vooral ten goede van de gehele (geluids-)opname.
De filmpjes worden gemaakt op een maximale resolutie van 4k met 30 frames per seconde. De LED flitser voldoet goed genoeg om mee te filmen. De kwaliteit van de frontcam is verder goed, maar 's nachts kun je hem beter niet gebruiken (net als de voorgangers). Het is tot nu toe echter wel een van de betere camera's die ik heb mogen testen.

Camera test 1:


Camera test 2:


Camera test 3:


Camera test 4:


Camera test 5:


Frontcam test overdag:


Frontcam test avond:


Shout-out Xperia compact serie:

De belangrijkste verschillen tussen de Z1 Compact, Z3 Compact en Z5 Compact vandaag de dag:
Xperia Z1c
http://tweakers.net/ext/f/UbOnmH1jR4d3HE6j7YfOLsqe/full.png
Xperia Z3c
http://tweakers.net/ext/f/EATMdI3fghmQHt0P2AFUwz3A/full.png
Xperia Z5c
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/z5c-small.png
4,3" 1280*720 342ppi4,6" 1280*720 319ppi4,6" 1280*720 319ppi
Achterkant van kunststofAchterkant van glasAchterkant van melkglas
- - Vingerafdrukscanner
Qualcomm Snapdragon 800 4*2,2GHzQualcomm Snapdragon 801 4*2,5GHzQualcomm Snapdragon 810 4*2,0GHz + 4*1,5GHz
Android 5.1Android 5.1 (inmiddels 6.0.1)Android 6.0
2MP + 20,7MP camera2,2MP + 20,7MP camera5,1MP + 23MP camera
16GB Opslag16GB Opslag32GB Opslag
2.300mAh2.600mAh2.700mAh
Magnetisch + USB op te ladenMagnetisch + USB op te ladenMet USB op te laden
127*64,9*9,5mm127*64,9*8,6mm127,3*64,7*9mm
137g129g138g


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_194833_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_193758_HDR-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_193853_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_193943_HDR-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_194018_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/IMG_20160418_194107_HDR-Small.jpg


Om de kwaliteit van de camera's/software te testen, is ervoor gekozen om alle telefoons zo veel mogelijk gelijk te maken. In dit geval is ervoor gekozen om de resolutie zo hoog mogelijk in te stellen en verder dezelfde handmatige instellingen gelijk te trekken. Hierbij heb ik HDR uitgeschakeld, doordat deze alleen voor de Z5c beschikbaar is.

Let op!
De onderstaande 12 foto's zijn ongeveer 6MB per stuk. De foto's zijn geŁpload in het originele 4K formaat.


Z1 CompactZ3 CompactZ5 Compact
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0456-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4488-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0266-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0469-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4492-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0276-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0479_Edited-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_4500_Edited-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0279_Edited-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 2700mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van 1 simkaart en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak maar 1-10% over bij een On-Screen-Time van maximaal 4,5 uur. Het resultaat hiervan is niet goed voor een high-end telefoon met 720p scherm. Als de telefoon niet al te intensief wordt gebruikt, dan heb je aan het einde van de dag nog ongeveer de 40% over van de accu. Desondanks zal het resultaat voor veel mensen niet genoeg zijn om zorgeloos de dag door te kunnen komen op 1 acculading. Lopen met een powerbank is in dit geval geen overbodige luxe.

Verbruik na ongeveer 32 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160429-151109-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160429-151120-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160429-151126-Small.jpg

f
Verbruik na ongeveer 14 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160501-004150-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160501-004159-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_20160501-004206-Small.jpg


Om een statisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van 2 verschillende benchmarks.

(Statische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_21_02.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/Screenshot_2016-05-13_11_21_22.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:Android 6.0
Scherm formaat:1280 x 720 pixels, 4,6" (~319 ppi)
Scherm type:Triluminos LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, "Gorilla" glas aan de voorzijde en "versterkt" melkglas aan de achterzijde
Multitouch:10 vingers
Chipset:Qualcomm MSM8994, Snapdragon 810
CPU:64 bits Octa-Core 4x 2GHz + 4x 1,5GHz
GPU:Adreno 430
SD card:Micro SD (maximaal 200GB)
Opslag geheugen (ROM):32 GB
Werkgeheugen (RAM):2 GB
Waterdicht:IP65 en IP68, stof- en waterdicht tot 1,5 meter diepte
Hoofdtelefoon aansluiting:Ja, 3,5mm (DNC)
Luidspreker:Ja, stereo
Simkaart:1x Nano-sim)
2G Netwerk:GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G Netwerk:WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300//2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE:HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps - 150Mbps
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth:v4.1 Low Energy, A2DP
NFC:Ja
Vingerafdrukscanner:Ja, op de aan/uit knop
USB:Micro USB v3.0 (MHL), USB On-the-go
Camera (achterkant):23MP (4:3), F2.0 camera, autofocus 0,03 sec., LED flash, 5 x heldere beeldzoom en 8x digitale zoom
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, glimlach detectie, HDR, HFR 120 fps, burstmodus, panorama
Video:3840 x 2160 4K@30fps, video stabilisatie, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting
Camera (voorkant):5,1 MP aperture, 1080P
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie
Video:1080p Full HD@30fps
Sensoren:Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, Spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht
Radio:Stereo FM radio met RDS
GPS:GPS, A-GPS en GLONASS
Formaat:127,3 x 64,7 x 9 mm
Gewicht:138g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 2700 mAh accu
Kleuren leverbaar:Wit, Zwart, Geel, Roze
Led kleuren:Rood, Groen, Oranje, Cyaan, Wit, Blauw en Violet


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0022-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0193-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0250-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0065-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0147-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0125-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0214-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0027-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0127-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0238-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0243-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0036-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0174-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0070-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0034-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0246-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0204-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_Z5c/DSC_0198-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Promotie video's

IFA 2014


Reclame van de Z5 Compact


Reclame van de Z5 serie


Links

• De telefoon is in combinatie met een abonnement aangeschaft bij www.t-mobile.nl
nieuws: Sony presenteert Xperia Z5, Z5 Compact en Z5 Premium
OfficiŽle pagina van de Sony Xperia Z5 Compact
[Sony Xperia Z5 Compact] Ervaringen & Discussie over de Z5 Compact
Handleiding van de Sony Xperia Z5 Compact
PDF, Whitepaper Sony Xperia Z5 Compact
• Testresultaten van Sony: http://www.sonymobile.com...esults/xperia-z5-compact/

Disclaimer voor waterdichtheid bij Sony Z5 telefoons:
*De Xperia Z5 Compact is waterdicht en beschermd tegen stof. Maak je dus geen zorgen als je wordt overvallen door een regenbui of als je je apparaat wilt afspoelen onder een kraan. Houd er wel rekening mee dat alle poorten en aangesloten covers stevig gesloten moeten zijn. Dompel het apparaat niet volledig onder in water en stel het niet bloot aan zeewater, zoutwater, chloorwater en vloeistoffen zoals dranken. Bij misbruik en oneigenlijk gebruik van het apparaat vervalt de garantie. Het apparaat heeft de IP-classificatie IP65/68. Ga voor meer informatie naar www.sonymobile.com/waterproof.
Opmerking: de Xperia heeft een USB-poort zonder afdekking voor aansluiten en opladen. Voor het opladen moet deze USB-poort volledig droog zijn.

Reviews

Tweakers
Phone Arena
All about phones
Techradar
The Verge

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Sony heeft met de Xperia Z5 Compact wederom een prima kleine smartphone op de markt gebracht. De grote vraag die voor veel mensen zal zijn: is dit de allerlaatste compacte high-end smartphone van Sony? Persoonlijk hoop ik dat Sony deze reeks zal doorzetten in de Z- of wellicht in de X-serie.
Bij de introductie van de telefoon lag de prijs op §599,-. Inmiddels is de prijs gezakt tot zo'n §390,- waardoor het een telefoon is voor een prima prijs. De telefoon is een tijdje op de markt en heeft inmiddels de nodige updates mogen ontvangen, waaronder Android 6.0. De software kan nog wel beter worden geoptimaliseerd, want de telefoon is niet altijd even snel om taken op te pakken of af te ronden. Zo zijn er soms haperingen merkbaar bij het spelen van spellen.
Dankzij de Doze functionaliteit in Android 6, loopt de telefoon 's nachts nauwelijks leeg. Doordat de resolutie slechts 720p is, in plaats van 1080p, zorgt het ervoor dat de accu minder snel leeg is. Echter heeft Sony haar eigen Stamina-modus niet meer in Android 6 gebouwd. De telefoon is daardoor tijdens het gebruik alsnog sneller leeg dan veel concurrenten. De claim dat de telefoon nog 2 dagen mee kan is dus tenietgedaan door het verwijderen van de Stamina-modus. Met slechts 4 uur On-Screen-Time kon ik maar nŤt het einde van de dag halen (bij een nieuwe Z3c kon dat met maar liefst 7 uur).
Verder is de vingerafdrukscanner niet altijd even accuraat, dat komt wellicht mede door de locatie van de scanner, die zit net iets te laag. Ondanks het gebruik van warmte afvoer pijpen voor de Snapdragon 810 processor, wordt de telefoon nog steeds warmer dan andere telefoons. Gelukkig wordt de telefoon nimmer heet, dus de verkoeling lijkt zijn werk goed te doen. Qua hardware mis ik eigenlijk een optische beeldstabilisator voor de camera, meer werkgeheugen en de mogelijkheid om draadloos te opladen.

Uiteraard zijn er ook een hoop dingen erg goed aan deze kleine krachtpatser. Ten eerste de zeer snelle hardware in een klein jasje, de hoeveelheid opslag is van 16 naar 32GB gegaan, waarbij de uitbreiding met externe SD-kaarten nog steeds mogelijk is. De USB poort is gelukkig niet meer direct achter een klepje te vinden. Ondanks het weghalen van het beschermklepje is Sony er alsnog in geslaagd om een IP65/IP68 waarde aan de telefoon te hangen (waterdicht op 1,5 meter voor de duur van maximaal 30 minuten).

Overall gezien is de Sony Xperia Z5 Compact nog steeds een telefoon die mijn huidige Z3c direct zou mogen vervangen. Het grootste gedeelte van de upgrades zijn namelijk interessanter dan de huidige minpunten. Het is een prima telefoon en met de huidige prijsstelling een interessante kandidaat voor iedereen die geen telefoon nodig heeft van 5" of groter.

Uiteindelijk kom ik uit op een score van 4 sterren.

Eindscore
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Stamina-modus is in Android 6.0 omgeruild voor Doze, hierdoor gaat de telefoon maar slechts 1,5 dag mee. De vorige Xperia Compact modellen haalden met gemak 2 dagen dankzij deze Stamina-modus
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De telefoon wordt af en toe merkbaar warm
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Slechts 2GB werkgeheugen voor een vlaggenschip telefoon
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Android 6.0 lijkt niet stabiel genoeg te zijn, waardoor de telefoon soms hapert
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Draadloos laden is niet mogelijk en de magnetische connector is niet meer aanwezig
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen Optische Beeld Stabilisator (OIS)

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Een kleine/compacte high-end smartphone
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png USB poort zit niet meer achter een klepje
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Snelle processor
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Regelmatig software updates/upgrades
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png SD kaart ingang
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stof- en waterdicht
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png 4G op alle EU frequenties

Heb je nog vragen of heb je opmerkingen. Stuur me een bericht of plaats een reactie.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-star.jpg

Naar_boven


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sony Xperia Z5 Compact Geel?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (24)

Wijzig sortering
De filmpjes worden gemaakt op een maximale resolutie van 4k met 30 frames per seconde. Echter ontbreekt de mogelijkheid om in slow-motion te kunnen filmen.
Bij mij zit er gewoon slow-motion functie op hoor. Sony heeft het alleen 'Timeshift video's genoemd. Met die functie neem je 1080p (of 720p) op met 120 fps.
Timeshift, bij de add-ons. Ik verwarde het met timelapse, maar ik denk dat je daarin gelijk hebt! Ik ga het testen en de tekst daarop aanpassen.

Edit: Het is inmiddels aangepast in de review!

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 16 mei 2016 20:38]

Erg volledige en duidelijke review! Als alle reviews zo waren..!
Bedankt voor de complimenten. Wat mij betreft mogen reviews de helft korter zijn hoor, daar ben ik ook wel tevreden mee hoor :D
Korte vraag: in het begin vermeld je dat je 1,5 dag haalt op een lading. Verder in de tekst stond dat je slechts 4u SoT haalt.

Betekent dit dat je gewoon weinig doet met de telefoon? Of is de standby gewoon goed, maar het accu verbruik onder load slecht?
Hey Jeroeneman, dat is een goede vraag! Het is in dit geval beide.
Als ik de telefoon erg weinig gebruik, dan haal ik 4 uur in 1,5 dag. Als ik hem voor mijn gevoel normaal gebruik, dan haal ik ook 4 uur, maar dan slechts in 1 dag.

Stand-by is perfect, maar verbruik onder load gaat rap.
Beetje zeuren: ;)
Rechts bovenin ligt de EU stekker en tenslotte is de headset (met oordopjes in diverse maten)
.
Dit was bij mijn inmiddels gestolen Z3C wel het geval, maar bij de Z5C zit er wel een headsetje in maar niet met verschillende oordopjes. En als ik zo naar je foto kijk dus ook niet.

Verder mooie review, en de conclusie die ik al op het forum had getrokken vanwege de stamina (5.1) /doze (6.0) modus geeft weer aan dat ik beter nog even bij Lollipop kan bljven, afgezien van het feit dat de update voor customized er nog niet lijkt te zijn.
Het was geen gezeur, gewoon een fout van mij. Bedankt voor de oplettendheid! Ik heb het inmiddels aangepast :D

Ik heb mijn T-Mobile-based update direct gekregen bij het ontvangen dan de telefoon, dat was medio april. Wellicht kun je het via Xperia Companion wel netjes downloaden. Wellicht kan dit alleen via de herstelfunctie van de applicatie.
Topper! Uitgebreide en goede review zoals gewoonlijk!

Heb ook gelijk wat puntjes genoteerd die ik zelf wat beter kan doen voor mijn eigen reviews (Meizu Note 3 nu thuis liggen, Mi Max onderweg :9~) , n.a.v. jouw review ;) Bedankt leermeester haha!
Bedankt! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen over de Mi Max en Meizu Note 3.
Goede review.

Ik heb de telefoon inmiddels, maar ik zit op Android 5 en hij zegt 'up to date' zowel in de telefoon zelf als in de Xperia Companion software. Is het wachten of begrijp ik iets niet?
Soms helpt het om via Xperia Companion ervoor te kiezen om de telefoon geheel te herstellen. Dit zal de data volledig wissen en helaas laat de software niet zien naar welke versie de telefoon hersteld zal worden.
Mocht je je data nog niet willen verliezen, dan ben ik bang dat je nog geduld moet hebben voor een ota upgrade.
Mooi review! Ik ben aan het twijfelen voor deze telefoon vs LG G4. Heb je toevallig ervaring met deze, wat is je idee hierover?

Ik vraag me af in hoeverre die Optische Beeld Stabilisator (OIS) en 2GB werkgeheugen een flink gebrek zijn in gebruik. (en de andere snapdragon)
Ik heb nooit met een LG smartphone kunnen spelen, ik zou niet weten hoe goed of slecht die in werkelijkheid is. Ik denk wel dat mensen deze compact aanschaffen, doordat ze niet (meer) met een grote telefoon rond willen lopen. De G4 kun je wellicht beter vergelijken met de iets grotere Xperia Z5.

Voor een top telefoon uit 2015, vond ik het belangrijk genoeg om het te benoemen. Uiteraard zou je gemakkelijk zonder kunnen, ook de komende 2 jaar. Het geheugen liet al zien dat het af en toe tegen de limiet aankwam en dat zou eigenlijk niet mogen. OIS is niet voor iedereen interessant, ik heb hem daardoor ook onderaan de lijst van minpuntjes staan. Doordat hij zo laag staat, haal ik niet veel van de score af.
Dankjewel voor je reactie!

De grootte is inderdaad fijn. Ik heb 'm nu een kleine 2 weken. Hij wordt wat warm maar werkt wel. Alleen het black screen issue tijdens het bellen heb ik mogen ervaren.
Ik zoek een vervanger voor mijn z1c. Heb veel gelezen over hoe de z3c beter zou zijn dan de z5c. Iemand daar ervaring mee? Helaas heeft de z3c natuurlijk maar 16gb opslaggeheugen waar ik 32 gb wel fijn zou vinden. Of kent iemand toevallig een andere high-end smartphone die niet langer dan 130 mm is? Ik heb al veel gezocht, maar kon niets vinden wat daadwerkelijk Nederlandse LTE-banden ondersteunt. Iemand tips? :)
In mijn reviews zie je de ervaringen over de z1c, Z3c en Z5c ;)
Van al deze telefoons heb ik een aparte review gemaakt.

https://tweakers.net/productreview/user/129865/
Als ik via USB bestanden naar de micro-SD kaart probeer over te zetten dan lukt dat amper, dus haal ik meestal de micro-SD uit de telefoon omdat met de kaart direct in de laptop wel snel gaat.

Is er iemand die dit probleem bekend voorkomt en er misschien een oplossing voor heeft?
Volgens mij kun je bovenin je smartphonescherm, de USB verbinding type aangeven. MTP, Alleen opladen en camera/foto verzenden. Mogelijk zit daar iets niet goed. Volgens mij kan het ook worden opgelost door de laatste Xperia Companion te gebruiken.
Tenslotte kan het ook aan de drivers van Windows liggen, probeer te bekijken welke drivers je via de supportpagina's van Sony terug kunt vinden.
Kleine update: hij draait inmiddels Android 7 mťt Stamina.

Ik heb mijn Z5C vorige maand gekocht omdat het scherm van mijn Z3C los kwam! Ik neem aan dat die niet meer waterdicht is :+ Ook was het 16 Mb geheugen vol, ondanks dat ik een deel van de apps op SD had overgezet. En de accu ging niet meer een volledige dag mee.

Mijn Z5C was een toestel dat Amazon.de had terug gekregen van een niet tevreden gebruiker. Gelukkig is er niets mis met het toestel, wellicht beviel de kleur niet :) Koste mij §329,-

http://i.imgur.com/j7frwUU.png
(die linker is een Xperia Acro S)

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 18 mei 2017 14:55]

Mijn vrouw heeft die versie inmiddels ook op haar telefoon draaien, maar ze wil de Stamina modus niet testen voor mij :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*