Sony brengt handleiding uit voor custom roms Xperia S

Sony heeft een handleiding uitgebracht voor het maken van custom roms voor zijn nieuwe vlaggenschip Xperia S. Gebruikers kunnen custom roms flashen nadat ze via de site van Sony eerst de bootloader van het toestel hebben ontgrendeld.

De Xperia S vereist een andere handleiding dan eerdere toestellen uit de Xperia-serie, omdat het de eerste Xperia-smartphone met een Qualcomm Snapdragon S3-processor is, legt Sony uit. Sony wil met het openstellen van de bootloader en het beschikbaar stellen van de bestanden om custom roms te maken de ontwikkeling van custom roms stimuleren. Het ontgrendelen van bootloaders op Xperia-toestellen kan sinds bijna een jaar.

Naast Sony heeft ook HTC sinds vorig jaar een eigen methode uitgebracht om bootloaders te ontgrendelen. Samsung vergrendelt bootloaders standaard niet en ondersteunt sommige ontwikkelaars om custom roms te maken door gratis toestellen op te sturen. De beschikbaarheid van custom roms is voor sommige Android-gebruikers een belangrijke reden om voor een bepaald toestel te kiezen, zo menen de fabrikanten.

De Xperia S is de eerste smartphone die Sony zonder Ericsson heeft uitgebracht. Het toestel loopt op Android 2.3, waarbij Sony een update belooft binnen enkele maanden, en draait op een Qualcomm MSM8260-soc. Het toestel is uitgerust met een 4,3"-ips-lcd, met een resolutie van 1280x720 pixels, waardoor de pixeldichtheid de hoogste is van alle smartphones die momenteel op de markt zijn. Het toestel beschikt bovendien over een hdmi-aansluiting en ondersteunt nfc. Sony bracht de Xperia S eerder deze maand in Nederland uit.

Hoewel de voor Nederland aangekondigde Xperia's allemaal Android 2.3 draaien en later een update zullen krijgen, heeft Sony voor de Chinese markt met de Xperia Neo L het eerste toestel gepresenteerd dat out-of-the-box op Android 4.0 loopt. De Neo L lijkt enigszins op de gametelefoon Xperia Play en moet later dit jaar uitkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-03-2012 • 11:10

56 Linkedin

Reacties (56)

56
48
35
4
0
3
Wijzig sortering
En hoe zit het met de garantie? Ik neem aan dat als jij je telefoon niet meer aan de praat krijgt door een slechte rom of foutieve bootloader dat Sony niet voor de kosten gaat op draaien om hem weer werkend te krijgen?

Staat vast ergens in de kleine lettertjes.

Het is leuk dat het kan en dat Sony er een beetje aan mee werkt, maar de doorsnee gebruiker moet hier ver van weg blijven.
Please note that you may void the warranty of your phone and/or any warranty from your operator if you unlock the boot loader.
Behoorlijke lap tekst erbij, dus niet zomaar kleine lettertjes.

http://unlockbootloader.sonymobile.com/
Dat kon ik niet via het tweakers bericht vinden.

Wel een indekkende zin "may void", in de praktijk is dat heel simpel: start hij niet meer en is hij geunlocked dan heb je geen garantie meer.

Ongeacht of het ook de schuld van die custom rom is.

Net als de waranty void stickertjes, is die stuk dan is de garantie weg ongeacht of je daadwerkelijk iets gedaan hebt na dat het stickertje stuk ging.
Uit mijn eigen ervaring zeg ik: Pure luiheid van Sony. (SE)
Meestal brengen die zelf 3 updates uit en dan is het over.
Lekker bashen op Sony, dat is ook zo makkelijke tegenwoordig (En verassend populair samen met blackberry) ... Maar ik bijt de troll wel weer

jij hebt 2011 juist onder een steen geslapen denk ik... Sony is juist zo een beetje de enigste bedrijf in de android wereld die consistent en heeeel veel updates uitbrengt voor hun android telefoons. Zo krijgen alle 2011 modellen nog een update naar 4.0. Daarnaast brengen ze ook niet alleen veel updates maar ook updates met kwaliteit. (functies toevoegen, os soepeler maken).

Heel raar trouwens dat sony mobile hiervoor haat krijgt. Sony mobile doet een hoop wat geen enkel ander bedrijf wilt doen of doet.

Gelukkig is jouw ervaring niks meer dan bullshit voor de oren van de meeste tweakers die gelukkig beter weten.
Inderdaad, helemaal gelijk heb je. Al dat gebash op Sony is vaak niet goed onderbouwd. Ik zie vaak juist alleen maar Sony met dit soort initiatieven komen en ook al is dat vaak maar voor een klein deel van hun klanten. Ben ik toch blij dat ze dit soort acties blijven doen :)
Inderdaad. Zeer goed initiatief van Sony. Gebruikers die niet elk jaar een nieuw toestel hoeven en niet afhankelijk willen zijn van de fabrikant v.w.b. updates maar custom roms van bijvoorbeeld XDA gebruiken zitten nu met Sony goed.

Gebruikers zoals ik laten de keuze van hun merk/type toestel afhangen van de mogelijkheid om custom roms te installeren. Met Motorola heb ik vorig jaar min of meer in m'n eigen vingers gesneden met hun locked bootloader policy, waarvan Moto in 2011 de intentie had deze vrij te geven maar niet is nagekomen. Ik wist voor aankoop dat de Defy locked was, maar via een gelekte rom konden alsnog custom roms worden geflashed. De Defy is een prima toestel maar voor mij geen Motorola meer vanwege de locked bootloader.
Dat was in het geval van de X10 (hun eerste android phone)
Daar hebben ze een aantal fouten gemaakt, maar er ook van geleerd. Als je kijkt naar de 2011 lijn kun je zien dat ze hun telefoons beter onderhouden, en volgens mij updaten ze 1,5 lang deze telefoons.
welke inmiddels wel native op 2.3.3 loopt. niets mis mee dacht ik
Naar mijn idee hebben ze zich met X10 uiteindelijk ook wel redelijk gerectificeerd. Draait in ieder geval een nieuwere versie met minder bugs dan een HTC Desire.

Ik heb er in ieder geval wel weer vertrouwen in en heb een Xperia S gekocht. Omdat ik bij mijn Desire grootgebruiker van ROMS was en deze echt veel kunnen toevoegen aan je telefoon ben ik wel blij met deze zet.
Nou niet alleen de X10
De P800/900/910/W880/W995 en X1 hadden exact 3 updates.
Dat is pas een goed initiatief. Hiermee geef je als fabrikant aan dat je luistert naar je klanten!
Ik denk dat misschien 2% van de klanten gedesinteresseerd is in rooten en een nog kleiner percentage in custom roms. Vaak laten mensen die er geen verstand van hebben dit uitbesteden aan het bekende 'neefje'. Veel mensen hebben geen interesse in deze mogelijkheden, ze vinden het prima zolang alles het gewoon doet :).

Daarbij neemt de fabrikant extra kosten met zich mee omdat je er zeker van kan zijn dat er heus wel een mislukte flash tussen zit. Dat betekent reparatie van de telefoon door de fabrikant.
Helemaal correct,

Maar gelukkig is er helemaal niks met de software die sony standaard uitbrengt op hun telefoons. Veel beter geoptimaliseerd dan bijvoorbeeld HTC, Samsung of LG. (ook erg te merken op basis van hun benchmarkts en user experience. Daarnaast ook erg stabiel. Sony denkt aan beide kanten.. Tweakers en de consument. Noem eens 1 ander bedrijf die dat ook doet... De meeste denken tevens alleen maar aan de klant. (Apple bijvoorbeeld) Sony investeerd zodat ook wij tweakers onze gekke dingen kunnen uithalen. Respect!

[Reactie gewijzigd door Vinand op 21 maart 2012 11:32]

Sony denkt aan beide kanten..
Da's dan nieuw, want in het verleden dachten ze vooral aan hun eigen kant. Wie anders dan dit bedrijf verstopte rootkits op audio cd's, maakte cpu functionaliteit onklaar in het bios van laptops zonder mogelijkheid dat zelf te wijzigen, haalde ongevraagd de 'other OS' optie weg bij de PS3... Dat getuigde toch echt steeds van weinig oog hebben voor beide kanten. 8)7
En kijk eens, daar is de standaard bash.

Je bent wederom 2 verschillende bedrijven met elkaar aan het vergelijken. Alsnog is dit niks in vergelijking met wat bedrijven als Microsoft, Google en Apple bijvoorbeeld doen bij consumenten.

Er ziet een groooot verschil in Sony Electronics, Sony Ericsson (nu mobile ofzoiets), Sony BMG, Sony Motion Pictures, Sony Life Insurance, en last but not least: Sony Entertainment... Dit noemen we ook wel SBU's: Small Bussiness units. Lees je eens in wat dat is voordat je hier als een kip zonder kop met dit soort kansloze uitspraken komt.

Sony mobile/ercisonn heeft dan ook niks, echt heeeeelemaaal niks te maken met de bovenstaande linkjes die jij gepost heb... Geen connectie op het moederconcern (Sony coorporations) na (is in principe alleen eigenaar en stelt bepaalde targets)

[Reactie gewijzigd door Vinand op 21 maart 2012 13:20]

Tjah, dat is iets wat jij weet.. maar de gemiddelde consument ziet "Sony", en niet een "Sony telefoon-", "Sony ps3-", "Sony whatever-" concern.

Sony is Sony, simple as that! (volgens de denkwijze van de gemiddelde consument).

Als je ps3 afdeling (aparte B.V.) een mega blunder maakt, dan kan dat zeker ook je mobile afdeling (andere B.V.) haar reputatie wel schaden.
Hier in antwerpen hebben we meerdere SONY WINKELS, met enkel sony producten...
moeilijk om mensen nog wijs te maken dat al die producten niets met elkaar te maken te hebben als je ze allemaal naast elkaar ziet liggen...

dat het verschillende takken zijn van 1 groot bedrijf weten we allemaal... maar sony is en blijft sony en volgt niet meer dan de politiek van het moederbedrijf.. en die is voor alle subdivisies hetzelfde uitgestippeld... want anders zouden de divisies onderlinge strijd krijgen en dat wil je als hoofdzetel ook weer niet.

dat de phones 'openheid' bieden is eerder een erfenis van ericsson dan van sony zelf geloof ik... je ontwikkelt namelijk geen phone op 3 weken tijd. Kan goed zijn dat ze binnen afzienbare tijd dat 'we love modders'-credo weer in de kast stoppen...

of .. en da's natuurlijk ook slim van ze, denken ze gewoon; hoe meer er hun telefoon kapot maken door fout te modden, des te meer nieuwe wij kunnen verkopen want ze verliezen toch hun garantie vanaf ze de originele firmware verwijderen...
Incorrect: Sony heeft inderdaad het probleem dat de verschillende divisies inderdaad een onderlinge strijd hebben met elkaar. Vandaar dat zelfs electronics moet lobby-en als een malloot om wat film/muziek rechten te krijgen. Kijk maar eens naar de uitspraken van de afgelopen CEO over wat betreft er bij sony moest gaan veranderen.

En dit vind ik weer typisch weer zo een "Sony MOORD EN BRAND!!!" opmerking

"of .. en da's natuurlijk ook slim van ze, denken ze gewoon; hoe meer er hun telefoon kapot maken door fout te modden, des te meer nieuwe wij kunnen verkopen want ze verliezen toch hun garantie vanaf ze de originele firmware verwijderen..."

Kom nou, geloof jij nou echt wat je zelf allemaal hierzo loopt te vertellen? Are u for real? Wat doe jij hier op deze website? Dit is (let op het eerste woord!) TWEAKERS.NET waar je je berichten plaatst.

Wat ik hiermee wil vertellen is dat er realistisch gezien onterecht een vergelijking word gemaakt met wat Sony Entertainment/BMG (In verhouding met apple en microsoft nog steeds engeltjes maar goed dat word natuurlijk niet naar voren gehaald) allemaal heeft gedaan en dat daarvoor een hele andere SBU (met zijn eigen bedrijfscultuur, CEO, Visie, Missie etc.) van Sony die sinds dag 1 altijd netjes en consument vriendelijk is geweest en die dat de afgelopen jaren juist alleen maar verder oppakt.

@ GateKeaper
Tja, we praten niet hier in een mediamarkt met een of andere domme leek, ik praat nu met iemand die een comment plaatst op een website genaamd www.tweakers.net. Hier verwacht ik mensen die allereerst background informatie opzoeken, kennis hebben en niet als een kip zonder kop gaan zitten blaten. Ik verwacht hier dat iedereen op zijn minst weet dat Sony geen bedrijf is maar een bedrijfsagglomeraat als ze een bericht plaatsen betreft Sony als onderneming. (Sony is maar een merknaam, het echt moederconcern heet "Sony coorperations")
En kijk eens, daar is de standaard bash.

Je bent wederom 2 verschillende bedrijven met elkaar aan het vergelijken.
(...)
Lees je eens in wat dat is voordat je hier als een kip zonder kop met dit soort kansloze uitspraken komt.
Nou, nou, nou. Jij bent een stuk meer aan het bashen dan hij, hoor. Wat hij zegt klopt gewoon. Andere divisies van Sony doen een stuk moeilijker over rooten. Dat zijn dus geen verschillende bedrijven, maar verschillende divisies van hetzelfde bedrijf/merk: SONY.
Er ziet een groooot verschil in Sony Electronics, Sony Ericsson (nu mobile ofzoiets), Sony BMG, Sony Motion Pictures, Sony Life Insurance, en last but not least: Sony Entertainment...
Ja, gefeliciteerd met het correct verwoorden van de werkelijkheid. Dit spreekt echter niet tegen wat Appelsap zei, sterker nog je zegt feitelijk exact hetzelfde: er zit een groo(oo)t verschil tussen die divisies. Dat wil echter nog niet zeggen dat dat goed, logisch, handig of klantvriendelijk is.

De stelling van Appelsap was (en ik ben het daarmee eens) dat dat tegenstrijdig overkomt. Het zijn verschillende divisies van hetzelfde bedrijf, dus het is voor de buitenwereld en voor ons als klanten tegenstrijdig dat meerdere divisies van hetzelfde moederbedrijf "SONY" zo verschillend reageren op tweaken/modden van hun spullen. Je zou toch verwachten dat ze er een soort van één strategie op na houden over hoe zij als merk gezien willen worden. En het is dus erg kort de bocht om nu te beweren dat "SONY" als geheel erg met de klant meedenkt als het gaat over customizen van je hardware; want dat was wat Vinand leek te bedoelen in de post waar Appelsap op reageerde. Diverse divisies van Sony denken namelijk helemaal níet mee met de klant als het daar op aan komt.

Ik ben ook klant van Sony, ik heb namelijk een PS3 en als ik dit soort nieuws lees, vind ik het dus erg raar dat als het bij de Sony mobiele telefoon divisie wél kan, dat er bij de Playstation zo krampachtig wordt gedaan over custom roms. Overigens heb ik er zelf helemaal geen behoefte aan hoor, maar ik volg het nieuws wel en principieel blijf ik het raar vinden dat je niet zelf mag weten wat je (softwarematig) doet met een hardware product dat je gekocht hebt. Zéker als het bij andere takken van hetzelfde merk blijkbaar wel kan.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 21 maart 2012 14:31]

"Nou, nou, nou. Jij bent een stuk meer aan het bashen dan hij, hoor. Wat hij zegt klopt gewoon. Andere divisies van Sony doen een stuk moeilijker over rooten. Dat zijn dus geen verschillende bedrijven, maar verschillende divisies van hetzelfde bedrijf/merk: SONY."

Hhmmm over dat bashen heb je eigenlijk wel gelijk. :) Mijn excuses voor mijn delegerende taalgebruik namens de andere tweaker.

Maar goed een divisie (SBU) opereren onafhankelijk van elkaar en hebben ieder een eigen CEO, bedrijfscultuur, visie en missie. En laat het nou bij Sony een van de meeste extreme gevallen zijn van fragmentatie. (waar ze zelf keihard onder leiden).

Neem bijvoorbeeld de dienst Qriocity waar Sony eerst mee zo gaan komen. (Nu music/Video Unlimited). Ik kom me nog zo een uitspraak en onderzoek/uitspraak herinneren (kan de bron niet vinden sadly enough) dat Sony Electronics zelf moest gaan lobbyen bij Sony BMG/Motion Pictures om gewoon de Music unlimited dienst te verkrijgen, dit duurde voor Sony zelf al maaaanden om het te kunnen gaan gebruiken... Maar goed, dit is natuurlijk niet iets wat iedereen zou kunnen weten...

Inderdaad heb ik de stelling verkeerd begrepen (Mijn excuses) hierbij maar alsnog is dat dan aan zijn kant zeker niet duidelijk bewoord. Als je het zelf 3x na leest dan komt het wel zeer zeker over alsof mijn stelling niet correct zou zijn dat Sony op het gebied van telefonie (waar ik het over had) niet ethisch en consument vriendelijk zou handelen. En dat is dan wel weer een irrelevante vergelijking als je dan gelijk een SBU aanhaalt waar Sony Mobile helemaal niks mee te maken heeft gehad. De ps3 scandal, Cpu... (wat tevens echter verleden tijd is sinds 2 jaar, en grappig genoeg wel omhelst word bij Apple), en de rootkit scandal is tevens iets wat ervoor gezorgt heeft dat ik altijd mijn muziek beg gaan downloaden tot op het moment van spotify. Maar alsnog is dat niks relevants in verhouding met wat Sony op het gebied van mobiele telefonie allemaal uitvreet. De connectie daartussen is tevens alleen de brand naam en het moederconcern. Geen reglementen van elkaar, doelstelling, visie, missie, ethische belangen, of ceo's die beslissingen maken waardoor sony mobile mede verantwoordelijk is voor de "scandals"

Sorry voor mijn grote lappen tekst. :)
@ Appelsap : Inderdaad , voor mij nooit geen Sony spul meer . (al 10 jaar niet meer trouwens)
Ik koop op basis van klantvriendelijkheid en dat is bij Sony nooit geen prioriteit geweest .
Gevoelsmatig zou ik zeggen Asus.
uhmm, dan zou ik nog eventjes goed een gesprekje gaan houden met darkstone en een beetje investariseren in de GOT topics...
Deze 2% procent wordt wel heel vaak geraadpleegd door familieleden, kennissen en vrienden voor advies bij het aanschaffen van een phone.

Ik zou persoonlijk niet een LG of een Sony aanraden aan mijn vrienden en familie. HTC ook niet meer na de sensation sense bloatware en heen en weer gespring van HTC met hun beslissing omrent de bootloader.
Of ik gelijk heb doet er niet toe, het gaat er om dat ik nou eenmaal zo denk over LG, Sony en HTC, en dit probeert Sony nu te beinvloeden.


Dit soort nieuwsberichten zijn denkik bedoelt om de wat meer technische mensen te beminnen, via ons heeft dit weer een positief effect op de massa.
Haha wat een apart beeld weer.. :').. Misschien is 1% van de klanten hierin geïnteresseerd.. Commercieel gezien vind ik het trouwens niet eens zo slim. Meer kans op failure = garantie = kosten = geld..
"Gebruikers kunnen custom roms flashen nadat ze via de site van Sony eerst de bootloader van het toestel hebben ontgrendeld."

Ik gok dat je via die website vóór dat je kunt unlocken je garantie al 'opgeeft' zodat Sony hiervoor niet aansprakelijk gesteld kan worden ;)
Juist van de 0,1% bij wie het flashen fout gaat ván de 1% die custom ROM's draait hoeft Sony hierdoor geen garantieclaims van te verwachen, omdat die hierdoor vervalt :)
Scheelt Sony weer :P

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 21 maart 2012 11:41]

Lijkt mij erg onwaarschijnlijk, de garantie zit op de hardware niet niet op de software.

Soort gelijke situatie.
Ik heb een pc, ( noem geen merk ) en daar zit garantie op.
Standaard geleverd met b.v. Windows vista. Nu installeer ik Windows XP.
PC geeft problemen, ik de support bellen, en ja die zeggen geen garantie.
echter na een briefje van een advocaat, was het ineens helemaal geen probleem meer.

Als er dus ook garantie zit op de software, dan zou ik elke bug, probleem, vastloper etc etc, kunnen melden als defect en daarmee het toestel vervangen.

Dit is wat grijs gebied, en ja, het is gezeur als er wat aan de hand is.
Als er een software fout is heb je daar dan ook geen garantie op. Ik denk dat dit vooral iets is van: je stuurt een telefoon op met bijvoorbeeld CyanogenMod erop waarbij de fm radio het niet doet, dan hebben ze zich daartegen ingedekt, want op stock ROM werkt alles wel gewoon.
Dat weet ik niet of dat klopt met de garantie. bij samsung doen ze in alle tijden de stock rom erop zetten. ook als je zelf fouten met flashen hebt gemaakt. ze zullen je altijd gratis helpen..
Dat is niet waar, ik kreeg het niet vergoed toen ik de S2 ging flashen en mislukte.
Ze zeiden dat mijn fout was, dus mijn verantwoordelijkheid.

Dus niet zeggen dat ze gratis doen want dat is niet waar.
Meer kans op failure = garantie = kosten = minder geld ;)
Dat mag ook wel een keer, want SE heeft nog wel het één en ander goed te maken na de Xperia X1 en Xperia X10. Ik weet dat dit een joint venture was, maar dat neemt niet weg dat ze in het verleden de klant opgescheept hebben met een slecht product en verouderde software.

Ik wil het eerst zien en geloven, mijn positieve houding t.o.v. Sony (Ericsson) heeft toch wel wat schade opgelopen na deze twee toestellen en ik heb al eerder de hoop gehad dat ze er van geleerd hadden.
De klanten maakt het geen bal uit. Grotendeel van de Android gebruikers update zijn telefoon niet, laat staan flashed hem met een custom rom.

Pure crowdsourcing voor Sony zelf, door de Tweakers community tegemoet te komen, kunnen ze zelf ook weer leren.
WOW, je bent boos op Sony :)

Ik vind het wel prettig dat ze dat doen want ik ga ook gebruik van maken met je pure crowdsourcing argument 8)7
Het is een tegenreactie op Avec_Style die stelt dat Sony het doet omdat ze naar de "klant" luistert. Onzin, de "gemiddelde" Android gebruiker waar ik over praat, en daarmee zit ik hier misschien niet op de juiste plek, maakt het geen bal uit dat er custom roms komen.

Ik denk echt niet dat jouw moeder of mijn tante nu denkt: "Goh, hebben ze toch naar me geluisterd!"

Dus jouw prut argument met je bent boos op Sony slaat nergens op, evenals het downmodden,

Dat jij gebruik gaat maken van custom roms wil nog niet zeggen dat iedere gebruiker hierop zit te wachten.
Onzin, vernieuwde functionaliteit komt steeds vaker in het nieuws. Dit wordt steeds belangrijker. Al is het alleen maar omdat Apple onder de massa laat weten dat er een update is.
Ik heb zelf vanwege de privacy-issues een behoorlijke reserve richting Android. De oplossing is een custom rom. Maar om die op je toestel te krijgen, is normaliter weer niet eenvoudig.

Hoe veel mensen hier gebruik van maken, boeit mij persoonlijk niet. Op het moment dat ik besluit een Android-toestel aan te schaffen, is Sony een potentiële kandidaat.
Lief dat Sony dit doet, alleen jammer dat de sources/instructies niet kloppen want deze kernel is voorlopig nog niet draaiend te krijgen: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1557452
Naar aanleiding van dit artikel ben ik gaan zoeken of HTC ook voor oude telefoon ondertussen unlocks aanbiedde en dat ik het geval!
Op http://www.htcdev.com/bootloader/ kan je 'officieel' unlocken!
Goed initiatief van Sony. Betere custom roms voor tweakers, Sony kan leren van de custom roms die gemaakt worden door de community en kan zo zijn eigen roms ook verbeteren. Iedereen wint :)
Goede ontwikkeling dit, in mijn ogen voegt het echt wat toe; als je wilt kun je nu lekker zelf bepalen wat je met je toestel doet. Jammer dat het ten koste van de garantie gaat, maar dat is eigenlijk ook wel logisch.
"Sony belooft een update naar ICS binnen enkele maanden".

"Enkele maanden", nog ff als het tegenzit zijn we bijna een jaar verder nadat ICS uitkwam.

En dan vindt men het gek dat Android app ontwikkelaars er de brui aan geven...
Ik zie de koppeling tussen wanneer een toestel een upgrade krijgt en developers niet helemaal?
Een upgrade naar een nieuwere versie van OS is vooral voor de eigenaar van het toestel. Daargelaten of het meredeel van de eigenaren zit te wachten op zo'n update. Veel gebruikers weten amper wat een toestel kan...

Voor developers is het verschil in hardware en het aantal OS versies interessanter in mijn ogen. En daar zit wel een link met de upgrades maar in princype werkt een app al op die telefoon dus zou die upgrade misschien juist niet handig zijn.

Just my opinion
Fragmentatie van Android versies vinden developers niet fijn, was onlangs nog een nieuwsitem over hier.
De beta is 3 weken geleden vrijgegeven en werkt prima, dus veel meer dan 2 maanden zal het wel niet duren.
Als ze dit nou is deden bij de Sony Tablet S, op XDA is iemand er al redelijk in geslaagd om root te verkrijgen. Enkel is nu nog het probleem dat de custom roms lastig geflashed kunnen worden, omdat de bootloader niet te kraken is.

Zou het allemaal een stuk makkelijker en leuker maken!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee