Sony: update naar Android 4.0 kan tragere telefoon opleveren

De update naar Android 4.0 van smartphones kan een tragere telefoon opleveren. Dat claimt Sony, dat druk bezig is met updates van toestellen naar de nieuwe versie van het OS. De vertraging komt vooral door veranderingen in de sql-implementatie.

Het lezen en schrijven van en naar een sql-database duurt langer onder Android 4.0 dan onder het oudere Android 2.3, aldus Sony op zijn ontwikkelaarsblog. Daardoor duurt het langer voordat apps starten, omdat daarbij veel gegevens worden opgevraagd. Dat het langer duurt, komt doordat in Android 4.0 het afhandelen van de sql-database is verplaatst van de native layer naar de Java-layer.

Het is volgens Sony niet het enige dat minder snel wordt afgehandeld in Android 4.0. Ook de hardwareacceleratie van de interface pakt volgens de fabrikant niet altijd goed uit. Doordat de gpu de interface rendert, duurt het bijvoorbeeld langer om het instellingenmenu te openen. Bovendien trekt het gebruik van de gpu in sommige gevallen de accu sneller leeg. Daarnaast gebruikt Android 4.0 veel meer werkgeheugen dan Android 2.3.

Sony raadt gebruikers daarom aan om goed na te denken of ze de software willen installeren, hoewel de nieuwe firmware wel goed draait op de toestellen van vorig jaar. "Onze Android 2.3-software is extreem stabiel en biedt goede prestaties, dus is het geen slecht idee om bij die software te blijven."

De fabrikant begint half april met de updates voor toestellen die vorig jaar op de markt kwamen, zoals de Xperia Arc en Xperia Ray. Daarna volgen andere toestellen van vorig jaar, zoals gametelefoon Xperia Play. Rond het begin van de zomer komt de update voor het nieuwe vlaggenschip Xperia S, dat sinds vorige maand verkrijgbaar is. Daarna worden andere nieuwe toestellen van de update voorzien, zoals de Xperia P, Xperia U en Xperia Sola.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-04-2012 • 10:42

109 Linkedin

Reacties (109)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 192473
3 april 2012 11:00
Toch blijf ik me afvragen hoe een "uitgeklede" linux distro zo zwaar kan zijn ;).

Of de programmeurs zijn slechter geworden of de bedrijven willen meer geld verdienen.
Je kunt je ook afvragen of een "linux kernel + java app platform + ui laag + customisation laag + background apps" nou echt een handig efficient platform voor een mobiele telefoon is. Dat dual cores en meedere keren per dag laden vrij normaal geworden zijn zegt eigenlijk al genoeg ;)
Of jullie komen uit jullie ivoren toren en zien in dat het gewoon niet haalbaar is zo veel mogelijkheden en vrijheid te bieden (voor de gebruiker, de ontwikkelaar en de toestelfabrikant) en het geheel ook nog een beetje betaalbaar te houden zonder concessies te doen op batterijduur. Als de gebruikers batterijduur verkozen over functionaliteit kochten ze wel dumbphones.

Mits een telefoon het bij normaal gebruik een dag volhoudt zie ik het probleem niet zo, en voor die dagen dat dat niet voldoende is heb ik een extra (externe) accu.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 3 april 2012 12:00]

meedere keren per dag laden vrij normaal geworden zijn zegt eigenlijk al genoeg
Welke telefoon moet je meerdere keren per dag laden? heb ik nog nooit meegemaakt of gehoord.. dat is idd dan wel erg slecht

ik vond elke avond aan de lader al een slechte zaak
Zolang die 2.3 versies nog voorzien worden van security fixes lijkt mij dit geen issue. Maar ik vind het wel goed van Sony dat ze even een heads-up geven wat je kunt verwachten!
Als de overgrote meerderheid van toestellen op Android 2.3 blijven wordt Android 4.0 net zo'n succes als Windows Vista.

En dat heeft weer consequenties wat app developers aan nieuwe features kunnen gebruiken.

Zit je zometeen met een mooi quad core Android 4 toestel, is er geen app die er gebruik van gaat maken.
Het lijkt me dat elke nieuwe Android phone, en van vorig jaar allemaal uiteindelijk naar 4.0 zullen overstappen
alleen de oudere telefoons zullen dus echt bij max 2.3 blijven, wat dus inhoud dat 4.0 straks de standaard versie zal zijn

Niet te vergelijken met Vista dus imo
(vergeet niet dat de ontwikkeling op mobiel gebied verschikkelijk snel gaat
ook zijn telefoons iets wat je per 1/2 jaar vervangt... dat kan je van pc's niet zeggen)

[Reactie gewijzigd door Sinester op 3 april 2012 12:11]

Mits de huidige gebruikers updaten.... uit het verleden is gebleken dat Android gebruikers niet echt updaterig zijn.
Er is geen dwang om te updaten, dus een groot gedeelte zal niet weten dat er een update is en dus op de oude variant blijven zitten. De mensen met wat meer technisch inzicht zullen waarschijnlijk wel overstappen.

Bij apple wordt je meer gedwongen omdat de gebruikers daar meer gebonden zijn aan iTunes.
Wat een onzin, ICS4 is gewoon een verbetering. De LG 2X van mijn vriendin heb ik ook een update gegeven naar ICS 4, heeft volgens mij nog geen volledige hardware ondersteuning, maar alles gaat zo soepel dat is echt een wereld van verschil. Dus het is wel de toekomst, alleen is de vraag maar wanneer ICS toestellen de overhand hebben, en dat is inderdaad tot nu toch nog maar een erg klein aantal.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 3 april 2012 14:58]

Ik zeg ook niet dat ICS slecht is. Ik zeg dat het geen succes gaat worden. Het gaat een hele tijd duren voordat ICS een groter marktaandeel krijgt dan Android 2.3 en daardoor gaat het heel lang duren voor er apps komen die gebruik maken van ICS specifieke features.

Ik zie dat persoonlijk als een bedreiging voor Android. Google heeft dit opzich wel door maar heeft nog geen afdoende oplossing. Hardware leveranciers zien het probleem helemaal niet. Zeker de grootste, Samsung, laat hier de nodige steken vallen.
De bedoeling van ICS is juist om de 2 en 3 versies te vervangen door een platform waar iedereen voor kan ontwikkelen zonder verschillen in achterliggende programmatuur. Ook updates e.d zijn dan makkelijker te maken terwijl da ntu een zootje is per merk.
ICS gaat dus als toekomst van Android dienen en het zal best even duren voordat versie 2 is ingehaald maar dat gaat beslist gebeuren.
Mijn Asus transformer van 3.2 naar 4 geupdated en heb nu eindelijk een goed werkende tablet. Versie 3 was een mislukking die te vroeg in de markt is gezet, maar ICS maakt dat fiks goed.
Nu de standby problematiek nog oplossen ;(
Ik snap de bedoeling. Nu de praktijk nog. Als ik nu een android app zou willen maken zou ik maximaal level 10 apis (android 2.3) gebruiken anders sluit ik 97% van mijn potentiele gebruikers buiten. Wil ik dan ook de tablet markt bedienen dan zal ik nog steeds een aparte tablet app moeten maken.
Zolang android 4 geen groot marktaandeel heeft (of android 2.x veel kleiner) zal alleen Google met specifieke android 4 apps komen.
Is dat niet het hele probleem van Android, een belachelijk groot aantal toestellen, geen richtlijnen, fabrikanten die maanden tot jaren de tijd nemen om een update uit te brengen. Het is allemaal zo chaotisch en er is nog steeds geen lijn in te bekennen. Pasgeleden las ik een interview met de ontwikkelaar van Temple Run, een van de populairste games op het iOS platform, hij zei dat 700 a 800 toestellen worden ondersteund, en dat maar liefst 98% van alle support tickets ging over de compatibiliteit problemen van de telefoons.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 3 april 2012 14:57]

Wat een onzin, ICS4 is gewoon een verbetering

Kan je ook aangeven waarom ICS4 een verbetering is? Zowel in het artikel als in alle reacties hieronder lees ik nergens een argument om te upgraden. Welke nieuwe functionaliteiten biedt ICS4?
Een snelheidsverbetering hoeven we volgens Sony dus niet te verwachten.
De Vanilla Android versie van ICS is een stuk sneller dan Gingerbread, of het voelt toch vlotter aan. Wat fabrikanten er mee doen, dat is een ander verhaal. Samsung had bv in Gingerbread al een HW-accelerated browser, die is er nu ook in Vanilla Android. Als je in Gingerbread die browser al had maakt dat mss niet zo veel uit, maar als je van Vanilla Gingerbread komt wel. Daarnaast is de vormgeving coherenter geworden en zijn er zoveel kleine slimme aanpassingen die het dagelijkse gebruik zoveel makkelijker maken. Zaken die te klein zijn om als feature op te sommen, maar die wel degelijk een groot aandeel hebben in het gebruiksgemak.
Er zijn denk ik 2 mogelijke manieren om tegen de uitspraken van Sony aan te kijken:
1. Ze geven je een heads-up en dan is het heel handig; of
2. Het is ook nog mogelijk dat Sony de update gewoon aan het verprutsen is.

Gezien ik nog nooit van wie dan ook, waar dan ook heb vernomen dat ICS zowaar een verslechtering was (m.u.v. de Galaxy S ICS update, die blijkbaar zo goed als onbruikbaar werd door die update), kijk ik er zelf op manier 2 tegenaan.
Ze geven als reden voor de vertraging dat de SQL laag van native naar Java is verplaatst, maar guess what? Databases zijn meestal I/O-bound, niet CPU-bound, en dit komt weer door relatief beperkte memory/disk bandwith. Het verplaatsen van de SQL laag van native naar Java zou dus kunnen zorgen dat de non-I/O-gedeelten van de cpu iets harder moeten werken, maar met de relatieve monsterchips van vandaag zou dat geen probleem mogen zijn.

edit; jongens, deze post is allesbehalve off-topic / irrelevant. Laat het modden anders over aan mensen die er kaas van gegeten hebben.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 3 april 2012 20:43]

Het is ook wel een beetje afhankelijk van welke Gingerbread of ICS ROM je draait. Op mijn SGS (de eerste) draait de stock-samsung 2.3.4 (of welke dan ook) lang niet zo snel als de CM9 nightly of Blue Lightning (nu Infinitum).

De verder geoptimaliseerde Gingerbread-roms daarentegen zijn verschrikkelijk snel (Mintberry en andere MIUI-varianten bijvoorbeeld). Het enige verschil is dat sommige eenvoudige taken (bijvoorbeeld wat ingewikkeldere home-screen transities) sneller zijn in de ICS-roms. Maar alle ICS roms hebben last van meer lag dan mijn favoriete Gingerbread ROM Mintberry. Het voelt ook allemaal wat minder stabiel, zonder dat ik met de laatste CM9 nightly echt last heb gehad van crashes. Wel heb ik regelmatig last van het feit dat hij mijn homescreen opnieuw moet opbouwen, maar dat komt in alle ROMS (behalve Mintberry) regelmatig voor op de Galaxy S.

Op dit moment draai ik echter toch de CM9 Nightly en dat blijf ik ook doen voorlopig. Ik wil graag de ontwikkelaars steunen en waar ik kan (zonder al te veel ontwikkelaars-kennis) testen. Dat ik dan een paar milliseconden langer moet wachten bij het opstarten van een app zal me een zorg zijn. Voor mij is het belangrijkste dat mijn apps het doen als ik ze nodig heb en daarover heb ik (sinds Navigon met een ICS-versie is gekomen) geen klagen.
Ik merk het ook op m'n Nexus One met CM9. Vooral het extra geheugen wat HWA gebruikt is wat zorgelijk op telefoons met 512MB geheugen, en alhoewel bepaalde dingen erg "iOS-achtig-smooth" zijn geworden ten opzichte van GB, voelt het toestel gemiddeld gezien wat trager aan.
Voorbeeld: in de browser scrolt hij nu soepel en smooth, in tegenstelling tot in gingerbread. Echter is de werking van de browser zelf in GB gewoon sneller, en stonden de pagina's ook sneller op het scherm.

Toch is ICS een mooie stap vooruit in functionaliteit en werking. Het is minder rommelig, en menu's zijn logischer. Ook de extra mogelijkheden zijn welkom.
Ik ga me sonyerricson gewoon updaten om het uit te proberen of het wat is. Ik kan makkelijke terug gaan naar het oude android via flashtool. Dit kan ook bij geen unlocked moddelen die een flashmode en een fastboot mode hebben. Zolang je maar de orginele rom erop terug zet.

Flashtool
http://androxyde.github.com/Flashtool/

Xda tread:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1351324
"Onze Android 2.3-software is extreem stabiel en biedt goede prestaties, dus is het geen slecht idee om bij die software te blijven."

Ik hoor toch regelmatig dat een maat last van zijn Arc heeft omdat hij weer eens een reboot nodig heeft (waarschijnlijk een app oid die moeilijk doet... maar toch)

Daarnaast is dit niet erg verrassend eigenlijk. Mijn SGS2 heeft ook wel enige 'vertraging' in vergelijking met 2.3.6 bij het laden van het menu e.d.
Ik heb zelf een Xperia S en het is de stabielste en snelst lopende telefoon die ik tot nu toe heb gehad. Ik denk dat hij inderdaad last heeft van een parisitaire app ;)

Ik vind het aan de ene kant bewonderenswaardig dat ze aangeven dat het niet perse sneller is, aan de andere kant heb ik ook wel enigzins het idee dat het jezelf indekken is. Vooral het stuk over de hoeveelheid RAM vind ik vreemd, omdat de nieuwe telefoons (xperia P en U) ook 512 MB krijgen, maar ze zelf aangeven dat het eigenlijk te weinig is.

Dit vond ik nog wel nuttig om er even aan toe te voegen:
We we would like to clarify that above mentioned “challenges” have already been addressed by our SW engineering teams. For instance, we have not only optimised the RAM management by making the RAM usage for internal apps as good as possible, but we will also introduce a Performance assistant at start up when running ICS. In this Performance assistant, you can enable and disable certain services that you might not want to run on your phone, in order to optimise the performance of your phone.
Een mogelijkheid om services te stoppen zoek ik echt al heel lang en ik vind het goed dat telefoonfabrikanten ook eindelijk eens inzien dat alles wat zij maken niet essentieel is en daarom persé moet draaien.

Overigens kan ik iedereen aanraden om het artikel te lezen, het is behoorlijk informatief en leuk om het eens van die kant te zien.
Dat is erg nuttig idd. Ik mis op de Arc een correct management van het werkgeheugen. Redraws is het gevolg. Op zich moet 512 MB genoeg zijn. Ik wil gewoon dat de basis goed werkt en een aantal zelfgekozen services zou helemaal prima zijn. Zoals whatsapp, viber, facebook. Webpagina's boeit me niet zo. Mooie oplossing van Sony.


Volgens mij hebben de P en U gewoon een 1 GB ram.

https://www.google.nl/web....,cf.osb&biw=1680&bih=925

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 3 april 2012 12:01]

Ik heb een Xperia Mini en vind de software eigenlijk heel erg stabiel, zeker als mijn collega's met een Galaxy S constant lopen te klagen dat hun telefoon weer eens gecrashed is :)
Mijn xperia play loopt zeer stabiel met de stock rom. Heb wel costum kernel en meerdere tweaks maar zulke zaken maken iets vaak instabieler en niet stabieler :p
De stock firmware is toch best goed inderdaad. Niet voor niets zijn de beste ROM's voor de 2011 xperia's stock based (deels ook omdat er dan geen bugs zijn).
Ik hoop serieus dat dit een 1 april grap is omdat ik dit gewoon belachelijk vind. Ik ken genoeg mensen die een Sony Ericsson hebben en dit merk hebben gekocht omdat ze betere ondersteuning leveren dan een htc of een Samsung. Dat hun 2.3 Stock ROM niet goed draait kijk ik niet vreemd van op (reboots om de dag is een gewone zaak), maar dat ze de 4.0 versie niet stabiel krijgen draait vind ik echt bezopen..

Er zijn genoeg mensen die geen verstand hebben van custom roms en die zitten nu met de gebakken peren...

Persoonlijk snap ik niet dat er hier mensen zijn die dit proberen goed te praten. Als er een bericht was over wp7 of IOS dan brak hierde hell los :S

[Reactie gewijzigd door vali op 3 april 2012 12:32]

De Sony gingerbread stock roms worden vaak gezien als de beste, snelste en stabielste roms die meegeleverd worden op telefoons. Ik begrijp dan ook niet waar deze kritiek vandaan komt?

Dat google de architectuur van android 4.0 nadelig verandert heeft kan Sony niets aan doen. Dat de performance van java trager is dan een native proces dat begrijpt iedereen en daar kan niemand iets aan doen.

Sony zegt ook nergens dat het slecht werkt, maar wel dat het misschien trager zal zijn en dat klinkt niet zo gek. Android honeycomb was een slechte haastklus en ICS lijkt dit eigenlijk ook te zijn. De interface is zo omgegooid dat zowel fabrikant, consument als developer niet meer weet waar hij aan toe is (zie de speciale knop onderin het touchscreen van HTC one). Ik lees ook dat apparaten waar ICS al op uit is gekomen soms problemen hebben, zoals WIFI op de transformer prime.

Het ergste vind ik eigenlijk nog wel dat sommige apps niet meer werken als je upgrade naar 4.0. Nu kun je stellen dat dit ligt aan de developers van zo'n app, maar ik denk dat een gemiddelde gebruiker daar maar weinig begrip voor heeft. Hun spelletje doet het niet meer.

Kort: er valt niets goed te praten. Sony zegt wij hebben ons best gedaan, het werkt nu fatsoenlijk maar ICS is nog steeds trager dan gingerbread en dat ligt buiten onze aanpassingsmogelijkheden.
De Sony gingerbread stock roms worden vaak gezien als de beste, snelste en stabielste roms die meegeleverd worden op telefoons. Ik begrijp dan ook niet waar deze kritiek vandaan komt?
Misschien geldt dit met een custom rom waar heel wat aan getweaked is, want ik ken meerdere mensen die iedere avond een soft reset moeten doen om hun telefoon goed te kunnen gebruiken. Het kan wel afgeschroven worden dat ze een brakke app hebben geinstalleerd, maar ik vind het belachelijk dat heel je telefoon hierdoor vast kan lopen...

Edit:
@ hieronder het is een sony arc. Ik vind persoonlijk dat dit niet moet uitmaken welk jaar het toestel komt, het moet gewoon normaal functioneren. Ik kijk er ook niet meer van op dat ze overstappen naar wp7 of ios.

Crashen vind ik nog steeds niet kunnen, ik heb dit persoonlijk nog nooit ervaard met wp7.5 op mijn omnia 7. Nog nooit een vastloper gehad in anderhalf jaar tijd. Enige wat kan ontstaan dat een app vastloopt door een developer die slecht geprogrameerd heeft, maar de telefoon zelf loopt hier niet door vast. Zolang android dit nog steeds niet onder de knie heeft vind ik het ook niet gek dat alle telefoons vastlopen.

[Reactie gewijzigd door vali op 3 april 2012 14:31]

Is dat Gingerbread op de X10, of op een 2011 toestel?
Ik heb zelf een xperia arc, net als mijn vriendin en ik heb denk ik drie keer een crash gehad waarvoor ik moest rebooten. Alle drie de keren was ik aan het navigeren met Sygic.

Ik moet wel zeggen dat ik mijn iPhone fijner vind, maar dat is vooral omdat exchange nog nooit fatsoenlijk gewerkt heeft op een android telefoon.

Overigens vind ik het best normaal dat een telefoon af en toe crasht. Ik heb het nog nooit anders gehad met smartphones. M'n iPhones hebben altijd af en toe gecrasht, m'n windows mobile telefoons hebben vroeger altijd af en toe een crash gehad, m'n N95 en E72 zijn vroeger regelmatig vastgelopen en m'n samsung spica en xperia arc dus ook.

C'est la vie denk ik dan maar. Overigens crashten bijna al deze telefoons alleen maar als je iets bijzonders of heftigs aan het doen was, zoals navigeren of overcomplexe websites bezoeken en multitasken. Alleen mijn iPhone en E72 zijn ooit gecrasht tijdens het opnemen van een gesprek.
Ik zou ook zeker even de update lezen die Sony bij de betreffende post heeft geplaatst:
Updated – comment from the Developer World team:

We we would like to clarify that above mentioned “challenges” have already been addressed by our SW engineering teams. For instance, we have not only optimised the RAM management by making the RAM usage for internal apps as good as possible, but we will also introduce a Performance assistant at start up when running ICS. In this Performance assistant, you can enable and disable certain services that you might not want to run on your phone, in order to optimise the performance of your phone.

We have also worked with quite a few partners in regards to architecture optimisations for SQL handling. In addition, we have also optimised the hardware usage. And as a result of this article, a number of app developers have notified us that they are evaluating if HW optimisation will be needed or not for their apps.
Wat zou de reden zijn dat ze het afhandelen van de sql aanvragen nu niet meer native uitvoeren? Heeft dit te maken met beveiliging, compatibiliteit met andere platformen of met iets heel anders?
Ik zou me kunnen voorstellen dat ze minder hardware afhankelijk willen zjin en daarom de hoeveelheid native code tot een minimum willen beperken. Dat maakt het eenvoudiger om Android te porten naar andere platforms, bijvoorbeeld intel of amd alternatieven voor arm.
ik heb zelf een SE Experia Neo V

Destijds bij de keuze van het toestel heb ik voor deze gekozen omdat deze een upgrade naar ICS zou krijgen, goede specs had en het design me aanstond.

link1
link2

echter werd er nog niet gerept over mogelijke performance kwesties bij een update naar ICS, maw. performance zal geen issue zijn. Nu kun je stellen dat je het enigzins kan verwachten, maar achteraf is het enige volksverlakkerij aangezien ik nu twijfel om wel of niet over te gaan naar ICS...
Ze beloofde ntoch ook niet dat de performance hetzelfde zou blijven of zelfs beter zou worden? Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe software slechtere performance geeft op dezelfde hardware. Ik vind het maar harde woorden om het gelijk volksverlakkerij te noemen, ze komen met de beloofde update en zijn duidelijk over de nadelen die er bij zitten.
Ze geven je gewoon de tip dat je op moet letten met de upgrade.

Het kan zijn dat je telefoon trager wordt.
Dat wil niet zeggen dat dit bij een highend telefoon gaat gebeuren. Die hebben genoeg kracht om met ICS te werken.
Ik snap dit niet zo goed, waarom lukt het Apple en Microsoft wel om het goed te implementeren? Zit Android zo anders in elkaar?

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 3 april 2012 10:57]

Anders in elkaar.. niet echt. Maar er zijn wel andere regeltjes. Apple verkoopt alleen zijn eigen hardware configuratie. WP7 stelt eisen met betrekking tot hardware. Android mag je in principe op alles draaien.. dus ook op toestellen waar bijvoorbeeld te weinig RAM in zit.
Draait iOS5 op een eerste generatie iPhone? Zo ja...hoe?
Nee maar wel op een toestel van 3 jaar geleden. Hoe oud was dit toestel nog maar?
Vraag niet hoe. Collega heeft op zijn 3G ook de meest recente verise van iOS staan die beschikbaar is voor dat ding (weet niet precies welke dat is) en hij zegt ook dat het ding er merkbaar trager door is geworden.
3G is inderdaad niet zo'n best verhaal, maar iOS 5 op de 3GS draait best acceptabel zolang je de leeftijd van het apparaat in gedachten houdt.
De oude telefoons draaien vaak een afgeslankte versie waar niet alle functies in werken. Tevens werken ook bij Apple de oude telefoons gewoon langzamer op de nieuwe ios-en.... de iPad1 had bv. ook merkbare vertraging sinds iOS 5
Ik snap dit niet zo goed, waarom lukt het Apple en Microsoft wel om het goed te implementeren? Zit Android zo anders in elkaar?
Hoezo lukt het microsoft en apple wel om het goed te implementeren en google niet? Net alsof dit de aller eerste keer in de geschiedenis van
mobiele OS'sen is, dat een nieuwere versie (op sommige toestellen) merkbaar langzamer is?
Microsoft is de enigste die dat goed aanpakt.. Vanaf vista alleen maar beter..

Maar apple is juist het bedrijf die het helemaal fout doet.. Een 3GS is razend snel bij release (Dat was toch ook de marketing van die telefoon toch ;) ), probeer het nu maar eens uit: gaat zo traag en haperig vanwege het OS, het lijkt zelfs geforceerd door apple om zo gebruikers te overtuigen een nieuwe 4s te halen... Dat gebeurt bij apple al met een mobiele telefoon van zo een pakweg 2 jaar oud...

[Reactie gewijzigd door Vinand op 3 april 2012 11:02]

Met de 5.1 update schijnt dat verholpen te zijn volgens de reacties in de meuktracker bij die update.
Ik heb ervaring mee met een ipad1, iphone 3gs, en ipod touch 3 (de versie voor de retina)... De ipod/iphone was bij 4.0 update al erg traag geworden. Accuduur minder alhoewel het naar mijn idee wel stabieler. Maar 5.0 is bij mij een regelrechte ramp.. Het ergste is dat het nauwelijks terug te zetten is naar het oude os via itunes.. Jammer... Want je betaald er zeker wel keihard voor de producten van apple met altijd het mooie praatje erbij dat het maar allemaal zo veel langer mee zou moeten gaan dan microsoft en android.

Niet dus. Althans sony zegt op zijn minst iets.
Als je een tweeakter bent is het terugzetten naar een vorige iOS versie helemaal geen probleem. Je kan op diverse site de firmware packages downloaden en een instructie hoe je de vorige versie er weer opzet.
Ergens hierboven werd ook gezegd dat je bij Apple "moet" updaten wat niet waar is natuurlijk. Je kan de melding er is nieuwe software beschikbaar, wilt u updaten ook gewoon met nee beantwoorden.
Mijn ervaring is echter met iphone4 en ipad1 dat de updates helemaal geen trager apparaat er van maakten, maar vooral veel verbeteringen in de UI mogelijkheden.
Het is uiteraard veel eenvoudiger voor een fabrikant die zowel de HW als SW in een hand heeft om er voor te zorgen dat de gebruikervaring behouden blijft.
Dat is nu eenmaal de Trade-off van Android die met met vele HW varianten rekening moet houden tov iOS.

In elk geval wel netjes van Sony om de gebruikers hierop te wijzen. Het zou Samsung of HTC om maar 2 fabrikanten te noemen ook sieren om daar wat over te zeggen. Doe desnoods een paar benchmark tests om aan te tonen wat het prestatieverschil is (positief of negatief) in relatie tot de UI verbeteringen. Gebruikers kunnen dan een betere keuze maken om wel of niet te updaten.
iPhone 3GS erg traag met iOS 4? Sorry hoor, maar dan deed je echt iets verkeerd. Dat durf ik zelfs nog niet te zeggen van iOS 5 op mijn 3GS destijds.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee