Tweakers Podcast #339 - AI-podcasts, ruimtewandelingen en regeerprogramma's

Deze week praten Gewoon Wout Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Tijs Hofmans over de commerciële ruimtewandeling, plaatsen raden op het WK Geoguesrr, de comeback van Flappy Bird, AI-podcasts van Google en de cyberplannen van het kabinet.

0:00 Intro
0:21 Opening
2:42 .post
8:44 In de ruimte wandelen is eng
20:07 Wereldkampioen plaatsen raden
25:29 Flappy Bird is terug, toch?
31:28 Google maakt AI-podcasts van je documenten
42:39 De cyberplannen van het kabinet
1:00:32 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-09-2024 • 06:00

11

Reacties (11)

11
11
1
0
0
10
Wijzig sortering
Ik heb 'm bij poging 1 toch wel op wat foutjes kunnen betrappen. Ik heb een menu geüpload van een restaurant. De podcast bepaalde even dat het restaurant in Amsterdam lag, en dat de kipsaté bij het diner duurder is dan bij lunch (wat gewoon niet klopte). Verder benoemde hij dat bepaalde keuzes in een categorie stonden waar ze niet stonden, dat de prijzen rechtsbovenin de kaart het hoogst waren, etc. etc.

Hoewel ze enkele van de gerechten correct benoemden en herkenden dat dit Nederlandse gerechten waren, zaten er zo veel fouten in dat het niet echt bruikbaar was. N=1 natuurlijk. Misschien zijn ze wat beter in gewone teksten.
Wellicht als je de tekst van het menu in word zet en de categorie een kopje is en de prijzen en producten in een tabel, dat de interpretatie beter gaat.
Ik heb NotebookLM ook wat uitdagingen gegeven, met name gericht op dat podcast-deel. Daarbij heb ik het 2 totaal verschillende documenten gevoerd:
  • Een autospeurtocht
  • Een technisch document waarin beschreven staat hoe je webservices moet bouwen op een mainframe
Het document van de autospeurtocht geeft, naast richtingaanwijzingen m.b.t. de te rijden route, een paar beschrijvingen over de plaatsen waar je langs komt. Ook worden er wat vragen gesteld. Het is immers een speurtocht.
Na het luisteren van de ´podcast' was ik echt onder de indruk. NotebookLM herkende het feit dat het een speurtocht was en kon keurig babbelen over de omgeving waar de route doorheen gaat. Het wist achtergrondfeitjes op te lepelen over de dorpjes en ook meer specifiek over de bezienswaardigheden die specifiek in het document vernoemd worden. Opvallend was dat gortdroge kost zoals de te volgen wegen geheel genegeerd werden. Dat maakte het luisteren wel prettig.

Het tweede document is een gortdroog stappenplan met veel technische informatie. Ik had gerekend op een gesprek over welke stappen er genomen moeten. Dát is immers het doel van het document. Maar daar ging het niet over. Het gesprek ging vooral over dat de oude techniek van het mainframe samenkomt met de moderne techniek van van een webservice. Verder wat gebabbel over dat security belangrijk is. (iets waar het document zelf nauwelijks op ingaat) en wat uitleg over wat het doel is van een XSD- en een WSDL-file.

En daarmee viel voor mij het kwartje m.b.t. hoe deze podcast wordt samengesteld.

Het document wordt gescand daarbij worden een aantal parameters bepaald zoals wat voor type document het is. Vervolgens worden wat belangrijke steekwoorden geselecteerd. Met die steekwoorden wordt gegoogled op Wikipedia-achtige sites om info op te halen. Dat wordt a-la LM in een prompt gegoten om daar een vraag-antwoord spel van te maken. Tenslotte wordt er een tekst-to-speach generator achter gezet en je hebt een podcast. Absoluut nog leuk om te luisteren, maar echt over de inhoud gaat het dan niet meer.
Voor mensen die vinden dat de Polaris Dawn missie alleen maar een mooie "kijk-mij-nou-actie" van een miljardair is, ik raad aan Scott Manley's video over deze missie te bekijken. Het ligt wel iets genunanceerder.

V.w.b. de SpaceX ruimtepakken, dat ze minder "bulky" zijn dan de ruimtepakken die we rondom het ISS gebruikt zien worden, dat klopt. Maar de SpaceX ruimtepakken zijn wel flink minder functioneel dan de Russische/Amerikaanse ruimtepakken. Zo zijn de SpaceX ruimtepakken "open circuit". Via de umbilical die ze op het bovenbeen aansluiten wordt zuurstof naar het pak geleid, en deze wordt via een overdruk-klep geloosd. Dit heeft als voordelen dat geen complexe en kritische rebreather nodig is, en via het geloosde gas wordt ook warmte en vocht afgevoerd. Hierdoor heeft het SpaceX-pak geen rebreather en geen "koelondergoed" nodig met slangen waar gekoeld water doorheen wordt gevoerd, en geen koeler die de warmte afvoert. Het nadeel is natuurlijk dat dit veel gas kost, en ook dat de pakken waarschijnlijk toch vrij warm werden - al zegt SpaceX daar niet veel over.

Hierdoor was het (relatief!) makkelijk om een mooi, strak, stijlvol ruimtepak te maken, maar erg toekomstbestendig is dit niet.

Geinig weetje: het life support systeem van de ruimtepakken die bij de Apollo-missies werden gebruikt hadden naast de rebreather voor normaal gebruik, een open circuit systeem voor noodgevallen, het Oxygen Purge System, wat precies zo werkte als het systeem wat SpaceX nu in hun ruimtepakken gebruikt (alleen dan verpakt in een rugzak). Lees hier verder vanaf "An emergency backup was provided in case the main system failed,"
Ik vond jullie aanvliegen over (huisartsen) en AI interessant om te luisteren! Of het er snel van komt ben ik minder positief over.
Heel simpel er is Heel veel medische kennis, maar een groot deel daar van gaat over blanke mannen. Die leven toevallig meer op plekken waar onderzoek gedaan wordt / werd EN mannen zijn makkerlijker te onderzoeken(Minder hormoon wisselingen etc). Afgelopen jaar zijn aantal keer nieuws artikelen geweest over medische kennis en vrouwen (NOS onvoldoende kennis, NOS Minister dijkstra, NOS Endometriose, etc, etc). AI zoekt in de kennis die er is maar is onwetend over de kennis die het niet heeft. Wanneer de kennis niet / zeer beperkt aanwezig is, EN de symptomen overlap hebben(koorts hoofdpijn etc) dan zal AI echt echt beginnen met de statistisch grootste kanshebbers(ofwel blanke mannen zijn in het voordeel).
Ook al ben je in afrika geweest ... dat is niet waar we kennis van hebben. En als laatste vergeet niet dat Afrika(30*10^6 km^2) net zo groot is als europeese unie(4*10^6 km^2), USA(10*10^6 km^2) en China(10*10^6 km^2) samen...

[Reactie gewijzigd door Digimann op 19 september 2024 16:06]

In verband met jullie stuk over AI met de huisarts: ik volg de stelling niet helemaal dat AI gaat kunnen helpen bij het maken van de aantekeningen (de "AI notulist").
De arts typt immers heus niet het hele gesprek in, maar wel de observaties. Als jij naar de dokter gaat en een wat warrig verhaal vertelt over je vakantie, dan zal de arts eerder intypen "komt verward over" en "ziet er grauw uit", in plaats van de werkelijke tekst. Dat is immers veel waardevoller voor de diagnose.

Waar ik wél een toepassing zie is bij het interpreteren van RX beelden. Daar is immers patroonherkenning en detectie van afwijkingen essentieel, iets waar AI absoluut mee kan helpen gezien de vele gestructureerde data en gedocumenteerde opvolging.

[Reactie gewijzigd door IndigoX op 19 september 2024 19:55]

Ik heb een tijd ICT voor een radiologie-afdeling gedaan, en daarna een tijd voor een PACS-leverancier gewerkt. Radiologie is één van de werkvelden waar het daadwerkelijk gebruiken van AI om de productiviteit te verhogen het snelst gaat.
Jullie schieten soms zo uit de bocht met wat er onder embargo is. Als ik microsoft zou zijn en deze podcast zou horen, zou ik jullie nooit meer ergens voor uitnodigen. Het is zo ongelovelijk onprofessioneel om zo te praten over iets onder embargo. Schande.
Was wederom een leuke aflevering. Heb verder geen inhoudelijke mededeling, maar toch even een compliment dat jullie dit elke week met vol enthousiasme doen (of het enthousiasme goed kunnen spelen :P )

Tot slot nog een extra compliment voor Tijs voor het uitzoeken van het regeringsakkoord/programma/voorspelling. Als computernerd vind ik dit enorm belangrijk, dan vind ik het ook nog eens een plus dat Tijs ook focus heeft op de privacy van hemzelf en anderen.

Om een lang verhaal kort te maken: chapeau!
Ik hoop dat ik nog op tijd ben voordat jullie vandaag de nieuwe podcast opnemen...

Die functie waar @Tweakjur het over heeft over de AI die je gesprek opneemt bij de arts heet transcriberen (zal voor de redactie geen nieuwe term zijn), en de combinatie met AI bestaat al voor de gezondheidszorg: Zie bijvoorbeeld https://www.juvoly.nl/ of https://www.fysio.ai/

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 september 2024 12:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.