Tweakers Podcast #335 - Civ-details, AI-livedemo's en Defcon-badges

Deze week praten Wout Funnekotter, Arnoud Wokke, Jelle Stuip en Tijs Hofmans over inzien van chatgeschiedenis na zelfdoding, de aankondiging van Civilization VII, de samenvoeging van Teams-apps, een livedemo van Gemini Live en bevindingen op hackersconferentie Defcon.

0:00 Intro
0:21 Een woord vooraf
0:51 Opening
3:13 .post
7:34 Chatgeschiedenis na zelfdoding
18:06 Hyped over de nieuwe Civ
30:12 Eindelijk één Teams-app
35:26 Gemini Live live
53:02 Defcon draait niet om AI, maar om de badge
1:10:41 Sneakpeek

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. In België kun je terecht bij telefoonnummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Link:
Dit is de Defcon-badge

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-08-2024 • 06:00

13

Reacties (13)

13
13
3
0
0
9
Wijzig sortering
Dat al je chats tot het einde der tijden bewaard worden is nogal meh natuurlijk. Gelukkig kan je in steeds meer apps retentie instellen. De moeite om eens doorheen te lopen.

In signal kan je bijvoorbeeld per chat instellen of het disappearing messages zijn.
Toch een fijn idee dat in ieder geval niet alle domme dingen die ik nu roep voor altijd bewaard worden.
Tsja, maar dat heb je nu op Tweakers gezet en die verwijderen dit bericht dus NOOIT meer!! 🤣
Ik heb niet heel veel met LLMs, maar de kwaliteit van die stemmen is wel heel gaaf. Voor mijn gevoel zijn we echt binnen no-time van Microsoft Sam naar dit gegaan.
Toch mis ik die Scarlett Johansson/Sky bij ChatGPT :+
Vergeet "Tran.exe" niet. Dat draaide ik vroeger wel onder MS Dos en het geluid ging over de ingebouwde speaker. (Tran was echt alleen maar text to speech)

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 22 augustus 2024 10:09]

Een hele leuke, goede podcast deze week. Vooral de LLM's en Thijs. 'T moet maar eens gezegd worden.
Over dat toegankelijk maken van tekstberichtjes. Op den duur tijdens het gesprek werd geopperd om dan iets wel openbaar te maken als het historische waarde heeft. Het 'lastige' is natuurlijk dat voordat je iets bestudeerd je dat nog niet weet. Bijvoorbeeld het voorbeeld van het dagboek van Anne Frank: Als niemand het ooit had kunnen lezen had zij ook niet de bekendheid gehad die zij in de wereld heeft.
En ook bronnen die minder indrukwekkend lijken, kunnen voor historisch onderzoek van belang zijn (denk aan kwantitatief onderzoek).
Het is sowieso wel een interessante discussie. Nu bijvoorbeeld speelt dat namen openbaar komen van mensen die fout in de oorlog waren. Daar kiezen ze er nu voor om het niet op een manier openbaar te maken dat je er naar kunt googlen.
https://nos.nl/artikel/24...bijna-alles-ligt-gevoelig
Over Velja @WoutF check alternativeto.net daar staan diverse alternatieven die waarschijnlijk ongeveer hetzelfde doen. Ook onder windows

Of het wat is moet je zelf testen ...
Arc browser onder Mac kan het ook standaard. Sinds kort is deze ook uit op Windows.
Over de AI assistenten op de telefoon: Ik gebruik vaak de Copilot app met spraakinvoer. Werkt prima in het Nederlands, is gratis GPT-4 en geeft je referenties naar de sites waar hij zijn info vandaan haalt.

De vraag wie de hosts van de Tweakers podcast zijn beantwoord hij perfect. (Misschien helpt het dat ik het in het Nederlands vraag)
Ik hoop dat de AI-gekte nog wat meer luwt en dat er daarna kan gefocust worden op de zaken waar de AI wel al nuttig in is.

Er worden nu zoveel 'gimmicks' gelanceerd door Google, Microsoft, OpenAI e.a. om de eerste te willen zijn en ze houden amper rekening met ethiek, milieu en maatschappelijke impact:
  • De data wordt verzameld zonder toestemming van de schrijver of kunstenaar. Ze profiteren van het werk van anderen.
  • Het trainen van de modellen kost erg veel energie, en dat zou te verantwoorden kunnen zijn als ze enkel gebruikt zouden worden om de wetenschap verder te helpen, maar er wordt erg veel onzin gegeneerd.
  • Ook de zoekopdrachten verbruiken meer energie dan een klassieke zoekmachine en de resultaten worden soms gehallucineerd.
  • Ik heb het idee dat ik de LLM's enkel kan gebruiken om vragen te stellen of teksten te genereren waar ik zelf al erg veel over weet zodat ik de fouten eruit kan halen, om nieuwe informatie te ontdekken zijn ze helaas te onbetrouwbaar.
  • Ik maak me ook zorgen over de betrouwbaarheid van het web, er wordt nu al zoveel onzin verspreid, maar dat gaat nu nog makkelijker met een LLM. En de volgende AI's kunnen dan getraind worden met de hallucinaties van de huidige, dat lijkt me een recept voor problemen.
Ik ben dus geen voorstander van de manier waarop het nu gebruikt wordt.
Voor het openen van linkjes in het juiste Chrome profiel op Windows gebruik BrowserTamer. Je kan o.a. op basis van url of applicatie waarin op de link is geklikt instellen waar deze geopend moet worden.
Volgens mij hebben jullie qua teams ellende slechts het tipje van de ijsberg genoemd. Zo liep ik deze week tegen wat beveiligingsmeldingen in InTune aan. Op meerdere devices zou een oude versie van Teams staan, terwijl dat toch automatisch geupdate zou moeten worden. Wat blijkt: wanneer je met een nieuw account inlogt op een machine, dan krijgt dit account een eigen teams installatie in het gebruikersprofiel..... En als dat account alleen ter test was, of bij wisselende gebruikers op kantoormachines, dan raakt die persoonlijke teamsinstallatie dus outdated wat weer wordt opgepikt door de defender security scans van microsoft zelf en dus voor een hoop meldingen in je cerntrale portal zorgt :-(
En wat dacht je van wat gebruikers "Teams" vinden? De één vind een chat in de teams app al een team, de ander beschouwt een online vergadering als team, en als je dat dan mixt met organisatie teams dan wordt de spraakverwarring alleen maar groter.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.