Even over "terugleveren", die term is niet heel goed gedefinieerd, maar dit zijn globaal de twee situaties waarop het woord van toepassing zou kunnen zijn:
Energie: stel je jaarverbruik (zonder PV) is 3000 kWh, en je zonnepanelen wekken over diezelfde periode 3500 kWh op, dan zou je kunnen zeggen dat je 500 kWh hebt teruggeleverd. Je zou het in deze context ook iets als "overschot" kunnen noemen. Deze 500 kWh saldeer je niet, omdat salderen niets anders is dan je PV-opwek wegstrepen tot aan je eigenverbruik - maar niet hoger dan dat. Hoe er met die 500 kWh financieel wordt omgegaan verschilt per energiemaatschappij. Meestal keren ze een paar cent per kWh uit, maar soms krijg je niets.
Vermogen: stel op een gegeven moment op een mooie zomerdag, je huis verbruikt (zonder PV) 150 watt, en je zonnepanelen wekken op datzelfde moment 2800 watt op. Dan zou je kunnen zeggen dat je op dat moment 2650 watt teruglevert. Deze definitie is ook nog steeds van toepassing als datzelfde huishouden bijvoorbeeld op jaarbasis 300 kWh verbruikt, en de zonnepanelen 2500 kWh opwekken, en er dus qua
energie niet wordt teruggeleverd. Zolang je op jaarbasis niet meer energie opwekt dan je jaarverbruik, valt dit onder salderen.
Waarom is dit belangrijk? (Ten eerste raken veel mensen in de war van energie/vermogen en wattuur/watt, maar buiten dat:) Hele zeldzame uitzonderingen daargelaten levert elk huishouden met zonnepanelen terug - als je het hebt over vermogen, ook als je maar weinig zonnepanelen hebt. En dan ben je dus aan het salderen. Ik zie nog wel eens het idee rondzwerven (niet in de podcast) "ik heb niet met salderen te maken want ik heb maar weinig zonnepanelen, dus ik lever niet terug". Dat idee klopt dus niet.
Dan wordt in de discussie rondom salderen een paar keer genoemd "zonnepanelen uitzetten". Dat doet me een beetje pijn, want dat zou je niet moeten doen. Als je omvormer het ondersteunt, zou je in dat geval beter kunnen configureren dat de omvormer zich terugregelt naar je momentane eigenverbruik. Stel dus dat je op een gegeven moment 150 watt verbruikt, en je zonnepanelen leveren 2800 watt, dan zou je omvormer de opwek moeten terugregelen naar die 150 watt. De omvormer zal voortdurend je aansluiting in de gaten moeten houden, en de opwek moeten aanpassen. Hiervoor zal een slimme meter nodig zijn (of evt. CT-klemmen), en een verbinding tussen de slimme meter en je omvormer, en je omvormer zal dit moeten kunnen.
Op deze manier wek je je eigenverbruik op, maar lever je niet terug. Krijg je het voor elkaar verbruik naar zonnige momenten te verschuiven (wasmachine, vaatwasser, EV laden, huisaccu, e.d.) dan levert dat direct financiële winst voor je op omdat je een groter deel van je eigen verbruik laat dekken door je zonnepanelen.
Het voordeel hiervan is dat dit in wijken waar op zonnige dagen de omvormers zich uitschakelen doordat de netspanning te ver oploopt, dit minder vaak voor zal komen - als veel huishoudens dit doen.
Het nadeel is dat er veel van de potentiële energie die een PV-installatie op zou kunnen wekken niet opgewekt wordt. En zolang de salderingsregeling er nog is, kost je dat een stuk financiële opbrengst.
Overigens ben ik benieuwd of je met bovenstaande maatregel de "zonnepaneel-boetes" die steeds meer energiebedrijven opleggen zou kunnen vermijden. Ik heb dit eerder deze week aan Greenchoice gevraagd, maar nog geen antwoord. Dan zou je er een rekensom op kunnen loslaten om te kijken wat financieel het voordeligst is: de boete slikken en gewoon blijven terugleveren/salderen, of je omvormer slim instellen zodat je niet teruglevert en die boete wellicht niet betaalt. Zoals altijd, vooruit denken kan je geld op leveren
Hoe dan ook, zet je zonnepanelen/omvormer niet uit, dat is zonde. Tenzij je een dynamisch contract hebt en negatieve kWh-prijzen aan ziet komen natuurlijk
[Reactie gewijzigd door JeroenH op 23 juli 2024 07:46]