soms verbaas ik me hoe ongelofelijk zwart-wit sommige mensen denken,
'het schijfje bezit je', 'da game niet'
als we het nu eens omdraaien, jij geeft mij geld en uit alle daarop volgende gedragingen van mijn kant mag je aan nemen dat ik als tegen prestatie beloof dat jij zonder tijdsrestrictie gebruik mag maken van mijn tuinpad (erf dienstbaarheid) en tien jaar later vind ik het allemaal toch wel erg lastig, het pad is gaan verzakken en ik vind het niet meer leuk, het pad ziet er ook niet meer uit dus ik wil het weghalen ....
of zoals de uitgevers vaak doen: ze zetten de servers uit.....
bij erfdienstbaarheid vinden we het heel normaal dat eigenaar van het heersende erf de eigenaar van het dienende erf daarop aanspreekt en zegt... he meneertje, er was een afspraak en daar moet u zich aan houden..
ja maar kost te veel
Niks mee te maken afspraak is afspraak,
ja maar lelijk...
nog steeds afspraak is afspraak
en hier is het ineens anders, niet omdat juridsch nu zo heel anders in elkaar steekt, maar simpelweg omdat het rechters doorgaans niet genoeg boeit de wetgever alleen maar aan de belangen van grote producenten denkt en omdat logisch nadenken over kwesties van Intelectueel eigendom gewoon taboe is.
dus als ik iets KOOP ook al koop ik alleen een gebruiksrecht, en dus niet het IP of de broncode, dan is dat recht van mij en mag je het niet meer afpakken, sterker nog ik mag met dat recht doen wat ik wil, ik mag het zelf gebruiken ik mag het weggeven ... dat recht is immers gewoon schaars... zodra jij het van mij krijgt heb ik het niet meer ... dit alles zolang de afspraken (denk aan niet illigaal verspreiden, niet hacken, niet het IP proberen te kraken niet nameken etc). gehandhaafd blijven kan niemand ooit aan dat recht tornen.
Die misvatting zoals @
WoutF die maakt - moet hoog nodig eens worden gecorrigeerd...
ik ben het dan ook eens met de origele reactie waar wout zo tegen ageert, (met enig voorbehoud wel te verstaan) zodra je iets eerlijk in de winkel koopt, moet je het gewoon kunnen gebruiken waarvoor het is bedoeld, met inbegrip van kraken om te kunnen backuppen en/of emuleren voor zolang en zover als dat de 'schaarste' in stand gehouden blijft.
ik ben het wel eens met Wout dat het omzeiligen van kopieër beveiliging om er niet voor te hoeven betalen wel gewoon naar redelijkheid aangepakt mag worden: (strafrechtelijk wel te verstaan en dus niet civiel proberen af te persen. een paar dagen werkstraf per illigale download, en het vergoeden (tegen kostprijs) van: de licentie EN de juridische onderzoekskosten (naar rato) lijkt me dan een prima standaard straf voor overtreders. (dat maakt dan ook gelijk een einde aan de wanpraktijken van bijvoorbeeld brein met false claims van hoge schade bedragen en dat soort onzin.
[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 23:54]