Tweakers Podcast #312 - Zonnepaneelzorgen, smartwatchringen en TikTok-angsten

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Jelle Stuip en Arnoud Wokke over de ontwikkelingen rond heffingen voor zonnepaneeleigenaren, afscheid nemen van je smartwatch, het tragische verhaal rond een indiegame, prijzen van inktpatronen en de politiek rond TikTok.

0:00 Intro
0:19 Opening
0:54 .post
28:00 Zonnepanelen en energieleveranciers
41:42 Smartwatch: motivatie of verslavend?
53:12 Hoe de release van een indiegame in het water viel
1:02:43 De prijs van printen
1:12:08 TikTok en de wereldpolitiek
1:24:18 Tot slot

Link: Onderzoek van Merel over de DMA en chatdiensten

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-03-2024 • 06:00

35

Reacties (35)

35
34
18
2
0
7
Wijzig sortering
De "markt" draaide anders prima voordat het afschaffen van het salderen in de Kamer kwam.
Al die leveranciers zijn in die markt gestapt met de huidige salderingsregels en blijkbaar was dat voldoende voor hen in te stappen. (zeker voor al die "leveranciers" die niets anders doen dan excel-sheets invullen met een opslag)
Dat de Eerste Kamer niet in de lobby is getrapt om de spelregels te veranderen tijdens de wedstrijd, maakt ze nog steeds niet arm.

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 23:54]

Neen.

Al die partijen zijn “er in gestapt” in de wetenschap dat salderen een tijdelijke maatregel was… ik heb zelf al jaren zonnepanelen en als iemand zegt dat het verdwijnen van saldering hem of haar “overvalt” of dat er iets “afgepakt wordt” dan heeft deze persoon echt al heel veel jaren onder een steen gelegen…
Al die partijen zijn “er in gestapt” in de wetenschap dat salderen een tijdelijke maatregel was…
Niets is zo permanent als een tijdelijke maatregel ;)

Als er nou een datum had gestaan in de oude wetgeving, die is opgeschort, ja, dan hadden ze een zaak.
Maar niemand wist wanneer het tijdelijke zou ophouden toen ze instapte.
Ze hebben gegokt op de geslaagde lobby bij 'hoe-verwarm-je-een-huis-op-kernenergie?' Jetten en uiteindelijk verloren.
Als ze minder inhalig waren geweest, hadden ze het prima voor elkaar kunnen krijgen om het salderen in 1 klap op bijvoorbeeld 1-1-2030 afgeschaft te krijgen. (wat mij een stuk simpeler lijkt dan al dat gezeik met procentueel afbouwen waar je een moloch van een administratie voor moet opbouwen die je na X jaar weer kan weggooien)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 23:54]

Beste @WoutF, dit zeg je in de podcast:

"Trump is tegenwoordig ook heel erg pro non-democratie, Orban is een goede vent, Putin is een goede vent, Kim Jong-un is zo slecht nog niet en China valt ook wel mee."

Heeft Trump die uitspraken onlangs zelf gemaakt? Heeft Trump onlangs gezegd dat Putin een goede vent is? Heeft Trump onlangs gezegd dat Kim Jong-un een goede vent is? Volgens mij ligt het niet zo zwart/wit als jij hier nu zegt. En daarnaast, als Trump ervoor kan zorgen dat bovenstaande leiders zich beter gaan gedragen omdat Trump met ze in gesprek wil, wat is daar mis mee? Oorlog blijven voeren is geen win/win situatie.
https://www.independent.c...d-john-daly-b2029785.html 2 jaar geleden blijkbaar nog heel duidelijk.

Waar is er over te praten dan? 1 land valt een onschuldig land binnen. Volgens mij er is er maar 1 uitkomst en dat is rusland gewoon oprot. zou ook niet snappen hoe je een andere blik er op kunt hebben.
Ik weet dat ik hier eigenlijk niet moet op ingaan, want ik wil helemaal niemand verdedigen, ook Trump niet.
Maar deze bron: is 2 jaar oud, was een privégesprek dat niet bevestigd kan worden en is compleet uit context gehaald. Om mij te overtuigen is echt meer nodig.
...want ik wil helemaal niemand verdedigen, ook Trump niet.
LOL, tuurlijk niet, want je bent onverschillig.
Om mij te overtuigen is echt meer nodig.
Right, heb je al die jaren dan onder'n steen geleefd?
Ik kan met tig voorbeelden komen en dat onderbouwen, maar mensen zoals jij zijn niet rationeel, niet voor rede vatbaar. Als je nu nog steeds niet begrijpt dat Lardass op'n dictatuur streeft dan ben je niet te overtuigen met feiten, omdat je 'n een bepaalde beeld hebt van Lardass dat onomstotelijk vast staat.
ik vind het pijnlijk recent voor zo'n domme uitspraak. en waarom ga je niet in op mijn tweede punt?
Uiteraard moeten de kosten die de energieleveranciers maken voor teruglevering van elektriciteit doorberekenen aan hun cliënten met zonnepanelen.

Denken bezitters van zonnepanelen dat basale economische begrippen niet voor hen gelden? Zelfs een kind weet dat als je iets produceert wat niets waard is je er niets voor krijgt.
Of vinden ze dat anderen moeten meebetalen aan hun al dan niet goede financiële beslissingen?

Heel goed dat de rekening daar wordt neergelegd waar hij hoort!
Degenen die zeggen dat er veel kosten zitten aan klanten met zonnepanelen zijn de energieleveranciers zelf. Wat zijn dan exact die kosten die ze meer moeten maken? Of zijn het minder inkomsten? Het kan blijkbaar uit om flink te lobbyen in Den Haag want er lopen heel veel energie lobbyisten rond.
"Het net kan het niet aan". Wie moet er betalen voor uitbreidingen aan het net? Dat zijn toch de Lianders en Tennets?
Energieleveranciers verdienen aan het leveren van stroom. Als ze aan een woning over een jaar gezien geen 4000 kWh leveren zoals in 2023 maar bijv. maar 500 kWh in 2024, dan hebben ze minder inkomsten. Elk dak waarop zonnepanelen worden gelegd betekent dat alle energieleveranciers bij elkaar een klein beetje minder inkomsten hebben. Collectief wordt de hoeveelheid stroom die nodig is voor alle huishoudens samen steeds minder door die panelen (en ook weer meer, want warmtepompen en gasloze woningen etc.). Ik vind het goed dat de ACM wat nauwkeuriger in de kosten gaat duiken. Maak het maar inzichtelijk hoe alles zit.
Hierin hou je geen rekening met het feit dat de leverancier meer moet betalen voor de zonnestroom dan dat het waard is. Het gaat niet om de reductie in verbruik, de verplichting van stroom afname voor een vast tarief is voor hun het probleem.
Heel goed dat de rekening daar wordt neergelegd waar hij hoort!
Wat je zegt lijkt eerlijk en je bent niet de enige met deze wat minder ruime blik.
Dit soort zaken die betrekking hebben op ons allemaal (nuts) ligt veel complexer.
Helaas is de energievoorziening niet meer van de overheid (van ons)
Net als bijvoorbeeld in de zorg kun je niet plompverloren de rekening leggen bij 'waar hij hoort'.
'We' moeten er met z'n alleen voor zorgen dat we goede voorzieningen hebben en als daar commerciële partijen tussen zitten gaan die graantjes meepikken. Daar is tot op zekere hoogte niets op tegen. Echter zonder goede regulering en toezicht vanuit de overheid komt de nadruk te liggen op pikken. De winsten in die gemaakt worden met energie zijn inmiddels nogal buitensporig. Om maar even de gasprijs te noemen die inmiddels al lang weer op een normaal niveau ligt op de wereldmarkt, maar nog steeds betaalt iedereen voor gas meer dan het dubbele, vergeleken met een paar jaar geleden.
Energiebedrijven pushen trouwens nog steeds iedereen naar een warmtepomp en tegelijkertijd kunnen ze het energieverkeer niet aan. Wie betaalt die rekening ... Yep, 'wij' :+

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 23:54]

Het lijkt erop dat de opmerking over Greenchoice niet helemaal klopt. Zo te zien wordt er per tariefperiode hetzelfde tarief voor teruglevering als het afname tarief gehanteerd (zolang op jaarbasis er een positief netto verbruik resteert).

Dus onder aan de streep is dit denk ik vergelijkbaar als salderen op jaarbasis. Zie vooral de tabel op deze pagina ter verduidelijking.
En dat lijkt ook alleen te gelden voor mensen met een variabel tarief
De opmerking over energieleveranciers die nu energie op gaan wekken was ook niet helemaal correct. Of helemaal niet eigenlijk.

Ten eerste is dat niets nieuws. Verkopers zonder eigen productie zijn juist “nieuw”.

Twee, de marktprijs bepaald of hun investering de moeite waard is. Dit zou helemaal de omgekeerde wereld zijn. De energieleveranciers investeren niet meer in duurzaam vanwege een maatregel die bedoeld is om de duurzame productie te stimuleren.
Meermalen gehoord van GC dat het gewoon jaar salderen is al zeggen de contract offerte voorwaarden wat anders met reken voor voorbeelden per tariefgroep.

Ik ga het nog wel even op papier vragen dat het indd gewoon jaar salderen is.
Bij mij zijn ze aan de deur geweest om glasvezel aan te leggen. Mij werd verteld dat ze die glasvezel niet konden vinden. Sindsdien is het radiostilte en zegt kpn ook niet meer op de website “gefeliciteerd, je krijgt glasvezel”

Ik snap je volledig :(
Ik heb hier 4 jaar lopen jojoën tussen kpn en Reggefiber en andere isp. Ze gaven allemaal elkaar de schuld. Ik heb uiteindelijk zelf de kabel opgegraven en naar de meterkast gebracht. En binnen 2 weken was ik aangesloten.
Ze willen gewoon de kosten niet maken
Nadat begin vorig jaar de straat voor mijn voordeur meermaals is opengehaald en KPN netwerk inmiddels tot aan diezelfde voordeur glasvezel onder de grond heeft aangelegd, is er de klad ingekomen. In eerste instantie was de verwachting dat het net voor de afgelopen jaarwisseling huizen ingelegd zou worden. Daarna werd het de aankomende zomer en volgens de postcode check staat het nu voor 16 februari 2024 gepland. Dat is niet heel hoopvol, maar we wachten rustig af want VDSL voldoet in mijn geval nog prima en als alternatief kan ik terugvallen op de kabels van Ziggo.
Hoi redactie, ik heb een vraagje. Ik gebruik zelf fountain om naar de podcast te luisteren en heb een aantal sats opgebouwd. Graag zou ik deze terug doneren aan jullie. Maar is de podcast geclaimd door jullie en krijgen jullie dan dus de Satoshi die ik doneer of gaan die verloren?

[Reactie gewijzigd door Tjalling123 op 22 juli 2024 23:54]

Als iemand die geen zonnepanelen heeft noch kan leggen is het juist een reden voor mij om naar green choice te gaan. Zo weet ik, dat mijn tarief niet hoger is zodat green choice genoeg geld heeft om terug te betalen aan de saldering :)
Leuk item over smartwatches, want ik heb een hekel aan die dingen.
Ik heb er eentje, maar ben afgelopen zomer gestopt hem als "gewoon" horloge te dragen. Het ding leidt me enorm af, met constant updates over dat er een bericht is. (En ik weet dat je dat kunt uitzetten.)
Het constant aan de oplader moeten leggen is ook enorm iritant.
Het tracken is ook enorm overschat. Als je zorgt dat je genoeg wandelt, dan kom je ook een eind. Statistieken kunnen grappig zijn, maar je kunt er ook meer in lezen dan de data werkelijk zegt. Een soort data-bijgeloof, waar je conclusies trekt die helemaal niet waar hoeven te zijn.
En smartwatches vind ik er ook gewoon lelijk uit zien.
Eigenlijk vind ik het gewoon invasieve apperaten die meer kwaad dan goed doen. Ik gebruik mijn smartwatch nu alleen nog voor sporten (bijv. hardlopen, waar ik ook mijn smartphone voor thuis laat.)

Tegenwoordig draag ik een horloge die mij de tijd laat zien, maar geen vervelende smartphone pushberichten aan het buzzen is. Hij ziet er ook mooier uit. En aan de oplader hoeft nooit, want er zit geen batterij in.

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 22 juli 2024 23:54]

soms verbaas ik me hoe ongelofelijk zwart-wit sommige mensen denken,

'het schijfje bezit je', 'da game niet'

als we het nu eens omdraaien, jij geeft mij geld en uit alle daarop volgende gedragingen van mijn kant mag je aan nemen dat ik als tegen prestatie beloof dat jij zonder tijdsrestrictie gebruik mag maken van mijn tuinpad (erf dienstbaarheid) en tien jaar later vind ik het allemaal toch wel erg lastig, het pad is gaan verzakken en ik vind het niet meer leuk, het pad ziet er ook niet meer uit dus ik wil het weghalen ....

of zoals de uitgevers vaak doen: ze zetten de servers uit.....

bij erfdienstbaarheid vinden we het heel normaal dat eigenaar van het heersende erf de eigenaar van het dienende erf daarop aanspreekt en zegt... he meneertje, er was een afspraak en daar moet u zich aan houden..

ja maar kost te veel

Niks mee te maken afspraak is afspraak,

ja maar lelijk...

nog steeds afspraak is afspraak

en hier is het ineens anders, niet omdat juridsch nu zo heel anders in elkaar steekt, maar simpelweg omdat het rechters doorgaans niet genoeg boeit de wetgever alleen maar aan de belangen van grote producenten denkt en omdat logisch nadenken over kwesties van Intelectueel eigendom gewoon taboe is.

dus als ik iets KOOP ook al koop ik alleen een gebruiksrecht, en dus niet het IP of de broncode, dan is dat recht van mij en mag je het niet meer afpakken, sterker nog ik mag met dat recht doen wat ik wil, ik mag het zelf gebruiken ik mag het weggeven ... dat recht is immers gewoon schaars... zodra jij het van mij krijgt heb ik het niet meer ... dit alles zolang de afspraken (denk aan niet illigaal verspreiden, niet hacken, niet het IP proberen te kraken niet nameken etc). gehandhaafd blijven kan niemand ooit aan dat recht tornen.

Die misvatting zoals @WoutF die maakt - moet hoog nodig eens worden gecorrigeerd...

ik ben het dan ook eens met de origele reactie waar wout zo tegen ageert, (met enig voorbehoud wel te verstaan) zodra je iets eerlijk in de winkel koopt, moet je het gewoon kunnen gebruiken waarvoor het is bedoeld, met inbegrip van kraken om te kunnen backuppen en/of emuleren voor zolang en zover als dat de 'schaarste' in stand gehouden blijft.

ik ben het wel eens met Wout dat het omzeiligen van kopieër beveiliging om er niet voor te hoeven betalen wel gewoon naar redelijkheid aangepakt mag worden: (strafrechtelijk wel te verstaan en dus niet civiel proberen af te persen. een paar dagen werkstraf per illigale download, en het vergoeden (tegen kostprijs) van: de licentie EN de juridische onderzoekskosten (naar rato) lijkt me dan een prima standaard straf voor overtreders. (dat maakt dan ook gelijk een einde aan de wanpraktijken van bijvoorbeeld brein met false claims van hoge schade bedragen en dat soort onzin.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 23:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.