NASA toont eerste beeld 'sneeuwpop-ruimterots' Ultima Thule

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste foto gedeeld die de New Horizons-verkenner heeft gemaakt van Ultima Thule, een ruimterots aan de rand van ons zonnestelsel. De ruimterots lijkt het meest op een sneeuwpop.

Het gaat in feite om twee objecten die op elkaar zijn gebotst en die samen door de ruimte gaan en niet om één rots, zo zeggen NASA-wetenschappers in een livestream. NASA noemt het grote gedeelte, de buik van de sneeuwpop, de Ultima en het kleinere hoofd Thule om ze uit elkaar te houden.

De ruimterotsen zijn gecombineerd ongeveer 33 kilometer in diagonaal, bij benadering de afstand tussen de centra van Amsterdam en Utrecht en iets minder dan de afstand tussen Antwerpen en Brussel.

De NASA-wetenschappers benadrukten dat er een klein gedeelte van de data die New Horizons heeft vergaard tijdens het passeren van Ultima Thule rond de jaarwisseling heeft kunnen doorsturen. In totaal gaat het om 50GB die de ruimteverkenner met de snelheid van het licht richting de Aarde stuurt, maar de smalbandverbinding tussen New Horizons en de Aarde zorgt ervoor dat het doorsturen ongeveer twee jaar lijkt te gaan duren. Daardoor komen later foto's in hogere resoluties en meer data beschikbaar.

Ultima Thule, oftewel 2014 MU69, werd in 2014 ontdekt met behulp van de Hubble-telescoop en bevindt zich op 6,4 miljard kilometer van de aarde in de zogenoemde Kuipergordel, de gordel van miljarden rotsen en ijsobjecten rondom het zonnestelsel. New Horizons ging eerder langs Pluto. Daarna had NASA gelijk Ultima Thule als volgende bestemming op het oog. Ook was toen bekend dat New Horizons de ruimterots rond de jaarwisseling van dit jaar zou bereiken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-01-2019 • 20:59

47

Reacties (47)

47
45
28
3
2
7
Wijzig sortering
Gewoon ongelooflijk dat je over die afstand nog data kan versturen.

De antenne's een fractie van een graad verkeerd op aarde richten en je zit er vermoedelijk honderdduizenden kilometers naast, om nog maar te zwijgen hoe zwak dit signaal moet zijn.
De antenne's een fractie van een graad verkeerd op aarde richten en je zit er vermoedelijk honderdduizenden kilometers naast
De zendhoek van de antenne is ongeveer 1 graad. Een paar tiende afwijking gaat geen groot probleem zijn.
New Horizons bevind zich nu op zo'n 6.5 miljard kilometer (43AU) van de aarde. Een zendhoek van 1 graad betekent dat de straal een diameter van ongeveer 110 miljoen kilometer heeft als hij bij ons aankomt. Dat is ongeveer 0,75 AU, oftewel driekwart van de afstand aarde - zon.

Die zendhoek is een beperking van de antennegrootte. Ze hadden veel liever een veel kleinere zendhoek gehad, want dan kan de bitrate* omhoog, maar dan moet je een veel grotere antenne gebruiken. De huidige antenne is 2.1 meter. Veel groter is om andere redenen niet praktisch op een ruimsonde.
Dit is de reden dat ze nu aan het kijken zijn naar lasers ipv radio. Lasers kun je veel beter focussen.

De signalen zijn zeer zwak. Daarom gebruiken ze de grote antenne's van het Deep Space Network om ze te ontvangen.
Diezelfde antenne's worden overigens ook gebruikt om opdrachten te sturen aan New Horizons. Dan zenden ze met ongeveer 20kW, via een 70 meter antenne, zodat de New Horizons het met zijn 2.1 meter antenne nog kan ontvangen, want het probleem met zendhoek en signaalsterkte heb je natuurlijk in beide richtingen. :)

*De bitrate is nu ongeveer 1000bits/sec. Vandaar dat het ongeveer 20 maanden gaat duren om die 50GBbit over te zenden.

edit: bits en bytes, TomWesstein heeft gelijk. Ik leer het nooit.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 25 juli 2024 05:47]

Zou het dan geen 50Gbit aan data moeten zijn? (ipv 50GB (byte))

Even snel berekend zou het anders +-150 maanden moeten duren.
Het gaat hier idd om 6GB aan data na 20 maanden heb je 6 480 000 000 bytes verstuurd.
1000 bits per second is dus 1000 / 8 = 125 bytes per second.
Wat je vergeet te melden is dat de zender maar 15 W gebruikt. Dat maakt het ontvangen van die signalen des te meer bijzonder.
Ongelooflijk dat je met de snelheid die New Horizons heeft en de afstand die hij zit precies op het juiste moment in het kleine window wat je hebt, de foto maakt en de zaken meet die je nodig hebt.
Ben eigenlijk wel benieuwd wat de kans was dat dit allemaal goed zou gaan.

Volgens mij gaat het signaal via een tussenstap toch? Ergens hangt nog een basisstation die het signaal opvangt en weer versterkt doorstuurt

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 25 juli 2024 05:47]

De vorm doet denken aan die van komeet 67P van de Rosetta missie.
Maar kometen komen volgens mij ook vaak uit kuiper gordel (of verder?). Dus misschien is zo'n samenstelling wel helemaal niet zo ongebruikelijk voor al het "oer-puin" wat daar rondvliegt.
Het lijkt er op dat pinda vorm relatief normaal is bij asteroïden en kometen
In deze tweet zie je een mooi overzicht van alle kometen en asteroïden die de mensheid tot nu toe bezocht heeft.
De eerst waar we langsvlogen in 1986 (De komeet 1P/Halley) heeft deze vorm. We weten dus al 30 jaar dat objecten met deze vorm bestaan.
Toch is er een belangrijk verschil. De NASA noemt UltimaThule de eerste contact binary. Men denkt dus dat het twee losse objecten zijn die zacht tegen elkaar zijn gebotst en nu samen een object vormen.
Men wist overigens al langer dat UltimaThule deze vorm had doordat UltimaThule vanuit de aarde gezien ooit een ster bedekte.

De pindavorm van de kometen komt waarschijnlijk doordat deze in de buurt van de zon komt en dan ijs en ander materiaal kwijtraakt.
UltimaThule bestaat uit twee bollen die tegen elkaar gebotst zijn.
Het zou kunnen dat de kometen ooit voor ze bij de zon kwamen ook al min of meer een pindavorm hadden, maar dat weten we niet zeker.
Schijnt ook een normale vorm te zijn voor pinda's
Verder, namelijk uit de Oortwolk.

De Oortwolk is een veronderstelde wolk van vele miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Deze objecten bestaan waarschijnlijk grotendeels uit steen en ijs en bevinden zich op een afstand van ongeveer 3.000 tot 100.000 astronomische eenheden.
Prachtig! Ongelofelijk dat je op zo’n grote afstand van de zon nog enigszins foto’s kunt maken.

Ultima en Thule zullen vast niet hard gebotst zijn. Kennelijk houdt dat kleine beetje gravitatie wat ze hebben deze constructie bij elkaar.

http://pluto.jhuapl.edu/N...Article.php?page=20190102

The team says that the two spheres likely joined as early as 99 percent of the way back to the formation of the solar system, colliding no faster than two cars in a fender-bender.

Je gaat je afvragen wat er nog meer voor vreemde gedrochten in de kuiperbelt hun rondjes draaien. De foto uit de Hubble zal vast niet meer dan een stipje hebben laten zien.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 25 juli 2024 05:47]

Ook ongelofelijk dat je met zo'n enorme snelheid langs zo'n klein object kan vliegen en hem dan nog scherp op de foto kan zetten. Deze rots is ~33km in doorsnede en New Horizons vliegt met zo'n 45.000 km/h langs. En het licht van de zon is op die afstand waarschijnlijk ook minimaal. Gelukkig is er een zwarte achtergrond om een beetje contrast te vormen.
Erg intressant wat ze hebben ontdekt, net de stream bekeken.

En ze kunnen er al zeer veel richting uithalen wat het object is en wat voor duiding dat geeft over KBO's
Vind het zelf wel leuk dat mijn idee van enkel grijzige rotsen zoals ceres en de maantjes van mars over kan gaan naar verkleuringen op zulke verre objecten.
Hubble heeft een eigen website en daar krijg ik regelmatig nieuwsberichten van. En daar zitten ook zulk soort informatie tussen. Wat mij betreft erg interessant.
met hierin het protomolecule? :+
De Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC) heeft ook een lagere resolutie foto genomen die kleurdata bevat. Gecombineerd met de hogere lumaresolutie van de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) geeft dit best wel een gaaf resultaat!
Afgaande op de RAW beelden die op 1 januari verschenen, lijkt mij dit meer een soort van artists impression dan een weergave van hoe ze daadwerkelijk uitzien.
Nee, dit zijn de werkelijke beelden die gemaakt zijn tijdens de flyby.
Die beelden zijn op 1,9 miljoen kilometer afstand genomen, beelden in dit artikel is gemaakt op een afstand van 137.000 kilometer

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.