ISS-astronauten gaan een 'avondje' The Last Jedi kijken

Astronauten aan boord van het ISS zullen ook in staat zijn om de nieuwe Star Wars-film te bekijken. Wanneer dat precies gebeurt, is niet duidelijk, maar de NASA heeft bevestigd dat ze beschikking krijgen over een digitale versie.

Een NASA-woordvoerder zei tegen de site Inverse: "Ik kan bevestigen dat de bemanning de film in orbit zal kunnen kijken. We hebben nog geen definitieve planning. Normaal gesproken krijgen ze films in digitale vorm en kunnen ze die afspelen op een laptop of op een standaardprojector die momenteel aan boord is."

Het is overigens niet de eerste keer dat de mannen en vrouwen aan boord van het ruimtestation een Star Wars-film toegezonden krijgen. Zo schreef de NASA tijdens de release van The Force Awakens dat Disney een exemplaar opstuurde.

Op welke manier dat gebeurt, is niet volledig duidelijk. Er is een bandbreedte van minimaal 25Mbit/s aanwezig, dus als men bereid is om belangrijkere datastromen even af te knijpen, is een 4k-versie nog wel binnen te trekken. Dat gebeurt via het Space Network, dat dagelijks 28TB aan data verwerkt.

Een andere mogelijkheid is dat de Dragon-capsule van SpaceX de film komende vrijdag aan boord heeft, oppert Inverse. In Nederland en België is The Last Jedi woensdag in de bioscoop te zien. Dat kan overigens ook in '4d', inclusief bewegende stoelen en geuren.

Update: De downlink is 25Mbit/s en niet 300Mbit/s, dat is de uplink.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-12-2017 • 12:05

63 Linkedin

Reacties (63)

63
62
47
5
1
4
Wijzig sortering
However, while the return link was up to 300 Mbps, the forward link is up to 25 Mbps. (Forbes)
@duqu De downlink van het ISS naar de grondstations is dus 300 Mb/s, de uplink naar het ISS bedraagt slechts 25 Mb/s. Dit is logisch, want het grootste gedeelte van de data moet van de instrumenten op het ISS naar de aarde om verwerkt en bestudeerd te worden. De uplink terug naar het ISS is daarbij dus minder belangrijk.

25 Mb/s is 11,25 GB per uur. Als je de connectie naar het ISS volledig vrij maakt voor het uploaden van de film (wat geen goed idee is) ben je afhankelijk van de kwaliteit 10 minuten tot twee uur bezig. Wat veel logischer is, is om de film te bestempelen als low-priority data en deze continu te uploaden als er capaciteit op de uplink over is. Als de band gemiddeld 80% bezet is dan heb je een effectieve data rate van 5 Mb/s voor de film, dus 2,25 GB per uur. Zelfs al stuur je een super hoge kwaliteit 4K film van 25GB, dan is binnen een halve dag de film geupload.

[Reactie gewijzigd door Balance op 13 december 2017 12:41]

Is het niet logischer om hem gewoon mee te nemen op disk?
Vrijdag staat de lancering gepland van CRS-13 gepland, de herbevorading van ISS uitgevoerd door SpaceX in opdracht van NASA. Kan dus inderdaad goed zijn dat de stick aan boord van de Dragon capsule meevliegt.

Edit: @Stoney3K heeft een goed punt hieronder, maar dat kan evengoed verholpen worden met een watermerk zoals dat ook gebeurt bij screenings.

[Reactie gewijzigd door tripkip op 13 december 2017 14:07]

Het kost pak hem beet 50.000 euro per kilogram om iets bij het ISS te krijgen. Goedkoopste optie is dan een MicroSD-kaart (0,4 gram), dus zo'n 20 euro. Die 0,4 gram past best wel ergens bij :P.

[Reactie gewijzigd door Balance op 13 december 2017 14:11]

Er komt niet elke week een raket de post brengen.
Als je de tekst leest, daarin staat dat er eentje aan komt.
Nee, elke gram die extra mee de lucht in moet kost weer extra geld en ruimte, dan is het denk ik uiteindelijk voordeliger om de data gewoon digitaal te verzenden.

Om een extra kg de ruimte in te stuwen heb je +-22000 dollar brandstof nodig en hedendaags wellicht nog duurder.

[Reactie gewijzigd door botneet op 13 december 2017 16:31]

kost dus 20 euro zie reactie balance.
Thanks! Ik pas het aan
Het ISS draait rondom de aarde met een zeer hoge snelheid. Kan men met een "streaming" wel garanderen dat deze niet elke keer stilvalt om te bufferen...
Het ISS draait 1keer om de aarde elke ~90 minuten...

Ik denk dat men deze eerst zal sturen en dat ze deze dan kunnen bezichtigen als deze lokaal op hun storage staat...
Deze comment past zo in deze subreddit: https://www.reddit.com/r/theydidthemath/

Bedankt voor deze interessante berekening :P
Anoniem: 120539
13 december 2017 12:28
Hm. Betekent dit dat deze film geen regiobeperking kent?

Wel cool, natuurlijk. Ook goed dat er tijd is voor dit soort vormen van luchtige ontspanning.
Als die beschikbare bandbreedte ook up (in dit geval letterlijk) is dan kan ik me zo voorstellen dat er genoeg ruimte is om deze film (met lage prio) gewoon mee te sturen met de datastream en fysieke media niet nodig gaat zijn.
Hoe snel zou deze vervolgens op alle laptops aan boord staan? ;)
Sneller dan bij iedereen hier thuis Laat maar het is 25 mb/s, snel genoeg in ieder geval. Of ze sturen hem vrijdag omhoog met de falcon 9

[Reactie gewijzigd door Twanekel op 13 december 2017 12:40]

Alleen kunnen kijken met intervallen.

"Jongens, we zitten nu boven Azie, de film gaat op pau.. nee, laat maar, hij doet het wee... *GROM* "
En dan wordt de film ze natuurlijk wel in stijl gebracht, door Darth Vader himself.
Even vlug kunnen Photoshoppen, vandaar :+
Anyhow, ik wens ze wanneer ze hem eenmaal hebben ontvangen in elk geval veel kijk plezier, dik verdiend naar mijn idee :)
Ik acht de kans dat ie aan boord van de Dragon mee gaat eigenlijk best klein, want dat zou betekenen dat de film op fysieke media in, in hoge kwaliteit, op een afspeelbaar formaat naar het ISS gestuurd wordt.

Dat zal Disney nooit toelaten omdat de kans dat de film dan gelekt wordt (astronaut laat een USB-stick in zijn broekzak slingeren) dan veel te groot is. Dan denk ik eerder dat de film zwaar versleuteld verzonden wordt in een data-burst en alleen afgespeeld kan worden met software die Disney ter beschikking stelt.
Nou elke bioscoop heeft ook een versie en het duurt een tijdje voordat die astronaut dan weer naar beneden komt he, dan is ie ookal weer uitgelekt.
Ik denk dat genoeg releasegroepen een moord zouden doen voor een gelekte BluRay tegenover een brakke CAM die in een bioscoop is gefilmd.

De digitale media van de bioscoop zelf rippen gaat je echt NIET lukken.
bioscoopmedia heeft DRM die pas op bepaalde data beschikbaar wordt, en na een x aantal keer afspelen weer blokkeert :)
Denk je niet dat Disney het interessanter zou vinden als de film vanuit de ruimte gelekt wordt? Zou ik persoonlijk wel een bizar goede promotie vinden. (:
Denk je niet dat Disney het interessanter zou vinden als de film vanuit de ruimte gelekt wordt? Zou ik persoonlijk wel een bizar goede promotie vinden. (:
Ik denk het niet. Het klinkt leuk en interessant, maar Disney doet alleen aan cijfers.

Als je al niet van Star Wars houdt, zou je dan wel gaan naar aanleiding van een verhaal over een uit-de-ruimte-gelekte-versie? Terwijl een gelekte kopie alleen maar voor gederfde inkomsten kan zorgen (althans, in de ogen van de industrie).

Onder de streep levert het niets op.

Edit: nu ik erover nadenk: als het inderdaad van het ISS zou 'lekken', kunnen ze ook vast wel achterhalen welke van de 6 bemanningsleden dat was. Als ze daar dan niets tegen zouden ondernemen (en dat kunnen ze niet maken, Disney vs Nasa, zie je het voor je?), geven ze de wereld ook een vrijbrief om te piraten.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 13 december 2017 17:08]

Dat zal Disney nooit toelaten omdat de kans dat de film dan gelekt wordt (astronaut laat een USB-stick in zijn broekzak slingeren) dan veel te groot is.
Ik denk niet dat er heel veel zakkenrollers rondlopen op het ISS, dus een fysiek medium zou best moeten kunnen lijkt mij. Kans dat ie voor de lancering / voorbereiding wordt gestolen lijkt mij ook vrij klein. zullen daar wel tig camera's hangen ter beveiliging, dus om je baan te riskeren om de nieuwe star wars te stelen lijkt me ook niet erg slim. of snap ik je comment dan verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Overlord2305 op 13 december 2017 12:18]

What goes up, must come down, die astronauten komen vroeg of laat wel weer een keer naar huis. En een USB-stick valt tussen hun persoonlijke bagage echt niet op, daardoor kan zo'n film danwel opzettelijk, danwel gewoon per ongeluk, 'zoek' raken.
Denk jij niet dat alles op de heen- en terugweg vastgelegd wordt in een goederenlijst? Die dan waarschijnlijk zelfs dubbel of driedubbel gecontroleerd wordt...

Ik denk dat er naar en van het ISS wel vaker experimenten en gegevens worden vervoerd die een hogere geheimhouding hebben dan een simpel filmpje...
Reken er dus maar op dat alles sowieso gelogd wordt wie het in zin handen heeft, en ik veronderstel dat de astronauten zelf ook wel genoeg verantwoordelijkheid hebben om dat niet eventjes te kopieren
Denk jij niet dat alles op de heen- en terugweg vastgelegd wordt in een goederenlijst? Die dan waarschijnlijk zelfs dubbel of driedubbel gecontroleerd wordt.
Ik geloof dat de 'personal effects' van astronauten niet direct worden vastgelegd maar alleen wordt geregistreerd om hoeveel kilo het gaat.

Want ik weet niet of de vrouwelijke astronauten het bijvoorbeeld zouden waarderen dat iemand een lijstje bijhoudt van welk ondergoed ze precies in de koffer hebben gestopt. Of de stoere stationscommandant die met een knuffelbeer slaapt. ;)
Maar dat USB-stickje zal misschien niet omhoog gaan als personal effect. (En zoja: zal Disney wel vereisen dat het alsnog gelogd wordt)
[...]


Ik geloof dat de 'personal effects' van astronauten niet direct worden vastgelegd maar alleen wordt geregistreerd om hoeveel kilo het gaat.

Want ik weet niet of de vrouwelijke astronauten het bijvoorbeeld zouden waarderen dat iemand een lijstje bijhoudt van welk ondergoed ze precies in de koffer hebben gestopt. Of de stoere stationscommandant die met een knuffelbeer slaapt. ;)
Ik denk dat het ondergoed gewoon door NASA wordt geleverd, en dat er voor de rest redelijke openheid is tussen de bemanningsleden. Sowieso heb je weinig privacy daarboven.
Ik neem aan dat ze in Houston(?) graag exact tot op de laatste gram willen weten wat er allemaal in de ISS aanwezig is.
Tegen de tijd dat die austronaut terug is met zijn USB-stickje staan alle torrent sites al vol met Cam en HD versies van de film.
Tegen de tijd dat die austronaut terug is met zijn USB-stickje staan alle torrent sites al vol met Cam en HD versies van de film.
Je onderschat de paranoia van een grote content-uitgever zoals Disney.
Ja, maar ten eerste denk ik dat de bagage voor de een of andere reden wel wordt onderzocht wanneer een astronaut terug komt. Ten tweede is die film natuurlijk al lang online te verkrijgen op het moment dat een astronaut terug op aarde is en weer naar huis mag.
Bwah als je het zo bekijkt wordt het waarschijnlijk als een zéér gewild veilingitem aangeboden. Genoeg Sheldon figuren die spontaan een zaadlozing krijgen van het idee dat ze een Star Nerds film in bezit hebben die daadwerkelijk 'uit de ruimte komt'.
Dus, dan zou Disney die kopie kunnen veilen voor een goed doel?
astronaut laat een USB-stick in zijn broekzak slingeren
En zomaar pardoes de USB-stick op straat in de ruimte laat vallen...

[Reactie gewijzigd door Neus op 13 december 2017 12:18]

Ze moeten de stick na gebruik de ruimte in schieten
Leuke marketingstunt van Disney natuurlijk. Zou het ISS 24/7 zoveel data genereren dat er geen moment is om die 300Mbit/s even in te zetten voor het binnenhalen van een film? Hoeft natuurlijk ook niet 4k te zijn, 1080p is prima toch?
Inderdaad, met een redelijke (kijkbare) compressie hoeft de film niet veel groter te zijn dan 4GB. Dat is binnen een paar minuten binnen, mochten ze het op volle snelheid binnentrekken.
Die gegenereerde data gebruikt natuurlijk vooral bandbreedte van ISS naar de grond. De andere kant op hebben ze vast nog wel wat bandbreedte over :)
Er is een bandbreedte van minimaal 300Mbit/s aanwezig, dus als men bereid is om belangrijkere datastromen even af te knijpen, is een 4k-versie binnen niet al te lange tijd binnen te trekken.
Waarop baseert men zich dat het zou gaan om de 4K versie?
Gewoon worst-case scenario. De projector die ze aan boord hebben zal ook vast geen 4K doen, dus waarschijnlijk is het klusje binnen een paar minuten wel geklaard, als ze een 1080p versie oversturen.
Ik denk dat het meer als voorbeeld dient t.o.v. de beschikbare bandbreedte, versus de DL tijd ;)

[Reactie gewijzigd door MisterJRF op 13 december 2017 12:25]

Het grootste probleem lijkt mij geluid. Op de meeste video's die ik gezien heb, klinkt het alsof ze allemaal permanent in een vliegtuig zitten. Maar misschien kan het er ook wel stil zijn? Anders gewoon koptelefoons. Lijkt me alleen niet zo gezellig.
Het ISS is inderdaad zeer lawaaierig door de vele pompen en fans. Veel astronauten hebben daar al over geklaagd en noice-canceling hoofdtelefoons zijn standard equipment.
Zou wel fijn zijn als je naar de ruimte gaat dat je ook iets van die stilte zou kunnen ervaren. Al zou je waarschijnlijk voornamelijk de suis in je oren horen. Beetje een fan op de achtergrond dan. Een kleintje.
Zou wel fijn zijn als je naar de ruimte gaat dat je ook iets van die stilte zou kunnen ervaren. Al zou je waarschijnlijk voornamelijk de suis in je oren horen. Beetje een fan op de achtergrond dan. Een kleintje.
Dan moet je gewoon uit de airlock stappen. Is het ineens doodstil. :+
OMG, de ultieme plek om m te kijken!!!! *O*

En ik was stiekem al jaloers op astronauten.. dit maakt het gewoon nog erger :D
De beste plek om te kijken is natuurlijk "a galaxy far far away" ;)
En de beste tijd natuurlijk "a long long time ago"
Zoals het artikel zegt, de astronauten krijgen regelmatig films te zien, alleen Disney is zo slim om er een marketing 'stunt' van te maken. Dit artikel genereert weer de nodige aandacht voor de nieuw release.
Ik vermoed dat het digitaal gaat. Kleinste kans op problemen.
Goede toevoeging ook dat het een digitale versie betreft. Lijkt me ook niet dat ze een analoge bioscoop projector aan boord hebben...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee