Software-update: AlmaLinux 9.5

AlmaLinux logo (79 pix)De AlmaLinux OS Foundation heeft versie 9.5 van AlmaLinux uitgebracht. AlmaLinux is net als Rocky Linux een van de nieuwkomers die in het gat is gesprongen dat CentOS heeft achtergelaten. Het OS is voornamelijk bedoeld om voor servertaken ingezet te worden en versie 8 is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux 8, waar versie 9 RHEL 9 als basis heeft. Door het grote aantal sponsors lijkt AlmaLinux een blijvertje te zijn. De releasenotes voor deze uitgave kunnen hier worden gevonden; dit zijn de releasenotes voor deze uitgave:

Release Notes and More Information

AlmaLinux 9.5 aims to improve performance, development tooling, and security. Updated module streams offer better support for web applications. New versions of compilers provide access to the latest features and optimizations that improve performance and enable better code generation. The release also introduces improvements to system performance monitoring, visualization, and system performance data collecting. Security updates are directed at strengthening cryptography, while SELinux policies enforce stricter access controls. Additionally, crypto-policies offer stronger encryption, improving the overall security of the system.

You can read the full release notes on the wiki: AlmaLinux OS 9.5 Release Notes.

AlmaLinux 9

Versienummer 9.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website AlmaLinux OS Foundation
Download https://mirrors.almalinux.org/isos.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-11-2024 • 07:30

13

Submitter: jb044

Bron: AlmaLinux OS Foundation

Update-historie

19-11 AlmaLinux 9.5 13
05-'24 AlmaLinux 8.10 27
05-'24 AlmaLinux 9.4 32
11-'23 AlmaLinux 8.9 0
11-'23 AlmaLinux 9.3 27
05-'23 AlmaLinux 9.2 20
11-'22 AlmaLinux 9.1 21
11-'22 AlmaLinux 8.7 42
05-'22 AlmaLinux 9.0 36
05-'22 AlmaLinux 8.6 32
Meer historie

Reacties (13)

13
13
9
0
0
4
Wijzig sortering
Het OS is voornamelijk bedoeld om voor servertaken ingezet te worden en versie 8 is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux 8, waar versie 9 RHEL 9 als basis heeft.

Is dat zo? Als je het plat slaat is het gewoon een stabiele Fedora toch.. Waarom zou je dit niet ook als desktop-OS willen gebruiken?
Het hangt er vanaf wat je verwachtingspatroon is. Persoonlijk gebruik ik het ook als desktop OS voor mijn hobby server die direct aan mijn televisie in de woonkamer hangt. Voor mij prima, maar als je de meest complete, makkelijke desktop ervaring wilt is Fedora denk ik een betere keus als je toch een rpm distro wilt: meer en recentere packages. Nadeel van Fedora is dat het minder stabiel is en veel minder lang meegaat qua OS versies.
Ik heb nog nooit problemen met Fedora gehad, maar ik draai tegenwoordig Silverblue op mijn desktop, daarmee kan je makkelijk in een eerdere image booten mocht het meest recente image problemen geven. Het upgraden naar een nieuwere versie gaat ook veel makkelijker en je kan heel makkelijk van images wisselen als je bijvoorbeeld naar een Bluefin image wil of een andere image, Ik gebruik tegenwoordig het Wayblue Hyprland image.
Ik denk dat 'voornamelijk bedoeld om voor servertaken ingezet te worden' inderdaad een beetje kort door de bocht is.
Bij ons op het werk hebben we veel klanten die onze software op Red Hat gebruiken. Door onze ontwikkelaars Rocky of Alma te laten gebruiken, werken zij in een omgeving die 'binary compatible' is, zonder dat we de licentiekosten voor Red Hat hoeven te dragen alleen maar omdat onze klanten dat gebruiken.
En weer de eerste. Persoonlijk blij dat ik de keuze voor AlmaLinux hebt gemaakt en niet een van de andere RHEL clones: toen RedHat de keuze maakte om het veel moeilijker te maken om hun RHEL sources te verkrijgen en te gebruiken, hebben zij de keuze gemaakt om het net even anders te doen. Kort gezegd pakken ze upstream patches uit CentOS stream wat RedHat gebruikt om ook de ontwikkeling aan RedHat Enterprise Linux te organiseren en passen zij dat toe op de sources van hun AlmaLinux distro. Gevolg is dat het niet langer binary compatible is maar nog steeds wel dat software die gecertificeerd is voor RHEL 9 ook probleemloos zal draaien op AlmaLinux 9. Ik vind dit een grote pre want het zorgt ervoor dat ze vrij snel kunnen volgen op wat RedHat doet, best wel een dingetje als je zo snel mogelijk security patches wilt hebben en dat wil je lijkt me :) Dit in tegenstelling tot het oude release schedule van de RH clones: Redhat test en brengt binaries uit, clone pakt de broncode daarvan, compileert dit en gaat zelf ook een test cyclus in, clone brengt op zijn beurt binaries uit. In de praktijk kan dit best wel vertraging geven en als het om patches voor security exploits gaat is dat eigenlijk onacceptabel.
Ik heb al sinds het begin van dat Rocky uit is Rocky draaien. Ik vind dat Alma ook wel wat heeft door wat toe te voegen aan de opensource wereld en toch nog RHEL compatible te zijn, Rocky voegt volgens mij weinig toe behalve de RHEL source opnieuw gebruiken. Maar ik weet nog niet of mijn persoonlijke vpsen om ga zetten vanwege ideologische redenen, want heb geen klachten over want het draait prima zo.

Maar over opensource gesproken mag Redhat eigenlijk geen commentaar over RHEL clones en opensource hebben, gezien ze zelf hun source code achter een paywall gezet hebben.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 20 november 2024 08:41]

Rocky Linux 9.5 is nu ook uit. Ik heb zelf weinig gemerkt van de manier waarop Rocky Linux zijn sourcecode krijgt. Updates komen komen snel uit.
Nog nooit iets gemerkt van het "gat" wat CentOS heeft achtergelaten.
We hebben hier ~130 CentOs machines draaien en voor mijn gevoel is er weinig veranderd sinds RedHat het heeft overgenomen.
Als er iets veranderd is dan is het dat updates veel sneller beschikbaar lijken te zijn.

De enige beetje iritante actie die Redhat heeft uitgevoert is versie 7 en 8 veel te snel naar de vault te verplaatsen, waardoor yum en dnf niet meer werken zonder je repositories aan te passen.
Maar dit is simpel op te lossen door 2 regeltjes in je shell uit te voeren:
  • sed -i 's/mirrorlist/#mirrorlist/g' /etc/yum.repos.d/CentOS-*
  • sed -i 's|#baseurl=http://mirror.centos.org|baseurl=http://vault.centos.org|g' /etc/yum.repos.d/CentOS-*
CentOS stream heeft een kortere levensduur, dat zou een reden kunnen zijn om te switchen naar een van de EL distro's (Alma, Rocky of Oracle Linux).
Onze servers hebben we overgezet van CentOS7 naar Rocky Linux. Alma overwogen, maar nadat we tegen migratie script problemen opliepen op een kloon van het systeem, RL geprobeerd. Die migratie scripts werkte feilloos. Wellicht heb je daar minder last van als je alles vanaf scratch opbouwt.
En er is zelfs een image voor Raspberry Pi beschikbaar!
https://wiki.almalinux.org/documentation/raspberry-pi.html
Ik gebruikte Rocky als desktop en ben nadat Rhel achter een paywall werd gezet op Oracle overgestapt.

Ik vraag me af waarom niemand deze distro overweegt.
De grote reden om een Oracle operating systeem te draaien is in de regel dat je ook Oracle software draait.

Zeker voor iedereen die bij RedHat weg gaat vanwege de licentie structuur, paywall of andere financiële zaken is Oracle software inclusief Oracle Linux alleen maar 'erger'. Misschien niet nu direct maar Oracle heeft met licenties en omstreken zo ook haar reputatie. Kijk bijvoorbeeld naar alle software die ze in beheer heeft gekregen met de overname (redding) van Sun Microsystems.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.