Software-update: VMware Fusion 13.0.0

VMware Fusion logo (75 pix) VMware heeft versie 13.0.0 van Fusion uitgebracht. Fusion is voor macOS wat Workstation Pro en Workstation Player zijn voor Windows en Linux. Het programma maakt het mogelijk om virtuele machines aan te maken op macOS-machines. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld Windows, Linux of Solaris naast het bestaande besturingssysteem te draaien. Nieuw in versie 13 is onder meer dat het programma nu ook op een met een Arm-processor uitgeruste machine werkt. Verder is er een virtuele TPM 2.0-module, wat ondersteuning voor onder meer Windows 11 en Windows Server 2022 mogelijk maakt, en is er ondersteuning voor OpenGL 4.3 en Windows Display Driver Model 1.2.

What's New
 • New Guest Operating System Support
  • Microsoft Windows 11
  • Microsoft Windows Server 2022
  • RHEL 9
  • Debian 11.x
  • Ubuntu 22.04
 • Support for Apple Silicon Mac: Fusion now supports running Arm virtual machines on Apple Silicon Macs
 • Universal Package for x86 and Apple Silicon: A single universal package (.dmg) is provided for both Intel and Apple Silicon Macs.
 • New Virtual Trusted Platform Module 2.0: Fusion now offers a virtual Trusted Platform Module (version 2.0) device to support Windows 11 and other operating systems that require a TPM.
 • New Full or Fast Encryption features: You can now choose between security (Full) and performance (Fast) options for encryption.
 • Improved Graphics Support: OpenGL 4.3: Fusion now supports OpenGL 4.3 for Windows and Linux on Intel Macs as well as in Linux arm64 virtual machines on Apple Silicon Macs.
 • Support for WDDM 1.2: Fusion now supports WDDM (Windows Display Driver Model) version 1.2 for virtual machines.
 • Support for vSphere 8 and ESXi 8: In addition to standard power operations for ESXi hosts, Fusion 13 also supports:
  • Connect to ESXi 8 Hosts or vCenter Server 8
  • Upload or Download VMs between ESXi and Fusion (Intel Macs only at this time)
  • Create a new VM on a remote server from the local desktop

Versienummer 13.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen macOS
Website VMWare
Download https://vmware.com/go/getfusion
Bestandsgrootte 672,00MB
Licentietype Betaald

Reacties (28)

28
28
21
1
0
0
Wijzig sortering
Heeft de Mac geen ingebouwde virtualisatie zoals Linux heeft met KVM en Qemu?
De Mac heeft ingebouwde virtualisatie, but good luck with that:
https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10002/
;-)

KVM en Qemu zijn niet ingebouwde virtualisatie, je zal nog steeds de packages moeten downloaden/installeren. En maakt het dan uit of je de ene of de andere virtualisatie software gebruikt? Sure een KVM en Qemu zijn gratis, maar probeer maar eens effe vlot (zonder het te googlen) een TPM 2.0 en/of secure-boot/UEFI in te stellen...

Een VMWare fusion player is gratis voor persoonlijk gebruik en betaald voor zakelijk gebruik. Hoe snel verdien je of je baas die €135/€180 terug door gewoon minder geneuzel met VMs, virtual networks, etc.? En elke ~13 maanden een upgrade van €70/€90, je kan momenteel zelfs de 11 versie nog upgraden, dus eens in de 26 maanden zou je mee weg kunnen komen als je de nieuwe versie niets vind...

Ik heb in juni 2020 VMware Workstation Pro 15.5 gekocht, in september dat jaar nog de upgrade naar v. 16 gekocht en nu ga ik naar v. 17 en kan ik weer een jaar of twee verder. Kosten bij elkaar ~€370 (ex. btw.), dat zal zich vertalen naar €90-€120 per jaar, wat echt wel vlot is terugverdiend gezien ik de laatste 2.5 jaar heel veel (verschillende) VMs heb gebouwd! Maar als je kan lezen en schrijven met KVM/Quemu/etc. dan is inderdaad de vraag waarom je wat anders zou gaan gebruiken als je huidige oplossing kan wat je wil...

Persoonlijk ben ik geen fan van de gratis te installeren Hyper-V oplossing in Windows...

Edit: foutje aangepast.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 19 november 2022 22:46]

Ik in 2020 Fusion 12 en nu pas weer vernieuwen naar 13 tegen €99. €50/jaar, prima te hachelen.

Maar Player is graties voor iedereen, betalen is enkel nodig voor de uitgebreide featureset. En perpetual! Bij de concurrent wordt je gedwongen een peperduur jaarlijks abonnement te nemen en als je niet vernieuwt stopt de software met werken. Ik ben heel blij dat VMWare zo’n ruk model niet nastreeft.
Maar Player is graties voor iedereen, betalen is enkel nodig voor de uitgebreide featureset.
Nope, voor commercieel gebruik (dus zakelijk) is een betaalde licentie nodig. Dus niet gratis voor iedereen.

Bron:
https://store-nl.vmware.com/fusion_buy_dual#GS
https://www.vmware.com/nl/products/fusion.html (zie FAQ)
Wij hebben op kantoor www.vmug.com licenties... dit werkt echt perfect.. dit is geweldig om een Test omgeving op te zetten, en raad ik iedere professionele organisatie aan.
Het kost je een bedrag per jaar... maar je hebt echt toegang tot alles van VMware, om zo kennis op te doen en gewoon te bekijken wat doet dit met je omgeving als je overgaat naar nieuwe versies, uiteraard is dit niet voor je productie!

En ook kan je hier je vragen kwijt in een zeer goed forum, waar veel experts verzameld zijn.

Helaas zit fusion 13 er nog niet in vandaag.. maar heb bericht dat dit vanaf volgende week ook bij staat in het lijstje.
Als je ooit een seconde met QEMU en VMware hebt gewerkt, is al snel duidelijk dat deze twee apparaten in een totaal andere orde van grootte werken. Het enige dat overlapt, is dat ze toevallig iets doen met "virtualisatie".
Dat is een lekker duidelijke opmerking...

Sinds wanneer zijn QEMU of VMware 'apparaten'? Dat is toch echt software....
En het is me ook geheel niet duidelijk waar, volgens jou, de ene of de ander geschikt voor is...

In dit draadje zie je al mensen die QEMU kennelijk als lokale VM software gebruiken (zie OP), andere gebruiken het om hun Linux datacenter te draaien. Maar ik (en velen met mij) gebruiken VMware Workstation/Fusion op hun workstations voor oa. testing, andere draaien hun hele datacenter op VMware... En wie het waarvoor gebruikt verschild.
Interesse vraag; wat is de use-case hiervoor? Wanneer zou je op een Apple een virtualisatie willen met daarop bv Windows Server?
Als je alleen een Mac hebt en je wilt je server software testen op een ARM versie van windows server dan is het wel handig
Ik kan hier wel 1000 redenen voor geven, maar in professionele zin:
- Als je voor een klant een windows of Linux applicatie schrijft.
- Virtualiseren van server instanties die alleen op Linux draaien.
- Virtualiseren van test database servers zonder je eigen systeem te vervuilen.

Daarnaast kan je snapshots maken om terug te gaan naar een specifiek punt in de tijd zodat je installaties makkelijk kan reverten.
Bedankt voor je reactie, ik snap de behoefte van het virtualiseren zeker wel. Zelf draai ik Windows Server virtueel op esxi. Maar ik bedoel hier meer specifiek de use-case vanaf Apple. Misschien naïef van mij hoor maar ik heb het idee dat dát nogal een niche markt is en dat het gros van de virtualisaties/benchmarks via Windows, Linux of ESXi-achtige omgevingen gaan.
Eerlijk gezegd nooit zo in verdiept in Virtual Machines maar op zich wel interessant dat er dan nu ook ondersteuning voor ARM is. Als ik het goed begrijp is het dan dus ook mogelijk om op een tablet een VM te draaien ?

Excuses aan de pro's op VM gebied dat ik deze misschien domme vraag stel maar ik ben er gewoon niet bekend mee.
Je kan inderdaad Android virtualiseren met VMware of met andere virtualisaties
Dank je voor je antwoord.

Ik begrijp uit je antwoord dat je Android in een VM kan draaien maar waar ik meer op doelde was of je binnen Android een VM kan aanmaken om b.v. Windows te draaien. Maar volgens mij staat het antwoord al min of meer in het artikel want ik lees MacOS, Windows 10/11 en Linux. Ga er dan vanuit dat op ARM gebaseerde apparaten daar dan wel b.v. MacOS, Windows of Linux moet draaien.
Waarom zou je tegenwoordig nog betalen voor vmware?
Omdat je er dingen (sneller) mee kan doen die je in veel gratis VM software niet kan.
Daarnaast is verschillende VM software gratis voor persoonlijk gebruik en niet voor zakelijk gebruik.

Ik kan natuurlijk zakelijk gaan prutten met de ingebakken hypervisor in Windows, maar ik kan dat veel sneller in VMware Workstation Pro. Voor Mac (waar Fusion voor is) is/was het nog lastiger...
Voor zover ik kan zien is er nog altijd een gratis VMware Fusion licentie voor "personal use".
Sinds enkele releases bestaat zo'n gratis licentie. (Daarvoor was het nooit gratis.)
Die gebruik ik ook. Het lukte me vandaag echter niet een key te genereren. Geprobeerd in verschillende browsers. Ik werk nu met de “30 dagen gratis” en ga het volgende week nog een keer proberen.

[edit] Ik vermoed dat het probleem is dat VMWare Fusion 13 nog niet bekend gemaakt is in Customer Connect. Dat zal in de komende werkdagen wel gaan gebeuren.

[Reactie gewijzigd door siebrand op 19 november 2022 22:29]

Ik ben niet zo'n early adopter.
Versies met een "0" er in zijn voor mij een waarschuwing om ze links te laten liggen. 13.0.0 heeft zelfs twee keer een 0, dus voor mij nog even een no-go.
(Ik heb ook nog net een Macbook pro uit de laatste reeds met Intel processor. En die kan hopelijk nog wel minstens 5 jaar mee...)
hardwarematig wellicht wel alleen softwaretechnisch kom je in de problemen. met die tempo van OS versies worden de intel-based machines over 2 jaar niet meer bijgewerkt met het laatste MacOS

en alleen de laatste versies krijgen security updates.
Ik bllijf met versies altijd minimaal een half jaar achter, en in elk geval de een-na-laatste major versie krijgt altijd nog verschillende security updates. Over een half jaar zal ik misschien naar Ventura over gaan. Dan is third-party software, zoals VMware, maar ook Microsoft Office en dergelijke, ook goed aangepast aan Ventura. Mijn ervaring met third-party software vlak na een major release van Mac OS is op z'n zachtst gezegd matig. Niet de eerste willen zijn loont bijna altijd.
Waarom niet? Er zijn genoeg bedrijven die hun virtualisatie via VMware doen.
Meestal ESXi, baremetal hypervisor.
ESXi is gratis maar als je ook maar een beetje meer wilt moet je gaan betalen voor vsphere en dat wordt een stuk duurder na de overname door Broadcom.
Ook al is ESXi gratis, je moet nog steeds voor VMware workstation betalen. Alleen ESXi is leuk voor thuis, maar in een professionele omgeving wil je zeker vsphere gebruiken voor het management.
Ik heb de afgelopen 15 jaar heel wat ESXi (free) installaties gezien (en een aantal zelf gedaan) bij en voor kleine MKB waarbij er gewoon geen budget was voor (veel) meer. Die zijn ook prima te beheren zonder vsphere, maar je moet wel goed weten hoe wat waar ingesteld staat (documentatie), zolang daar niet heel op veel veranderd op de VM laag is dat eigenlijk niet eens zo een groot issue.

Over de jaren is de licentie structuur bij VMware meerdere keren veranderd, met ook de prijzen. Iets als een VMware vSphere Essentials Kit is tegenwoordig geprijsd dat dit een no-brainer is als je 2-3 fysieke ESXi servers wil gaan beheren. Als je echter zaken wil als High Availability dan zal je echt een heel stuk dieper in die buidel moeten tasten en dergelijke oplossingen vielen vaak ver buiten het budget van de kleine MKB en voor de oplossingen waar dat wel nodig was, was een hosted/cloud solution vaak alsnog goedkoper...
Voor echte omgevingen is dat inderdaad wat mij betreft de way to go. Een host installeren puur om Workstation/Fusion op te draaien en dan dáár weer je VM's in slaat namelijk nergens op aangezien we ESXi hebben, al heb ik het in praktijk wel gezien. Bleek vaak dat ze niet wisten dat er meer mogelijkheden waren, naast het 'gelijke alternatief' Virtualbox.
N

[Reactie gewijzigd door frankvanes op 20 november 2022 20:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee