Sure, dat er ergens hardware staat, mag genoeglijk bekend zijn.
En dat je in principe de ene set aan uitdagingen van beheer van een datacenter voor een hele nieuwe inruilt. Wat dat betreft werd/worden de beloftes van Cloud wat overdreven.
Maar door de opkomst van Cloud en met name de "Cloud Native" technologie die de flexbiliteit van "andermans computer" biedt, moet je niet onderschatten.
De komst van virtualisatie rond de millenniumwisseling gaf voornamelijk meer flexibiliteit aan infra- en systeembeheerders. Er veranderde fundamenteel niet veel aan de setup en ontwikkeling van software. De standaard-architectuur was nog steeds Server met OS, wat middleware en daarop een applicatie, dus zoiets als
LAMP of
WIMP.
Als je dan bij een hosting provider/Cloud provider een VM opspint en die stack installeert, dan is er inderdaad weinig verschil tussen het traditionele datacenter en zo'n "andermans computer", behalve de kostenplaats.
Maar als je dat doet, loop je wel de kans nu in de achterhoede te geraken (of al te zijn). Want in plaats van server-virtualisatie, ligt de focus nu op app-virtualisatie/containerisatie. Applicaties worden verpakt met een eigen image en draaien niet meer op een server, maar in een 'container runtime'.
Lekker spannend zou je zeggen, en het verschuift dan toch vooral de uitdagingen van deployment weg van beheer ten koste van een klein beetje meer moeite aan ontwikkelwerk?
Inderdaad. Ontwikkelaars hoeven zich stukken minder zorgen te maken over de eigenaardigheden van de doelomgeving, dus kunnen veel vaker/makkelijker releases doen en beheerders hebben minder werk aan deployments en troubleshooting, maar kunnen zich gewoon bezig houden met de infra en capaciteitsmanagement.
Maar wacht even: infra en capaciteitsmanagement, dat is nou net wat de Cloud biedt met een paar muisklikken, toch? Of een paar API-calls.
En daarom verandert het IT-landschap nu radicaal. In plaats van de traditionele "beheerders" en "ontwikkelaars", zie je nu Site Reliability Engineers (infra/capaciteit- & toolingsautomatiseerders) en DevOps Engineers (ontwikkelaars die niet alleen code schrijven, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor de produktieomgeving).
Ook zie je dat de non-applicatieve middleware, zoals databases, met een rap tempo naar SaaS gaan. Waarom zou je zelf je eigen database-server beheren, als je ook een managed dienst kan afnemen, waar vergroten van de capaciteit slechts een muisklik (en een credit card afschrijving) vergt? Dat is echt een "Cloud" meerwaarde.
[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:02]