Software-update: AlmaLinux 8.7

AlmaLinux logo (79 pix)CloudLinux heeft versie 8.7 van AlmaLinux uitgebracht. AlmaLinux is net als Rocky Linux een van de nieuwkomers die in het gat is gesprongen dat CentOS heeft achtergelaten. Door het grote aantal sponsors lijkt AlmaLinux ook wel een blijvertje te zijn. De release notes voor deze uitgave kunnen hier worden gevonden. Dit is de aankondiging voor deze uitgave van AlmaLinux:

Release Notes and More Information

AlmaLinux 8.7 Stable provides a more stable foundation for open hybrid cloud innovation, new enhancements and features to deliver workloads, applications and services for multiple environments more efficiently, security features and updates for risk reduction and better compliance maintenance.

New automation and management functionality is provided to make additional manual task automation, performing standard deployment processes at scale easier and to simplify day-to-day system management. These enhancements include adding several system roles and the web console new options and features. As for containers, Sigstore technology was built into the container tooling.

You can read more about this release by checking out the Release Notes.

AlmaLinux

Versienummer 8.7
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website CloudLinux
Download https://mirrors.almalinux.org/isos.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-11-2022 • 19:14

42

Bron: CloudLinux

Update-historie

28-05 AlmaLinux OS 10.0 15
21-05 AlmaLinux 9.6 3
19-11 AlmaLinux 9.5 13
05-'24 AlmaLinux 8.10 27
05-'24 AlmaLinux 9.4 32
11-'23 AlmaLinux 8.9 0
11-'23 AlmaLinux 9.3 27
05-'23 AlmaLinux 9.2 20
11-'22 AlmaLinux 9.1 21
11-'22 AlmaLinux 8.7 42
Meer historie

Reacties (42)

42
41
20
1
0
11
Wijzig sortering
Over clouds gesproken, ik dacht dat deze marketing term al uitgestorven was.

THERE IS NO CLOUD: It’s just someone else’s computer
Sure, dat er ergens hardware staat, mag genoeglijk bekend zijn.

En dat je in principe de ene set aan uitdagingen van beheer van een datacenter voor een hele nieuwe inruilt. Wat dat betreft werd/worden de beloftes van Cloud wat overdreven.

Maar door de opkomst van Cloud en met name de "Cloud Native" technologie die de flexbiliteit van "andermans computer" biedt, moet je niet onderschatten.

De komst van virtualisatie rond de millenniumwisseling gaf voornamelijk meer flexibiliteit aan infra- en systeembeheerders. Er veranderde fundamenteel niet veel aan de setup en ontwikkeling van software. De standaard-architectuur was nog steeds Server met OS, wat middleware en daarop een applicatie, dus zoiets als LAMP of WIMP.

Als je dan bij een hosting provider/Cloud provider een VM opspint en die stack installeert, dan is er inderdaad weinig verschil tussen het traditionele datacenter en zo'n "andermans computer", behalve de kostenplaats.

Maar als je dat doet, loop je wel de kans nu in de achterhoede te geraken (of al te zijn). Want in plaats van server-virtualisatie, ligt de focus nu op app-virtualisatie/containerisatie. Applicaties worden verpakt met een eigen image en draaien niet meer op een server, maar in een 'container runtime'.

Lekker spannend zou je zeggen, en het verschuift dan toch vooral de uitdagingen van deployment weg van beheer ten koste van een klein beetje meer moeite aan ontwikkelwerk?

Inderdaad. Ontwikkelaars hoeven zich stukken minder zorgen te maken over de eigenaardigheden van de doelomgeving, dus kunnen veel vaker/makkelijker releases doen en beheerders hebben minder werk aan deployments en troubleshooting, maar kunnen zich gewoon bezig houden met de infra en capaciteitsmanagement.

Maar wacht even: infra en capaciteitsmanagement, dat is nou net wat de Cloud biedt met een paar muisklikken, toch? Of een paar API-calls.

En daarom verandert het IT-landschap nu radicaal. In plaats van de traditionele "beheerders" en "ontwikkelaars", zie je nu Site Reliability Engineers (infra/capaciteit- & toolingsautomatiseerders) en DevOps Engineers (ontwikkelaars die niet alleen code schrijven, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor de produktieomgeving).

Ook zie je dat de non-applicatieve middleware, zoals databases, met een rap tempo naar SaaS gaan. Waarom zou je zelf je eigen database-server beheren, als je ook een managed dienst kan afnemen, waar vergroten van de capaciteit slechts een muisklik (en een credit card afschrijving) vergt? Dat is echt een "Cloud" meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:02]

Och…je ziet inmiddels alweer een verschuiving terug naar eigen datacenters. Voor startups en scale-ups is de cloud nog wel interessant. Voor grote bedrijven is de cloud een financieel en oncontroleerbaar gat geworden.
Je verteld het wel erg romantisch. Wanneer je een berg mensen dingen laat doen in de cloud is wel handig dat je een groep mensen hebt die snapt wat er onder water gebeurd. Het is leuk dat je iets kan starten met een API call maar als je te weinig kennis heb van hoe een 'Cloud' werkt dan eindig je met een mega hoge rekening.

In mijn ogen is een Cloud alleen interessant als je een zeer wisselende workload heb voor schalen. Anders lekker zelf doen met de juiste mensen. Zo ben jezelf in control en zijn storingen sneller verholpen.
Ja, maar probeer zelf maar eens service 99.999% uptime te garanderen met goede backups en security: Het zal een fameuze kluit geld en expertise kosten. Self hosten is leuk (doe ik zelf als hobby), maar verdomd lastig en kostelijk om het profssioneel goed te doen.
Welke cloud provider geeft die garantie wel?
Voorbeeld van AWS: https://aws.amazon.com/bl...ud-justice-public-safety/

5x9 principle is toch iets waar veel cloud providers naar streven? Ik denk bv. alleen al aan mijn mail-provider, google drive, onedrive voor bedrijven, ... . Daar betalen we dan ook voor en graag wil ik toch ook dat die secure zijn en gebackupped worden. Zoniet kan je het evengoed zelf doen ...
Maar je eerdere impliceert dat cloud providers 99.999% uptime garanderen:
Ja, maar probeer zelf maar eens service 99.999% uptime te garanderen
Echter garanderen de cloud providers geen 99.999% uptime garantie. Daar ging mijn reactie om.

[Reactie gewijzigd door c-nan op 22 juli 2024 16:02]

Hoezo is er geen cloud? Deze organisatie noemt zich toevallig cloudlinux. Dat zou zomaar iets te doen kunnen hebben met 'cloud-7' of 'cloud-9' of zo iets.

Aan de andere kant, in de tijd dat ik computertechniek en/of netwerktechniek studeerde maakten we mooie tekeningen voor het overzicht van wat we zelf bij elkaar verzonnen. Delen die we gewoon gebruikten zonder nadere specificatie, tekenden we als wolk in. Precies zoals een wolk is: mistig. Bij netwerken was het dan meestal een vaag tussenstuk, met het idee dat het verkeer er wel doorheen zou moeten komen.

Dus je hebt gelijk, het is gewoon hardware van iemand anders, maar het hoeft helemaal geen computer te zijn.

CloudLinux kan ook heel goed zo heten. What's in a name...
> THERE IS NO CLOUD: It’s just someone else’s computer
En dat is een gigantisch verouderde spreuk van mensen die niet snappen wat "de cloud" precies is
Of een uitspraak die wel degelijk klopt. Want van wie zijn die computers in de cloud? Niet van mij en niet van jou, dus van iemand anders.
Iets met een telefoon en de verouderde manier waarop dat werkt op tweakers. Alles wat markdown snapt doet het met > wel, dus ja
Ik ken almalinux meer als vervanger van centos en dan server based, en niet als een GUI clone van Ubuntu ... :+
Raar dat ze dan een GUI aanbieden... O-)
Waarom is dat raar? Vrijwel iedere Linux distributie biedt wel packages aan voor een grafische desktop, al zijn er wel grote verschillen in hoe goed gepolijst de desktopervaring is. Verder is AlmaLinux nog altijd een vervanger voor RHEL/CentOS en RHEL biedt naast een server installatie ook een workstation installatie aan, dus is het niet meer dan logisch dat AlmaLinux dat ook doet.
Waarom is dat raar?
Blijkbaar heb je emoticons uitstaan of heb je mijn dan wel de reactie boven die van mij niet goed gelezen, anders had je wel gesnapt dat het een grapje was. ;)
CentOS had ook de optie om een GUI te draaien, inclusief dezelfde GUI als in de screenshot. Alma doet hierin dus niets nieuws.
Vanwege de naam heb ik deze vraag: is dit net zoiets als Ubuntu Web en ChromeOS Flex of is het toch meer een gewoon desktop OS?

Als ik naar de screenshot kijk lijkt dat laatste het geval.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 16:02]

Het is een "volwaardig" (desktop) OS.
Volwaardig tussen aanhalingstekens omdat de definitie daarvan verder natuurlijk een beetje vaag is.

Ik ben het zelf gaan gebruiken als server OS in plaats van CentOS.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:02]

Het is min of meer een clone van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.
Dit is niet vergelijkbaar met Ubuntu Web of ChromeOS Flex.
Wat mij betreft is het meer geschikt voor servers dan voor de desktop.
Maar het is een volledige Linux distributie en je kunt het ook als desktop OS gebruiken.
Fedora is echter meer geschikt als desktop OS en de RHEL distributie is hier van afgeleid.

[Reactie gewijzigd door zalazar op 22 juli 2024 16:02]

Dit was een van de kandidaten die ik vorig jaar heb overwogen om Centos te vervangen in ons serverpark want daar moeten op een bepaald moment nog een paar C5 en C7’s uit; ik vond hem echter te nieuw en toen nog te onbekend dus we zijn na intern overleg toch maar voor Ubuntu Server LTS gegaan…
Deze, en Rocky, staan echter op m’n low-prio watchlist om in de gaten te houden in geval Ubuntu de redhat kant opgaat…

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 22 juli 2024 16:02]

AlmaLinux heeft overigens een tool ontwikkeld waarmee je CentOS 7 kan upgraden naar AlmaLinux 8 of Rocky Linux.
Goed om te weten - maar voor de komende jaren blijven we op Ubuntu Server LTS...
Lekker compacte server iso zonder al te veel meuk erin bevalt eigenlijk wel :)

Over een jaar of wat maar eens de 24.4 LTS evalueren en dan eens kijken hoe Alma/Rocy het ondertussen doen...
Ik heb nadat Rocky Linux 8 beschikbaar is gemaakt al mijn persoonlijke vpsen via het migratie script overgezet van CentOS 8 naar Rocky Linux 8 en het draait naar mijn opinie net zo goed als wat je van elke Rhel clone zou moeten verwachten. Het valt mij wel op de Alma Linux sneller is met het releasen van de minor versies dan Rocky Linux nadat die ze vrij gegeven zijn door Rhel.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 16:02]

Tijdens ons evaluatie moment waren die afgeleiden net uit en was het nog onzeker wat die ‘nieuwen’ gingen doen…
Maar het is goed om te weten dat ze ondertussen toch al hier en daar in productie draaien en goed bevallen.
Ik zat ook altijd op Ubuntu, maar werd een beetje simpel van maar 5 jaar LTS. Het is zelden dat bij release ik een nieuwe server optuig, dus dan haal je eerder 3-4 jaar uit de ondersteuning. Dus toen voor CentOS 8 gegaan want die ondersteuning t/m 2029 lonkte wel... Veel werk in gezet en toen nog geen jaar later zegt CentOS 'doei versie 8!'. Dat was wel even een stressmomentje :-).

Maar heb Ubuntu altijd fijn gevonden en nog steeds. Tegenwoordig hebben ze Ubuntu ESM, of dat heet nu Pro, en krijg je er nog 's 5 jaar bovenop de huidige ondersteuningsperiode van een LTS versie. Was voorheen volledig betaald (één gratis persoonlijke licentie), maar tegenwoordig met Pro is dat dus soepeler. Hadden ze dat eerder gedaan dan was ik waarschijnlijk gewoon bij Ubuntu blijven hangen.
Als ik vragen mag, waarom niet RHEL kiezen, of CentOS Stream? Voor een bedrijf is RHEL wel een slimme keuze eigelijk.
Er heerste wat ontevredenheid mbt de spontane wijzigingen in support voor C8 en de positie van Stream dus RH was niet zo populair op dat moment. Weinig mis met RHEL distro zelf natuurlijk maar uiteindelijk viel de keus op Ubuntu want onze applicaties bleken allemaal niet afhankelijk of ergens hard aan gebonden. Tevens was het een goede druk om al de installatie, hardening, etc… procedures en documentatie - de meeste van die dingen waren nog uit de tijd van C5 - nog eens goed na te lopen en bij te werken en/of sommige zaken te heroverwegen voor nieuwe servers.

Dus meerdere factoren maar je kunt het redelijk samenvatten als ‘de bezem erdoor halen’ :)

PS: nu ik er goed over nadenk, die procedures heb ik zelf nog grotendeels gemaakt in 2011 en hoewel ze meerdere audits overleefd hebben werkte ik toen bij een andere werkgever waar m’n huidige opdrachtgever een klant was; blijkt maar weer dat er in al die tijd niemand naar heeft gekeken…een keer de bezem erdoor was dus wel nodig.

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 22 juli 2024 16:02]

Ik heb voor Rocky Linux gekozen omdat ik geen zin in heb in verassingen met CentOS Stream waarbij ik het idee krijg dat er meer en grotere wijzigingen kunnen gebeuren en dus de kans groter is dat een update iets stuk zou maken. Ik installeer en configureer mijn vps en weet dan dat alles werkt. Ik update af en toe en verder heb ik er geen omkijken naar, dat durf ik niet zo snel te zeggen over iets als Stream wat rolling binnen zijn eigen major versie is maar misschien is dat meer een gevoel dan een feit maar ik neem het risico liever niet.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 16:02]

Dat is inderdaad een gevoel. Ik draai Stream op m'n vpsen en geen enkel probleem gehad tot nu toe .

Je kunt ook alleen security updates installeren met dnf, dat is misschien een extra vangnet voor je?
Goed om te weten, misschien dat ik er ooit nog is naar kijk. Maar hoe het is gegaan met CentOS heb ik niet echt zin om terug naar CentOS te gaan. Ben erg blij met Rocky en vind het toch wel fijn om een echte Rhel clone te draaien. Maar goed om te horen dat heb bij jou prima draait.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 16:02]

Punt is dat stream gewoon achterloopt kwa updates op rhel (en alma en rocky)
Bijvorbeeld als je stream 8 draait heb je nu nog kernel 4.18.0-408.el8.x86_64 terwijl daar een security update voor is (kernel 4.18.0-425.3.1.el8.x86_64)

https://access.redhat.com/security/cve/CVE-2021-3640
https://access.redhat.com/errata/RHSA-2022:7683

En zo zijn er meer packages.
Wat raar dat versie 9.0 al een tijd geleden (26-05-2022 • 21:24) hier besproken is: download: AlmaLinux 9.0
De ene is waarschijnlijk gebaseerd op RHEL 8 en de andere op RHEL 9.
Het volgende is te vinden in hun release notes: https://wiki.almalinux.org/release-notes/
AlmaLinux 9
Release Codename General Availability Date Kernel
9.0 Emerald Puma 26 May 2022 5.14.0-70.13.1
#AlmaLinux 8
Release Codename General Availability Date Kernel
8.7 Stone Smilodon 10 November 2022 4.18.0-425.3.1
8.6 Sky Tiger 12 May 2022 4.18.0-372.9.1

Is er een manier om dit in een tabel te zetten? HTML tabel maken?

[Reactie gewijzigd door DWattel op 22 juli 2024 16:02]

8 Is nog altijd relevant en wordt t/m 2029 voorzien van updates.
8.x krijgt nog tot 2029 updates, dus zo raar is het niet. Vind je een downloadartikel over een iOS 13- of Windows 10-update ook raar?
Wat is er mis met Red hat? zou juist mijn voorkeur hebben t.o.v. Ubuntu
Laten we zeggen dat de overname door ibm niet best is geweest voor de (groot/zakelijke) gebruiker, support is qua niveau achteruit aan het rennen en enkel verkrijgbaar na meermaals escaleren en een heel aantal producten is eol verklaard of gaat dat snel. De rhel software is op zich prima en stabiel, wil/heb je meer dan zijn er betere alternatieven te krijgen momenteel.
Met RedHat is niets mis. Ten opzichte van Ubuntu is RedHat de oer-vader van een distributie boom. Bij Ubuntu is Debian de oervader. In mijn ogen is het grootste verschil het paket formaat en de bijgaande tooling. Verder zijn er natuurlijk vele kleinere verschillen met nog veel meer invloed. Uiteindelijk levert het vergelijkbare gnu-linux installaties op die allemaal vergelijkbare gebruikers applicaties biedt.

Licentie technisch is het iets anders. Waar ubuntu in mijn ogen vrij bruikbaar is met mogelijke commerciële support is dat bij RedHat voor commerciëel gebruik net iets anders: Er hangt een ander prijskaartje aan. Hoe dat voor jou organisatie uit pakt mag je zelf uitzoeken.

CentOS en Fedora hebben beide hun ontstaan te danken aan het vercommercialiseren van RedHat. Ondertussen zijn die beide onderdeel van RedHat en is het concept van beide aangepast aan de wensen van RedHat. Daardoor zijn nu deze AlmaLinux en de ook genoemde RockyLinux ontstaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.