Software-update: AlmaLinux 9.0

AlmaLinux logo (79 pix)Net als Red Hat die Enterprise Linux versie 9.0 heeft uitgebracht is ook de CloudLinux met versie 9.0 van AlmaLinux gekomen. AlmaLinux is net als Rocky Linux een van de nieuwkomers die in het gat is gesprongen dat CentOS heeft achtergelaten. Door het grote aantal sponsors lijkt AlmaLinux ook wel een blijvertje te zijn. De releasenotes voor deze uitgave kunnen hier worden gevonden; dit is de aankondiging voor AlmaLinux versie 9.0:

AlmaLinux 9 Now Available!

Hello Community! The AlmaLinux OS Foundation is proud to announce general availability of AlmaLinux OS 9.0. AlmaLinux 9 supports the following 4 architectures providing full parity with upstream:

ISOs, Live Images, Cloud and Containers

Installation ISOs are nice but AlmaLinux has got you covered for so much more. We have begun updating the following images and those will be available shortly:

Release Notes and More Information

AlmaLinux OS 9.0 is based on upstream kernel version 5.14 and contains enhancements around cloud and container development and improvements to the web console (cockpit). This release also delivers enhancements for security and compliance, including additional security profiles, greatly improved SELinux performance and user authentication logs. Other various updates include Python 3.9, GCC 11 and the latest versions of LLVM, Rust and Go compilers to make modernizing the applications faster and easier. You can read more about it by checking out the Release Notes.

Visual Enhancements

We know some of y'all will be pleased to see a couple of new wallpapers available in this release. We've also kept the standard ones from AlmaLinux 8, to fit any mood :)

AlmaLinux 9

Versienummer 9.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website AlmaLinux
Download https://mirrors.almalinux.org/isos.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

26-05-2022 • 21:24

36

Bron: AlmaLinux

Update-historie

19-11 AlmaLinux 9.5 13
05-'24 AlmaLinux 8.10 27
05-'24 AlmaLinux 9.4 32
11-'23 AlmaLinux 8.9 0
11-'23 AlmaLinux 9.3 27
05-'23 AlmaLinux 9.2 20
11-'22 AlmaLinux 9.1 21
11-'22 AlmaLinux 8.7 42
05-'22 AlmaLinux 9.0 36
05-'22 AlmaLinux 8.6 32
Meer historie

Reacties (36)

36
35
18
0
0
3
Wijzig sortering
Hoewel ik denk dat de meeste mensen prima kunnen werken met CentOS Stream, als je zoekt naar een alternatief voor RHEL of CentOS oude stijl, dan is AlmaLinux wel een erg fijn alternatief. Goede support en communicty en zoals je kunt zien ook heel snel in het volgen van de officiele RHEL releases (de snelste denk ik).

Persoonlijk is mijn daily driver Fedora, maar mijn homelab is rijkelijk voorzien van Alma instances naast een aantal gratis RHEL dev licenses.
Wat mij opvalt bij transip is dat Alma in de dnf upgrade mee gaat in de versie nummers. Waarmee verschilt het dan met een stream release centos?
Bij Stream krijg je de updates continu, bij RHEL en Alma krijg je de updates in point releases.
CentOS Stream is wat de toekomstige versie van RHEL kan gaan worden.

AlmaLinux een source compile van RHEL, dus bug4bug identiek en volgt de point releases van RHEL. Eventuele bugs en fixes daarvoor die het Alma team vind, kunnen worden gesubmit in CentOS Stream, zodat ze daarna in RHEL en derivaten terecht kunnen komen.

CentOS zit voor RHEL, Alma er achter. Derhalve niet te vergelijken

Wat dat betreft is dit een gigvantisch verschil met vroeger, toen het heel moeilijk om bugfixes van buiten RedHat meegenomen gekregen te krijgen.
nou centos stream is gewoon afgeschreven voor stabiele productie omgevingen al is het maar dat je geen 1 op 1 gespiegeld meer is met stabiele redhat enterprise linux.
Je wilt geen server os in vorm van centos stream waar ze om de haverklap elke keer nieuwe tech in gaan stoppen dat is gewoon niet handig in een productie omgeving die stabiel moet blijven.
Daarom is almalinux gewoon een goede vervangen voor centos.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 22 juli 2024 20:34]

Ja en nee. Voor productie (server) omgevingen heb je gelijk, met als kanttekening dat CentOS Stream tussen Fedora en RHEL in zit. Het is dus niet zo dat je met CentOS Stream ineens allerlei willekeurig spul voor je kiezen krijgt. De 'spielerij' zit in Fedora, en als het daar blijkt goed te werken gaat het naar CentOS en daarna gaat het naar RHEL. Dus ja, het is niet RHEL maar nee, het is geen bleeding edge rolling distro.

Voor diegenen die een degelijke, RH achtige release zoeken die stabieler en minder cutting edge mag zijn als Fedora, is CentOS Stream een prima alternatief.

Voor server danwel enterprise linux waar support contracten gewenst zijn, altijd RHEL.

En als RHEL gewenst is, maar support contracten niet nodig, AlmaLinux

Naar mijn mening dan.
En als RHEL gewenst is, maar support contracten niet nodig, AlmaLinux
Nope, ook dan RHEL. Met de developer licentie (die anders genoemd had moeten worden) kun je 16 installaties doen in productie zonder dat je een supportcontract hoeft af te nemen.
Zit je wel met die beperking van 16. Tegenwoordig met virtualisatie zit je daar al vrij snel aan. Ik zou dan toch voor Alma gaan.

CentOS stream zou iedereen moeten boycotten. Kan me geen enkel scenario voorstellen waarbij iemand dat zou gebruiken.
Ik gebruik CentOS 8 Stream naar volle tevredenheid. Zeer stabiel platform en het allereerste platform waar bugfixes naartoe gaan. Ik denk dat er veel misverstanden zijn over CentOS 8 stream. CentOS 8 Stream = RHEL 8.x+1. Het allerlaatste voorstation voor iets in RHEL terecht komt, dus als je een stabiel platform wilt dat net iets meer up to date is dan RHEL is CentOS 8 Stream je vriend.
Ok, en waarom "ook dan" RHEL? Almalinux is een downstream op RHEL. Zelf gebruik ik naar volle tevredenheid Rocky Linux op mijn productie omgevingen.
Omdat de beweegredenen voor 99% van de mensen om CentOS (en nu Rocky of Alma) te gebruiken een financiële was, iets wat nu wegvalt nu je RHEL gratis kunt gebruiken, ook in productie.

Voordeel van alles hetzelfde is dat je *zeker* weet dat het werkt. Ik heb het met Rocky gehad dat een aantal zaken (Ansible gerelateerd) het simpelweg niet deden, met allerlei vage foutmeldingen.
Deze vage issues heb ik ook tijdelijk gehad. Had er (onder andere) mee te maken dat zowel Alma als Rocky niet als Redhat familie werden gezien in oudere versies van Ansible.
Met de nieuwste versie werkt het prima, of in ieder geval ik test tegen Alma en Rocky en beide werken precies gelijk
‘Ook dan’ is niet altijd mogelijk. Neem bv non-profit organisaties of onderwijs instellingen. Vaak is er maar heel weinig geld voor ict, laat staan licenties. Kennis is vaak wel ruim voorhanden. Alma linux is dan een prima alternatief voor bv Ubuntu server.

Voordeel van US is dan wel weer dat je de desktops van hetzelfde os kan voorzien en veel PhD-ware op Ubuntu ontwikkeld wordt.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 20:34]

Voor onderwijsinstellingen heeft Red Hat een speciale licentievorm ;-)
Niet al het onderwijs gaat via de grote instellingen, de kleintjes kunnen niet altijd van dat soort licenties gebruik maken ( al kon ik er nul info over vinden), dus doet er ff een linkje bij
Non profits kunnen gewoon de volle mep betalen en dan is alma linux een clear winner
Ik heb voor een kleintje gewerkt (2 scholen). Helaas heeft RHEL daar geen directe links over, het is een custom licentie model wat je kan krijgen door even met RHEL nederland te bellen.
nou centos stream is gewoon afgeschreven voor stabiele productie omgevingen al is het maar dat je geen 1 op 1 gespiegeld meer is met redhat enterprise linux.
Je wilt geen server os in vorm van centos stream waar ze om de haverklar elke keer nieuwe tech in gaan stoppen dat is gewoon niet handig in een productie omgeving .
Ik ken Centos stream niet, maar wat zou het probleem moeten zijn? Hardwaresupport gaat via kernel modules, dus dat is optioneel. Een kernel-update kan wel onverwachte problemen veroorzaken, maar dat lijkt me niet heel anders dan bij periodieke releases...
Centos stream is hardstikke stabiel. Het is maar een minor versie boven op rhel. Je krijgt alleen veel meer packages te updaten elke maand. Dat is wel in principe een hogere kans op verstoring.
Rocky of Alma zouden een continuïteit probleem kunnne hebben. Daarnaast is er geen fatsoenlijke patch rapportage beschikbaar, wat een eis is voor grote bedrijven. Ik weet niet of een combinatie met Foreman dat biedt.
Ik gebruik zelf ook AlmaLinux voor de virtualisatie host en ben er na jaren CentOS te hebben gebruikt ook zeer tevreden mee. Verder ook enkele OpenSUSE virtuele machines welke ook gewoon doen wat ze moeten doen.

Wat RedHat developer licentie betreft ben ik al eens onaangenaam verrast omdat mijn subscriptie verlengt moest worden, volgens mij moet je dit elk jaar doen om te kunnen blijven updaten. Niet heel erg maar wel lastig als je systeem meerdere virtuele machines draait. Ook CentOS stream valt hiervoor af vanwege de update frequentie.
AlmaLinux 8 heeft support tot in 2029. Geldt voor Versie 9 ook weer 10 jaar, dus 2032?
Tja had CentOS ook. Maar toen was het ineens weg. Dus in hoeverre kan je het vertrouwen van een nieuwkomer?
De “nieuwkomer” (deze gasten hebben al tig jaar ervaring he?) heeft in ieder geval geen druk van een groot bedrijf als IBM om iedereen te naaien. Bij Alma is het ook vrij onwaarschijnlijk dat het team uit elkaar zal vallen en verkopen gaan ze ook niet doen; dat zou eerder met Rocky gebeuren, al denk ik niet dat hij die fout nog een keer zal maken. Kortom: het team achter deze distros is al jaren betrouwbaar gebleken en ze hebben er zelf belang bij, ik heb er alle vertrouwen in dat ze het wel waar gaan maken. Het liefst had ik Alma en Rocky in één distro zien consolideren en het team een joint-effort; maar goed. Wat concurrentie is ook niet perse slecht.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 20:34]

Anoniem: 454358 @WhatsappHack27 mei 2022 08:41
Ik ken het team niet, maar het is wel vaker gebeurt als iets succesvol wordt er mensen zichzelf wat teveel eer toekennen en er weer een vork komt.
Voor mij is alleen betaalde support een echte zekerheid, bij al die distros, tja, soms gaat het goed.
AlmaLinux is opgericht door CloudLinux, een commerciële EL die jaarlijks veel geld pompt in AlmaLinux. AlmaLinux is een opzichzelfstaand iets en een non-profit organisatie, verkopen zoals bij CentOS is gebeurd kan daarom al niet. Voor RockyLinux is die optie er nog altijd wél, wat ik gezien de CentOS geschiedenis zorgelijk vind.
“Wat ik gezien de CentOS geschiedenis zorgelijk vind.”

Vooral omdat het van precies dezelfde sjaak is.
Nou, dat dus :-).
Ik ben niet bekend met ze. Ik gebruikte overal CentOS op alles wat headless is en ben vorig jaar een beetje overhaast naar een minimal Ubuntu installatie gegaan, maar ben niet echt een fan van Ubuntu. Ook irritant dat alles net iets anders werkt dan je 10+ jaar gewend bent.

Volgende installatie toch maar even naar deze distro kijken, hoop dat het een blijvertje is dan.
Overstappen op andere Red Hat-afgeleiden is geen probleem. Als AlmaLinux wegvalt dan kun je vrij eenvoudig overstappen op Rocky Linux zonder herinstallatie.
Zoiets heb ik nog nooit gedaan zonder herinstallatie. Wat doe je dan, alleen repositories veranderen voor de updates?
Ja, en daarna de pakketten herinstalleren of opwaarderen. Zowel AlmaLinux als Rocky Linux hebben hier scripts voor. Van tevoren een reservekopie van alle gegevens maken valt natuurlijk wel aan te raden.

Op internet staan er wel artikelen over. Hier een voorbeeld van CentOS 8 naar Rocky Linux 8: https://www.tecmint.com/migrate-centos-8-to-rocky-linux/
Ah dankjewel, weer iets wijzer geworden. Ik draai tegenwoordig sowieso alles onder ProxMox, dus ik backup elke scheet met een klik :)
Om een kernel panic te voorkomen met AlmaLinux 9:
zet in proxmox het cpu type op 'host' en niet op default kvm64
Tnx voor de headsup. Bespaart mij weer een paar uurtjes uitzoeken.
Ik ben toen het nieuws uit kwam dat CentOS 8 niet verder ging over gegaan naar Springdale Linux 8 over gegaan zonder opnieuw te installeren op meerdere systemen. Als ik het goed herinner heb ik toen zo iets gedaan:
1. De volgende Springdale Linux packages gedownload:
springdale-core
springdale-appstream
springdale-release
springdale-repos
centos-logos-httpd
springdale-gpg-keys

2. De CentOS varianten verwijderd:
rpm -e --nodeps centos-core centos-appstream centos-release centos-repos centos-logos-httpd centos-gpg-keys

3. yum clean all
4. Vervolgens de Springdale Linux varianten van die eerder genoemde packages geïnstalleerd.
5. yum distro-sync
6. Vervolgens rebooten en klaar

Het enige waar je wel rekening mee moet houden dat als je een efi boot systeem hebt dat efi boot stuk gaat dus voor het rebooten dat nog even fiksen. Ik dit voor drie systemen gedaan en het enige waar ik toen tegen aangelopen was dat efi boot stuk was gegaan. Volgens mij had ik dat gefikst door opnieuw "grub2-efi en shim" te installeren uit de Springdale Linux repos en vervolgens een nieuwe grub configuratie aangemaakt.
1. yum reinstall grub2-efi shim
2. grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/redhat/grub.cfg

Toen Rocky Linux kwam heb ik toen wel het officiële migratie script gebruikt die ze aanbieden en dat ging ook zonder problemen. Dus het is prima te doen om van de ene Rhel clone over te gaan naar de andere.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 20:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.