Software-update: PeaZip 8.8.0

PeaZip logo (75 pix) Versie 8.8.0 van PeaZip is verschenen. Dit archiveringsprogramma wordt onder een opensourcelicentie beschikbaar gesteld, en downloads zijn beschikbaar voor Windows en Linux. Het programma wil zich van de concurrentie onderscheiden door zich te specialiseren in veiligheid. Het versleutelen van data is dan ook een van de voornaamste functies van het eigen pea-formaat. PeaZip kan 7z-, bz2-, gz-, paq/lpaq-, pea-, quad-, tar-, upx- en zip-bestanden creëren, en diverse bestandsformaten uitpakken, waaronder ace, arj, cab, deb, iso, lha, rar en rpm. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

PeaZip 8.8.0 release notes
 • PeaZip 8.8.0 release completes the evolution of the GUI started in previous releases, providing more customization options to better integrate the application in different environments.
 • It is now possible to automatically test archives after creation, and to propagate Zone.Identifier stream on Windows when extracting archives.
 • TAR format support was improved, with option to follow pax or gnu standard, and to save owner/group ids and names (on Linux).
 • Updated backends: 7z 22.01, Pea 1.09.

PeaZip 7.5.0

Versienummer 8.8.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website PeaZip
Download https://github.com/peazip/PeaZip/releases/tag/8.8.0
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-08-2022 • 11:26

15 Linkedin

Bron: PeaZip

Update-historie

26-02 PeaZip 9.1.0 4
18-12 PeaZip 9.0.0 2
09-10 PeaZip 8.9.0 24
20-08 PeaZip 8.8.0 15
25-06 PeaZip 8.7.0 4
04-'22 PeaZip 8.6.0 9
02-'22 PeaZip 8.5.0 15
12-'21 PeaZip 8.4.0 0
11-'21 PeaZip 8.3.0 3
09-'21 PeaZip 8.2.0 0
Meer historie

Reacties (15)

15
15
15
1
0
0
Wijzig sortering
n.a.v. discussie in de peazip-850 aankonding op tweakers:
@Qalo
Waarom zou je Peazip op Linux willen?
omdat het protable & GPL is? Omdat het meerdere features bevat?

@beerse
Onder linux gebruik ik voor inpakken overigens al 30 jaar en nog steeds gzip, meestal in combinatie met tar.
Je archiveert met .tar en evt. compress je. Uitpakken doe je dan met deflate. Browsers compressen sowiezo headers met gzip (dankzij Apache). Door de invloed van OS'ses, browsers en App Stores is de meeste data sowiesoe encrypted. En dan heb je nog de hele industry, met het professionele stuk met veel encrypted verkeer tussen ISP's, o.a. de POSIX-standaard maar ook het FIPS-programma.
Probeer in een powershell window maar eens het commando 'ls', de unix/linux tegenhanger van het dos commando 'dir'.
Ja, en deze ervaring wordt echt beter als je Rust tooltjes gaat gebruiken. Op GNU/Linux heb je zelfs geen Powershell nodig.
Ik gebruik nog steeds de workflows uit mijn eerste Shell menu, toen ik o.a. custom versies van DOS 3.11/4.01/6.22 op een EGA scherm draaide, evt. vanaf één enkele 3.5" 1,44MB floppy, en allerlei commands aan kan roepen met extra parameters, bv. bij het commando's 'dir', de opmaak via /p en/of /w (resp. Pagina-weergave aka Pause or Scroll & Wide-view, for 3-column layout) toevoegen. Extra tooltjes zoals tree maakt de experience erg aangenaam en klikbaar.

En @Stromboli uit peazip-790.
256-bit AES met KDF is de best!
Zeker een goede keus maar o.a. folder & file-handling kan altijd verbeterd worden.

From: https://social.msdn.micro...th-pbkdf2?forum=wpdevelop
in Windows Phone 8, The System.Security.Cryptography.Rfc2898DeriveBytes class only seems to support key size of 32 because whenever I try to use the Rfc2898DeriveBytes GetBytes method with a value of 256, it crashes with 'Specified key is not a valid size for this algorithm' error message.

The System.Security.Cryptography.AesManaged returns the following key and block size

aes.KeySize = aes.LegalKeySizes[0].MaxSize; // returns 256
aes.BlockSize = aes.LegalBlockSizes[0].MaxSize; // return 128

Without the key size 256 and IV size 128, I can't build compatibility between my Windows 8 app and Windows phone app.

Has anybody implemented PBKDF2 based AES for symmetric encryption in Windows Phone 8 with a 256 bit key? If yes any help will be greatly appreciated.

Is there any other class in WP8 other than System.Security.Cryptography.Rfc2898DeriveBytes which returns a 256 bit key for PBKDF2?

A 32 bit key is weak and can be cracked.
2nd URL: https://social.msdn.micro...th-pbkdf2?forum=wpdevelop

@MicGlou from peazip-860
from @peazip
In Microsoft Store appeared unofficial re-packages of PeaZip, which have added dialogue ads, help/update links hijacked to unrelated websites, aggressive requests to rate the app, etc...

ref: https://community.ccleane...3-peazip-with-open-candy/
Microsoft heeft de oude ZIP encryptie specificatie gepakt voor implementatie in Windows. Windows 10 heeft tar.exe, een clone van de originele GNU/Linux Tape Archiver, die een compressor/backend zoals zip of gzip gebruikt.

ZIP programma's zoals PeaZip gebruiken ook op AES gebaseerde encryptie.

Als je enkel een browser gebruikt, dan kan je ook eens checken naar nanaozip / NanaZip: https://github.com/M2Team/NanaZip
een light-fork van 7zip, met ondersteuning voor minder formaten en vervangt de shell-integratie met een inpak-wizard.

Peazip biedt meer, zoals de smart extract (checkt of bestanden in archief in een folder staan) feature, een password manager, secure delete, hex preview e.a.. Handig is ook de mogelijkheid om externe programma's aan te roepen, zoals ZPAQ.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 augustus 2022 15:56]

n.a.v. discussie in de peazip-850 aankonding op tweakers:
@Qalo

Waarom zou je Peazip op Linux willen?

omdat het protable & GPL is? Omdat het meerdere features bevat?
Ik vroeg me dit af omdat hetgeen jij beschrijft als features, deze ook gewoon onder de standaard archiefbeheerders onder Linux is terug te vinden. Met andere woorden: de features zijn al gewoon standaard aanwezig onder Linux. PeaZip is een leuke tool onder Windows en heeft daar heus wel wat meerwaarde ten opzichte van de standaard in- en uitpakfuncties onder dat besturingssysteem. Maar onder Linux is het "één-van-de-zovele" archiefbeheerders die allemaal ongeveer hetzelfde kunnen. En dan heb ik het over FileRoller, Ark, Engrampa, Xarchiver etc.

Vandaar mijn vraag dus... ;)
[...]

Ik vroeg me dit af omdat hetgeen jij beschrijft als features, deze ook gewoon onder de standaard archiefbeheerders onder Linux is terug te vinden.
Bulkzooi noemt het ook het argument "portable". Ark werkt met wat moeite nog wel op macOS en Windows, maar File Roller, Deepin Archiefbeheer, LXQt Archiver, etc. (óók standaard Linux-archiefbeheerders) niet. Portable is dus nog een goed argument. (Zeg ik overigens als Linux-gebruiker die PeaZip niet gebruikt.)
PeaZip is een leuke tool onder Windows en heeft daar heus wel wat meerwaarde ten opzichte van de standaard in- en uitpakfuncties onder dat besturingssysteem.
Ook meerwaarde tov andere
Windows compressie apps, zoals WinRAR en 7zip.

Naast portable, Peazip heeft ook een goede architectuur, met meerdere backends, waardoor dit mogelijk is:
PeaZip kan 7z-, bz2-, gz-, paq/lpaq-, pea-, quad-, tar-, upx- en zip-bestanden creëren, en diverse bestandsformaten uitpakken, waaronder ace, arj, cab, deb, iso, lha, rar en rpm.
En qua GNU/Linux
Ik vroeg me dit af omdat hetgeen jij beschrijft als features, deze ook gewoon onder de standaard archiefbeheerders onder Linux is terug te vinden. Met andere woorden: de features zijn al gewoon standaard aanwezig onder Linux.

Onder Linux is het "één-van-de-zovele" archiefbeheerders die allemaal ongeveer hetzelfde kunnen. En dan heb ik het over FileRoller, Ark, Engrampa, Xarchiver etc.
Vandaar mijn voorkeur voor .tar en deflate. En dat is overigens niet enkel mijn voorkeur; er zijn hele distro's op gebaseerd, (o.a. the Arch Installers, zoals Mandrake/Mandriva)

Weet je zeker dat op GNU/Linux archiefbeerders alle features ondersteunen die Peazip op Windows ondersteund?

Nog ff over die architecture van Peazip, wat ik tegen MacGlue typte:
Microsoft heeft de oude ZIP encryptie specificatie gepakt voor implementatie in Windows. Windows 10 heeft tar.exe, een clone van de originele GNU/Linux Tape Archiver, die een compressor/backend zoals zip of gzip gebruikt.
Kijk, tar.exe kan natuurlijk nooit winnen van .tar op GNU/Linux.

Cc:@TheVivaldi

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 21 augustus 2022 18:52]

Ik gebruik het ook om op een snelle en gemakkelijke manier (tijdelijke) back-ups van folders te maken. Er zit een optie in die datum en tijd automatisch aan de bestandsnaam van het compressiebestand toevoegt.

[Reactie gewijzigd door jbijnens op 21 augustus 2022 11:06]

Ik gebruik het ook om op een snelle en gemakkelijke manier (tijdelijke) back-ups van folders te maken. Er zit een optie in die datum en tijd automatisch aan de bestandsnaam van het compressiebestand toevoegt.
Ja goeie; ik vindt nummereeksen een belangrijke feature voor elke app die kan saven en ik denk ook dat zulke features uniform op OS level aanwezig dienen te zijn.

Maar dat komt wsl door mijn beroepsmatige achtergrond, waarbij het systeem sluitend dient te zijn.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 21 augustus 2022 20:47]

Kent iemand een betere allround archive manager voor Windows?

Deze is wel lekker: portable, GPL-licentie, ARC & 7-Zip compressie support, maar met 44 MB een beetje uit de klauwen gelopen. Bijkomend voordeel van die oude versies is dat er ook geen OpenCandy-reklame inzit. (beetje hetzelfde als wat met o.a. μTorrent gebeurde)

Ik bedoel; de meeste compressie-patenten zijn ondertussen wel verlopen en die Stores van tegenwoordig hebben nou ook niet de beste reputatie.

Windows 10 heeft ook tar.exe, een clone van de originele GNU/Linux Tape Archiver, die een compressor/backend zoals zip of gzip kan gebruiken. Compressie is een bejaarde technology, die al ten tijden van DOS gebruikt werd.
https://techcommunity.mic...me-to-windows/ba-p/382409

note:
Browsers handelen al sinds forever met gzip compressie (dankzij Apache webservers).

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 augustus 2022 13:27]

Ik denk het niet. 7-zip zit wel bijna op hetzelfde niveau maar ik vind de UI van PeaZip fijner (het oogt moderner en ctrl+w werkt gewoon), en het ondersteund als een van de weinige ZST en een hoop andere wat minder gebruikelijke formats waar ik als tweaker soms mee om moet kunnen gaan.
Ik zoek een soort Zwitsers zakmes zonder redundancy op Windows. Voorlopig kan ik nog uit de voeten, en behandel ik Windows gewoon als Second-class Archiver.

Deflate & tar zetten nog steeds de standaard wat mij betreft.
Winrar? Minder antiek ogend als 7zip, genoeg formaten en UI luxe ingebakken.
Doet ook de nodige exotische formaten (die je in de praktijk nauwelijks tegenkomt), multivolume, nette sfx modules, etc.

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 20 augustus 2022 14:23]

Winrar? Minder antiek ogend als 7zip, genoeg formaten en UI luxe ingebakken.
Doet ook de nodige exotische formaten (die je in de praktijk nauwelijks tegenkomt), multivolume, nette sfx modules, etc.
Ik archiveer mn. geautomatiseerd en via de cmd. Adhoc GUI scenario's doe ik gewoon via right-click in de File Explorer.

En van WinRAR heb ik licenties, maar dat heeft toch een crackers-reputatie, waarbij die software ook nog eens in de Alltime Torrent Toplists staan. Best kans dat er geen software meer gecracked is dan WinRar.

Maar ik wil eigenlijk alle software rondom archiveren consolideren. Comprimeren is wat mij betreft een ander verhaal. Peazip is niet verkeerd maar met 44MB té groot, terwijl ik nog steeds features mis, danwel redundant heb.

Het voordeel van GNU/Linux is dat je zelf nog het e.e.a. kan sturen met packaging flags. Nu al die projecten weer aan het trimmen zijn geslagen, zie je dat oplossingen als doas heel gemakkelijk external signing (compression, authentication, etc) libs gebruiken. Bovendien is de Arch-Linux methode de nieuwe standaard voor packaging geworden op GNU/Linux als OS, En eigenlijk heb je qua GUI maar 2 keuzes, QT(KDE) of GTK(Gnome).

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 augustus 2022 15:40]

Ah, dan heeft winrar ook de cmdline executable met enorm veel vlaggetjes...

Reputatie is er ook vanwege populariteit en geschiedenis dus dat kan je ook als positief zien...: zip, arj (maar al wat minder) en dergelijke hebben die reputatie immers ook want die waren er eerder...

Scene standaard voor bepaalde secties is nog altijd een file_id. diz, nfo en de hele boel gezipped. Rar kwam eigenlijk pas later met de iso scene :)
In de late 90's Ace en Rar vanwege de multi volume feature...

tar/gzip kwamen vooral op toen Linux erg populair werd maar waren lange tijd niche...

Uiteindelijk gewoon iets kiezen dat bevalt en werkt 😊
Ah, dan heeft winrar ook de cmdline executable met enorm veel vlaggetjes...

Reputatie is er ook vanwege populariteit en geschiedenis dus dat kan je ook als positief zien...:

zip, arj (maar al wat minder) en dergelijke hebben die reputatie immers ook want die waren er eerder...
Mee eens, hoewel de code een betere graadmeter is. En ik gebruik xbmc, waar je zowel vanaf .zip en .rar kan installeren (en ook door .iso's browsen).

Multi-volume gebruik ik niet want ik vind .tar met deflate het beste.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 augustus 2022 18:52]

Ik ben zeer tevreden over nanaZip.
Het is een fork van 7-zip en te vinden in Microsoft Store:
https://apps.microsoft.co...8G7TSCL18R?hl=nl-nl&gl=NL
Ik ben zeer tevreden over nanaZip.
Het is een fork van 7-zip en te vinden in Microsoft Store:
https://apps.microsoft.co...8G7TSCL18R?hl=nl-nl&gl=NL
Da's geen slechte optie, zeker niet voor First-Boarders, personen die niet alle formats gebruiken en systemen die de browser als gegeven beschouwen.

Voor serieuze archiverings-jobs schiet het te kort, vooral qua signing.

Welke VPN en SSL gebruik je? Ik bedoel, anders is de discussie sowieso redelijk lood om oud ijzer. En in welke scenario's heb je archivering nodig? Vanuit de Explorer? Kan je het niet weg-automatiseren of anders aanpakken?

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 21 augustus 2022 18:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee