Software-update: Linux Mint 21.0

Linux Mint logo (79 pix) Versie 21.0 van Linux Mint is uitgekomen. Linux Mint is een op Ubuntu Linux gebaseerde distributie en deze uitgave is een versie met extra lange ondersteuning die tot 2027 van updates zal worden voorzien. Voor de download kan er worden gekozen uit een Mate-, Cinnamon- of Xfce-desktopomgeving. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.

Linux Mint 21 “Vanessa” released!

Linux Mint 21 is a long term support release which will be supported until 2027. It comes with updated software and brings refinements and many new features to make your desktop even more comfortable to use.

New features:

This new version of Linux Mint contains many improvements. For an overview of the new features please visit:

Important info:

The release notes provide important information about known issues, as well as explanations, workarounds and solutions. To read the release notes, please visit:

System requirements:
  • 2GB RAM (4GB recommended for a comfortable usage).
  • 20GB of disk space (100GB recommended).
  • 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen).

Linux Mint

Versienummer 21.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Linux Mint
Download https://www.linuxmint.com/download.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

31-07-2022 • 13:23

44

Submitter: Bux666

Bron: Linux Mint

Update-historie

Reacties (44)

44
43
29
0
0
6
Wijzig sortering
Ik blijf het zonde vinden dat er toch weinig focus is op vooral de client distro's voor professioneel gebruik. Ik blijf enigszins verplicht om op windows te werken daar er nog steeds geen deftige multimonitor support komt in linux, al snap ik uiteraard dat dit vooral driver related is.

6 schermen aansturen met 2 nvidia GPU's lukt maar niet desondanks talloze verschillende drivers getest te hebben. Erg vervelend zeker aangezien Nvidia er prat op gaat met hun 'native linux drivers'. Met radeon kaarten evenmin succes gehad helaas. Erg zonde aangezien ik Mint een enorm aangename distro vind om in te werken. Draai het op men notebook met plezier, op talloze kassasystemen is ook de stap gezet bij ons maar op men workstation is het helaas niet mogelijk.
Nvidia is een ramp op linux, nog altijd. Fora / Reddit etc staan er vol mee.
Het ligt eraan welke Linux distro je gebruikt. :) Nvidia werkt zonder problemen met Mint, Manjaro, Pop!OS en Arch wat ik zelf gebruik.

En blijf bij de Nvidia drivers van je distro. En ga vooral niet met aan de slag met die vanaf de Nvidia website of met kernel compileren. Dat wordt dan inderdaad vragen om een ramp.
Op Wayland blijft het rampzalig.
Ja, dus niet "Linux" in het algemeen. Maar ook hier maakt het weer veel uit welke distro je gebruikt, voornamelijk vanwege de gebruikte package versies. Zo draai ik nu Manjaro omdat ik meer bleeding edge support voor AMD (CPU+GPU) nodig had.
Was geen probleem met Arch.

Al heeft Wayland voor mij geen toegevoegde waarde. Want wat is er mis met Xorg.
Jammer dat ze er zelf zo veel belang bij hebben. Een keer collectief initiatief nemen zou niet verkeerd zijn. Misschien eens eigen graphics hardware... Ik zou wel een behoorlijk kickstart-bedrag over hebben voor een PCI-kaart die volledig open is en presteert als een Nvidia of ATI van 10 jaar terug...

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:58]

Hmm, vreemd. Bij de vorige baas stuurde ik een "muur" met schermen (4 stuks maar) aan met een nvidia kaart via Fedora. Dat ging prima, zonder issues.
Hier al eens de vraag gesteld?
Linux en overige clients
Vermoed dat je moet knutselen welke monitor via welke kaart aangestuurd wordt in een config file.
Als je in bovenstaande topic post zou ik adviseren ook een hardware overzicht mee te leveren, welke desktop gebruikt, en een recente installatie te gebruiken met laatste drivers erop. Onze developers bijvoorbeeld laatst geüpgraded van Ubuntu 20.04 naar 22.04 en machines zijn stuk sneller door betere recente drivers.
Als de GPU 4 schermen kan aansturen, dan kan je (ook) in Linux 4 aanhangen. Het configureren kan appeltje eitje zijn, maar ook wat meer van je vragen, dit afhankelijk van welke GUI je gebruikt. Gnome is vaak veelal het makkelijkste, maar natuurlijk niet de enige optie. Met name met een multiscreen setup vind ik I3 (tegenwoordig gebruik ik Sway) en consorten erg fijn werken. Het vergt alleen een klein beetje meer confituren, maar dat geld wel voor meer.
Ik denk dat de kans op succes groter is met een of twee amd gpu('s). Die leveren betere (open source) drivers dan Nvidia.
Multihead wordt wel gesupport, al moet je hiervoor wel even de terminal induiken.
https://wiki.archlinux.org/title/Multihead#See_also

Is Arch nog een te grote stap dan kun je dit met Manjaro proberen. Deze is gebaseerd op Arch maar vriendelijker voor beginners.
Dat klinkt ook wel erg specifiek. Met 2 videokaarten en 3 splitters? Wat zegt xrandr?
Meerdere schermen tegelijk op debian, heb ik jaren geleden al werkend gezien, meestal 4 of 5 (maar waarom zou een 6e dan ineens issues geven?) Het probleem zal hem meer zitten in dat je dan in de krochten van xorg zult moeten duiken om het 'goed' werkend te krijgen en te houden. dat is natuurlijk niet een use-case voor veel gebruikers dus heeft het ook weinig zin om er een gui voor te maken. tegelijk zul je zien dat de support communities dit soort opstellingen ook niet vaak zal gebruiken en er dus vrij weinig kennis over te vinden is op fora, post je dit soort vragen echter in de xorg mailinglist (of stel je ze ze aan je system-intergrator of aan cononical (via je support package) dan heb je hoe dan ook binnen een paar dagen je werkende oplossing.

Maar misschien beginnen met een enkele goede kaart die bedoelt is om meerdere schermen aan te sturen. pricewatch: AMD Radeon Pro WX 9100

zelf heb ik een tijdje met 3 schermen gewerkt onder mint (een laptop met 2 externe schermen en had daar letterlijk nooit issues mee (ook niet als ik de laptop uit het dock haalde). nu heb ik gewoon één goede ultrawide monitor en overweeg ik mogelijk tzt een touchscreen toe te voegen. voor het overige werk ik verder met virtuele desktops (ik kijk immers sws maar naar hooguit 2 schermen tegelijk...
Ik heb ook wel eens met meerdere schermen gewerkt, maar voor mij, voor nu, zijn de Virtuele Desktops toch wel het fijnste. Hier nu 4 Virtual Desktops, heerlijk om mijn workload daar in onder te kunnen verdelen. Ik heb praktisch nooit dat ik echt op 2 schermen tegelijk moet kunnen kijken. De mogelijkheid om (onder Linux) virtuele schermen te gebruiken voldoet echt voor mij.
Het probleem stelt zich in het feit van 2 verschillende gpus. Op een enkele gpu 4 monitors aansturen is no issue. Echter meer dan 2 schermen bij 2 gpu’s en het draait in de soep met glitches tot zelfs vormen van flicker en artefacts.

Oplossingen van een quadro reeks kaart kopen van 2-3k euro is nogal absurd van adviezen die ik hier las. Heb 2 x 1070 GTX in een threadripper systeem. Is nu al hyper overkill voor mijn toepassingsgebied.
al snap ik uiteraard dat dit driver gerelateerd is
Dat klopt. Maar het is ook vraaggerelateerd. Als een overheid op grote schaal linux computers bestelt met deftige support voor meerdere monitors dan gaat dat er komen. Net als veel mainstream apps. Het is een enorm kip ei verhaal tussen hardware, software en vraag.
Ik blijf het zonde vinden dat er toch weinig focus is op vooral de client distro's voor professioneel gebruik. Ik blijf enigszins verplicht om op windows te werken daar er nog steeds geen deftige multimonitor support komt in linux, al snap ik uiteraard dat dit vooral driver related is.
Het zal me wat minnetjes opleveren maar de community van Mint (ken ik niet) zal op vrijwilllige basis support leveren.

Niemand verplicht je op windows te werken en het is van de zotte te eisen (hoe je het ook formuleert) dat anderen je werk voor je doen zonder bijdrage. Kan iedereen met een POS op linux bij jou aankomen voor gratis support?

Je vraagt om professioneel support, daar heb je bedrijven als RedHat en Ubuntu voor.
Anoniem: 1028301 @Xander231 juli 2022 19:10
Al vaker vragen gesteld op forum Linux Mint .nl waar kundige mensen snel antwoorden, als je met een duidelijke vraag komt.
Het gaat niet om kunde, als je werkend bij een bedrijf zit en kan aantonen dat Linux beter voor je werkomgeving is ga je niet prutsen als dat je werk niet is.

Als een bedrijf 6 schermen kan dokken moet een licentie er prima vanaf kunnen.
Anoniem: 1028301 @Xander231 juli 2022 20:10
Zal mijn antwoord aanpassen;
het ging niet om mij,
ik gaf aan dat als je een vraag stelt op het Linux Mint forum dat je daar antwoord op krijgt.
Dat is mijn ervaring, of anders het Ubuntu forum, dezelfde ervaringen mee.
Zojuist de nieuwe Linux Mint 21 zonder problemen geïnstalleerd. Werkt perfect, zoals altijd.
Benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Ik heb Mint 20.3 met Mate en een sudo apt dist-upgrade laat me geen upgrade zien. Ook niet in update manager en de nieuwe GUI tool krijg ik niet geïnstalleerd.
Downloaden, op USB-stick zetten en schone installatie gedaan. Er komt binnenkort nog een upgrade-tool waarmee je van 20.3 naar 21.0 kunt upgraden.
Dan wacht ik daar maar even op. Voorlopig wordt 20.3 nog wel even ondersteund ;) Ik heb een mooie stabiele desktop waarbij ik alle flatpacks, snaps en andere "bloatware" heb verwijderd. Om dat allemaal opnieuw te verwijderen, gaat me nu iets te ver.
Daarom heb ik mijn systemen ook zo ingericht dat een herinstallatie makkelijk is.

Vroeger in Windows deed ik dat door alles zoveel mogelijk op D: en E: te bewaren. De config files zoveel mogelijk daarnaar verwijzen, en sommige data via softlinks verwijzen naar D: en E: .

Onder Linux doe ik dit door mijn /home op een aparte partitie te plaatsen, dan bij een herinstallatie de /home naar die aparte partitie verwijzen, en alles daarin blijft gewoon bewaard. En daarnaast nog een 3-tal scriptjes die standaard software installeren en verwijderen, en wat instellingen klaarzetten. Binnen no-time heb ik dan weer een werkend systeem, met al mijn oude instellingen terug.
hoezo flatpack en snap verwijderen? Mint installeert by default geen snap. En er komen bij mij bij een standaard installatie geen flatpaks voor.
Dat kan niet direct en is ook niet aan te bevelen. het schijnt wel mogelijk te zijn maar daar zeggen ze er al zelf bij dat er risico's aan zitten en het is manuele handeling geen tool.
Wat @WebHeer zegt klopt uiteraard, ze werken inderdaad aan een tool om wel te kunnen upgraden, geen idee of dat al bruikbaar is.
Een schone installatie is in dit geval altijd de beste aangezien het een fixed release distro is.
De upgrade-tool is er al wel voor de LMDE versie. Deze schijnt te werken voor LMDE4 naar LMDE5. Deze komt binnenkort ook voor 20.3 naar 21 beschikbaar.
Tx! Ik wacht dus even :)
Verstandig, wacht tot de 1e service release.
Er zijn veel problemen met Cinnamon 5.4 Dusdanig dat ik over ben naar XFCE (dat is dan wel met Manjaro)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Duckman5131 juli 2022 20:17
Dat kan niet direct en is ook niet aan te bevelen
Ik vind dat altijd bijzonder. Daar kom je bij welk ander willekeurig OS ook niet mee weg. Een upgrade zou gewoon vanaf dag 1 soepel moeten kunnen verlopen. Ik neem aan dat weinig mensen zitten te wachten op een clean install waar niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:58]

Bij Ubuntu en afgeleiden werkt het nou eenmaal zo, een van de redenen waarom ik Manjaro gebruik dan heb je dat probleem niet.
Sorry maar dat is bullshit en dat weet je zelf ook, kijk om te beginnen maar eens terug hoelang de adoptie van w7 verliep na xp, had MS de EOL niet een keer of 3 naar achter geschoven wegens protesten van gebruikers?

Als er één desktop os is waar updaten naar RTM (gold) versies doorgaans wordt afgeraden dan is dat wel bij het meestgebruikte desktop os ter wereld. Zowel zakelijk als privé.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:58]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @i-chat31 juli 2022 22:58
Dit gaat offtopic maar upgrades zijn bij Microsoft tegenwoordig gewoon mogelijk, supported en goed voorzien van documentatie vanaf day 1. Je bent wel heel stelling met "bullshit en dat weet je zelf ook" maar de feiten laten anders zien.

Punt is dat een upgrade mogelijkheid belangrijk is, zeker voor consumenten. Wil Linux op de desktop doorbreken, en volgens mij wachten we daar al heel erg lang op, dan zullen dit soort zaken gewoon op orde moeten zijn. "Doe maar een clean install" is echt niet van deze tijd. We hebben het bij Linux Mint doorgaans niet over mission critical server systemen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:58]

Linux hoeft niet op de desktop door te breken, het werkt prima op gameconsoles (Steam Deck), laptops (Chromebook) en mobiele telefoons (Android). :+
do-release-upgrade werkt meestal wel in ubuntu
of een
update-manager -d
maar meestal probeer ik eerst in een virtualbox of het werkt.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 22 juli 2024 13:58]

Mijn Linux backup systeem (Bacula) eens gekloond en de kloon onderworpen aan 'do-release-upgrade'. Ja, het besturingssysteem was inderdaad naar een nieuwe versie gemigreerd. Maar alles van Bacula was gewoon verdwenen.

Als ik dat weer opnieuw moet inregelen na het updaten van het OS, dan ik installeer ik net zo goed helemaal opnieuw.

Hetzelfde gedaan met mijn Linux mail server, updaten van het OS ging opnieuw goed, maar de mail server kloon was ff-d up.

Deze voorvallen hebben bij mij geen goede indruk gegeven, waarbij de redenen om te updaten naar het nivo 'nutteloos' zijn afgegleden. Her-installatie van OS dus, en opnieuw opbouwen. Ja, het is meer werk en je hebt er vaak ook een extra machine of VM voor nodig. Maar wanneer alle instructies/configuraties zoveel mogelijk zijn vastgelegd (whatever je favoriete systeem voor deployment dan ook mag zijn), dan kost het opnieuw opbouwen niet zoveel meer tijd.

En dus nog minder reden om voor updates te gaan. Een verse installatie heeft ook bij Linux voordelen.
Zelf weinig last van gehad met kubuntu , xubuntu of ubuntu-mate als desktop. Alleen een verse release bij aanschaf van een nieuwe SSD. Tussendoor updaten gaat eigenlijk ieder half jaar wel goed.

Op het moment draai ik manjaro (kde) die update nog wat vaker. Enige issues die zijn blijven hangen waren audacity eraf halen dan updaten en weer terug installeren en de printer een keer opnieuw installeren cups was geupdate.

Op een ander schijfje gisteren update-manager -d gedaan naar 22.10 alles lijkt het nog te doen.
Ik ben 2 jaar geleden van Windows overgestapt op Linux Mint en ik ben er ontzettend tevreden over :Y) Ik zit momenteel op Mint 20.3, maar ik wacht nog heel even met overstappen naar Mint 21.
Hier in 2018 overgestapt van Windows 7 naar Linux Mint 19.x (Nu 20.3) . Meestal blijf ik bij iets totdat het echt problemen geeft, en dan pas ga ik kijken naar een upgrade. Updates blijft ik toch houden, in ieder geval nog onder Linux.
Heel toevallig gisteren gekeken wat de laatste versie van Mint was, omdat ik mijn Ventoy Stick wilde updaten. Komen ze een paar uur later met de update....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.