Software-update: Linux Mint 22.1

Linux Mint logo Versie 22.1 van Linux Mint is uitgekomen. Linux Mint is een op Ubuntu Linux gebaseerde distributie en deze uitgave is een versie met extra lange ondersteuning die tot 2029 van updates zal worden voorzien. Voor de download kan er worden gekozen uit een Mate-, Cinnamon- of Xfce-desktopomgeving. De belangrijkste verbeteringen in versie 22.1 zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Linux Mint 22.1 “Xia” released!

The team is proud to announce the release of Linux Mint 22.1 “Xia”. Linux Mint 22.1 is a long term support release which will be supported until 2029. It comes with updated software and brings refinements and many new features to make your desktop even more comfortable to use.

New features:

This new version of Linux Mint contains many improvements. For an overview of the new features please visit this page.

Important info:

The release notes provide important information about known issues, as well as explanations, workarounds and solutions. To read the release notes, please visit this page.

System requirements:

  • 2GB RAM (4GB recommended for a comfortable usage).
  • 20GB of disk space (100GB recommended).
  • 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen).

Linux Mint

Versienummer 22.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Linux Mint
Download https://www.linuxmint.com/download.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

16-01-2025 • 16:30

102

Submitter: danmark_ori

Bron: Linux Mint

Update-historie

Reacties (102)

102
102
67
0
0
33
Wijzig sortering
Ik hou van dit OS, al zou de standaard interface wel veel mooier kunnen. Als ze dat verbeteren is het perfect wat mij betreft.
Ik ben mijn Windows 10 systemen aan het omzetten naar Linux Mint, en ben aardig gewend geraakt aan de Linux Mint interface (Cinnamon). Inmiddels vind ik Linux Mint in veel gevallen eenvoudiger en overzichtelijker dan Windows 10. En over Windows 11 :( zal ik het maar even niet hebben.
Waar linux stappen maakt in gebruiksvriendelijkheid gaat windows alleen maar achteruit. Alleen met de zoek functie kun je nog dingen vinden in Windows 11.
Ik ken het fenomeen; "Hoe kom ik in de oude schermen waarvan ik al 20+ jaar weet hoe ze werken."-tm
Waarom zijn wekkerradio's, tuners en TV toestellen na al die jaren nog min of meer hetzelfde, zet ik daar tegenover :P
Ik vind het allemaal wel meevallen en ik gebruik grotendeels een Mac. Daarnaast dual boot ik Windows 11 en Fedora met Gnome.
Vind de zoekfunctie ook verschrikkelijk werken. Dus ik ga vandaag even naar dual booten met linux kijken
Tja, sommigen zullen juist van de eenvoudige interface houden gok ik, smaken verschillen tenslotte. Denk ook dat de meesten Mint gebruiken omdat ze Windows zat zijn.
Heel eerlijk, toen ik een nieuwe distro aan het kiezen was, (jaren geleden), ben ik naar Linux Mint gegaan omdat ik het Startmenu het mooist vond. Wel de Cinnamon variant van Mint gekozen. Verder geen directe voorkeur voor KDE of Gnome ofzo.

Maar ik ben tevreden met Mint (Cinnamon). Het doet wat het moet doen, en is lekker simpel en eenvoudig te gebruiken. Ik heb wel gekozen voor virtuele bureaubladen, omdat ik het heerlijk vind om mijn verschillende activiteiten in virtuele bureaubladen onder te brengen.
Ik mis de 'eye candy' eerlijk gezegd niet wanneer ik Mint gebruik, hoor. De standaard omgeving functioneert voor mij prima. Wanneer je overstapt vanaf Windows is het vrijwel meteen duidelijk waar de meeste icoontjes voor dienen. Daarin hebben sommige andere distro's wat meer variatie.
Precies wat je zegt.

Na jarenlang OpenSuse gebruikt te hebben, jaren geleden uiteindelijk maar overgestapt op Ubuntu, omdat alle collegae dat gebruikten. Maar nadat Ubuntu ineens de interface radicaal wijzigde, met die onhandig knoppen aan de linker kan van de desktop, en ik dus niks mee kon vinden, ben een tijdje thuisloos geweest.

Gelukkig heb ik mijn thuis gevonden in Linux Mint, met Cinnamon X server. Alles zit op de plek waar het verwacht wordt, maar met een zoekbalk bovenin voor plekken waar je niet zo vaak komt. Esthetisch vind ik zelfs de standaard-instellingen al erg goed vormgegeven. Ik maak altijd een paar kleine aanpassingen, maar zou niet meer anders willen.

Het zou beter zijn als UI ontwikkelaars, zeker voor de desktop, eens minder gevoelig voor modeverschijnselen zouden zijn, en er minder hun eigen stempel op zouden drukken. Consistentie is Koning. Want het zou toch wat zijn, als je morgen opstaat, en de architect van je huis heeft - terwijl je sliep - even je al je meubels verplaatst en in inhoud van al je kasten gereorganiseerd. Of dat autofabrikanten het ineens beter lijkt de positie van de pedalen te spiegelen.
Ik ben zelf bij uitstek Windowsgebruiker. Ik heb ook geen hekel aan Windows 11, bijvoorbeeld. Ik heb wel Open-Shell en StartAllBack geïnstalleerd om het één en ander aan te passen op mijn eigen systeem, maar ik kan mijn weg in de niet aangepaste versie ook prima vinden. En qua uiterlijk heb ik er ook geen problemen mee. Ik vind de wat "plattere" iconen bijvoorbeeld wel mooi.

(Er is natuurlijk wel heel veel te zeggen over de inconsistentie op de achtergrond wanneer je dieper in Windows 11 moet zijn, met oude UI-elementen en dat soort dingen.)

Ik heb op mijn laptop Linux Mint draaien, gewoon omdat ik het leuk vind om daar het één en ander van te weten en er mee te experimenteren. En zoals ik al zei is het niet moeilijk om er mee te werken wanneer je vanuit Windows komt. Ik gebruik zelf de Cinnamon-omgeving en die vind ik qua uiterlijk prima. Het is functioneel en daar gaat het om.
Want het zou toch wat zijn, als je morgen opstaat, en de architect van je huis heeft - terwijl je sliep - even je al je meubels verplaatst en in inhoud van al je kasten gereorganiseerd.
Heb ik geen architect voor nodig, doet mijn vrouw wel… :D
Ben geem Linux expert maar Zorin OS misschien iets?

Wel erg Windows 11 stijl :p
Maar de ontwikkeling van Zorin is veel trager vergeleken met Mint. En Ubuntu kan je ook op Windows laten lijken met Dash to panel en Arc Menu extensies, want Zorin gebruikt ook een aangepaste Dash to panel en Arc menu extensie.
Wat zou je mooier willen? Ik vind het zelf juist wel mooi en lekker simpel / weinig te tweaken. En het is natuurlijk kinderlijk eenvoudig een andere interface te installeren.

[Reactie gewijzigd door borbit op 16 januari 2025 16:57]

Zo te zien hebben ze juist bij deze versie de interface een nieuw thema gegeven, dus misschien ben je er nu wel tevreden over :)
Dat is het mooie van Linux je kan uit meerdere interfaces kiezen en veranderen als het je niet bevalt, zonder third party programma's.
Cinnamon ziet er prima uit. Pas het een beetje aan, aan je voorkeuren en het is eenvoudig maar elegant. Ik vind het mooier dan Windows 11, al is die lat niet erg hoog.
Ik installeerde altijd meteen Arc theme op Mint (ik gebruik overigens geen MInt, maar MX Linux Xfce) Ik hou niet van ronde hoeken. En Papirus icon theme, want die standaard Mint icoontjes vind ik niet mooi.
Zelf gebruikte ik Ubuntu 22.04 nog, maar met de shift naar Snap ben ik helemaal over op Debian.

Ik verwacht dat Mint uiteindelijk enkele keuzes moet maken:
- blijft het Ubuntu volgen of haakt het aan bij Debian.
- blijft het exclusief x86_64 of gaat het ook arm64 en/of risc-v ondersteunen.

Arm64 en rsic-v zijn nog steeds niches, maar volgens mij switchen steeds meer gebruikers naar niet-x86_64. Zelf ben ik voor 80% over (ik heb nog 1 intel pc).
Benieuwd naar de volgende LTS-versie, in 2026 zal waarschijnlijk de keus gemaakt moeten worden.
Het is heel mooi dat Linux Mint zoveel oude hardware een 2e leven kan geven.
Als alle drivers werken, heb ik het gevoel dat een oud systeem vaak 2x zo snel is met Mint dan met een Windows 10 distributie. Een oude PC een 2e leven geven is natuurlijk echt een vorm van duurzaamheid.

Maar ik ervaar soms wel problemen als ik de distro draai vanaf een USB stick.
Als ik mint vanaf een usb stick boot, en dan de computer weer herstart, ben ik altijd al mijn settings kwijt.
Hoe los je dat op?

[Reactie gewijzigd door hjgwolff op 16 januari 2025 18:29]

Als je linux mint eerst goed installeert dan blijven de settings bewaard.
"Als ik mint vanaf een usb stick boot, en dan de computer weer herstart, ben ik altijd al mijn settings kwijt."

Hij gebruikt de live sessie en dan is het normaal dat ie niks onthoud, als je wel settings wil onthouden in een live sessie moet je een usb stick maken met persistent storage aan.
Ik draai LMDE 6 vanaf een microSD-kaart omdat de interne MMC-chip van mijn Chromebook kapot is. Het werkt perfect.
Loopt wel altijd iets achter dan Mint op Ubuntu gebaseerd.
Dat is normaal als je een live Mint draait.
Je kan dat wel verhelpen met persistent storage.
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=418031
https://itsfoss.com/ubuntu-persistent-live-usb/

[Reactie gewijzigd door Hell-Slave op 16 januari 2025 16:48]

Dan verbaast het me niet dat je zegt dat Mint 1x zo snel is als Windows (ik neem aan dat je 2x bedoelt want 1x is even snel). Als je het installeert is het veel sneller.
Met MX Linux kan dat wel. Als je instellingen veranderd en bv een theme of iets anders download en toepast tijdens het proberen van de live versie, dan kan je tijdens installeren van MX die instellingen gebruiken. Als je dan na het installeren van MX herstart, dan krijg je die aangepaste instellingen en raak je dus niets kwijt. Linux Mint heeft volgens mij die optie niet. Of bedoel je dat niet?

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 16 januari 2025 23:44]

Ik was al niet blij met Mint 22 en blijf voorlopig Mint 21 gebruiken.

De wallpapers zijn wel een tik van die mensen. Zo'n overbodige ballast, ze kunnen die toch gewoon downloadable maken? Ik haal ze weg, maar met elke update worden ze ongevraagd weer op het systeem gezet.
Ja die paar MB's is echt vreselijk, zo overbodig.
Calculator zit er ook in, ook zo overbodig.
Pffff ik ga weer terug naar Windows 11 die is gelukkig niet zo bloated. 8)7
/Sarcasme off
Ik ben geen fan van de default wallpapers maar ik zie het probleem niet. Mint is een volledige distro met heel weinig bloat.
Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik vind die wallpapers juist erg mooi en stel ze dan ook regelmatig in als desktop achtergrond, als diashow en om de minuut een andere wallpaper.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 januari 2025 20:35]

Ik ben na jaren voorbereiden (waaronder af en toe voor een paar maanden Windows vervangen door Linux en voor al mijn favoriete Windows apps overstappen op crossplatform alternatieven) eind vorige week op mijn game pc definitief van overgestapt naar Linux Mint Cinnamon 22, dus voor mij komt dit nieuws wel als een blijde verrassing :) Ik heb er namelijk nog geen bericht van gekregen vanuit de update manager.

https://blog.linuxmint.com/?p=4793
Upgrade instructions for Linux Mint 22 will be provided in a few days.
Maar even afwachten dan.

Ik word trouwens vooral blij van de nieuwe power modes in 22.1.
Ik hoop dat ik daar wat onnodige energiekosten mee kan gaan besparen.

Wat Windows betreft heb ik er een stokoude laptop met (geforceerd geïnstalleerd) Windows 11 naast die ik gebruik voor tooltjes als Rufus en andere software die niet op Linux werkt, zoals mijn betaalde Bitdefender antivirus (kost me maar 40 euro per jaar). En op mijn gamepc heb ik Windows 10 in een VM van Virtualbox draaien, maar dat is eigenlijk alleen nog voor testdoeleinden. Ook in die VM draait trouwens Bitdefender.

Iets anders waar ik blij van word is het Linux Mint forum, waar ook een Nederlandstalig deel in zit, al post ik er gewoonlijk in het Engelstalige gedeelte.

Ik word zo blij van Linux Mint dat ik zo nu en dan even een donatie stort, zoals de 20 dollar van afgelopen week. Daarmee geef ik te kennen dat de mindset van de ontwikkelaars mij aasnpreekt en dat ik hoop dat Linux Mint nog heel lang blijft bestaan. Maandelijks halen de ontwikkelaars inmiddels meer dan tienduizend dollar aan donaties op, dus dat gaat waarschijnlijk wel goed komen.

De ijdeltuit in mij vind het wel leuk dat mijn donaties met mijn naam erbij in het Linux Mint Blog gepubliceerd worden, al moet ik daar wel telkens een paar maanden voor wachten ;)

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 januari 2025 17:40]

Linux Mint is een top distro hoor. Maar als je echt opzoek bent naar een goede gaming OS ter vervanging van Windows, check dan https://bazzite.gg/ eens. Sommige games draaien niet vanwege de kernel level anti-cheat. Maar echt zoveel games draaien wel middels proton (check https://www.protondb.com/).
Bedankt, maar ik ben niet op zoek naar een goed gaming OS, wat ik wil is een goed allround OS (ik gebruik mijn gaming pc meestal voor heel andere doeleinden dan gamen) en ik vind Linux Mint + Steam + Proton echt prima voldoen voor de games die ik er zo heel nu en dan nog wel op speel.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 januari 2025 21:52]

Bazzite is leuk als je een PC wil omtoveren naar een Steambox maar voor de rest voegt het weinig toe tenopzichte van een "reguliere" distro. Performance is niet beter dan een distro die niet "gaming" focussed is.
Klopt daar kan je het o.a. voor gebruiken. Het grote voordeel van Bazzite is dat het out of the box volledig is geoptimaliseerd voor gaming met diverse tweaks, drivers, etc preinstalled. Ik draai het overigens als main OS en dat werkt helemaal prima.
En als je dan verschillende benchmarks erop naleest, blijkt dat al die optimalisaties en tweaks zich niet vertalen in daadwerkelijke betere prestaties in games vergeleken met een "niet gaming" distro.
Oké dat zou best kunnen. Echter kan je direct na het installeren hop gamen zonder ook maar iets te hoeven tweaken. Zou mooi zijn als je de benchmarks waar je het over hebt kan linken.
Ik installeer altijd de Amerikaans engels versie. Vind ik makkelijker als ik iets moet opzoeken. De antwoorden die je dan krijgt zijn negen van de tien keer toch altijd in het engels. Vind ik persoonlijk veel makkelijker als je dan in het OS moet opzoeken waar het is als je de geboden oplossing wil toepassen.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 16 januari 2025 23:31]

Tof dat je (ook) bent overgestapt. Heeft bij mij ook even geduurd (paar maanden) en uiteindelijk ging ik van Windows 8.1 naar LM. Nooit meer omgekeken.
Wat Windows betreft heb ik er een stokoude laptop met (geforceerd geïnstalleerd) Windows 11 naast die ik gebruik voor tooltjes als Rufus en andere software die niet op Linux werkt, zoals mijn betaalde Bitdefender antivirus (kost me maar 40 euro per jaar).
Wel een vraag...lees ik het nou goed dat je nog een Windows laptop ernaast hebt, praktisch enkel voor Bitdefender? Dus je scant een PC die je nooit gebruikt. Met betaalde software. Als je die uit laat, hoef je 'm ook nooit meer te scannen! ;)
Nee, dat lees je niet goed. Ik heb Rufus duidelijk vermeld. Er is geen goed alternatief voor Rufus op Linux. Het zou het mooi zijn als de ontwikkelaars van Rufus een versie voor Linux uitbrengen, maar ik gok dat ik daar voorlopig naar kan fluiten.

Ik doe vrijwilligersweb voor Seniorweb en daarvoor lijkt het me wel handig om over een laptop te beschikken die ik bijvoorbeeld mee kan nemen om bijvoorbeeld een externe harde schijf van een Seniorweb lid te scannen op malware.

Daarnaast kan ik Windows 11 gebruiken als naslagwerk, instellingen schermen bekijken als een Seniorweb lid of kennis van mij daar vragen over heeft.

Ik heb ook nog een VM met Windows 10 + Bitdefender in Virtualbox op mijn gamepc die bedoeld is om de externe harde schijf van mijn gamepc te scannen op malware.

Dit doe ik via deze omweg omdat algemeen wordt afgeraden om antivirus software op Linux te installeren. Daarom staat er bij mij geen antivirus software op Linux geïnstalleerd.

Ik ben verder bekend met virustotal.com, maar daar mag je maar tot 650MB aan bestandsgrootte naar uploaden. Die site zal ik alleen maar gaan gebruiken om losse .deb bestanden te scannen op virussen. Het is namelijk weleens voorgekomen dat een bekend .deb bestand na downloaden malware bleek te bevatten (niet bij mij, maar wel bij de auteur van Makkelijke Linuxtips).

Vanwege mijn werk voor Seniorweb zou het nog het meest ideaal zijn als ik voor elk OS een apart device thuis zou hebben, zoals bijvoorbeeld een Mac met MacOS, maar dat vind ik dan weer een brug te ver. Wel overweeg ik voor Seniorweb mijn iPhone te houden nadat ik ben overgestapt naar een Android telefoon, maar verder dan dat ga ik niet. Seniorweb ondersteund ook ChromeOS, maar ik peins er niet over om ook nog aan ChromeOS te beginnen. Er zijn grenzen ;)

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 17 januari 2025 18:54]

Ik ben van mint afgestapt en draai nu debian .
Meer uptodate met packages en stabieler en security is beter geregeld.
Debian is echt niet meer up to date met packages dan Mint 22... Tenzij je wellicht Sid draait maar dat vind ik persoonlijk niet geschikt voor dagelijks gebruik. Draai dan een "echte" distro die up to date is zoals Fedora oid.

Niets is stabieler dan Debian bookworm. Waar haal je vandaan dat Mint 22 stabieler zou zijn?
En hoe is security beter geregeld bij Mint dan bij Debian?
Die moet je even uitleggen. Behalve als je Sid draait is Debian minder up to date dan Mint. En hoe is het beter in security?

Debian is erg goed en stabiel, maar je gebruikt het niet voor de nieuwste packages. Uitstekend voor servers en als basis voor andere systemen maar vanilla Debian als desktop OS is jezelf tekort doen.
Ook al jaren Linux Mint hier, vanochtend nog een bootable stickje gebakken met Linux 22 Wilma voor een recent aangeschafte laptop. Vanavond toch maar even een nieuwe maken, ik hou er wel van up to date te zijn.
Gebruik Ventoy dan hoef je maar 1 usb stickje te maken en daarna hoef je alleen de iso of img files erheen te kopieren en klaar.
Linux Mint 22 installeert inderdaad probleemloos vanaf een Ventoy stickje, dat heb ik zelf ook gedaan.
Gebruik zelf een 512GB stick met 22 verschillende iso/img files erop, zeg maar mijn zwitsers zakmes tool voor pc's.
Werkt geweldig goed.
Alleen niet voor alle ISO's helaas.

Gisteravond kwam ik nog in de problemen toen ik vanaf mijn Ventoy stickje Hirens Boot CD probeerde te starten. Dat leverde een venstertje met een zwart scherm op en verder niks.

Hirens heb ik daarom nu maar op een apart stickje gezet. Dat moest ook nog een Kingston Datatraveller stick zijn, want vanaf een Verbatim Store n Go stick (mijn eerste keuze) wil die niet starten.
Weet niet welke versie je gebruikt maar deze werkt bij mij prima.
download: Hiren’s BootCD PE 1.0.8
Ja, die versie heb ik. Die werkte bij mij niet vanuit Ventoy op een HP laptop van mensen die ik even snel uit de brand wilde helpen met een vergeten wachtwoord voor Windows.
Nieuwste versie van ventoy?
Verder heb ik ook:
-Sergei Strelec Windows11-10-8 English
-Gandalf’s Windows 10 PE
-FalconFour's Ultimate Boot CD
Mogelijk ff switchen naar grub 2. Ctrl+r uit mijn hoofd als je in het keuzemenu zit.

Heeft te maken met sommige firmware. Onder andere surface devices hebben issues hiermee.
Nu nog een ARM64-versie. Ik heb jaren Mint gebruikt maar ben op Apple Silicon weer naar Debian overgestapt omdat die wel ARM64 ondersteunen. Draait super snel op QEMU als hypervisor.
Ik ben niet erg bekend met Apple Silicon maar waarom wil je Linux draaien ipv MacOs? Omdat het kan is leuk maar is er iets dat beter is? Ik kan me voorstellen dat Linux drivers nog niet 100% zijn.
Omdat ik Linux simpelweg nodig heb? Zowel voor hobby als beroepsmatig. Net zoals ik ook Windows nodig heb. Ik gebruik een Macbook Pro en een x86 notebook. Op de MBP draai ik primair macOS en soms Windows for ARM 11 in Parallels. Debian ARM64 in QEMU. De x86 notebook draait Windows 10 met Ubuntu in WSL2, waarbij ik dagelijks vrijwel alles in Ubuntu doe. Maar ook Windows heb ik gewoon nodig voor bijvoorbeeld Visual Studio.
Bedankt, interessant. Ik snap dat je bepaalde software nodig hebt. Maar wat doet Debian bijvoorbeeld wat MacOs niet kan?
Het is gewoon een fundamenteel ander OS met een eigen ecosysteem met technische mogelijkheden en software die op Windows of macOS niet beschikbaar zijn. Voor techneuten soms onmisbaar.
Hoe dan? Zover ik tot nu toe weet draait alleen Asahi-linux (lees Fedora) op een Apple Sillicon.
Zie de laatste zin van mijn post ;)
@Exirion bedoelt dus dat hij Linux in een VM draait, niet bare metal. Hij draait dus nog gewoon MacOS.

[Reactie gewijzigd door Room42 op 17 januari 2025 13:24]

Waar heb ik iets anders beweerd? Ik zeg dat ie met QEMU als hypervisor draait. Dat kan alleen met een ARM64-versie, want anders moet je emulatie gaan doen.
Een van de beste distro's die er is in linux land. Simpel, snel, stabiel, open, aanpasbaar en geen dwangware. Mint is mijn favoriete distro sinds ik ben overgestapt van Ubuntu met hun snap-dwangware. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

[Reactie gewijzigd door marktweakt op 16 januari 2025 17:36]

Idd heel fijn. Door de eenvoud juist erg goed. Er zijn meer goede distro's, Pop!Os is wat minder traditioneel maar erg fijn. Maar toch kom ik steeds terug bij Mint, de functionele eenvoud die de rest ons afnam.
Precise zoals een OS hoort te zijn licht en niet in de weg zitten om dingen gedaan te krijgen.
Het liefst ook zonder spyware, reclame, gedwongen updates (die altijd gedaan worden wanneer het niet uitkomt) en updates die 45 minuten duren.
Ik ben voor test VM's ook overgestapt van Ubuntu naar Mint, heel tevreden over de simpliciteit. Mijn W11 blijft echter mijn main game OS. De XBOX in de woonkamer staat stof te happen, ik blijf een PC gamer :)
Ik speel nu Gris (2D platform/puzzel game) op Linux Mint. Gris is volgens Steam officieel een echte Windows game, maar met Proton ingeschakeld draait het zonder problemen op Linux.
idd, maar voor grote online Windows games, waar je max FPS wil, wil je geen tussenlaag...
Er zijn nog zo veel dingen die je mist op Linux, waardoor het voor mij nooit een primair OS zal worden. Niks mis mee, maar elk zijn sterktes en zwaktes zou ik zeggen.
Idd, maar voor grote online Windows games, waar je max FPS wil, wil je geen tussenlaag...
Oef, dat blijft dus een hardnekkige misvatting... Proton/Wine is geen tussenlaag of emulator. Het is een implementatie van de Windows API's op Linux. Er zijn zelfs legendes waarin het beter perfomt dan Windows.

Het enige dat je met gamen op Linux kan tegenkomen is het niet functioneren van anti-cheat-software. Als je grote online games speelt, loop je inderdaad wel meer risico hier tegenaan te lopen. Ik kom het echter zelf nooit tegen maar ik voldoe ook niet aan die doelgroep. Ik game dus heerlijk 100% met MAX FPS op Linux. 8-) (Geen Mint, overigens.)

edit:
En wat je schrijft over het dingen missen, dat heb ik juist met Windows. Ik voel me echt veel beter op Linux, omdat ik daar wel alles kan.

[Reactie gewijzigd door Room42 op 17 januari 2025 13:43]

Yippee ik hoop dat wayland support nu beter is, zou fijn zijn om X.org te kunnen laten vallen.
Is nog steeds voor test doeleinden.
Klopt dus ik ga het flink testen, zeker nu Redshift niet meer nodig is zou het steeds beter moeten werken.
KDE6 is anders ook best prima met Wayland (Plasma 6 heeft de beste Wayland compositor to-date als je het mij vraagt), als je dat al kan installeren op de laatste Mint. (Denk het niet want Kubuntu 24.04 is ook nog KDE5, en die was nog niet zo geweldig.) Vind het ook niet zo'n groot verschil met Cinnamon hebben, behalve dat het dan Qt is natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.