Software-update: Ubuntu 20.04.4 LTS

Ubuntu logo (75 pix)De vierde update voor versie 20.04 van Ubuntu Linux is uitgekomen. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwe versie en vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Eens in de twee jaar komt er een versie uit die niet negen maanden maar vijf jaar voorzien zal worden van updates. Versie 20.04, die Focal Fossa als codenaam heeft meegekregen, is zo'n versie met extra lange ondersteuning.

In versie 20.04, waar Tweakers een review over heeft geschreven, treffen we onder meer een vernieuwd uiterlijk aan, is er ondersteuning voor nieuwe hardware, waaronder Intel Comet Lake, Qualcomm Snapdragon 835 en 855 en AMD's Navi 12 en 14, en voor exFAT en WireGuard. Verder is er Livepatch, wat het updaten van de kernel mogelijk maakt zonder dat het systeem opnieuw hoeft te worden opgestart en is er een nieuwe Linux Security Module genaamd Lockdown. De complete release notes voor versie 20.04 zijn op deze pagina in te zien, versie 20.04.4 bevat een groot aantal bug- en securityfixes:

What’s new in Ubuntu Desktop 20.04.04 LTS (Focal Fossa)?

In addition to the bugs listed, this update includes all security updates from the Ubuntu Security Notice list affecting Ubuntu 20.04 LTS that were released up to and including February 22, 2022. The last update included was USN-5301-1 (Cyrus SASL vulnerability).

Ubuntu 20.04 LTS

Versienummer 20.04.4 LTS
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Ubuntu
Download https://www.ubuntu.com/download/desktop
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

26-02-2022 • 07:20

59

Bron: Ubuntu

Update-historie

Reacties (59)

59
59
27
1
0
15
Wijzig sortering
Ik wacht wel op 22.04.1 voordat ik de workstations overhoop haal. Die draaien nu nog 18.04.6
Helaas hebben we ook software die alleen maar onder 16.04 draait*, dat gaat dus in docker

*maintainer overleden, spaghetti code en geen resources om de boel te herschrijven

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 01:38]

Al eens gedacht aan het inzetten van MBO stagiairs applicatieontwikkeling die 20 weken eindstage moeten lopen? Wel goede voorselectie doen, er zitten MBO-ers tussen die met knip/plakwerk tot hub eindstage komen en dan pas door de mand vallen. Er zitten ook hele goede tussen. HBO-stagiairs zijn natuurlijk ook een optie.Je moet wel bereid zijn / de resources hebben om ze goed te begeleiden en ook de wil hebben om achter de betekenis te komen van al die cryptische eindtermen waar ze uiteindelijk aan moeten voldoen - begeleiding vanuit de school is soms hopeloos.
No offence naar MBOers, deze software was ooit geschreven door een postdoc gespecialiseerd in statistiek. Ik vrees dat dat het kennis niveau van de gemiddelde MBOer ontstijgt.
Waarschijnlijk zou het best lukken om de software te moderniseren, maar gezien de zeer beperkte inzet is daar geen financiële case voor te maken.
Je hebt geen postdoc nodig om software op ene neiuwere versie van een besturingsysteem te laten draaien. Het is niet alsof die algoritmes doorspekt met statistiek ervoor zorgen dat het niet compatible is. Of in ieder geval zeer, zeer onwaarschijnlijk.

Financiele case is misschien niet te maken, maar het draaien van EOL (16.04, min of meer) software, al dan niet in docker, is natuurlijk nooit wenselijk.
Applicatieontwikkeling moet een passie zijn. Of je nu MBO of HBO doet of gedaan hebt. Als de passie er is, kan een MBOer net zo goed presteren als een HBOer. Ik ben zelf een integratie developer en heb heel wat afgestudeerde HBOers gezien, die er voor einde proeftijd al uitvlogen.
Een diploma zegt vooral iets over je doorzettingsvermogen, niet over je skills. En het HBO van tegenwoordig zit echt vlakbij het MBO van 20 jaar geleden. Dus waar hebben we het nu precies over?
Beetje duur doen en stempeltjes plakken. En....mensen met een MBO diploma minder kansen geven ondanks dat er echt pareltjes tussen zitten. Niet meer of minder dan in het HBO.
Doorzettingsvermogen tja of volgzaamheid? Of het feit dat je vader, broer of buurjongen je een zetje of flinke sleep in de goede richting geeft. Of dat je toevallig een studiegenoot hebt die zeer actief allerlei zaken regelt. En als laatste maar niet te minste, je hebt gewoon geluk gehad met de klik tussen jou, stof, docenten en niveau.
Tjsa...Dat is ook waar. Als je niet mee doet met het linkse gedachtegoed op de HBOs en Unis heb je het nog veel zwaarder. Dat is ook van doorzettingsvermogen, als je dan je tijd vol maakt ;)
Zelf heb ik ook geen HBO trouwens. Heb het nooit een zinnige besteding van mijn tijd gevonden. Ben op mijn 20e gaan werken en grotendeels autodidact binnen mijn vakgebied. Nu meer dan 20 jaar later, ben ik blij met die keuze.
Ik begrip even niet goed hoe ik je reactie moet plaatsen. Ik ben juist positief over MBO-ers, heb er maar een gehad die in de eindstage er uit vloog. Daarom bij dit soort hands-on klussen met kop en staart, denk aan een MBO stagiair en geef die een ervaring waar die zijn verdere loopbaan veel profijt van kan hebben.
In mijn loopbaan heb ik er op de vloer vooral academische informatici uit zien vliegen: die presteerden stomweg niet / niet snel genoeg. Ik kijk zelf niet eens zo zeer naar de papiertjes maar naar de motivatie, de autodidactische vaardigheden en de eerdere ervaringen. Ik ben er zelf, met mijn eigenwijze kop en nul coaching, ook voor het diploma al uitgevlogen bij HBO - en daarmee niet verkeerd terecht gekomen. Wel prijs ik me gelukkig dat mijn kinderen zich heel intensief inzetten wél hun papiertjes te halen (HBO en uni).
Wat hij volgens mij bedoelt, en wat ik zelf ook ervaar en mee eens ben, is dat applicatieontwikkelaars over het algemeen enkel “goed” zijn mits zij er een passie voor hebben om zichzelf te ontwikkelen.

Wat ik zelf ervaar is inderdaad dat studenten van een MBO niveau 4 opleiding (die zelf geen vrije tijd inzetten voor de eigen ontwikkeling) over het algemeen enkel geleerd hebben procedurele code te produceren en in sommige gevallen zelfs niet eens basis kennis van data structuren hebben.

Echter ontwikkelaars die zichzelf ook in de vrije tijd ontwikkelen zijn vaak veel verder.

De kwaliteit van opleiding is (in ieder geval in mijn regio) erg laag en sluit niet aan op de praktijk.
Ik ben wel benieuwd hoe je het voor elkaar krijgt om iets wat draait onder 16.04 niet werkend te krijgen op een moderne machine.

Tenzij je misschien de broncode niet hebt.
Een deel hebben we inderdaad niet
Als je bereid bent te betalen kun je ook nog op 16.04 blijven draaien. Canonical biedt namelijk onder betaling support aan voor oude distro's.

Als je niet betaalt, zit je op een platform dat een jaar al niet onderhouden wordt. Dat kan impact hebben op bijvoorbeeld de hoogte van een boete bij een gegevenslek (AVG/GDPR vereist moderne beschermingstechnieken van data etc.) en kan je als bedrijf bepaalde certificeringen kosten. Nog een half jaar wachten om naar de bleeding edge te gaan met kapotte programma's lijkt me bizar, helemaal voor een bedrijf.
Niet alles is AVG gevoelig. Er is geen sprake van persoonsgegevens.

We zouden de code ws wel kunnen fixen, maar het is meer een kwestie van tijd, geld en mankracht. Voor iets dat een paar keer per jaar gebruikt wordt en waarvoor een werkende docker/ singularity container beschikbaar is ga je geen dure resources (lees publieke gelden) gebruiken, al helemaal niet als het niet mission critical is. In dit geval zou van gepatchte software moeten worden bewezen dat de uitkomst exact hetzelfde is. Dat traject is simpelweg te duur en onnodig

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 01:38]

Oei, klinkt niet best. Misschien wat freelancers in huren die dit voor je maken, lijkt me namelijk een beveiligings risico?
Valt wel mee, de containers draaien op nodes die niet benaderd kunnen worden vanaf internet en zelf ook niet naar buiten kunnen
Mja - klopt. Tot het moment dat er iemand op een link klikt... dan kan de wereld er zomaar anders uit komen te zien... tis te zeggen... ik neem aan dat die containers en nodes intern wel benaderbaar zijn?
Gaat om reken jobs die starten via slurm. Input is alleen compressed text, in en output alleen filebased. De nodes zijn niet benaderbaar voor gebruikers
Welke/wat voor software is dat dan?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 01:38]

Gespecialiseerde statistische software, ooit geschreven door een postdoc die helaas corona niet heeft overleefd.
Waarom 20.04? moet dit niet 22.04.1 LTS zijn? of wanneer hebben ze dit losgelaten?
Een LTS-versie verschijnt twee-jaarlijks. De 04 is de maand van het jaar. :*)
https://ubuntu.com/about/release-cycle

Mis je nu nog iets?
Dus 2020.4 is het jaar van de laatste LTS, en we zijn nu bij het laatste deel 4 beland van de 2020 LTS. Als ik het goed begrijp

En zo heb je elk jaar een LTS die dan weer 4 jaar lang support houd?

[Reactie gewijzigd door trezzy op 23 juli 2024 01:38]

Bijna - er is elke 2 jaar een LTS release. En elke LTS heeft 5 jaar normaal support en nog eens 5 jaar security/extended support. Bron: https://ubuntu.com/about/release-cycle
In de eerste 5 jaar worden package/feature updates wel meegenomen - daarna niet meer (of beperkt).

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 23 juli 2024 01:38]

Je hebt elke 2 jaar een LTS. Alleen word de installatie media eens in de zoveel tijd ook voorzien van de updates die uit zijn gekomen. Dat scheelt je dus weer updaten na/tijdens het installeren.
Dit klopt, maar je mist het feit dat er ook nieuwe kernel releases komen bij elke point release.
Deze versie is uitgekomen in 2020, in de maand april (04) en heeft nu zijn 4e grote update.

20.04.4
Dit is de 4e point-release van 20.04 LTS
Als je regelmatig apt update && apt upgrade doet zit je ook al op deze update

[Reactie gewijzigd door Eärendil op 23 juli 2024 01:38]

Dank, vroeg me dat inderdaad al af.
20.04, dus april 2020. 22.04 komt in april van dit jaar. Even geduld dus nog.
Dit is een security update voor de Ubuntu 20.04 LTS. Dit is iets anders de nieuwe versie van Ubuntu die in april uitkomt, Ubuntu 22.04 LTS.
Waarom 20.04? moet dit niet 22.04.1 LTS zijn? of wanneer hebben ze dit losgelaten?
Nee, 22.04 LTS komt pas in April uit !
Ik wist niet dat het al april was :z

De releases kan je hier terugvinden
Anoniem: 1022589 26 februari 2022 12:30
Heb hier een cd liggen met Ubuntu 21.10 64-bit.
Denk er aan om dit op een Thinkpad T440P te zetten die vooral als mobiele DVD kijkert en backup nog bestaansrecht heeft.
Er staat een vrij oude linux mint installatie op en dag tis wel aardig om eens wat frissers er op te zetten, kan geen kwaad en leuk voor de toekomstige gebruikers.

De vraag is 21.10 of deze LTS? en waarom??
Ik kan linux installeren, command lines copy pasten, maar nie veel meer behoorlijke leek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1022589 op 23 juli 2024 01:38]

Aangezien het om een laptop gaat en je geen productie apps gaat draaien waar je support nodig hebt, zou ik de laatste versie gebruiken. 21.10 is dan prima. Je kunt vrij eenvoudig upgraden naar 22.04 over een dikke maand met `do-release-upgrade`.

Wil je wat glimmender dan Gnome installeer je KDE Plasma (of direct Kubuntu).
21.10 vind ik een stuk soepeler draaien dan 20.04, mede doordat het een nieuwere versie van GNOME draait. Je kunt altijd nog een upgrade naar 22.04 doen als de tijd komt, de kans dat je brekende configuratie hebt binnen twee maanden is niet zo heel groot. Je zult vanzelf een melding krijgen van de software-updater dat er een nieuwere versie beschikbaar is, dan moet je hem even laten pruttelen totdat hij geüpgrade is.

Nu is het wel zo dat als upgraden je niet lukt, je met 21.10 nog maar kort ondersteuning hebt voor updates, omdat 21.10 maar updates zal ontvangen tot juli. Je moet voor die tijd dus upgraden. Als je liever twee maanden wacht dan het risico van vechten met een upgrade aan wilt, kun je dat ook doen.
21.10 is geen LTS versie en wordt slechts 9 maanden ondersteund. LTS versies van Ubuntu komen in de even jaren uit in april. De eerstvolgende dus binnenkort.
Ik zou kiezen voor een LTS-versie, dus ofwel zet je er nu 20.04 LTS op, maar je kan ook nog enkele maanden wachten en er dan 22.04 op zetten. 21.10 krijgt slechts 9 maanden ondersteuning, dat betekent dat je deze zomer sowieso over moet naar 22.04 (of 20.04, maar dat heeft dan weinig zin meer, gezien 22.04 recenter is)
sowieso een LTS is the way to go voor stabiliteit. En niks is 'sowieso'. Je krijgt geen updates meer, maar non-LTS is gewoon nog te gebruiken. Het is iig niet zo dat je machine ineens crashed of een upgrade verplicht of zoiets.
Windows crasht ook niet aan het einde van de support. Alleen is Windows dan een stuk minder veilig.
Ik dit vooral op 21.10 omdat mijn werk-PC vaak geheugen tekort komt een 20.04 dat niet zo leuk vindt. Het hele systeem voelt sowieso vloeiender aan, en 21.10 heeft nog niet eens GNOME 40.

Van updates tussen versies heb je eigenlijk alleen maar last als je veel PPA's gebruikt die al dan niet ondersteuning voor recente versies missen.

Op servers blijf ik bij LTS maar op de desktop is het niet eens zo'n heel groot probleem.
Ik zag hem al even bij het inloggen op verschillende servers. Maar wat een fijn OS is dit, inmiddels al 17 jaar tevreden gebruiker.
Ik was er altijd wel tevreden mee tot ze het snap gebeuren door begonnen te drukken.

Met hun eerdere 'uitvindingen' zoals Unity, MIR, Upstart had ik niet zo'n probleem. Maar snap is traag en vervuilt je mount table. Vooral nu sommige apps niet meer via apt gepubliceerd worden (chrome bijv) is het gewoon irritant geworden :-(

Maargoed, als je daar geen probleme mee hebt is het nog prima idd
alias df='df --exclude-type=squashfs'

In de .bashrc, .zshrc of wat van toepassing is. Dan krijg je in ieder geval niet de snap mounts te zien bij een df.
Unity komt uit Mint, niet uit Ubuntu.
Ik vind vooral ook het auto update gedrag van snap storend. Wil dat zelf kunnen configureren. Daarnaast is de afhankelijkheid van Canonical me een doorn in het oog. Ik kies daarom liever voor Flatpak, AppImage of gewoon native packages.
Ja precies, voor mij buiten de performance problemen ook de afhankelijkheid van Canonical.

Ik heb echt het gevoel dat dit gedaan wordt om hun eigen IP (Intellectual Property) in de Linux community te vestigen met het oog op een toekomstige inkomstenbron. En dat ze het daarom zo gebouwd hebben dat ze als enige de snap store kunnen hosten.

Nou snap ik wel dat ze een inkomstenbron zoeken, maar zo werkt de FOSS community gewoon niet.
IP op de packages in de Snapstore kan natuurlijk in principe niet, ik kan me wel voorstellen dat ze ooit geld gaan vragen voor de dienst zelf. De meeste winst zal voor Canonical echter zitten in (voor hun) eenvoudiger ondersteuning van software.
Precies, ik denk dat het plan montetisering van de dienst zelf was zodra die groot was geworden. Al vraag ik me af of dit nog gaat gebeuren. Zoveel jaar later en geen enkele andere distro heeft het maar aangeraakt.

Maar dat lijkt me de enige reden dat ze de backend van de store zo gesloten houden.
Genoeg alternatieven wmb. Daarnaast leveren Flatpaks en Snaps vaak problemen op vanuit gebruikersperspectief wegens de sandboxing. Zolang dat soort issues vaak spelen heeft het concept weinig toekomst in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 23 juli 2024 01:38]

Anoniem: 1022589 26 februari 2022 14:35
Bedankt voor do-release tip. CD installatie vind ik wel zo fijn dus gooi dan 21.10 er op en dan straks 22.04 er over heen.
KDE plasma is gewoon een desktop pakket in ubuntu toch.
(de hoofd laptop draait overigens win10/11 ; met linux steeds weer gezeur met printers en nu met Win. veel progjes van de laatste 20 jaar weer gebruiken en meer.. wel fijn. )
KDE plasma is gewoon een desktop pakket in ubuntu toch?
Als je sowieso KDE Plasma wil, dan wil je Kubuntu installeren.

Hoppen van deskop environment bij een bestaande installatie gaat niet pijnloos.
Aha ok. dan hou ik het bij de 21.10 CD en leef met die desktop. bedankt
In addition to the bugs listed, this update includes all security updates...
Dus deze update komt met listed bugs ;)
Misschien een idee om de hele boel te outsourcen aan India?
Heb je dat wel eens van dicht bij meegemaakt? Mijn ervaring is dat de meeste zaken die daar heen gaan meer werk en tijd kosten dan het zelf coderen. En dat is dan nog los van vertaal zaken. De snelste die ik heb gezien was binnen 6 maanden al weer terug in NL.
Voor mensen die de primaire servers willen ontzien (of die minder geduld hebben), zijn er de alternatieve downloads (torrents).
Ubuntu realeases zijn altijd saai en daarom de reden dat ik het gebruik voor software ontwikkeling.

Maar blijf hopen op een desktop dat out-of-the-box niet mijn ogen pijn doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.