Software-update: Ubuntu 22.04.3 LTS

Ubuntu logo (75 pix) Versie 22.04.3 van Linux-distributie Ubuntu is uitgekomen, een versie die vijf jaar ondersteuning krijgt. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwe versie en vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Deze versies worden negen maanden ondersteund. Eens in de twee jaar komt er een versie uit die niet negen maanden maar vijf jaar voorzien zal worden van updates. Versie 22.04 heeft codenaam Jammy Jellyfish meegekregen, draait op Linux Kernel 5.17 en gebruikt standaard Gnome 42 als de desktopomgeving. Meer informatie over deze release is bij Omg! Ubuntu te vinden en op onze eigen voorpagina. Versie 22.04.3 is de derde update met een verzameling bugfixes en verbeteringen.

Ubuntu 22.04.3 LTS is now available

These release notes for Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) provide an overview of the release and document the known issues with Ubuntu and its flavours. For details of the changes applied since 20.04, please see the 22.04.3 change summary. The change summary for 22.04.1 and 22.04.2 are available as well.

Support lifespan

Maintenance updates will be provided for 5 years until April 2027 for Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, and Ubuntu Core. All the remaining flavours will be supported for 3 years. Additional security support is available with ESM (Extended Security Maintenance).

Versienummer 22.04.3 LTS
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Ubuntu
Download https://ubuntu.com/download/desktop
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-08-2023 • 07:10

46

Bron: Ubuntu

Update-historie

Reacties (46)

46
46
27
0
0
16
Wijzig sortering
Jammer dat deze versie niet meer op een standaard DVD past. Ik heb een laptop die weigert van een USB-stick te starten
Uitdaginkje... Staat er een Windows op? Die proberen te verkleinen en een linux-partitie er bij maken. De hele schrijf voorzien van een bootmenu die Windows en Linux allebei native kan opstarten. Als Ubuntu eenmaal bruikbaar is kun je de Windows eraf halen en de hele schijf linux maken.
Dat is het probleem niet. Zit een 500GB SSD in. Nee, ik kan geen bootable installatie dvd maken omdat de image te groot is.
Maar dankzij de tips hierboven en hieronder ga ik een poging wagen
Ik doelde op linux naar die partitie schrijven vanuit Windows met Rufus oid zodat je alleen maar een begin-image nodig hebt. Als Ubuntu opstart en je hebt internet, kun je de boel zo uitbouwen tot een complete desktop. Althans, daar ga ik vanuit. Mijn ervaring is vooral met FreeBSD. Daar heb ik in geen jaren een dvd-installatie voor gedaan.
Dit kan nog simpeler.
Zoek even op "Install Ubuntu without USB" en dan komen er een aantal interessante resultaten naar voren.
Als je niet de harde schijf met in een ander systeem wil beschrijven blijft er praktisch alleen netwerk over. In theorie serieel misschien nog maar dan moet het real-mode ondersteunen.
Er was ook een mogelijkheid om Ubuntu op Windows te downloaden en te installeren (nee, niet WSL) en vandaar uit een vaste install te kunnen doen, maar dat kan ik nu heel even niet terugvinden.
Het lukt mij met Qemu. Een fysiek station opstarten alsof het een virtuele schijf is. Dus vanuit Windows een Linux install doen en daarna die schijf echt opstarten. Heel lang is dit gedwarsboomd door MS/Intel, net als opstarten van USB. Ik herinner me Norton Ghost nog die op raadselachtige wijze een USB-station kon openen via een DOS-diskette, terwijl alle BIOSsen dat toen zogenaamd niet konden.
Een ISO bestand kun je tegenwoordig ook perfect laden vanuit Windows via de Verkenner. Geen aparte software meer voor nodig. Waar het om gaat of Ubuntu dan ook een dual-boot installatie kan opstarten. Ik kon mij herinneren dat je dan een versie kon installeren die onder Windows draaide en dat je in die installatie kon kiezen om hem permanent op de hardeschijf te installeren. Maar ik kan dus even daar niks meer over terugvinden.
Je zou een IODD ST400 (https://www.iodd.shop/IOD...pted-Hard-Drive-Enclosure) kunnen aanschaffen. Die kan zich als USB CDROM drive voordoen. Of start je laptop überhaupt niets van USB?
Hij start wel van usb, maar 120 euro vindt ik een beetje te duur voor eenmalig gebruik.
Ik heb er nu OpenSuse op draaien, en ga met de tips van anderen aan de slag. Maak ik m dualboot
Dat apparaat is inderdaad veel te duur voor eenmalig gebruik. Maar een mooie feature (als je 'm op USB3 10Gbit aansluit) is dat je 'm voor 'Windows to Go' en vele andere 'OS to go' kan gebruiken. Je kan namelijk naast ISO images (die een virtuele CDROM worden) VHD(x) bestanden (oftewel HDD images) mounten die dan een virtuele HDD worden. En bootable zijn. En alles nog encrypted ook mocht je 'm verliezen of gestolen worden. Je hebt dan eigenlijk je eigen PC altijd bij je zolang je ergens van iemand een PC mag gebruiken die je USB toestaat.

Maar je hebt gelijk. Het is een duur ding. Ik heb een voorganger en die doet bijna hetzelfde maar is me niet waard om 120 euro neer te leggen voor iets meer features. Misschien een mooi verjaardagskado of zo.

[Reactie gewijzigd door perlboy op 24 juli 2024 09:32]

Je kunt ook eerst de server versie installeren, die kleiner is, en dan de desktop naar keuze na installatie
Dit ja.
sudo apt install ubuntu-desktop
nadat je bent ingelogd op je versie Ubuntu Server installatie.
Het is een beetje opletten wat voor stick je gebruikt en met welke software je het image er op zet. Sommige sticks melden zich als harddisk, sommigen als stick. En met sommige software waarmee je meer dan 1 image op zo'n stick (of externe harddisk) kan zetten, kan zich voor doen als cd of dvd speler.

Als de laptop kan kiezen tussen bios of uefi om te booten, dan zou je daar tussen kunnen wisselen om te zien of het verschil maakt. Ook security instellingen kunnen wel eens verschillende boot mogelijkheden toestaan of juist blokkeren.
Ik heb goede ervaring met Ventoy. Daar hebben we op afstand servers mee geupgraded die geen DVD drive maar een CDROM drive hadden. En nu met de USB stick (achtergebleven in het chassis op het moederbord) is het een mooie rescue disk. Want naast de installer ISO liggen er diverse rescue en diagnose bootable ISOs op die je via Ventoy kan starten. En simpel kan updaten door de Ventoy USB stick data partitie te mounten onder Linux.
Kan je Linux Mint - Cinnamon aanraden. 2,8 GB dacht ik. Ik liep tegen precies hetzelfde probleem aan.
Je zou kunnen proberen om met de server versie zonder desktop environment te beginnen en dan via APT naar deze versie te upgraden. Volgensmij is de hele default DE van ubuntu beschikbaar als samengestelde APT package
Wat je ook kunt proberen, is om de harde schijf of SSD uit de laptop te halen, in een tijdelijk andere computer te plaatsen, en dan daar je versie van Linux op installeren. Achteraf plaats je de harde schijf of SSD dan weer terug in de oorspronkelijke laptop.

Heb deze methode ooit eens gebruikt bij een laptop waar ik geen toegang tot het Bios had. Linux vind het niet erg als je de HDD / SSD verplaats van computer naar computer.
Je zou een dual-layer dvd kunnen proberen. Daar gaat 8.5GB op.
Dit probleem hadden een oud-collega en ik ook met wat oudere laptops. Toen we in het BIOS CSM-support hadden ingeschakeld, startten de laptops wel vanaf een USB-stick. Wie weet is deze feature ook in het BIOS van jouw laptop aanwezig.
Blijft een goed systeem alleen is mijn ervaring dat WiFi vaak niet goed werkt.
Ik heb nu OpenSuse draaien, maar ga Ubuntu ernaast draaien. Kijken wat me beter bevalt
Draai inmiddels vier jaar Ubuntu op ene PC en oudere laptop. Geen probleem met hardware, videokaarten of wifi.

Office365 applicaties draai ik in Edge. Je hebt niet alle functionaliteit maar voor mij voldoet het.
Je zou ook LibreOffice kunnen gaan gebruiken. Open bron software, en voor 99% voldoet dat net zo goed als een MS Office installatie.
Office365 heb ik (helaas) nodig voor collaboratie met collega's. Libreoffice gebruik ik ernaast voor prive dingen maar vind ik minder lekker om mee te werken. Zal wel gewenning zijn.

Ben aan t kijken naar een europese Linux distributie als vervanger voor Ubuntu. Bijvoorbeeld Suse (duits). Iemand daar ervaring mee of andere tips?
Voor de mensen die ook graag gamen zou je eens kunnen kijken naar een Ubuntu afgeleide OS. Ik zit nu op PikaOS 23.04 en dit is een OS die net als NobaraOS iets meer getweaked is voor gaming, maar dan met een eigen smoeltje zeg maar.
Ubuntu is een goed alternatief voor mensen die op een oudere computer werken met Windows10 eerdaags oktober 2025 gedwongen worden om een nieuwe computer te kopen.

99% van de hardware wordt door Linux kernel ondersteund of er is op het
internet wel ondersteuning te vinden.

Of via een truc Windows 11 installeren, ik had laatst vernomen dat Microsoft dit wilt tegengaan of onmogelijk gaat maken. Of de computers die via de truc al zijn geüpgraded naar Windows 11 blijven werken?

Een ding is zeker er komt straks een enorme afvalberg wereldwijd. Veel computers zullen bij de kringloop belanden of worden weggegeven. Veelal met een harddisk of SSD vol persoonlijke data.

Wat er dan nog over blijft is een nieuwe computer kopen of een alternatief besturingssysteem installeren als Ubuntu of een van de velen andere Linux distributies.

Het is zelfs mogelijk om Apple besturing systeem te installeren op een Windows computer.

Ik ga geen link plaatsen even googelen nog beter even op YouTube zoeken.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Ubuntu is een goed alternatief voor mensen die op een oudere computer werken met Windows10 eerdaags oktober 2025 gedwongen worden om een nieuwe computer te kopen.
Dat is over ruim 2 jaar. Windows 11 ondersteund AMD processoren vanaf 2018 (dus tegen die tijd 7 jaar oud) en bepaalde Intel processoren vanaf midden 2017. Een groot gedeelte van de PC's die Windows 11 niet ondersteunen zijn dan dus al 7+ jaar oud waarvan er dan een hoop het nog prima zullen doen maar een hoop ook echt al vervangen zijn.
oktober 2025 is sneller dichter bij dan je denkt.

Het gaat om het feit dat de meeste computers nog prima functioneren voor de dagelijkse taken.

Het gaat om het feit dat Microsoft gaat bepalen dat de computer gebruiker actie moet gaan ondernemen. Liefst een nieuwe computer gaat kopen.

Of inderdaad verder gaan zonder Microsoft ondersteuning met alle mogelijke gevolgen van dien.

Nu ook bekent is geworden dat Microsoft gaat voorkomen dat niet ondersteunde computers via een register truc toch geüpgraded kunnen worden naar Windows 11 word het helemaal dwang.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Ik zou echt geen LTS aanraden voor dagdagelijkse mensen. Oude kernel, GPU drivers die daarbij passen, oude versie van Gnome.
Waarom niet? Als je de geupdate ISO gebruikt komt ie gewoon met kernel 6.2...
En als je na installatie constateert dat alle hardware het doet dan blijft dat ook zo voor de komende 5 jaar. What's not to like? :)
Een LTS is gewoon bruikbaar voor mensen of bedrijven die niet graag aan zaken lopen te prutsen, van veranderingen houden en stabiliteit of een bepaalde standaard willen uitrollen - het is vergelijkbaar met hoe Windows het doet: je krijgt een set functionaliteit en updates maar geen al te grote veranderingen of functies erbij, het blijft allemaal redelijk hetzelfde en de grote sprong komt in de volgende major LTS.
Dat kan dus ook een prettige kant hebben...

Voor de thuis-desktop/hobbyist: neem een fedora, gewone ubuntu, etc want een LTS is dan mogelijk minder geschikt.
Dat is onzin. Andere OS'en vervang je ook niet elke 2 jaar. LTS is juist de versie die waarborgt dat 'Miep uit Assen' (vrij naar Freddie Heineken) niet tegen gekke driver-issues aanloopt - iets dat met halfjaarlijkse versies regelmatig het geval is geweest.
Ubuntu is een goed alternatief voor mensen die op een oudere computer werken met Windows10 eerdaags oktober 2025 gedwongen worden om een nieuwe computer te kopen.
Wat een onzin, hoe verzin je het.

In de eerste plaats duurt het nog ruim 2 jaar voordat het oktober 2025 is, en in de tweede plaats kun je ook na oktober 2025 Windows 10 nog gewoon gebruiken. Je krijgt alleen geen updates meer. Dat is uiteraard niet handig, maar niemand die je dwingt om een nieuwe computer te kopen.
En inderdaad verder gaan zonder Microsoft ondersteuning met alle mogelijke gevolgen van dien.

Dat een computer door kwaadwillende overgenomen kan worden.

Het gaat om het feit dat een computer gebruiker zelf bepaald wanneer hij/zij een nieuwe computer koopt, en als de oude goed functioneert waarom zou er dan een nieuwe gekocht moeten worden?

Omdat Microsoft dit zo graag wil.

Koop jij een nieuwe wasmachine als de oude net 5 jaar oud is en nog prima wast.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

10 jaar support is imho redelijk. Dat is het dubbele van wat Ubuntu LTS biedt. Wanneer het op support aankomt, is Ubuntu duidelijk veel slechter dan Microsoft en zou je iedereen afraden om Ubuntu te gaan gebruiken

Dat ik dat nog eens zou zeggen… :?
10 jaar support is imho redelijk.

Niet als mensen tussendoor nog een nieuwe computer kopen en met een niet ondersteund computer zitten. Dan moest er in 2018 al geen computers meer verkocht worden met Windows 10.

Dat is dus niet gebeurd tot 2020 werden nog gewoon budget computers verkocht met Windows 10.

Het gaat om het principe als iemand een nieuwe dure computer koopt dan mag de koper verwachten dat deze minimaal 8 jaar gebruikt kan worden met ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Microsoft verkoopt geen pc’s, dus ga klagen bij jouw pc-boer. Maar wanneer jij verwacht dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten, dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen.

“Budget”, je zegt het zelf al. Wat verwacht je daar nou van?
Nee Microsoft verkoopt geen computers.

Wel handjeklap met de computer industrie, die maar al te graag nieuwe computers en
hardware en randapparatuur wilt verkopen.

Er is hier bij sommige gewoon geen begrip voor het feit dat een grote groep computergebruikers helemaal geen nieuwe computer willen kopen omdat de
oude nog prima werkt.

Deze mensen zullen na oktober 2025 gewoon door blijven werken met hun Windows 10 computer met alle gevolgen van dien.

Dat sommige hier dit niet willen begrijpen. Het gaat niet om mij ik heb Windows 11 op mijn computer draaien.

Het gaat om die grote groep Windows 10 gebruikers die waarschijnlijk oktober 2025 een melding zullen krijgen dat Windows 10 niet meer ondersteund word of ze even een nieuwe computer willen kopen.

Dus drang.

Dat dit door sommige hier niet word begrepen. 8)7

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Wij leveren zelf software en doen dus ook support. Dat houdt een keer op, ook bij ons is het na 10 jaar game over. En wij gaan nog een stapje verder, de licentie vervalt dan.

Het is voor ons onmogelijk om tot in eeuwigheid alle ooit geleverde software te blijven ondersteunen. Klanten willen daar ook niet voor betalen. Wij hebben gekozen voor standaard 5 jaar en een extensie van maximaal 5 jaar. Dat geeft de klant tijd voor migratie naar een nieuwe versie. Dat model hanteren we nu 14 jaar en werkt prima. Wij dwingen onze klanten dus om te migreren, want na 10 jaar + 1 dag zal de boel echt niet meer starten nadat het automatisch is gestopt. Maar dan heb je ook al 5 jaar lang onze adviezen genegeerd
En maar blijven hameren op die 10 jaar ondersteuning.

Dan had Micrsoft 2018 moet stoppen met de levering van Windows 10 ook bij de computer fabrikanten.

Tussendoor mochten er wel nieuwe Windows 10 computers verkocht worden, die niet geschikt waren voor windows11.

Zelfs nu kun je nog Windows 10 licenties kopen. Zo krom als een banaan.

Ja echt heel begrijpelijk hoor die 10 jaar ondersteuning van Microsoft.

Gelukkig heb ik voor velen mensen via aanpassingen in het register Windows 11 kunnen installeren, nu afwachten of het blijft werken.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Nee Microsoft verkoopt geen computers.
Ze brengen anders toch echt Surface computers en laptops op de markt. Ook op andere hardware gebieden is Microsoft aktief.

Je hebt verder wel gelijk, veel computerfabrikanten zijn gewend geraakt qaan de cadns "Bij elke kleine hardware update hoort een nieuwe computer." Daar zorge Microsoft wel voor. Met de "gratis" upgrade van Windows 7 (en 8.x) naar Windows 10 werd er 1 keer van die cadans afgeweken en dat was goed te merken aan de PC- markt.

Die zien de verwachtte (en significante) omzetstijging in 2025 maar wat graag komen.

Zelf hou ik er niet van om systemen weg te doen die nog prima functioneren maar niet meer aan de wensen van een moderne versie van Windows voldoen. Zulke machines in mijn omgeving ben ik nu aan het omzetten naar ProxMox nodes als dat een optie is. Of als een op Linux gebaseerde Apache Cassandra database node. Welke ik sporadisch gebruik om tegen te testen, dus staan deze machines zowiezo veel vaker uit dan aan.

De alleroudste actieve computer in ijn omgeving draait nu al bijna 18 jaar. Ja, het is een Pentium 4 machine welke al sinds 2008 op Linux draait. Gekke ding valt maar niet om en doet de taak waarvoor het is ingericht nog altijd in de daarvoor ingeplande tijdsspanne.

Maar lang zal het niet meer draaien, want het is een 32-bit systeem en er komen geen nieuwe 32-bit Linux versies meer. In mijn omgeving is afgesproken dat we maar 1 distro willen gebruiken en deze levert geen ondersteuning meer voor 32-bit aan het eind van dit jaar. De hardware heeft nog genoeg "leven" in zich om 20 jaar te halen, maar software-matig gaat dat dus niet gebeuren.

Als je Linux kunt draaien zonder GUI, de terminal boeit het niet al te erg hoe oud een computer is. En nee, de spec-sheet mag dan zeggen dat zo'n oude processor veel energie verstookt, wat ik meet aan het stopcontact vertelt me een ander verhaal. Vandaar dat het ook zo lang heeft mogen draaien van de baas.

Zo heb ik ook nog een oude MacBook uit 2007 van Linux voorzien. En was het ook weer voor een paar jaar veilig om te gebruiken. Zelfde verhaal, geen 32-bit support meer, dus ook deze MacBook (waarvan alle onderdelen nog uitstekend werken, want goed onderhoud) is afgeschreven.

Nu besef ik ook wel dat ik vrij extreem ben hiern. Aangezien het voor mij geen moeite is om te schakelen tussen Windows en Linux, heb ik echter wel de mogelijkheid om dat te doen met oude(re) computers. 2025 zal voor mij dus niet zo'n "rampljaar" worden als voor velen wel het geval zal zijn met de, al dan niet reeele, dwang om een nieuwe computer aan te schaffen.
Ik heb ook nog een Dell N5050 van 2013 draaien met Linux Mint licht.

Deze notebook draait prima als je maar niet te zware programma's draait.

Tja 32 bit dat gaat er langzamerhand uit hoe al wel er nog 32 bit Linuxversie blijven bestaan 16 bit word ook nog steeds door enkele Linux distributies ondersteund.

Het gaat mij gewoon om het principe, de arrogante beleid van Microsoft.
Die maar even gaat bepalen dat jij oktober 2025 je computer moet gaan vervangen.

Waarom brengen ze geen Windows 11 licht uit voor oudere computers. Dan maar geen toeters en bellen, dan maar functies, die gebruikt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 09:32]

Probleem is echter dat Microsoft nu ook geen 10 jaar ondersteuning meer bied voor hun Office alsmede hun Windows Server producten. Dat is nu gereduceerd naar 5 jaar.

ALhoewel 10 jaar ondersteuning mij tot op heden prima beviel met Windows Server producten, zie ik ook wel wat in de reductie naar 5 jaar. De verkorting zorgt er namelijk wel voor dat in-house software nu veel vaker bekeken moet worden of het nog wel nuttig is. Of dat het gerviseerd moet worden om op het nieuew besturingssysteem moet werken.

Er is dus een veel lagere kans op berusting, wat software naar een veiliger nivo zal gaan tillen. Nee de eerste en/of tweede keer zal dat enigzins stroef verlopen, maar daarna zou iedereen wel zijn zaken op orde (moeten) hebben. Iets wat je met een 10 jaar periode niet voor elkaar kunt krijgen. Want daar hebben we ondertussen al meer dan genoeg foute voorbeelden van gezien.

Daarnaast verbetert inzicht constant en heeft men bij een 5 jaar periode veel eerder de mogelijkheid om het schip bij te sturen.

Over het algemeen genomen zijn de veranderingen in een Ubuntu LTS versie minder ingrijpend en is het dus niet zo'n groot probleem om te migreren naar de nieuwste versie. Zelf maak ik gebruik van de Ubuntu LTS server edities sinds 2008 (zonder enige vorm van GUI) en dat bevalt me tot op heden uitstekend. Bare metal en virtueel beheer ik nu 42 Linux servers en een 20-tal Windows systemen.

Veranderingen in Windows versies zijn veel ingrijpender mket Windows machines dan met Linux. Daarnaast heb ik ook documentatie aangemaakt die stapsgewijs aangeeft hoe deze servers opnieuw geinstalleerd kunnen worden, mocht dat nodig zijn. Er is zelfs uitleg aanwezig die de gekozen settings beschrijven. Dit soort zaken doe je als je weet dat er maar een periode van 5 jaar beschikbaar is, in plaats van alles maar te laten verzandden met een 10 jaar ondersteuningsperiode.

Door betere documentatie kan ik nu dus al systeem-reviews doen zonder de machine aan te hoeven raken en al beginnen met plannen voor de volgende cyclus.

10 jaar ondersteuning instigeert mijns inziens gemakszucht en dat is zo'n beetje het slechtste wat een computersysteem en/of computeromgeving kan overkomen. Ja, het is meer werk, maar je maakt wel gebruik van flink wat "versere" software, welke idealiter veiliger is dan de voorgaande versies.

Ben het dus helemaal niet met je eens dat Windows met 10 jaar ondersteuning het beter doet dan Linux met 5 jaar. Daarnaast kun je ook extra support inkopen voor oudere versies van Linux, mocht je software draaien die werkelijk alleen maar op die ene Linux versie werkt. En ja, daardoor is er ook een 10 jaar ondersteuningsperiode mogelijk met Linux.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.