Software-update: Linux Mint 19.2

Linux Mint logo (75 pix) Versie 19.2 van Linux Mint is uitgekomen. Linux Mint is een op Ubuntu gebaseerde distributie en deze uitgave is een versie met extra lange ondersteuning tot 2023. Voor de download kan er worden gekozen voor een Mate-, Cinnamon- of Xfce-desktopomgeving. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.

Linux Mint 19.2 “Tina” released!

Linux Mint 19.2 is a long term support release which will be supported until 2023. It comes with updated software and brings refinements and many new features to make your desktop even more comfortable to use.

New features:

This new version of Linux Mint contains many improvements. For an overview of the new features please visit:

Important info:

The release notes provide important information about known issues, as well as explanations, workarounds and solutions. To read the release notes, please visit:

Linux Mint 19.2 Xfce

Versienummer 19.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Linux Mint
Download https://www.linuxmint.com/download.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

02-08-2019 • 15:48

113

Bron: Linux Mint

Update-historie

Reacties (113)

113
112
85
6
0
8
Wijzig sortering
Om Linux te leren kennen heb ik wel eens gelezen dat Linux Mint het makkelijkste is voor iemand die Windows door en door kent maar totaal niets van Linux af weet?
Ik zie hieronder dat het met name over het uiterlijk gaat dat op windows lijkt, maar dat is wat mij betreft niet de hoofzakelijke reden. Mint doet heel goed werk om een stabiele desktop omgeving te bieden waar je op kan rekenen.
Ik ben zelf ergens rond het jaar 2000 begonnen met linux gebruiken op de desktop.. Begonnen met redhat personal edition 6 en van daaruit redhat, mandriva, debian, fedora(core), ubuntu, arch, suse, en vele anderen tegengekomen en gaan gebruiken.. Het probleem is dat hoewel de basis meestal wel goed was, je eigenlijk altijd vroeg of laat tegen problemen aanliep, van niet meer werkende grafische omgevingen, tot programma's die na updates stopten met werken, en driver ellende.. met als resultaat vaak het handmatig moeten compileren en installeren van programma's, libraries, of zelfs kernels.. en uren zitten werken met de commandline om er achter te komen wat er fout gaat en hoe je het op kon lossen.
In mn schooltijd prachtig, want ik had alle tijd om er mee te experimenteren, en om oplossingen van problemen te zoeken, en zo ben ik linux ook vrij goed gaan kennen.
Linux mint heb ik jaren lang met de nek aangekeken omdat ik het als "noob distributie" zag.
Later werkte ik 6 dagen per week, vaak wel een uurtje of 60, en moest mn PC het gewoon doen, en heb op een gegeven moment linux laten vallen en ben voor windows 7 gegaan, geen gezeur meer met de command line, configuratie bestanden aanpassen, en logs doorspitten om te zien welke library nu weer gezeur gaf.. Maar uiteindelijk hebben vrienden me overgehaald om toch mint(cinnamon) eens een kans gegeven.. Dus een oude harddisk gepakt en mint geinstalleerd, en ik heb niet meer omgekeken naar windows..
Nu iets meer dan 2 jaar later eigenlijk maar 1 keer een probleempje gehad na de upgrade van linux mint 18.3 naar 19.1, en dat is meer omdat ik een nogal niet standaard combinatie van wine en proton gebruik om adobe lightroom te draaien.
Mint is eigenlijk zo gemaakt dat je de terminal voor "normaal gebruik" niet nodig hebt, maar het kan wel als je het prettig vind. Bijna overal hebben ze een goed werkende UI voor, ze hebben ook een net "welkom scherm" dat je in het "first steps" tabje al gelijk richting de driver manager stuurt om externe drivers (bijv 3dkaar drivers) te kiezen en installeren, de update manager om je updates in te stellen, en system snapshots in te stellen als backup van je OS.
Ik denk dat ik mint (ik gebruik de cinnamon editie) van alle linux distributies die ik gebruikt heb, de meest gebruiksvriendelijke, en betrouwbaarste vind voor desktop gebruik.
Ik heb hier vaak een 11 jarige over de vloer die van huis uit ook windows gewend was, en na een "huh, dit ziet er anders uit als thuis" (toen was ze 9 of 10), heeft ze eigenlijk nooit hoeven vragen hoe iets werkte. Alleen de namen van programma's waren soms even wennen (writer ipv word, calc ipv excel, impress ipv powerpoint etc).
Intussen heeft ze zelf thuis ook een PC staan met mint 19.1 waar ze maar wat trots op is omdat ze het hele uiterlijk vernach... ehhh opgeleukt heeft naar haar smaak ;)
Het is wel leuk om dan te zien dat zij nu doet wat ik vroeger deed, knoeien met allemaal desktop omgevingen en alle opties die er in zitten om de "tofste" pc te hebben, maar dan wel met 1 groot verschil.. zij heeft nu timeshift om de boel te herstellen als het totaal in de soep loopt _/-\o_
Ik vind dit een goed verhaal hoe het in de praktijk gaat. Een aantal zaken herken ik wel. Alleen ben ik bij Debian uitgekomen. Op mijn privé tablet met Cinnamon, andere tablets en laptops voor mijn werk draaien met XFCE4.

Ik heb ook wel eens met Linux Mint gewerkt en dat is inderdaad een fijne distibutie om mee te beginnen. Veel mensen blijven hierop ook hangen. Het doet wat het doen moet en is conservatiever dan Ubuntu waar weleens bij een nieuwe versie het een en ander is aangepast. Linux Mint blijft voortborduren op het eigen concept.

Overigens ben ik na een paar experimenten met Red Hat en SuSE Linux uiteindelijk goed op gang gekomen met Linux dankzij Ubuntu. Dat was nog in de tijd van 5.04, 6.06, 7.04 en als laatste 8.04. Daarna ben ik naar Debian overgegaan. Ubuntu is ook een goede distributie om mee te beginnen, hoewel Linux Mint wel mijn voorkeur is.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 24 juli 2024 14:05]

Ubuntu en Debian zijn idd ook op veel gebieden prima, alleen had ik met Ubuntu zelf dat er net even te vaak weer iets kapot ging, omdat ze net even te vrolijk waren met een nieuwe update pushen enzo.
Debian heb ik eigenlijk nooit zo geprobeerd omdat ik meer in het redhat kamp zat en erg aan die structuur gewend was.
Ik ben nog niet zo lang geleden van Ubuntu naar Mint overgestapt. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat een OS gewoon betrouwbaar moet zijn. Ik vind het nite van belangrijk of ergens een NOOB etiketje of zo aan hangt. Mint bevalt me uitstekend.
Ik heb in het begin verschillende distros geprobeerd waaronder Ubuntu, Mint, Fedora, Debian en nog een paar. Uiteindelijk ben ik toen op CentOS terecht gekomen op mijn desktop. Na een tijd liep ik tegen het probleem aan dat ik nieuwere software niet zo heel makkelijk meer kon installeren omdat CentOS toch wel achter loopt wat betreft libraries enz. Ben uiteindelijk een jaar geleden over gestapt naar Ubuntu LTS versie, dat bevalt mij prima. Nog niet tegen iets aan gelopen, en ik kan al de games die ik speel prima draaien native of via wine. Kan iemand mij nou vertellen wat de verschillen zijn tussen Ubuntu en Mint want als ik ga zoeken kom ik niet zoveel tegen waarvan ik nou zou zeggen dat de een beter maakt als de ander? Mij kan tegenwoordig ook niet schelen of ergens een NOOB etiketje aan hangt, ik wil een systeem dat gewoon werkt nadat ik de installatie gedaan heb.
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 8

Hier vind je wat basis info zonder al teveel "eigen meningen".

[Reactie gewijzigd door Rixter223 op 24 juli 2024 14:05]

Ligt eraan wat je precies wilt leren. De desktop metafoor welke Mint gebruikt komt vrij overeen met die van Windows (taskbar onderin, menu launcher links). Dit is, in mijn ogen, een slechte manier om te beginnen, immers ben je Windows gewend en dan krijg je iets voorgeschoteld wat erop lijkt. Onderhuids (of je dit nu doorhebt of niet) neem je toch een aantal aannames over hoe het werkt. Ik zou met Ubuntu beginnen, dat werkt net iets anders, maar daardoor leer je wel (beter) hoe Linux werkt want je hebt geen vergelijking met bijvoorbeeld Windows of macOS qua UI.

Maar goed, dat is mijn mening
KDE en vele anderen hebben ook taskbar onderin en launcher links. Als je het leuk vindt kom je vanzelf bij de terminal e.d. terecht. Als je nieuwsgierig in UI bent ga je na een tijdje ook wel een andere window manager installeren.

Een normale browser / office gebruiker leert met Ubuntu enkel een ander UI idee kennen. Lijkt mij niet heel zinvol als je gewoon je taken wil doen.

Ik heb best wat verschillende window managers gebruikt. En weet het een en ander over Linux. Maar blijf toch altijd bij taskbar onderin en launcher links terugkomen.
Grappig. Ik gebruik Mint met Cinnamon al een hele tijd en verplaats de taskbar standaard naar boven. Om een of andere reden vind ik dat er veel natuurlijker uitzien.
Ik was helemaal prima met Ubuntu met Gnome 2. Toendertijd een paar jaar in zowel Windows als Ubuntu de taksbar boven gehad. Maar sindsdien weer naar onder verhuisd.

Een stukje in de breedte opofferen zie ik sowieso niet zitten.
Als je die desktop stijl terug wilt is er Ubuntu met MATE.
Het was leuk toen. Hoef niet terug.
Ik zet de dock van MacOS aan de zijkant, ik offer juist liever wat breedte op dan hoogte, omdat ik meer breedte dan hoogte heb op mijn scherm
Waarom niet gewoon auto hide aanzetten? Heb hem zelf ook links maar niet zichtbaar tenzij je er met de muis naar toe gaat...
omdat ik vaak wil zien of ik chatberichten heb (van klanten/collega's). Ik heb daar dingen als Slack open staan en notificaties heb ik soms uit staan om niet gestoord te worden, maar moet het wel in de gaten kunnen houden.
Naast linux gebruik ik ook bij windows de taskbar altijd boven, of op een 16:9 scherm links aan de zijkant. Beide plaatsen hebben als voordeel dat je minder afstand met je muis hoeft af te leggen. Intuïtief werkt het voor mij ook beter. De meeste programma's hebben het menu bovenaan, en scroll je door zo'n menu van boven naar beneden. Als je het windows menu beneden hebt leg je daarvoor extra afstand af en scroll je (in eerste instantie) van beneden naar boven. Met de taskbar rechts, op een 16:9 scherm, spaar je ook nog eens kostbare verticale ruimte.
Dat jij erbij terugkomt wil niet zeggen dat het dan meteen voor iedereen zo moet werken. Zo komt je reactie een beetje over.

Mijn punt, wat beter naar voren had kunnen komen, is dat ik legio mensen gezien heb die Mint geprobeerd hebben en na een maand of twee gefrustreerd belde of ik Windows weer kon installeren omdat de gedownloadde MS Office (.exe) niet werkte. Als je dan vraag waarom ze MS office willen installeren op een niet-Windows systeem is het gros van de antwoorden die ik krijg "Het ziet er zo uit, dat werkt dan toch gewoon??"

Dit is natuurlijk niet bij iedere gebruiker zo, maar het leeuwendeel van de mensen die ik gezien heb en/of geholpen heb via de plaatselijke LUG helaas wel...
Dat jij erbij terugkomt wil niet zeggen dat het dan meteen voor iedereen zo moet werken. Zo komt je reactie een beetje over.
Dat is zeker niet mijn bedoeling. Puur en alleen dat ik zelf het Windows 95 idee het fijnst vind.
Mijn punt, wat beter naar voren had kunnen komen, is dat ik legio mensen gezien heb die Mint geprobeerd hebben en na een maand of twee gefrustreerd belde of ik Windows weer kon installeren omdat de gedownloadde MS Office (.exe) niet werkte. Als je dan vraag waarom ze MS office willen installeren op een niet-Windows systeem is het gros van de antwoorden die ik krijg "Het ziet er zo uit, dat werkt dan toch gewoon??"
Ik heb die vraag ook weleens gehad van mensen die opeens een ubuntu laptop hadden toen ze nog unity gebruikten (het is nu gnome3 als ik het goed heb?). Die hadden heel niet door dat hun laptop van marktplaats geen windows had maar ubuntu.

Ik zie je wel je punt dat een andere interface het duidelijk maakt dat het geen Windows is.
Ik zou met Ubuntu beginnen, dat werkt net iets anders, maar daardoor leer je wel (beter) hoe Linux werkt want je hebt geen vergelijking met bijvoorbeeld Windows of macOS qua UI.

Maar goed, dat is mijn mening
Dit is onzin.

Dus omdat de desktop op Ubuntu er anders uit ziet als Windows of macOS leer je, en ook nog beter dan op Mint hoe Linux werkt :?

Mint is gewoon Ubuntu onder de motorkap. Of het nu Mint of Ubuntu is, in beide gevallen kan men identiek net zoveel leren, niet meer en niet minder.

Voor nieuwkomers; dit is absoluut geen slechte manier om te beginnen.
Goed lezen. Ik zeg dat je beter met Ubuntu kunt werken omdat je dan juist niet in de war komt met Windows omdat ze op elkaar lijken (WIMP interface stijl, niks mis mee hoor). Dit heb ik in andere reacties hier uitgelegd waarom en hoe ik tot die mening kom, maar hier is het in het kort: ervaring vanuit het veld en de mensen die ik help/bijsta met Linux (en machines in het algemeen). Als iets lijkt op Windows verwacht 99% (of ze dat nu bewust doen of niet is een andere discussie) toch een bepaalde werking van het systeem, wat vaak niet aanwezig is want het is simpelweg geen Windows.
Ja ik lees goed.

Als je iets anders bedoelde gebruik dan andere woorden en niet verspreid over andere reacties maar allemaal in 1 reactie.

Ik reageerde op die ene reactie daar wat jij zei, ik weet niet wat je in die andere reacties zei daar reageerde ik niet op.

En wat dan nog dat men een bureaublad heeft wat op de Windows GUI lijkt?

Het doel is om mensen van Windows af te krijgen, niet om ze Linux expert te laten worden. De meeste mensen interesseren zich dat ook totaal niet. Die willen iets dat werkt en herkenbaar is en verder niets.
Hmmm gok niet dat er veel Tweakers zijn die eerst Linux installeren, kiezen voor een distro die lijkt op Windows en dan spontaan vergeten zijn dat ze op Linux werken.

Dit klinkt een beetje als het soort mensen wat de helpdesk van hun internet provider belt omdat ze geen internet hebben, terwijl hun beeldscherm kapot is. (Yep, meegemaakt, hij bleef volhouden dat hij zo niet op internet kon en dat ik het moest oplossen. :D )

Als de doelgroep digibeet is en uberhaupt heel ongemakkelijk en onwennig achter computers zit, dan kan ik de verwarring goed indenken. Maar dit is een tech website! Dus ik vind het niet echt kloppend advies voor op Tweakers. :)
Overigens heb ik mijn opa en oma wel eens een Linux Mint laptop cadeau gedaan, het was de enige computer die bleef draaien als een zonnetje! :)

Mijn eigen ervaring?
Begonnen op Mint, en na enkele installaties nu zowel Mint als Ubuntu. Mint geeft een duidelijker overzicht via het start menu voor de beginner. Ze hebben een vrijwillige 'helpdesk' via de meegeleverde IRC client, echt heel tof.
Ubuntu draait stabieler, als in, ik sloop het minder snel. Maar dat is misschien subjectief omdat ik Ubuntu als laatste installeerde. Als je als developer een bepaalde tool wilt installeren van bijv GitHub dan zal je eerder documentatie voor Ubuntu vinden dan voor Mint.
Fair punt, misschien ben ik na al die tijd van werken met non-techies wat te cynisch geworden ja...
Heb ubuntu zelf ook wel eens gebruikt.. Vond het i.i.g mooier / volwassener eruit zien dan Linux mint.

Maar Ubuntu is net zo privacy draak als windows 10..

Als ik een Arch based distro zou nemen (en dat kan je denk ik beter doen wanneer je echt veel van linux afweet, zou ik kiezen voor manjaro..

Moet het een Ubuntu based distro zijn, dan wellicht pop_os. Of anders een install proberen van zorin.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 24 juli 2024 14:05]

Maar Ubuntu is net zo privacy draak als windows 10..
Heb je het over de Amazon integratie? Dat is, zover ik weet, sinds 18.04 niet meer van toepassing namelijk. Kan zijn dat ik er naast zit in deze, want ik gebruik geen desktop Ubuntu meer omdat puur GNOME Shell beter aansluit bij mijn eisen/wensen/manier van werken, vandaar dat ik overgestapt ben op Fedora.

Maar goed, heb je misschien wat meer voorbeelden of info over je privacy punt(en)?
Ik stel Ubuntu en (Rasp)Debian altijd zo in dat ik mijn menu onderin heb, zoals bij Windows.
Als je de standaard Ubuntu gebruikt kun je beter KDE Neon of de Cinnamon versie van Debian proberen. Die komen standaard met een WIMP interface (Windows, Icons, Menu, Pointer). GNOME 3 is niet zo lekker te gebruiken IMHO met die aanpassingen die jij doet, maar dat is mijn mening.
Dat geld voor elke op Ubuntu gebaseerde distributie. Ubuntu is zo stabiel en compleet dat je eigenlijk niets op de commandline te zoeken hebt, dus je kan het eerst leren kennen door rond te klikken.

Als je een tweaker bent is het wel een goed idee om op zijn tijd te leren hoe de linux commandline werkt, het is niet heel anders dan windows maar je kan er veel meer mee. (Dan ga ik even uit van bash, de meest voorkomende, want voor linux zijn er meerdere. Op desktop is 99% bash, op android en in smart tv's 90% busybox)
Niet om te bashen(nee geen woordgrapje :) ) maar de commandline van linux is echt wel heel anders dan die van windows. Die van Windows is een imho een geëmuleerd slap aftreksel van wat de DOS commandprompt ooit was. Je kunt daar niet zoveel mee terwijl je met die van Linux nog steeds behoorlijk "low level" interactie met het OS kunt hebben.
Anoniem: 951889 @jbhc2 augustus 2019 19:58
Ik denk dat je al sinds windows 95 niet meer met windows in aanraking bent geweest. Windows Powershell heeft zelfs ondersteuning voor pipes! Van powershell naar bash is geen grote stap.

Het filesysteem werkt net even anders, de commando's zijn net even anders, that's about it. .sh files / .bat files is natuurlijk wel een wereld van verschil, maar nu we python hebben is dat verschil er ook niet meer ;)
Windows Powershell heeft zelfs ondersteuning voor pipes!
Dat zat al in MS-DOS. Verder eens met je post.
Volgens mij is de standaard cli van windows nog steeds cmd.exe en dat is zeker geen powershell of ik moet iets gemist hebben?

Windows 95 draaide overigens nog soort van op MS-DOS dus daar was de cli meer uitgebreid dan die van zijn opvolgers. (En ja, ik heb W95 wel eens geïnstalleerd vanaf diskettes O-) )

[Reactie gewijzigd door jbhc op 24 juli 2024 14:05]

Anoniem: 951889 @jbhc2 augustus 2019 22:56
Sinds windows 10 (of misschien zelfs al 8?) is powershell de standaard command line interface in windows. Dat brengt ook weer zo zijn problemen, want de backwards compatibility is niet helemaal lekker dus sommige tools en old-school applicaties moeten expliciet met cmd.exe worden gestart. Gelukkig krijg je sinds kort ook bash bij windows 10, dus cmd.exe en powershell kunnen beiden de pot op. }>
Daarom ben ik zo blij met WSL :)
De commandline (cmd) is al jaren vervangen door powershell, en dat is echt geen slap aftreksel van de DOS commandprompt. Daarnaast is WSL2 (insider builds) ook zeer goed bruikbaar voor als je geen powershell wilt leren. WSL1 wat in de huidige windows builds zit heeft nog wat beperkingen maar daar kan je ook al behoorlijk mee bashen.
Ik ben toch blij dat er een CLI is, anders kwam ik niet ver met Linux.
Ik wilde net zoiets gaan typen.
Het is een beetje jammer dat operating systems voornamelijk beoordeeld worden op de user interface. Ja dat is het deel dat je vaak gebruikt, maar uiteindelijk heeft een OS toch voornamelijk als doel applicaties te starten en een beetje soepel te laten werken.
Of daarvoor groene, rode of ronde nopjes al dan niet in een menu zitten is wat mij betreft niet zo heel spannend.
Voor jou en mij is dat misschien zo omdat wij weten wat er allemaal achter die gekleurde knopjes zit, maar voor "normale" mensen is dat het besturingssysteem; het ding waarmee zij de computer besturen. En als die lelijk is, of het niet doet, gaat de computer terug naar de winkel en kopen ze er een die iets draait dat ze kunnen gebruiken zonder een boekwerk van 500 pagina's over linux userspace drivers en het gebruik van BASH te hoeven lezen :Y)
Meeste gebruikers komen niet in de CLI?
Anoniem: 100047 @borbit2 augustus 2019 19:12
Lijkt me zeer sterk, aangezien die bij de installatie al prominent in de taakbalk staat. Vroeg of laat moet je de CLI een keer opstarten, vooral als bijvoorbeeld de hardware niet out of the box werkt.
Ik pleit niet voor 'alles in de CLI', maar ik stel dat het uiterlijk ondergeschikt zou moeten zijn aan de kwaliteit en het lijkt erop dat bij Microsoft een nieuw flitsend uiterlijk belangrijker gevonden wordt dan een degelijke betrouwbare werking, en ik hoop dat (al dan niet mint) linux degelijkheid en betrouwbaarheid voorop blijft houden.

Ofwel, bot gezegd: wat kan het bommen hoe het er uitziet, als het maar goed werkt!
Linux Mint is daar zeker een hele goede distributie voor.
Daar werkt het aardig voor inderdaad. Zorin OS en KDE based distro's werken ook goed als overstap distro.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 14:05]

Wat ik prettig vind met Mint is de interface inderdaad, die erg aan voelt zoals Windows ook doet. Met een paar muisklikjes kan je al veel doen.
Wat ook handig is, als je software nodig hebt of zoekt, kan je in Linux zelf regelen, dus hoeft niet via websites te doen. Soort Windows Store, maar dan vol open source tools: Van een Libre Office pakket tot hacking tools toe.
Alles in een muisklik bereikbaar dus.
Dat klopt.
Alle sneltoetsen zijn het zelfde en zelfs de werking van het menu is in Windows 7 stijl. Wat je normaal in Windows in de DOS prompt deed, de cmd. Gaat nu via de terminal. Enorme user base met super ondersteuning. Ik was zo om.
Kijk eens op distrowatch.com en vergelijk daar de verschillende distros.
Dat kan goed kloppen. Toen in 2007 Vista uitkwam, vond ik het welletjes en ben ik overgestapt op Linux. Eerst Ubuntu, omdat dat gewoon de grootste distributie was. Toen Ubuntu na een paar jaar met een eigen interface kwam en een dubieuse koppeling met Amazon, ben ik overgestapt op Linux Mint.

Linux Mint had namelijk een paar dingen die ik in Windows 7 erg prettig vond: Een vertrouwd startmenu en de mogelijkheid om windows eenvoudig naast elkaar te 'maximaliseren' ('tilen'?).

Linux Mint is me altijd prima bevallen. Vandaar dat ik het nog altijd gebruik. Dat startmenu gebruik ik trouwens al jaren niet meer: Ik ben helemaal verslingerd aan Quickstarters. Albert om precies te zijn (http://wiki.devliegendebr...ert_(Quickstarter,_Linux)).
Same here :) . Jammer dat mint albert niet gewoon standaard in de distro heeft zitten.
Je kan ook kiezen om linux in windows te gebruiken, wsdl, daar kun je in oefenen, en dan uitvoeren op een linux bak die werkt, debian, ubuntu, echter heeft wsdl de rechten en de cron jobs nog niet, maarja, als ze doorgaan ermee, zie ik dat in een paar maanden er ook wel in verschijnen, apache2 installeren en php kan al bijvoorbeeld, ik vind het een fijne omgeving om in te experimenteren, voornamelijk omdat je beide systemen ineen kan gebruiken
Ik heb veeel mensen overgezet van MS Windows naar Linux'en en de ervaring leert dat Ubuntu GNOME 3 als makkelijkst wordt ervaren (na wat kleine instellingen/aanpassingen, zoals rommel uit de linkerbalk weghalen.
Ubuntu omdat die - net als Linux Mint - het meest compleet is.
GNOME 3 omdat dat voor de meeste gebruikers de meest intuïtieve en makkelijkste interface blijk. Programma's op Ubuntu zijn meestal met het GNOME paradigma dus het gebruik van het ene programma lijkt op dat van het andere. Bovendien zo eenvoudig mogelijk gemaakt met alleen instellingen die er toe doen.

Linux Mint heeft veel menu opties en instellingen die voor de meeste gebruikers verwarrend zijn en meer vragen dan antwoorden opleveren. Zoals het kiezen van kernels. Of een hoofdmenu optie met internet (?!). Wat is tegenwoordig als programma nog offline? Ook staan er veel te veel programma's op met een dubbele functie of argaïsche indeling of uiterlijk.

Linux Mint is dan ook ontstaan door (oudere) gebruikers die een afkeer hadden van de overstap van GNOME 2 naar GNOME 3. Dezelfde afkeer die mensen hadden met de overgang van XP naar Vista.

Hier een goed beeld van GNOME 3 :)

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

Anoniem: 736981 2 augustus 2019 22:16
Ergens voel ik mij altijd aangetrokken tot Ubuntu maar ik heb er nooit echt werk van gemaakt om het deftig te gebruiken.
Ik heb nu recent een nieuwe HP laptop gekocht en uiteraard met Win10 maar wat is dan de reden dat jullie toch naar linux gaan? Op zich is Win10 toch niet slecht of traag of... ?
Is dit dan voor een bepaalde doelgroep of apps dat jullie switchen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 736981 op 24 juli 2024 14:05]

Ten eerste, het is gratis. To me, that counts.. Ik heb zelf een intel nuc, en ik kon daarbij of voor 100 euro Windows kopen of gratis Linux gebruiken. Volgens mij is dan de burden of proof bij degene die Windows kiest. Waarom zou je voor Windows betalen, als Linux gratis is. Waarom zou je voor Spa blauw kiezen in een restaurant, als je ook gewoon kraanwater kan drinken.

Tweede, ik hoef ook geen virus scanner te downloaden die op de achtergrond allemaal resources gaat zitten verbruiken. Het systeem is veel veiliger.

Ten derde, Linux Mint is echt een fijn besturingssysteem:
  • De file manager werkt heel lekker (folders kleurtjes kunnen geven etc).
  • Je kan bijna alle keyboard shortcuts naar eigen wens instellen (ipv dat Microsoft bepaald wat je allemaal kan en met welke combo's).
  • Je kan behoorlijk veel configureren. Zoals: wil je het kruisje om een window te sluiten links boven, of rechtsboven hebben. Wil je de taakbalk onder of boven. Ze dwingen je niks op.
  • Je hoeft nooit te rebooten na updates (behalve kernel updates, maar ook dan alleen wanneer jij het zelf wil). Sowieso een voordeel van Linux: applicatie updates gaan centraal (net als op je android telefoon). Er draaien dus geen deamons per applicatie die je systeem trager maken, of dat de applicatie bij opstarten je lastig valt dat er nieuwe updates zijn.
  • De settings zijn niet all-over-the-place, zoals tegenwoordig bij WIndows 10 (Control panel vs "All settings").
Ten vierde, het is echt retesnel. En het schijnt dat 19.2 nog snappier is. Ik zit op 19.1 en ik denk al "nog sneller, hoe dan, het is al supersnel". Ik heb de upgrade nog niet gedaan, maar we gaan het snel ontdekken.
Anoniem: 401398 @Biggg3 augustus 2019 14:28
Nog een George Carlin quote, 'It gives me everything I need'.
Linux is bij mij vooral een keuze van performance en gebruiksgemak geweest. Heel wat apps die ik gebruik zijn beschikbaar op Linux en in veel gevallen ook nog eens sneller. Voorbeeld is vagrant welke op windows meerdere seconden nodig heeft om op te starten. Op linux krijg ik direct m'n eerste output. Gebruiksgemak ligt dan weer vooral bij de distro welke bij mij de windowstaakbalk is alleen beter (als in minder rare stoten op 2e scherm zoals plots naar ander scherm springen). Als ik iets zou willen is dat de taakbalk dubbel of mss 3-dubbel hoog word. Een ander ding van gebruiksgemak is dat veel mensen die ik ken en ook it'er zijn ook linux gebruiken. Daarnaast is het op bepaalde fora ook al voordeel om zelf linux te gebruiken.

Als ik windows gebruik installeer ik hoe dan ook cygwin of WSL.

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 24 juli 2024 14:05]

Vrijheid voor mij voornamelijk. De vrijheid om *mijn* systeem te gebruiken zoals *ik* wil. Bovendien is alle software die ik nodig heb voor werk en hobbies beter beschikbaar voor Linux distros dan onder Windows, dus dat helpt.

Verder maakt het me niet veel uit. Ik heb ook een surface pro 4 voor erbij, en daar kan ik ook mee uit de voeten, maar het zou niet m'n primaire machine kunnen worden.
Voor mij is het vooral vrijheid. Het idee dat ik moet dansen naar de pijpen van Microsoft of Apple, vind ik onverdragelijk. Twee voorbeelden:

Vanmorgen op kantoor (een co-working space) zei iemand dat ze een bepaald Apple-video-kabeltje moest kopen, en dat tot haar ontsteltenis, dat maar liefst € 56 kost. Ik wist gelijk weer waarom ik geen Apple gebruik.

Mensen die blij waren dat met Windows 10 de ergste ongemakken van Windows 8 verholpen waren - Wauw: Dus als Microsoft iets minder erge bagger door je strot douwt, is het ok?

Daarnaast vind ik Linux Mint echt heel prettig werken. Het heeft me een jaar gekost om fatsoenlijk met Linux uit de voeten te kunnen, maar ik vind het nu zo prettig. Daarnaast beheer ik m'n eigen webservers (Ubuntu Server) en ik vind het heel handig dat die zo naadloos op elkaar aansluiten.

En om het plaatje iets completer te maken: Microsoft en Apple doen ook dingen waar ik veel bewondering voor heb. En Linux is niet heilig. Wat ik het vervelendste vind bij Linux: Veel software is maar voor 80% af. Alsof de finishing touches ontbreken, omdat er geen commerciëel oogmerk achter zit. Voorbeeld: Thunderbird. Nog altijd het belangrijkste emailprogramma voor Linux (toch?), maar behoorlijk gaar (oa. adressenboek is nogal buggy).
Wie weet hoe ik linux mint kan updaten naar 19.2?
Announcements will be made shortly with instructions on how to upgrade from Linux Mint 19 or Linux Mint 19.1
(Bron: https://blog.linuxmint.com/?p=3786 )

Nog even geduld blijkbaar.

Update: How to upgrade to Linux Mint 19.2

[Reactie gewijzigd door Compunologist op 24 juli 2024 14:05]

Ik heb mij ook even bezig gehouden met Linux distro's. Ik dacht hierbij dat deze altijd een x.04 en x.10 hadden, maar nu een x.2?
Dat is de nummering die Ubuntu aanhoud. Verschilt nogal per distributie hoe de nummering gaat. Het klopt wel dat mint op Ubuntu gebaseerd is, maar ze gebruiken eigen release schema en nummering.
Linux mint heeft eigenlijk geen release schema. Het enige wat zij doen van schema is wanneer er een nieuwe .04 of .10 starten met afwerking van de nieuwe LM-release welke niet gebaseerd is op de .04 of .10 maar op de nieuwe packages van de laatste ubuntu LTS release. (hier dus 18.04.2)
Niet helemaal, je dekt de lading als je zegt dat het Debian based is. Er bestaat ook een Mint zonder Ubuntu basis, met alleen Debian.
Ik vind het heel jammer dat de Muffin changes zo slecht belicht zijn! OK an sich zie je het niet. En al helemaal niet als beginnende gebruiker. maar die zijn echt fenomenaal!
Is dat na een upgrade of na een verse installatie? Soms zit daar namelijk wel wat verschil tussen. Ik sta op het punt te upgraden (eerst nog even backuppen met Timeshift) en het zou wel leuk zijn als ik wist waar ik op moet letten om dat fenomenale te ontdekken. Of merk ik het vanzelf wel? Ben benieuwd...
Gewoon na de upgrade. En je merkt gewoon dat hij stukken sneller is.
Wat is het, en waarom is het sneller?
Zeer goede distributie met een hardware herkenning die ik verder bij geen enkele andere distributie tegenkom. Ideaal voor gebruikers die out of the box een linux distributie willen proberen.

Ik heb hem op diverse laptops gezet en m'n schoonouders (beiden over de 70) werken al heel lang met Linux Mint zonder problemen.
Muah, meeste moderne distros hebben drivers voor redelijk wat hardware, tenzij het supernieuw of superoud is of heel vreemd. Mint en Ubuntu schelen hierin, in mijn beleving, niets.

Fedora trouwens ook niet. Ik ben geswitcht van Ubuntu naar Fedora omdat puur GNOME beter bij mijn manier van een PC gebruiken past, maar ik ben begonnen met Ubuntu (8.04) en ik heb het gebruikt tot 15.04, daarna de overstap gemaakt naar Fedora.
Anoniem: 288526 2 augustus 2019 16:54
Bizar dat Linux na dik 20 jaar nog steeds geen voet aan de grond heeft weten te krijgen bij de consument. Op servers zal het percentage een stuk hoger liggen maar bij de desktop is het nihil te noemen.

Operating Systems Percentage Market Share
Operating System Market Share Worldwide - July 2019
Android 39.97%
Windows 35.06%
iOS 13.87%
OS X 5.92%
Unknown 3.32%
Linux 0.77%
Ik denk dat je een flink deel van de "Unknown" categorie bij Linux op kan tellen. Linux gebruikers zijn namelijk bij uitstek de mensen die moeite doen om hun online aanwezigheid zo goed mogelijk te verbergen. Dat gezegd hebbende is het marktaandeel desktop Linux daarmee inderdaad nog steeds erg klein. Dat heeft wat mij betreft alles te maken met onwetendheid van de consument, die je ze ook weer niet kwalijk kan nemen. Free and Open Source software heeft nu eenmaal geen verdienmodel en er is dus geen geld beschikbaar voor marketing. Ook is het pas sinds een paar jaar eenvoudig mogelijk om een laptop met Linux voorgeïnstalleerd (of zonder OS) te kopen en bij de MediaMarkt zie je deze nog steeds niet. Dus waar haalt de gemiddelde consument de kennis vandaan dat er iets anders is dan Windows om op je computer te installeren? Want voor diezelfde consument is MacOS iets magisch dat je alleen maar krijgt als je een dure Macbook koopt.
Het is niet alleen de onbekendheid, de term Linux kent bijna iedereen wel. Maar Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian en ga zo maar door daar stopt het bij de mensen. En dan nog KDE, Gnome, xfce etc. Je ziet door de bomen het bos niet meer, er is geen eenheid in de wereld van Linux dat zorgt dat het nooit zal aanslaan bij de massa.

De enige eenheid is de kernel maar zelfs daar is vaak een hoop onenigheid over in de community.

[Reactie gewijzigd door triflip op 24 juli 2024 14:05]

Tja, Android heeft ook gewoon een Linux kernel. Chrome OS wordt ook wel redelijk gebruikt. Ook dat is Linux.

Daarnaast draait Linux idd op veel servers, op routers, switchen, koelkasten, navigatie systemen, etc etc

Linux doet het wat minder goed op de desktop. Een paar jaar terug zei Linus dat nog in een interview. Dat hij ooit ingezet heeft op de desktop maar dat hij op alle hardware succesvol is behalve op de desktop.

Bron

Maar Linux is prima te gebruiken als dagelijks desktop os. Ben zelf alleen weer terug naar Windows sinds het Linux subsystem voor Windows. Ik vind persoonlijk Linux (bash) beter draaien onder Windows dan Windows (wine) onder Linux.

[Reactie gewijzigd door L0g0ff op 24 juli 2024 14:05]

Ik dacht precies hetzelfde. En elke keer als er een update van een of andere distro voorbij komt zijn er voor en minstens even veel tegenstanders met telkens hun argumenten waarom die van hun wel niet de beste is.

Ik moet mijn vader geen Linux geven, die wilt zijn GPS met Garmin Connect verbinden en dat werkt al niet op Linux of die wilt Belfius gebruiken en die hebben een connected card reader die software vereist (de niet connected versie is trager en vereist meer codes om in te voeren).
Ik heb wel Libreoffice op zijn PC kunnen zetten met de eerste reactie: precies office 2003 :D Soit daar werkt hij nog mee, is prima voor huis / tuin en keukengebruik.

Linux zal niet tot de consument komen want die ziet een PC als gebruiksvoorwerp en dat gebruiksvoorwerp werkt toch? Waarom zou ik er dan iets anders op zetten? Die heeft geen zin om te beginnen prutsen en daar iets totaal anders op te zetten.
Zelfs ik ben gestopt met te prutsen aan mijn eigen computer. Ik wil geen config filetjes zitten instellen om mijn IR ontvanger te configureren, Windows icm Plex doet dat out of the box. Daarnaast als mijn computer stuk is, wil ik het zelf nog kunnen maken. Ik heb eigenlijk geen zin meer om het zelf te gaan uitzoeken.
Interesses en prioriteiten in het leven veranderen nu eenmaal.
Oh? Dit was toen ik met Linux begon (~20 jaar geleden) waar. De laatste ~8 voor mij zeker niet, en dan heb ik installaties gedaan op alles van netbooks tot aan dure machines met high-end spul erin. Ik heb zeker in de laatste jaren geen commandline meer gebruikt op een desktop om installaties te moeten doen, gewoon USB erin en installeren maar. Alle hardware word/werd netjes herkend, juiste drivers werden geladen en alles werkte out-of-the-box, met uitzondering van nieuwere nvidia video kaarten, maar ook daarvoor is de support beter geworden. In de recentere Ubuntu's (ik blijf bij Ubuntu voor nieuwe mensen, ik zelf gebruik Fedora) is ook dat een kwestie van klikken en klaar.

Het komt nu over of je lang geen desktop Linux meer gebruikt hebt. Klopt dat?
Ik heb dit jaar nog een installatie nog gedaan met Linux Mint, mooie software overigens.
Ik heb een Brother printer, moet je toch vanaf de commandoline installeren, Bamboo Touch en Pen, al erg lastig om de knoppen in te stellen.
Heb de site van Pjoter gevolgd en daar veel hulp aan gehad.
Mijn mening : Geweldig alternatief voor Windows 7 en misschien ook wel voor Windows 10, maar de installatie en instellen moet echt zonder commandoline kunnen om de markt te veroveren.
Overigens speel ik al sinds een P2000T, Os2 Warp en meer systemen dus ben er zelf niet bang of vies van.
Mijn mening : Geweldig alternatief voor Windows 7 en misschien ook wel voor Windows 10, maar de installatie en instellen moet echt zonder commandoline kunnen om de markt te veroveren.
En mijn ervaring is al jaren dat dat kan. Ook met brother printers en Wacom/Bamboo tablets trouwens.
Heb de site van Pjoter gevolgd en daar veel hulp aan gehad.
Toch niet de "ComputerTips" website (nu deze: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html) he? Want die man doet meer kwaad daar dan goed met veel van z'n instructies, als ik eerlijk ben. Denk dan aan info die gewoonweg niet klopt, of waar hij voor het gemak (of omdat hij het ergens niet mee eens is) meer dan de helft weglaat...
Ja die dus, dat was mijn eerste kennismaking met Linux en op het linuxforum wordt vaak naar hem verwezen.
Mocht je een betere site weten, graag. Ik draag Linux een warm hart toe maar het moet wel simpel te installeren zijn voor mensen.
Helaas niet, maar de info die hij post klopt gewoonweg vaker niet (meer) dan wel. Al is het met de verhuizing van Google Sites naar Blogger, gelukkig, al wel verbeterd zie ik.

Maar goed, wat is er nu moeilijk installeerbaar aan standaard Ubuntu of Mint? Het is serieus plug and play en klikken. Bij de laatste 50 installaties die ik gedaan of begeleid heb werkte echt alles zonder gedoe, en dat op alles van een oude Chromebook, tot oude macbooks tot een aantal nieuwe Thinkpad en Dell machines
Ik sta er echt voor open, maar die 2 dingen lopen bij mij niet goed.
Dan vraag ik me toch af waar dat aan ligt. Je had het over Brother printers? Die hebben, zover ik het nu kan zien, gewoon drivers beschikbaar. Bij mij is het via Printers -> Toevoegen geregeld om de juiste printer(s) te selecteren en hierna werd netjes de driver ingeladen. Geen terminalcommando voor nodig...

In je hoofdreactie zei je dit:
Mijn mening : Geweldig alternatief voor Windows 7 en misschien ook wel voor Windows 10, maar de installatie en instellen moet echt zonder commandoline kunnen om de markt te veroveren
Kun je een voorbeeld geven wat je bij een OS installatie moet doen via de CLI nog? Of bedoelde je dit anders?
De Wifi laserprinter/scanner installeert meteen maar werkt dan niet als scanner. Bamboo tablet werkt niet met de juiste knopfuncties, ik gebruik geen muis dus gebruik deze ook als touchpad en de knoppen werken dan niet voor selecteren en kopiëren van stukken tekst bijvoorbeeld.
Welke applicatie gebruik je om te scannen? Ik heb geen Brother hier (een HP helaas), en die scant in één klap prima m'n A4tjes in hier.

Een bamboo heb ik niet, maar ik heb hier op Fedora in de instellingen (gnome-control-center) keurig de optie(s) om deze in te stellen én in te stellen wat de knoppen doen. Dit moet ik zo te zien wel eerst instellen ja, en ik kan deze ook gebruiken als touchpad zo te zien. Ik zou een Bamboo ergens op de kop moeten tikken om te kijken of dit ook echt zo is als ik het 100% zeker wil weten.
Standaard de Linux scanversie, die roept dan meteen dat er geen aangesloten apparaat is maar ik kan er wel mee printen.
Net Linux Mint 19.2 zonder problemen en snel geïnstalleerd, ik moet zeggen het benaderen van de andere (Windows) schijven gaat een stuk gemakkelijker.
Printer (Brother DCP 1610-W) weer hetzelfde probleem, wordt herkend als printer en werkt, maar als scanner bestaat hij niet. Hangt aan een USB kabel.
Ik gebruik het standaard Mint scanprogramma.
Nog een aanvulling :)
Ik heb 3 fysieke schijven in mijn Pc. Op SSD staat Windows 10, SSD 2 is leeg en gebruik ik dan voor Linux Mint, HD gebruik ik alleen voor opslag van data.
Ik wil dan de mappen "mijn foto´s" en "mijn documenten" altijd naar de HD laten verwijzen.
Ik heb 3 fysieke schijven in mijn Pc. Op SSD staat Windows 10, SSD 2 is leeg en gebruik ik dan voor Linux Mint, HD gebruik ik alleen voor opslag van data.
Ik wil dan de mappen "mijn foto´s" en "mijn documenten" altijd naar de HD laten verwijzen.
Hmm, gebruik je die HD ook voor Windows? Zo ja, dan word het lastig want NTFS is niet echt Linux vriendelijk (en waarom zou het ook?).

Wat jij wil kan echter wel, alleen niet zoals jij wil zonder gedoe. Je kunt het beste de hele /home map op de HD laten plaatsen, dat kun je tijdens de installatie doen met partitioneren.
Ja al mijn data staat op de HD, pakweg 25.000 foto´s en dan natuurlijk video´s en documenten.
Linux installeren op de HD is jammer van het missen van de snelheid van de SSD schijf.
Is er een optie die HD geschikt te maken voor Linux maar zo dat Windows hem ook gemakkelijk kan benaderen ?
Je kunt Linux ook op de SSD installeren en je /home map op de HD hebben staan, dat beschreef ik in mijn eerste reactie.

Je zult de schijf moeten partitioneren als je ook gebruik wilt maken van die disk in Windows. NTFS support onder Linux is er wel, maar zou ik niet aanraden om je thuismap op te draaien. Je moet dan dus een 2e (lege) partitie aanmaken op je HD, en deze in de installatie van Mint of Ubuntu gebruiken als thuismap.

Andersom is niet te doen. Windows kan totaal niet overweg met EXT4 of een van de andere veelgebruikte bestandssystemen welke in gebruik zijn met moderne distros (EXT4, BTRFS, XFS etc).
Er is natuurlijk Ubuntu Forums, dat vanwege de compatibiliteit voor vrijwel alles ook voor Mint gebruikers is te gebruiken. Er is ook een Nederlandstalige help: https://www.ubuntu-nl.org/ondersteuning/ en mijn ervaring was dat ook daar zeer goed geholpen wordt. Overigens vaak ook door Pjotr (iig vroeger), die trouwens veel goede hulp aanbied. Hij is alleen rabiaat pro-Mint en enigzins anti-Ubuntu om allerlei op zich valide vaak technische redenen die echter niet voor de gewone gebruiker van belang zijn maar juist verwarring stichten. Op zich jammer want hij helpt zeer goed mensen, waarvoor wij hem zeker dankbaar mogen zijn!
Dank je, de links opgeslagen en ik duik er deze week weer in.
Als je een installatie uitvoert moet je heel vaak nog een aantal handelingen vanuit de commando boxl uitvoeren en dat zijn de standaard Windows gebruikers niet gewend.
Wat een onzin!

Pak een reguliere Linux Desktop Distro en een gewone MS Windows installatie DVD/USB (dus niet die Windows DVD die bij die laptop/pc hoort!) en die Linux installeerd vrijwel altijd makkelijker, sneller én zonder command line instructies. Drivers zitten erbij of zijn direct downloadbaar (daarom liefst altijd installeren met internet verbinding). Dat kan je niet van MS Windows zeggen!

Wat Windows wel weer voor heeft is dat drivers van de nieuwste apparaten direct beschikbaar zijn en Linux vaak een paar maandjes of zelfs een jaar moet wachten (nieuwe kernel waar het in/bij zit).

Kan het zijn dat je tijdens het installatieproces niet aanvinkt dat extra drivers en andere meuk moet worden geïnstalleerd? En/of de internet verbinding niet aan hebt staan?

https://itsfoss.com/install-additional-drivers-ubuntu/

Edit: aanvulling/verbetering

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

Moet Olympus User toch enigszins gelijk geven. Een huis- tuin- en keukeninstallatie verloopt zonder CL. Echter, als je iets meer wil kom je bij de CL uit. Knoppen van de muis configureren. Daar is geen utility voor. mediafolders verplaatsen naar een andere schijf zodat ze bij iedere start gemount worden, NVidia driver installeren. En zo zijn er nog wat dingen die niets te maken hebben met geavanceerd gebruik, maar die wel via de CL moeten.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 24 juli 2024 14:05]

Ok, jouw voorbeelden zijn bijna allemaal waar. (nVidia is tegenwoordig gewoon klikwerk in Software & Updates in het Additional Drivers tabje). En vanaf de nieuwste zullen die zelfs standaard worden meegeleverd :)

Maar voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker speelt naar mijn ervaring geen zaken als muisknoppen configureren.

En ik vraag mij serieus af of dat met die mediafolders op andere schijf automatisch mounten tegenwoordig niet het geval is in Mint of Ubuntu Desktop.

Maar als dat waar is dan zijn het idd voorbeelden die dan makkelijker in Windows gaan. Omgekeerd zijn er ook wel voorbeelden die het omgekeerde gemak bewijzen. Maar om te stellen dat je voor een gewone installatie niet onder CL uitkomt is blatant overdreven. Hangt wel van de persoonlijke wensen af dus daar zal het hem in zitten ;)

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

Ik heb Mint 19.1 en moest toch heel wat meer doen om die Nvidia kaart werkend te krijgen. Met alleen die additional driver ging het niet werken terwijl de kaart al jaren oud is.
Een muisknop als dubbelklik configureren is heel normaal. Zeker bij ergonomische muizen.
Het veranderen van de locatie van de mediafolders kan ook in de nieuwste versie niet zomaar.
Ik loop overigens tegen veel meer dingen aan waarbij ik naar de CL moet maar die schaar ik niet onder elementair gebruik.
Ik was het helemaal vergeten, maar die muis en vele vele, andere zaken kan natuurlijk gewoon met GNOME Tweaks (voorheen GNOME Tweak Tool). Zit volgens mij standaard bij Ubuntu, anders even installeren via software binnen Ubuntu.

Weet eigenlijk niet of dat bij Mint werkt omdat de standaard DE Cinnamon is dat welliswaar gebaseerd is op GNOME (of was, weet niet meer zeker), maar dat garandeerd niks.

Ik moet ook zeggen dat ik de mogelijkheden en verschillen van Ubuntu vs Mint niet geheel uit mijn hoofd ken, maar je kan ze natuurlijk allebei gewoon proberen :)

Overigens zal vanaf Ubuntu 19.10 (die dus oktober 2019 uitkomt) de nVidia proprietary drivers standaard bijgeleverd worden (misschien moet je tijdens installatie nog wat extra aanvinken).

Dat gezegd hebbende kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je toch bij de CL uitkomt voor wat bijzondere zaken. Ach, laten we het erbij?

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

Nog even extra omdat ik dat toevallig tegenkwam en jij dit vast ook handig vindt want zonder CL :) :
How to automount hard disks on boot in Ubuntu. Automount the partitions at startup to avoid manual intervention

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

Dank, maar het gaat niet om het mounten van een HD maar om de afwijkende locaties aan de mediafolders. Probeer het maar eens. Het lukt wel maar een gewone gebruiker gaat dat nooit uitvinden.
Wat een onzin is wel beetje grof, ik draag Linux Mint een warm hart toe, maar dit is waar ik minimaal tegen aan loop.
Zoals ik al schreef, Brother printer/scanner werkt het scan gedeelte niet meteen. Bamboo Pen & Touch de knoppen niet aan te passen.
De reactie was op de inhoud, niet op de persoon :)

Wat ik bedoel - en misschien kwam het er idd wat bot uit - is dat je tegenwoordig niet meer kan stellen dat voor een gewone installatie met Ubuntu of LinuxMint '..moet je heel vaak nog een aantal handelingen vanuit de commando boxl uitvoeren'.
Uiteraard mits je tijdens installatie aanvinkt dat de extra drivers en andere meuk moet worden mee-geïnstalleerd en er een (werkende) internetverbinding is.

Misschien reageerde ik zo omdat het juist dit soort meningen zijn die mensen angst inboezemen voor het naar mijn (ervaren) mening juist makkelijker Linux Desktop. Makkelijker vanuit juist ook de onervaren gebruiker. Vaak heb ik de rust zien terugkeren van gebruikers die letterlijk bang voor die machine waren vanwege de vele waarschuwingen en meldingen binnen Windows net als het makkelijk(er) kapot maken van het systeem (software) door onwetendheid. Ook het gegeven dat als er iets mis (lijkt) dat dat misschien wel een virus is draagt draagt bij aan die chronische angst.

Velen zijn naar mijn ervaring trouwens daarom veel beter af met ChromeOS of CloudReady van Neverware, simpelweg omdat je daar werkelijks niks meer fout kan doen of kapot maken, of backups hoeft bij te houden, wat vrijwel niemand trouwens doet.

Als je hier kijkt dan zie je bij het installatiescherm Updates & Other Software bij Other Options de vinkjes aan staan bij Download Updates While Installing en Install third-party software for graphics and Hi-Fi hardware and additional media formats staan. Doe dat altijd ook! :)

[Reactie gewijzigd door Yev op 24 juli 2024 14:05]

👍Ik ga er in duiken, heb een poosje met Linux Minst 19.1 "gespeeld" en vond het prettig werken op de paar cruciale dingen na.
Zo te horen tijd voor:
sudo apt do-release-upgrade

:9

Edit blijkbaar eerder:
sudo sed -i 's/tessa/tina/g' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

[Reactie gewijzigd door switchboy op 24 juli 2024 14:05]

Thanks! Zoals ik al aangaf, ik heb mij ook 'even' bezig gehouden met Linux. Ik dacht dat alle distro's zo een beetje gelijktijdig uitkwamen. :?
Nee. Ubuntu komt inderdaad in april en oktober uit. Fedora hanteert ook twee releases per jaar, meestal rond april en september. Distros als Mint volgen hun eigen release schema. Dan heb je ook nog distros als Arch, welke helemaal geen releases hebben, maar altijd de meest recente pakket versies hebben.
Dank voor de reacties. Ik ga gewoon wat distributies uitproberen op een test computer die ik heb staan.

Begin bij Mint en daarna Ubuntu.
Probeer ook Elementary! Deze bezorgde mij de meest werkbare configuratie zonder te veel fratsen uit te voeren. Zelfs openvpn verbinding opzetten lukt zonder gezeur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.