Software-update: OpenOffice.org 3.3.0

OpenOffice.org 3.2.1 logo (60 pix)Nadat The Document Foundation onlangs zijn nieuwe LibreOffice vrijgaf, is nu ook Oracle met de final release van OpenOffice.org versie 3.3.0 gekomen. Dit opensource-officepakket wordt geleverd met een tekstverwerker (Writer), een spreadsheetprogramma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw), een databaseprogramma (Base) en een programma om wetenschappelijke notaties te maken (Formula). Versie 3.3.0 is nog niet in alle vertalingen beschikbaar. Zo is van de Nederlandse uitvoering op dit moment alleen de Windows-versie klaar. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste verbeteringen die in versie 3.3.0 zijn doorgevoerd:

Productivity Enhancements Internationalization Usability and Interface Developer Features and Extensibility
OpenOffice.org 3.2.1
Versienummer 3.3.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Solaris, Windows Server 2003, Linux AMD64, Linux IA-64, Windows Vista, Windows Server 2008
Website Oracle
Download http://download.openoffice.org/other.html#tested-full
Bestandsgroottes 147,00MB - 199,00MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

27-01-2011 • 09:28

28 Linkedin

Submitter: rc_enzo

Bron: Oracle

Reacties (28)

28
28
19
2
0
3
Wijzig sortering
Ik vind het prima dat OpenOffice ne LibreOffice nu met elkaar concurreren. Dat kan de producten alleen maar ten goede komen. Ik ben sinds kort overgestapt naar LibreOffice 3.3, Ook bij OpenOffice weer een hele waslijst aan bug fixes en nieuwe functionaliteiten. Ik was te lui om de release notes naast elkaar te leggen, gelukkig zijn op internet al threads te vinden die OpenOffice en LibreOffice met elkaar te vergelijken. Voorlopig lijkt het er op dat ze elkaar maar weinig ontlopen. Ik verwacht wel dat LibreOffice sneller vooruit zal gaan, omdat erg veel ontwikkelaars daar naar zijn overgestapt. Ze zijn in ieder geval erg enthousiast. just my $0.02.
Idd, maar het voordeel is dat Oracle nu officieel ondersteuning kan gaan aanbieden met hun vele andere software pakketten.

Een van de nadelen was altijd dat er geen goede ondersteuning was waardoor uiteindelijk oa de justitie van Brussel van Linux terug naar Windows is overgeschakeld (hun servers draaien nog wel FreeBSD gelukkig)

Met Oracle Unbreakable Linux en nu ook nog eens OpenOffice is de cirkel rond. Hun Linux is een afsplitsing van RHL en iedereen dacht dat Red Hat hieronder ging lijden maar het tegendeel was waar. het is niet van de grond gekomen.

Misschien dat hier nu verandering in gaat komen Oracle heeft nu veel meer mogelijkheden en dit kan uiteindelijk ook de Linux gemeenschap ten goede komen.

Een van de excuses die ik bij IT bedrijven iedere keer tegen kwam was oa dat er 'niemand verantwoordelijk / aanspreekbaar was' bij Opensource (lees ze verkopen liever dure licenties)

Ik vind dit een ideaal gebeuren voor OpenOffice, jammer dat de groep gesplitst is door het beleid van Oracle maar toch biedt het mogelijkheden naar de toekomst toe

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 209057 op 27 januari 2011 20:37]

. Voorlopig lijkt het er op dat ze elkaar maar weinig ontlopen.
Is ook niet zo gek. De source code is immers gewoon beschikbaar.

Dus maakt de 1 wat bijzonders kan de ander dat zo overnemen.
Dat de source-code beschikbaar is, is niet de belangrijkste reden. Die zal immers beschikbaar blijven, maar naar verloop van tijd zullen er wel degelijk verschillen gaan ontstaan. Anders zou er immers geen reden zijn geweest om een fork te maken. De belangrijkste reden dat ze elkaar nu nog maar weinig ontlopen is het simpele feit dat de afsplitsing nog maar recent plaatsgevonden heeft.
Buiten het feit dat er vroeger een aantal patches niet mochten doorgevoerd worden, is The Document Foundation ontstaan uit vrees dat Oracle met de ontwikkeling van OpenOffice.org zou stoppen. Een aantal ontwikkelaars hebben daarom (op 28 september) zich afgesplits van OpenOffice.org. Oracle heeft toen geëist dat alle ontwikkelaars, die betrokken waren bij de ontwikkeling van LibreOffice, hun ontslag indiende. Of bezig zijn met OpenOffice.org ofwel met LibreOffice, niet tegelijk (-> belangenconflict).
For those who want to achieve such a change, but see no realistic opportunity within the current project and are therefore involved in the TDF, unfortunately this results in an “either / or” question.
Bron

Oracle is wel lid van The Document Foundation, wat ik persoonlijk wel bizar vind.
For this reason, from now on we will support The Document Foundation and will – as a team - develop and promote LibreOffice.
Zelfde bron.
Hopelijk blijft de rivaliteit, zodat ontwikkelingen minder lang op zich laat wachten.
Kijk alleen maar naar het verschil tussen star-office en open-office. Ook ooit uit dezelfde bron begonnen... Heeft iemand ooit nog van StarOffice gehoord? Dat was toch ook van Sun?
1 miljoen rijen in een sheet .. was dat niet één van de uitgestelde wensen waardoor LibreOffice is opgericht?
LibreOffice is niet opgericht vanwege een enkele functionaliteit. Blijkbaar had het meer te doen met de beslissingsstructuur en de mate waarin de ontwikkelaars zich gewaardeerd voelden. Zie o.a. de website van LibreOffice.
.. één van de .. In begrijpelijk Nederlands: er zijn meer redenen. Dat het aan de beslissingsstructuur ligt, valt netjes te lezen op de site van LibreOffice. Dus daar is niks blijkbaars of schijnbaars aan ;)
Dat was idd één van de redenen, dat heb ik ook gelezen.... ;)
Alleen uit respect, kies ik voor op mijn Linux-Debian bakkie voor Libre Office.
Maar dat is mijn idee
NB:
Ha kijk nou eens!!! Eerst de versie van Libre Office en daar een nieuwe Debian er bij krijgen... :+
meuk: Debian GNU/Linux 5.0.8
De d.b.t. commit lijkt mij redelijk oud, wanneer zijn ze ook al weer geforkt?

http://hg.services.openof...ws/aw084/rev/63f339578203

Edit:

http://en.wikipedia.org/wiki/Libreoffice
On September 28, 2010, some members of the OpenOffice.org Project formed a new group called The Document Foundation, and made available a rebranded fork of OpenOffice.org which was based on OpenOffice.org 3.3 beta version
Patch is dus van voor alle ellende.

[Reactie gewijzigd door E-B op 27 januari 2011 10:17]

Ik heb gelezen dat ze in LibreOffice nu ook een aantal functionaliteiten willen stoppen die altijd door Sun (en nu Oracle) geblokeerd geweest zijn ( SVG import in Draw, Works/Lotus import in Writer, ...)
Willen stoppen? Die zijn er inmiddels ook al ingestopt. Zie hier: meuk: LibreOffice 3.3 final

Ik ga toch maar voor LibreOffice, omdat de functionaliteiten van Go-OO erin zitten. Dat vind ik persoonlijk wel erg fijn, want de uitbreidingen die daarin zitten, miste ik soms gewoon in OpenOffice. En LibreOffice schijnt een betere intercomptabiliteit met MS Office te hebben dan de OpenOffice waarop Oracle voortborduurt. En de macrobehandeling onder LibreOffice schijnt ook sterk verbeterd te zijn.

Los van het bovenstaande vind ik LibreOffice gevoelsmatig gewoon "symphatieker" aanvoelen. Ik heb het niet zo op Oracle, gezien hun bedrijfsvoering. Dus OpenOffice laat ik lekker links liggen.... ;)
Anoniem: 24417
@Qalo27 januari 2011 13:50
helemaal mee eens. alleen ik blijf de naam 'libreoffice' maar belachelijk vinden :P
Ze moesten wel een andere naam verzinnen:
The Document Foundation has asked Oracle if it can used the trademark for OpenOffice.org. If Oracle says no, then the new name of the office suite will stay, Schulz said.

"We are very happy if Oracle wants to work with us on the trademark but failing that we have LibreOffice, Schulz said.

Oracle did not immediately respond to a request for comment.
Bron
Als ze humor hadden, iets van ClosedOffice of TheIronWallOffice
Ja, we maken er "ForkOffice" van! Lol.... :P
ff een betere naam bedenken. En dan in de categorie 'Free Speach' en niet als 'Free Beer'...
Misschien een rare vraag maar welke pakket moet ik nou kiezen?

van de week OOo eraf gegooid en LibreOffice 3.3 erop gezet, komt nu deze update :/

Deze Open Office 3.3 is de "originele" OOo
en Libre Office 3.3 die deze week is is uitgebracht zie de tracker, is ook OOo
zelfde code, bijna alle ontwikkelaars zijn overgestapt, zelfde programma maar andere naam,
bekend product met een nieuwe naam.

Dacht dat OOo eide oefening was, ik snap het eerlijk gezegd niet meer.
net als de tientallen Linux distro's bijvoorbeeld.
Het is best eenvoudig hoor, je kan gewoon kiezen waar je achter staat.

Vergelijk het met auto's, de Citroen C1 en Peugeot 107, bijvoorbeeld. Heel veel overeenkomsten maar het zijn uiteindelijk 2 verschillende fabrikanten en 2 verschillende auto's.

Her-en-der worden de zelfde onderdelen gebruikt (chassis, de motoren wellicht) maar toch plaatsen de fabrikanten kleine verschillen in te auto's (het embleem op de voorkant bijvoorbeeld, of een gepimpt instrumentenpaneel). En tja, als je 2 standaard modellen naast elkaar zet, welke is dan beter? Je kiest (of de goedkoopste - maar ze zijn in dit geval even duur) of het merk wat je het meeste aanspreekt (denk aan zaken als service en onderhoud).

Zo is het ook met OpenOffice en LibreOffice (en ook wel een beetje met Linux als je een aantal mainstream distro's naast elkaar zou leggen - het draait uiteindelijk op een kernel die vaak nog bij 1 persoon, dan wel team, weg komt).

LibreOffice is gebouwd (de broncode is gekloond - geforkt) op OpenOffice en is daarmee een nieuwe fabrikant van een Office Suite geworden. Momenteel zijn er nog veel overeenkomsten maar elke fabrikant zou zijn eigen beslissingen kunnen nemen wat betreft het uitbouwen en doorontwikkelen van het pakket.

Dat is in een notendop hoe je het ongeveer zou kunnen zien. :)
Over humor gesproken: Op de splash screen van OpenOffice zie ik staan: "Build contributed in collaboration with the community by Oracle". Welke community? Die zijn toch allemaal overgelopen (en dus ontslagen door Oracle!) naar LibreOffice? Er kan beter staan: Build contributed in collaboration with the community by Oracle.

O ja... voor die mensen die hun Officeprogramma graag portable willen draaien op een opslagmedium (USB-stick bijvoorbeeld), de portable versie van LibreOffice is hier binnen te trekken: http://portableapps.com/n...ice_portable_3.3_released

Handig! En ik heb een vaag vermoeden dat ze bij PortableApps de OpenOffice versie niet meer aanbieden. Waarom zouden ze ook? OpenOffice heeft geen extra meerwaarde t.o.v. van hun directe fork.
Ben ik nu de enige dat het slecht vind dat we nu naast OOo ook nog LibreOffice hebben? Ik kan gerust begrijpen dat je niet eens bent met Oracle en dat je een eigen project begint. Ik snap wel dat ze niets meer met Oracle willen te maken hebben en ik heb er respect voor, maar dit heeft toch alleen maar negatieve gevolgen. OOo werd altijd wel serieus gefinancierd door Sun. Ook vind ik dat versnippering in dit geval niet goed is, het is al zo moeilijk genoeg om te concurreren met MS Office, gaan we dan nog eens eens 2 verschillende OpenXXXX suites ondersteunen.

Mij lijkt het gewoon onduidelijk voor gebruikers en verspilling van mankracht (want hoeveel werk gaat er nu niet dubbel moeten gebeuren?). Ook kwa geloofwaardigheid naar bedrijven toe heeft dit toch wel een serieuze deuk gemaakt. Zie naar onze Belgisch regering die moddert, dit schrikt bedrijven af. Er zijn dus behoorlijk wat bedrijven die volgens mij dat gedoe met OOo en LibreOffice ook even hebben afgeschrikt.
De niet aan Oracle (Sun) gebonden community, heeft echt lang geprobeerd om het echt een meer open, vrij project te maken. Dat is niet gelukt. En het werd onder Oracle ook nog een beetje minder. En tien jaar geleden was er ook een onafhankelijke stichting beloofd, die maar niet kwam. Heel jammer allemaal.

Daarmee was het onvermijdelijk dat de community vroeg of laat de benen zou nemen.
In september 2010 The Document Foundation gestart, en met steun van onder andere RedHat, Novell en Google wordt LibreOffce gemaakt. Oracle wilde niet meedoen in de stichting.

Er zijn nu twee werelden: Oracle die met de ontwikkeling van OpenOffice.org door gaat, op de gebruikelijke bedrijfsmatige wijze. Het richt zich met Oracle Open Office (zakelijke versie) op grote klanten.
Daarnaast LibreOffice in de vrije gemeenschap. Daar zijn de laatste maanden veel ontwikkelaars ingestapt, die vaak beginnen met 'simpel' verbeteren van de huidige code. Daarnaast wordt er hard gewerkt om het bouwen van het programma allemaal simpeler en sneller te maken. Veel daarvan is al uitgevoerd. Iemand die een beetje kan typen in een Linux-console, heeft binnen een uur een bouw-proces gestart. Etc.

LibreOffice kan, zolang het niet te ingewikkeld is (omdat de code steeds meer gaat verschillen) wijzigingen in de OpenOffice.org code gewoon overnemen (vanwege de licentie). OpenOffice.org kan wijzigingen alleen overnemen als de ontwikkelaar het auteursrecht met Oracle wil delen. Velen willen dat niet.
Maar het proces van toevoegen van wijzigingen is ook heel anders. Dus vooralsnog profiteert OpenOffice.org minder van LibreOffice dan andersom.

Dus is het een slecht idee om naast OOo ook LibO te hebben? Nee, volgens mij is het een verrijking.
Ik hoop ook dat op termijn er misschien weer meer samenwerking komt, want dat zou natuurlijk nóg mooier zijn :-)

Enfin, kijk op http://www.libreoffice.org/get-involved/developers/
http://www.documentfoundation.org/ en op http://nl.libreoffice.org/
Ik denk dat concurrentie lastig wordt.
Beide zijn open-source, in theorie kunnen nieuwe feature van de één, direct kunnen worden overgenomen door de ander. Als er toestemming is van bv. Oracle

Of staat ergens in de LGPL licence dat dit niet mag?
hou het voorlopig maar bij Libre, die gaat nu beter met MS bestanden om en heeft nu meer ontwikkelaars dan OO.o
NL versie is wel snel naar 3.3.0 gebracht zeg
Zelfs de UK-versie is nog niet zo ver.
ik ben nog wat huiverig om nar libreoffice over te stappen.
stel dat door rewrites er opeens bugs of incompatible zken gaan ontstaan, of nieuwe "features" die niet te positief uitpakken...

die kans is denk ik kleiner als ik open office 3.3 nu ga gebruiken, of stel ik me aan??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee