Software-update: OpenOffice.org 3.3.0 RC4

OpenOffice.org 3.2.1 logo (60 pix)Oracle is bijna klaar met OpenOffice.org versie 3.3.0 en heeft de vierde release candidate uitgebracht. Dit opensource-officepakket wordt geleverd met een tekstverwerker (Writer), een spreadsheetprogramma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw) en een databaseprogramma (Base). Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste verbeteringen die in versie 3.3.0 zijn doorgevoerd:

Productivity Enhancements Internationalization Usability and Interface Developer Features and Extensibility
OpenOffice.org 3.2.1
Versienummer 3.3.0 RC4
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Windows 7, Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Windows Server 2003, Linux AMD64, Linux IA-64, Windows Vista, Windows Server 2008
Website OpenOffice.org
Download http://download.openoffice.org/all_rc.html
Bestandsgrootte 148,00MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-11-2010 • 09:09

24

Bron: OpenOffice.org

Reacties (24)

24
24
20
3
0
0
Wijzig sortering
Dat bedrijven zich achter de oren krabben vanwege de onrust rondom libre/openoffice.org geeft eigenlijk aan dat ze niet goed hebben begrepen waarom ze over zijn gestapt op een pakket dat OPEN STANDAARDEN ondersteund...

Dan maakt het juist niet zoveel meer uit welk pakket ze gebruiken.
Open standaarden hebben juist als USP dat de overstap naar een ander pakket vergemakkelijkt wordt.

De overstap van MS Office naar een ander pakket is juist moeilijk omdat je dan van een proprietair formaat overstapt naar iets anders...
Als je die stap eenmaal hebt gemaakt zijn latere transities veel makkelijker om te doen.
(hoewel volgens mij de specs van doc en ooxml wel goed te vinden zijn op inet, maar hoe makkelijk die te interpreteren zijn, weet ik niet. Ik ben geen programmeur)
Mijn vermoeden zegt eerder dat de meeste bedrijven (lees commerciele organisaties die allemaal maar één doel hebben: "Winst maken") 'over zijn gestapt' omdat de licentiekosten van het pakket lager zijn.
Als directeur van een bedrijf zal het je weinig interesseren of er open of gesloten standaarden zijn, als het maar efficiënt werkt, en je met je klanten en leveranciers kan blijven praten.

De overstap van het ene stuk OSS, naar het andere, is mijns inziens even ingewikkeld als het gaat om een Office applicatie, als dat je van een Prop software af komt. Je grootste probleem is, kan je je docs nog openen/bewerken, en die van onze klanten. Of dat dan van een Prop of een OS sofware afkomt maakt daar niet zo veel verschil in.

Het USP waar je het dus over hebt, is mijns inziens vooral een holle voor bedrijven.
Als je medewerkers hebt die gewend zijn aan MS office gaan de 'verloren uren' door het wennen aan OOo of welk officepakket dan ook al snel meer kosten dan een licentie voor een seat. Voor een particulier is 300 euro* veel, maar voor een werknemer die voor een euro of 100 per uur voor een klant werkt zijn dat slechts 3 uur.

*Ik heb inderdaad geen idee van de exacte kosten van een licentie, dus ik deed een gooi.
Ik geef je op een briefje dat de migratie van het nu nog zeer veel gebruikte Office 2003 naar Office 2007 of later aanzienlijk meer gewenning (en verloren productiviteit) kost dan de migratie naar OOo.
Je grootste probleem is, kan je je docs nog openen/bewerken, en die van onze klanten. Of dat dan van een Prop of een OS sofware afkomt maakt daar niet zo veel verschil in.
Tuurlijk wel. Als je prop standaarden gebruikt dan zijn al je documenten @ instant onleesbaar geworden en moet je maar zien of de developer van je softwarepakket je wilt helpen met het migreren naar een ander formaat.

Open standaarden zal je in de eeuwigheid nog kunnen lezen aangezien ze open zijn.
Als je prop standaarden gebruikt dan zijn al je documenten @ instant onleesbaar geworden
Sure, daarom is het bijvoorbeel absoluut niet mogelijk al die MS Office documeten in het gesloten doc/xls/we formaat te openen in enige andere (al dan niet OS) applicatie....
Dat komt puur omdat ze bij OpenOffice de moeite hebben genomen om die gesloten formaten te PROBEREN reverse engineeren, waar ze niet eens volledig in geslaagd zijn. Er zullen nog genoeg details in oude bestandstypen onleesbaar zijn voor OOo, net omdat het enorm moeilijk is om een volledige standaard bloot te leggen met zo'n werkwijze.

OOo had nog het geluk dat zij het gedrag van bepaalde nuances in de bestandsformaten konden toetsen met bestaande en werkende office-pakketten van microsoft, maar als dat moet gebeuren als alle officiële ondersteuning ondertussen verlopen is, dan is dat zoveel keer moeilijker.
Je hebt volledig gelijk.

Echter ook al zijn het open standaarden, ze moeten wel geïmplementeerd worden door een software-pakket. Stel dat om wat voor reden de populalariteit van OOO, Go-O, LibreOffice enz... zou dalen, en daardoor andere softwarefabrikanten (Microsoft, Corel Wordperfect Suite, ..) zich niet meer genoodzaakt voelen de standaard te ondersteuenen (al was het maar voor import) dan houd het voor heel veel bedrijven ook gewoon op. Zelf hebben ze immers niet de capaciteiten (zowel financiëel als mbt tot kennis) om zelf een implementatie te maken.

Daarbij is het ook wel, wat lenwat opmerkt, dat heel veel bedrijven overschakelen om licentiekosten te besparen, niet zozeer vanwege de open standaarden. De behoeften van het bedrijf zijn wel bepalend, en als men (wat voor veel bedrijven opgaat, vooral kleinere) voldoende heeft aan OOO/Go-O/LO dan kan men die keuze maken. Als echter je bedrijfsbehoeften voorschrijven dat je MS-Office gebruikt dan blijft men zowiezo daarbij. Ons bedrijf gebruikt een software-pakket dat integreert met Excel (middels invoegtoepassingen) en Word, en dus zullen wij wel bij Ms Office blijven..
dat of je vraagt om een patch / plugin die importeerd naar ODF -
dat kun je doen bij het bedrijf van paket-x, bij 'de document foundation' of bij een onafhankelijke software ontwikkelaar (voordeel KAN zijn dat het dan strax ook onder linux (wine en open-office / libreoffice, mac wine en neo-office en andere pakketten, en eventueel (ook niet onbelangrijk, met google-docs).
Hoe verhoudt de OpenOffice.org suite zich momenteel tot LibreOffice? Ben niet erg bekend met de details, maar had begrepen dat LibreOffice patches van Go-OO geïntegreerd had?
AuteurDrobanir Downloads en Best Buy Guide @Yggdrasil11 november 2010 09:50
LibreOffice is bij bèta 2 van versie 3.3.0 en zal dus wel iets later uitkomen dan de final van OOo. Het bevat inderdaad de meeste van de patches van Go-OO. Veel verschil is er overigens niet, het zit hem vooral in de betere ondersteuning voor het Open XML formaat van Microsoft (meer specifiek: het ook kunnen schrijven naar dat formaat).

Blijft jammer dat er zoveel verschillende varianten zijn. Zou het niet beter zijn als ze allemaal de handen ineen zouden slaan en gewoon een vreselijk goed alternatief voor Microsoft Office maakten?
Er waren toch altijd al 2 varianten: OpenOffice.org en StarOffice. De eerste was vrijer dan de tweede. Zelf ben ik StarOffice uit het oog verloren, maar in mijn ogen is er nu een schuif spelletje gaande: StarOffice wordt bijgewerkt naar de code-base van OpenOffice.org. Daarbij wordt ook de naam OpenOffice mee geschoven en gaat OpenOffice.org verder als LibreOffice.
Sun Microsystems heeft een jaar of tien StarOffice gekocht tezamen met het bedrijf. Daaruit is vervolgens OpenOffice.org gekomen, waarbij StarOffice een betaalde variant bleef van OpenOffice.org. Waarbij wat meer functionaliteiten uit Microsoft Office ondersteund werden zoals lettertypen en clipart. Ook krijg je hiervoor betaalde ondersteuning. Tegenwoordig heet StarOffice, Oracle Open Office, alhoewel het wel een betaald product is.

LibreOffice daarentegen is een fork van OpenOffice.org, welke pas afgeleid is toen Oracle Sun overnam eerder dit jaar. Een aantal van de bestuursleden van OpenOffice.org waren het namelijk niet eens met de beslissingen die Oracle (wilt) nemen met betrekking tot het softwarepakket.

Hiernaast is er ook nog een andere fork van OpenOffice.org van IBM, genaamd Lotus Symphony. Deze variant is vooral gericht op de compatibiliteit met Microsoft's bestandsformaten, maar is wel verouderd ten opzichte van OpenOffice.org.

Recentelijk zijn een aantal bestuursleden van de OpenOffice.org Foundation hierdoor opgestapt. Deze personen zaten namelijk ook in het bestuur van LibreOffice en hadden volgens Oracle dus een zogenaamde conflict of interest.

Dus als je een keuze wilt maken, kun je feitelijk kiezen voor een product, OpenOffice.org, welke wel opensource is, maar waar wel financiële motieven van Oracle achter zitten. Of voor LibreOffice, welke gratis en open source zal blijven, maar nog onbekend of dit wel echte voordelen kan gaan bieden over OpenOffice.org.

[Reactie gewijzigd door alex3305 op 22 juli 2024 19:44]

leuke samenvatting maar ik heb het idee dat je niet veel meer van deze materie weet dan dat erover op de FP heeft gestaan.

Dus als je een keuze wilt maken:

Oracle OpenOffice (voorheen staroffice).
OpenOffice (voorheen openoffice.org nu open office legacy versie, waarvan nog niet duidelijk is wat er in de toekomst mee zal gebeuren, (deels door gebrek aan actieve ontwikkelaars (behalve oracle zelf).

LibreOffice (samenvoeging van: de meest actieve (niet oracle)-developers, het Go-OO project, en mogelijk andere partijen). met als belangrijkste doelstelling volledig GPL (geen dual licence meer), snellere en transparantere ontwikkeling. nadeel is dat er eenduidig bedrijf meer achter zit, en dat partijen als Redhat, Suse Linux (nieuwe naam), en andere gebruikers nu de kar moeten trekken.
Er waren ook al een tijdje Go-OO,NeoOffice en RedOffice
Go-OO was was niet veel meer dan een een GPL compatible git-clone van OOo met wat patches, (en dus geen op zichzelf staande versie) er was geen 'afsplitsing' zoals dat voor zover ik begrepen heb met neoOffice wel is gebeurd (neo-office gebruikt dacht ik backporting) RedOffice ken ik niet.

uiteindelijk wordt libreOffice straks gewoon DE 'open'Office

Go-OO gaat er overigens waarschijnlijk mee stoppen zodra de eerste Libre-office final word omdat hun patches nu eindelijk wel kunnen worden opgenomen.
Ik vraag me af hoe bedrijven gaan reageren op de laatste perikelen rond OO.org en LO. Er zijn een aantal bedrijven/instellingen die overgegaan zijn op OO, omdat het open source en gratis is. De managers zullen niet blij zijn met de onzekerheid rond OO nu. En je verandert ook niet 2 jaar later weer naar een ander pakket, zij het MS Office waar weer geld voor betaald moet worden of LibreOffice, dat weer uitgebreid getest moet gaan worden. Maar de schijn is dat Oracle niet veel geld en moeite in OO wil steken, waardoor je het risico loopt om in de toekomst met een verouderd officepakket te eindigen. Misschien kan LibreOffice de boel 'redden' door het pakket eerst 100% compatible met de huidige OO uit te brengen (in feite alleen de namen in de suite aanpassen), waardoor bedrijven naar LibreOffice kunnen upgraden zonder bang te hoeven zijn voor niet werkende functies.
Ik betwijfel dat je voor LibreOffice veel moet gaan testen gezien dit op een paar uitzonderingen na OOo is maar dan met een ander naampje. Functionaliteit is dus hetzelfde als OOo.
OpenOffice...., beetje verloren verhaal nu Oracle de septer zwaait - en mensen er uit gooit / c.q. mensen vrijwillig vertrekken - alles vanwege toekomstig gekozen beleid van Oracle.
Wel jammer, want Microsoft profiteert daar weer van.
Bedrijven schrikken terug, je wilt immers een stabiel platform met stabiele producten als OpenOffice voorheen ook was.
Ik ken nu al verschillende bedrijven (MKB) die achter hun oren krabben, of dit is wat ze willen - dat hele overname gedoe van Oracle - en de eventuele kosten die misschien er aan gaan komen.
Anoniem: 375123 11 november 2010 11:44
Het maakt op moment niks uit of je OOo of LO gebruikt op gebied functionaliteit.
Dankzij de geweldige LGPL die Sun destijd gebruikte om OOo te maken.
Alles wat in de een komt mag copypaste naar de andere.

Het enige echte verschil is de gedachtegoed.
Oracle doet het voor het geld en ODF voor voor vrijheid.

Of het een goed idee is om de opensource gemeenschap in het harnas te jagen moeten we nog zien. SCO anyone?

@Johnny5
Ik denk 2^24 (1.6 miljoen) want 2^32 (4,29 miljard) zou te veel van het goede zijn.
Edit: met even verder door klikken kwam ik dit tegen OpenOffice.org Calc spreadsheets now support 1,048,576 (2^20)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 375123 op 22 juli 2024 19:44]

Anoniem: 167912 11 november 2010 14:20
ben lang blijven hangen bij openoffice, maar mis toch nog altijd functionaliteit die wel bij ms office zit:
- in writer is het niet mogelijk (op een eenvoudige manier) om één pagina in landscape mode te hebben tussen allemaal paginas in portrait mode
- het is niet mogelijk om afbeeldingen te croppen in writer
- calc is retetraag voor grote bestanden met grafieken in, daar waar excel dit veel sneller aankan (gnumeric is trouwens ook sneller dan calc)

erg jammer...
Hier is een overzichtelijke lijst van verbeteringen in 3.3.0, met screenshots:

http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.3/index.html
Opvallend dat de reacties hierboven allemaal gaan over de opsplitsing naar LibreOffice, en helemaal niks over de werking van, of nieuwe functies in OOo zelf.
maar de grote vraag blijft, hebben ze het maximum aantal regels in hun excel variant verhoogd?
edit: helaas is delete niet mogelijk. ik zie dat het antwoord gewoon onderdeel is van de "Productivity Enhancements"

[Reactie gewijzigd door Johnny5 op 22 juli 2024 19:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.