Software-update: Ubuntu 9.04

De ontwikkelaars van Ubuntu hebben de finalversie van de 9.04-branch beschikbaar gesteld. De nieuwe versie kan vanaf deze pagina via BitTorrent en http als iso-bestand worden gedownload. 'Jaunty Jackalope', zoals de 9.04-release door Ubuntu is benoemd, is onder meer voorzien van Gnome 2.26, X.Org Server 1.6 en Linux-kernel 2.6.28. Verder ondersteunt de distributie het Ext4-bestandssysteem en kan Ubuntu voor cloud computing gebruikt worden. Meer informatie over Ubuntu 9.04 is in dit document te vinden. Hieronder is een passage van de aankondiging gepubliceerd:

Ubuntu 9.04 Desktop Edition delivers a range of feature enhancements to improve the user experience. Shorter boot speeds, some as short as 25 seconds, ensure faster access to a full computing environment on most desktop, laptop and netbook models. Enhanced suspend-and-resume features also give users more time between charges along with immediate access after hibernation. Intelligent switching between Wi-Fi and 3G environments has been broadened to support more wireless devices and 3G cards, resulting in a smoother experience for most users.

A new integrated notification system appears in Ubuntu 9.04 for the first time. This system combines the notification methods of various applications and presents that information in a simple, unobtrusive manner. New icons and artwork also appear in this release, part of the continual improvement of the Ubuntu user experience.

Versienummer 9.04
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux x86, Linux AMD64
Website Ubuntu
Download http://nl.releases.ubuntu.com/releases/9.04/
Licentietype GPL

Door Robin Vreuls

Doktersteam

23-04-2009 • 14:17

79

Submitter: Pete

Bron: Ubuntu

Update-historie

Reacties (79)

79
73
16
7
1
1
Wijzig sortering
Leuke release dit, met veel nieuwe in het oog springende vernieuwingen. Hier nog een paar die niet in elke release notes staan.
  • Desktop notification volgens de mockup van Shuttleworth.
  • Een reboot is standaard een soft-reboot zonder dat je voorbij de POST komt van je BIOS. De nieuwe kernel wordt in het geheugen geladen en de oude wordt vrij geheugen. Dat zie je al bij de reboot na de upgrade. (mits het pakket kexec-tools geïnstalleerd is)
  • Het standaard loginscherm heeft een opfrisbeurt gekregen.
  • Er is veel aandacht besteed aan power management voor laptopgebruikers. Als het goed is gaat standby/hibernaten nu met minder problemen.
  • Er is nu een officiële ARM port voor systemen met een ARM chip. (Denk aan de low-budget netbooks en MIDs)
Wel heb ik nog een paar probleempjes (al dan niet opgelost) in mijn persoonlijke situatie:
  • Pulseaudio is nóg niet stabiel.
  • A2DP (stereo geluid over bluetooth) is stuk
  • Adobe flash plugin voor Firefox werkt standaard niet na een upgrade na Intrepid. Verwijderen en opnieuw installeren van het pakket flashplugin-nonfree verhelpt het wel.
  • Hamster-applet is nog steeds vol bus in amd64 door typecasting bugs...
  • Update-manager komt niet meer uit zichzelf met de melding dat er updates zijn...
  • Ondanks de belofte van de python-moinmoin maintainers dat upgrades vlekkeloos gaan als je je wiki's in farms zet, kan je al je wiki's in je farm opnieuw configgen als je kiest voor vernieuwde config...
  • Instellingen van desktop notifications zijn niet via de GUI in te stellen (voor zover ik kan zien).
  • Touchpad van mijn Thinkpad T61p is onwijs gevoelig geworden t.o.v. 8.10.
  • VLC speelt video niet meer binnen de eigen interface af, maar in een extra Xv output window
  • De beloofde snellere boottijd vind ik niet merkbaar. Het schijnt wel te merken te zijn als je het nieuwe-maar-nog-niet-standaard Ext4 als filesystem gebruikt.
@ hieronder (rjeggens):
Alleen ik probeer er altijd op te klikken [...] en dan wordt ie vaag en klik je dus op de achtergrond.
Dat is by design (zie de mockup).

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 16:30]

Vreemd, ik heb niks gemerkt van de 'soft-reboot'-optie, heb je een bron?
Vreemd, ik heb niks gemerkt van de 'soft-reboot'-optie, heb je een bron?
Het heet kexec. Als je de splash uitzet zie je bij het afsluiten eerst verschijnen 'loading new kernel into memory'. Kexec zit al in een tijdje in Ubuntu, maar blijkbaar werd het nog niet standaard gebruikt in 8.10.
Vervolgens wordt de standaard procedure voor een reboot afgehandeld (init 6 - S85kexec) waarna een halve seconde mijn scherm flitst en start het systeem weer op, zonder de POST van het BIOS en dus ook zonder keuze van boot device.
Anyway, je kan het aan- en uitzetten d.m.v. het pakket kexec-tools, wat automatisch meekwam bij de upgrade naar 9.04 bij mij.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 16:30]

Hmm.. bij mij deed hij regelmatig een terugval op Pulseaudio. Ik moet zeggen, elke dag was met de enorme stroom updates wel weer spannend. De laatste tijd draaide alles stabiel (qua geluid).

Die Desktop notifications zijn erg handig.. Alleen ik probeer er altijd op te klikken (als iemand me op MSN aanspreekt bijv.) en dan wordt ie vaag en klik je dus op de achtergrond. Nog niet gevonden of je dat gedrag (wat ik tegennatuurlijk vond) kon aanpassen.
Nee. Het is heel bewust in het ontwerp opgenomen dat er geen acties ondernomen kunnen worden op die notifications. Eerlijk gezegd vind ik dat wel jammer, want nu kan je niet direct meer "reageren" op zo'n notificatie.
toch wel hoor..als je op het envelopje klikt kan je normaal iets doen met die actie.
Ik vind dit gedrag juist goed...als je een app wilt slutien, en je krijgt een notificatie dan klikje er per toeval op en krijg je een venster bij :(
Dat is de bedoeling ook niet, het idee is dat je er niet op kan klikken. Het gaat er slechts om dat jou verteld wordt dat er iets gebeurd.
Klopt, maar het is handiger als, wanneer je iets wordt medegedeeld, dat je daar op kan reageren. Nu moet je weer richting taakbalk om het juiste venstert te openen. Voor mij werkt het tegennatuurlijk, iig.
Het idee is nu juist dat al die notificaties niet meer een onderbreking vormen van je werkzaamheden, dat ze je niet meer storen. Ze komen en gaan en als je er eentje mist is dat niet erg. Zaken waar wel acties op verwacht worden of die je perse moet zien als gebruiker, gaan niet via notificaties afgehandeld worden maar bijvoorbeeld als een tray icon voor een nieuwe mail of een dialoogvenster wanneer interactie vereist is, etc.
In dat geval is het systeem simpelweg nog niet af, en vraag ik me af of het wel standaard aan had moeten staan totdat de nieuwe manier van werken standaard ook geintegreerd kon worden.
Update-manager komt nog steeds met meldingen van updates, maar niet meer zo vaak. Standaard controleert hij nu één keer per dag op updates. Wanneer er beveiligingsupdates zijn geeft hij direct een melding. Bij normale updates (bugfixes etc) geeft hij nog maar een keer per week een melding. Dit om te voorkomen dat je speciaal weer de update manager moet starten omdat er in een of ander land iets verandert is aan de wintertijd en andere voor ons onzinnige bugfixes.

Zelf heb ik de beta al geprobeerd in een virtual machine en was ik erg tevreden. Vooral over de boottijden die drastisch verbeterd zijn. Daarnaast heb ik hem geprobeerd op een gewone, wat oudere computer. De boottijden zijn vergelijkbaar met een vers geïnstalleerde windows xp versie zonder antivirus en firewall.
Dat snap ik.. daarvoor was Jaunty ook de development release. Het was ook niet erg als de boel op een dag niet meer werkte, dat was risico.. Maakte het elke boot wel weer spannend of hij bootte, en hoe goed alles nog werkte. Op een gegeven moment hield mijn laptop het voor gezien. Gok op een ATI driver die niet meer zo goed werkte, krijg een 'stilstaand sneeuw' beeld voor me. Dat was het. Heb toen voor die laptop Intrepid met een nieuwe KDE gepakt. :)
Anoniem: 197965 @gertvdijk23 april 2009 22:02
Ik heb de overstap net gemaakt en kom een aantal van de genoemde zaken niet tegen zoals het VLC item, flashplugin etc.

Misschien verschilt het per geval door verschillen in hardware in instellingen en platform (amd64 in mijn geval)
installeer de package 'ubuntu-restricted-extras'; daarin zit alles wat je nodig hebt
Om die update-manager überhaupt weer aan te krijgen heb ik moeten doen:
sudo gconftoolgconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch true

[Reactie gewijzigd door webfreakz.nl op 23 juli 2024 16:30]

VLC speelt video niet meer binnen de eigen interface af, maar in een extra Xv output window
Dat is volgens mij een instelling in VLC, standaard werkt het met een los window, maar je kunt de interface ook instellen zodat het werkt zoals in de oudere versie. Kijk eens bij de instellingen van VLC als je dit wilt.
Voor degenen die Ubuntu 9.04 willen uitproberen in VirtualBox en erachter komen dat mouse integration niet werkt na installeren van de Guest Additions:

Voer uit
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Voeg toe aan het eind van het bestand:

Section “InputDevice”
Identifier “Configured Mouse”
Driver “vboxmouse”
Option “CorePointer”
EndSection

Vervolgens rebooten en voila.

[Reactie gewijzigd door jealma op 23 juli 2024 16:30]

Anoniem: 204015 @jealma24 april 2009 14:48
Probeer maar niet op VirtualBox want je krijgt hem niet meer aan de praat.

Bij het opstarten 3 foutmeldingen:
1) Module ABI major version (4) doesn't match the server's version (5)
2) Failed to load module "vboxvideo" (module requirement mismatch,0)
3) No drivers available

Lijkt me een VirtualBox probleem. Iemand een oplossing?

Na het procede van het het herstarten van X zegt ie ondermeer:
Er lijkt al een X-server te draaien op scherm :0

Aha, het schijnt meer voor te komen. Zie ondermeer hier: http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=3&t=15512

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 204015 op 23 juli 2024 16:30]

X herstarten is voldoende.

Als ctrl+alt+backspace enabled is kan je dat gebruiken
of
Inloggen op tty1 (ctrl+alt+f1) en "sudo /ect/init.d/gdm restart".
géén ctrl+alt+backspace doen, want dan herstart de X van je host! Doe host key (standaard rechter control)+backspace.
Anoniem: 299794 23 april 2009 16:52
Vraagje... bestaat er ook een installatiemedium (CD, DVD of USB-stick image) waarmee zowel Ubuntu als Kubuntu geïnstalleerd kan worden? Bijvoorbeeld door middel van een optie tijdens de installatie, of gewoon door het aanklikken van een ander icoon of intikken van een of ander commando op de commandoregel?
Ik vind het vervelend dat ik bij elke release twee CD images zit te downloaden en te branden, terwijl ik het gevoel heb dat het best op één medium kan (te meer omdat het gewoon dezelfde distributie is met een andere selectie van packages die geïnstalleerd worden).
Suggesties? :)

Edit: zelfde geldt voor het 32/64-bit verhaal. Ik zal ook even uitleggen waarom. Ik wil graag Kubuntu op m'n PC (64-bit) en Ubuntu op m'n laptop (32-bit) en nu zit ik dus 2 images te downloaden, die ik naar dezelfde DVD-RW brand en dan installeer. Handiger zou ik het vinden ze allemaal op 1 DVD te hebben die ik gewoon overal in kan stoppen om van alles en nog wat te installeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 299794 op 23 juli 2024 16:30]

Met het handje...... Een commandline installatie en dan apt-get install ubutu-desktop en/of apt-get install kubuntu-desktop

Deze manier van werken kun je doen met de alternate CD. Op een dergelijke manier kun je desnoods ook een minimalistisch systeem opzetten, zie http://forum.ubuntu-nl.org/offtopic/minimal-ubuntu/ .... en hier: http://forum.ubuntu-nl.or...untu-blokkendoos/new/#new
Ubuntu,Kubuntu,Xubuntu,Ubuntu Netbook Remix,UbuntuStudio,Mythbuntu, en waarschijnlijk nog wel meer releases, zijn te installeren via de volgende pakketten:

ubuntu-desktop
kubuntu-desktop
xubuntu-desktop
enzovoorts.
Als je ubuntu installeerd kan je zelfs KDE interface installeren achter af, en dan instellen via de welke je wilt werken
Wellicht is Kubuntu juist geschikter op je laptop, maar daar bestaan geen betrouwbare gegevens over. De hogere systeemeisen van KDE zijn vooral te wijten aan de integratie van de desktopeffecten. Schakel deze uit en de prestaties zijn merkbaar beter.
Weet jij ook waarom dit niet op de officiële site staat?http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download.
De downloads linken al wel naar 9.10 de tekst is alleen nog niet aangepast. Luie mensen achter de site denk ik :)
Luie mensen achter de site denk ik :)
Niet zozeer lui, denk ik. Men wacht tot alle mirrors bij zijn. Bij de release van 8.10 was de mirror op de TU Delft een paar dagen later. Dit zorgde voor het probleem dat een niet te verwaarlozen deel van de Nederlandse downloaders een foutmelding kregen...
nl.archive.ubuntu.com (bij BIT Internet) is zeer snel bij met de 'upstream' server, maar trekt zo'n release ook amper in z'n eentje voor Nederland. Dat zag je ook bij de 8.10 release aan de traffic graphs. Daaruit kan je nu al concluderen dat voor de 9.04 release al twee keer zoveel animo is dan voor de 8.10 release (284Mb/sec bij 8.10 t.o.v. 711Mb/sec nu (15.11u)).
Zo'n release genereert ontzettend veel verkeer en men probeert dat zoveel mogelijk te reduceren door wereldwijd mirrors op te zetten. In de loop van de dag zal je heus wel een 'officiële' download kunnen doen vanaf ubuntu.com.

edit: hij staat er nu op.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 16:30]

Daaruit kan je nu al concluderen dat voor de 9.04 release al twee keer zoveel animo is dan voor de 8.10 release (284Mb/sec bij 8.10 t.o.v. 711Mb/sec nu (15.11u)).
De groene balken in de grafiek zijn gemiddeld. Bij de maandelijkse grafiek is het voor een hele dag, bij de dag-grafiek is het per 5 minuten. Aangezien er 's nachts minder verkeer is, zal het 24-uur-gemiddelde (ook nu bij de 9.04 release) lager uitvallen dan het 5-minuten gemiddelde. Je moet dus nog een paar dagen wachten tot de daggemiddeldes in de maand-grafiek staan, en dan pas kan je conclusies trekken over de bandbreedte en de eventuele populariteit van de nieuwe release :)
Voor iedereen die Kubuntu 8.10 heeft draaien kan hier een guide vinden hoe te upgraden zonder teveel moeite.https://help.ubuntu.com/community/JauntyUpgrades/Kubuntu

Werkt perfect kan ik uit ervaring vertellen :)
Zelfde geld voor Ubuntu 8.10. Al meerdere machines geupgrade zonder problemen.
https://help.ubuntu.com/community/JauntyUpgrades/

Wat ik meestal doe ik krijken of er nog vervelden bugs zijn de dagen voor de release en dan alvast upgrade. Heb je ook geen last van een langzame mirror omdat iedereen aan het downloaden is.

Hier nog een PPA met de nieuwste nvidia drivers en meer: https://launchpad.net/~thefirstm/+archive/ppa

[Reactie gewijzigd door Chilly_Willy op 23 juli 2024 16:30]

Bedankt! Ik kon eerst nergens vinden hoe ik een fatsoenlijke opwaardering kon uitvoeren zonder een complete installatie te hoeven doen.
Anoniem: 36730 23 april 2009 15:13
* hibernation werkt niet op m'n msi , loopt ie vast
* als je iets van nvidia activeert (anti-aliassing)...en dan een 2de scherm... dan wordt je scherm de helft van de tijd niet geupdate
* bij autologin... zag ik m'n muis niet meer... alt-f1 werkte (tekstsmodus) wel... autologin terug uitgeschakeld
* moest even zoeken hoe je kon afsluiten (rechtsboven nu)

ik had wat mirror problemen...bijv Gstreamer libs voor avi/mpg/dvd support
eens herproberen of ie ze nu wel vindt.... heb dezemorgen nog apt-get update gedaan
Deed hibernation het eerst wel?
En afsluiten zat toch altijd al rechtsboven?
Iedereen die zeurt/klaagt over performance moet of gewoon flink opruimen
rm -rf ~/.pron
Of heeft veel gebroken packages etc. , veel onnodige services draaiend (dit vertraagt de boot tijd) .
Als ik ubuntu zou draaien zou ik, na installatie :
-Eerst onnodige packages verwijderen
-Onnodige services uitschakelen
-her en der wat tweaken voor boottijden (ubuntuforums.org bevat veel info )
Anoniem: 84969 @jelly23 april 2009 22:29
-Eerst onnodige packages verwijderen
-Onnodige services uitschakelen
-her en der wat tweaken voor boottijden (ubuntuforums.org bevat veel info )
Something called "Windows" comes to mind... switchten we voor dat soort dingen niet juist naar Linux?
Inderdaad, maar als je dat zoekt moet je niet met Ubuntu aan de slag. Voor kale installaties moet je andere Linux smaken nemen. Zo draai ik op mijn NAS een lean&mean Debian installatie, maar op mijn laptop Ubuntu 9.04.
Anoniem: 291856 @jelly24 april 2009 07:40
handige command, had ik niet aan gedacht :9
Mijn grootste probleem is dat de gnome-panels heel langzaam laden. Eerst was de login tijd 3 seconden maar nu 10 tot 15..
Wauw 9.04 alweer! Zometeen de netbook remix binnen halen en standaard Ubuntu. Ben ik in ieder geval weer verzekerd van virus/vastloper vrij werken.
Wat is de gemakkelijkste manier om die remix te installeren?
Image naar USB-stick schrijven en dan installeren. Beschrijving is te vinden op https://wiki.ubuntu.com/UNR
Gebruik hem al een tijdje en hij draait super. KDE geupgrade (gaf bij Intrepid nogal wat rommel in de iconen rechtsonder in de taakbalk).

Op naar de Karmic Koala!
Ik heb gisteren de upgrade gedaan van 8.10 naar 9.04 (KDE 4.1 naar 4.2.2) en het valt me op dat het proces 'plasma' en 'kde4' bijzonder veel resources opeisen.

Erg vervelend... De boel is niet vooruit te branden! Komend weekend maar eens uitpluizen waar het in zit. Als ik inlog als nieuwe gebruiker treedt het niet op.

(Er is een bug bekend in de Agenda-plasmoid die de boel vertraagd, maar die gebruik ik niet)
Anoniem: 174991 @tERRiON24 april 2009 12:32
Bij mij was het merkbaar beter, maar ik heb wel een clean install gedaan. Een beetje met een kanon op een mug schieten, maar wel gegarandeerd resultaat.
Verbetering ligt niet alleen bij KDE 4.2, maar ook de stap naar Qt 4.5 schijnt verbeteringen met zich mee te brengen.
Jeuj, ik draai hem sinds de beta, en heb sindsdien geen problemen meegemaakt, op 1 dingetje na: dat de update-manager bij inderdaad niet meer uit zichzelf start, wel jammer, wat ik vond dat altijd wel relaxed.

Voor mijn gevoel als alles net even een tikkeltje sneller geworden, en dat nieuwe notify systeem werkt ook mooi. :) Leuke update dit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.