Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 127 reacties, 107.612 views •

Voorlopige conclusie

We hebben tijdens de sneak peek over veel aspecten iets gehoord, maar over vrijwel niets hebben we veel informatie gekregen. Duidelijk is wel dat er een nieuwe engine komt voor de nieuwe consoles en de pc, en dat de setting van de singleplayer wat anders lijkt te zijn dan de setting in de vorige Call of Duty-games. Met name over de multiplayer-modus zullen nog veel vragen zijn, maar daarover praat Infinity Ward traditioneel pas later in het jaar. Na de eerste presentatie hinken wij nog op twee gedachten. De game ziet er prachtig uit, maar lijkt verder veelal op bekende features te leunen. Laten we dus nog even afwachten wat Infinity Ward verder nog in petto heeft, én wat er gaat gebeuren met de versies voor de huidige generatie consoles.

Titel Call of Duty: Ghosts Call of Duty Ghosts
Platform PC, Xbox 360, PS3, PS4, Next Xbox
Ontwikkelaar Infinity Ward
Uitgever Activision
Releasedatum 5 november 2013
Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts Call of Duty Ghosts

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Meer gebruikersreviews over deCall Of Duty: Ghosts


Door Jurian Ubachs

- Redacteur

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (127)

Reactiefilter:-11270122+161+26+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 7
Dramatsich slechte graphics voor een next-gen game.
Modellen van die auto's en van de mannetjes...Dit is overduidelijk geen nieuwe engine, maar weer een licht aangepaste versie van de bestaande. Voor de marketing noemen ze het een nieuwe engine.

Beetje op het niveau van Bad Company 2, en dan zou dat, zeker als je de vietnam uitbreiding meetelt, nog een belediging zijn voor BC2.

Edit: Ow, en dan nog de complete afwezigheid van enige vorm van terrain destruction. (Laat je niet misleiden door een paar vooraf bepaalde posities op een map waar wat kapot kan zoals in het filmpje te zien is) Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 21 mei 2013 21:46]

Vind het niet echt heel veel mooier dan vorige versies op mn pc...
Wel grappig: iedereen de Wii U afzeiken om de graphics van een next gen console die eigenlijk maar net boven het niveau van de Xbox 360 en van de PS3 komen en dan nog eens naar dit filmpje kijken...
Nee, ik sla deze nieuwe generatie consoles over en upgrade mn pc maar eens een keer na 6 jaar (waarbij Call Of Duty er al ongeveer net zo mooi lijkt op 1920x1200 alles max, met 60 fps constant).
Nou als jij denkt dat de next xbox net iets beter is dan de huidige zou ik graag jou bronnen willen lezen, jij hebt meer zo'n copy/paste stukje die je al jaren gebruikt omdat je een console niks vind?
Ik koop liever een console omdat ik er alle games op kan blijven draaien, en ik niet zo'n zuipkist in mijn woonkamer wil die ik elke x aantal maanden moet upgrade omdat ik anders de games niet max kan spelen (uitbuiters) en dat familie en vriendin kijken van wat is dat voor grote machine midden in je woonkamer? Niet dat ik iets tegen pc-game heb, ik vond dat vroeger ook leuk toen ik thuis woonde en een slaapkamer had waar ik de grootste slagvelden achter kon laten wanneer ik de deur uit ging. Nee het ''on sociale'' van een pc is leuk wanneer je thuis woont of vrijgezel bent, indien je wat ouder word en je een huis hebt met je geliefde is het niet leuk om je 's avonds terug te trekken tot een hobby kamer en je daar je uurtjes doorbrengt met een headset op. Ik vind het leuker om samen met me vriendin op de bank te zitten als we thuis zijn, zij der tabletje erbij en ik kan dan lekker voor de tv game met mijn console.

Zo zie je maar het verschil in doelgroepen. Maar dat zegt niks over dit review en deze game, hoewel, het zegt natuurlijk dat alles een doelgroep heeft.. Ben je het daar niet mee eens, dan is dat jou mening die eigenlijk totaal niet relevant is met dit artikel.
_/-\o_

Edit: ook jij +2 omdat je offtopic praat?:D Foei Foei Foei

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 23 mei 2013 08:11]

"Call of Duty zette de standaard voor de huidige generatie consoles” games in het algemeen worden door de verconsoling (nieuw woord?) ervan worden alleen maar slechter. Dus zo'n uitspraak lijkt me nou niet echt positief. Overigens is het weg laten van lean een van de vele voorbeelden daarvan. Door het nu weer terug te halen erkennen ze (onbedoeld) dat stukje dus zelf eigenlijk ook.

Grafisch vind ik wat hier te zien is ook tegenvallen. Crysis 1 / Warhead http://i246.photobucket.c...lah/scar1_0007_Layer7.jpg ziet er eigenlijk nog altijd beter uit. Al staan er eigenlijk nog wat weinig voorbeelden om een echt goede conclusie daarover te trekken.
Consolification (ja dat bestond dus al) zal de komende jaren juist minder worden doordat grote gamepublishers hun business models niet meer kunnen hanteren door een combinatie van piraterij en laffe corporate beslissingen om geen nieuwe IPs uit te brengen en van elk spel een "action adventure" te maken, en indiegames op de PC hun comeback doorzetten. Tel daarbij op dat de chips in de nieuwe consoles praktisch identiek zijn aan elkaar en PC-hardware en er dus geen enkele reden is (behalve die grote zak geld van Microsoft) om exclusive te gaan en maar voor 1/3 van je potentiele userbase te ontwikkelen. Oh ja, game-pc's zijn de afgelopen tien jaar de helft in prijs gedaald, games en consoles worden steeds duurder, en de Steam boxes komen eraan.

Goede tijden breken aan.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 21 mei 2013 20:40]

Het wordt wel helaas verwacht dat als publishers zo door gaan met hun games dat de gaming industrie weer zal inzakken net als in Amerika in 1983, maar dan op wereldwijde schaal. M.a.w steeds een game uitbrengen dat niet veel varieert van zijn voorganger, ongelovelijke leugens in demos (AvP: Colonial marines!!!) en zo kun je zeker er zelf weer wat bij verzinnen dat we voorbij hebben zien komen in de laatste 5 jaar.
Ik begrijp dit mod systeem net als vele tweakers niet meer, de mensen die een negatieve opmerking maken over dit review ala cod krijgen +1, mensen die offtopic praten zoals jij krijgen +2, en mensen die een positieve feedback achterlaten krijgen -1...
Een beetje verknipte boel hier..

Want wat wil je nou eigenlijk zeggen met je verhaaltje? Dat je geen geld hebt voor de next gen incl games?
Ik vond de lean functie juist in dit type shooters een toevoeging. De eerste keer dat ik een lean functie was in Soldier of Fortune 2 _/-\o_ . Daarna eigenlijk weinig terug gezien in games. Maar misschien komt dat inderdaad doordat leanen niet handig is op een console. Ik ben daaorom ook wel benieuwd hoe je op een console moet gaan leanen.

Tja grafisch... Crysis is niet voor niks nooit uitgekomen op een console :P . Maar wat ik dan weer raar vindt, is dat ze wel een ps3 en een xbox 360 versie uitbrengen, maar geen Wii U versie. Ik weet dat de doelgroep verschilt en GPU-power is best sterk (de CPU valt dan wel weer tegen). Maar het is toch handig voor de vaders die voor de kinderen een Wii U thuis hebben staan, zodat ze geen nieuwe console hoeven te kopen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat Ghosts naar de WiiU komt, maar blijkbaar nog niets officieels...
Ik hoop iig van wel, die hond lijkt me ideale feature voor de gamepad!
Jaa juist, leuk dat je begint over sof2, zeer addicted en de lean functie was geweldig, ik snap ook niet waarom dat niet standaard is in een shooter.
Bij cod ghost op bijv de 360/next gen kan ik me wel indenken hoe ze dat kunnen doen: rechter knuppel indrukken en met je linker knuppel links/rechts leane. Dat moet zowel met de kleine als grote handen geen probleem zijn om uit te voeren.

Over de wii-u ja je zegt het eigenlijk zelf al, het is toch een andere doelgroep. Ik heb ook nooit echt begrepen waarom ze shooters uit laten komen voor de wii, want naar mijn ervaringen bij mijn neefje werkt het voor geen meter. Ik denk ook dat de ouders daar tegenwoordig rekening mee houden, zo niet onder invloed van de kinderen, welke console het beste bij hun aansluit. Je ziet tevens ook meestal de wii staan bij mensen die niet echt into game zijn, zoals kleine kinderen of volwassenen die geen waarde hechte aan titels als fifa,cod,bf.
Dit plaatje van die hand gaat nergens over:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1369134251.jpeg

Het laat alleen maar zien dat een 3d designer erg in-efficent met zijn polycount is omgegaan.
In een perfecte vierkant blok ga je ook geen 1000 polygonen stoppen omdat het kan..
Elke engine heeft een limiet qua polycount, dus je wil juist een minimale optimale hoeveelheid polygonen gebruiken voor elk object.. Minder polygonen per object, is meer objecten of detail op andere plekken.
het feit alleen al dat ze de wireframes moeten laten zien om aan te tonen dat het "echt wel" gedetaileerder is dan de vorige gen zegt al genoeg.

Het probleem zit 'm niet in de technische capaciteiten van de consoles, het zit hem in de man-uren die gemaakt moeten worden om er gebruik van te maken. De vorige gen was eigenlijk al een te grote stap. Er is geen enkele game die de volle kracht van de ps3 of de xbox360 heeft benuttigd. Maar iedere gamer heeft er wel de volle mep voor betaalt.
Low poly meshes maken is veel arbeidsintensiever om ze er goed uit te laten zien. Het is vaak een enorm gepuzel waar je welke triangle voor gaat gebruiken, tegenwoordig scan je zo'n arm in met (bijvoorbeeld) Lightstage en klik je op "reduce polys" (niet helemaal waar, maar soit).

D'r gaat meer tijd zitten in het feit dat d'r belachelijk veel detail in je levels zit en dat je nog 5 van dat soort poppetjes hebt die helemaal aangekleed, getextured & geshade moeten worden.
Polycount limieten zijn iets van 1999, dingen waar je heden ten dagen tegenaan loopt zijn drawcalls (eg. gebrek aan instancing en of batching) en een overkill aan constant buffer updates. Verder wil je op een moderne GPU voorkomen dat je triangles kleiner zijn dan 4x4 pixels (of eigenlijk 2x2) omdat dan je shaders door een trager pad moeten.

Dit is een redelijk acceptabel polycount voor iets dat je zo vaak op je scherm ziet.
Ware het niet dat het doel van zoveel polygonen is om geen perfect vierkant blok te hebben. Als je op een efficiŽnte manier extra polygonen kan gebruiken zou ik het zeker niet nalaten. Geen enkel object van ons lichaam is 100% recht....
Ziet er mooi uit! Trailer vond ik erg prettig om te kijken, voelde er zeker een bepaalde emotie bij!
Vind je? Ik zag weer dezelfde over de top actie en grafisch ziet het er nog steeds niet echt mooi uit. Crysis 1 (2007), dat is al weer 6 jaar(!) geleden, ziet er niet minder uit.
Alles wat je in die foto's ziet, is opgepoetst en als je de trailer goed bekijkt zie je dat het er nu al gedateerd uit ziet. Bijvoorbeeld die hond die blijkbaar erg belangrijk is, dus waarvan je denkt dat ze er veel aandacht aan schenken, heeft gewoon een simpele haar-texture op zich. Het ziet er gewoon plat uit en niet als echt haar. Bij Infinity Ward hebben ze blijkbaar nog nooit van tesselation gehoord. En ik denk sowieso dat de engine geen DX 11 ondersteunt of i.i.g. heel weinig DX 11 features gebruikt.

Het is hetzelfde als bij die nieuwe Killzone. Als je trailer goed bekijkt zie je vrij veel grafische onzuiverheden. Bij Killzone zag je dat op de plek waar in die stad de grond was (helemaal omlaag) je gewoon een gigantische grijze texture. Dat kan echt niet meer in 2013.
Ik vind dat er wat meer gerelativeerd moet worden en mensen zich eens moeten afvragen waarom Crysis 1 vandaag de dag nog met de beste grafische games mee kan. Zo mooi zag de CoD trailer er niet uit.

En wat je je dan ook mag afvragen is waarom de games die ik tot nu toe heb gezien voor next-gen zich enkel grafisch verbeterd hebben t.o.v. voorgangers en op gebied van A.I. en gameplay zich totaal niet onderscheiden van games uit 2005/06/07. Dat baart mij zorgen.
Ik speel Fifa 13 met plezier. Ik speel Battlefield 3 met plezier. Maar op gebied van gameplay zijn de games in feite nog steeds dezelfde games een 5 tal jaar geleden. Als je bij Fifa 13 bijvoorbeeld het publiek ziet...

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 22 mei 2013 00:09]

ze hebben wel van tesselatie gehoord en gebruiken het erg veel wat zij sub_D noemen,
een van de betere implementaties btw omdat ze het echt veel gebruiken, de meeste games gebruiken het erg weinig omdat geometry shaders erg duur zijn.

ik ben het wel met je eens dat de shader op de hond en de andere materialen erg vlak plat en levenloos zijn, dit is in frostbyte beter gedaan, ook de lighting is erg basic voor zover ik kan zien van de lowres feed.

eerlijk is eerlijk, de next gen consoles zijn niet extreem veel sneller, en ten tweede wss moet deze engine ook 360/ps3 supporten, want COD gaat echt niet next gen only, en ze gaan niet 2x dezelfde game naast elkaar developen, dus dat is een flinke handrem.

en crysis is gewoon een prachtige game, sterker nog die game ziet er op vele vlakken nog steed beter uit dan crysis 2 en 3... maargoed laten we niet meteen de consoles afschieten de eerste lading titels voor de 360 en ps3 zagen er ook niet extreem veel beter uit dan de generatie die ervoor kwam...

[Reactie gewijzigd door freaq op 22 mei 2013 03:15]

Ook ik zag in de trailer van Ghosts dezelfde mankementen terug die CoD maken tot een shooter voor mijn kleine neefje ipv een volwassen game met dito verhaal.

Het is allemaal veel te Hollywood. DAT is voor mij wat CoD een simpelweg 'vervelende' game reeks maakt om te spelen. We ontsnappen net aan het ontploffende gebouw, alles gaat net goed, en al dit soort onzin komt aan je voorbij (singleplayer) dmv een eindeloze rits scripted events waarbij je soms op een actie-toets mag drukken.

Sorry, maar voor dat soort actie hadden we jaren terug ook God of War al waarin het veel indrukwekkender, beter, origineler en vooral interessanter was om in dat soort events terecht te komen. CoD heeft vanaf MW1 steeds meer elementen in zijn game opgenomen die niet meer behelzen dan 'makkelijk scoren'. Lekker veel testosteron, lekker stoer gelul en af en toe een drama momentje tussen de explosies door. Het is te doorzichtig, inhoudsloos, en zoals IW zelf opmerkt: je hebt er geen band mee.

Dan kom ik dus nog niet eens dicht bij het punt van graphics: ook dat is 'hoe houd ik mijn kleine broertje zoet' ipv een serieuze poging om een next-gen game neer te zetten. Het is NIET interessant. Ontploffingen lijken nog steeds opgestapelde sprites uit het win95 tijdperk, water is een grote blauwe massa vol met hoeken en zonder echte golven, animaties lijken nog steeds ondermaats en houterig (talloze games doen dit beter). Het enige stukje echt zichtbare vooruitgang vond ik de manier waarop de houten deur in splinters uiteen breekt. Maar ik betwijfel in hoeverre we dat veel gaan terugzien als ingame effect.

Kortom, ook IW is ten prooi gevallen aan het adagium 'makkelijk scoren, makkelijk cashen' dat kennelijk binnen Activision een groot goed geworden is. Jammer. De laatste CoD waar ik me echt mee heb vermaakt is nog steeds MW1...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 mei 2013 11:27]

totaal mee eens, ik dacht nieuwe engine dit is mijn tijd om weer cod te gaan spelen. maar voor een nieuwe engine vind ik dit niet voldoen. naar mijn mening kwamen ze er net zo goed mee weg door te zeggen dat het een upgrade was van de vorige
"maar om eerlijk te zijn is het wel of niet compleet rond zijn van een scope niet iets waar we ons erg druk om hebben gemaakt in vorige Call of Duty-games."

Bij vorige Call of Duty-games werd er vrijwel altijd weer kritiek geleverd op de oude engine, nu wordt er wat aan gedaan en dan wordt het overbodig genoemd, ik begrijp het niet helemaal.
het is niet de engine waar iedereen zich mateloos aan ergerde. maar eerder het mateloze uitmelken van een franchise.
Nee hoor er is een groep die wel op de engine liep te zeuren en inderdaad een groep die het uitmelken niet kan hebben echter heeft Jacco het over die eerste groep :)
Als je even terugleest zie je dat het niet Tweakers.net is dat een probleem heeft met de oude engine, de reviewers worden heel blij van repetitie.
De trailer zag er wel leuk uit, maar het blaast me totaal niet van mijn stoel! De nieuwe Battlefield ziet er een stuk mooier uit, misschien zit Battlefield 3 er zelfs nog mooier uit. Ik snap natuurlijk dat een spel niet alleen op graphics aankomt en dat CoD in tegenstelling tot BF wťl 60fps op de consoles draait, maar het viel me toch enigszins tegen!
@MZX Helemaal eens, dit moet de standaard zetten voor andere games durven ze te zeggen de trailer van battlefield 4 blaast eigenlijk hun ''standaard'' direct het raam uit.
Wel goed dat ze eindelijk weer vernieuwen maar had toch op meer gehoopt.
2 simpele eisen voor op de pc:
- Dedicated serverfs + Serverlist(dus niet BOII style..)
- Mod/Map-tools

Die twee dingen zouden voor mij + een goede gameplay de ultime CoD maken.

Ziet er verder niet verkeerd uit
Vergeet het maar.

Van de top titels was alleen Skyrim te modden. (En dat was ook gelijk de reden dat die game me langer heeft vastgehouden dan MW1 t/m MW3)
belachelijk vind ik het.. bf3 van bijna 2 jaar geleden ziet er nog beter uit.. (pc obviously)

en de features wat ze noemen is ook gewoon lachwekkend..
* vloeiend over muren springen!
* vloeiend inzoomen!
* leanen! (medal of honor op first gen console nostalgie :9)
* Dropsliden!

laatste twee zijn al direct gamemakers of gamebreakers..
Ik ben niet opgewonden hierdoor.. ik denk dat ik cod maar een jaartje oversla
Ja mooier wil niet altijd zeggen dat de gameplay ook zo fantastisch is.
Veel anti cod reacties, jammer.

Maar goed...

Ghosts komt uit op de 360 en de One, wat ik mij nu afvraag is: spelen de online gamers van de 360 ook tegen de gamers met een One, of wordt dat gescheiden?

Dus 360 spelers alleen tegen andere 360 spelers en One spelers alleen tegen One spelers?
Hoezo jammer, heel CoD is elk jaar jammer
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True