Indie-ontwikkelaars kunnen games niet zelf uitgeven op Xbox One

Op de Xbox One hebben ontwikkelaars een uitgever nodig om hun games via Xbox Live aan te kunnen bieden. Daarmee wijkt Microsoft af van de lijn van Sony en Nintendo, die ontwikkelaars de kans geven om hun games zonder tussenkomst van een uitgever te publiceren.

In een interview met Shack News stelt Matt Booty, de general manager van de Redmond Game Studios and Platforms, dat Microsoft niet van plan is om kleine, zelfstandige ontwikkelaars de kans te geven om hun games zonder tussenkomst van een uitgever op de Xbox One aan te bieden. Ontwikkelaars moeten hun games via Microsoft Game Studios of een andere uitgever op de Xbox One aanbieden, al stelt Booty wel dat Microsoft "nieuwe businessmodellen blijft verkennen".

Microsoft wijkt met het standpunt af van dat van zijn concurrenten Nintendo en Sony. Vooral Sony maakte bij de presentatie van zijn PlayStation 4 duidelijk dat het bedrijf zijn platform open wil stellen voor indie developers. Ook Nintendo biedt studio's de mogelijkheid om games zonder tussenkomst van een uitgever op de Wii U aan te bieden. In de aanloop naar de presentatie van de Xbox One maakte Microsoft al bekend dat het bedrijf gaat stoppen met XNA framework, dat met name kleine ontwikkelaars de mogelijkheid gaf om games te bouwen voor Xbox en Windows.

De makers van de indie-games Fez, Super Meat Boy en Minecraft laten zich negatief uit over de presentatie van de Xbox One. Microsoft zelf vindt overigens niet dat het indie ontwikelaars in de kou laat staan. Volgens vice president Phil Harrison schrapt Microsoft de aparte Xbox Live Arcade en Indie Games kanalen juist om alle ontwikkelaars dezelfde kansen te geven. Tot nu stopte Microsoft indie games weg in een apart hokje. Bij de Xbox One staan ze tussen alle andere games, waarmee ze veel beter zichtbaar zijn, stelt Harrison.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

23-05-2013 • 10:02

111 Linkedin

Submitter: witeken

Reacties (111)

111
104
73
5
0
21
Wijzig sortering
Hmmm, de consoles zijn er niet maar markteing nieuws vooraf is ALLES. Als je een goed product afschilderd als een hoop oude kaas dan zal de adaptatie stroever verlopen en negatief nieuws zal zelfs met positieve reviews en ervaringen moeilijk zijn weg te poetsen.

Microsoft zou dit in verband met Windows 8 en ook de Red Ring of Death van de XBox360 moeten weten. Ik verwacht dat als je de XBox One of de Playstation 4 daadwerkelijk hebt en hem 'gewoon gebruikt' door soms een filmpje te kijken en een zelf gekocht spelletje te spelen je niet veel zult merken. Maar ja, de drempel om een console te kopen wordt hoger als het Pre-view nieuws al moet vechten tussen geweldige features en kreupel klinkende marketing beslissingen.

Ik vind het jammer dat Indie developers niet zelf kunnen publiceren. Ik vermoed dat dit is gedaan om wildgroei en ongewenste content in de hand te houden en minder om Indie game developers te dwarsbomen.

Anderzijds doemen twee belangrijke sleutelvragen op als ik de nieuwe consoles vergelijk met het PC platform:

1) Indie games hebben een belangrijke impact gemaakt in de periode tussen de huidige generatie consoles en de Next Gen consoles zoals de PS4 en de XBox One. Wat is het effect van het dicht houden van de deur voor Indie developers in de balans tussen het PC platform en de consoles?

2) Hoe lang houd de hardware van de Next Gen consoles het uit tegen de PC platformen. Het voordeel van de XBox 360 en de Playstation 3 was dat hun hardware zo geavanceerd was dat ze graphics en prestaties neer deden zetten die veel beter was dan de PC systemen van die tijd. De laatste jaren echter was dit niet meer het geval waardoor de COnsole verkoop van spellen afzwakte en die van PC games toe nam. Als PC platformen nu al of binnen een jaar rivaliseren standaard met Consoles hun prestaties, verkort dit dan niet de levensduur?

Ik denk dat die vragen alleen kunnen worden beantwoord door als wij de consoles zien en kunnen testen en veel minder door features versus marketing strategieen. Just saying.
Het voordeel van de XBox 360 en de Playstation 3 was dat hun hardware zo geavanceerd was dat ze graphics en prestaties neer deden zetten die veel beter was dan de PC systemen van die tijd.
Waar haal je dit vandaan? Vanaf dag 1 waren de graphics en prestaties van de PS3 en Xbox360 on par met PC's destijds.

Geen een (multiplatform-) launch titel van beide consoles liep beter op de console dan op de PC, en geen een zag er beter uit dan op de PC. Tenzij het een über slechte port betrof.

De Xenos (R600) GPU van de 360 was weliswaar ATI's eerste uitgebrachte unified shader ontwerp, maar de prestaties en grafische mogelijkheden waren on par met de R520 welke destijds op de PC gangbaar was. 5 maandan later bracht ATI de R6x0 architectuur ook uit voor de PC, welke de Xenos volledig weg blies. Dus na een paar maanden werd de xBox al vanaf gelijkwaardig gereduceerd tot ondergeschikt.

De RSX GPU van de PS3 is nooit een hoogvlieger geweest. Het betreft een G71 GPu welke gebaseerd is op de GPU van de (op dat moment al een paar maanden verkrijgbare) Gefore 7800 serie, maar dan met beperkingen zoals teruggebrachte ROP's (naar het niveau van een low-end Geforce 7600).

Beide consoles maakten gebruik van een voor game developers (zeker in het begin) exotische CPU. Voor beide consoles (maar voor de PS3 met z'n Cell in het bijzonder) geldt dat optimalisatie lange tijd verreweg van ideaal was.

Beide consoles hadden vanaf hun release al te kampen met een beperking systeem- en videogeheugen ten opzichte van PC's.

Dus nee, zo geavanceerd qua graphics en prestaties waren de PS3 en de Xbox 360 niet destijds. Sterker nog, binnen relatief korte tijd waren ze al behoorlijk achterhaald.
Maar dat gezegd hebbende, een console haal je sowieso niet voor grafische pracht en praal. Een console haal je in eerste instantie voor gebruiksgemak en content. en zowel de PS3 als de Xbox 360 hadden destijds wat dat betreft best wel wat te bieden.

[edit.]
De laatste jaren echter was dit niet meer het geval waardoor de COnsole verkoop van spellen afzwakte en die van PC games toe nam. Als PC platformen nu al of binnen een jaar rivaliseren standaard met Consoles hun prestaties, verkort dit dan niet de levensduur?
De opmars van de PC ten opzichte van de consoles de laatste jaren ligt niet enkel aan de betere graphics en prestaties. Die kon je immers vanaf dag 1 al evenaren zo niet overtreffen.

De PC doet inmiddels ook qua gebruiksgemak niet meer onder voor de consoles, vooral dankzij bijvoorbeeld een platform als Steam.
Ook qua content hebben de consoles op een paar titels na geen unique selling point meer omdat de meeste titels tegenwoordig multiplatform zijn.

Tevens is de handicap van het vaak moeten upgraden van PC hardware al een paar jaar niet meer relevant, omdat de meeste games multiplatform zijn en spelmakers bij het maken van games uit gaan van een basislijn waarop games nog speelbaar moeten zijn én er redelijk uit moeten zien. Die basislijn betreft de inmiddels antieke console hardware. Je kunt recente games dus nog prima spelen met PC hardware die een paar jaar oud is. Het PC platform is daarom wat betreft gaming nog nooit zo goedkoop geweest en voor een enorme groep financieel toegankelijk. Je koopt tegenwoordig voor 500 euro een PC waarmee je de consoles qua prestaties overtreft, én de games zijn een stuk goedkoper.

Bovendien biedt het PC platform iets wat de consoles niet kunnen (of willen) bieden: vrijheid. Die vrijheid uit zich op het PC platform bijvoorbeeld in mods. Modding is tegenwoordig enorm populair, het breidt gameplay uit, past gameplay aan naar persoonlijke smaak, en het verlengt gameplay.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 23 mei 2013 11:34]

Ik vind het jammer dat Indie developers niet zelf kunnen publiceren. Ik vermoed dat dit is gedaan om wildgroei en ongewenste content in de hand te houden en minder om Indie game developers te dwarsbomen.
Denk dat ze het vooral doen om die indie-developers afhankelijk te maken (aan voornamelijk hunzelf), heb zelf een hekel aan uitgevers of dat nou om boeken, games of muziek gaat het is altijd een tussenpartij die vaak veel te veel verdient en niks toe voegt.
2) Hoe lang houd de hardware van de Next Gen consoles het uit tegen de PC platformen. Het voordeel van de XBox 360 en de Playstation 3 was dat hun hardware zo geavanceerd was dat ze graphics en prestaties neer deden zetten die veel beter was dan de PC systemen van die tijd. De laatste jaren echter was dit niet meer het geval waardoor de COnsole verkoop van spellen afzwakte en die van PC games toe nam. Als PC platformen nu al of binnen een jaar rivaliseren standaard met Consoles hun prestaties, verkort dit dan niet de levensduur?
dat de 360 en PS3 veel betere graphics en prestaties neer zette dan op PC bij launch is grote zever.
Ok je had een top-bak nodig om het te behalen, maar de PC kon zelfs meer aan.

Wat de levensduur betreft, voor het eerst heb ik het gevoel dat de console prestaties maar gelijk liggen met een mainstream of sub top PC's , en als je de huidige games bekijkt, dan zie je voor het grote deel dat de PC geremd wordt door de consoles. of dit vol te houden is ?
Pas dit jaar worden de PC graphics weer wat beter, wss omdat de next gen er nu wel duidelijk zit aan te komen en game dev's het werk zien te hergebruiken op de XB1 & PS4.
Anoniem: 230001
@Auredium23 mei 2013 11:41
De levensduur zal wel niet veel verkort worden. Je blijft met het voordeel van de optimalisatie van de hardware zitten wat een voordeel oplevert en met de nieuwe generatie PS en Xbox kunnen weer dusdanige stappen gezet worden dat de verschillen erg klein zijn geworden. Bij de PC worden de stapjes ook steeds kleiner en de nieuwe generatie is voor mij reden om op de console over te stappen in plaats van mijn game PC te gaan upgraden.
En gezien alle beperkingen van MS zal het wel de PS4 worden. Kan ik tenminste mijn GT5 stuurwiel blijven gebruiken.
Anoniem: 218635
23 mei 2013 10:07
Ik ben erg benieuwd naar wat de onderliggende beweegredenen zijn voor deze keuze?
Als het "streamlinen" en minimale kwaliteit het focuspunt is vind ik het geen slecht plan.

Ik vraag me af of het onderhuids gewoon om de centen gaat.

Iemand wat meer info?
Het is lastig uit te vinden. Mogelijk kan het om geld gaan, mogelijk om iets anders. Major Nelson vertelde echter wel dat ze bezig waren met een nieuw plan voor indie developers. Grote kans dat er dus wel iets voor in de plaats komt, maar als ze echt Windows Apps kunnen draaien zie ik niet waarom ze ook niet daar iets mee kunnen doen.
ik las ook dat de microsoft studio's (MSS) ook als uitgever aanzien wordt.
Als ze daar een voordelige regeling voor indies kunnen maken kan er heel weinig aan de hand zijn.

ZOLANG ze dan ook niet eisen dat die indie op geen enkel ander platform hun game mogen uitbrengen.
En volgens mij is het nu net om dat laatste te doen.

geen apart indie kanaal meer, maar je kan even goedkoop/duur het via MSS uit (laten) brengen.
en in piep kleine lettertjes van het contract staat dan dat MSS bepaald op welke platformen het uitgebracht wordt.
Dat streamlinen gebeurde allang op de xbox 360 en daarbij kon je wel zelf publishen. Je betaalde namelijk een bedrag van 40000 dollar om je game op xbox live arcade te krijgen en Microsoft moest de game goed keuren. Ook was een speelbare demo verplicht.
Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de achterliggende gedachte hierbij. Misschien heeft MS geen zin om inzendingen van indie-devs te moeten controleren zoals gebeurt bij de mobiele appstores. Misschien willen ze de uitgevers tegemoet komen of hebben ze een financiële deal met hen gesloten om kleine partijen weg te houden? Het is allemaal speculatie.
De beweegreden is exclusiviteit afdwingen. MS weet goed genoeg dat kleine indies weinig kans maken bij grote uitgevers. Als die indies dan toch hun games willen uitbrengen, dan hebben ze geen andere keus dan te kiezen voor MS als uitgever. Daarmee krijgt MS niet alleen een deel van de koek, ze stellen dan ook als voorwaarde dat die game een aantal maanden exclusief voor hun platform verschijnt. Nogal laffe strategie als je het mij vraagt, en het is vast en zeker een van de redenen waarom meer en meer indies naar andere platforms trekken.
Hoe denk je dat Microsoft zo'n groot marktaandeel heeft gekregen op desktops, browsers en servers?
Ik snap de stelling die MS op dit moment inneemt niet. Het is negatief bericht na negatief bericht. Dit is niet een pad die een consolemaker moet innemen als ze goed voor de dag willen komen. Nu weren ze in principe indie games en geven ze grote uitgevers nog meer kans, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Bij dit soort berichten zit Sony of Nintendo alweer te juichen. Er moet veel gebeuren willen ze dit goed maken op de E3.
Bij de release van de x360 waren er ook heel wat negatieve berichten, zoals het RROD-schandaal, betalen voor online gaming, het feit dat MS communitycontent en gratis DLC weigerde, de peperdure wifi-adapter enz...

Desondanks heeft de x360 massaal verkocht, en dat zal met de Xbox One ook wel het geval zijn. Microsoft hoeft maar een nieuwe Halo te tonen op E3 en de console gaat als zoete broodjes de deur uit. De meeste gamers lezen die negatieve berichten niet eens.
Anoniem: 230001
@Ge0force23 mei 2013 11:43
In de VS mag je in reclamecampagnes je concurrent te pakken nemen. Ga er maar vanuit dat Sony haarfijn uit gaat leggen wat de verschillen zijn tussen de consoles. En als je een half jaar voor de release al veel negatieve berichten krijgt wordt dat vanzelf bij een groter publiek bekend.
MS is zelf bezig om eigenhandig zijn console al voor de release op een achterstand te zetten.
De Sony-aandelenkoers ging niet voor niets 10% omhoog na de aankondiging van de Xbox One ;)

De markt denkt er blijkbaar hetzelfde over.
https://www.google.com/finance?q=NYSE:SNE

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 mei 2013 10:45]

Je zet hier nu precies hetzelfde verhaal neer als een stuk naarboven? Maargoed, inhoudelijke reactie:

Ik geloof niet dat iemand hier "MS als het kwaad" beschouwd. Mensen uiten, mijn insziens, terechte kritiek op de keuzes die MS heeft gemaakt voor de nieuwe console. Aangezien de meerderheid hier dezelfde mening heeft en deze ook beargumenteerd, zijn al je vragen eigenlijk beantwoord.
Wat doen ze hier qua games nou anders dan, zeg, de Apple store of Play store. Een game is een game. Ze zullen in categorieën, genres en prijzen verdeeld worden en op deze manier makkelijk te vinden zijn voor iedereen. Vraag - aanbod. Just like always.
Ze nemen de mogelijkheid weg om als onafhankelijke partij, niet gekoppeld aan de Ubisofts of EA's van deze wereld, spellen uit te brengen voor de console. Als kleine developer kom je niet zomaar binnen bij een uitgever, of anders onder voor jou heel onvoordelige voorwaarden.
Wat betreft de kritiek op het eens in de 24uur online; vertel mij nou eens waarom dat een probleem is voor een console die waarschijnlijk op je netwerk komt te hangen.
Omdat misschien niet iedereen zijn console per se aan zijn netwerk wil/kan hangen. In ieder geval wordt zo de vrijheid weggenomen om te doen met MIJN console die ik van MIJN geld heb betaald waar ik op MIJN manier MIJN gekochte spellen op wil spelen. Misschien wil ik, zoals anderen opmerken, gamen op locaties waar geen internetverbinding is. Misschien wil ik hem uberhaupt niet aan het internet i.v.m. privacy en het constant luisteren van de nieuwe Kinect. Whatever ik wil, dat kan zo niet. En even lekker gamen omdat het internet eruit ligt, vergeet het maar.
En wat betreft 2e hands verkoop. Als ik een game uitgeef wat 12h speeltijd heeft en Pietje en Klaasje knallen het 2 dagen later voor de helft van de prijs op marktplaats dan verdien ik daar niets aan.
Precies. Voor de uitgevers is het nadelig als er een tweedehands markt is. Maar dat zijn wij niet. Wij zijn gamers die een fors bedrag neertellen voor een game. Wat compleet verdampt op de manier die MS voorstelt voor de Xbox One. Ook: even een game lenen/uitlenen kan ook niet (zoal het er nu naar uit ziet). Weer een beperking van de vrijheid van de gebruiker. En zo goedkoop als jij aangeeft schijnt het niet te worden.

[Reactie gewijzigd door atse op 23 mei 2013 11:10]

Ik zie het wel als "raar" dat het apparaat eens in de 24 uur aan moet staan. Ik kan er namelijk geen goede reden voor verzinnen dat dat nodig is.
Misschien ben ik geen doorsnede gamer maar ik hang mijn Xbox 360 nooit aan het internet. Heb geen behoefte aan Live. Speel gewoon lekker single player. Updates zitten op de DVD als dat nodig is dus waarom zou ik ? De enige reden dat dit afgedwongen wordt die ik kan bedenken is dat MS het je onmogelijk wil maken geconfronteerd te worden met hun promoties voor content etc. Ik zie het nog gebeurn dat ik midden in, laten we zeggen, Assasins Creed 4 een melding krijg dat er DLC beschikbaar is. En of ik dat wil hebben.
Weet ik veel wat ze gaan doen. Misschien krijg ik wel reclames in games of krijg ik ads bij het aanzetten van het apparaat. Dingen waar ik niet beter van wordt maar MS wel. En dat mag ik allemaal faciliteren voor ze als ik een XO koop.

En dan nog iets. Vroeger nam ik mijn DVD's voor mijn PS2 en later de Xbox 360 mee als ik naar een of ander vakantiepark ging. Het kwam nogal eens voor dat de kindern zich verveelden als het weer een weekje niet meewerkte en dan was er vaak de optie om een console te huren in het park. Lekker makkelijk. Dat kan ik met de XO dus vergeten omdat die het spel koppelt aan een bepaalde console. En waarom ? Om doorverkoop tegen te werken. Waar is mijn voordeel hier ? Games in de bieb lenen ? Vergeet het maar.

Noem mij eens iets wat beter gaat worden ? Behalve meer geheugen, meer snelheid etc. Dat is gewoon technische vooruitgang.

Een 500 GB HDD anno 2013 ? Kom op, dat is gewoon armoede. Die zit zo vol.
Een groot, lomp apparaat met de looks van een Trabant (ok, smaken verschillen). ?
Het feit dat het deels op Windows draait ? Nog een reden om de internetverbinding te vrezen mocht het ding vatbaar blijken voor virussen.

Ik zal wel zwartkijken maar wijs mij dan op de lichtpunten.

[EDIT] En wat gebeurt er eigenlijk over een paar jaar als MS besluit met een Xbox Two te komen ofzo. Trekken ze dan de stekker eruit en kunnen we onze XO dan bij het vuil zetten omdat we niet meer online kunnen komen om hem draaiend te houden ? En dat doen ze rustig hoor, dat heeft PlaysForSure wel bewezen een paar jaar terug.

[Reactie gewijzigd door r30nl op 23 mei 2013 11:32]

Anoniem: 230001
@FoggyFreek23 mei 2013 11:52
Als jij jouw Golfje na 2 jaar via Marktplaats verkoopt voor 12.000 euro stort jij ook braaf 1500 Euro op de rekening van VW?
Als de console op het netwerk komt te hangen is er geen probleem, neem je de console mee op vakantie (gebeurt vaker dan je denkt, mensen hebben ook een schotel op de camper of caravan) of gaat de console mee als je tijdelijk in een andere regio aan het werk bent, dan heb je een probleem.
Slechte communicatie. Enkel de 'Arcade' naam vervalt en deze games zullen dus onder de 'game' categorie gaan vallen. Games als MineCraft, Fez, Walking Dead hebben allemaal publishers en kunnen dus prima op de XBOX One verkocht worden. Het zijn de Indie games die verdwijnen.
Deze Indie games waren toch al niet beschikbaar in Nederland, bovendien, heb je gezien wat voor een onzin er in die store staat? Echt, het overgrote deel is troep. Echte troep.

Sidescrollertje hier, zelf verzonnen top-down RPG'tje daar, top down shootertje 152. Het is echt ongelooflijk. Blij dat ze met die troep stoppen. Als een ontwikkelaar echt goed is en een goed idee heeft vind hij iemand of een instantie die hem wil steunen en het wil uitbrengen.

Ik nodig je uit de Indie store eens te bekijken in de USA store. Kom dan nog maar eens terug om te vertellen hoe verschrikkelijk jammer het is dat ze hiermee stoppen.
Als je kijkt naar de App Store bijvoorbeeld, zie je dat een dergelijk model prima kan werken. Tuurlijk zit er ook rommel tussen, maar met een simpel populariteit/ranking systeem filter je de goede titels er eenvoudig uit en krijgt het een competitief element.

En is er voor individuele developers ook een centje te verdienen.
Wel grappig. Sony geeft indie developers extra aandacht door ze een apart kanaal binnen de PS Store te geven.
Microsoft geeft indie developers extra aandacht door hun eigen kanaal te verwijderen.

Objectief gezien lijkt Sony de juiste weg te bewandelen hier.
Ook Nintendo geeft Indie developers véél aandacht, door goed samen te werken, Indie games extra te promoten, etc.

Deze stap van MS vind ik hoogst merkwaardig.
Dat was op de 360 ook al zo, dus in feite veranderd er niets.
Anoniem: 218635
@Echo 41823 mei 2013 10:08
Er staat juist dat het op de 360 wel zo was.
Daar worden gewoon Indie games aangeboden.

Alleen wij in Nederland doen niet mee aan de Indiegames.
(Region move naar de UK en je kan er wel bij).
Juist omdat er maar weinig landen waren die hier beschikking toe hadden, is dit toch al vrij nutteloos geweest. Niet heel raar dat ze dat dus wegdoen
"Wij in Nederland doen niet mee"?

Wij in Nederland mogen niet meedoen, wat volstrekt belachelijk is. Voor ons verandert er sowieso wel weinig, want ook al die TV rommel met NBA en whatnot zal beperkt zijn tot bepaalde regio's. We mogen onderhand al 'blij' zijn wanneer we kinect voice hebben hier, dat is ook regio afhankelijk en volgens mij ook nog niet beschikbaar in ons landje ;)
Het is duidelijk dat ze langzaam aan ALLE touwtjes in handen will houden, beetje het Apple idee met hun store. Uber control ;( Ik vind het echt een achteruit gang want hoe meer je de boel in bedwang probeert te houden hoe harder de roep om meer vrijheid. En die vrijheid zal betekenen dat zich , net als in het verleden, een groep er alles aan zal gaan doen om de hardware te laten doen wat zij willen.

Tuurlijk, het een en ander is nog maar net aangekondigd en daar zullen zoals altijd ook "proefballonnetjes" tussen zitten om reakties te peilen, maar ik zie toch al een aardig negatieve tendens opkomen. Als MS echt de slag wil verliezen moeten ze vooral zo doorgaan.
De vergelijking met Apple gaat niet op, want daar kan iedere zelfstandige developer prima zijn software aanbieden. En DAT is nu juist wat MS gaat blokkeren.
Ja maar als het Apple niet bevalt of precies voldoet aan hun regels dan komt het er niet door dus dan heb je er nog niet veel aan. Maar goed je hebt een punt dat idd andere mogen ontwikkelen voor ze.

Ik denk voor MS een echt gemiste kans, zeker als je kijkt hoeveel mesnen die spelen spellen maar goed dat gaan ze vanzelf wel merken.
Behalve dat Apple ook gewoon de publisher is en gewoon 30% afroomt, dat moet je niet vergeten.
Microsoft had de lijn al ingezet inderdaad. En gaan die dus niet veranderen, ondanks dat Sony (terecht) met de PS4 opzichtig loopt te flirten met indies.
Imho een flinke reden om deze lekker links te laten liggen.
Dit is niet dezelfde kansen bieden, maar ontwikkelaars met meer geld meer kans geven dan hobbyisten welke krap bij kas zitten.

Maar dat is mijn mening.
Indie games wegstoppen tussen alle andere games is in mijn ogen geen vooruitgang. Ik ging juist regelmatig eens kijken tussen de Indie Games omdat daar vaak wat meer zit voor de Casual Gamer.
Erg jammer, maar waar deuren sluiten worden ze ergens anders geopend.

Voor de rest is er nog niet heel veel bekend gemaakt voor de xbox one.
Ik denk dat we tot de E3 moeten wachten voor een goed beeld van de console/media centre ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee