PostNL maakt bestellen 'postzegel' via smartphone-app mogelijk

PostNL heeft aan zijn iOS- en Android-apps de mogelijkheid toegevoegd om postzegels te bestellen. De 'zegel' is in feite een code van negen cijfers en letters die rechts bovenop de envelop moet worden geschreven. De digitale zegel is wel iets duurder dan een normale.

Het postbedrijf heeft zijn Android- en iOS-apps woensdag bijgewerkt om het bestellen van de postzegels mogelijk te maken, bevestigt een woordvoerder van PostNL tegenover Tweakers. Het bestellen gaat niet via in-app-aankopen, maar middels automatische incasso's die door het bedrijf MicroIncasso worden verricht. Na het bestellen van de 'postzegel' krijgt de gebruiker een combinatie van negen cijfers en letters te zien die in plaats van de postzegel rechts bovenop de envelop moet worden geschreven.

De postzegel, die vijf dagen geldig is, kan alleen worden gebruikt voor brievenpost tot 20 gram en kan niet worden gebruikt voor post naar het buitenland. Ook is de digitale postzegel iets duurder dan de gewone postzegel: 75 cent, tegen 54 cent voor een normale, papieren postzegel. Volgens PostNL komt dat door de 'bijkomende incasso- en administratiekosten'. Volgens PostNL heeft de Autoriteit Consument en Markt toestemming gegeven voor de hogere prijs.

Door Joost Schellevis

Redacteur

23-05-2013 • 09:51

121 Linkedin

Reacties (121)

121
117
80
4
0
20
Wijzig sortering
Veel handiger (en goedkoper): https://onlineverzendservice.postnl.nl/ Daar kun je voor zowel pakketten als brieven (in alle gewichten) een etiket afdrukken. Mogelijk op elke printer (je krijgt gewoon een PDFje), even uitknippen en op je brief/pakket plakken.

Geen extra kosten, en gewoon via iDeal betalen!
Enig minpunt is dat je voor bestellingen onder de 1 euro (dat is bijv. een brief van 20 gram die € 0,54 kost) transactiekosten van € 0,31 moet betalen.
Vergeet de kosten voor het dymo labletje niet + 0.05 cent :P
Geen dymo nodig, het komt gewoon op een standaard A4tje uit je printer. Met adresgegevens en al erbij.
En dan uitknippen en met plakband vastplakken zeker? Dan toch liever zo'n Dymo
Die wist ik niet, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit n brief van 20 gram verstuurd... ALS ik al iets verstuur zijn het meestal formulieren naar een of andere instantie, en dan zit je al snel over de 20 gram :)

Van de andere kant, als je een pakket van meer dan 10kg verzend, krijg je 24ct korting (die je niet krijgt als je een zegel op het postkantoor laat maken) ;)
klinkt ideaal inderdaad. Maar als je even geen printer tot je beschikking hebt, is deze manier van een code overschrijven best handig. Bijvoorbeeld op vakantie en je moet nog even een kaart sturen en bent de postzegels vergeten.
Anoniem: 415197
@redah23 mei 2013 11:16
Het zou nog mooier zijn als ik gewoon het pdf-je van de brief kon opsturen, en deze dan door de post zou worden uitgeprint en opgestuurd.
Number generator iemand? Het lijkt me dat als hier een soort van keygen achtig programmatje voor gemaakt wordt het aardig wat geld kan opleveren. Of een aardige schadepost kan gaan zijn voor Post.nl. Ik vraag me af hoelang het duurt voordat dit iniatief "gehacked" wordt en we hier op Tweakers lezen dat het algoritme achter het maken / controleren van de geldigheid van de serie nummers onderuit is gegaan. :X
er wordt natuurlijk in een database bijgehouden wat de op dat moment geldige/uitgegeven zegels zijn.
er worden 9 karakters gegeven. Vermoedelijk wordt de 0 of de 0 niet gebruikt net zoals de 1 en de i of q en 9dus dan heb je nog steeds 10+24 karakters 34 34^9 dat zijn 60E12 mogelijke codes. Zelfs al zij er een miljoen codes tegelijk geldig dan nog is het nog maar een kans van 1 op 60 miljoen dat jouw gegenereerde code geldig is.
grappige innovatie, het zelf op de brief schrijven van de code lijkt op het eerste gezicht redelijk foutgevoelig maar ik neem aan dat ze dat wel uitgerammeld hebben bij PostNL in de testfase
Automatische herkenning van handgeschreven adressen gaat ook goed, dus met een vakje van 9 tekens zullen ze niet heel veel meer moeite moeten hebben.
Dat zal je denken, automatische herkenning werkt!
De waarheid is dat er rond 70% van alle post automatisch herkent wordt en van de handgeschreven post loopt dat percentage terug naar 45%. Al de rest moet handmatig ingevoerd worden op postcode. Daarnaast - alle brieven zonder standaard postzegel worden uit de sorteermachines gegooid of beter gezegd: ze bereiken in eerste instantie niet eens de echte sorteermachines. Ze worden apart gezet en nogmaals gecontroleerd door een speciale machine of handmatig. Echter is de beeld/tekstherkenning van een vergelijkbare kwaliteit dan de rest van het machinepark....dus er is weeldegelijk een probleem met herkenning van een dergelijke code en ik kan je verzekeren dat dit systeem alles behalve waterdicht is.
Gevolg voor de consument: vertraging van zijn post en dat door 40% duurder "postzegel".
Gevolg voor het bedrijf: Nu kan iedereen een zogenaamd code op zijn brief zetten en de kans is groot dat deze brief ook bezorgd zal worden door de onvolkomenheden met dat systeem en door de verplichting op te bezorgen.
En als je je afvraagt hoe ik aan die informatie kom: 5 jaar ervaring als leidinggevende in een sorteercentrum van PostNL en praktische ervaring met iedere machine die daar gebruikt wordt.

EDIT: foutje

[Reactie gewijzigd door jumbojus op 23 mei 2013 10:40]

Wat ik mij meen te herrinneren is dat ze alleen de postcode + huisnummer gebruiken voor het afleveren en dat de straatnaam/geaddresseerde pas gebruikt worden als er iets niet klopt? Kan zijn dat het anders is, heb dit ooit voorbij horen komen.

edit: was reactie op Veneficus

[Reactie gewijzigd door thof1 op 23 mei 2013 11:43]

Anoniem: 168328
@Tubby23 mei 2013 09:59
Waarschijnlijk 1, i en l eruit laten. ook o en 0 zullen er niet inzitten.
Volgens het plaatje zit er wel een 0 of O in...

En wat dacht je van alle handgschreven adressen? Nullen en O's, Eenen, I's en L-en genoeg en dat gaat ook heel vaak goed.

Als een herkende 0 geen goede code oplevert, dan wordt er vast wel nog een keer met een O getest, sterker nog, ik denk tegelijk!

Mogelijk zal het waarschijnlijk de 0 _of_ O zijn die er niet in zit.

[Reactie gewijzigd door airell op 23 mei 2013 10:08]

Vandaar dat wij in Nederland ook postcodes hebben... Zes karakters volgens een vaste definitie; vier cijfers en twee letters. Geen gezeur meer met 0 of O of o..

Dat maakt het massaal OCR'en een stuk makkelijker.
Heb hem gisteren geprobeerd en de 0 en O zitten er wel in...
In de context voor een postcode maakt dat niet uit; in de eerste vier karakters is het altijd een cijfer en in de laatste twee karakters is het altijd een letter.

Of heb je het over het nieuwe zegelsysteem?
Leuk dat ze proberen mee te gaan met de tijd.
Ik zie het mezelf niet gebruiken, zul je zien dat je wel een postzegel hebt, maar je envelop bent vergeten te kopen.
Pak een a4-tje en je kunt zelf een envelop vouwen toch?

Nu is het gewoon wachten tot de prijs gelijkwaardig wordt en voila; we hoeven ons niet meer druk te maken om het kopen van postzegels.
@TNT Integreer dit overigens ook gelijk even in Windows/Linux/Whatever-OS zelf zodat we het direct vanuit Word e.d. kunnen printer; scheelt mij overschrijven :)

En nonde; maak toch ook eens gelijk een WindowsPhone-app? :(

[Reactie gewijzigd door Ryceck op 23 mei 2013 09:57]

Anoniem: 513523
@Ryceck23 mei 2013 10:17
Sinds de introductie van de 1 en 2 zegels gaat de prijs voor een postzegel maandelijks omhoog volgens mij. Het is een tactische zet. niemand ziet meer wat het nu eigenlijk kost.

Deze zegels zijn nu dus nog veel duurder.

Best vreemde gang van zaken eigenlijk. het vraag en aanbod systeem schijnt voor post nl omgekeerd te zijn. Bij hun is het zo dat wanneer de vraag daalt de prijs omhoog gaat. terwijl in de rest van de markt de prijs daalt bij minder vraag.

En dan vinden ze het gek dat er steeds meer via de mail gedaan wordt. het is sneller eenvoudiger en het kost relatief niets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 513523 op 23 mei 2013 10:19]

En dan vinden ze het gek dat er steeds meer via de mail gedaan wordt. het is sneller eenvoudiger en het kost relatief niets.
Uiteraard vinden ze dat niet gek.. Alsof ze zelf nog met post berichten werken i.p.v. email.

Post blijft bestaan, het groeit zelfs steeds harder vanwege de online aankopen van mensen.
Dat is geen post, dat is de pakketdienst. Een hele andere tak (waar ook meer concurentie is)
klopt op de markt onder de 250 of 100 gram is weinig concurrentie. Bij pakjes heb je genoeg concurrentie en neem dpd die bij grote afnemers voor 5 tot 6 euro pakjes door heel nederland kan leveren.

Ik lag me dood als ik bij het artikel administratiekosten lees. Dat ze vooroorlogse termen. Alles gaat automatisch ook de administratie.

een normale postzegel moet gedrukt worden, transportkosten naar het postpunt, die moeten het dan per stuk verkopen, kost ook weer 1 minuut, administratie van en naar het postpunt. Als je bij het postpunt 10 zegels koopt en met je bankkaart betaald kost het ook transactiekosten.

75 tegen 54 cent is een verhoging van 39%. Dat is niet misselijk.
Ik lees ook nergens dat je bijv 10 zelgs kan afnemen en dan korting krijgt. Dat een monopolist dit nog goedgekeurd krijgt is ook belachelijk.

Ter vergelijking ik werk voor brieven met bluemailcentral.com Je print naar hun printer geeft het adres in. Ze printen de brief voor je, stoppen deze in een enveloppe, frankeren het ding en dat kost dan 0,74 euro voor 1 pagina zwart wit inclusief porto binnen Nederland
Anoniem: 478231
@bbob23 mei 2013 15:31
De eerste tien cent (ongeveer) gaat naar de bank voor het doen van de incasso, dus die zijn zo sowieso al weer kwijt.

Dan hou je nog 9 cent per zegel over om al je eenmalige kosten (app, infrastructuur, aanpassen frankeer/sorteermachines) en de jaarlijkse kosten voor het onderhoud van systeem te dekken.

Ik geef het je te doen.
Niet dat ik de prijsstijgingen leuk en goed vindt. Maar het is wel makkelijk om te zeggen dat de prijs van post versturen net zoveel moet dalen als de alternatieven. Mailen is zo goed als gratis (zit bij je internet abonnement in, dus kost idd wel wat, maar dat merk je niet per mailtje), post kan dat nooit worden.
Doordat er minder post wordt gestuurd worden de vaste lasten steeds belangrijker. Alle brievenbussen moeten wel geleegd worden, langs alle straten moet wel een postbode lopen enz. Dus dat het duurder wordt vind ik nog wel te verklaren.
En stel dat ze de prijs halveren, ga je dan meer per post versturen?

En deze functie van postzegel digitaal krijgen is soms erg handig denk ik. Laatst moest ik een kaart versturen, had wel een kaart en enveloppe, maar geen postzegel. Had een zoektocht naar een winkel (ik was op vakantie, dus wist niet precies waar het gehaald kon worden) met postzegels in de regen kunnen besparen. En het is zonder printer, dat op vakantie ook erg handig is, want die neem ik nog net niet mee :).

[Reactie gewijzigd door marcel h op 23 mei 2013 11:06]

Ik vind het ook wel handig; maar ik dacht dat ik al een jaar of zo mogelijk was? Ik had in elk geval al lang van dit Nederlandse systeem met cijfers gehoord.

Wat betreft de prijsstijgingen (van 54 naar 75 cent is een stijging van 39 %): PostNL heeft inderdaad een monopoliepositie, en daarbij komt nog dat ze van staatswege verplicht zijn om post te bezorgen voor particulieren, terwijl ze daar weinig winst op maken. Als het mocht zouden ze die misschien zelfs liever geheel afschaffen dan op het huidige prijspeil te blijven. Daar tegenover staat dan weer dat de lage winst voor een deel hun eigen schuld is: bij zo'n monopolist wordt normaliter heel veel geld inefficiënt besteed.
Wat betreft de prijsstijgingen (van 54 naar 75 cent is een stijging van 39 %): PostNL heeft inderdaad een monopoliepositie, en daarbij komt nog dat ze van staatswege verplicht zijn om post te bezorgen voor particulieren, terwijl ze daar weinig winst op maken
Het is geen prijsstijging, die € 0,75ct is de prijs voor de handgeschreven postzegelcode. De postzegels zelf blijven hun huidige prijs houden. Er is pas sprake van een prijsstijging als de prijs van de huidige zegel omhoog gaat, de handgeschreven postzegelcode is een ander product en kent dus een eigen tarief :)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 mei 2013 09:54]

Ja goed. Maar ik zou verwachten dat ze zo snel mogelijk de prijs van gewone postzegels gaan "gelijktrekken" met de handgeschreven...
Aan de andere kant loont het (en mag het dus nu) om 1000 zegels van 1 te kopen voor de oude prijs, en tot het einde der tijden te blijven gebruiken.
Jammer dat ze na verloop van tijd ongetwijfeld ongeldig worden verklaard
Anoniem: 515502
@Dekar23 mei 2013 15:30
"De postzegel, die vijf dagen geldig is"
:/
Dan moet je wel een ongelofelijk grote hoeveelheid zegels hebben liggen, of te dom zijn geweest door er (te)veel te kopen terwijl je weet dat je ze nauwelijks zult gebruiken.

Maar goed, tot nog toe is zelfs de postzegel vanaf 1977 nog te gebruiken tot november dit jaar. Dat ongeldig verklaren kan dus ook nog wel een lange tijd duren. Zie bijvoorbeeld dit bericht eens.

Quote:
PostNL heeft zojuist via een persbericht bekendgemaakt dat postzegels met gulden nominaties nog tot 1 november 2013 gebruikt kunnen worden. Ongeveer tien jaar na de invoering van de euro worden gulden-postzegels ongeldig als frankeermiddel. Op dit moment kunnen gulden-postzegels vanaf 1977 alsmede Juliana Regina zegels nog als frankering gebruikt worden."
We praten dan dus even over ruim 33 jaar nadat die zegels ongeldig worden verklaard. Tenminste, ongeldig. Ze worden eigenlijk meer waard voor verzamelaars waardoor je van het geld wat je voor die zegel(s) krijgt genoeg zegels van dit moment kunt kopen ;)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 mei 2013 10:00]

Twee dingen: Het vraag/aanbod verhaal heb je hier denk ik een beetje scheef toegepast, het aanbod is namelijk erg laag: PostNL heeft een monopoliepositie.

Daarnaast gaat de (kost)prijs van een product (per stuk) omhoog als er minder afgenomen wordt. De 'vaste lasten' worden in verhouding hoger. En van minder afzet heeft PostNL absoluut last!
Het probleem met deze markt is dat de vraag daalt door technologische ontwikkelingen die ons meer kunnen bieden dan brieven nu kunnen. De romantiek van brievenpost is iets waar de moderne mens nog weinig meer om geeft, het is een achterhaald concept in de wereld waar communicatie snel en kort moet zijn.

In de zakelijke markt wordt ook steeds meer digitaal gedaan. Bedrijven versturen elkaar vaak nog post en communiceren met klanten en medewerkers via de post maar ook hier komen steeds meer geautomatiseerde systemen waardoor communicatie tussen bedrijven ook steeds meer zal verminderen. Salarisstroken, toch goed voor vele miljoenen poststukken per maand, gaan steeds vaker digitaal. Contracten kunnen vaker via de mail verzonden worden door ze in te scannen. Declaraties worden ingescanned en digitaal afgehandeld.
Formulieren hoeven niet meer opgestuurd te worden maar worden gewoon online ingevuld en afgehandeld.

Het is geen markt die aangestuurd wordt door prijs, het is een dalende markt per definitie en dan moet je wel de prijzen gaan verhogen om dezelfde service aan te kunnen blijven bieden. Een dalende prijs zal geen vergelijkbaar hogere vraag veroorzaken. Behalve met kerst zullen weinig mensen nog veel meer post gaan versturen als de prijs opeens zal halveren.
En de kosten blijven hoog, brievenbussen moeten geleegd worden en alle regio's moeten bezocht worden om de post af te leveren. Het scheelt niet veel in kosten of iemand nu een in plaats van twee brieven krijgt, maar de opbrengst is wel gehalveerd.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 mei 2013 11:25]

V&A.... Geen idee als je het ook hebt gemerkt. Maar DVD-R is vraag ook omlaag aan het gaan en prijs omhoog. Voorheen toen en meer en meer vraag was ging de prijs maandelijks omlaag.
Ergens is dat wel te verklaren. De hoeveelheid werk die verricht moet worden is niet gelijk aan de hoeveelheid brieven die bezorgd moet worden.
Als een postbode maar één brief hoeft te bezorgen in een wijk, dan moet de postbode reizen naar dat specifieke adres, brief erin en klaar. Om het kosten van zo'n actie te betalen, moet die brief best wel dure postzegels bevatten als postNL daar winst op wil maken.
Als een postbode in een straat van diezelfde wijk enkele brieven moet brengen, dan kan reis naar de wijk is nu verdeeld onder al deze brieven. Dat is vele malen goedkoper dan het reizen het apart naar een wijk reizen voor elke brief.
Nog goedkoper wordt het als een postbode bij ieder van die adressen meerdere brieven kan bezorgen.
Veel post kan best goedkoper zijn dan minder post. Om de dienst met weinig post aan te kunnen bieden kan het me best voorstellen, dat de prijs omhoog moet.
Best vreemde gang van zaken eigenlijk. het vraag en aanbod systeem schijnt voor post nl omgekeerd te zijn. Bij hun is het zo dat wanneer de vraag daalt de prijs omhoog gaat. terwijl in de rest van de markt de prijs daalt bij minder vraag.
Ik geloof dat je de lesjes economie iets te letterlijk hebt genomen.

Post kan in Nederland erg goedkoop worden rondgebracht omdat alles hier zo lekker dicht op elkaar zit. Niet te vergelijken met een land als Portugal, Australië, Frankrijk (vul ander land in). Dit heeft zelfs zo veel geld opgeleverd dat bij de privatisering meteen het Australische TNT (“Thomas Nationwide Transport) kon worden gekocht.

Nu post van pakket is gesplitst en de "post" afneemt betekent dat dezelfde kosten over minder post verdeeld moeten worden. Je hebt immers nog steeds dezelfde sorteer machines nodig en je moet dezelfde routes afleggen; alleen nu met minder post. De kosten per levering nemen dus toe. Aangezien het hier om een bedrijf gaat en niet om een overheid zullen deze kosten dus worden doorberekend door middel van een verhoging van de tarieven.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 mei 2013 19:05]

Dat vraag- en aanbodmodel gaat alleen op als de prijs de belemmerende factor is om te kunnen groeien. Er zal niet meer post worden verstuurd als de postzegels goedkoper worden. Verder dalen de kosten niet lineair met de afname van het aantal poststukken. De brievenbussen moeten immers nog steeds ieder dag geleegd worden, of er nu 100 of 1000 poststukken in zitten.

Jouw laatste zin geeft het eigenlijk al aan: email is veel handiger dan papieren mail. Ongeacht de prijs. Of zou jij opeens brieven ipv mails gaan sturen als een postzegel 20 cent zou kosten? Ik denk het niet.
Dit moet gewoon via SMS gaan werken, dan ben je direct klaar. SMSje sturen naar 0900-POST en je krijgt een SMS terug met de juiste code en het gaat automatisch via je telefoonrekening. Dan werkt het op elke telefoon zonder lastig gedoe. Alleen even duidelijke instructies bij plaatsen omdat het kennelijk met een 3x3 grid werkt, maar ook daar valt wel mee te werken :)

Persoonlijk vind ik dit een ideale service, ik stuur amper post dus heb nooit postzegels liggen als ik er eentje nodig heb. Dat het me dan 20 cent extra kost neem ik op de koop toe, op die 10 brieven per jaar is dat ook geen ramp.

@ pcsj: Je hoeft te lijnen niet te tekenen, wel moet je de cijfers in drie rijen opschrijven zoals ze ook getoond worden. Vermoedelijk zodat de postzegel scanners ze goed kunnen herkennen.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 mei 2013 11:07]

Dat zou ook een leuke optie zijn.

Ik zou dit ook best gebruiken als ik gewoon met de CC of automatische incasso kan betalen.

Ik verstuur zo weinig brieven dat die 1 euro per jaar extra me niks uit maakt(hoewel ik nu nog 10 postzegels heb liggen)
Anoniem: 407971
@Tsurany23 mei 2013 10:37
In de app staat dat er geen "boter,kaas en eieren grid" gemaakt hoeft te worden, je kunt dus gewoon de code opschrijven..
https://digitalepostzegel.postnl.nl/

De oplossing voor alle problemen. De postzegel is even duur als de normale postzegel en vele malen makkelijker dan zo'n code overschrijven en vervolgens meer betalen. Misschien is het voor mensen die af en toe een postzegel printen duurder, aangezien de aanschaf van het apparaat en de stickers er bij komt, maar bij regelmatig gebruik scheelt dit vooral al in hoe makkelijk het gaat. Alle maten postzegels en ook nog eens voor pakketten te gebruiken. Dus wat het invotieve aan dit idee is snap ik nog niet helemaal, de digitale postzegel bestaat namelijk al een even.
Volgens mij kan je dan beter gebruikmaken van een online brief verzender zoals http://www.easy2post.nl/info/prijzen.html
Iets duurder? Bijna 50% duurder. Terwijl er geen drukwerk aan te pas komt of een fysiek verkooppunt... Ik zie het nut er niet van in op deze manier. Behalve dat je de deur niet meer uit moet om een postzegel te halen. Waarvan je er tegenwoordig niet meer 1 kunt halen maar verplicht een strook van 10 moet afnemen (of was het 5?).
Die extra kosten komt doordat de betaling waarscheinelijk via de app-store of google play verloopt.

In het drukken zit het geld niet. Die postzegels zijn de enige vorm van financiering die TNT/PostNL of hoe dat nu ook heet heeft om de gehele organisatie te betalen.

Ze willen er 54 cent voor hebben terwijl google en apple 30% van het bedrag wil krijgen.

75 * 0.70 = 52,5 cent.

Als je per see wilt denken in gemist drukwerk zou je nog kunnen zeggen dat daar die 1.5 cent voor is die PostNL nu minder ontvangt.
Het bestellen gaat niet via in-app-aankopen, maar middels automatische incasso's die door het bedrijf MicroIncasso worden verricht.
Dit bedrijf zal vast ook weer kosten in rekening brengen, en het ontwikkelen van het systeem ook. Daar zal het vast aan liggen.
Ook het betalingsverkeer bij het postkantoor kost geld. Zou het prijsverschil daarmee echt zo groot zijn?
Die extra kosten komt doordat de betaling waarscheinelijk via de app-store of google play verloopt.
Nee, in het verhaal staat: "Het bestellen gaat niet via in-app-aankopen, maar middels automatische incasso's die door het bedrijf MicroIncasso worden verricht. ".
Als ik met mijn brief naar het postkantoor ga kan ik die gewoon laten frankeren en dus enkel betalen voor wat er aan postzegels nodig is. Misschien dat het in elk postkantoor anders is, maar is toch een gebrek aan service als ze dat niet zouden doen...
Zeker een leuk idee! Vvraag me alleen af of het ook niet handig zou zijn om mensen dan een soort van barcode te laten uitprinten die ze dan kunnen opplakken. Scheelt weer handmatig checken van de code (want dat lijkt me best "duur", eerst de post apart leggen en dan elke keer die code intikken en verifiëren).
digitalepostzegel.postnl.nl

kun je al een paar jaar alle denkbare stukken zonder problemen frankeren en via Dymo een zegeltje uitprinten. Werkt perfect.
Ach sinds begin van de brief kaarten e.d. zijn bijna alle adressen met de handgeschreven. Denk je niet dat een postverwerker daar al niet een systeem voor heeft verzonnen?

http://www.youtube.com/watch?v=sxfJfwzaAHk voorbeeld van het sorteerproces tijdens kerst ;-)
Bijna 40% duurder vanwege administratieve kosten terwijl er geen distributiekosten meer zijn en er geen winkelier meer tussen zit? Mjah...
Ze zullen waarschijnlijk proberen de ontwikkelkosten terug te verdienen. Op termijn moet dit goedkoper kunnen worden.
App's worden ook niet gratis gebouwd en postnl is gewoon een commerciele organisatie.
De reden dat het duurder is: de opslag voor in-app betalingen die Apple rekent.
Volslagen ridicuul dat Apple nu flink gaat verdienen op onze postzegels. Wanneer houdt deze waanzin op!!
Anoniem: 120693
@janvandongen23 mei 2013 10:52
De reden dat het duurder is: de opslag voor in-app betalingen die Apple rekent.
Volslagen ridicuul dat Apple nu flink gaat verdienen op onze postzegels. Wanneer houdt deze waanzin op!!
Dus Apple moet al die handelingen gratis doen volgens jou? En dus per postzegel een paar dubbeltjes aan de PTT geeft?

Denk nu heeeeel even na voor je een reactie geeft en je begrijpt dat 'deze waanzin' niet zo waanzinnig is.
het gaat niet via in-app betalingen staat in het artikel.

De App zal dus snel door Apple verwijderd worden uit de de App store.
Oh, dus op Android zijn ze niet duurder? ;)
De reden dat het duurder is: de opslag voor in-app betalingen die Apple rekent.
Nee, in het artikel staat duidelijk: "Het bestellen gaat niet via in-app-aankopen, maar middels automatische incasso's die door het bedrijf MicroIncasso worden verricht. "
" De digitale zegel is wel iets duurder dan een normale." Iets? 40% duurder, dat is niet 'iets'!

Bovendien begrijp ik niet dat er via een app ineens incasso- en administratiekosten bij komen, waar dat via de website niet het geval is.

Vaag verhaal.
Die extra kosten zullen er zijn om de kosten op te vangen van mensen met een slecht handschrift. Als de computer de code niet goed kan lezen zal een mens het moeten invoeren, wat extra geld kost. Daarbij is het een nieuwe techniek en moeten ze kijken of het niet fraude gevoelig is.
Anoniem: 83718
@DutchReaper23 mei 2013 10:29
Onzin, mensen met een slecht handschrift zullen ook het adres onduidelijk opschrijven,
en gaan dan sowieso door de manuele afhandeling.

Uiteindelijk is dit voor ptt/kpn/tng/tnt/tpg, of hoe het bedrijf momenteel ook heet een manier
om met minder kosten duurdere producten te verkopen.
Een brief wordt bezorgd op basis van postcode en huisnummer, dit is doorgaans vrij lastig om onduidelijk te schrijven. De cijfers zijn vrij makkelijk te ontcijferen, alleen de letters van de postcode zijn soms lastig, maar meestal zullen deze in hoofdletters worden geschreven en redelijk makkelijk te ontcijferen zijn (geen twijfel of het een O of een 0 is, omdat het een vast formaat is).

Daar komt bij dat als een geschreven postzegel (is het nu een kleine letter L, een hoofdletter i of het cijfer 1) ook nog ingevoerd moet worden door een medewerker om te controleren of dit wel een echte postzegel is.

Er zit dus zeker meer werk aan, maar als ze slim zijn maken ze het systeem "lerend" en kan het slechte handschriften lezen, of op basis van een combinatie van 8 karakters het 9e en onduidelijke karakter niet nodig hebben. Dan kan op termijn de prijs wellicht ook omlaag.

Het zou sowieso makkelijk zijn als dit via bijvoorbeeld de telefoonrekening kan (zoals hierboven ook al aangegeven) of net als het printen van postzegels (kan online met een Dymo printer) via een soort krediet.

[Reactie gewijzigd door Ypho op 23 mei 2013 10:58]

Anoniem: 83718
@Ypho23 mei 2013 11:10
Ik ben een jaartje postbode geweest, maar de brieven die je af en toe vind in zo'n bundle, die totaal aan de andere kant van NL moeten zijn.....
(en de volgende dag zitten ze er weer tussen)
Uiteindelijk is dit voor ptt/kpn/tng/tnt/tpg, of hoe het bedrijf momenteel ook heet
PostNL.
Heeft dat er ook niet mee te maken dat Apple 30% wil voor in App Purchases zoals in de link hieronder vermeld wordt? Dat zou namelijk al een groot deel van het prijsverschil voorlief nemen.

http://siliconfilter.com/...-of-in-app-subscriptions/
Nope, in de tekst staat:
Het bestellen gaat niet via in-app-aankopen, maar middels automatische incasso's die door het bedrijf MicroIncasso worden verricht.
Wow dat is mooie innovatie! eindelijk niet meer naar het postkantoor om postzegels te halen...
Anoniem: 415197
@ChiLLeR23 mei 2013 10:33
Ben wel benieuwd wanneer de eerste brieven uit de verzend-brievenbus worden gevist om de code over te schrijven...
Met die beredenering kun je ook de brieven eruit vissen om de postzegele eraf te halen en op je eigen brief te plakken.
Het uit de brievenbus vissen gebeurt niet veel maar er zijn veel mensen die postzegels losweken of uitknippen en opnieuw gebruiken. Veel postzegels worden niet gestempeld en zijn zo opnieuw te gebruiken. In principe gewoon fraude maar kennelijk hebben heel weinig mensen daar moeite mee als het niet door bankiers gepleegd wordt.
Deze code zal juist fraude voor een groot deel tegen kunnen gaan omdat er met unieke codes gewerkt wordt die de scan machine zal controleren en ongeldig zal maken. Daarnaast is de levensduur van een code vrij kort dus je moet snel handelen wil je hem overnemen.
Postzegels hergebruiken vergelijken met bankfraude? Kom op zeg... Dan is overtreding van de copyrightwet zeker ook diefstal en een snelheidsovertreding poging tot doodslag (newsflash: als dat zo was, dan waren het geen verschillende overtredingen). De vergelijking houdt ongeveer op na het woordje fraude.

De vergelijking gaat mank op het punt dat de ene fraude om zelfverrijking gaat en de andere fraude over het terughalen van hele kleine bedragen die ongetwijfeld ooit al eens teveel zijn betaald of met de stijgende prijzen nog teveel betaald zullen gaan worden.

Bovendien zal je van postzegels afweken nooit rijk kunnen worden, het werk dat je eraan hebt is al minstens ter waarde van de postzegel zelf.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 mei 2013 12:02]

Ergo, je hebt geen problemen met fraude omdat het volgens jou niet om zelfverrijking gaat, niet om grote bedragen gaat en je er niet rijk van kan worden. Dat is toch precies wat ik zeg eigenlijk? Het is fraude waar weinig mensen echt moeite mee hebben simpelweg omdat ze het voor zichzelf kunnen goed praten.
Je hele post bewijst precies mijn punt, deze vorm van fraude wordt met allerlei rare argumenten goed gepraat terwijl het gewoon fraude in de meest zuivere vorm is. Er wordt een dienst gebruikt die geld kost, er worden dus kosten gemaakt, zonder daarvoor te hoeven betalen, terwijl er wordt gedaan alsof er voor betaald is. Dat is fraude.
Dat kan je eigenlijk met alles zeggen:

- brieven uit de brievenbus vissen om te kijken of er geld in zit
- postzegels van de brieven halen die niet goed plakken
- etc

Zo heeft alles wel een negatieve kant en kan je je wel om alles druk maken, je stopt het toch niet. Ik vind het een goede ontwikkeling om app gebruikers tegemoet te komen, ik zelf zal er geen gebruik van maken, ik ben vooral van greetz voor de kaarten en voor de rest post ik nooit wat.

Voor de vrouw wel leuk schat ik, zij verstuurt wel vaker wat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee