Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 162 reacties, 397.922 views •

Basis- en mainstreamgamesysteem

Gamers met een beperkt budget kunnen tegenwoordig een prima gamesysteem samenstellen. In vergelijking met het budgetgamesysteem zijn vooral de videokaart en processor sterk verbeterd. Dit zijn de componenten die de meeste invloed hebben op de prestaties in games. Het budget van dit systeem is 600 euro.

Basisgamesyssteem

Score: 4.5OnbekendProcessor Intel Core i5 3350P Boxed
Intel Core i5 3350P Boxed

De Core i5-3350P is een quadcore processor die een kloksnelheid heeft van 3,1 GHz. Andere i5-processors zijn doorgaans uitgerust met een grafische chip, maar deze 3350P mist die chip. We kiezen bij dit gamesysteem namelijk toch voor een discrete videokaart. De 3350P kan je niet overklokken. Het gemis van deze functies zorgt ervoor dat deze processor een stuk goedkoper is.

Score: 4.5€ 61,-Moederbord ASRock B75 Pro3-M
ASRock B75 Pro3-M

De ASRock B75 Pro3-M is een micro-atx-moederbord met tal van features, waaronder usb-3.0 en sata-600. Ondanks de vriendelijke prijs is het bord uitgerust met degelijke solid caps. De B75-chipset heeft zijn beperking, onder andere dat je met deze chipset niet kan overklokken. Dat maakt echter niet uit, omdat de processor dit ook niet toelaat.

Score: 4€ 64,93Werkgeheugen Corsair CMV8GX3M2A1333C9
Corsair CMV8GX3M2A1333C9

Het is spijtig dat werkgeheugen de laatste maanden sterk in prijs is gestegen. Dit zorgt er namelijk voor dat we minder geld overhouden voor andere onderdelen. We kiezen voor dit simpele setje van Corsair dat bestaat uit twee modules van 4GB.

Club3D Radeon HD 7870 XT JokerCard (Tahiti LE)

De gekozen Club3D Radeon HD 7870 XT is uitgerust met de Tahiti LE-gpu; hiermee verschilt hij van normale HD7870's. Deze chip is eigenlijk een iets mindere versie van de chip die ook op de HD7950 zit. Concreet komt dit er op neer dat je iets mindere prestaties krijgt tegen een flink lagere prijs, in vergelijking met de HD7950. De videokaart heeft 2GB gddr5-geheugen en besschikt over een pci-express-3.0-aansluiting.

Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003, 1TB

Er is genoeg budget om voor een harde schijf met een opslagcapaciteit van 1TB te kiezen. Deze versie van Seagate is voorzien van 64MB cachegeheugen en een sata-600-aansluiting.

Score: 4€ 30,95Behuizing Cooler Master K280
Cooler Master K280

Onder deze behuizing hoeft je spaarvarken nog niet te lijden: voor circa drie à vier tientjes heb je hem al in huis. Ondanks de lage prijs levert Cooler Master wel een compleet product af. Zo komt de behuizing standaard al met één ventilator en heeft hij usb 3.0-aansluitingen aan de voorkant. Het interieur is volledig zwart uitgevoerd.

OnbekendVoeding XFX Pro 550W
XFX Pro 550W

Een goede voeding is essentieel. Deze XFX heeft een prima rendement, getuige het 80 Plus Bronze-certificaat, en is bovendien aan de stille kant. Tal van aansluitingen zijn aanwezig zodat het systeem op veel vlakken is uit te breiden.

€ 207,83Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor Intel Core i5 3350P Boxed € 151,30 Onbekend
Moederbord ASRock B75 Pro3-M € 56,90 € 61,-
Werkgeheugen Corsair CMV8GX3M2A1333C9 € 51,- € 64,93
Videokaart Club3D Radeon HD 7870 XT JokerCard (Tahiti LE) € 205,49 Onbekend
Harde schijf Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003, 1TB € 55,90 € 50,95
Behuizing Cooler Master K280 € 30,45 € 30,95
Voeding XFX Pro 550W € 53,90 Onbekend
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 604,94 € 207,83

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Ook deze keer hebben we weer een gamesysteem met een budget van 950 euro samengesteld. Dit systeem moet het gat tussen het basisgamesysteem en het high-end gamesysteem opvullen. We denken dat we met dit budget een uitstekend systeem kunnen samenstellen, dat dan wel niet aan de absolute top staat, maar wel van alle gemakken voorzien is. De meest noemenswaardige verandering is de SLI-opstelling van GTX660's.

Mainstreamgamesysteem

Intel Core i5 3570K Boxed

De keuze van de processor was deze editie een punt van discussie. Waar eerder consequent de i5 3570K werd gekozen, bleek de AMD FX-8350 nu ook opeens heel interessant te zijn. Laatstgenoemde is namelijk de laatste tijd in prijs gedaald terwijl de Intel-processor iets duurder is geworden.

Desondanks is de keuze op Intel gevallen, omdat de setprijs, moederbord en processor, vrijwel gelijk is en de Intel-samenstelling stukken zuiniger is. Zoals gezegd is het een close call en is de keuze van meerdere factoren afhankelijk. Lees meer in dit topic op het forum.

Wij willen dan ook benadrukken dat beide opties geen miskoop zijn. Zowel de i5 3570K als de FX-8350 hebben een vrij instelbare multiplier en kunnen daardoor gemakkelijk worden overgeklokt.

Score: 4.5€ 26,-Processorkoeling Gelid Solutions Tranquillo Rev.2
Gelid Solutions Tranquillo Rev.2

Met een eventuele overklok in het achterhoofd is een goede processorkoeler geen overbodige luxe. De Gelid Solutions Tranquillo weet goede koelprestaties te leveren en is dankzij zijn pwm-ventilator bovendien lekker stil.

Score: 5OnbekendMoederbord MSI Z77A-G45
MSI Z77A-G45

MSI biedt met de Z77A-G45 een zeer uitgebreid S1155-moederbord tegen een aangename prijs. Dankzij de Z77-chipset is het overklokken van de processor goed mogelijk en uiteraard ondersteunt het bord functionaliteit als usb 3.0 en sata-600. Er is tevens de nodige koeling aanwezig bij de energietoevoer voor de processor. Dit zorgt voor stabiliteit bij het overklokken.

Kies je voor de FX-8350 dan moet je ook een ander moederbord hebben met AM3+-socket. De Gigabyte GA-990FXA-UD3 biedt gelijkwaardige functies als de MSI Z77A-G45 en is daarom een goede koop.

Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU

We kiezen voor 8GB werkgeheugen dat op 1600Hz is geklokt; dat is voor het gros van de gamers voldoende. Deze set van Crucial is iets goedkoper dan het Corsair werkgeheugen dat normaal wordt gekozen.

Score: 5OnbekendVideokaarten 2x MSI N660-2GD5/OC
MSI N660-2GD5/OC

Dit keer een iets andere insteek dan normaal: waar eerder de AMD HD7950 voor de grafische pracht en praal zorgde, kiezen we nu voor een SLI-opstelling van GTX660's. Dit gecombineerde stel laat prestaties zien die de HD7970 en GTX680 kunnen overstijgen. Het model van MSI is gunstig geprijsd en heeft een degelijke koeler.

Update: de 'Twin Frozr'-versie is nu nagenoeg gelijk geprijsd. Dat model heeft daarom de voorkeur ten opzichte van de standaardversie. 

Mocht je toch liever een enkele videokaart willen dan zijn zowel de MSI GTX660 Ti of de Sapphire HD7950 Boost goede keuzes.

Score: 4.5OnbekendSolid state drive Samsung 840 series SSD 120GB
Samsung 840 series SSD 120GB

Een kleine ssd als opstartschijf laat zich prima combineren met een reguliere harde schijf voor de opslag van games en media. Ons oog valt op de goedkope Samsung 840 120GB. Het is niet de snelste ssd op de markt, maar wel ruimschoots voldoende voor het gros van de gebruikers.

Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003, 1TB

Een 1TB grote harde schijf van Seagate voorziet de gemiddelde gamer van genoeg opslagruimte. De hdd beschikt over een sata-600-aansluiting en 64MB cachegeheugen. Mocht er meer capaciteit vereist zijn dan is de Seagate 7200.14 2TB een goede keuze.

Score: 4€ 69,-Behuizing Corsair Carbide 300R
Corsair Carbide 300R

Corsair maakt niet alleen high-end behuizingen, ook de prijsbewuste koper komt bij deze fabrikant ruimschoots aan zijn trekken. De 300R bewijst dat: deze behuizing kost je de kop niet en biedt toch usb 3.0-aansluitingen en een zwart gespoten interieur. Lange videokaarten zijn geen probleem.

Score: 4€ 77,-Voeding XFX PRO650W
XFX PRO650W

De voeding komt weer uit de stal van XFX en heeft een vermogen van 650 watt. Dit is ruim voldoende voor de gekozen onderdelen, ook als de processor en de videokaarten worden overgeklokt. De voeding heeft tal van aansluitingen om het systeem uit te breiden. Deze voeding is vooral gekozen omdat hij vier PEG-aansluitingen heeft voor de videokaarten.

€ 511,44Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor Intel Core i5 3570K Boxed € 192,70 € 231,49
Processorkoeling Gelid Solutions Tranquillo Rev.2 € 24,89 € 26,-
Moederbord MSI Z77A-G45 € 96,90 Onbekend
Werkgeheugen Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU € 49,90 € 57,-
Videokaarten MSI N660-2GD5/OC € 323,- Onbekend
Solid state drives Samsung 840 series SSD 120GB € 84,95 Onbekend
Harde schijf Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003, 1TB € 55,90 € 50,95
Behuizing Corsair Carbide 300R € 60,- € 69,-
Voeding XFX PRO650W € 69,99 € 77,-
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 958,23 € 511,44

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Randapparatuur

Score: 4€ 18,80Optische drive LG GH24NS90 Zwart
LG GH24NS90 Zwart

Net als bij de andere systemen laten we de optische drive dit keer buiten het lijstje van standaardcomponenten. Games worden steeds meer als download aangeboden en zelfs het installeren van het besturingssysteem gaat tegenwoordig door middel van een usb-stick. Voor de mensen die toch niet zonder kunnen, is dit model van LG een prima keuze.

Score: 4.5OnbekendMonitor Dell Ultrasharp U2312HM Zwart
Dell Ultrasharp U2312HM Zwart

De Dell U2312HM is de opvolger van de populaire U2311H. Dit ips-scherm is voorzien van een led-backlight; zowel de lage input-lag als de korte responstijd maken het zeer geschikt voor het spelen van games.

Score: 4OnbekendMonitor LG IPS277L-BN Zilver, Zwart
LG IPS277L-BN Zilver, Zwart

Wie op zoek is naar een grotere schermdiagonaal is bij deze 27"-monitor van LG aan het goede adres. Ook deze monitor heeft een IPS-paneel en heeft tevens erg dunne bezels.

Logitech Speaker System Z623

Logitech heeft niet alleen goedkope speakersetjes, maar ook chiquere hardware in het assortiment. De Z623 is een 2.1-set die over een krachtige subwoofer beschikt en daarmee uitstekend geschikt is om je buren boos te maken.

Score: 4OnbekendToetsenbord Logitech G110 Gaming Keyboard (Qwerty)
Logitech G110 Gaming Keyboard (Qwerty)

Logitech heeft een rijk assortiment toetsenborden voor gamers en wij kozen voor de G110. Dit toetsenbord is voorzien van tal van macrotoetsen, wat bij sommige games erg handig is. Voor nachtbrakers is er achtergondverlichting bij de toetsen ingebouwd.

Score: 4.5OnbekendMuis Logitech G500
Logitech G500

De G500 heeft een voor een muis best uitgebreide featureset; zo kan het gewicht met de meegeleverde gewichtjes aangepast worden. Hij heeft een sensor met een resolutie van 5700dpi. Ook zijn er enkele programmeerbare knoppen en het scrollwiel heeft een functie om sneller te kunnen scrollen.

Score: 4.5€ 9,57Muismat Steelseries Qck
Steelseries Qck

De één kan niet zonder, terwijl de ander het nut er niet van in ziet: de muismat. Voor de gebruikers die er toch één willen hebben, is dit simpele, maar ook gunstig geprijsde model van Steelseries een goede keuze.

ProductPrijsAct.Prijs
Optische drive LG GH24NS90 Zwart € 15,40 € 18,80
Monitor Dell Ultrasharp U2312HM Zwart € 184,50 Onbekend
Monitor LG IPS277L-BN Zilver, Zwart € 240,10 Onbekend
PC speakerset Logitech Speaker System Z623 € 129,95 € 127,47
Toetsenbord Logitech G110 Gaming Keyboard (Qwerty) € 53,99 Onbekend
Muis Logitech G500 € 37,95 Onbekend
Muismat Steelseries Qck € 9,95 € 9,57

Lees meer over

Reacties (162)

Reactiefilter:-11620159+1107+213+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 7
ik vind de keuze voor 2x gtx 660 in SLI niet goed, omdat SLI niet heel erg feilloos werkt. Zo zijn er problemen als microstuttering. Ook werken veel spellen niet erg goed met SLI. Ik zou daarom gewoon n sterke videokaart nemen, zoals de gtx 670. Voor hetzelfde geld als 2x de msi gtx 660 heb je deze gtx 670:
pricewatch: Club3D GeForce GTX670 royalQueen

Deze koeler deed het al behoorlijk goed op de flink gelijkende gtx 660 ti:
reviews: Test: vijf GTX 660 Ti's
Microstuttering heb je bijna niet bij SLI ;)
En er werken wel degelijk veel spellen goed met SLI..
Nvidia voegt er bij elke driver update ook telkens een hele reeks bij of updaten ze er een hele reeks..

http://be.hardware.info/r...ar-229-euro-battlefield-3
-> check 2e grafiekje bij ultra graphics. 87 fps ipv 61 fps voor dezelfde prijs als die gtx 670 ;)

en neem nooit reviews van verschillende grafische kaarten om de koelers te vergelijken.. Zo werkt het niet, ze presteren altijd anders.

oh en bv de laatste Beta driver update van nvidia:
Added SLI profile for Alien Fear
Added SLI profile for Call of Juarez: Gunslinger
Added SLI profile for Dead Island: Riptide
Added SLI profile for Dragon Sword
Added SLI profile for Neverwinter
Added SLI profile for Far Cry 3: Blood Dragon
Added SLI profile for GRID 2
Added SLI profile for Human Head 2
Added SLI profile for Remember Me
Added SLI profile for The Walking Dead: Survival Instinct
Updated SLI profile for Natural Selection 2
Updated SLI profile for Resident Evil 6
Updated SLI profile for Trackmania 2: Canyon

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 mei 2013 12:42]

bijna niet, maar soms wel en soms precies bij dat spel wat je zo graag speelt :/

http://www.overclock.net/...very-sli-rig-microstutter

Mijn tip: als je voor hetzelfde, of minder geld een single kaart kan kopen die vrijwel net zo goed presteert moet je dat gewoon doen. Geen gezeur met sli/profiles en stutter en meestal kan je ook op het moederbord en de psu besparen.

http://forums.anandtech.c....php?t=2256270&page=2

Radeon eigenaren kunnen btw. microstutter aanpakken met:
http://www.tomshardware.c...il13-7970-x2,3329-11.html
Dat kan voor velen een uitkomst bieden.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 mei 2013 13:14]

Het is ook gewoon kwestie van eens een ander systeem te hebben :P
Anders kan je hier een heel jaar door dezelfde config zetten die ook altijd heel goed gaat zijn.
Persoonlijk vind ik die 61 (gtx670) vs 87fps in bf3 ultra wel de moeite waard ;)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 mei 2013 14:55]

Dat kan. Sommigen (zoals ik) hebben een bloedhekel aan tearing (v-sync off) en microstutter (sli/cf kwaal). als ik dan dit lees:

I have gtx670 in sli.

The only game I play that could have its experience degraded by micro-stutter is BF3. I do notice it (albeit not very often) in certain scenarios, it is not a dramatic effect nor does it last that long. So it really does not bother me. I would say go for it! =]

is een waarschuwing wel op zijn plaats }:O

ps: er zijn uiteraard meer games waar microstutter opvalt.

Deze opmerking is ook wel raak:
Microstutter is something one can get used to, but then you go back to single GPU and you're like, "how did I ever put up with that?"
En
http://www.evga.com/forum...mp;mpage=1&print=true

Maw: ben je gevoelig voor onregelmatigheden in je beeld, gewoon niet aan beginnen totdat microstutter 100% opgelost is en sli en/of CF hetzelfde scoren als singlecore kaarten.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 mei 2013 17:50]

Ik ben het vooral oneens met de keuze voor een GTX660. Nvidia heeft alles onder de GTX670 in deze generatie een zware bandbreedte bottleneck gegeven met die 192-bit bus.

Deze generatie is AMD naar mijn mening gewoon de betere keus, omdat zelfs de 7850 een 256-bit bus heeft. Dit resulteert in een hogere geheugenbandbreedte, en hoewel je het nu niet eens zo erg merkt gaat het over 2 jaar wel anders zijn.

Een GTX580 gaat niet voor niets nog aardig mee, gewoon omdat die kaart zijn hele GPU kan benutten omdat hij veel bandbreedte heeft.
Over het budgetamesysteem:

Waarom geen FM2 cpu en mobo? Een Athlon 750k is even snel en zuiniger dan de befaamde 965BE, en de mobo's zijn ongeveer even duur. Het verschil is dat je dan de moderne A75 chipset hebt, en niet de ondertussen erg oude 760 chipset, die geen sata-600 heeft bijvoorbeeld.

pricewatch: AMD Athlon II X4 750K Boxed + pricewatch: ASRock FM2A75 PRO4-M zo goed als dezelfde prijs, maar veel moderner.

Ja, ik weet het, ik had het moeten zeggen in het topic, maar, dat had ik niet gezien.

Dus hier maar mijn 2 centen.
Is die Athlon even snel dan? De 965 heeft namelijk wel een L3 cache, de 750k dan weer niet.
Ja, snelheidsverschil is er zo goed als niet. De Athlon draait namelijk op een nieuwere generatie, die vooral sneller is bij multi-threaded dingen. En bijna alles is multithreaded.

Mijn advies is dus: Neem een FM2 Athlon met bijbehorend mobo.
en @ markusclaas,
ik heb geprobeerd om in het topic een discussie opgang te krijgen over eens verder te kijken dan de 965 BE. helaas is dit niet gelukt.

mijn argument om de 965 BE niet aan te raden blijft gewoon, dat het ding bijna 4 jaar oud is. dus voor nu nog wel mooi, over twee jaar of misschien wel veel sneller is het hopeloos ouderwets. zit je dan met je "dure" systeem waar "niets" meer mee kan.

hopelijk volgende ronde meer input hier in, want die 965 kennen we nu wel en moet dringend met pensioen :)

@ PCbaas, voor standaard dingen misschien niet, dit betreft een game versie, en daar kan het vershil in de toekomst wl merkbaar worden.

[Reactie gewijzigd door Lednov op 1 mei 2013 15:55]

in de maart 20133 BBG werd de 740 aangeraden; ik heb op basis daarvan 3u geleden de athlon II 750k besteld (icm bijpassend mobo). Het verbaast me enigszins om in de BBG Mei opeens weer de 965 aangeraden te zien (het lijkt me redelijk lood om oud ijzer mbt prestaties, en qua upgradebaarheid is het ook verre van duidelijk of een AM3+ of FM2-socket nou beter is, dus de lagere TDP lijkt me toch wel een argument voor de 750k).
Bij standaard werkzaamheden op je desktop zul je geen verschil merken tussen een SSD aangesloten op een SATA3 of een SATA6 poort (zie bijv. http://www.tomshardware.c...e-sata-3gbps,3469-15.html), dus hiervoor hoef je het niet te doen.
Zeer goede observatie. Ik zou ook daarvoor kiezen in plaats van een ouwe Phenom II.
Een g500 ? De S9500 sensor staat bekend om z'n problemen !
Het is gewoon jammer dat er nooit naar de QVl's van de moederborden gekeken wordt.
Als je b.v. naar het Mainstreamgamesysteem kijkt en je kijkt hier http://nl.msi.com/file/test_report/TR10_2533.pdf.
Dan zie je dat er maar 3 crucial geheugen's getest zijn.
En die geheugenplaatjes die hierboven genoemd worden, komen helemaal niet op de lijst voor.
Dan durf ik deze crucial balistics geheugen's niet te kopen, omdat deze niet op die lijst te vinden zijn.

In het begin lette ik hier ook nooit op.
Maar is mij ondertussen wel duur komen te staan om steeds andere wel geteste geheugens te moeten kopen.
QVL's zijn erg beperkt in hun getest geheugen. Je ziet ook aan die lijst dat die zich vooral richt op de Amerikaanse markt; de genoemde merken zijn daar veel actiever dan hier in Nederland/Europa. Uiteraard valt er wat voor te zeggen dat er aan de hand van die lijst geheugen moet worden gekozen, maar dat beperkt onze keuzes aanzienlijk. Als geheugen niet op de QVL staat wil niet zeggen dat het niet werkt, het is gewoon niet getest door de fabrikant.
Zeker met het opstellen van een BBG moet er wel degelijk naar de QVL gekeken worden. Gebruikers zonder ervaring nemen de aanbeveling soms een op een over en het is dan vrij vervelend als het niet werkt. Ik heb zelf aan de lijve ondervonden wat het is als je systeem om vage redenen vastloopt of herstart. Bijna altijd lag dit aan geheugen wat niet op de QVL staat. Zelfs als de geheugenfabrikant aangeeft dat het zou moeten werken (dus waarschijnlijk ook niet getest) zou ik het persoonlijk nooit aanschaffen. Beter 10 euro extra uitgeven als 100 euro aan gezeik...

BTW. als de moederbordfabrikant weinig geheugens test, dan zou ik ook gaan twijfelen aan het moederbord. Hoe serieus neemt de fabrikant dan zijn klanten???

[Reactie gewijzigd door Erwin1967 op 1 mei 2013 22:54]

Voor 1,80 meer heb je de 2gb Sapphire 7850 in het budgetgamesysteem zitten. Geen idee dus waarom er voor de 1gb versie gekozen is als er ook nog eens een tientje in het budget over is.
http://www.guru3d.com/art...7870_joker_review,19.html

De 7870LE had net zo goed 7930 kunnen heten, het is een andere chip die meer verwant is aan de 79xx serie dan de 78xx, 2gig ram of niet die chip is veel sneller!
2 GB heeft niet veel meerwaarde op een enkele 1080p monitor.
Bij enkele nieuwe games maakt 2GB juist wel een verschil. Zie bijvoorbeeld deze Crysis 3 VGA benchmark van guru3d:
http://www.guru3d.com/art...e_review_benchmark,8.html
Voor de slechter geporte spellen is 2 GB of meer anders wel fijn. Ik merk dat ik spellen een stuk hoger kan zetten nu ik een 3 GB 7950 heb ipv een 1 GB 6950. Natuurlijk is die 6950 een stukje trager, maar die liep vooral tegen een VRAM bottleneck aan bij sommige games.

Aan de andere kant moet alles natuurlijk wel in budget passen, zoals vanaalten hieronder zegt.
een 7950 is wel een behoorlijk stuk sneller dan die 6950, maar je punt is wel valide dat 1gb voor zware games te weinig is tegenwoordig wil je het op hoge kwaliteit draaien. echter het verschil op eenzelfde kaart is vaak niet of nauwelijks.
Er zijn wel uitzonderingen en 1,80 is natuurlijk verwaarloosbaar weinig.
mijn 6850 is iig zwaar underpowered voor crysis 3 :'(
"Natuurlijk is die 6950 een stukje trager, maar die liep vooral tegen een VRAM bottleneck aan bij sommige games"

Kun je dit misschien verklaren? Het is niet dat ik het met je oneens ben hoor, ik ben gewoon benieuwd hoe je tot die conclusie komt.
Ik merkte dat sommige scenes vloeiend gingen, maar af en toe ook enorm stotterden. Bijvoorbeeld bij Crysis 2. Dit probleem is volledig weg nu ik meer VRAM heb. Hij kan wel door hoge settings wat trager draaien, maar de framerate is een stuk stabieler. Bij GTA IV kon je de settings niet eens erg hoog zetten, maar dat was dan ook een erg slechte port.
Meer en meer games gaan op high settings (niet eens ultra) al over de 1GB grens heen op 1080P. Als je een beetje klaar wilt zijn voor de toekomst is 1GB gewoon te weinig.
Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Zeker als je vooral geheugenintensieve settings als textures en AA aan wilt zetten is 2GB op 1080p wel fijn/vereist.

Ik denk dat je 2GB zelden vol krijgt op 1080p maar 1GB is m.i. net iets te weinig om je volledige GPU te benutten. En voor 2 euro meer, waarom niet?
Oh ja? En waarom verbruikt BF3 op ultra dan zo'n 1,7> gb (verschil per map)? Mijn vorige kaart kon 64 player maps niet aan. Zo zijn er nog een tal van games die wel degelijk baat hebben bij 2gb, heb op het moment een Asus 7950 3gb en daarop zie ik dat die wel eens over de 2gb grens heen gaat!
Ik heb zelf de 2gb Sapphire 7850 minidisplayport edition. en ik merk toch wel dat het een meerwaarde heeft. je kan bijvoorbeeld tripple buffering aanzetten enzo. maar het fijnste is nog wel dat je je geen zorgen hoeft te maken over dat je ram volloopt.
De versie met 2 GB is zelfs goedkoper.. En niet 1,80 duurder.

http://tweakers.net/price...re-hd-7850-1gb-gddr5.html
---->157,99 bij Mycom

pricewatch: Sapphire HD 7850 OC 2GB GDDR5
---->156,30 bij Marktkraamkoopjes (weet alleen niet of die winkel erg betrouwbaar is)

Dus 1,69 euro goedkoper zelfs.

Dus ook al zou het volgens sommige mensen niet "nodig" zijn. Waarom meer uitgeven voor iets "minder" ?
Wellicht omdat je meer zekerheid wilt, shops met een beter keurmerk prefereerd boven deze: http://kassa.vara.nl/tv/a...-voor-webwinkels/speel/1/

Vind het o.a. ook dubieus waarom de eigenaar van die shop er een tweede shop op nahoud, winkelenmetvoordeel is van dezelfde eigenaar als marktkraamkoopjes.
Dat hoeft natuurlijk niets te betekenen, het is wel opmerkelijk.
http://tweakers.net/shopr...pjes-punt-nl/shopreviews/
De reacties liegen er niet om, dit lijkt me verre van een robuuste, betrouwbare partner.

Zelf ga ik liever in zee met shops met meer uitstraling van zekerheid en een goed, degelijk keurmerk.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 3 mei 2013 16:10]

Die shops die 'm voor die 1,80 meer aanbieden hebben nog niet een acceptabele reputatie, levertijd nogal onduidelijk. Als je ook niet vanuit Parijs wilt bestellen (Pixmania) en gangbare prijzen aanhoudt, dan is 'ie 20 euro duurder - buiten budget.
Ach dit is spijtig! Ik ben nu bezig met het zoeken naar componenten voor een mini ITX-htpc-systeem. Ik had vurig gehoopt een price watch systeem terug te vinden...
Hardware voor de HTPC ligt er vooral aan wat je ermee wilt gaan doen. Er is genoeg info te vinden op Tweakers:
- Zoek bijvoorbeeld in de Componenten Aankoopadvies.
- Dit is nog een zeer beknopte guide over HTPC advies.
- En voor ideeen kan je ook nog naar de best by guide van januari kijken.

Ontopic:
Leuke systeempjes, alleen een beetje karige best buy guide.. een special er tussen maakt het altijd net even wat interresanter! :)

[Reactie gewijzigd door JerX op 1 mei 2013 13:06]

Voor een HTPC blijft er mijn inziens maar 1 systeem over: een fanloze Streacom. Wat hier altijd langs komt zit altijd vol met ventilatoren en met grote voedingen. Bizar vind ik dat. En het scheelt niet eens zo heel erg veel geld. Een NUC i.c.m. Tranquil behuizing zou ook nog kunnen als je daar genoeg aan hebt, dan is ie ook stofdicht.
Ik zie dat de logica weg is, een basissysteem met een kast van 30 euro en een budget systeem met een kast van 43 euro?

De budget systeem kan flink goedkoper, je kan net zo goed een moederboordje nemen met een AMD apu (als 1 set voor 54 euro dus de mobo en de cpu) en de graka zit er ook al op, uit ervaring is het meer dan zat voor internet chat en dergelijke en het doet er niet onder de celeron.
Verder kun je net zo goed een kast van 33 euro nemen MET een voeding, het is een budget systeem en daar koop je niet bv. een voeding van pakweg 50 euro of zo (dit is een voorbeeld ik weet dat dit hier niet is gedaan).
Voor 190 euro heb je een prima pc MET een ssd.
Ik zie de logica wel hoor. Voor ieder systeem (doelgroep) wordt vooraf een budget bepaald. Vervolgens komt er een discussie op gang op GoT om de componenten dusdanig op elkaar af te stemmen, zodat het systeem uiteindelijk beantwoordt aan de verwachtingen van de gebruiker en het vastgestelde budget niet wordt overschreden.

Dit wordt vervolgens gepresenteerd in de BBG. Hartstikke handig toch? Wil je meer of minder uitgeven of componenten uitwisselen, dan is dat prima. Het is immers een advies.

Budget systeem: kast incl. voeding = 43,-
Basis systeem: kast 30,- + voeding 30,- = 60,-
De Dell U2312HM is de opvolger van de populaire U2311H. Dit ips-scherm is voorzien van een led-backlight; zowel de lage input-lag als de korte responstijd maken het zeer geschikt voor het spelen van games.
Een korte responstijd van 8ms? Dit scherm is waardeloos voor games.. :?
Alles onder de 10ms is meer dan snel genoeg ;)

Wat belangrijker is, is de input lag. Deze zal je niet vinden bij de specificaties, maar zal je wel vinden bij goede reviews. De U2312HM scoort daar gewoonweg heel goed in.
Daarbij zijn de kleuren echt fenomenaal met zijn goede ips scherm :)

check: http://www.tftcentral.co....l_u2312hm/input_lag_1.jpg
Lol, waar haal je dat nou weer? die 8 ms is white-to-black of black-to-white (weet het zo direct niet meer), niet gray-to-gray zoals al die 2 ms en 5 ms schermen die je tegenkomt. Da's dus een andere manier van responstijd meten en de twee vallen niet te vergelijken.
Hebben de budget-systemen nog wel een toegevoegde waarde op een site als deze? Hebben budget-desktops uberhaupt nog een toegevoegde waarde? De enige doelgroep die ik kan bedenken voor zo'n systeem zijn mensen die nauwelijks geld hebben. Want voor iedereen die een beetje geld heeft (en geen games/poweruser is) is een laptop een betere keus.
Het grote voordeel van desktops is de mogelijkheid om er een groot scherm aan te koppelen, en is het mogelijk ze te upgraden, zodat je niet om de 3-4 jaar een compleet nieuw systeem hoeft te kopen.
Een laptop heeft tegenwoordig ook gewoon HDMI uit, en vaak ook nog gewoon vga uit, dus daar kan je ook prima een groot scherm op aansluiten.
Ik als de famile IT'er krijg vaak familie, of vrienden van familie e.d welk niet allemaal heel veel verstand er van hebben maar wel een redelijke goede pc willen.

Dan is het gewoon best fijn om te kunnen verwijzen naar de Tweakers BBG
Jouw familie die geen verstand van computers heeft stuur je dus door naar een guide die er vanuit gaat dat de koper losse onderdelen slim inkoopt en zelf de PC in elkaar zet?
Ik ga er van uit dat mijn familie op links kunnen klikken en hun informatie kunnen invullen bij het bestellen, als persoon nog geen pc/laptop heeft kan ik zelf snel naar de BBG gaan.

Men kan er dan voor kiezen het door de shop in elkaar te laten zetten, of gewoon naar mij toe te komen met de hele meuk, of ik bij hun langs.

[Reactie gewijzigd door Remmes_NT op 1 mei 2013 19:55]

Voor sommige dingen is een desktop gewoon lekkerder, denk ik, b.v. rond de keuze voor een monitor, die met een lagere totaalprijs toch wat groter kan zijn, c.q. meer resolutie biedt.
Vergeet niet dat geeks nogal eens de vraag krijgen wat er gekocht moet (sic!) worden. Dan is zo'n overzichtje toch wel handig.
Mwah, poweruser... Ook al ben je een beetje simpel aan het browsen/typen, als je dat veel doet (scriptie/documenten schrijven of zo) dan heb ik toch veel liever een goede monitor, toetsenbord en muis. Nou kan je dat natuurlijk ook allemaal aan je laptop hangen maar dat is vrij overkill als je niet elke dag je pc mee hoeft te slepen.
En hoe stop je meerdere multi-TB disks in je laptop?
En je hebt nog steeds een goed scherm en toetsenbord nodig.
Die ben ik nog niet tegen gekomen bij laptops...
Denk ook aan ergonomie...
En die laptop blijft voor de zelfde specs veel duurder.
Wat me ook opvalt is dat een pc steeds goedkoper is om te bouwen.
't is voornamelijk omdat de gewone consument (non gamers, graphic editors,...) helemaal geen krachtige pc nodig heeft terwijl de snelheid gewoon blijft stijgen. Waarbij je vroeger een "duur" systeem moest hebben om nog maar windows goed te draaien is dit tegenwoordig niet meer het geval.


krachtig is voor een browser en text bewerking niet nodig, met GPU rendering voor games en andere UI stuff is de CPU al een stuk minder zwaar belast neem daar nog eens bij dat een SSD betaalbaar is geworden voor mensen die geen tera's aan.. home movies heeft en je kunt al vrij goedkoop een snel systeembouwen!

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 1 mei 2013 10:36]

inderdaad, volgens de wet van Moore verdubbeld de capaciteit elke 2 jaar. Dit zorgt ervoor dat je steeds verder low-range kan zitten en alsnog acceptabele snelheid hebt, voor minder geld!
Niet meer, is nu eerder ~3-4 jaar. Het wordt allemaal steeds krapper. Intel denkt al na over 15nm en of heel ver in de toekomst 5nm mogelijk is. Je zit onderhand aan de limiet.
dat het wat langzamer gaat heeft meer met het gebrek aan concurrentie te maken dan fysieke beperkingen. een aantal sites heeft interessante prijs analyses gedaan die dit wel wantonen (techreport, bijvoorbeeld). Als AMD het wat beter deed was intel denk ik al lant naar 6- en 8 cores overgestapt voor mid- highend. Maar ze duwen nog steeds dualcores in desktop systemen -lekker geld verdienen voor hen.
Want meer dan 2 cores is voor de gemiddelde consument interessant... right.
@d1zzje: Wat me ook opvalt is dat een pc steeds goedkoper is om te bouwen.

Zelfs zo voordelig dat een budget systeem voor onder de 200 euro te koop is.
500GB HD erin ipv de Samsung SSD en je zit op 196 euro voor een nieuw & compleet systeem.

Het Basis systeem (met 500GB HD) komt dan op: 280 euro ipv 320 euro (met SSD)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True