'Facebook Messenger en BBM slurpen accu snelste leeg op smartphones'

BBM, Viber en Facebook Messenger zijn enkele van de apps die accu's op smartphones het meeste leegslurpen. Dat zegt netwerkbedrijf Alcatel-Lucent op basis van een analyse van netwerkverkeer op mobiele netwerken over de hele wereld.

WhatsApp, Twitter en de normale app van Facebook hebben veel minder impact op de accuduur van smartphones, claimt Alcatel-Lucent in een woensdag gepubliceerd rapport. Het bedrijf baseert zich daarbij op eigen cijfers over hoeveel apps aan signalling doen en dus een netwerkverbinding opzetten met de mast van een mobiel netwerk om te checken of er notificaties zijn. Alcatel-Lucent heeft deze gegevens, omdat het de apparatuur levert en beheert voor veel providers in onder meer Noord-Amerika en Europa.

Signalling is een grote factor in het leegraken van accu's van smartphones, waardoor die apps op netwerkniveau het meeste invloed hebben op de accuduur, zo zegt de netwerkbeheerder. Andere factoren die de accuduur beïnvloeden zijn daarbij buiten beschouwing gelaten, zoals het gebruik van bijvoorbeeld gps in apps en de stroom die nodig is voor het gebruik van het display door de app.

BlackBerry Messenger scoort het hoogste op de ranglijst van accuslurpende apps, gevolgd door Yahoo Messenger, Viber en Facebook Messenger. WhatsApp en Skype eindigen een stuk lager op die lijst. Alcatel-Lucent concludeert ook dat Google Maps een grotere aanslag op de accuduur is dan Apple Maps; de dienst van Apple verbruikt meer data, maar Google heeft veertien signalling events nodig per MB aan data, Apple slechts negen. Sowieso doet Android veel meer aan signalling dan iOS, waardoor Android-telefoons vaker sneller leeg zullen zijn, zo claimt het netwerkbedrijf.

In elk geval Facebook heeft het rapport serieus genomen, zo zegt Alcatel-Lucent. Naar aanleiding van de bevindingen van een eerdere versie van dit rapport paste Facebook zijn app aan, waarna het totale signalling-verkeer op mobiele netwerken daalde met rond 5 procent.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-04-2014 • 16:31

159

Reacties (159)

159
153
73
3
0
68
Wijzig sortering
Voor de mensen die het nog niet hebben op hun Android-telefoon: Greenify

Waar normale "memory cleaners" lomp een app killen zodat Android tóch weer besluit dat deze gewoon in het geheugen moet staan en dus de app weer in het geheugen laadt, vraagt Greenify aan Android of de app in een diepere slaapstand mag komen waardoor deze geen CPU cycles meer gebruikt en sneller door de memory manager van Android uit het geheugen geswapt zal worden.

Scheelt dus niet alleen CPU-load waardoor je telefoon stukken sneller aanvoelt, maar scheelt ook je accuduur, en scheelt helemaal veel bij een lompe app zoals Facebook.

Is gratis en werkt ook zonder root, maar werkt het mooiste als je je phone geroot hebt omdattie dan alles op eigen houtje kan beheren :)

[Reactie gewijzigd door _eXistenZ_ op 22 juli 2024 14:01]

Jep, dit inderdaad. Heb het in gebruik voor apps zoals Facebook, Twitter e.d. Die constante notificatiemeldingen bij likes e.d. vind ik toch bloedirritant, en kost mij onnodig stroom.

Een taskkiller verergert het probleem eigenlijk alleen maar omdat de apps, zoals gezegd, iedere keer opnieuw worden gestart. Met Greenify bevries je ze eigenlijk. Werkt ook ideaal om de standaard bloatware de nek mee om te draaien. Met Titanium Backup kun je dat soort apps ook verwijderen, maar dat is vrij rigoreus.
Wat betreft Android begrijp ik niet dat zoiets als Gmail gemiddelde 'chatiness' zou hebben... Zover ik weet maakt Gmail optimaal gebruik van GCM (Android's push-notificatiesysteem) en is er dus geen reden dat Gmail zelfstandig gaat verbinden met of pollen op een server...

Daarnaast werken zowat alle grote applicaties met GCM (check de eerder genoemde app Greenify maar eens) en als dat in gebruik is, is er geen reden om als app zelfstandig verbinding te gaan zoeken.

Ook wordt de (data) verbinding op netwerkniveau opgezet door Android en niet - zoals in de het document gesteld wordt - door de applicatie.

[Reactie gewijzigd door Arnout op 22 juli 2024 14:01]

In hoeverre is dit ook relevant voor iOS? Daar zorgen de servers van Apple voor het pushen van notificaties toch? In dat geval hoeven apps niet op de achtergrond te kijken of er nog nieuwe notificaties zijn?

Of werkt het anders?
Hier ben ik ook heel benieuwd naar. Heeft iemand daar iets nuttigs over te zeggen?
Hierbij een mooie uitleg wat er gebeurd op ios.
geschreven door een oud apple-genius
http://www.overthought.or...solving-ios-battery-drain

Facebook app kan er op de iphone ook wat van.
en de schuldige is daarin is het op de achtergrond verversen.
Thanks voor de link. Heb zelf 0 issues met draining op mijn 5s, maar mijn vrouw wel op haar 5 en enkele dingen die hierin staan kunnen hier toch wel mee te maken hebben (sluiten van apps etc)
Bedankt voor de link maar dat is niet helemaal wat ik bedoelde. Ik zoek een bron over het batterijverbruik van push tegenover polling, omdat ik benieuwd ben of de technieken die Apple in zet ook daadwerkelijk nut hebben. Op internet heb ik tot nu toe enkel Android- of iOSbashing blogposts gezien :P
En ik ben ook benieuwd naar Windows Phone, die heeft ook een systeem wat lijkt op iOS, waarbij alles via notificationservers van Microsoft loopt.
Je kunt dit niet zomaar toepassen op Windows Phone. Dat zijn hele andere apps en hebben een andere implementatie.

Maar apps die veel of vaak dataverkeer genereren (of het nu 3G of Wifi is) kosten veel energie, lijkt mij logisch.
Apart dat Alcatel Lucent al die informatie zomaar kan en mag opvragen?
Verder is het geen verrassing, vooral met Facebook Messenger gaat mijn telefoon nog een twee uur mee...
Ik gebruik Facebook Messenger ook, maar mijn telefoon gaat nog steeds meer dan een dag mee. Lijkt me versie-, OS-, en hardware-specifiek.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 14:01]

Ik vind dit ook een rare test. Want je kunt toch nooit het verbruik van apps op verschillende platformen over 1 kam scheren? Wie zegt dat Facebook Messenger op de iPhone meer batterij slurpt dan op Windows Phone bijvoorbeeld? Beide apps worden via een ander ontwikkelplatform gemaakt en beide OS'en gaan weer anders om met notificaties etc.
Zal wel aan mij liggen...
BBM, Viber en Facebook Messenger zijn enkele van de apps die accu's op smartphones het meeste leegslurpen.
Deze stelling is dan ook onzin, aangezien deze gegevens op geen enkele manier kunnen aantonen dat deze apps het meeste slurpen.
Bovendien komen game-apps hier niet in voor hoewel die ook aardig kunnen slurpen.
Los daarvan gebruikt (verbruikt...) Facebook Messenger wel een enorme hoeveelheid batterijtijd, met BatteryBot op Android gebruikt Facebook Messenger al gauw 60% van alle prik, zelfs als ik de telefoon een dagje laat liggen en er dus niks mee doe...
Dit inderdaad, met de titel:
BBM, Viber en Facebook Messenger zijn enkele van de apps die accu's op smartphones het meeste leegslurpen.
Laat Tweakers.net zich wel voor het bedrijfskarretje van Alcatel-Lucent spannen!

Alcatel-Lucent bouwt levert de apparatuur voor masten in het telefoonnetwerk, en ongetwijfeld dat hun brakke of oudere apparatuur moeilijkheden heeft met hoge signaling. Maar dat het van significante invloed is op je batterijduur lijkt me onwaarschijnlijk.

Je kan hier aan de tweakers vragen wie er merkt dat de batterijtijd significant veranderd na het installeren en gebruiken of juist na het verwijderen van bijvoorbeeld de facebook app. Dan zullen weinigen het verschil merken.
Als u binnen uw android beller kijkt naar hoeveel energie in totaal gaat naar het in stand houden van een GSM verbinding, is dit vaak <5% van het totaal. En slechts daar weer een erg klein gedeelte van verlies je aan signaling. Wisselen van GSM-mast, en het in stand houden van de GSM verbinding kost significant meer energie binnen het totale gebruik van het instand houden van de GSM-verbinding.

Als je dan al wel een verschil merkt bij het verwijderen, zal dit niet komen door wel of geen signaling (totale effect op je batterijgebruik daarvan zal bijna altijd minder zijn dan 1%) , maar vooral door services die wel of niet in de achtergrond draaien (en ja die kunnen worden geactiveerd door signaling, maar meestal is dat alleen als er een bericht binnenkomt)

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 415735 @3x330 april 2014 19:05
Precies, gewoon even lezen wat Chattiness-score precies inhoudt...lang leve de Telegraaf-titel. Je gebruikt toch juist BBM om niet je berichten te bundelen... 8)7

Saillant detail, nergens stelt Alcatel-Lucent dat BBM zijn app moet optimaliseren, terwijl andere apps die hint wel krijgen.
Hopenlijk brengt dit bericht een echt onderzoek op gang naar het stroomverbruik van de verschillende apps. Dan had dit berich nog enige waarde. Van het bericht inhoud hoeven we het niet te hebben deze keer. Dat ben ik volledig met je eens.
Anoniem: 572916 @kamaradski30 april 2014 23:25
Het aantal contact momenten dat een appl heeft met servers om te kijken of er nieuwe berichten zijn, leidt zeer tot een zeer nihil verhoogd gebruik lijkt me.
Het aantal signaling momenten is iets positiefs voor gebruikers zou ik denken. Je wilt je appjes en fb berichten zo snel mogelijk. En 1℅ batterij tijd boeit niet.
Enige die er een probleem mee zou kunnen hebben is de telefoon mast hardware, die bij meerdere telefoons de hele tijd druk is met alle signals te verwerken.

Maar dat is niet mijn probleem als consument.
Dit artikel is een Naar stukje framing waar de redactie zich voor leent.
Jammer.
Anoniem: 153298 @LCP30 april 2014 18:30
Alcatel geeft eigenlijk al aan dat het platform-afhankelijk is met het voorbeeld van de aangepaste Facebook-app:
In mid-November 2012, Facebook introduced a new version of its mobile app. Overnight, service providers worldwide discovered a 5 – 0% OVERALL signaling increase. It was determined that the Android version of the app (and not the iOS version) contributed all of the increase. A new Android version was released in March 2013, restoring signaling to pre-November 2012 levels.
Dit onderzoek is voor individuele consumenten dus ook niet bijzonder interessant, omdat het een gemiddelde is van een grote verzameling real-world data (15 miljoen gebruikers in Noord Amerika, Azië en het Midden Oosten). Naast het OS heeft, volgens Alcatel, het specifieke netwerk waar je op zit invloed op het energieverbruik en natuurlijk de kwaliteit van je signaal ook.
Je kunt beter vertrouwen op je eigen batterij-app, maar de meesten zullen niet tien verschillende chat-apps hebben geïnstalleerd om die onderling te vergelijken. Daarvoor is dit onderzoek dan weer een leuke indicatie :)
Anoniem: 300525 @LCP30 april 2014 20:55
Er kan toch over miljoenen devices breed met allemaal verschillende set-ups gekeken worden? Dan komt daar een gemiddelde uit, lijkt me. Ik weet niet of dat gedaan is, maar dat zou een soort globaal cijfer moeten geven, niet?
Ze hebben inderdaad het gemiddelde genomen. Ze zeggen zelf dat er verschillen zijn per netwerk, maar dat dit een globale weergave is.

Welke app ik trouwens wel mis is ChatOn-app die op Samsung toestellen staat. Heb altijd het idee dat deze ook veel van de accu vraagt.

[Reactie gewijzigd door Mindpower op 22 juli 2024 14:01]

Dit kun je toch gewoon zelf meten lijkt me?
Apart dat Alcatel Lucent al die informatie zomaar kan en mag opvragen?
Ik denk dat Alcatel, dochteronderneming best ervaring heeft met Android, gezien er 62 Android modellen/uitvoeringen/kleuren geleverd worden door hun. Een paar iPhones kunnen nog gekocht worden als referentie.

Daarnaast is het niet echt nieuws van waarde, gezien het grootste verbruik in een heel ander punt zit, namelijk het scherm. Bij mij en de meesten om mij heen, zit dat tussen de 30 en 40%.
Het zou mooi zijn als 'de 3 grote' (Android iOS en WindowsPhone) hier eens over na gaan denken, het moet niet heel moeilijk zijn om in de verschillende besturingssystemen een paar signalling calls te bouwen, die app bouwers dan kunnen gebruiken.

Dat je dus als app bouwer tegen (bijv) Android zegt, "hey, ik wil even weten of er op dit url iets anders staat dan vorige keer" vervolgens gaat dat in een wachtrij, en word (bijvoorbeeld) ieder half uur die hele wachtrij gedraaid. (en de resultaten bijgehouden om bovenstaande check te kunnen doen)

En dan is het natuurlijk ook fijn als we een optie krijgen waarmee we die timeout kunnen beheren, sommige mensen willen iedere minuut checken voor updates, andere misschien maar 1x per dag.
Dat kan al lang op Windows Phone.
Bestaat ook op android (google cloud messaging). Ik denk zelfs dat apple dit heeft
Nog een reden om die app te vermijden.
Ik vraag me alleen af waar al die energie naar toe gaat....
[...] over hoeveel apps aan signalling doen en dus een netwerkverbinding opzetten met de mast van een mobiel netwerk om te checken of er notificaties zijn.
Pollen van de server data dus.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 22 juli 2024 14:01]

Het opzetten van een netwerkverbinding is een relatief dure en energie verslindende taak. Er worden allerlei processen opgestart en signalen verzonden.

Nog een tip om stroom te besparen: activeer je telefoon alleen als het nodig is en niet iedere 2min om te kijken hoelaat het is. In dit geval start het apparaat ook allerlei processen en probeert wifi verbindingen te maken.
Nog een tip; ga niet elk half uur kijken wat de percentage van je batterij is. Dit zorgt er steeds voor dat -het meest energie verslindende onderdeel- scherm wordt opgestart.
Als je dit kan weergeven op een smartwatch zou je eigenlijk energie op je telefoon kunnen besparen door een smartwatch te gebruiken (als we er vanuit gaan dat de laatste versie bluetooth niet zoveel stroom nodig heeft).
BT is erg hongerig, en ik ben juist om die reden niet van plan een smartwatch te gaan gebruiken.
Ik had precies hetzelfde gevoel bij zijn opmerking..
Een tip van captain obvious. Waardoor ik denk dat het een grap was en dan toch +1 krijgen.

Nou hier mijn pro-tip dan:
Als je batterij niet meer 100% vol is kun je hem aan de oplader hangen om hem weer 100% op te kunnen laden.
Ook kun je de telefoon uitschakelen om geen stroom meer te gebruiken. Let op! over tijd raakt de batterij wel iets leger. Verwacht dus niet dat bijvoorbeeld een batterij met 86% lading over 3 jaar nog steeds 86% is.


Ik zou willen dat android standaard kwam met een "update lock" waarbij je in kan stellen hoe vaak programma's in een bepaalde tijd wat mogen doen en dat programma's gesynchroniseerd worden met updaten zodat ze allemaal gelijktijdig info ophalen ipv op het moment dat het prog dat zelf wil. Gebruik zelf een battery saver die om de 15minuten data toestaat in standby modus. Veel langere batterij levenduur, maar nadeel is wel dat als bijv iemand mij een whatsappje of mailtje stuurt ik die met maximaal 15 minuten vertraging kan krijgen.
Mijn opmerking heeft een serieuze noot. Ik betrap mijzelf er namelijk wel op dat ik nog wel eens het scherm activeer om het percentage te weten. Natuurlijk is het logisch dat dit energie kost maar de handeling gebeurt onbewust en is niet nodig.
Om eerlijk te zijn, niet op mijn HTC One. Daar is het de Google Play Services.
Das best apart, welke HTC One bedoel je precies? (de M7 of de M8?)

Mijn HTC One (een M7) heeft 12% staan voor 'HTC services' (meest gebruikte app blijkbaar, ik denk dat BlinkFeed gebeuren, kijk ik best vaak naar) en maar 3% voor 'Google Services' (minst gebruikte app) en 'Google Play Services' zie ik niet eens in het overzicht :P

Denk dat het dus ook behoorlijk te maken heeft met hoe wel allemaal onze telefoons gebruiken, dus leuk onderzoek, maar blijkbaar veel te generiek om echt iets te zeggen.
Moet ook zeggen dat ik nou niet echt veel verwacht van Alcatel, hebben die uberhaupt wel smartphones? :P
Hier juist 30% van google play af en BBM 10%. Jep, gewoon de original M7 :)

Edit: sorry, mijn fout, het is Android-Systeem. Dit gebruikt gewoon 75% van alle batterij.B

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 22 juli 2024 14:01]

Vandaar dat mijn iPhone nu langer mee gaat.. Van de week Facebook en Facebook Messenger eraf geknikkerd :)
Ja als je apps verwijdert die je daarvoor veel gebruikte dan zal je batterij langer meegaan. Logisch noemen ze dat.
Ook als ik deze apps niet gebruikte ging de accu snel leeg.
Voor zover ik weet bieden zowel Android and IOS de mogelijkheid om pushnotificaties te ontvangen voor je app via een centrale manier.

Hiervan wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt door de GMail applicatie. Deze doet dus zelf niet aan polling, maar haalt alleen de updates binnen als er een notificatie is van wijzigingen.

Aangezien dit notificatiesysteem toch al draait, kan ik me nauwelijks voorstellen dat deze applicaties zoveel energie gebruiken, tenzij ze gewoon ontzettend slecht in elkaar gezet zijn.
Dat is niet helemaal waar, het hangt van de developer af hoe hij notificaties wil laten ontvangen.

Verder voldoet Facebook aan de eisen voor een bel-applicatie, waarmee het op iOS toegestaan is om nagenoeg continue in de achtergrond te draaien. Wat dit voor impact heeft op de batterij moge voor zich spreken. Verder is het overigens (voor zover ik weet) niet mogelijk ook echt te bellen met Facebook. Dit wordt dan ook regelmatig bekritiseerd aan de app en is ook al enige keren voor Apple de reden geweest de app (of een update hiervan) niet toe te staan in de App Store. Verder kost überhaupt het checken van notificaties wel batterij, omdat toch iedere keer de processor weer aan de gang zal moeten.

edit: bovenstaand is geschreven met iOS en Apple als uitgaanspunt, ik heb geen idee hoe Android/Google er precies mee omgaan

[Reactie gewijzigd door Daantjeeuh op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 317721 @Daantjeeuh1 mei 2014 06:15
Er zit geen batterij in, maar een accu!
Ze hebben het over de impact van apps op smartphones... wat doet Windows Live Messenger in die gehele rij dan?

[Reactie gewijzigd door blade1989 op 22 juli 2024 14:01]

Voor zover ik weet is Live Messenger in China nog steeds online.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.