Ik weet niet of ik blij moet worden van deze tussenoplossing. Zou het niet beter zijn oude auto's uit te faseren ten gunste van volledige hybrids of elektrische auto's?
Het IMF schijnt te menen dat olie over 10 jaar dubbel zo duur is. Wat gaat dat betekenen voor de auto markt? Zal dit systeem substantieel kunnen bijdragen aan het betaalbaar houden van autobezit? Ik denk dat veel mensen geen auto meer zullen kunnen betalen. Mensen die net genoeg verdienen om er een te hebben maar als het leven duurder wordt dat niet meer kunnen. Immers als olie dubbel zo duur wordt dan wordt alles duurder omdat alles verbonden is met olie.
Zo zag ik laatst daar een mooi voorbeeld van op de weg, een grote gele vrachtwagen van Jumbo met 6 wielen aan de achterkant. Hoeveel mensen denken dan aan de prijs van voedsel, die deze truck inhalen?
Laatst zag ik op tv een fabriek waar ze meel maken. Het item ging over mislukte oogsten. De man zei dat ie de hogere kostprijs door boeren gesteld niet kon bufferen ten koste van zijn eigen bedrijfsresultaat. Het journaal meldt ons dat altijd, dat fabrikanten soms een tegenvaller zoals dit deels zelf voor hun rekening nemen om zo de voedselprijzen betaalbaar te houden.
Een ander voorbeeld van enige jaren terug toen de olieprijzen record hoogtes bereikten was een fabrikant van plastic verpakkingsmaterialen. Die bedrijven merken dat meteen, en dus wordt je bubbeltjes plastic om je nieuwe apparaat duurder en daarmee je apparaat, dat ook al deels plastic is.
Kortom, met duurdere olie wordt alles duurder, inc. eten. Veel mensen zullen prioriteiten stellen. Een auto staat hoog op de lijst, maar mensen met een inkomen dat het nu al net mogelijk maakt te rijden, zal dan niet genoeg meer zijn.
Kan zo'n gezin of persoon zo'n kit aanschaffen? Dan zal ie daar op tijd bij moeten zijn. Veel mensen kunnen zoiets niet betalen. Ik meen dus dat autobezit over een tijdje structureel gaat verminderen.
De aanschaf van een echte hybride zal voorlopig nog duur blijven en de markt voor auto's krimpt. De winst potentie neemt af en mensen zullen nog lang geneigd blijven de goedkopere benzine auto te kiezen. De kwestie is aanschaf prijs tegenover gebruikskosten.
Een ander probleem is dat als er minder auto's zijn, de overheid minder inkomsten genereert uit de verkoop van benzine. Op welk moment gaat de overheid een accijns leggen op elektriciteit, een nieuw soort kwartje van Kok zeg maar? Minder inkomsten voor de overheid betekent altijd bezuinigingen. Of extra belastingen. Of een combinatie. Uitkeringen gaan omlaag, er vallen ontslagen. Mensen die geen werk hebben zitten steeds sneller structureel met een veel lager inkomen. De WW is korter, de bijstand komt eerder. Die mensen kunnen geen auto mee rop de weg houden.
Het gevolg is dat er weer een extra factor is die bijdraagt aan de verarming van de samenleving. Er zijn talloze zaken die op elkaar inwerken. Goedkope olie maakt onze samenleving mogelijk en wel zo, dat een of ander fenomeen een belangrijke rol speelt.
Ik weet niet hoe het heet of of het benoemt is. Wat ik bedoel is wat met een voorbeeld duidelijk wordt.
Gisteren op tv zag ik dat in de kunst wereld het met minder subsidie moet doen. Zo'n beetje de helft van de theatergroepen en orkesten etc. verliezen een groot deel van hun financiële middelen. Een man zei dat deze bezuinigingen op termijn meer geld kosten dan ze opleveren, omdat er andere ebdrijven zijn die hun bestaansrecht verliezen omdat die afhankelijk zijn als toeleveringsbedrijven van theatergroepen, bijvoorbeeld bedrijven die de hele verlichting verzorgen. Die bedrijven gaan over de kop, wat weer werkloosheid betekent, dus uitkeringen.
M.a.w. ons maatschappelijke systeem is zo gridlocked dat bezuinigen niet eens kan omdat alles met elkaar verweven is.
Een maatschappij waar je niet kunt bezuinigen omdat bezuinigen meer geld kost dan het oplevert is er een die aangedreven wordt door goedkope energie.
We leven in een Jenga-maatschappij

Alles wat we kennen is een opstapeling van blokken en als een van die blokken instabiel raakt, valt de toren om. Je zult dus een spelletje Mikado moeten spelen om te zorgen dat er geen cascade effect van problemen optreed.
Hierbij introduceer ik als eerste de term de 'Jenga-Mikado maatschappij'.
Is het dus wenselijk om oude, vervuilende, energie inefficiente auto's een boost te geven als een hybride meer rendement oplevert, of een elektrische auto? Moeten we oudere auto's niet uitfaseren maar uitrusten met dit systeem opdat er meer mensen zijn die structureel een auto op de weg kunnen houden?
Ik denk dat er zoiets bestaat als een negatieve winst. Ja, dit systeem draagt bij aan efficiency van de auto m.b.t. het brandstof verbruik, maar in een tijdperk van stijgende olieprijzen en benzineprijzen is die efficiency veel minder en kan zelfs negatief worden. Een soort efficiency break-even point gaat bereikt worden voor zo'n auto. Uiteindelijk is zelfs die oudere auto met kit nadeliger en duurder voor klimaat en economie.
Dit soort systemen is gebaseerd op een paradigma van vertrouwen in de toekomst en technologisme, het idee dat nieuwe technologie problemen oplost. Maar zoals je ziet, technologie heeft beperkingen en alles is onderhevig aan olie als uitgangspunt. Bovendien is er het idee dat we als civilisatie maar door moeten kunnen rijden tot het jaar 3000 of zoiets. Ik denk niet dat onze wereld cultuur nog erg lang mobiel blijft.
Hoe te zijn als mens op aarde is de vraag. Moeten wij een ras zijn dat zich m.b.v. energie verplaatst? Of gaan we een nieuw tijdperk in waarin persoonlijke mobiliteit niet langer een optie is en we dichter bij ons werk wonen, of thuis werken en waar OV de enige optie is om ergens te geraken.
Hoe zou zo'n wereld er uit zien? We zullen minder masa consumptie hebben, minder gadgets, minder reizen, families wonen dicht bij elkaar want de fiets, al dan niet elektrisch is the way to go. Wij zouden zo'n leven niet herkennen. Maar ik denk dat als je vandaag geboren wordt, je dat gaat meemaken.