KPN kampt met landelijke netwerkstoring - update 4

KPN en Telfort kampten dinsdag met landelijke netwerkproblemen. De oorzaak lag bij Telfort bij een breuk in een glasvezelkabel die veroorzaakt werd door wegwerkzaamheden. De storingen zijn inmiddels verholpen.

Door een breuk in een glasvezelkabel langs de A2 zijn veel sites die KPN-klanten proberen te laden traag of helemaal niet bereikbaar. Aanvankelijk werd gesproken van een dns-storing maar KPN laat weten dat het een netwerkstoring is die betrekking heeft op zakelijk en mobiel internet.

KPN spreekt van een 'zeer complexe breuk op een locatie waar derden wegwerkzaamheden uitgevoerd hebben'. Er zou voor een lengte van ongeveer 100 meter kabel worden ingelast, maar dit zou niet voor woensdag 12.00 gereed zijn.

Ondertussen klagen tal van klanten van de provider op Twitter over traag ladende websites. Sommigen geven het advies een alternatieve dns-server, zoals die van Google, in te stellen.

Ook op Gathering of Tweakers komen meldingen binnen over de netwerkproblemen. KPN kan nog niet zeggen wanneer de problemen opgelost zijn.

Update 10.35: Telfort laat via de storingspagina weten dat adsl en vaste telefonie in meerdere regio's met problemen kampen door de breuk. "Er wordt op dit moment gelast, om ervoor te zorgen dat de internetverbinding kan worden hersteld. Naar verwachting is dit om 14.00 uur vandaag opgelost", aldus de provider in een bericht van maandag. Aangezien de breuk volgens de KPN-woordvoerster in de nacht van maandag op dinsdag is ontstaan, bedoelt Telfort waarschijnlijk dat het dinsdag 14.00 opgelost moet zijn.

Update 2, 13.00: Volgens Renske Algra, woordvoerster van Telfort, is er geen verband tussen de storing bij Telfort en die van KPN. "De laswerkzaamheden om de kabelbreuk te herstellen duren langer dan verwacht omdat er een tweede kabelbreuk is geconstateerd. Dit maakt de situatie zeer complex. We verwachten dat de klanten die hier hinder van ondervinden in de loop van de avond weer gebruik kunnen maken van internet en vast bellen", stelt Algra.

Update 3, 15.45: In de loop van de dag kwamen steeds meer meldingen dat de verbindingen weer op gang kwamen en rond 16.00 leken alle problemen bij KPN voorbij. Over de oorzaak is nog veel onduidelijk. Volgens Klaas Vaek kwam de storing door een niet functionerende link bij de port-channel. Deze zou nog wel up zijn gebleven, maar geen data meer doorsturen. KPN zou het probleem geïsoleerd en verholpen hebben.

De storing bij Telfort is eveneens opgelost, meldt Renske Algra van Telfort: "De kabelbreuken zijn gerepareerd en vanaf 16.00 uur kunnen Telfort klanten in de getroffen regio's weer gebruik maken van internet en vast bellen."

Update 4, 17.50: De woordvoerster van KPN laat weten dat de storing al om 12.00 verholpen was maar dat gewacht is met de melding om er zeker van te zijn dat de oplossing afdoende was. Tevens bevestigt ze dat de problemen vannacht begonnen tijdens werkzaamheden met betrekking tot het netwerk en dus niets van doen hadden met de kabelbreuk waar Telfort mee kampte. Details over het technisch mankement kon ze niet geven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-11-2010 • 10:19

156

Reacties (156)

156
153
107
8
0
8
Wijzig sortering
Je kan als (tijdelijke) oplossing de DNS van Google (8.8.8.8) of OpenDNS gebruiken. Je kan in ieder geval weer het e.e.a. doen, maar het werkt dan alsnog erg traag en de F5 knop draait overuren :)
Dit heb ik ook ingesteld hier, maar helaas moet ik nog te vaak op F5 drukken en ontzettend lang wachten. Hoop wel dat het sneller opgelost wordt anders zou ik hier op het werk tot morgen middag gewoon bijna niets kunnen doen..
De verwachting is dat het 14:00 is opgelost. Momenteel is er een lasser bezig..
Uh...als je geen of een hele trage verbinding hebt gaat een andere DNS server je weinig helpen volgens mij.
Zonder alternatieve DNS server heb je echter helemaal geen internetverbinding. Beter een instabiele verbinding dan helemaal geen verbinding lijkt me..
Het gaat om 96 vezels die opnieuw gelast moeten worden. Verwachting herstel is 18:00 uur vanavond.
hoe werkt dat eigenlijk, glasvezel lassen? Ben serieus wel benieuwd...
Geweldig. Dat filmpje heeft een grovere resolutie dan de dikte van de vezel _/-\o_

Maar wel zeer interessant.
96 kan, vandaag bezig geweest met een 192er, en er zijn nog wel grotere
96 vezels, niet normaal meer. Kunnen ze er niet een paar kabels van een paar miljard volt er omheen leggen zodat als ze hem raken dat ze dat zullen weten ook :+
Gelukkig is er openDNS: 208.67.222.222

Overigens lees ik dit @ twitter:

reinoudvsanten: Voor de duidelijkheid de #KPN storing heeft niets van doen met #DNS . Door een #kabelbreuk komt bepaald verkeer niet aan.

[Reactie gewijzigd door mu-sick op 22 juli 2024 14:35]

Momenteel werkt dat eveneens niet tot tergend langzaam. Afgelopen nacht was er überhaupt geen verbinding tot stand te brengen. Dat is niet toe te schrijven aan een DNS-server met kuren, maar een kabelbreuk lijkt me een plausibele oorzaak, te meer daar websites als T.net voor mij prima bereikbaar zijn, terwijl servers die verder weg gehost worden problemen geven, waaronder overigens die van OpenDNS.
Ik heb standaard openDNS, maar toch de storingen. Even 8.8.8.8 geprobeerd vanochtend omdat ik dacht dat het aan openDNS lag, maar ook daar zelfde problemen. Geen DNS probleem dus.
Update 14.00 uur:
De storing is verholpen sinds 11.45, er is geen klantimpact meer. Wel is er nog verhoogde bewaking tot 16.00.

Oorzaak
De oorzaak is gevonden, het ging om een defecte netwerkkaart. Deze kaart is rond 11.45 uur geïsoleerd, sindsdien functioneren de diensten weer normaal.

Bron: http://www.kpn.com/zakelijk/service/storingen.htm

KPN gedeelte dus opgelost.
Voor de Telfort klanten:

Update 16-11-2010, 16.15
De storing is opgelost, de kabels zijn weer gerepareerd. U kunt weer gebruikmaken van internet en vast bellen.

Als u nog geen verbinding heeft, schakel dan uw modem uit en weer aan.
Dit is nou typisch een geval van overmacht.....maar toch vind ik het vreemd dat er niet ergens een 2e lijn ligt waar alles over heen gegooid kan worden. We leven anno 2010 toch?
Er ligt een extra lijn, anders hadden al die kanten geen trage verbinding maar helemaal geen verbinding gehad. De extra lijn is alleen niet 100% gelijk aan de hoofdlijn, met andere woorden; biedt minder capaciteit. Als het druk wordt, wordt daardoor het netwerk trager.

Als er geen extra lijn had gelegen was het uitgeweest met de pret, want breuk=breuk=geen verbinding. Je kunt niet verwachten dat ze het netwerk 100% redundant uitvoeren. Dat kost veel te veel geld en is, gezien de gebruiksuren ervan, niet rendabel. Vergeet niet dat de klant die extra lijn betaald in zijn abonnementsgelden, als jij wilt dat KPN een 100% redundant netwerk bouwt zul je daar ook voor moeten betalen..
Correct, het jaar waarin veel bedrijven kapot zijn gegaan en veel budgetten omlaag zijn gegaan en ook winsten. In een tijd als deze willen veel bedrijven niet een dure extra lijn aanleggen als er 1 ook prima voldoet. Dit soort zaken kunnen ze op Overmacht gooien.
Dat is wel heel erg makkelijk gesteld natuurlijk, we praten hier schijnbaar over een backbone lijn van KPN dus al snel iets in de richting van enkele tientallen Gbps die hier door heen pompen, even een extra lijn aan leggen is niet zo een twee drie gedaan.

Op het moment dat het netwerk groeit zul je als provider meer lijnen aan moeten leggen maar je doet dat niet voor je een bepaalde utilization rate hebt gehaald anders is het gewoon zonde van je geld. Op het moment dat je besluit de nieuwe kabels aan te schaffen moeten deze gelegd worden, het is nu eenmaal niet zo dat er in heel het land over al tientallen kabels die vele Gbps over kunnen pompen liggen te niksen, dus er gaat tijd overheen voor je de nieuwe kabels in gebruik kunt nemen.
Tot die tijd draait je netwerk dus op kabels die de belasting nog makkelijk aankunnen (maximaal 50% belasting) mocht er iets mis gaan dan kan het netwerk het verkeer makkelijk over de overgebleven kabels routeren en is er nog niets aan de hand anders dan dat alles een stukje langzamer gaat. Omdat er op eens een net even te hoge belasting op de overgebleven lijnen is en er dus pakketten verloren gaan en data opnieuw gestuurd moet worden etc, etc...

KPN kan zelf de kabel niet even vervangen dat zal door een specialist moeten gebeuren en als ik het zo hoor en de tijd hoor die nodig is om de kabel te vervangen dan spreken we over een complexe operatie waarbij er een flink eind kabel vervangen moet worden en er dus vele lassen gemaakt moeten worden en getest etc... het lassen is waarschijnlijk redelijk snel te doen maar je moet niet vergeten dat KPN de lijnen ook weer moet testen voor ze alle klanten er verkeer overheen laten sturen, dat is nu eenmaal iets dat tijd in beslag neemt.

Met bezuinigingen heeft dit weinig te maken het is gewoon heel simpel een probleem waar je als provider rekening mee moet houden en waarbij je de afweging moet maken of je de klanten extra laat betalen om het data verkeer en de snelheid te garanderen of dat je de prijs lager maakt en het risico dat bij een ramp het verkeer allemaal wat trager gaat dan maar accepteert.
KPN heeft voor de tweede optie gekozen en dat is hun goed recht, tenzij je als klant een contract hebt dat stelt dat de verbinding gegarandeerd is met een bepaalde snelheid. Als er al klanten zijn die zo'n afspraak hebben dan zullen dat klanten zijn zo als de beurs of een enorme bank of zo. Die kunnen dit soort dingen betalen maar hebben daar naast ook een backup provider mocht de eerste provider om de een of andere reden het contract toch niet helemaal na komen.
Voor dit soort klanten is zo'n probleem bij KPN op zijn meest een leuke anekdote voor de netwerk beheerders tijdens de kerst dagen, maar meer dan dat is het niet omdat de mensen die er werken er echt niets van merken. Als dat wel gebeurt dan is de netwerk beheerder verantwoordelijk hier voor waarschijnlijk zijn baan kwijt, maar goed daar wordt hij dan ook tot dat moment rijkelijk voor beloond.
Kabeltje met 96 paren, en dan dubbel lassen omdat je 100 meter vervangt.. dan kun je wel een beetje parallel werken door bijv aan twee kanten tegelijk te gaan lassen, maar dat doe je alsnog niet zomaar even snel.
Of is het misschien toch aanrekenbare (grove) nalatigheid?
Ergens heeft KPN toch echt een verantwoordelijkheid te nemen, zeker als ze zaken wegbezuinigen..
Niet dat die discussie op dit moment zinvol is, maar wellicht wel voor toekomstige storingen. Een heel aantal van onze klanten ligt (gedeeltelijk) stil...
Ik wil niet weten wat dit soort 'overmacht' het bedrijfsleven kost :(
En ik mag het uitleggen aan klanten die dat woord niet willen horen :P

[Reactie gewijzigd door alien8ed op 22 juli 2024 14:35]

Het is een 'foutje' van degene die de wegwerkzaamheden uitvoerde. Alle kosten voor het opnieuw lassen van de kabel, alsmede de claims die de KPN eventueel krijgt (mocht 'overmacht' niet voldoende zijn) worden linea recta(al) doorgestuurd naar de ass die zo stom was om die kabel door te hakken.

Je kunt KPN geen nalatigheid aanrekenen. Die backup-lijn is er nooit geweest, dus die is niet wegbezuinigd of iets dergelijks. Het is gewoon te duur voor KPN om die aan te leggen, of ze moeten de prijzen van de abonnementen omhoog gooien, waar ze dan weer klanten mee gaan verliezen. Kortom, het komt er misschien ooit, maar niet nu.

Wil je absolute zekerheid hebben dat je altijd verbinding hebt, dan mag je daar zelf de kosten voor dragen en het initiatief nemen door een redundante verbinding te nemen via de kabel of misschien zelfs umts. Het kost wat, maar tis vast goedkoper dan stil komen te liggen of KPN ervoor te laten zorgen.
Raar dat er geen ringnetwerk ligt. Dan maakt het niet uit als er een breuk is.
Anoniem: 96523 @G-bird16 november 2010 10:55
Laten we dan meteen een maasnetwerk aanleggen, dan heb je 100% garantie dat het werkt...
Met een ringnetwerk heb je nog steeds een capaciteits probleem, omdat dan al het verkeer dezelfde kant over moet (ipv links of rechts om).

OnTopic: Heb er hier op het kantoor ook last van, en ik moet zeggen; als een internet bedrijf is het erg vervelend als je een slechte internet verbinding hebt. Op het moment ligt dus alles plat (qua werk) en bellen klanten om de haverklap om te vragen "waarom hun website niet werkt"...
Als je dan toch niets te doen hebt kun je misschien als service zelf even contact opnemen met je klanten om ze hiervan op de hoogte te stellen... :)
En meteen een Internet verbinding van een tweede leverancier via een ander medium aanvragen als back-up verbinding.
Eh, zo heeft elke provider wel eens een probleem. Jammer dat ik niet kan internetten met mijn mobiel, maar om er nou wakker van te liggen?

Mensen schreeuwen meteen moord en brand als er zoiets als dit gebeurt, er zijn toch wel ergere problemen hoop ik? Daarbij vergeet men vaak dat het een luxe is, een mobiel. 30 jaar geleden had niemand er een, en konden we toch ook prima zonder? Ik heb het idee dat mensen dit soms een beetje in perspectief moeten plaatsen.

En weet je? Shit happens, KPN is hier ook niet aansprakelijk voor, lees hun algemene voorwaarden maar na, zelfde geldt voor Vodafone en T-Mobile. Dit soort onoverzienbare gebeurtenissen, zijn gewoon weg niet gedekt, en zullen door bijv. een verzekeraar ook niet gedekt worden. Dit zou anders een enorme kostenpost genereren, die dan in de abonementsprijs verwerkt zou moeten worden. Gevolg, maandelijkse kosten gaan omhoog, maar je wint er niets mee, want je bent op het moment dat een probleem zoals deze zich voltrekt, nog altijd niet bereikbaar.

Gewoon afwachten.
Het verschil tussen 30 jaar geleden en nu is dat mensen er afhankelijk van zijn geworden, en dan heb ik het niet over de verslaving.

Als de computer of de (mobiele)telefoon nooit was uitgevonden, dan hadden we niets gemists. Maar nu we ze wel hebben gebruiken we het zo intensief dat het niet meer anders kan.

Zoiets heet evolutie...
Misschien wel, maar daar ik er elke dag mee in aanraking kom op mijn werk (ik werk namelijk bij een van de grote 3), ben ik nog altijd van mening dat een mobiele telefoon, of beter gezegd, een 06 nummer (het gaat nu namelijk om de dienst zelf, niet het apparaat), een toevoeging is, en geen vervanging van.

Van internet kan ik het nog enigzins begrijpen, met de webshops en alle banken die digitaal worden e.d. Maar het is nog steeds een keuze die je maakt. Het gaat hier puur om gemakt. Ipv naar de bank te lopen, om daar een transactie te doen, kan het ook vanuit je bureaustoel. Ook hier betekend dat, dat wanneer er een probleem is met de infra-structuur (website ligt plat om het voorbeeld), dat mensen weer gaan klagen, omdat ze weer moeite moeten doen.

We zijn nu eenmaal gemakzuchtig en kiezen de weg van de minste weerstand. Dus ipv een alternatief gebruiken (en die zijn er ZAT), is het makkelijker om te klagen.

Je moet je alleen realiseren dat klagen niet helpt. KPN weet dat dit een probleem is, ze weten dat het opgelost moet worden. Dus een service medewerker uitschelden heeft geen enkele zin, en laat je alleen maar van je beste kant zien. In plaats van dan de ouderwetse telefoon oppakken en daarmee bellen, zeg je tegen je klanten dat KPN slecht is omdat je nu een paar uur niet kan bellen.

Nu klopt het wel dat je een paar uur niet kan bellen, maar dat maakt KPN nog geen slechte provider, en om hun de schuld te geven van dat je nu even geen zaken meer kan doen, is een zwakte bod.

Natuurlijk kan een provider een dergelijke reactie niet verkopen, omdat ze dan morgen al hun klanten kwijt zouden zijn, maar een beetje meer inzicht van de gebruiker zelf zou ook geen kwaad kunnen.
Heb je enig idee wat het voor een winkel kan kosten als klanten ineens niet meer kunnen pinnen? Om maar één enkel voorbeeld te noemen.
Dat is dus het probleem met de reclame van de overheid, met het zelfde gemak pinnen. Gewoon ouderwets geld kan ook, maar als je dat niet meer bij hebt, omdat je het gemakt van pinnen verkiest, is dat deels je eigen schuld.

Je hoort mij zeker niet klagen over het gemak van pinnen, maar ik ben mij bijzonder bewust dat de achterliggende elektronica en infrastructuur niet feilloos is. Dit besef ontbreekt gewoon bij mensen, door dat we gemaksdieren zijn (zie mijn bovenstaande bericht).

Helaas word de winkel er wel de dupe van, omdat mensen geen geld op zak hebben, en daarna ook nog eens met boze klanten te maken hebben. Maar dan nog bestaat er altijd een alternatief.
Als het zoveel geld kost is het misschien een overweging om een backup verbinding te hebben.

Kan dat er niet af, dan zat het wel mee vallen met inkomstenderving.
vreemd dat een glasvezel kabel lassen ook meer als een dag! in beslag neemt, je zou met huidige technieken toch verwachten dat dit binnen een middag opgelost is, of zie ik dat verkeerd?
Neem aan dat je nog nooit zo'n kabel hebt gezien? Met koper is dit inderdaad een stuk makkelijker maar glas vergt toch wel wat extra precisie hoor ;)
Ik doelde ook niet op de precisie, want ik weet wat voor precisie benodigd is bij fiber. Ik doelde echter op de tijdsduur, meer als 24 uur vind ik erg veel namelijk. Maar in de update is de tijd al aangepast
wat denk je hoelang het duurt om die kabel op te graven, te repareren, te testen en weer onder de grond te stoppen?

Vooral het graven en testen duurt enorm lang. Je wilt tenslotte de kabel niet meer beschadigen
Je weet toch helemaal niet wat er aan de hand is? Misschien is er wel 20 meter glaskabel platgewalst/kapot getrokken/...?

ff een multimode-tje aflassen is ff wat anders...
haha multimode?? ik denk dat KPN gewoon lekker singelmode langs de a2 heeft liggen. voor multimode vezel stopt het wel een beetje na 1km.
Het lassen zal niet het meeste werk zijn, KPN moet de kabel ook nog eens flink gaan testen voor ze iedereen er weer over heen gooien.
Als je een xx aantal meters moet vervangen, kan dat nog best wel een hele klus zijn. Je kan niet zomaar bij een drukke weg de boel open halen etc etc.
met dit soort problemen zie ik de verslaving wel openbaren bij de meeste mensen. " ik moet op internet... internet..internet.... "
De dienstverlening van het bedrijf waar ik werk gaat allemaal via online applicaties, die nu dus slecht bereikbaar zijn en wij onze klanten dus niet kunnen bedienen.
als je het bedrijfsmatig gebruikt dan dien je zelf rekening te houden met alternatieven zoals een backup lijn bij een andere provider.
Dat helpt weinig bij online applicaties en website, want dan zouden alle gebruikers dit moeten hebben.

Daarnaast is een 2de lijn voor de MKB veel te duur, laat staat voor eenmansbedrijfjes...
Verslaving openbaren? Neuh, het is maar dat het internet tegenwoordig zo belangrijk is voor veel mensen voor werk. In plaats van een brief op de post doen gewoon een mailtje sturen. En ja, dat kan nu opeens niet meer. Mijn vader werkt ook met mensen uit China de hele dag via het internet... Dan krijg je dit soort problemen als het internet uitvalt.
En voor sommige mensen betekend internet geld, dus wanneer deze wegvalt, valt ook het geld weg.

Het is toch iets anders dan 's ochtends wakker worden en er dan achter komen dat de koffie op is...
Ja, en dan merk je dat je misschien toch niet voor een dubbeltje op de eerste rang moet willen zitten als je je geld verdient ermee.

Of je gaat in de Starbucks zitten.
Las vanmorgen dat Ziggo ook last heeft van een grote storing omdat er een glasvezelkabel is beschadigd. Straks thuis eens kijken of we er ook last van hebben, anders maar tijdelijk OpenDNS instellen.
Want die andere DNS server springt over de kapotte plek in de kabel heen? :+

KPN heeft (zie hierboven ergens) op twitter aangegeven dat het niets met de DNS te maken heeft. Andere klanten hebben geprobeerd om een andere DNS in te stellen maar vaak zonder (merkbaar) resultaat.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 22 juli 2024 14:35]

Inderdaad. Er kwam gewoon geen data op gang. Resolven was bij ons het probleem niet (gezien het feit we onze eigen interne DNS hebben draaien die in ieder geval de meest bezochte locaties gecached heeft.)
Op momenten als dit is het dus jammer dat ze het IP-protocol niet zijn weg laten zoeken zoals het hoort. Want dan zou het gewoon omwegen zoeken. Dan zou het gewoon werken, hetzij langzamer dan normaal
Dat is alleen geen IP protocol. Meestal wordt er BGP protocol gebruikt tussen de routers. Maar de data heeft een andere route gevonden maar blijkbaar is capaciteit te kort, meestal liggen gewoon meerdere routes en niet zo zeer backup lijnen. Als er een grote storing optreedt krijgen de andere lijnen meestal pieken te verwerken omdat staat te wachten en gebruikers heel veel proberen (steeds opnieuw proberen te versturen), dan krijg je nog meer data dan normaal en dat over de overige routes.

Meestal liggen fibers in bundels dus kan best zo zijn dan er flink wat capaciteit weggesnoept is.
Anoniem: 151857 @jDuke16 november 2010 20:14
zolang de configuratie niet open is zullen we het nooit weten.
Handig he, die klic-meldingen via het kadaster |:(
Bedoel je dat men die niet opvraagt, of dat het Kadasters gegevens incorrect zijn?
Als kwaliteitsmedewerker van een grote wegenbouwer, kan ik bevestigen dat de helft van het nederlandse kabels en leidingen pakket niet bekend zijn bij het Klic/Kadaster.
Eigenlijk kun je zelfs geeneen kaart vertrouwen en moet je altijd eigen detectieapparatuur bij je hebben.
Aardige is natuurlijk dat als ie niet op de kaart staat, je niet aansprakelijk bent voor het molesteren van zo'n ding. Tenminste, dat zeg ik nu wel, maar is dat ook zo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.