Spam is met ingang van juli 2009 in Nederland geheel verboden. Het ongevraagd toezenden van elektronische berichten aan personen was al taboe, maar door een wijziging van de Telecomwet wordt dit verbod nu uitgebreid naar bedrijven.
Bedrijven of organisaties die in weerwil van het verbod na 1 juli 2009 toch spam versturen, kunnen worden bestraft met een boete van maximaal 450.000 euro. Wie ondanks het verbod toch nog spam ontvangt, kan bij de site spamklacht.nl een klacht indienen. De Opta zal toezicht houden op de naleving van het verbod. Alleen aan wie expliciet aangeeft geen bezwaar tegen ongevraagde e-mails, sms'jes en faxen te hebben, zullen deze nog verstuurd mogen worden, meldt het Ministerie van Economische Zaken.
In het dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen wijzigingsvoorstel van de Telecomwet wordt ook geregeld dat het opzeggen van telefoon- en internetabonnementen eenvoudiger moet worden. Zo moeten deze na afloop van de eerste contractperiode per maand kunnen worden opgezegd. Momenteel worden veel telecomabonnementen automatisch met een jaar verlengd.
Tot slot legt de wetswijziging telemarketeers aan banden. Er komt een 'bel-me-niet-register'; wie geen ongevraagde commerciële telefoontjes wil ontvangen, kan dat daarin laten vastleggen. Het wordt voor telemarketeers verboden om nog langer mensen op te bellen die zich in het register hebben laten opnemen. Ook hier zal de Opta op toezien.
Het spamverbod is met onmiddellijke ingang van kracht geworden; de beide andere maatregelen zullen naar verwachting op 1 juli 2009 in werking treden.
Update, 13.15: het ministerie van Economische Zaken meldde in eerste instantie dat het spamverbod per 11 november 2008 is ingegaan. Dit blijkt niet het geval te zijn. De wet treedt op 1 juli 2009 in werking.