Er is veel meer mis met de octrooiwetgeving dan alleen het gedoe rondom het software-octrooi. Het wordt sowieso tijd dat Europa eens gaat komen met 1 octrooirecht voor de hele EU. Dat is er nu ook wel in de vorm van het Europees Octrooiverdrag, maar de uitleg daarvan is overgelaten aan de lidstaten zelf, dus er kunnen interpretatieverschillen ontstaan wat kan leiden tot handelsbelemmeringen en dat willen we niet.
In het Europees Octrooiverdrag is software "als zodanig" uitgesloten. Dat betekent dus dat niet alles is uitgesloten en dat wordt dan ook vooral zo geïnterpreteerd door het Europees Octrooibureau. Er worden dus inderdaad heel veel software-octrooien afgegeven en het is onduidelijk of dit nu wel of niet mag. Want even voor de duidelijkheid. Het is NIET zo dat een richtlijn ineens een softwareoctrooi mogelijk zou maken. Waarschijnlijk is dat tot op zekere hoogte al mogelijk. De richtlijn zou er alleen voor zorgen dat er meer duidelijkheid over is (hoewel ook dat betwist kan worden, want de richtlijn maakt niet zo heel veel duidelijk), en daarmee wel impliciet bevestigen dat een softwareoctrooi mogelijk is.
Probleem is alleen dat een uitvinding, daar krijg je een octrooi op, een idee is en dus los staat van software. Waarom zou Philips wel een octrooi kunnen verkrijgen op een chip die hardwarematig het beeld in een tv verbetert en niet op een generieke processor die exact hetzelfde doet, maar dan met een stukje software. Als je een octrooi "op" software (het is dus een octrooi op een idee) dan verbiedt dan krijg je een vreemde situatie. Mag je een octrooi op een stuk hardware dan wel omzeilen door hetzelfde met software te doen? Hetgeen in veel gevallen dus gewoon kan. Of mag dat niet en dan heb je dus in feite ook een octrooi op software, door het gewoon in te dienen en te zeggen dat je het met alleen hardware doet.
Het is dus allemaal niet zo makkelijk als het lijkt, maar het grootste probleem ligt eigenlijk in het vereiste dat de uitvinding "technisch"moet zijn. Dat zorgt ook voor veel rechtsonzekerheid, want is software wel of niet technisch? Hoe bepaal je of iets technisch is?
Het is dus gewoon een hele lastige discussie en je moet je daarin niet laten leiden door je emoties, maar gewoon je verstand. De meeste mensen zijn gewoon bang voor "triviale" octrooien, op bijvoorbeeld de "one-click" van Amazon, maar dat heeft niets met wel of niet software octrooieren te maken. Een octrooi op een triviale vinding zou in principe nooit toegekend kunnen en mogen worden onder de huidige wetgeving. Dus dat moet je los zien van software. Ook op andere gebieden kan het namelijk gebeuren en ook daar willen we het niet, maar als het op een bepaald gebied gebeurt is dat nog geen reden om het hele gebied maar uit te sluiten.
Overigens ben ik geen fan van het octrooi in het algemeen. Ik ben er niet van overtuigd dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, hoe simpel het principe van het octrooi ook lijkt. Er zitten veel meer haken en ogen aan dan de meeste denken.
@hieronder: Een octrooi beschermd wel degelijk een idee, daar draait het in feite helemaal om. Misschien is het handig als je je eens inleest voordat je zo'n uitlating doet. Kijk bijvoorbeeld eens op deze link:
http://www.iusmentis.com/octrooien/spoedcursus/watis/
Een octrooi beschermt het idee zelf, aangenomen dat het idee een uitvinding is
Vervolgens bevestig je wat ik zeg. Mensen willen geen octrooi op software omdat er zogenaamd triviale octrooien op software worden verleend. Meestal hebben die mensen het octrooi waar het over gaat niet bestudeerd (lees deze column eens zou ik zeggen:
http://www.iusmentis.com/...ftware/netkwesties291101/ )
Maar ondanks dat worden er inderdaad wel eens triviale octrooien verleend op het gebied van software. Is dat echter het punt waar je moeite mee hebt dan moet je pleiten voor een beter onderzoek naar de stand van de techniek door de octrooibureaus en de uitvindingshoogte (dat laatste wordt in Nederland overigens niet echt onderzocht, maar wordt aan de aanvrager overgelaten of hij het nieuw genoeg vindt). Dat heeft in principe niks met software of niet te maken, het is een non-argument om principieel tegen software-octrooien te zijn. Je zou wel kunnen zeggen dat het ondoenlijk is om de uitvindingshoogte te onderzoeken, maar dat is wat anders.