Misschien dat ik het niet zie maar ik mis hier ook maar enige visie van de NPO.
Op zich wellicht juist, maar dat wordt dan wel voor een groot deel ingegeven door de politiek.
Aan de ene kant snijdt de politiek, vaak ter rechterzijde van het spectrum, de laatste jaren flink in de budgetten (het liefst zouden ze willen hakken, althans zo komt het over), waardoor de NPO eigenlijk gedwongen wordt om alternatieve inkomsten te gaan genereren. Dat ze daarbij niet veel mogelijkheden krijgen is enerzijds te billijken vanuit hun speciale positie (gefinancierd door de overheid, hoewel dat dus wel steeds minder wordt), anderzijds lijkt de (rechtse) politiek er soms zelfs genoegen in te scheppen de PO daarop flink aan te pakken, gezien het optreden rond bijvoorbeeld de merchandising van Heel Holland Bakt materiaal, waar omroep MAX zelfs part noch deel aan had, en ook helemaal geen inkomsten uit verkreeg.
Kortom, de PO is erg afhankelijk van de (financiële) positie waarin ze door de politiek worden gemanoeuvreerd. Dat neemt niet weg dat ze daar zelf ook deels schuldig aan zijn. Belangrijke, opiniebepalende programma's dragen overwegend een linkse signatuur:
Het lichte en toegankelijke DWDD (VARA), het wat zwaardere NOVA (NOS/VARA) dat later overging in Nieuwsuur, PAUW, moet of zonder Witteman, het is wederom VARA. Het is erg veel links, en met name specifiek VARA. En dus PvdA. Waarschijnlijk kunnen we ons allemaal nog wel het fusilleren van de SP (op het moment dat ze erg groot dreigden te worden) in DWDD herinneren, waarin Roemer nauwelijks gelegenheid kreeg te reageren op een spervuur van Mathijs Bouwman, Peter de Vries en een jongetje waarvan de naam mij even is ontschoten. Zoiets doet de presentator des Vaderlands natuurlijk niet zelf, dat laat hij doen.
Je zou kunnen stellen dat ze hiermee dus ook 'links' flink aanpakken, maar het had er meer schijn van dat de SP te groot zou worden en men liever de PvdA in het zadel houdt vanwege de innige banden met de VARA/PO. Dat verklaart waarschijnlijk voor een groot deel de afkeer van 'rechts' voor de PO.
Resumerend zie je dat er dus veel politiek bij komt kijken. Qua inhoud, maar ook qua financieel overleven. Vandaar de zoektocht naar nog maar een streamingdienst, het onderwerp van dit artikel.
Mij lijkt het verstandiger meer een soort BBC-model te hanteren, waarin niet elke leef- of geloofsovertuiging zijn eigen toko (met alle overhead als gevolg van dien) binnen de PO kan blijven runnen op kosten van de belastingbetaler, hoewel dat wel degelijk ook pareltjes van programma's oplevert en zorgt voor diversiteit.
In mijn optiek zou het beter zijn een echt politiek onafhankelijke PO te hebben van voldoende grootte (dus ook een zekere mate van amusement en sport, het moet niet een marginaal iets worden voor enkel de dingetjes die commerciëlen laten liggen), waarbij ook is vastgelegd dat er niet continu door de politiek gekort kan worden. Dan neem je de noodzaak om steeds meer commerciële activiteiten te laten ontplooien door de PO (zoals in onderhavig geval nóg een streamingdienst) weg, en kun je de PO er tevens op aanspreken wanneer ze teveel commerciële activiteiten gaan ontplooien. En zorg je ervoor dat er ook geen semi-private producties worden gemaakt, die bijvoorbeeld maar tijdelijk te bekijken/streamen zijn. De programma's zijn dan immers al door de burgers betaald, en zouden in beginsel ook tot in einde der tijden in de hoogst mogelijke kwaliteit zonder nogmaals te betalen bekeken moeten kunnen worden. Zoals bij de BBC zouden die (rechten op) programma's wel aan het buitenland verkocht kunnen worden, hoewel de markt voor Nederlandstalige producties natuurlijk heel wat kleiner is, waarbij de opbrengsten dan ook weer volledig aan de PO toekomen.
Op die manier hou je alles veel zuiverder, zowel qua politiek als qua financiën, en voorkom je dat de PO allerlei (streaming)diensten op gaat zetten om inkomsten te genereren. Want dat komt vaak neer op dat inwoners nogmaals de beurs moeten trekken voor een programma dat ze al betaald hebben.