Door Willem de Moor

Redacteur

Dell UltraSharp U2723QE en U3223QE

Als het echt zwart moet zijn

12-04-2022 • 06:01

120

Singlepage-opmaak

Conclusie

Dell houdt met zijn nieuwe UltraSharps de naam die de serie geniet zonder meer hoog. De U2723QE en U3223QE zijn zonder meer zeer complete schermen die prettig zijn om mee te werken en zo ongeveer elke functie die je kunt bedenken, aan boord hebben. Voor zakelijk gebruik zijn het uitstekende schermen dankzij hun sloot aan inputs en outputs.

Wie regelmatig een laptop van het werk op een groter scherm wil aansluiten en tegelijk een desktop op het scherm heeft aangesloten, is met de UltraSharps spekkoper. De laptop maakt met een enkel USB-C-kabeltje gebruik van alle randapparatuur en snelle netwerkverbindingen die voorhanden zijn en desgewenst kun je dankzij de kvm-functionaliteit snel schakelen tussen desktop en laptop. Ook voor flexplekken op kantoor zouden de schermen uitstekend kunnen dienen.

Dat laatste vraagt wel een werkgever met een aardig budget, want goedkoop zijn de schermen niet. Met prijzen van dik 700 tot bijna 1.000 euro zijn het allerminst de goedkoopste 4k-schermen die je kunt aanschaffen. Bovengenoemde functionaliteit maakt al veel goed, maar daarnaast is de beeldkwaliteit ook zeer goed.

Het contrast is weliswaar niet zonder slag of stoot de beloofde 2000:1, maar de contrastverhouding is met gemak de hoogste van de high-end ips-schermen die we getest hebben. Zo combineert het scherm hoog contrast en uitstekende weergave, waarbij het contrast voor het oog misschien wel de belangrijkste eigenschap is. De LG-IPS Black-technologie stelt dan ook absoluut niet teleur en we hopen meer schermen met deze panelen te zien in de toekomst, niet in de laatste plaats van LG zelf uiteraard.

De kijkhoeken zijn in lijn met wat je van ips verwacht, terwijl de kleurweergave van beide UltraSharps zelfs zonder extra kalibratie uitstekend is. Wie op wat voor manier dan ook met beeld werkt, zal geen spijt krijgen van deze schermen. Daarbij heeft het 32"-scherm onze voorkeur wegens de overwegend betere prestaties.

Is er dan niets af te dingen op de U2723QE en U3223QE, los van de pittige aanschafprijs? Eigenlijk zijn er maar twee minpuntjes te bedenken. Ten eerste zijn de schermen niet geschikt voor gaming, met vrij hoge responstijden en de lage verversingsfrequentie van 60Hz. Wie dus naast het serieuze werk ook wel eens een spelletje op dezelfde monitor wil spelen, krijgt wat beperkingen. Daarnaast hebben vrijwel alle schermen in deze test ingebouwde speakers, maar deze UltraSharps niet. Alle connectiviteit ten spijt zul je dus altijd met een hoofdtelefoon of toch met losse speakers moeten werken. Beide minpunten zijn wel een beetje gezocht en staan de verdiende Excellent-awards niet in de weg.

Reacties (120)

120
119
55
7
0
57
Wijzig sortering
Hebben Ultrasharp monitoren niet vaak een bijbehorende speakerset die aan de monitor te bevestigen is verkrijgbaar als losse accessoire? Dat is bij mijn oudere 27 inch Ultrasharp monitoren (uit 2013 alweer...) iig. wel het geval.

Ik zie hier dat men voor recente monitoren (o.a. 27 inch 4k scherm uit 2021) nog magnetisch bevestigbare soundbars aanbiedt. Maar of die ook compatible zijn met deze nieuwe schermen is niet duidelijk. Wellicht dat de compatibiliteitslijstjes nog geupdate moeten worden: https://www.dell.com/nl-n...idsprekers/ar/6892?~ck=bt

Evt. trouwens nog een ding voor de milieubewuste koper. Energieklasse F lees ik op de pagina met specs van de 27 inch versie https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires en 32 inch versie https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires. Zou toch wel een klein minpuntje durven noemen ;).
Evt. trouwens nog een ding voor de milieubewuste koper. Energieklasse F lees ik op de pagina met specs van de 27 inch versie https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires en 32 inch versie https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires. Zou toch wel een klein minpuntje durven noemen ;).
Ok, F is niet direct goed maar met de aanpassing aan energielabels van begin dit jaar is dat ook niet direct slecht, als je in de pricewatch kijkt zijn er momenteel (voor de 32 inch) geen B/C/D label monitoren te vinden en maar 3 label E monitoren, voor de rest zijn het F (11 stuks) en G (40 stuks)

Het verschil met de E monitoren is trouwens (maar?) 5W (24 vs 29)
Ik vraag me af of dat niet te maken heeft met de meetmethode. Wordt de 90+15W laadfunctie meegeteld is het een extreem onzuinige monitor voor de beelddiagonaal, maar heb je geen lader voor een laptop nodig... die Dell heeft in ieder geval allerlei Energy star logo's dus ga er niet vanuit dat het ding extreem onzuinig is.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 14:08]

Zie voor compatible soundbar:

https://www.dell.com/nl-n...er-huis#techspecs_section

En dan:
Compatibiliteit
P2222H, P2422H, P2422HE, P2423D, P2423DE, P2722H, P2722HE, P2723D, P2723DE, P2723QE, P3221D, P3222QE, P3223DE, P3421W.
U2421E, U2422H, U2422HE, U2722D, U2722DE, U2723QE, U3023E, U3223QE.
Kijk, scherp gespot! Dan moet Dell dus nog even de accessoirelijst op de productpagina bijwerken :)
Volgens mij is het label F het gevolg van de USB-C laadfunctie
Dat dacht ik ook even.

Maar het F label lijkt vooral bepaald door het standaard verbruik bij weergave in SDR. Te zien als je op productinformatie klikt bijv. bij de 27 inch monitor: https://eprel.ec.europa.e...electronicdisplays/955176

Daar is ook een link te vinden naar de achterliggende wetgeving: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_del/2019/2013

In 'Annex II' staat beschreven hoe dit gebruik bepaald wordt en welke formule (afhankelijk van afmetingen scherm en verbruik) wordt gehanteerd voor het label.

Staat me ook bij de Tweakers eerder eens een interessant achtergrondartikel hiervover had geschreven, waarin deze rekenwijze ook wordt beschreven: reviews: Gulzig is het nieuwe zuinig - De nieuwe energielabels nader bekeken
Rare standaard. Heb net de top 5 27 inch schermen in de pricewatch even opengeklikt en die zitten allemaal over de 30W (klasse G). Dan is dit scherm met 26W gewoon zuinig. Ik snap dat ze fabrikanten uit willen dagen nog energiezuiniger te worden, maar dit gaat wel erg richting geneuzel in de marge...

Overigens krijg je bij die Dell zelfs een pop-up melding zodra je instellingen verandert die negatieve impact op het energieverbruik hebben (zoals de helderheid maximaal zetten).

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 14:08]

Volgens mij heeft dat er ook sterk mee te maken dat de standaard recent is aangescherpt is. Benieuwd hoeveeel schermen er dan nu al überhaupt erg goed scoren.

Als ik even kijk op de pricewatch en selecteer op monitoren die per 1-1-2022 verkrijgbaar zijn zie ik de volgende indeling voor monitoren waarbij de energieklasse vermeld is (SDR):

B 1 monitor
C 4 monitoren
D 15 monitoren
E 29 monitoren
F 43 monitoren
G 38 monitoren

- Waarbij de monitor met B score een draagbaar scherm is: pricewatch: ASUS ZenScreen MB165B Zwart
- C-klasse schermen m.n. wat lagere resolutie / draagbaar
- D-klasse is ook max. full-HD
- E-klasse meeste full-HD en ook Quad HD. En dan als uitschieter het Apple Studio 5K scherm als uitschieter. Krijg je dus wel een erg zuinig scherm voor al dat geld.
- F-klasse veel 4K schermen maar ook full en quad HD.
- G-klasse quad-hd en 4k schermen, geen full HD meer

Duidelijk verband met hogere resolutie = hogere energieklasse. Met als grote uitzondering op die trend het Apple 5K scherm.
Hogere beelddiagonaal is meer te verlichten oppervlak en lijkt me meer te maken hebben met verbruik dan resolutie. Grote schermen hebben natuurlijk gemiddeld genomen een hogere resolutie; en de logica in 4k schermen zal wel ietsje meer verstoken dus je hebt wel een punt.
Die Apple display zit op 35W (opgave fabrikant) dus waarom die in klasse E valt is mij een raadsel.
Klopt, een groter scherm verlicht immers een groter oppervlak. Zoals ik de norm begrepen heb wordt er volgens mij gecorrigeerd voor beelddiagonaal. Het gaat immers natuurlijk over hoe efficient deze energieomzetting van elektriciteit naar licht gaat.
Hogere resolutie schermen hebben waarschijnlijk een minder groot percentage doorlaatbaarheid, omdat er extra logica in het glas zit en de pixels dus een kleiner percentage van het glas beslaan. Bij een gegeven helderheid en schermgrootte zijn ze dus inherent onzuiniger.

Ongetwijfeld is de grootte ook een direct effect.
Ja, er is een speaker die direct aan te koppelen is. Staat inderdaad op de door jouw aangegeven pagina:
https://www.dell.com/nl-n...apd/520-aavr/theater-huis
De Ultrasharps, en de overige schermen uit deze test, zijn primair gepositioneerd als zakelijke schermen. Met hun USB-dock, hoge resolutie en lage verversingssnelheid van 60Hz zullen ze weinig gamerharten sneller doen kloppen. Bovendien worden geen technieken als Freesync ondersteund, nog een teken dat gamers niet de beoogde doelgroep vormen
Dus gamers zijn duidelijk niet de doelgroep van dit scherm maar toch word de vrij standaard 60Hz als nadeel benoemd en ‘niet geschikt voor hamers’ word specifiek benoemd.

Dat is een beetje als een sportwagen reviewen en dan als minpunt opgeven dat je er niet met je volledige gezin inc bagage mee op vakantie kan :?

Overigens snap ik dat bv 144Hz een stuk fijner kijkt maar geloof het of niet je kunt prima gamen op 60Hz ;)
Er zijn namelijk mensen die iets anders dan (online)shooters spelen en/of hun PC voor andere doeleinden gebruiken naast gamen.
Ik classificeer mezelf toch wel aardig als gamer maar ook doelgroep van een dergelijk scherm. Ik week op mijn PC, bewerk foto’s en vind kleurechtheid en connectiviteit erg belangrijk, daarnaast speel ik regelmatig een spel en dat gaat met de spellen die ik speel prima op 60Hz.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 14:08]

Als deze schermen FreeSync/GSync hadden dan is de slechts 60Hz minder belangrijk. De voornaamste fix van *Sync is tearing tegen te gaan.
Het zou voor mij de schermen in ieder geval heel interessant maken.
Ik ken de techniek en de voor- en nadelen ervan maar ik vraag me oprecht af wat tearing precies is. Ik game al zeker 20 jaar op 60Hz schermen waarvan de laatste 5 jaar op een Dell Ultrasharp en heb nooit ergens last van gehad wat ik storend vond. Nou speel ik geen al jaren geen echte shooters ook geen super high-paced games dus misschien dat het me daardoor minder opvalt.

Mijn punt is dat het afserveren van alles wat geen hoge refreshrate heeft als 'niet geschikt voor gamers' zo'n fijn mode verschijnsel is. Er zijn gok ik meer mensen die hun PC voor van-alles-en--nogwat gebruiken én er op gamen dan mensen die primair en alleen voor gamen gebruiken. Het is dus wat zwart wit om te stellen "gamers willen X punt".
Eens dat je er best een spelletje op kan spelen. En ook meer dan een spelletje. Maar ondanks zijn voordelen, zal je dit scherm niet snel kopen om te gamen. Je koopt het om bijvoorbeeld je werk op te doen, en dat je dan 's avonds er ook wat op gamed werkt uiteraard prima. Moeilijk om een scherm te vinden waar dat niet op mogelijk is. Zelfs Apple's nieuwe scherm dat nogal traag is, kan je best een spelletje op spelen.
Ikzelf speel veel retro-games, waaronder arcades in MAME. Speel maar eens een arcade die bv op 57Hz draait op je 60Hz LCD scherm. Dan kan je ofwel je spel versnellen naar 60Hz, of tearing zien. Beide geen optie. Daarom heb ik een tooltje geschreven waarmee ik via EDID override m;n LCD's in een andere refreshrate dan hun standaard 60Hz kan zetten, zodat het match met de game of console.
Specifieke usecase, maar tearing is wel degelijk een issue.
Ik speel wel shooters en ik speel al jaren op een 60Hz Ultrasharp scherm en ik heb nog nooit tearing gezien, ook al begrens ik de max fps nooit en zet ik v-sync ook altijd uit. Volgens de fps teller zit ik regelmatig tussen de 90 en de 100 fps maar tearing, nope...

Ik denk ook dat het voor een groot deel tussen de oren zit. Ik heb nu een 165Hz scherm en ik kan nou niet zeggen dat het er allemaal zoveel vloeiender eruit ziet dan op mijn 60Hz scherm.
Tearing treed vooral op als je rond de 40FPS zit of iets dergelijks. Het zit echt niet tussen de oren, in sommige games kan het behoorlijk opvallen.
Ja het KAN, net zoals dat een sterretje in een autoruit KAN doorscheuren. Daarom wil Carglass ook heel graag dat je meteen je autoruit laat maken, want daar verdienen ze geld aan.

Maar zoals ik al zei heb ik het nog nooit gezien gebeuren en daarom trek ik het nut van dure gamingmonitoren ook in twijfel. Ze zullen vast toegevoegde waarde hebben voor een select groepje mensen, maar voor het gros denk ik dat het wel vooral tussen de oren zit en dat ze er gewoon graag een willen hebben omdat iedereen zo graag zegt dat het zo'n wereld van verschil is.

Ik heb liever een monitor met goede kijkhoeken en goede kleurweergave dan eentje die matige kijkhoeken heeft en matige kleurweergave maar dan wel zijn beeld 144+ keer per seconde ververst. Want die kijkhoeken en kleurweergave zie ik dan weer wel :) Maar he, ieder zijn ding hoor :D
De tearing zal je ook niet zozeer merken op 90-100fps op een 60Hz scherm, dat is meer iets wat je merkt wanneer het 60fps of lager is, daarom zet ik de singleplayer fps caps op 70fps zonder vsync, zodat ik wel de lagere inputlag heb maar geen merkbare tearing.
Screen tearing gebeurd wanneer een gedeelte van een frame al getoond wordt terwijl (bijvoorbeeld) het onderste gedeelte van de oude frame nog zichtbaar is. Dit kan onstaan wanneer de frames sneller gerenderd worden dan het beeldscherm aan kan (ofwel FPS > Hz). voorbeeldje
VSync (verticale synchronisatie) zorgt ervoor dat de volledige frame pas geladen wordt als alle delen klaar zijn, hierdoor heb je geen last van screen tearing maar kan het dus voorkomen dat frames wat langzamer ingeladen worden. Door de FreeSync/GSync technieken past het scherm zich aan zodat er niet meer gewacht hoeft te worden, waardoor het relatief kleine nadeel van VSync ook wegvalt.

Althans zo heb ik het altijd begrepen, correct me if I'm wrong.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 22 juli 2024 14:08]

Dan heb je vsync zeker altijd aanstaan. Dan zie je het niet.
Anders echt wel. Zoek maar wat filmpjes.

[Reactie gewijzigd door discy op 22 juli 2024 14:08]

Tearing komt voor wanneer je gpu een nieuw beeld klaar heeft terwijl het beeldscherm in het process van verversen zit. Halverwege het scherm (bijvoorbeeld) komt dan het nieuwe beeld erdoorheen, en omdat die niet exact gelijk is aan de vorige merk je dat voornamelijk op door een streep. Om dit te voorkomen kan je vsync aanzetten. Dat zorgt ervoor dat de monitor altijd een volledig beeld laat zien. Nadeel hiervan is dat wanneer je de 60 fps niet consistent haalt dat het vorige beeld opnieuw getoond moet worden. Je krijgt dan een soort hapering, omdat een beeldje dan twee keer zo lang te zien is. Bij freesync en gsync wordt er altijd een volledig beeld getoond, maar wanneer het volgende beeldje niet op tijd klaar is dan wacht de monitor simpelweg op het nieuwe beeld, en ververst het scherm pas wanneer deze gereed is.

Sub 60 hz is zelfs bij minder zware spellen op 4K zeer realistisch, wat dit scherm dus echt niet geschikt maakt voor zelfs simpele spelletjes wanneer je hier gevoelig voor bent. Ik spreek uit ervaring; ik heb dit scherm geretourneerd.
Mijn Dell UltraSharp UP2716D is ook 60Hz en gamen gaat uitstekend, ook shooters.
Die doet het hier ook perfect ;)
Dus jij kan met je gezin en bagage in een sportwagen op vakantie 8-)
Define sportwagen ;) Een E-Tron, Porsche Taycan Station of model X zijn sneller dan menig 'sportwagen' - en je kan er makkelijk met je gezin en bagage mee op vakantie!
Precies dit. Ik kan prima gamen op mijn ultrasharp met 60hz. Shooters geen ervaring mee, maar dat is ook maar 1 genre. Skyrim gaat bijvoorbeeld prima. Enige nadeel zijn dus die zwart waarden. Het maakt het zoeken naar een nieuwe monitor wel lastig, want de sticker 'gamer' zit er niet op.
Dat is een beetje als een sportwagen reviewen en dan als minpunt opgeven dat je er niet met je volledige gezin inc bagage mee op vakantie kan :?
Grappig is dat er wel sportwagen zijn waarbij je nog aardig wat in kan duwen. Of het comfortabel is is dna vraag 2...

Die lage verversing snelheid vindt ik een beetje een vaag minpunt. bij de missende speakers en de mindere kleurweergaven kan ik nog wat voorstellen. Maar dat hi jwat lager ververst.. dat weet ik niet.

Ik zie bij VA-Panelen ook nooit dat ze de rare subpixel layout benoemen als minpunt waardoor tekst erg wazig kan ogen. Ik heb een poosje een AOC VA-Paneel gehad waarbij tekst erg wazig was waardoor ik het idee had dat mijn ogen steeds scherp wilde stellen om het goed te kunnen lezen. Hier kreeg ik enorme hoofdpijn van. Het hielp wss ook niet dat er een TN paneel naast stond. Na dat ik een IPS paneel kochte voor 190 euro was dit probleem ook geheel weg. maar dat zie ik nooit terug komen
(Niet dat de monitoren in deze revieuw een VA-Panneel is..)

Ik wordt wel warm van die 1600:1 contrast ratio... als dat naar gaming displays kan komen zou dat enorm tof zijn.
Game zelf ook op 60 FPS, en zal altijd zo blijven ook.

144 FPS zal best vloeiend zijn, maar zodra je een game gaat spelen met ingebakken 60 FPS lock voelt het bagger aan. Daarnaast zorgt 144 FPS ook nog eens voor meer warmte, herrie en stroomverbruik ;)

Heb op dit moment nog een Eizo CX240, die word waarwschijnlijk in de nabije toekomst vervangen door een Eizo CS2731, aangezien 27 Inch QD OLED waarschijnlijk nooit op de markt gaat komen. En als je eenmaal Eizo hebt gebruikt is het onmogelijk naar een ander merk over te stappen. De kwaliteit is zo enorm hoog van Eizo panelen.
De kwaliteit is zo enorm hoog van Eizo panelen.
Doe niet zo gek, Eizo maakt helemaal geen panelen.

https://www.reddit.com/r/..._look_into_eizo_monitors/
Verkeerd uit bed gestapt?
Nee hoor, ik wil alleen maar aangeven dat Eizo geen Eizo gemaakte panelen gebruikt en ze inkoopt. Dat betekend ook dat ze in verschillende modellen van andere fabrikanten zitten. Dus "En als je eenmaal Eizo hebt gebruikt is het onmogelijk naar een ander merk over te stappen" wordt dan wel op losse schroeven gezet.

Ik heb vroeger wel met een vreselijke Eizo gewerkt trouwens. Da's zo ver terug dat het helemaal niet meer relevant is, maar goed, geen merk is perfect. Vind Eizo meestal redelijk duur, dus da's voor mij de reden om het niet te kopen. Geloof gerust dat ze voor dat geld goede panelen inkopen hoor.
Ik vind voor office werk 144hz ontzettend prettig. Zodra er iets beweegt op het scherm, inclusief muiscursor en scrollen, is 144hz enorm veel rustiger en vloeiender.

Voor mij is 144hz niet alleen iets voor gamen

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 14:08]

"Enorm veel" zelfs? Vreemd dat ik er dan 0,0 van merk :) Je zou toch zeggen dat wanneer het zoveel zou schelen, iedereen er op de een of andere manier wel wat van zou moeten merken.

Ik werk veel met Word/Excel documenten en of zo'n document nou 60 keer per seconde op mijn scherm gezet moet worden of 144 keer per seconde, ik zie geen verschil. En ja, ik beweeg mijn muis ook wel, maar ook aan de muiscursor zie ik geen verschil hoor. Misschien doordat mijn muiscursor zo snel gaat dat ik er alzo amper wat van zie. AFAS laadt er ook niet sneller door in, dus ook daar zie ik geen verschil.

Wat er eventueel zou bewegen op mijn scherm is dan een filmpje die met 24 beelden per seconde afgespeeld wordt, ook daarin zie ik geen verschil aangezien het filmpje niet ineens 144 fps gaat worden.
Het gaat om een stuk gebruikerservaring. Functioneel gezien werkt 60hz, maar dat betekent niet dat 144hz niet prettiger is.

Je zou het eens moeten proberen. Zeker naast elkaar. :)
"Enorm veel" zelfs? Vreemd dat ik er dan 0,0 van merk :) Je zou toch zeggen dat wanneer het zoveel zou schelen, iedereen er op de een of andere manier wel wat van zou moeten merken.
Yep enorm veel. Het is voor mij ook één van de belangrijkste specs van een monitor en/of TV. Ik wil nooit meer een scherm dat minder dan 120 Hz refreshrate heeft. Dat je er zelfs niks van merkt heeft voor 100% te maken met je hersenen en/of ogen. Zo kan m'n vriendin ook geen onderscheid maken tussen 60 en 120 Hz, ze ziet het verschil gewoon niet. Voor mij is het een verschil van extreem houterig/stroperig naar heerlijk vloeiend.
Wat er eventueel zou bewegen op mijn scherm is dan een filmpje die met 24 beelden per seconde afgespeeld wordt, ook daarin zie ik geen verschil aangezien het filmpje niet ineens 144 fps gaat worden.
Als je TV of Netflix kijkt op een 60 Hz monitor dan wordt elke frame 60 / 24 = 2.5 keer weergegeven. Dat is onmogelijk dus wordt dit geconverteerd naar 3:2 cinema pulldown, daar worden mijn ogen erg ongelukkig van. Bij 144 Hz wordt elke frame 144 / 24 = 6 keer weergegeven. Mooi rond getal en dit zal dus vloeiender ogen. Maar aangezien je zelf het verschil niet ziet zal je ook hier niks van merken :)
Als je TV of Netflix kijkt op een 60 Hz monitor dan wordt elke frame 60 / 24 = 2.5 keer weergegeven. Dat is onmogelijk dus wordt dit geconverteerd naar 3:2 cinema pulldown, daar worden mijn ogen erg ongelukkig van.
Er zijn prima algoritmes voor om pulldown zonder dat je naar stotterende video kijkt. Originele framerate is natuurlijk beter, maar hele volksstammen kijken Netflix op 60Hz zonder ongelukkig te worden.
Ik denk dat het goed is als je het nooit hebt gezien. Ik draai ook altijd max 60hz en ik vind het prima zo.

Maar eerlijk gezegd denk ik dat je het verschil wel degelijk kunt merken als je het naast elkaar zou kunnen proberen.

Zou ik daarvoor zo'n Ultrasharp links laten liggen? Hell no! 😇
dubbel

[Reactie gewijzigd door psy op 22 juli 2024 14:08]

Mijn ouders zien dat verschil ook niet. Ik heb op jonge leeftijd veel competitieve shooters gespeeld en zie het verschil enorm goed.

Ieder z'n ding ;) maar omdat jij het niet ziet wilt niet zeggen dat het niet fijner kan zijn voor een ander. Voor mij is het ook een groot verschil.

Ergens zou ik zeggen: wees blij, want dan ben jij goedkoper uit als je een monitor gaat kopen :)

@PjotterP , ik snap precies wat je bedoelt :)

[Reactie gewijzigd door FeareX op 22 juli 2024 14:08]

blij dat ik niet de enige ben. Ik hoop ook op meer 144hz schermen die niet als 'gamer' scherm zijn gestyle (voor of achterkant) of 'gebrand'.
Dat zeg ik toch niet? :)
Let wel: dit contrast kan per scherm variëren. Een van onze gebruikers meldde ons meerdere schermen geretourneerd te hebben, tot een exemplaar geleverd werd dat de beloofde 2000:1-contrastverhouding ruimschoots haalde.
Ik ben zo'n gebruiker ;) Zie daarvoor ook mijn review: https://tweakers.net/prod...sharp-u2723qe-zilver.html

De review van Tweakers leest lekker weg en laat de positieve eigenschappen van deze 23QE-reeks goed zien.
Wat ik graag nog wel in de review had willen lezen is in welke mate deze schermen last hebben van IPS-glow. Zowel LG als Dell wekken de indruk dat glow een stuk minder aanwezig moet zijn. TFTCentral schrijft daarover in een artikel over LG's aangekondigde 32"-variant, de 32UQ85R:
It also remains to be seen what improvements it offers to dark content viewing from an angle, and reducing IPS glow – which LG promote as “Deep Black from Sides” in their marketing (catchy!)
https://tftcentral.co.uk/...r-improved-contrast-ratio

Ik weet dat Tweakers (nog) geen metingen doet betreffende IPS-glow, maar wat is jullie indruk met het blote oog t.o.v. andere IPS-panelen?

En ik mis in de review nog een kenmerk van de IPS Black-monitoren, namelijk dat deze ingebakken Low Blue Light (LBL) bezitten. Dit is een native eigenschap van het paneel, waarmee Dell ook adverteert:
ComfortView Plusi-een always-on, geïntegreerde scherm met weinig blauw licht - vermindert potentieel schadelijke uitstoot van blauw licht zonder afbreuk te doen aan kleur.
https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires

Wat betreft de HDR-weergave:
Dell hanteert een behoorlijke roll-off voor hogere helderheden.
Het is goed om te weten dat deze sterke roll-off alleen van toepassing is op Rev A00, niet op Rev A01 (van een redacteur weet ik dat Tweakers Rev A00-exemplaren heeft gekregen van Dell). Ik zag dit verschil namelijk bij het uitproberen van de verschillende revisies en heb dit opgenomen in mijn review:
Ik heb deze bevinding aan Dell voorgelegd en zij beamen dit: "The HDR white point is a change by our product engineering team as per the market needs. Unfortunately, we can't do anything about that." Dus dit is in ieder geval wel een gevolg van revisering.

[Reactie gewijzigd door Degrader op 22 juli 2024 14:08]

Sinds wanneer is geen speakers een min punt bij een monitor? Dan zou elke monitor met speakers als min punt moeten hebben dat deze rampzalig zijn en geen toegevoegde waarde hebben.
Zelf heeft mijn scherm speakers ingebouwd. Ideaal voor als je een clean desk wilt en toch basis geluid wilt. Voor radio 1 en korte filmpjes is dat prima voor mij. Geen losse speakers bij je setup en onnodige kabels. Wil ik beter geluid, dan pak ik mijn wireless Bluetooth headset.

Losse speakers heb ik al jaren niet meer. Kortom: voor mij is missen van ingebouwde speakers een behoorlijk minpunt.
Ik heb een soundbar onder mijn scherm, ziet er wel netjes uit.
Dat kan ik mij zeker voorstellen, maar ik vind het geluid uit speakers vaak wel voldoende.
Prima. Maar ikzelf heb vaak wel speakers voor muziek van liedjes/filmpjes via beter speakers. Dan red ik het niet met ingebouwde speakertjes. Door geen speakers in de monitor, bespaar ik hier ook mee. Ook scheelt het een extra audiosource om extra onnodig uit te schakelen.
Ideaal voor als je een clean desk wilt
Ik zie niet hoe speakers een clean desk in de weg zitten, die zet je toch naast je bureau op de grond, niet op je bureau.
dat deze rampzalig zijn en geen toegevoegde waarde hebben.
Dat het voor jou geen toegevoegde waarde heeft, dat kan, maar spreek a.u.b. voor jezelf.

Ik gebruik dagelijks de ingebouwde speakers voor Teams en stream de radio als achtergrondmuziek. Daar volstaan de gemiddelde speakers in een monitor uitstekend voor.
daar volstaan die speakers voor jou misschien voor, maar zeker niet uitstekend en zeker niet voor mensen die een andere definitie van 'goed' geluid hebben
Anoniem: 933945 @Croqy12 april 2022 13:11
Ik heb wat gehoorschade en in tegenstelling tot wat velen verwachten maakt dat "goed geluid" niet minder belangrijk maar juist belangrijker.

Voor mij klinken computer/monitor/telefoonspeakers al snel als gekwetter en maken het moeilijker om te horen en verstaan wat er nu eigenlijk gaande is.
Ik vermijd dus monitors met ingebouwde speakers: ik heb er niks aan en wil er dus ook niet voor betalen.
Zeer herkenbaar !

Ik heb helaas ( dom gedaan groeguh, DJ'en, te dicht op luidsprekers staan etc ) ook gehoorschade. Mijn linkeroor geeft nog maar tot zo een 12000hz weer, en rechterkant is al niet veel beter. Desondanks heb ik mij een serieuze hifi set aangemeten vorig jaar, en kan met volle overtuiging beamen dat een goede set speakers heel veel doet als compensatie. Mijn ervaring is echter wel dat het geluid voornamelijk van meerdere kanten moet komen om toch nog een mooi en compleet geluidsbeeld te verkrijgen. Daar gaan enkel "2 goede speakers" je geen wonderen brengen, maar helpen doet het zeker.
Dell verkoopt er separaat een soundbar bij. Kwaliteit is zeker niet bijzonder, maar zal voor dit soort gebeuren wel volstaan (en anders worden ze waarschijnlijk gejat als ze op een publieke plaats staan).
Bij dit soort punten heb ik ook regelmatig het gevoel dat men maar wat verzint om toch aan minstens 3 minpunten te komen.

Maar vanaf nu kunnen we dus ivm consequente beoordeling bij iedere monitor zonder speakers dit als minpunt verwachten?
Nou, ben ik niet met je eens. Zonder speakers is erg onhandig. Ik heb 3 x 4K scherm en 1 x Full HD scherm. 1 4K en de Hull HD hebben speakers en die zitten aan mijn thuiswerkplek. Terwijl de 2 4K zonder speakers aan mijn game/3D/hobby PC zitten. Kan niet anders ivm formaat.

Ik gebruik altijd mijn speakers van de 4K monitor voor het werk. Thuiswerkplek erg handig voor de teams meetings, geen gezeur met een head-set of oortjes. Wel een aparte webcam voor beeld en mic, nooit begrepen waarom in een laptop zo nodig een camera moet zitten, die zit altijd dicht in het docking station en op mijn werk heb ik het schuifje altijd dicht. Maar goed dat is dan weer off-topic.

Radio/muziek tijdens thuiswerken via de speakers gaat wel via de losse speakers via mijn hobby PC. Maar daar mis ik dus wel de speakers in de monitor, maar ja, goedkoop is dus duur koop soms :-( Want dan had ik de losse speakers niet nodig gehad, scheelt weer kabels en ruimte.

Geluids-kwaliteit moet wel redelijk zijn, maar hoeft niet perfect te zijn, goed genoeg is goed genoeg, zeker voor beetje casual radio, teams meetings, of beetje gamen. Echt goed geluid alleen noodzaak voor de audio set en idd, inbouw speakers in een TV is dan wel weer nutteloos.
Puur persoonlijk maar ik vind het zeker jammer als er geen speakers in zitten, geen zin om het altijd via me stereo te laten lopen als ik even wat simpels wil horen en dan de headset moet pakken, vooral als het ook niet alleen beluisterd. Klein redelijk geluidje is al voldoende.
Geen zin om op me bureau ook nog een storende pc speakerset erbij te zetten.
Toevallig nu aan het kijken naar pc game monitor 34 widescreen (rond 500) en tot mijn verbazing eigenlijk alle ten eerste allemaal gebogen 😥, en mijn tweede maar wel iets mindere verbazing is geen speakers. Zoek dus voor die speakers een zo simpel mogelijke oplossing, één klein speakertje
Persoonlijk vind ik het wel irritant, had een LG 34 inch en daar zat zelfs best een redelijk geluid in dat ik zelfs mee gamede als ik even geen zin had in me headsset. Nu op zoek naar een nieuwe 34 inch en wat blijkt dat ze bijna allemaal geen speaker meer hebben, en nog erger allemaal gebogen :( .

Ik zoek dus een platte met speaker rond de 500 die ook nog eens geschikt voor te gamen, is een lastige hoor. Ik vind dat dat niet gebogen is eigenlijk belangrijker, heb trouwens ook gezocht naar een simpele oplossing voor 1 klein speakertje maar daar kon ik weinig over vinden.
Misschien tijd voor een nieuw systeem: Voordelen, nadelen en mogelijke voor/nadelen.

Zelfs vind ik het prettig als een monitor geen ingebouwde speakers heeft, dan weet ik dat ik daar geen kosten aan verspil. Het geluid is vaak slecht en ik gebruik Creative Pebbles v3. Sommige mensen die een Dell kopen plakken daar een soundbar onder, al had ik gelezen dat die kwaliteit ook niet hoog is.
Inderdaad, ik zie het als voordeel! Geen brede bezels met crappy speakers die je toch nooit wilt horen.
In deze prijsklasse zou ikzelf voor op kantoor dus wél wat simpele speakertjes in mn scherm willen. Ik heb nu twee Dell Ultrasharp 2421E schermen voor mn neus. USB-C hub erin, video over USB-C, dus ik heb mn tweede scherm via passthrough aan mn eerste gekoppeld. Dus praktisch geen kabel salade en alles netjes strak weggewerkt. Maar, geen speakertjes. Dus nou ben ik genoodzaakt mn bureau te ontsieren door er nog twee speakertjes bij te zetten. Ik heb een hele fine headset maar die wil ik nou ook weer niet de hele dag ophebben...
Ingebouwde speakers zijn nooit echt geweldig, maar voor mij voldoet het voor bv Skype, radio (want staat toch zacht) en de Windows notificatie geluidjes.
Daarvoor is een bijpassende soundbar. Probleem van de bijgeleverde speakertjes is dat je er weer een mogelijke verbinding bij hebt. Je wilt ook makkelijk andere speakers aan kunnen sluiten.
Dat ziet a. niet uit en b. moet ik er dan twee met twee schermen? Anders is de hele symmetrie eruit, lijkt me echt niet fijn werken. Nee, paar simpele speakertjes had best gemogen.
Waarom zou je stereo geluid uit 4 speakers willen hebben?
Wil ik niet. Maar ik wil wel dat mn schermen links en rechts er hetzelfde uit zien.
Sinds wanneer is geen speakers een min punt bij een monitor? Dan zou elke monitor met speakers als min punt moeten hebben dat deze rampzalig zijn en geen toegevoegde waarde hebben.
Dit was ook wat ik dacht. Blijkbaar zijn er (zo te lezen) toch een hoop mensen die er gebruik van maken, maar persoonlijk doe ik er nooit wat mee. Ik gebruik of losse boxen, oortjes of een headset. Ik heb er altijd een hekel aan als mijn monitor geluid maakt, dat geluid klinkt vaak nergens naar. Voor muziek en films is dat voor mij geen fijne ervaring en met Teams bellen doe ik liever oortjes in zodat ik anderen niet stoor en er minder risico is op 'gepingel' van geluid. Gelukkig kunnen we het minpunt gewoon negeren als het niet relevant is :)
En als ze speakers hebben, is het te vaak belabberd type dat zelfs flink onderdoet voor je telefoonspeakertje.
Maar soms net genoeg om even wat te luisteren alleen of met meerdere, hoef je niet je headset telkens op te zetten,voor hier heb ik geen zin om zo'n om alles over me stereo te beluisteren en ook geen zin om daar een pc speakerset voor aan te schaffen.
Mijn ervaring met de U3415 is dat het geluid erg verbeterd kan worden door gebruik te maken van een app als Equaliser APO. Ging hier van schel, geen laag, weinig midden naar rustig, redelijk midden, weinig laag. Een enorme verbetering, zeker met stemgeluid. Voor mensen zonder losse speakers die teams en radio luisteren zeker een aanrader!
Het hangt idd een beetje af van of je zelf losse speakers gebruikt. Zelf kijk ik bij het aankopen van een monitor ook naar of het géén speakers heeft, want ik heb een nette geluidsinstallatie speciaal voor mijn PC aangeschaft.
Vaak claimen die monitors (met speakers) direct de audio uitgang in Windows (waarna je het moet gaan zitten aanpassen) en is de kwaliteit erg slecht van zulke speakers.

Maar voor iemand die enkel de computer als een (thuis)werkplek gebruikt kan het handig zijn om speakers in de monitor te hebben. Voor zoom/etc.

In mijn optiek is het dus een pluspunt, maar voor iemand anders kan het een minpunt zijn.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 14:08]

Schijnbaar willen een hoop het toch gezien de reacties, maar ja, eens met je punt. Ik heb een behoorlijk prijzig scherm zelf, met ingebouwde speakers. Vervelend, want soms als er iets mis is gegaan ergens mee, switched hij geluid naar die speakers (niet vaak gelukkig). En woorden kunnen niet beschrijven hoe verschrikkelijk slecht het geluid is uit die ingebouwde speakers vergeleken met mijn €30 Logitech setje. Enorm schel geluid. Echt, had die 50 cent bespaard die die speakers gekost kunnen hebben.

Maar misschien is het bij andere speakers in schermen niet zo dramatisch slecht. Tegelijk vraag ik me wel af of het ooit in de buurt komt van zelfs goedkoopste speaker setje in de Pricewatch.
Mijn ideale beeldscherm: 21:9, 4K, fantastische speakers, docking station en 4K-webcam.
Stel je voor dat je een nieuwe MacBook Pro met promotion (tot 120Hz) koppelt met zo’n monitor van 60Hz, zie je dat verschil dan terug?
Ja, het verschil in refreshrate is dan nog opvallender.
Ik zit nu met een laptop met een 165Hz-scherm aan een LG 32UL950 met 60Hz en probeer mezelf ervan te overtuigen dat ik het verschil écht wel zie, maar dat lukt niet. In een blinde test zou ik snellere schermen ook niet kunnen onderscheiden.

Hetzelfde geldt voor een iPhone met ProMotion. Vind ik leuk om te hebben maar voegt voor mij nauwelijks iets toe aan de ervaring.

Het voordeel van m'n optische beperking is dat ik op bijna alle werkplekken kan werken zonder ergernis. Het lijkt me heel vervelend als elke muisbeweging vertraagd voelt.
Dat is bijzonder, want ik zie het zelfs zonder schermen naast elkaar..
Gezien Apple's eigen scherm nog steeds niet hoger dan 60Hz gaat, zal dat wel meevallen.
Je merkt het wel maar het is verre van storend. Het verschil is niet groot en gebruikers zullen het niet merken.

(Bron: ik wissel regelmatig tussen 120Hz en 60Hz schermen)
Mooie schermen!

Als die 32 inch een KVM switch had gehad was het een instabuy: geen dock meer nodig voor m’n laptop en geen losse KVM meer nodig om de game pc ook aan te sluiten op het scherm.

Jammer dat dit niet veel geleverd wordt. Ik vindt de meeste KVM oplossingen allemaal net niet lekker werken als je meerdere hi-res schermen en een toetsenbord en muis die ook wat meer kunnen dan standaard aan wilt sluiten. Heb nu van ellende een oplossing van star tech voor video (meerdere dp 1.4 aansluitingen) die de muis en het toetsenbord niet pakt en een USB switch van ATEN die geen video ondersteunt maar de invoerapparatuur wel weer pakt. Dat moet toch beter kunnen :'(

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 14:08]

Conclusie, 2de alinea :Y)
De laptop maakt met een enkel USB-C-kabeltje gebruik van alle randapparatuur en snelle netwerkverbindingen die voorhanden zijn en desgewenst kun je dankzij de kvm-functionaliteit snel schakelen tussen desktop en laptop.
8)7 dank! Op naar de dell website
Tip mocht je het nog niet weten: Gebruik de couponcode MON18DAS voor een korting van 18%.
Die schermen hebben KVM functionaliteit ingebouwd: de USB hub wordt gekoppeld aan de USB-C display aansluiting of via een extra USB kabel aan een via DP/HDMI aangesloten systeem.
Als het echt zwart moet zijn
Het moet voor mij echt zwart zijn. Daarom wacht ik nog steeds geduldig op redelijk betaalbare OLED schermen. Vorig jaar was de kleinste in deze categorie 48" en dit jaar is dit 42" (inclusief 120 Hz, G-Sync/FreeSync, ingebouwde speakers, ...). Langzaamaan komen ze dichter bij een formaat voor een doorsnee bureau. Het volgende kleinere formaat dat LG doorgaans hanteert is 32". Nog even wachten, dus. Tot die tijd werken mijn oude IPS paneeltjes nog afdoende. :)

Dit scherm wordt een beetje raar gepositioneerd, zoals ook aangehaald door andere reacties.
De laptop maakt met een enkel USB-C-kabeltje gebruik van alle randapparatuur en snelle netwerkverbindingen die voorhanden zijn en desgewenst kun je dankzij de kvm-functionaliteit snel schakelen tussen desktop en laptop. Ook voor flexplekken op kantoor zouden de schermen uitstekend kunnen dienen.
Kantoren kunnen voor een stuk goedkopere schermen gaan die afdoende zijn. Extra zwart heeft voor de gemiddelde flexplekker geen toegevoegde waarde (vanuit het perspectief van de organisatie). Ik denk dat gecombineerd met de andere nadelen (geen *Sync, geen hoge verversingssnelheid, ...) het lastig wordt om een markt te vinden voor deze schermen waar ze in grote getallen verkocht gaan worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:08]

Inderdaad, rare subtitel van Tweakers. Alles voor de clicks gok ik?

Als zwart écht zwart moet zijn, dan koop je een OLED. Of een VA. Want met nog niet eens 2000:1 stellen deze panelen qua contrast nog steeds weinig voor, als de meeste VA monitors al rond de 3 à 4000:1 scoren. Maar die zijn helaas niet meegenomen in de vergelijking.
Kantoren kunnen voor een stuk goedkopere schermen gaan die afdoende zijn. Extra zwart heeft voor de gemiddelde flexplekker geen toegevoegde waarde (vanuit het perspectief van de organisatie). Ik denk dat gecombineerd met de andere nadelen (geen *Sync, geen hoge verversingssnelheid, ...) het lastig wordt om een markt te vinden voor deze schermen waar ze in grote getallen verkocht gaan worden.
Extra zwart is natuurlijk puur marketing, maar ik tik op dit moment achter zo'n scherm en het valt me wel op dat contrast dik in orde is en stukken beter dan op een goedkoper IPS scherm. Er is natuurlijk niks mis met het ietsje beter willen doen.

Dell verkoopt massaal aan bedrijven en daar gaat vaak nog een significant stuk van de prijs af. De voordelen van USB-C en in 1x stroom, netwerk, display en muis/toetsenbord ingeplugd te hebben in combinatie met een net scherm zijn dan beter te verantwoorden.
Vind het vreemd dat dergelijke schermen nog steeds 60hz hebben. Kost het zoveel meer om bijv 90hz te ondersteunen? Ik ben geen PC gamer, maar ik vind 90hz+ bijzonder fijn werken in Windows :)
Het richten van LCD-kristallen kost tijd. Dat uit zich in de responstijden, maar als je je scherm tweemaal zo vaak wilt verversen, dan moeten de kristallen ook geschikt zijn om ze dusdanig vaak te richten. Ik denk dat het niet zozeer een kwestie zal zijn van kosten, maar van technische compromissen: Als je 120Hz mogelijk wilt maken, zul je elders moeten inleveren. Het zou zo maar kunnen dat de zwartprestaties zelf hebben vereist dat hier op ingeleverd moest worden, want LGD maakt normaliter vrij snelle panelen.
Dit zien er zeer interessante toevoegingen uit voor mijn thuiskantoor! Ik heb een laptop voor zakelijk werk en een desktop voor gaming doeleinden. Ik speel geen of weinig online FPS'en, dus de nadelen van het scherm t.a.v. gamen, zijn voor mij geen reden om het scherm niet te overwegen.

De laptop zou ik kunnen aansluiten via USB-C, waarbij het scherm de laptop kan voorzien van video, audio output, stroom, toegang tot invoer apparaten (via een Bluetooth dongle) en bedraad internet. Wat me evenwel onduidelijk is, is hoe ik hetzelfde kan bereiken voor m'n desktop? Stroom verwacht ik uiteraard in dat scenario niet via het scherm te trekken, maar ik ben wel geīnteresseerd om te weten hoe de desktop van het bedraad internet gebruik kan maken via het scherm? Gaat dit ook over een USB-C kabel en zo ja, heb ik dan een USB-C ingang nodig op m'n toren, of kan dit via een USB-C naar A kabel?
In je laatste vraag zit het antwoord: dat kan inderdaad via de USB-C-naar-A-kabel, die meegeleverd wordt met een lengte van 1 meter.
Oe; eindelijk een kandidaat voor die beter lijkt dan m’n huidige U3219Q 8]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.