Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 22 Review

Buiten FUT amper de moeite waard

Focus op social en customization

FIFA 22

FIFA 22 legt nog meer dan zijn voorgangers de nadruk op social en customization. Natuurlijk blijft Ultimate Team, met daarin nu ook Preview Packs, centraal staan en die modus belooft spelers weer een jaar flink bezig te houden. Daarbuiten is de spoeling dunner. Zo is in de Career Mode aan de managerkant niets veranderd. De minder populaire spelerscarrière heeft wel wat veranderingen ondergaan en voor Pro Clubs werkt het 'drop-in'-systeem flink drempelverlagend. Volta is echter flink uitgekleed ten opzichte van vorige edities en voelt bovendien niet lekker. Op het grote veld komt de gameplay wisselend voor de dag. Er zijn positieve ontwikkelingen, zoals verbeterde keepers, slimmere verdedigers en effectievere dribbels en versnellingen, maar er gebeuren ook te veel rare dingen. Spelers die een bal over twee meter met een lob naar elkaar passen, bijvoorbeeld. Daarnaast gaat de bal nog weleens door een been of hand heen en kunnen benen in FIFA 22 ook prima door elkaar heen bewegen. Dat maakt het er natuurlijk niet beter op. Wel beschikt FIFA 22 nog altijd over een fantastische sfeer, wat een upgrade voor gamers met een PlayStation 5 of Xbox Series X een stuk makkelijker te verantwoorden maakt, want op die platformen ziet de game er prachtig uit. Wie niet over een van die consoles beschikt of FUT over het algemeen links laat liggen, heeft weinig reden om FIFA 22 in huis te halen.

Getest

FIFA 22, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 29,97

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Games als een service: het is niet nieuw, het is geen verrassing en we hebben het allang geaccepteerd als onderdeel van het huidige tijdperk. Bij deze service hoort natuurlijk een periodiek bedrag, al kan dat op verschillende manieren in de game zijn verwerkt. Andere basisingrediënten zijn periodiek nieuwe content, doorlopende ondersteuning en vaak primair op social en online gerichte gameplay. Dat jasje past een game als FIFA niet direct als gegoten, maar het zit er toch niet ver vandaan. De maandelijkse acties in Ultimate Team, de steeds meer naar online opschuivende balans in de gamemodi en natuurlijk de doorlopende geldstroom die jaar in, jaar uit op gang komt door de verkoop van pakjes in Ultimate Team: FIFA is allang niet meer het voetbalspel waarin de Carrièremodus jaarlijks de belangrijkste spelmodus is. Is dat erg? Niet per se. Maar het beïnvloedt wel allerlei keuzes bij de ontwikkeling, die merkbaar zijn wanneer de nieuwe game in de winkels ligt.

Een van die keuzes was een letterlijk verplicht nummer: de previewpacks keren terug in FIFA 22. EA moest immers van de kansspelautoriteit iets doen aan het gokelement in FIFA en previewpacks doken in FIFA 21 op als antwoord. Spelers kunnen daarbij een pakje bekijken alvorens ze het kopen. Koop je het vervolgens niet, dan duurt het 24 uur voor er een volgend previewpack beschikbaar komt. In de tussentijd kun je alleen nog ‘blinde’ pakjes kopen. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het best lastig is om een etmaal te wachten op het volgende veilige pakje, waardoor de verleiding om toch op dichte pakjes te gokken aanwezig blijft. Dat klinkt ons niet in de oren als oplossing voor het onderliggende probleem - namelijk dat het pakjessysteem als gokken kan worden gezien en mensen op die manier in de problemen kan brengen - maar het is een stap vooruit ten opzichte van de situatie in vorige games.

Toen we enkele maanden geleden kennismaakten met FIFA 22 was er vooral veel aandacht voor de gameplay. Dat is goed en daar komen we op de komende pagina’s natuurlijk op terug. Kort achter de gameplay was er echter veel aandacht voor de vernieuwingen in FIFA Ultimate Team (FUT) en FIFA Volta. De rode draad? Aanpasbaarheid van je avatar. In Volta betekent dit dat er bakken vol spullen zijn die jouw speler, letterlijk je avatar dus, er hip uit kunnen laten zien. In Ultimate Team kun je je eigen club op meer manieren dan ooit vormgeven en aankleden, met allerlei te verzamelen kaartjes om je stadion verder uit te bouwen. In beide spelmodi draait het uiteindelijk met name om online confrontaties met andere spelers, terwijl je je avatar ook kunt importeren naar de Career Mode en Pro Clubs. Centraal personage, nieuwe pakjes vrijspelen: het is allemaal moderner dan ooit.

Natuurlijk kun je dat onderdeel desgewenst negeren; wie gewoon zijn potje carrièremodus wil opstarten, kan dat nog steeds. Wie FIFA 22 als game voor op vrijdagavond met vrienden wil gebruiken, heeft die mogelijkheid nog steeds - met meer onderlinge stats en geinige minigames dan ooit. Wat we alleen proberen uit te leggen, is dat het zwaartepunt in de game blijvend is veranderd en dat dit gevolgen heeft. Deze FIFA heeft bijvoorbeeld minder echt nieuwe features dan veel voorgaande games in de serie. Volta voelt zelfs een stuk uitgekleed ten opzichte van vorig jaar en de Career Mode is inhoudelijk amper veranderd. Het is dus een meer gestroomlijnde voetbalgame. Bijna als een service.

Fijne verbeteringen, maar ook flinke fouten

Ook voor deze voetbalgame geldt dat de gameplay nog steeds het centrum is van alles, dus laten we daar vooral mee beginnen. Het is belangrijk om te vermelden dat we op een PlayStation 5 hebben gespeeld. De versie voor PS5, Xbox Series X en S en Google Stadia is de betere versie, voorzien van alle moderne toeters en bellen die deze FIFA naar een hoger plan dan alle voorgaande FIFA’s moeten tillen. Een van de elementen waar dat mee begint, is Hypermotion, de verzamelnaam voor een hele reeks aan engine-vernieuwingen die ervoor moeten zorgen dat FIFA 22 een sprong vooruit maakt op het gebied van animaties.

Realistischer bewegende teams

Voor het eerst heeft EA Sports motion capturing op een heus voetbalveld met twee teams van elf man uitgevoerd, in plaats van dat losse spelers in een studio worden opgenomen. Dat moet leiden tot een geloofwaardiger totaalbeeld. Nu zou je kunnen denken dat dit niet iets is dat je echt merkt tijdens het spelen, maar dat is niet waar. De manier waarop een team ‘kantelt’ op het moment dat de bal van links naar rechts gaat, heeft veel invloed op hoe ‘echt’ het voetbal eruitziet in de game. FIFA 22 heeft op dit vlak echt een stap gezet. Dat zie je, maar je merkt het ook. Beter meebewegen met de flow van het spel betekent ook dat spelers vaker dan ooit op de juiste momenten instappen en voor hun man komen. Dit is misschien wel onze favoriete verbetering in de gameplay van FIFA 22. Verdedigers lijken eindelijk eens echt slim. Ze doorzien passes voordat die worden gegeven en zijn zo in staat counters in te leiden.

Voor we naar de andere gameplaypunten kijken, blijven we nog even bij de animaties. FIFA 22 moet spelers zelf namelijk ook weer wat beter en geloofwaardiger laten bewegen. Dat komt tot uiting op verschillende manieren, die soms wat meer en soms wat minder succesvol zijn. Zo zijn we enorm fan van de ‘tussenaanrakingen’. Elke voetballer kent ze: het kleine tikje dat je de bal geeft om ‘m precies op de goede plek voor je te hebben of alvast in de richting van waar je naartoe wil dribbelen of passen. Het zijn kleine animaties met een groot effect. Ook gebruiken de digitale voetballers hun lichaam zichtbaar op andere manieren om visueel beter in balans te zijn. Het belang daarvan is niet te onderschatten. Als je nu als aanvaller ineens een andere kant op kapt, zie je dat een verdediger moeite heeft met diezelfde beweging omdat zijn momentum hem nog de andere kant op wil duwen. Dat ziet er uitstekend uit en draagt bij aan de geloofwaardigheid van de bewegingen in FIFA 22.

Veel slordigheden

Er is echter ook een keerzijde. Een nieuw systeem heeft vaak kinderziektes en dat geldt ook voor Hypermotion. Zo zagen we meerdere keren animaties die niet helemaal lekker op elkaar leken aan te sluiten en waarbij een speler ineens een stukje ‘verspringt’. Ook zagen we spelers wel érg interessante schijnbewegingen maken waarbij de bal dwars door een been of voet ging of waarbij de benen van de speler dwars door elkaar gingen. Dat zijn schoonheidsfoutjes en daarvan bevat FIFA 22 er nogal veel. Ook zien we weer over elkaar buitelende spelers, zoals je in het verleden wel vaker zag in FIFA. Het tekent de rauwe staat waarin het nieuwe, onderliggende systeem lijkt te verkeren. De aanwezigheid ervan is positief en zal de game de komende jaren mogelijk nog stukken verder helpen, maar voor deze versie betekent het wel dat je de nodige schoonheidsfoutjes moet accepteren.

Voorbeeld: de bal gaat door een been heen en benen gaan door elkaar heen. Dit is veelvuldig te zien in FIFA 22.

Gelukkig krijg je er dus positieve elementen voor terug. De positionering van de verdedigers heeft natuurlijk meer met kunstmatige intelligentie te maken, maar is mede mogelijk gemaakt door de nieuwe manier van motion capturing. Onze op een na favoriete verbetering is ook weer zo’n samenspel tussen animaties en gewoon betere prestaties van de spelers. De keepers zijn namelijk goed. Ballen die in FIFA 21 strak in de hoek verdwenen, worden soms door de wat betere keepers nog net langs de paal getikt. Intikkertje voor open goal? De keeper gaat een ultieme poging doen en als jij niet goed genoeg afmaakt, maakt hij nog kans ook. Buiten dat soort ultieme reddingen gaan veel op het oog houdbare ballen er echt niet meer in. Toch is er een kans dat dit hoopgevende beeld ineens wordt kapotgeslagen wanneer je de game speelt. Heel af en toe maakten we namelijk mee dat de knop voor het laten uitkomen van de keeper ervoor zorgde dat de keeper uitkwam richting de penaltystip, ook als de man met de bal vanaf de zijkant komt. Het gebeurde maar een paar keer, maar het is een vervelende bug die onherroepelijk tot een tegendoelpunt leidt. Dat verpest het spelplezier op dat moment enorm.

Heerlijke sfeer

Wat verder opvalt, is dat het detailniveau in de animaties van de voetballers een stuk hoger ligt. Let bij een schot bijvoorbeeld eens op de spieren in de benen die worden aangespannen en kijk in herhalingen naar de gezichtsuitdrukkingen, die aardig reflecteren wat er in de wedstrijd gebeurt. Is dat soms zeer ongemakkelijk, lelijk, slecht, cringe tot en met? Jazeker. Maar vaak genoeg gaat het ook goed en voegt het iets toe aan de beleving. Beleving is overigens iets dat al jaren een positief gevoel opwekt in FIFA. Mede dankzij wat nieuwe licht- en geluidseffecten zijn met name Champions League-avonden in FIFA 22 een audiovisueel hoogtepunt. Wie met Ajax speelt in de carrièremodus komt dit seizoen in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund terecht en zal daar de Champions League-hymne horen overgaan in het traditionele ‘Heja BVB’ dat van de Gelbe Wand afrolt. Dat is echt genieten.

Die audiovisuele prestaties worden uiteraard geholpen door het feit dat dit de eerste FIFA-game is die met de nieuwe hardware van de PS5 en de Xbox Series X in het achterhoofd is gemaakt. Spelers zien er daardoor beter uit dan ooit en ook vanaf het hoogste camerastandpunt - wij spelen FIFA standaard met de co-op-camera - is er duidelijk meer detail zichtbaar dan ooit tevoren. Daarbij moet trouwens wel even worden benoemd dat de prestaties per console kunnen variëren, want hoewel de Xbox Series S in een adem met de PS5 en Series X wordt genoemd, laat hij volgens meerdere gamers duidelijk mindere prestaties zien. Sterker nog, mocht je niet beschikken over een PlayStation 5 of Xbox Series X, dan zou de Stadia-versie weleens de beste versie voor je kunnen zijn. De pc-versie beschikt dit jaar immers niet over de 'next-gen features' als Hypermotion, maar de Stadia-versie wel. We hebben die versie niet zelf kunnen testen, dus of de game zich goed leent voor het streamingplatform durven we niet te zeggen. Het zou een interessante optie kunnen zijn.

Effectievere dribbels en versnellingen

Een laatste gameplaypuntje dat we willen aanhalen, heeft betrekking op het aanvalsspel. De keepers doen het goed, maar dat betekent niet dat schoten van afstand nu altijd kansloos zijn. We hebben een aantal prachtige ballen tegen de touwen zien vliegen. Door de betere keepers en beter instappende verdedigers werkt niet elk aanvalspatroon meer dat in voorgaande FIFA’s altijd tot succes leidde. Juist dat was een belangrijk kritiekpunt voor ons; het voelde alsof we jaarlijks exact dezelfde handelingen uitvoerden. Dat effect is niet helemaal, maar wel deels verdwenen, en dat is mooi meegenomen. Behalve de al genoemde defensieve verbeteringen is als aanvaller spelen met snelheid nu een stuk effectiever. Door zijwaarts dribbelen en versnellen goed met elkaar te combineren, kun je spelers uitspelen zonder een echte schijnbeweging te gebruiken. Ook dit maakt de game leuker. Wel is het een probleem dat spelers weer eens overgevoelig zijn voor enige fysieke inspanning. Af en toe maakten we mee dat FIFA al voor de rust met wisselsuggesties kwam, ten teken dat spelers vermoeid raakten. Dat is natuurlijk wel een beetje raar.

Minder te beleven buiten FUT

Vermoeide spelers zijn al jaren een probleem in FIFA, met name in de carrièremodus. Lichte vermoeidheid is tot daar aan toe, maar in dit spel spelen amper spelers die twee keer in een week een wedstrijd kunnen spelen, terwijl dat in het mondiale topvoetbal inmiddels eerder norm dan uitzondering is. Dat is vervelend, want het maakt de carrièremodus er niet realistischer op. Wij bouwen meestal twee elftallen: het eerste, waarmee we de belangrijke competitie- en Europese wedstrijden spelen, en een schaduwelftal waarmee we de overige potjes spelen zodat we de spelers uit het eerste elftal rust geven. Tot op zekere hoogte hoort het bij voetbal dat je je spelers rust geeft, maar je kunt daarin doorschieten. Vraag maar na in Eindhoven.

Master League in FIFA?

Verder valt in de carrièremodus vooral op dat er niet zoveel opvalt. Dat is althans zo als je de game als manager van een bestaande club speelt. FIFA 22 zet zoals gezegd in op customization en ook hier is dat duidelijk merkbaar. Je kunt je eigen club oprichten en mee gaan draaien in jouw favoriete competitie. Net als in Ultimate Team kies je een eigen logo en shirt en verder kun je allerlei eigenschappen van je club zelf bepalen. Is het een club die inzet op de jeugd of werk je met een wat ouder team? Wat zijn de verwachtingen van het bestuur? Wat is je budget? Je kunt het allemaal invullen. Vervolgens wordt er een team van fictieve spelers voor je gegenereerd, op basis van de parameters die je zelf hebt ingevuld. Daarmee ga je dan een poging wagen de nationale en internationale competities te winnen, terwijl je je club langzaam verder uitbouwt. Klinkt misschien bekend? Inderdaad, deze manier van spelen heeft veel weg van de Master League die van oudsher altijd in Pro Evolution Soccer zat.

De overige vernieuwingen in de Career Mode zijn te vinden aan de kant van de spelerscarrière. Hier levert EA Sports een meer onderhoudende spelmodus af dan voorheen, die meer nadruk legt op het veroveren van je plek binnen een selectie. Door als jonge speler sterke invalbeurten neer te zetten en specifieke doelstellingen te behalen, krijg je steeds meer speeltijd en stijg je in de achting van je manager, tot je uiteindelijk doorbreekt en in de basis mag beginnen. Door wedstrijden te spelen en te trainen, verdien je ervaringspunten en met die ervaringspunten speel je Skill Points vrij. Die punten geef je uit aan allerlei vaardigheden. Dat is anders dan hoe het voorheen ging, want toen ontwikkelde je speler zich automatisch. Nu heb je daar meer controle over en kun je beter toewerken naar de speler die jij voor ogen hebt. Het is trouwens raadzaam om trainingssessies zoveel mogelijk handmatig af te werken, want voor trainingen die je zelf doet en niet simuleert krijg je altijd bonus-XP. De nieuw ingestoken spelerscarrière wordt door dit alles iets leuker en is een klein goedmakertje voor het feit dat er aan de managerkant niets is veranderd.

Pro Clubs

In het het verlengde van een spelerscarrière ligt natuurlijk de Pro Clubs-modus. We besteden er zelden aandacht aan en eigenlijk is dat onterecht, want er zijn best veel gamers voor wie het online samenspelen, waarbij iedereen alleen zijn eigen speler bestuurt, dé manier is om FIFA te spelen. Dit jaar heeft EA het makkelijker gemaakt om deze spelmodus uit te proberen, want dankzij 'Drop-in' hoef je niet zelf teamgenoten te zoeken. Drop-in koppelt je aan maximaal drie andere spelers en met hen ga je op zoek naar een wedstrijd. Die werk je samen af en daarna begint de matchmaking opnieuw. Deze potjes leveren je speler wel XP op, maar hebben geen effect op de stats van de club waar je eventueel lid van bent. In het uitwerken en verbeteren van je prof heb je ook een aantal nieuwe opties, zoals de mogelijkheid om perks vrij te spelen en aan je prof te hangen voor een extra bonus bovenop je skills. Het is ergens raar dat Pro Clubs geen prominentere plek in FIFA 22 heeft gekregen, want het past uitstekend bij wat EA voor ogen heeft met de game. Het is dit jaar trouwens ook mogelijk om een vrouwelijke Virtual Pro aan te maken, wat verder geen gevolgen heeft voor de gameplay. In Pro Clubs zul je dus mannelijke en vrouwelijke spelers op hetzelfde veld zien.

Naast de carrièremodi en Pro Clubs vind je in FIFA 22 uiteraard ook weer Ultimate Team en Volta, waar we het op de eerste pagina al even over hadden. Ultimate Team is net als in de voorgaande jaren het absolute zwaartepunt van de game. FUT is ondertussen een heel eigen wereld geworden, waarbij spelers wekelijks allerlei uitdagingen voltooien, op jacht naar specifieke kaartjes om uiteindelijk een sterrenteam bij elkaar te krijgen waarmee online de competitie met anderen kan worden aangegaan. Ultimate Team is ook de basis voor het competitieve gedeelte van FIFA: e-sporters spelen altijd met hun eigen Ultimate Teams. Voor de beginnende speler is het best overweldigend: je komt al snel teams tegen met flink wat sterren aan boord terwijl je zelf nog met allerlei mindere goden aan de bak moet. Toch is het niet moeilijk of duur om snel een redelijk team op de been te krijgen. De kracht van Ultimate Team is dat je op allerlei manieren aan nieuwe spelers kunt komen. Goede spelers zullen snel in Division Rivals en FUT Champions willen springen, maar met Squad Battles en Squad Building Challenges kun je ook best wat verdienen, zonder dat de druk meteen hoog is.

Terwijl Ultimate Team uitblinkt in opties, zijn ze in Volta verrassend genoeg juist weggevallen. Wie de modus opent, ziet ten eerste een scherm waarin eventueel andere spelers zijn uit te nodigen; een lobby dus. Zoals gezegd staat het sociale element van de game meer dan ooit centraal en dat blijkt in Volta ook weer zo te zijn. De plek waar je je eigen speler kunt aanpassen, aankleden en verbeteren staat centraal, terwijl het voetballen beperkt blijft tot twee spelmodi, hoewel EA later andere opties zoals een Arcade-modus toevoegt. Op het moment van reviewen kon je Volta Squads doen, waarbij je online tegen anderen speelt, of Volta Battles, waarbij je speelt tegen de computer die daarbij teams van anderen gebruikt. De World Tour, of de optie om een team op te bouwen door spelers van andere teams te ‘stelen’, is verdwenen. Het draait om het verbeteren en mooi aankleden van je eigen avatar, terwijl je gezellig met anderen de digitale pleintjes en zalen bestormt.

Volta voelt niet lekker

Dat is op zich nog niet zo erg. Vervelender is dat de gameplay niet lekker aanvoelt. Net als vorig jaar is de normale gameplay ook de basis voor Volta, maar dat komt dit keer volstrekt niet uit de verf. De rariteiten die we beschreven, waarbij trucjes doen er weleens voor zorgt dat benen door benen gaan, maken Volta een niet serieus te nemen spelmodus. Gelukkig hoeft dat ook niet, want met de komst van speciale ‘signature abilities’ stapt FIFA 22 met Volta weer wat verder weg van enig realisme. Spelers kunnen tijdens de wedstrijden tijdelijk beschikken over een Power Strike, Pure Pace of Aggressive Tackle. Zo kan het gebeuren dat spelers kort over een haast onhoudbaar schot of idioot hoge snelheid beschikken. Die ‘gekheid’ past ergens wel bij de verdere stijl van Volta. Het moet vooral een feestje zijn en het daadwerkelijke voetbal speelt daarbij een bijrol.

Ten slotte is er nog een ander merkwaardig element waar we aandacht aan moeten besteden. FIFA 22 verwelkomt de speler namelijk met een klein verhaaltje. Je bent een jonge voetballer en mag in Parijs meetrainen met Paris Saint-Germain. Je rent al voetballend door de straten, wat de game gebruikt om je de basis van de besturing aan te leren. Vervolgens werk je de training af en krijg je een uitnodiging om een wedstrijd van PSG te bekijken vanuit de vip-box van de club. Daar kom je allerlei beroemde mensen tegen, zoals Lewis Hamilton. Ja, echt. Wanneer de wedstrijd begint, neem je als speler de controle over de wedstrijd over. En dan? Dan niets. Na de wedstrijd ga je naar het hoofdmenu en kun je Ultimate Team gaan spelen, of Volta, of iets anders. Het miniverhaaltje vol cameo’s krijgt nergens een vervolg. Zo blijft het bij een enigszins ‘cringeworthy’ openingsscène en dat is, of je een verhaalmodus nu wel of niet leuk vindt, in elk geval een beetje raar.

Conclusie

Al jaren leveren wij - en vele anderen - kritiek op FIFA, maar met iedere nieuwe editie slaagde de game er toch wel in ons weer een jaar lang te vermaken. FIFA 22 zou weleens de eerste FIFA in lange tijd kunnen worden die dat niet gaat doen. EA zet duidelijk in op nog meer social en nog meer customization, wat goed bij de huidige tijd past. Wie echter wat ouderwetser is en gewoon lekker aan de slag wil in de carrièremodus of gewoon met vrienden op de bank, vindt een game die steeds minder goed aansluit bij die voorkeuren. In de gameplay gaan best wat zaken goed waar we heel blij mee zijn: betere keepers, beter ‘lezende’ verdedigers en effectievere dribbels en versnellingen horen daar zeker bij. Tegelijkertijd is de basis die de komst van Hypermotion nu heeft gelegd nog heel rauw. Er gaat een hoop mis en dat komt het spelplezier niet ten goede. Leg de niet lekker uit de verf komende Volta-modus er nog naast en je hebt een game die eigenlijk alleen maar leuk is als je hem koopt om Ultimate Team te spelen. Dat is verreweg de meest complete spelmodus. Ook dit jaar zal EA Sports weer met allerlei promoties komen en ondersteuning bieden rond Ultimate Team. Hoor je bij de doelgroep daarvan, dan heb je weleens een betere FIFA gespeeld, maar kun je je ook niet echt een buil vallen aan FIFA 22. Voor anderen is de spoeling dit jaar wat dunner dan andere jaren, zodat de overstap van FIFA 21 naar FIFA 22 niet echt noodzakelijk lijkt.

Getest

FIFA 22, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 29,97

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Reacties (172)

172
166
93
1
0
48
Wijzig sortering
Dit is èèn van de grootste problemen dit jaar
https://youtu.be/myIn1JpZwCE
Als iemand dit beheerst is er geen houden aan.
Bij fifa96 kon ik ook met ~75% zekerheid vanaf de middenlijn scoren. ergens wel leuk om die fouten op te sporen.

Alleen nu met dat hele online gehype is het natuurlijk waardeloos
Laten we ook FIFA Worldcup 2002 niet vergeten waar een sterspeler vanaf de middenlijn de bal het doel in kon vlammen, letterlijk :)
Haha, wilde het net benoemen... Heerlijk van 40m scoren met Thierry Henry... Wat een heerlijk WK was dat trouwens, voor mijn gevoel waren er toen echt heel veel sterspelers en dragende spelers t.o.v. nu. Maar dat is waarschijnlijk ook jeugdsentiment.
Fifa96 is de laatste Fifa die ik heb gespeeld. Standaard voorzetten geven en dan een omhaal & hopla... Goalllllll!
3 Jaar geleden kon je 90% van de tijd scoren vanaf de afstrap. Je moest een klein beetje terug lopen na de aftrap, daarna voluit schieten. De bal ging er bijna altijd in. Dat het moment dat het voor mij genoeg was. Heb de game verkocht en ben nu al 2 jaar lang clean. Koop die rommel niet meer, nooit meer.
Heb de game verkocht en ben nu al 2 jaar lang clean.
Ik heb mij nooit kunnen verplaatsen in mensen die jaarlijks een game kopen. Ik ben geen voetbal-fan, maar hou wel van de Formule 1. Er is echt geen haar op m’n hoofd die er aan denkt om elk jaar een F1 game te kopen, alleen maar om iedere coureur weer bij het juiste team te hebben, en iets betere graphics te hebben. Op deze zelfde manier zou ik ook nooit jaarlijks FIFA (kunnen) kopen.
Ik speelde al FIFA sinds ik 6 was, samen met mn broer. Ieder jaar de nieuwe FIFA samen gekocht, hoe ouder ik werd, hoe meer vrienden ik kreeg die ook FIFA speelde, en ieder jaar de nieuwste FIFA kopen. Ik speelde FIFA echt alleen nog maar omdat een groot deel van mn vrienden dat ook deden. Daar ben ik gelukkig mee gestopt, maar ik mis het nog steeds wel. Soms hebben we nog wel eens FIFA avonden, dan maken we een poul op papier, spelen vriendschappelijke wedstrijden. Mooie tijden.
Dat waren mooie tijden inderdaad
Het is ieder jaar voetbal maar toch speelt elke Fifa weer anders. Het verschil tussen Fifa 22 en Fifa 21 is echt immens Fifa 22 (Fut) is echt meer een passing game geworden terwijl Fifa 21 vooral skills chainen was. Fifa 22 is dus ook terug wat realistischer geworden en vooral slower dan vorige Fifa's. Hopelijk patchen ze de keepers nog wat wat die zijn dit jaar te goed 1 vs 1. Van mij mag de gameplay ook wat sneller wat een Fifa match duurt slechts 12 minuten terwijl een echte match 90 minuten duurt. Ik koop ieder jaar de ultimate versie voor 80€ maar ik speel dan ook 10 maanden lang een 1000 tal matchen. Andere games speel ik enkel via gamepass. En als je fut wilt spelen wil je uiteraard elk jaar de nieuwe versie.
Vroeger had je een tennisspelletje waarbij je echt kon mikken en de afwijking dan via een balkje werd gedaan die je moest timen, dat vond ik dan wel weer vet.

Kan je met een voetbal game de bal niet richten zoals een schot in een shooter?
Bij PES moet je altijd precies richten, bij fifa is dat wat minder aan de orde.
Dit vraagt wel een beetje skills, maar als je het eenmaal onder knie hebt vliegen ze er aan alle kanten in. Ongeacht de kwaliteit van de keeper. Online zie je dat iedereen hier op gaat spelen, er is dan geen lol meer aan.
Skills? Niet echt.. de laatste fifa die ik voor 2021 speelde was 2009 en ik scoor nog steeds op de klassieke manier..
Zeur niet. Dit was twee fifas geleden ook al. Toen leerde mensen gewoon te blocken buiten de 16 en werd het in december gepatched.
Misschien is deze review alleen voor spelers van Fifa, maar wat is FUT in hemelsnaam?
Bij het doorscannen van de review kwam ik er in ieder geval niet direct achter.
Misschien eerst deze afkorting uitschrijven?
Beetje flauw, maar FUT zit er al zoveel jaren in en als je er opzoekt vind je genoeg informatie over die opzet. Als je het nu over Volta had (wat eindelijk recyclen van FIFA Street is), dan had ik je nog gelijk gegeven.
In een artikel of (zakelijke) mail/document is de regel dat je een afkorting ALTIJD eerst volledig uitschrijft en daarna pas als afkorting blijft gebruiken.

Dat behalve zeer obvious afkortingen die zeer vaak voorkomen zoals a.u.b. en andere, die breed gebruikt en gedragen zijn in de taal.
In de context van dit artikel is FUT een zeer obvious afkorting die zeer vaak voorkomt. Ik ken zelfs weinig mensen die zeggen "zullen we een potje FIFA Ultimate Team tegen elkaar doen?". Iedereen zegt al bijna 10 jaar (want zo lang bestaat FUT al bijna), FUT. Dusja, het is een bekende afkorting en hoeft niet per definitie uitgeschreven te worden.
Het is een bekende afkorting voor bestaande spelers, maar niet voor (potentiele) nieuwe spelers.
Dit is immers een review, wat niet alleen gericht is op bestaande spelers...
FIFA zen lootbox casino mode
Ik speel geen voetbal games meer en ik weet het zelfs hahahaha. Het is namelijk wel eens negatief in het nieuws geweest. Fifa ultimate team staat het voor. EA gebruikt de afkorting zelf ook.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 3 oktober 2021 11:22]

Fifa Ultimate Team ( de online modus )
Fifa ultimate team
Fifa Ultimate Team ( de online modus )

-wedstrijd winnen om in game punten/valuta te winnen
-met punten kan je team sterker maken
-je FUT team is een fictieve team die je samenstelt;
-meer punten is dus meer sterspelers kopen;
-spelers die niet kunnen wachten gaan echte geld uitgeven om LOOT boxen te kopen
erop gokken dat Messi of Ronaldo erbij zit
FIFA 22 legt nog meer dan zijn voorgangers de nadruk op social en customization. Natuurlijk blijft Ultimate Team, met daarin nu ook Preview Packs, centraal staan en die modus belooft spelers weer een jaar flink bezig te houden.
2e zin staat het al. Maar deze modus zit er al zolang in en is zovaak in het nieuws geweest dat ik als niet voetbalfan weet wat fut is.

Ontopic vind ik het jammer dat een game zo moet leunen op het onlinegedeelte dat het offline gedeelte verwaarloosd wordt. En dan schijnbaar ook nog bakken met geld wil verdienen na het betalen van 5 tientjes.
Haha dat was de enige reden om het artikel te lezen, WTF is FUT.
Eentje om te kopen als hij flink afgeprijsd is denk ik. Ik speel FIFA vooral als er vrienden over de vloer zijn en dan voldoet 21 nog prima :9
Dan zal je nog ff moeten wachten. Die fifa games gaan meestal pas in de uitverkoop als de seizoenen voorbij zijn (lees eind mei begin juni)
Soms zijn er wel leuke acties rond december, misschien zeker als deze overal mindere reviews krijgt en minder verkoopt (zal wel niet).
Vroeger kocht ik m dan nog wel eens tweedehands, maar sinds ik op stadia zit is dat stuk lastiger haha
fifa 21 was al in november voor 30 euro te verkrijgen. digitaal dat wel.
Dat is zeker niet waar, zie hier bijvoorbeeld de prijshistorie van digitale edities van FIFA 21: PS4/5,
Steam en Xbox One/Series. Per november 2020 al in de aanbieding. Retail niet veel anders: PS4 en
Xbox One.

Wie een paar maandjes wacht betaalt al snel de helft van de huidige prijs.
met kerst is hij wel 50% eraf hoor
Begrijpelijk.

Was altijd zelf trouwe fifa vernieuwer. Maar momenteel is de laatste versie die ik bezit 20. Moet zeggen dat dit met vrienden nog altijd evenveel plezier brengt. Ik speel meestal 'carrier mode' en ook daar voldoet deze versie gezien de povere aanpassingen op dat gebied in latere versies. Volta zei me nooit iets, dus ook daar geen reden om over te schakelen en ik zie al helemaal geen nut in FUT. Dat is mss voor de puber die graag in iets de beste wilt zijn en hier nog geld wilt/kan aan uitgeven ook. Persoonlijk ken ik buiten die categorie geen enkele 'normale' speler (dus geen pro "ik word gesponserd" speler). Ook online matches zijn er nog voldoende ... dus kijk.

Ben blij dat ik op die manier mijn kleine beetje help om EA te proberen doen inzien dat ze eens degelijk werk moeten maken van die franchise. Want elke keer hoor ik .... SCHANDE ... maar zie ik iedereen rond mij hem dan wel aanschaffen.

Gelukkig houden ze dan rekening dat ik de 20 versie heb ... anders ging mijn verhaal niet op natuurlijk.
Anoniem: 159816
@Ht873 oktober 2021 09:34
Standaard onderdeel van Gamepass, dat is nog net wat lekkerder.
Dat is meestal wat later, je vind de oude releases en in de laatste paar maanden voor de nieuwe komt deze pas in GP.

Opzicht begrijpelijk, FIFA is voor EA echt goed cashen dan ga je het niet goedkoop weggeven. Genoeg mensen die 90 euro elk jaar uitgeven aan de Ultimate editie bijvoorbeeld. Je kunt het wel tegen korting kopen als je GP Ultimate lid bent.

Persoonlijk vind ik dat veel te duur voor een jaarlijkse game. FH Ultimate kost dit bijvoorbeeld ook, maar die komt niet ieder jaar uit. Met de magere verbeteringen aan FIFA (op de PC al helemaal), vind ik die prijs ook niet te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 3 oktober 2021 11:01]

Ik kan nu iig FIFA 2021 spelen op Gamepass. Dus ongeveer als de nieuwe uitkomt.
Fifa22 kent een endless trial met een glitch.
Voor mij is er nooit voldoende kritiek op FIFA games in reviews, maar ik kan de conclusie in dit review erg waarderen. De meeste reviewers laten het punt van de achterstallige PC versie vaak ook achterwege.

Dit jaar dan maar geen voetbalgame of misschien Football Manager, bedankt voor de review
Ik vind inderdaad dat er makkelijk overheen gesproken word als het gaat over de downgraded pc versie. Letterlijk alle PC games in de geschiedenis hebben instellingen die het mogelijk maken het op een groot scala aan hardware te kunnen draaien, waarom zou FIFA daarin anders moeten zijn? Het is echt een bizarre schande.
Omdat het de minimum eisen voor de PC te veel omhoog haalt. Een groot deel van de doelgroep zit in Zuid-Amerika bv, daar is de gemiddelde PC lang niet zo deftig als de gemiddelde PC hier in Europa.
Het nieuwe animatiesysteem zou een optie kunnen zijn voor mensen met een snelle PC.
Ik denk dat je overschat wat je kunt doen met instellingen. De meeste instellingen verlagen alleen de resolutie van bepaalde dingen of zetten effecten uit. Als de hardware überhaupt niet zoveel geometrie kan verwerken, of de render pipeline is in de basis gewoon te zwaar dan heb je daar helemaal niks aan.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 oktober 2021 13:05]

FM vind ik ook altijd tegenvallen, ik koop het elk jaar maar het plezier gaat er al snel uit. FIFA/PES maken het juist leuk dat je echt kan spelen met je carrière elftal, al snap ik ook wel de opzet van een sim. spel.

De interface blijft ook een groot minpunt (heel veel muisklikken). Je kunt zeggen wat je wilt, maar EA heeft dat opzicht beter voor elkaar dan PES/FM.
FIFA lootbox voetbal op rails zoveelste versie en de PC wordt weer genaaid. No thanks!

Echt het gevalletje cash cow. Melken, melken, melken zonder goede verzorging, totdat het beesie door haar poten zakt. (En dat is wat mij betreft al een aantal jaar terug al gebeurd.)

FIFA 23 is ook al bijna klaar. Ergens het woordje "de" in het menu voor "een" vervangen en Ronaldo een nieuw kapsel geven en... PRESTO! We hebben FIFA 23. Easy peasy! :+

Als je een echt leuke footy game wil spelen en zeker met je vrienden, dan raad ik mensen nog altijd Sensible (World of) Soccer aan (Amiga/PC/Megadrive). Of - nog wat verder terug - Emlyn Hughes International Soccer (C64). Plezier gegarandeerd!
International superstar soccer deluxe (SNES) _/-\o_
Davilex WK voetbal avontuur '98, met commentaar van Jack van Gelder!
"Nou het zal me benieuwen!"

😉🤭
…En Goal! op de Amiga. Elk jaar alle namen over typen uit de nationale en internationale competities, zodat de teams weer helemaal bij de tijd waren.

Elke zaterdagavond voor het stappen speelden we de Italiaanse competitie. Geweldig, wat een tijd!
Die zocht ik!

Je had ook nog een leuke in 88 volgens mij, maar Italy '90 blijft me altijd bij.

[Reactie gewijzigd door JDx op 3 oktober 2021 10:24]

vroegere PES'en t.e.m. 5 ongeveer ook zeker de moeite waard !
Denk niet dat dat op de PC was en speelde Fifa toen je nog in de zaal kon spelen.
Ja! Die is ook erg goed! Was ik vergeten te noemen. Ik heb hem op mijn gemodde SNES en op mijn SD2SNES heb ik een hacked versie met names patch! 😀👍
zàlig spel inderdaad.
Ook de opvolgers ISS64/98, compleet grijs gespeeld.
Ik mis die gezelligheid... Ik mis spellen die zichzelf niet zo serieus nemen, commentatoren die uit het dak gaan, het smakelijk tackelen, het duwen, de keeper neermaaien, lekker vlammen, de cheats, gezellige arcademuziek, simpele menu's... puur arcade gevoel en toch heerlijk voetballen.
Ik deed het wel met Romano en Bullit :D
Ik ben geen FIFA fan, maar om een game nu minpunten te gaan geven voor een openingsscène is wel erg overdreven….
Tot je het gespeeld hebt. Deze opening voelt als een proloog voor een campaign zoals de laatste jaren in de game te vinden was. Het voelt alsof je daadwerkelijk een interessante single player verhaallijn instapt die na de introductie abrupt verdwenen is. Het is echt tijdverspilling en geeft het idee dat EA wel ideeën had maar ze niet doorgevoerd heeft.
Ik heb de openingsscene gespeeld, maar het is echt onnodig om hier punten voor af trekken (als er nog een eindscore zou zijn)
Als ik de honderdste versie van een spel koop voor de volle prijs en gewoon een onklaar product krijg zou mij dat behoorlijk storen.
Ter aanvulling wil ik meegeven dat de game op Stadia zeer lekker loopt. Ik speel met controller en Chromecast Ultra op een 4K tv.

Mijn laatste Fifa-ervaring was Fifa 19 op Xbox One X. Ik ‘voel’ het niet dat er geen zogenaamde doos (lees: console) onder of naast mijn tv staat. Er is met name geen merkbare inputlag die de beleving verstoort. Hier was ik toch wat bang voor, maar het trage spel ligt eerder aan de engine.

Laadtijden zijn enorm kort. Terwijl je vroeger tijd had om rustig iets te nemen om te drinken, start een match nu bijna onmiddellijk.

Kortom: voor mij voldoet de Stadia versie prima. Het ziet er gelikt uit en heb geen last van freezes of crashes. Ook online matchmaking loopt vlot.

OT: voor de nieuwsgierigen. Stadia heeft een actie lopen waarbij je bij aankoop van een game (>59.99 euro) gratis een controller en chromecast ultra toegestuurd krijgt. Je moet wel eerst een bestaande account hebben. Meer info hier.
Misschien handig om te vermelden dat je een creditcard nodig hebt voor het bestellen van de gratis controller, of is dat inmiddels veranderd?
Je kan kopen via de Android app, vanuit de app kan je PayPal en iDEAL gebruiken.

Ik heb mijn 3e Stadia controller terwijl ik geen creditcard heb.
Wat draait stadia eigenlijk op? Ik dacht iets van pc, als dat het geval is waarom is de next gen versie dan niet via ea te krijgen? Beetje apart, zal wel een deal met Google zijn voor exclusiviteit in stadia te promoten.
Met al die seksisme van tegenwoordig durft tweakers gewoon om "Coquine" en "Pute" als vrouwelijke spelers te zetten. 8)7
Ze moeten gewoon zoals Tomb Raider een voetbalgame maken met hot chicks, sowieso een succes.

Had je ooit niet zo'n overdreven seksistisch volleybalspel?
Totaal off topic, maar eh… Was dat niet van Death or Alive? Op zo’n eiland wat volleyballen en minigames doen?
Tja de concurrentie (pes) is de nek omgedraaid, fifa hoeft dus niet zoveel.

Er is geen andere voetbal game meer toch? Moeten ze actua soccer weer nieuw leven in blazen, vroeger flink mee vermaakt :).

Las wel dat UFL in de maak is:
https://gamerant.com/soccer-game-ufl-gamescom-trailer/

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 3 oktober 2021 07:00]

Ik heb de reviews op pes gelezen dit jaar. Heb een aantal potten gespeeld. En persoonlijk vind ik pes dit jaar meer op voetbal lijken dan fifa. Qua graphics is het inderdaad matig voor een game in 2021. Alleen kan me er niet aan storen. Dus ik ga dit jaar voor de gratis pes.
aangezien ik al van fifa was afgestapt en PES dit jaar vol bugs ben ik zeer benieuwd hierna

[Reactie gewijzigd door d-vine op 3 oktober 2021 11:45]

Dit is geen UFL, dit is een mod voor pes. Er zijn nog geen gameplaybeelden getoond van UFL.
Ok thanks dan kan die weg
Het liftmuziekje van Blur -Song 2 vond ik wel een mooi detail als referentie naar de beste FIFA soundtrack ooit (98). Verder was de intro inderdaad nutteloos.
FIFA 98, daar heb ik mooie herinneringen aan. Met de keeper heel het veld over want elke overtreding op de keeper was altijd rood :D
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee