Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 22 Review

Buiten FUT amper de moeite waard

03-10-2021 • 06:00

172

Singlepage-opmaak

Fijne verbeteringen, maar ook flinke fouten

Ook voor deze voetbalgame geldt dat de gameplay nog steeds het centrum is van alles, dus laten we daar vooral mee beginnen. Het is belangrijk om te vermelden dat we op een PlayStation 5 hebben gespeeld. De versie voor PS5, Xbox Series X en S en Google Stadia is de betere versie, voorzien van alle moderne toeters en bellen die deze FIFA naar een hoger plan dan alle voorgaande FIFA’s moeten tillen. Een van de elementen waar dat mee begint, is Hypermotion, de verzamelnaam voor een hele reeks aan engine-vernieuwingen die ervoor moeten zorgen dat FIFA 22 een sprong vooruit maakt op het gebied van animaties.

Realistischer bewegende teams

Voor het eerst heeft EA Sports motion capturing op een heus voetbalveld met twee teams van elf man uitgevoerd, in plaats van dat losse spelers in een studio worden opgenomen. Dat moet leiden tot een geloofwaardiger totaalbeeld. Nu zou je kunnen denken dat dit niet iets is dat je echt merkt tijdens het spelen, maar dat is niet waar. De manier waarop een team ‘kantelt’ op het moment dat de bal van links naar rechts gaat, heeft veel invloed op hoe ‘echt’ het voetbal eruitziet in de game. FIFA 22 heeft op dit vlak echt een stap gezet. Dat zie je, maar je merkt het ook. Beter meebewegen met de flow van het spel betekent ook dat spelers vaker dan ooit op de juiste momenten instappen en voor hun man komen. Dit is misschien wel onze favoriete verbetering in de gameplay van FIFA 22. Verdedigers lijken eindelijk eens echt slim. Ze doorzien passes voordat die worden gegeven en zijn zo in staat counters in te leiden.

FIFA 22 Review

Voor we naar de andere gameplaypunten kijken, blijven we nog even bij de animaties. FIFA 22 moet spelers zelf namelijk ook weer wat beter en geloofwaardiger laten bewegen. Dat komt tot uiting op verschillende manieren, die soms wat meer en soms wat minder succesvol zijn. Zo zijn we enorm fan van de ‘tussenaanrakingen’. Elke voetballer kent ze: het kleine tikje dat je de bal geeft om ‘m precies op de goede plek voor je te hebben of alvast in de richting van waar je naartoe wil dribbelen of passen. Het zijn kleine animaties met een groot effect. Ook gebruiken de digitale voetballers hun lichaam zichtbaar op andere manieren om visueel beter in balans te zijn. Het belang daarvan is niet te onderschatten. Als je nu als aanvaller ineens een andere kant op kapt, zie je dat een verdediger moeite heeft met diezelfde beweging omdat zijn momentum hem nog de andere kant op wil duwen. Dat ziet er uitstekend uit en draagt bij aan de geloofwaardigheid van de bewegingen in FIFA 22.

Veel slordigheden

Er is echter ook een keerzijde. Een nieuw systeem heeft vaak kinderziektes en dat geldt ook voor Hypermotion. Zo zagen we meerdere keren animaties die niet helemaal lekker op elkaar leken aan te sluiten en waarbij een speler ineens een stukje ‘verspringt’. Ook zagen we spelers wel érg interessante schijnbewegingen maken waarbij de bal dwars door een been of voet ging of waarbij de benen van de speler dwars door elkaar gingen. Dat zijn schoonheidsfoutjes en daarvan bevat FIFA 22 er nogal veel. Ook zien we weer over elkaar buitelende spelers, zoals je in het verleden wel vaker zag in FIFA. Het tekent de rauwe staat waarin het nieuwe, onderliggende systeem lijkt te verkeren. De aanwezigheid ervan is positief en zal de game de komende jaren mogelijk nog stukken verder helpen, maar voor deze versie betekent het wel dat je de nodige schoonheidsfoutjes moet accepteren.

FIFA 22 ReviewFIFA 22 Review

Voorbeeld: de bal gaat door een been heen en benen gaan door elkaar heen. Dit is veelvuldig te zien in FIFA 22.

Gelukkig krijg je er dus positieve elementen voor terug. De positionering van de verdedigers heeft natuurlijk meer met kunstmatige intelligentie te maken, maar is mede mogelijk gemaakt door de nieuwe manier van motion capturing. Onze op een na favoriete verbetering is ook weer zo’n samenspel tussen animaties en gewoon betere prestaties van de spelers. De keepers zijn namelijk goed. Ballen die in FIFA 21 strak in de hoek verdwenen, worden soms door de wat betere keepers nog net langs de paal getikt. Intikkertje voor open goal? De keeper gaat een ultieme poging doen en als jij niet goed genoeg afmaakt, maakt hij nog kans ook. Buiten dat soort ultieme reddingen gaan veel op het oog houdbare ballen er echt niet meer in. Toch is er een kans dat dit hoopgevende beeld ineens wordt kapotgeslagen wanneer je de game speelt. Heel af en toe maakten we namelijk mee dat de knop voor het laten uitkomen van de keeper ervoor zorgde dat de keeper uitkwam richting de penaltystip, ook als de man met de bal vanaf de zijkant komt. Het gebeurde maar een paar keer, maar het is een vervelende bug die onherroepelijk tot een tegendoelpunt leidt. Dat verpest het spelplezier op dat moment enorm.

Heerlijke sfeer

Wat verder opvalt, is dat het detailniveau in de animaties van de voetballers een stuk hoger ligt. Let bij een schot bijvoorbeeld eens op de spieren in de benen die worden aangespannen en kijk in herhalingen naar de gezichtsuitdrukkingen, die aardig reflecteren wat er in de wedstrijd gebeurt. Is dat soms zeer ongemakkelijk, lelijk, slecht, cringe tot en met? Jazeker. Maar vaak genoeg gaat het ook goed en voegt het iets toe aan de beleving. Beleving is overigens iets dat al jaren een positief gevoel opwekt in FIFA. Mede dankzij wat nieuwe licht- en geluidseffecten zijn met name Champions League-avonden in FIFA 22 een audiovisueel hoogtepunt. Wie met Ajax speelt in de carrièremodus komt dit seizoen in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund terecht en zal daar de Champions League-hymne horen overgaan in het traditionele ‘Heja BVB’ dat van de Gelbe Wand afrolt. Dat is echt genieten.

FIFA 22 Review

Die audiovisuele prestaties worden uiteraard geholpen door het feit dat dit de eerste FIFA-game is die met de nieuwe hardware van de PS5 en de Xbox Series X in het achterhoofd is gemaakt. Spelers zien er daardoor beter uit dan ooit en ook vanaf het hoogste camerastandpunt - wij spelen FIFA standaard met de co-op-camera - is er duidelijk meer detail zichtbaar dan ooit tevoren. Daarbij moet trouwens wel even worden benoemd dat de prestaties per console kunnen variëren, want hoewel de Xbox Series S in een adem met de PS5 en Series X wordt genoemd, laat hij volgens meerdere gamers duidelijk mindere prestaties zien. Sterker nog, mocht je niet beschikken over een PlayStation 5 of Xbox Series X, dan zou de Stadia-versie weleens de beste versie voor je kunnen zijn. De pc-versie beschikt dit jaar immers niet over de 'next-gen features' als Hypermotion, maar de Stadia-versie wel. We hebben die versie niet zelf kunnen testen, dus of de game zich goed leent voor het streamingplatform durven we niet te zeggen. Het zou een interessante optie kunnen zijn.

Effectievere dribbels en versnellingen

Een laatste gameplaypuntje dat we willen aanhalen, heeft betrekking op het aanvalsspel. De keepers doen het goed, maar dat betekent niet dat schoten van afstand nu altijd kansloos zijn. We hebben een aantal prachtige ballen tegen de touwen zien vliegen. Door de betere keepers en beter instappende verdedigers werkt niet elk aanvalspatroon meer dat in voorgaande FIFA’s altijd tot succes leidde. Juist dat was een belangrijk kritiekpunt voor ons; het voelde alsof we jaarlijks exact dezelfde handelingen uitvoerden. Dat effect is niet helemaal, maar wel deels verdwenen, en dat is mooi meegenomen. Behalve de al genoemde defensieve verbeteringen is als aanvaller spelen met snelheid nu een stuk effectiever. Door zijwaarts dribbelen en versnellen goed met elkaar te combineren, kun je spelers uitspelen zonder een echte schijnbeweging te gebruiken. Ook dit maakt de game leuker. Wel is het een probleem dat spelers weer eens overgevoelig zijn voor enige fysieke inspanning. Af en toe maakten we mee dat FIFA al voor de rust met wisselsuggesties kwam, ten teken dat spelers vermoeid raakten. Dat is natuurlijk wel een beetje raar.