Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 22 Review

Buiten FUT amper de moeite waard

Conclusie

Al jaren leveren wij - en vele anderen - kritiek op FIFA, maar met iedere nieuwe editie slaagde de game er toch wel in ons weer een jaar lang te vermaken. FIFA 22 zou weleens de eerste FIFA in lange tijd kunnen worden die dat niet gaat doen. EA zet duidelijk in op nog meer social en nog meer customization, wat goed bij de huidige tijd past. Wie echter wat ouderwetser is en gewoon lekker aan de slag wil in de carrièremodus of gewoon met vrienden op de bank, vindt een game die steeds minder goed aansluit bij die voorkeuren. In de gameplay gaan best wat zaken goed waar we heel blij mee zijn: betere keepers, beter ‘lezende’ verdedigers en effectievere dribbels en versnellingen horen daar zeker bij. Tegelijkertijd is de basis die de komst van Hypermotion nu heeft gelegd nog heel rauw. Er gaat een hoop mis en dat komt het spelplezier niet ten goede. Leg de niet lekker uit de verf komende Volta-modus er nog naast en je hebt een game die eigenlijk alleen maar leuk is als je hem koopt om Ultimate Team te spelen. Dat is verreweg de meest complete spelmodus. Ook dit jaar zal EA Sports weer met allerlei promoties komen en ondersteuning bieden rond Ultimate Team. Hoor je bij de doelgroep daarvan, dan heb je weleens een betere FIFA gespeeld, maar kun je je ook niet echt een buil vallen aan FIFA 22. Voor anderen is de spoeling dit jaar wat dunner dan andere jaren, zodat de overstap van FIFA 21 naar FIFA 22 niet echt noodzakelijk lijkt.

Getest

FIFA 22, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 29,97

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Reacties (172)

172
166
93
1
0
48
Wijzig sortering
Dit is èèn van de grootste problemen dit jaar
https://youtu.be/myIn1JpZwCE
Als iemand dit beheerst is er geen houden aan.
Bij fifa96 kon ik ook met ~75% zekerheid vanaf de middenlijn scoren. ergens wel leuk om die fouten op te sporen.

Alleen nu met dat hele online gehype is het natuurlijk waardeloos
Laten we ook FIFA Worldcup 2002 niet vergeten waar een sterspeler vanaf de middenlijn de bal het doel in kon vlammen, letterlijk :)
Haha, wilde het net benoemen... Heerlijk van 40m scoren met Thierry Henry... Wat een heerlijk WK was dat trouwens, voor mijn gevoel waren er toen echt heel veel sterspelers en dragende spelers t.o.v. nu. Maar dat is waarschijnlijk ook jeugdsentiment.
Fifa96 is de laatste Fifa die ik heb gespeeld. Standaard voorzetten geven en dan een omhaal & hopla... Goalllllll!
3 Jaar geleden kon je 90% van de tijd scoren vanaf de afstrap. Je moest een klein beetje terug lopen na de aftrap, daarna voluit schieten. De bal ging er bijna altijd in. Dat het moment dat het voor mij genoeg was. Heb de game verkocht en ben nu al 2 jaar lang clean. Koop die rommel niet meer, nooit meer.
Heb de game verkocht en ben nu al 2 jaar lang clean.
Ik heb mij nooit kunnen verplaatsen in mensen die jaarlijks een game kopen. Ik ben geen voetbal-fan, maar hou wel van de Formule 1. Er is echt geen haar op m’n hoofd die er aan denkt om elk jaar een F1 game te kopen, alleen maar om iedere coureur weer bij het juiste team te hebben, en iets betere graphics te hebben. Op deze zelfde manier zou ik ook nooit jaarlijks FIFA (kunnen) kopen.
Ik speelde al FIFA sinds ik 6 was, samen met mn broer. Ieder jaar de nieuwe FIFA samen gekocht, hoe ouder ik werd, hoe meer vrienden ik kreeg die ook FIFA speelde, en ieder jaar de nieuwste FIFA kopen. Ik speelde FIFA echt alleen nog maar omdat een groot deel van mn vrienden dat ook deden. Daar ben ik gelukkig mee gestopt, maar ik mis het nog steeds wel. Soms hebben we nog wel eens FIFA avonden, dan maken we een poul op papier, spelen vriendschappelijke wedstrijden. Mooie tijden.
Dat waren mooie tijden inderdaad
Het is ieder jaar voetbal maar toch speelt elke Fifa weer anders. Het verschil tussen Fifa 22 en Fifa 21 is echt immens Fifa 22 (Fut) is echt meer een passing game geworden terwijl Fifa 21 vooral skills chainen was. Fifa 22 is dus ook terug wat realistischer geworden en vooral slower dan vorige Fifa's. Hopelijk patchen ze de keepers nog wat wat die zijn dit jaar te goed 1 vs 1. Van mij mag de gameplay ook wat sneller wat een Fifa match duurt slechts 12 minuten terwijl een echte match 90 minuten duurt. Ik koop ieder jaar de ultimate versie voor 80€ maar ik speel dan ook 10 maanden lang een 1000 tal matchen. Andere games speel ik enkel via gamepass. En als je fut wilt spelen wil je uiteraard elk jaar de nieuwe versie.
Vroeger had je een tennisspelletje waarbij je echt kon mikken en de afwijking dan via een balkje werd gedaan die je moest timen, dat vond ik dan wel weer vet.

Kan je met een voetbal game de bal niet richten zoals een schot in een shooter?
Bij PES moet je altijd precies richten, bij fifa is dat wat minder aan de orde.
Dit vraagt wel een beetje skills, maar als je het eenmaal onder knie hebt vliegen ze er aan alle kanten in. Ongeacht de kwaliteit van de keeper. Online zie je dat iedereen hier op gaat spelen, er is dan geen lol meer aan.
Skills? Niet echt.. de laatste fifa die ik voor 2021 speelde was 2009 en ik scoor nog steeds op de klassieke manier..
Zeur niet. Dit was twee fifas geleden ook al. Toen leerde mensen gewoon te blocken buiten de 16 en werd het in december gepatched.
Misschien is deze review alleen voor spelers van Fifa, maar wat is FUT in hemelsnaam?
Bij het doorscannen van de review kwam ik er in ieder geval niet direct achter.
Misschien eerst deze afkorting uitschrijven?
Beetje flauw, maar FUT zit er al zoveel jaren in en als je er opzoekt vind je genoeg informatie over die opzet. Als je het nu over Volta had (wat eindelijk recyclen van FIFA Street is), dan had ik je nog gelijk gegeven.
In een artikel of (zakelijke) mail/document is de regel dat je een afkorting ALTIJD eerst volledig uitschrijft en daarna pas als afkorting blijft gebruiken.

Dat behalve zeer obvious afkortingen die zeer vaak voorkomen zoals a.u.b. en andere, die breed gebruikt en gedragen zijn in de taal.
In de context van dit artikel is FUT een zeer obvious afkorting die zeer vaak voorkomt. Ik ken zelfs weinig mensen die zeggen "zullen we een potje FIFA Ultimate Team tegen elkaar doen?". Iedereen zegt al bijna 10 jaar (want zo lang bestaat FUT al bijna), FUT. Dusja, het is een bekende afkorting en hoeft niet per definitie uitgeschreven te worden.
Het is een bekende afkorting voor bestaande spelers, maar niet voor (potentiele) nieuwe spelers.
Dit is immers een review, wat niet alleen gericht is op bestaande spelers...
FIFA zen lootbox casino mode
Ik speel geen voetbal games meer en ik weet het zelfs hahahaha. Het is namelijk wel eens negatief in het nieuws geweest. Fifa ultimate team staat het voor. EA gebruikt de afkorting zelf ook.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 3 oktober 2021 11:22]

Fifa Ultimate Team ( de online modus )
Fifa ultimate team
Fifa Ultimate Team ( de online modus )

-wedstrijd winnen om in game punten/valuta te winnen
-met punten kan je team sterker maken
-je FUT team is een fictieve team die je samenstelt;
-meer punten is dus meer sterspelers kopen;
-spelers die niet kunnen wachten gaan echte geld uitgeven om LOOT boxen te kopen
erop gokken dat Messi of Ronaldo erbij zit
FIFA 22 legt nog meer dan zijn voorgangers de nadruk op social en customization. Natuurlijk blijft Ultimate Team, met daarin nu ook Preview Packs, centraal staan en die modus belooft spelers weer een jaar flink bezig te houden.
2e zin staat het al. Maar deze modus zit er al zolang in en is zovaak in het nieuws geweest dat ik als niet voetbalfan weet wat fut is.

Ontopic vind ik het jammer dat een game zo moet leunen op het onlinegedeelte dat het offline gedeelte verwaarloosd wordt. En dan schijnbaar ook nog bakken met geld wil verdienen na het betalen van 5 tientjes.
Haha dat was de enige reden om het artikel te lezen, WTF is FUT.
Eentje om te kopen als hij flink afgeprijsd is denk ik. Ik speel FIFA vooral als er vrienden over de vloer zijn en dan voldoet 21 nog prima :9
Dan zal je nog ff moeten wachten. Die fifa games gaan meestal pas in de uitverkoop als de seizoenen voorbij zijn (lees eind mei begin juni)
Soms zijn er wel leuke acties rond december, misschien zeker als deze overal mindere reviews krijgt en minder verkoopt (zal wel niet).
Vroeger kocht ik m dan nog wel eens tweedehands, maar sinds ik op stadia zit is dat stuk lastiger haha
fifa 21 was al in november voor 30 euro te verkrijgen. digitaal dat wel.
Dat is zeker niet waar, zie hier bijvoorbeeld de prijshistorie van digitale edities van FIFA 21: PS4/5,
Steam en Xbox One/Series. Per november 2020 al in de aanbieding. Retail niet veel anders: PS4 en
Xbox One.

Wie een paar maandjes wacht betaalt al snel de helft van de huidige prijs.
met kerst is hij wel 50% eraf hoor
Begrijpelijk.

Was altijd zelf trouwe fifa vernieuwer. Maar momenteel is de laatste versie die ik bezit 20. Moet zeggen dat dit met vrienden nog altijd evenveel plezier brengt. Ik speel meestal 'carrier mode' en ook daar voldoet deze versie gezien de povere aanpassingen op dat gebied in latere versies. Volta zei me nooit iets, dus ook daar geen reden om over te schakelen en ik zie al helemaal geen nut in FUT. Dat is mss voor de puber die graag in iets de beste wilt zijn en hier nog geld wilt/kan aan uitgeven ook. Persoonlijk ken ik buiten die categorie geen enkele 'normale' speler (dus geen pro "ik word gesponserd" speler). Ook online matches zijn er nog voldoende ... dus kijk.

Ben blij dat ik op die manier mijn kleine beetje help om EA te proberen doen inzien dat ze eens degelijk werk moeten maken van die franchise. Want elke keer hoor ik .... SCHANDE ... maar zie ik iedereen rond mij hem dan wel aanschaffen.

Gelukkig houden ze dan rekening dat ik de 20 versie heb ... anders ging mijn verhaal niet op natuurlijk.
Anoniem: 159816
@Ht873 oktober 2021 09:34
Standaard onderdeel van Gamepass, dat is nog net wat lekkerder.
Dat is meestal wat later, je vind de oude releases en in de laatste paar maanden voor de nieuwe komt deze pas in GP.

Opzicht begrijpelijk, FIFA is voor EA echt goed cashen dan ga je het niet goedkoop weggeven. Genoeg mensen die 90 euro elk jaar uitgeven aan de Ultimate editie bijvoorbeeld. Je kunt het wel tegen korting kopen als je GP Ultimate lid bent.

Persoonlijk vind ik dat veel te duur voor een jaarlijkse game. FH Ultimate kost dit bijvoorbeeld ook, maar die komt niet ieder jaar uit. Met de magere verbeteringen aan FIFA (op de PC al helemaal), vind ik die prijs ook niet te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 3 oktober 2021 11:01]

Ik kan nu iig FIFA 2021 spelen op Gamepass. Dus ongeveer als de nieuwe uitkomt.
Fifa22 kent een endless trial met een glitch.
Voor mij is er nooit voldoende kritiek op FIFA games in reviews, maar ik kan de conclusie in dit review erg waarderen. De meeste reviewers laten het punt van de achterstallige PC versie vaak ook achterwege.

Dit jaar dan maar geen voetbalgame of misschien Football Manager, bedankt voor de review
Ik vind inderdaad dat er makkelijk overheen gesproken word als het gaat over de downgraded pc versie. Letterlijk alle PC games in de geschiedenis hebben instellingen die het mogelijk maken het op een groot scala aan hardware te kunnen draaien, waarom zou FIFA daarin anders moeten zijn? Het is echt een bizarre schande.
Omdat het de minimum eisen voor de PC te veel omhoog haalt. Een groot deel van de doelgroep zit in Zuid-Amerika bv, daar is de gemiddelde PC lang niet zo deftig als de gemiddelde PC hier in Europa.
Het nieuwe animatiesysteem zou een optie kunnen zijn voor mensen met een snelle PC.
Ik denk dat je overschat wat je kunt doen met instellingen. De meeste instellingen verlagen alleen de resolutie van bepaalde dingen of zetten effecten uit. Als de hardware überhaupt niet zoveel geometrie kan verwerken, of de render pipeline is in de basis gewoon te zwaar dan heb je daar helemaal niks aan.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 oktober 2021 13:05]

FM vind ik ook altijd tegenvallen, ik koop het elk jaar maar het plezier gaat er al snel uit. FIFA/PES maken het juist leuk dat je echt kan spelen met je carrière elftal, al snap ik ook wel de opzet van een sim. spel.

De interface blijft ook een groot minpunt (heel veel muisklikken). Je kunt zeggen wat je wilt, maar EA heeft dat opzicht beter voor elkaar dan PES/FM.
FIFA lootbox voetbal op rails zoveelste versie en de PC wordt weer genaaid. No thanks!

Echt het gevalletje cash cow. Melken, melken, melken zonder goede verzorging, totdat het beesie door haar poten zakt. (En dat is wat mij betreft al een aantal jaar terug al gebeurd.)

FIFA 23 is ook al bijna klaar. Ergens het woordje "de" in het menu voor "een" vervangen en Ronaldo een nieuw kapsel geven en... PRESTO! We hebben FIFA 23. Easy peasy! :+

Als je een echt leuke footy game wil spelen en zeker met je vrienden, dan raad ik mensen nog altijd Sensible (World of) Soccer aan (Amiga/PC/Megadrive). Of - nog wat verder terug - Emlyn Hughes International Soccer (C64). Plezier gegarandeerd!
International superstar soccer deluxe (SNES) _/-\o_
Davilex WK voetbal avontuur '98, met commentaar van Jack van Gelder!
"Nou het zal me benieuwen!"

😉🤭
…En Goal! op de Amiga. Elk jaar alle namen over typen uit de nationale en internationale competities, zodat de teams weer helemaal bij de tijd waren.

Elke zaterdagavond voor het stappen speelden we de Italiaanse competitie. Geweldig, wat een tijd!
Die zocht ik!

Je had ook nog een leuke in 88 volgens mij, maar Italy '90 blijft me altijd bij.

[Reactie gewijzigd door JDx op 3 oktober 2021 10:24]

vroegere PES'en t.e.m. 5 ongeveer ook zeker de moeite waard !
Denk niet dat dat op de PC was en speelde Fifa toen je nog in de zaal kon spelen.
Ja! Die is ook erg goed! Was ik vergeten te noemen. Ik heb hem op mijn gemodde SNES en op mijn SD2SNES heb ik een hacked versie met names patch! 😀👍
zàlig spel inderdaad.
Ook de opvolgers ISS64/98, compleet grijs gespeeld.
Ik mis die gezelligheid... Ik mis spellen die zichzelf niet zo serieus nemen, commentatoren die uit het dak gaan, het smakelijk tackelen, het duwen, de keeper neermaaien, lekker vlammen, de cheats, gezellige arcademuziek, simpele menu's... puur arcade gevoel en toch heerlijk voetballen.
Ik deed het wel met Romano en Bullit :D
Ik ben geen FIFA fan, maar om een game nu minpunten te gaan geven voor een openingsscène is wel erg overdreven….
Tot je het gespeeld hebt. Deze opening voelt als een proloog voor een campaign zoals de laatste jaren in de game te vinden was. Het voelt alsof je daadwerkelijk een interessante single player verhaallijn instapt die na de introductie abrupt verdwenen is. Het is echt tijdverspilling en geeft het idee dat EA wel ideeën had maar ze niet doorgevoerd heeft.
Ik heb de openingsscene gespeeld, maar het is echt onnodig om hier punten voor af trekken (als er nog een eindscore zou zijn)
Als ik de honderdste versie van een spel koop voor de volle prijs en gewoon een onklaar product krijg zou mij dat behoorlijk storen.
Ter aanvulling wil ik meegeven dat de game op Stadia zeer lekker loopt. Ik speel met controller en Chromecast Ultra op een 4K tv.

Mijn laatste Fifa-ervaring was Fifa 19 op Xbox One X. Ik ‘voel’ het niet dat er geen zogenaamde doos (lees: console) onder of naast mijn tv staat. Er is met name geen merkbare inputlag die de beleving verstoort. Hier was ik toch wat bang voor, maar het trage spel ligt eerder aan de engine.

Laadtijden zijn enorm kort. Terwijl je vroeger tijd had om rustig iets te nemen om te drinken, start een match nu bijna onmiddellijk.

Kortom: voor mij voldoet de Stadia versie prima. Het ziet er gelikt uit en heb geen last van freezes of crashes. Ook online matchmaking loopt vlot.

OT: voor de nieuwsgierigen. Stadia heeft een actie lopen waarbij je bij aankoop van een game (>59.99 euro) gratis een controller en chromecast ultra toegestuurd krijgt. Je moet wel eerst een bestaande account hebben. Meer info hier.
Misschien handig om te vermelden dat je een creditcard nodig hebt voor het bestellen van de gratis controller, of is dat inmiddels veranderd?
Je kan kopen via de Android app, vanuit de app kan je PayPal en iDEAL gebruiken.

Ik heb mijn 3e Stadia controller terwijl ik geen creditcard heb.
Wat draait stadia eigenlijk op? Ik dacht iets van pc, als dat het geval is waarom is de next gen versie dan niet via ea te krijgen? Beetje apart, zal wel een deal met Google zijn voor exclusiviteit in stadia te promoten.
Met al die seksisme van tegenwoordig durft tweakers gewoon om "Coquine" en "Pute" als vrouwelijke spelers te zetten. 8)7
Ze moeten gewoon zoals Tomb Raider een voetbalgame maken met hot chicks, sowieso een succes.

Had je ooit niet zo'n overdreven seksistisch volleybalspel?
Totaal off topic, maar eh… Was dat niet van Death or Alive? Op zo’n eiland wat volleyballen en minigames doen?
Tja de concurrentie (pes) is de nek omgedraaid, fifa hoeft dus niet zoveel.

Er is geen andere voetbal game meer toch? Moeten ze actua soccer weer nieuw leven in blazen, vroeger flink mee vermaakt :).

Las wel dat UFL in de maak is:
https://gamerant.com/soccer-game-ufl-gamescom-trailer/

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 3 oktober 2021 07:00]

Ik heb de reviews op pes gelezen dit jaar. Heb een aantal potten gespeeld. En persoonlijk vind ik pes dit jaar meer op voetbal lijken dan fifa. Qua graphics is het inderdaad matig voor een game in 2021. Alleen kan me er niet aan storen. Dus ik ga dit jaar voor de gratis pes.
aangezien ik al van fifa was afgestapt en PES dit jaar vol bugs ben ik zeer benieuwd hierna

[Reactie gewijzigd door d-vine op 3 oktober 2021 11:45]

Dit is geen UFL, dit is een mod voor pes. Er zijn nog geen gameplaybeelden getoond van UFL.
Ok thanks dan kan die weg
Het liftmuziekje van Blur -Song 2 vond ik wel een mooi detail als referentie naar de beste FIFA soundtrack ooit (98). Verder was de intro inderdaad nutteloos.
FIFA 98, daar heb ik mooie herinneringen aan. Met de keeper heel het veld over want elke overtreding op de keeper was altijd rood :D
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee