Titel |
Call of Duty: Vanguard |
/i/2004544112.png?f=imagenormal) |
Platform |
Windows, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One |
Ontwikkelaar |
Sledgehammer Games, Treyarch, Raven Studio |
Uitgever |
Activision |
Releasedatum |
5 november 2021 |
Met het succes van Call of Duty: Warzone was het op zich logisch om je af te vragen of er dit jaar wel een nieuwe game in de langlopende franchise zou komen. In een tijd waarin gaming steeds meer opschuift naar ‘gaming as a service’ is een jaarlijkse release van een nieuwe game niet per definitie logisch, zeker niet omdat veel games langer dan één jaar worden ondersteund. Warzone stopt dan ook nog lang niet. Dat werd duidelijk tijdens een presentatie waar Tweakers onlangs digitaal bij aanwezig was. In die presentatie kwam naar voren dat Raven Studio werkt aan nieuwe content voor de populaire online spelmodus. Toch stond Warzone niet in de schijnwerpers. Het draaide namelijk om de nieuwe Call of Duty-game die er toch echt gewoon komt in november: Call of Duty: Vanguard.
In veel opzichten is Call of Duty: Vanguard de opvolger van Call of Duty: WWII, dat in 2017 uitkwam. Net als bij Vanguard was Sledgehammer Games de voornaamste ontwikkelstudio achter dat spel. Toen WWII in de schappen lag, vroeg de studio zich meteen al af welke andere verhalen er nog kunnen worden verteld over de Tweede Wereldoorlog. In WWII stond de strijd centraal van de geallieerden die landden op Normandië en uiteindelijk in Duitsland terechtkwamen. Dat is zeker voor West-Europeanen het bekendste stuk van de oorlog, maar er is natuurlijk veel meer. Een nieuwe game met de Tweede Wereldoorlog als setting zou volgens Sledgehammer in elk geval meer nadruk op ‘wereld’ moeten hebben. Daarnaast zou moeten worden gekozen voor verhalen vanuit een persoonlijk oogpunt; verhalen waarin niet de oorlog centraal staat, maar de personen zelf. De verhalen zouden moeten laten zien hoe gewone mensen kunnen veranderen in buitengewone mensen, als de situatie ze daartoe dwingt.
Het resultaat van die destijds opgestelde missie is Call of Duty: Vanguard. In een presentatie van iets meer dan een uur kregen we veel informatie over de singleplayercampagne, hoorden we wat algemene zaken over de multiplayer, kregen we de mededeling dat Treyarch het Zombies-gedeelte voor zijn rekening neemt en daarvan een prequel maakt van het Zombies-verhaal uit Black Ops Cold War, en dus de melding dat Raven Warzone-content maakt. Wat voor content dat is en op welke manier hij in de online game zal worden gestopt, is nog niet bekend. Duidelijk is dus wel dat Vanguard gewoon een volledige Call of Duty-game is, met alles erop en eraan.
:strip_exif()/i/2004544122.jpeg?f=imagearticlefull)
De singleplayercampagne van Call of Duty: Vanguard speelt zich dus af tijdens de Tweede Wereldoorlog, op locaties over de hele wereld. Het verhaal kent vier hoofdrolspelers die vanwege hun buitengewone capaciteiten zijn samengevoegd in een team. Hun missie: in de laatste dagen van het nazirijk ervoor zorgen dat het onheilspellende Project Phoenix, waarmee de nazi’s onder nieuw leiderschap een doorstart zouden kunnen maken, in de kiem smoort. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de missie loopt aanvankelijk helemaal verkeerd en het viertal komt in het hoofdkwartier van de Gestapo terecht. Daar wordt meer duidelijk over de achtergrond van de vier soldaten en van daaruit belanden we in de andere levels, verspreid over de hele wereld.
Fictieve personages gebaseerd op echte personen
Sgt. Arthur Kingsley is de leider van de groep en lid van het 9th Parachute Battalion. Kingsley sprong aan de vooravond van D-Day uit een vliegtuig boven Normandië, met als doel de kustbatterijen die de stranden onder vuur konden nemen onschadelijk te maken. Van deze missie hebben we al een kort voorproefje gezien, maar daar komen we zo op terug. Laten we eerst de andere leden van het team even voorstellen. Lt. Polina Petroca is een Russische dame uit Stalingrad. Voor haar speelde de oorlog aanvankelijk niet echt een rol, tot de Duitsers ineens oprukten naar haar stad. Ze ontpopte zich als lid van de 138th Rifle Division tot een uitstekende sluipschutter. Petroca heeft nooit echt bestaan, maar is wel gebaseerd op een echte militair: Lyudmila Pavlichenko, een sluipschutter die in de Tweede Wereldoorlog 309 ‘confirmed kills’ wist te noteren in en rond Stalingrad. Het volgende teamlid is Cpt. Wade Jackson, een Amerikaanse piloot die meevocht in de Battle of Midway; eerst als piloot en later ook op de grond. De laatste van de vier is 2Lt. Lucas Riggs, een Australiër van het 20th Battalion die een rol zal spelen in Noord-Afrika, waar hij het samen met de fameuze ‘Ratten van Tobruk’ opneemt tegen de tankdivisies van generaal Rommel.
:strip_exif()/i/2004544120.jpeg?f=imagearticlefull)
Verhalen rond fictieve personages waarvan de creatie is geïnspireerd door soldaten die echt hebben bestaan, vechtend in veldslagen die de afloop van de Tweede Wereldoorlog verregaand hebben beïnvloed: dat is wat de campagne van Vanguard in een notendop inhoudt. De vier teamleden komen in Berlijn bij elkaar om Operation Phoenix te stoppen. Daar weten we verder nog weinig van, behalve dat het een project is dat onder leiding staat van Gestapo-baas Heinrich Freisinger, die losjes is gebaseerd op de echte leider van de Gestapo, Heinrich Müller. Hij is de grote vijand in het spel, maar we hebben hem nog niet in actie gezien.
Gedropt boven Normandië
Dat ligt anders voor Sgt. Arthur Kingsley, die gespeeld wordt door acteur Chiké Okonkwo en wiens teksten grotendeels zijn geschreven door Tochi Onyebuchi. Sledgehammer liet ons een clip van vijf á tien minuten zien uit een van de missies van de campagne. We beginnen in de lucht, als Kingsley boven Normandië wordt gedropt. Het is een scène zoals je die verwacht in Call of Duty: overal is luchtafweergeschut actief, brandende vliegtuigen storten ter aarde en er komt een orkaan van geluid op je af. Te midden van dit tumult probeert Kingsley heelhuids de grond te bereiken. Hij heeft daar zijn reserveparachute voor nodig, maar uiteindelijk daalt de soldaat veilig neer. Althans, hij belandt in het water, waar hij zich moet ontdoen van diezelfde parachute om niet te verdrinken. Te zien is hoe andere soldaten daar niet op tijd in slagen of worden doorzeefd door Duitse kogels. Wanneer Kingsley even later uit het water is en heeft weten te ontkomen aan de Duitsers, treft hij een andere soldaat die de sprong heeft overleefd. Hij hangt aan een boom en is dolblij Kingsley te zien, maar vlak voordat deze soldaat kan worden bevrijd, wordt ook hij getroffen door vijandelijke kogels. Het is de harde, rauwe actie die we al jaren van Call of Duty gewend zijn.
:strip_exif()/i/2004544124.jpeg?f=imagearticlefull)
Kingsley sluipt verder, op weg naar de molen waar hij met zijn team zou verzamelen. Een open gevecht is geen optie, maar al sluipend weet Kingsley de nodige vijanden uit te schakelen. Ondertussen verstopt hij zich voor Duitsers die met hun zaklampen naar Amerikanen zoeken. Die zaklampen, maar ook de in lichterlaaie staande molen, tonen wat van de vernieuwingen die Sledgehammer heeft doorgevoerd aan de lichtsystemen. De Modern Warfare-engine is de basis voor Vanguard, maar uiteraard zijn er diverse verbeteringen aan doorgevoerd. Zo is de manier waarop sommige effecten worden gesimuleerd op de schop gegaan, waardoor rook en vuur zich realistischer ontwikkelen en brandende sintels door de omgeving dwarrelen als je bij een grote, houten molen in de buurt bent die in vlammen opgaat.
Destructability en lichteffecten
Van de technische vernieuwingen die Sledgehammer vervolgens met ons doornam, sprong het nieuwe ‘persistent damage system’ eruit. In deze Call of Duty kan namelijk behoorlijk veel kapot. Sterker nog, door houten muren kapot te schieten kunnen spelers zelf nieuwe doorgangen creëren, bijvoorbeeld in multiplayer-matches. Die muren gaan kapot door er herhaaldelijk op te schieten zodat de stukken hout letterlijk worden weggeknald. Dat is niet alleen interessant voor de gameplay, het brengt ook een mooie uitdaging met zich mee, want elke ruimte in het spel heeft duizenden mogelijke lay-outs, afhankelijk van waar spelers op schieten. Die lay-outs moeten steeds in lijn zijn met invallend licht van buitenaf of vanuit andere ruimtes. Elke kamer heeft dus in potentie duizenden verschillende light maps, afhankelijk van het aantal lichtbronnen in de omgeving en van wat er precies wordt kapotgeschoten. Hiervoor gebruikt Vanguard in de basis hetzelfde systeem als in de vorige Call of Duty-games, dus met volumetric lighting en voxels, wat correcte lichteffecten zou moeten opleveren in een scenario waarbij omgevingen worden kapotgeschoten.
Van Treyarch leerden we vorig jaar al dat het door die studio gebruikte lichtsysteem de ontwikkelaars in staat stelt om de sfeer in een omgeving eenvoudig aan te passen door te spelen met de instellingen. Dat effect wordt ook in Call of Duty: Vanguard goed zichtbaar. Dat moet ook wel, want de game speelt zich op allerlei uiteenlopende locaties af. Met name Egypte belooft een stoffige bedoening te worden, waarbij stof en zand kunnen zorgen voor dekking. Het vanuit de lucht soms paradijselijke, zonovergoten Midway kent uiteraard heel ander licht dan Stalingrad, waar een flauw zonnetje haast onheilspellend over de stad schijnt op het moment dat daar nog niets aan de hand is. Tijdens de presentatie kregen we een inkijkje in hoe het leven in Stalingrad moet zijn geweest voordat er Duitse bommenwerpers in aantocht waren en de stad in een half jaar tijd werd veranderd in een ruïne. We zien beelden van hoe het hoofdpersonage - naar wij aannemen Polina Petroca - over de markt in haar stad loopt als ineens tientallen bommenwerpers aan de horizon verschijnen. We maken aldaar dus het begin van een van de bekendste veldslagen mee en zien hoe een vredig ogend stadje binnen de kortste keren verandert in oorlogsgebied.
Van Midway en Egypte zagen we minder dan van Normandië en Stalingrad, maar duidelijk is wel dat de missie in Midway zich deels zal afspelen in de lucht, waarbij de speler vrije controle over een vliegtuig lijkt te krijgen. Dat de missie niet volgens plan verloopt is echter ook al duidelijk, want vaststaat dat piloot Wade Jackson zich later bij grondtroepen voegt. De vervolgvraag is wat dit betekent met betrekking tot de voertuigen in de verdere game. Daarop kwam geen eenduidig antwoord, al lijkt het helder dat Lucas Riggs in Afrika iets met tanks zal ondernemen. Of dat klopt, zullen we pas later dit jaar ontdekken. In elk geval is duidelijk dat de vier ‘operators’ bij elkaar worden gebracht voor een speciale missie in Berlijn. Het is, zo onderstreept Sledgehammer, óók een verhaal over de geboorte van de special forces die inmiddels niet meer zijn weg te denken bij moderne oorlogsvoering. Dit soort specialistische teams, gevuld met de allerbeste soldaten, bestond volgens Sledgehammer nog niet voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Nu is dit uiteraard niet de echte ‘origin story’ van Tier 1 Operators als Seal Team 6 en Delta Force, maar het is leuk bedacht.
:strip_exif()/i/2004544126.jpeg?f=imagearticlefull)
De presentatie was voornamelijk gericht op de singleplayercampagne van Call of Duty: Vanguard, maar dat weerhield de ontwikkelaars er niet van om heel kort wat details van de overige spelmodi te noemen, al bleef dat in het geval van Zombies en Warzone beperkt tot een korte bevestiging dat ze onderdeel zullen zijn van het spel. Over de multiplayer viel gelukkig wat meer te melden. Duidelijk is dat Sledgehammer een volledige multiplayer aflevert, met niet minder dan twintig maps bij introductie van de game. Die maps zullen over de hele wereld zijn gesitueerd. Zestien van de maps zijn bedoeld voor 6v6-actie, vier maps zullen kleiner zijn en bedoeld voor 2v2-gevechten. Overigens zullen op de maps zeer waarschijnlijk ook potjes met meer spelers kunnen worden gespeeld, zoals gebruikelijk in Call of Duty, maar daarover deed Sledgehammer verder nog geen uitspraken.
Bij het in vogelvlucht doornemen van enkele features die een rol zullen spelen in de multiplayer lag de focus ook weer op de hoge mate van destructability die het mogelijk maakt om maps verregaand te veranderen en naar je hand te zetten, bijvoorbeeld door het open schieten van snellere routes. We zagen hier een voorbeeld van waarbij een houten vertrek werd kapotgeschoten. Dat zag er goed uit, met rondvliegende houtsplinters en andere particle effects die de actie opleukten. Ook interessant is dat Vanguard de trajecten van kogels gedetailleerder simuleert en rekening houdt met kogels die bijvoorbeeld een muur schampen, waarbij het materiaal waar de muur van is gemaakt weer voor andere effecten zorgt. Over muren en andere obstakels gesproken: je kunt op muurtjes en andere objecten ‘mounten’ en in mounted positie ook beperkt van links naar rechts bewegen. Over en langs uiteenlopende objecten kun je ook gebruikmaken van blindfire. Het zijn kleine details die alvast iets verklappen over de gameplay van Call of Duty: Vanguard, maar zonder het uitgebreider in actie te zien of zelf te spelen is het natuurlijk lastig om er al te veel over te concluderen.
Wel gaf Sledgehgammer ons nog mee dat de game spelers op een andere manier naar potjes zal brengen. Althans, dat is niet helemaal goed omschreven, maar met een feature genaamd ‘Combat Pacing’ moet Vanguard beter dan vorige Call of Duty-games in staat zijn spelers in games te helpen die passen bij hun speelstijl. Er zullen aparte playlists zijn die gericht zijn op tactische gameplay, standaard gameplay en blitz gameplay. Met name de eerste van die drie zou interessant kunnen zijn, want volgens Sledgehammer zal de multiplayer van Vanguard tactischer zijn dan die van veel van de eerdere Call of Duty-games. Wat dat inhoudt is nog niet duidelijk, maar we zijn alvast heel benieuwd.
:strip_exif()/i/2004544128.jpeg?f=imagearticlefull)
Na het succes van Warzone had Activision er eventueel voor kunnen kiezen om vol in te zetten op een vervolg daarvan, maar in Call of Duty: Vanguard krijgen liefhebbers van actievolle shooters een volwaardige 'CoD'. Toen de serie met Call of Duty: WWII eindelijk terugkeerde naar een Tweede Wereldoorlog-setting waren de reacties enthousiast. Vanguard lijkt op die voet verder te gaan, mogelijk met toffe verbeteringen aan de gameplay. Afgaande op de paar scènes die we tot nu toe hebben gezien, zijn die verbeteringen er in ieder geval op technisch vlak. Met name de lichteffecten en de mate van destructability maakten indruk, en de hoofdpersonages zien er gedetailleerd en goed uit. Natuurlijk willen we de game zelf onder handen nemen voor we er meer zinnigs over kunnen zeggen, maar over de gekozen setting, de insteek van de campagne en de eerste beelden zijn we alvast behoorlijk positief.
Titel |
Call of Duty: Vanguard |
/i/2004544112.png?f=imagenormal) |
Platform |
Windows, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One |
Ontwikkelaar |
Sledgehammer Games, Treyarch, Raven Studio |
Uitgever |
Activision |
Releasedatum |
5 november 2021 |