Inleiding
Trackers zijn apparaatjes die je waarschijnlijk nooit echt gemist hebt als je niet regelmatig spullen kwijt bent, maar ze kunnen zeker handig zijn. De afgelopen tijd hebben bluetooth-trackers veelvuldig het technieuws gehaald. Samsung bracht eerst de SmartTags uit en vervolgens kwam Apple met zijn AirTags. Met name de AirTags werden hebbedingetjes en de levertijden liepen behoorlijk op. Ook de SmartTag+ was op een gegeven moment moeilijk te krijgen. Merkwaardig, zal je wellicht denken, want een tracker is niet zo heel spannend. Weinig tech lijkt zo simpel en functioneel, misschien zelfs wel saai, als een bluetooth-tracker. Dat klopt, maar gelukkig kun je er best wat aan testen. Dat vinden we leuk bij Tweakers, dus dat hebben we gedaan.
We hebben natuurlijk de nieuwe AirTag en daarnaast de SmartTag en SmartTag+ van Samsung meegenomen in deze round-up. Er is echter ook een fabrikant die al sinds jaar en dag in deze business zit en dat is Tile. We vroegen de Tile Mate en Tile Pro aan en hebben die ook meegenomen in de test. Het voordeel van die trackers is dat ze zowel onder Android als iOS werken. Natuurlijk gaan we op de individuele trackers in, met hun bijbehorende app en functionaliteit. Daarnaast hebben we getest hoe goed ze zijn terug te vinden op korte en lange afstand en hebben we het geluidsniveau en de waterdichtheid meegenomen. Welke tracker is het makkelijkst te tracken? Je leest het op de volgende pagina's.
Apple AirTags
Apple heeft het nog steeds, zou je kunnen zeggen. Rond de tijd dat Tile trackers uitbracht en ook SmartTags in de verkoop gingen, kenden we weinig mensen die bezig waren met bluetooth-trackers. Vervolgens kwam Apple op 30 april met de AirTags, waarna we allerlei mensen ineens over de nieuwe gadget hoorden praten. Verschillende ervan hadden er al een besteld nog voordat ze er een gebruiksscenario voor hadden bedacht. Apple pakte het weer slim aan. Alleen al het ontwerp is voor veel mensen een stuk begeerlijker dan dat van concurrerende apparaatjes, vermoeden we.
Waar de Tiles en SmartTags zijn gemaakt van hard kunststof en een weinig opzienbarend voorkomen hebben, is de AirTag een soort witte Smartie met aan de onderkant een strak metalen dekseltje. Het is een simpel, rustig en doeltreffend ontwerp en er is maar één kleuroptie. Dat laatste is natuurlijk een beetje jammer. Wel kun je op de witte zijde gratis wat letters en een beperkt aantal emoticons laten graveren - in totaal drie symbolen - als je hem via Apple zelf koopt.
Krasrijk, maar waterdicht
De AirTag is niet gemaakt van krasvast materiaal. Dat hadden we binnen een dag al door, doordat we hem naast een metalen pasjeshouder in onze broekzak hadden gestopt en hij er vervolgens uit kwam met een flinke kras op de metalen zijde. Daar zie je krassen overigens ook duidelijker dan aan de plastic kant. Als we met een voorwerp zoals een sleutel langs beide kanten gaan, ontstaan er krassen. Op de witte kant zie je de krassen echter alleen als je het apparaat in het licht houdt.
De AirTag is te openen door het metalen deksel wat in te drukken en een beetje naar links te draaien. Dat gaat een stuk eenvoudiger dan bij de SmartTags en zelfs makkelijker dan bij de Tiles, ondanks dat niet direct zichtbaar is hoe de AirTag open moet en dat is best elegant. Als je de AirTag sluit, valt het opstaande randje van het metalen dekseltje op de rubberen ring van de tracker. Je drukt hem naar beneden en draait een klein stukje. De AirTag is dan dicht en het meest waterdicht van de bluetooth-trackers in deze round-up. Hij heeft namelijk een IP67-certificering, wat wil zeggen dat hij gedurende dertig minuten op een meter diepte is getest. Zelf hebben we een AirTag een half uurtje in een volle wasbak gedaan en dat heeft hij overleefd, zonder vochtsporen aan de binnenkant.
Onhandig aan de AirTag is dat er geen gaatje in zit om hem eenvoudig ergens aan te bevestigen. Daar zul je extra accessoires voor moeten kopen, wat best een beetje raar is. De AirTag is zelf redelijk betaalbaar, maar de prijzen van de accessoires lopen op. Een leren sleutelhanger kost 39 euro en een hanger voor aan een tas kost in leren uitvoering 45 euro, terwijl je voor de kunststof versie 35 euro betaalt. We hebben er een paar getest in combinatie met de AirTags en we moeten zeggen dat de accessoires tot in de puntjes zijn afgewerkt, stevig zijn en luxe ogen en aanvoelen.
Installatie en functionaliteit
Als je het tabje uit de AirTag trekt, maakt de batterij contact en hoor je een bevestigingsgeluidje. Vervolgens leg je de AirTag naast een iOS-apparaat met iOS 14.5 of hoger. Vervolgens maakt hij een bluetoothverbinding en kun je selecteren waar je de tracker aan vast wilt maken. De opties zijn beperkt, maar je kunt ook zelf een naam invoeren, met een emoticon erbij. Daarna is hij als object toegevoegd aan de app 'Zoek mijn'. Je kunt de AirTag vervolgens een geluid laten afspelen, althans wanneer hij een verbinding via bluetooth heeft met je iOS-apparaat. De afstand waarop de verbinding tot stand kan worden gebracht, verschilt erg per tracker. Daarover later meer, op de pagina met testresultaten.
Als de AirTag zo'n zes meter van je verwijderd is, kun je overgaan tot 'Zoek in de buurt', mits je een iPhone hebt met uwb-chip. Je krijgt dan in eerste instantie alleen te zien hoe ver je van het apparaatje verwijderd bent. Als je er dichtbij bent, wijst de pijl je de richting. Dat werkt fijn en meestal ook goed. Soms wijst de pijl even de verkeerde kant op, om zich te herstellen als je weer een beetje beweegt. Je ziet de meters aftellen en vanaf één meter afstand begint je iPhone steeds harder te trillen. Het verschil in sterkte is erg duidelijk, zodat ook slechtzienden er iets aan hebben. Ook kunnen slechtzienden met spraak worden begeleid. Uiteraard kun je de tracker ondertussen geluid laten maken, zodat je hem nog makkelijker vindt.
Het geluid is slim gekozen, want het hoogtepunt in volume van de piepjes is maar kort, zodat het niet vervelend aan de oren is, maar op afstand meestal wel te horen. Toch kan het, als je je op een andere verdieping bevindt, lastig zijn om de AirTag te horen, laat staan als het object ook nog ergens achter ligt.
Een interessante functie van de AirTag is dat je hem, wanneer je hem tegen je de nfc-chip achterop je iPhone houdt, opdrachten kunt laten uitvoeren. Via de Opdrachten-app kun je instellen wat er moet gebeuren. Zo kun je slimme lampen aanzetten of een app starten, om maar wat te noemen. Dat kan de Tile niet en de Smarttags doen het via een knop op de tracker. Ook kun je instellen dat iemand die via nfc de tracker scant, een boodschap krijgt met je telefoonnummer en de vraag of diegene je wil bellen omdat je dit object verloren bent. Dan moet de AirTag uiteraard wel in Lost-modus staan.
In het verlengde daarvan: de kans is waarschijnlijk groter dat je de tracker - en vooral het object waar hij aan vastzit - terugvindt door hem op de kaart te lokaliseren. Elk iOS-apparaat waarbij 'Vind mijn' is ingeschakeld en dat een bluetooth-verbinding weet te krijgen, kan het object lokaliseren. Je krijgt daarbij desgewenst een melding als het is gevonden. Aangezien er bijzonder veel iOS-apparaten in de Benelux zijn, is de kans in dichtbevolkte gebieden aanwezig dat je object gelokaliseerd wordt. We hebben wat tests gedaan op dit gebied; op de testpagina van dit artikel lees je daar meer over. Verder is er aan de AirTags niet enorm veel in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld geen ander geluid instellen. Dat is enigszins jammer.
Privacybezwaren
Het gebruik van de AirTag roept wat kritische vragen rond privacy op, wat overigens in meer of mindere mate ook geldt voor de andere trackers in deze round-up, omdat ze vergelijkbare vindfuncties hebben. Een van de bezwaren is dat je een AirTag kunt meegeven aan iemand die dat niet doorheeft. Zeker als diegene ook een ondersteund iOS-apparaat heeft, ziet de eigenaar van de tracker waar de AirTag is, als bluetooth en locatie aanstaan. Na een dag of drie krijgt de andere persoon wel een melding dat er een AirTag met hem of haar meereist. Dat is op zich een goede gedachte, alleen kan het goed zo zijn dat de reiziger tegen die tijd weer in de buurt van de eigenaar is. Dan is de reiziger dus getrackt zonder het te weten, want op dat moment komt er geen melding meer. Je kunt de meldingen overigens uitzetten.
Je kunt er in iOS voor kiezen om niet mee te doen aan het 'Vind mijn'-netwerk, alleen dan kun je AirTags en je andere apparaten niet lokaliseren. De locatiedata die door je telefoon verstuurd wordt is anoniem, voor zover we kunnen nagaan, en een AirTag-eigenaar kan dus niet iemand met een iPhone zonder AirTag op zak traceren.
Toch kunnen we ons wel situaties bedenken die sneaky gebruik van de AirTag mogelijk maken. Wanneer je bijvoorbeeld een AirTag achterlaat in een leegstaand huis of in elk geval op een plek ergens in dunbevolkt gebied en je zet de verloren-modus aan, krijg je een melding wanneer iemand met een iPhone er in de buurt is. Als je weet dat iemand een iPhone met iOS 14.5 en 'Vind mijn' heeft en je wilt weten of diegene daar met een zekere waarschijnlijkheid is, kun je dus een AirTag planten.
Samsung SmartTags
Samsung was Apple net voor, met de SmartTag en SmartTag+. Het idee erachter is hetzelfde als bij de AirTags. Je kunt er je spullen mee terugvinden, op basis van dezelfde technologie. Het verschil is dat er twee verschillende SmartTags zijn. De SmartTag+ heeft net als de AirTags een ultrawideband-chip, zodat je op kleinere afstand spullen kunt vinden middels augmented reality-aanwijzingen. Je hebt daarvoor wel een Samsung Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra of Z Fold2 nodig, want die hebben uwb-ondersteuning. De SmartTag heeft geen uwb-chip en gebruikt daardoor - volgens de specificaties - slechts de helft van de energie die de SmartTag+ consumeert.
De SmartTags zien er wat meer uit als tags. Ze hebben een gaatje, zodat je ze direct aan bijvoorbeeld een sleutelbos kunt hangen. De apparaatjes zijn opgetrokken uit kunststof en bestaan uit twee gelijke delen die je van elkaar kunt halen met een muntje of iets dergelijks, zodat je de batterij kunt vervangen. Dat is niet bepaald een elegante oplossing, want het is erg lastig om een SmartTag(+) te openen zonder hem te beschadigen. Een muntje is nu eenmaal harder dan het plastic van de cover. Natuurlijk kun je ook iets anders van plastic ertussen doen, zoals een plectrum. Het gereedschap dat je gebruikt moet in ieder geval erg stug zijn, want het kost best wat kracht om de SmartTags te openen.
Opvallend is dat er geen rubberen ring aan de binnenkant van de SmartTags zit. Dat zou ze vermoedelijk waterdichter maken. Het gat, waar ook het geluid uit komt, is aan de binnenkant omheind door plastic zodat het water dat erin komt de batterij en andere elektronica niet kan bereiken. De SmartTags hebben een IP53-rating. Dat betekent dat ze spatwaterdicht zijn en niet beschadigd raken als ze worden besproeid met tien liter water per minuut onder een hoek van -60° tot 60°. Ook zijn ze beschermd tegen stof.
Op de ene kant van de SmartTag(+) staat de naam Samsung vermeld en op de andere kant zie je SmartTag(+) staan, met een cirkel eromheen. Dit is ook meteen een knop. De SmartTag zonder uwb-chip is iets kleiner en dunner dan de SmartTag+. Beide zijn aanzienlijk groter dan de AirTag en de Tile Mate. De Tile Pro is wel iets groter dan de SmartTag+, maar het scheelt niet veel. De SmartTags zijn gemaakt van plastic en uiteraard niet krasvast. Toch troffen we na een praktijktest waarbij we een SmartTag samen met een sleutelbos in een broekzak hadden gestopt, minder krassen aan dan bij de AirTag. Bovendien zijn de krassen minder goed zichtbaar dan op een AirTag.
Installatie en functionaliteit
De SmartTags werken alleen met Samsung-smartphones met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. De installatie is vrijwel even eenvoudig als bij de tracker van Apple. Eerst zet je bluetooth en locatievoorzieningen aan op de smartphone en druk je op de knop van de SmartTag. Daarna kun je de tracker een naam geven en vervolgens wordt de software van de SmartTag geüpdatet. Ondertussen krijg je uitleg over de functionaliteit van de tracker. De SmartTag wordt toegevoegd aan de dienst SmartThings Find, waar je ook je Samsung-oordopjes en telefoon mee kunt terugvinden.
Zoals we gewend zijn van Samsung zijn de instelmogelijkheden iets talrijker dan bij de Apple-tracker. Je kunt in de SmartThings-app bijvoorbeeld instellen welke van de tien melodietjes je tracker afspeelt en ook het volume kun je aanpassen. Bij Apple kun je slechts één actie instellen, bij Samsung twee: eentje wanneer je de knop op de SmartTag kort indrukt en eentje wanneer je hem langer ingedrukt houdt. Bij Tile is deze functionaliteit overigens helemaal afwezig.
Je kunt via Bixby Routines, vergelijkbaar met Apples Opdrachten-app, een paar zaken laten uitvoeren. Zo kun je een smarthome-apparaat bedienen om bijvoorbeeld je Hue-lampen aan of uit te zetten, een melding sturen aan iemand die lid is van je SmartThings-groep of een bericht afspelen op een slimme luidspreker die je gekoppeld hebt in je SmartThings-app. Ook kun je het apparaat in afwezig- of thuismodus zetten of een scène uitvoeren die je hebt ingesteld in Bixby Routines. Wel moet je telefoon in de buurt zijn, want dat is het apparaat dat de opdracht daadwerkelijk uitvoert of laat uitvoeren.
De categorieën van objecten waaraan je de SmartTags in de app kunt koppelen, zijn eveneens talrijker dan bij Apple. Het zijn er ongeveer evenveel als bij Tile. Je kunt echter geen foto maken van het bijbehorende object, zoals bij Tile, of een emoticon invoeren zoals bij Apple. Wel kun je net als bij Tile je telefoon - mocht je hem kwijt zijn - laten overgaan wanneer je twee keer op de knop drukt. Er is geen aparte verloren-modus bij de SmartTags die je zelf kunt activeren, zoals de AirTag die wel heeft, en je krijgt ook geen bericht of telefoonnummer te zien als je een SmartTag vindt en via NFC contact maakt. Wel kun je een melding krijgen als je telefoon geen contact heeft met de tracker en hij wordt gespot door een ander Galaxy-apparaat.
Met de SmartTag+ kun je, met de juiste smartphone, ook via ultrawideband-technologie zoeken. Dat werkt op vergelijkbare wijze als bij de AirTags, maar dan al van veel grotere afstand en zelfs als je je op een andere verdieping bevindt. Je ziet een groene boog die aangeeft hoe sterk het uwb-signaal is en je kunt de tracker geluid laten maken. Ook is er augmented reality-ondersteuning: je kunt de camera aanzetten en visuele aanwijzingen krijgen via pijltjes en kleine bolletjes die aangeven waar de SmartTag+ zich zou moeten bevinden.
Het werkt net zo accuraat als bij de AirTags. Soms moet je even bewegen voordat het apparaat weer precies de goede richting aangeeft. De haptische feedback is helaas afwezig en we konden geen goede manier vinden om de tracker te zoeken als je blind of slechtziend bent. Wel konden we met de visuele aanwijzingen onze spullen altijd vrij eenvoudig vinden.
Privacy en stalking
De SmartTags hadden niet meteen bij release een functie waarmee ze konden worden gespot wanneer ze met je meereisden zonder dat je het wist. Dat is inmiddels veranderd, maar de implementatie is minder sterk dan bij Apple. De potentieel gevolgde gebruiker, die helemaal geen weet hoeft te hebben van het fenomeen SmartTags, moet zelf scannen op SmartTags die met hem of haar meereizen. Het is dus niet zo dat je, zoals bij Apple, een melding krijgt wanneer een tracker een bepaalde tijd met je is meegereisd. Dat is niet handig, want de functie helpt nu alleen wanneer iemand vermoedt dat hij of zij getrackt wordt en dat zal lang niet altijd zo zijn.
Samsung heeft in tegenstelling tot Apple een opt-out ingebouwd voor het geval je anderen niet wilt helpen hun apparaten te vinden. Dat is fijn voor wie bang is dat zijn of haar locatie niet anoniem blijft via deze functie, maar het maakt het Galaxy Find-netwerk in theorie kleiner. Op de testpagina vind je onze bevindingen hierover.
Tiles
Tile is al wat langer actief en heeft al een heel aantal soorten en maten trackers op de markt gezet. Het merk was bijna synoniem met bluetooth-trackers, tot Apple en Samsung om de hoek kwamen kijken. Er is een Tile Sticker, dat is een kleine ronde tracker die je bijvoorbeeld onder je fietszadel kunt plakken, een Tile Slim die de vorm heeft van een pasje en in je portemonnee past, en een Tile Mate die dezelfde specificaties heeft, maar vierkant en wat dikker is. Wij hebben ons gericht op de Tile Pro, omdat hij de beste specificaties heeft en we deze tracker het beste kunnen vergelijken met de andere exemplaren in deze test. Zo heeft hij volgens de specificaties hetzelfde bereik als de SmartTags.
Het is even opletten bij de Tile Mate en Pro, want de nieuwste generatie heet bij diverse webshops Tile Mate+ en Pro+. Dat staat echter niet op de verpakking. Wij hebben de nieuwste Tiles getest, waarbij de Mate modelnummer T9001 heeft en de Pro modelnummer T1101. Dit zijn simpelweg de nieuwste varianten van deze trackers en ze worden wijdverbreid verkocht.
Lichtgewicht of bereik
De Tile Mate is veruit de lichtste tracker in deze round-up. Dat betekent niet dat de andere zwaar zijn; met 6 gram heeft hij net iets meer dan de helft van het gewicht van de AirTag, de op een na lichtste van al deze trackers. Het verschil in gewicht merk je natuurlijk alleen wanneer je de tracker aan iets hangt dat zelf ook niet al te zwaar is. Aan een rugzak of koffer zal het verschil niet opvallen. De Tile Pro weegt 12 gram en is ongeveer even dik. Wel is hij een behoorlijk stuk groter. De verschillen tussen beide Tiles zijn verder niet groot. Het belangrijkste verschil is het bluetooth-bereik, dat volgens specificaties verdubbelt van 60 meter naar 120 meter. Uiteraard hebben we dat getest en de resultaten vind je op de testpagina.
Het prijsverschil is een euro of zeven, dus we denken dat leidend moet zijn waar je de tracker voor gebruikt en welke dan het meest geschikt is. Dingen die je buiten gebruikt en daar zoek kunnen raken, zouden we over het algemeen voorzien van een Tile Pro. Bij dingen die minder belangrijk zijn en waarbij een beperkt gewicht en vooral kleine afmetingen wenselijk zijn, zouden we de voorkeur geven aan een Tile Mate.
De Tile Mate is gemaakt van hard plastic, net als de SmartTags. Hij krast minder snel dan de AirTag, maar kunststof blijft natuurlijk ook krasgevoelig. De Tile Pro heeft een metalen stuk tussen de kunststof delen in, als een soort hamburger. Dat maakt hem steviger. De bouwkwaliteit van beide Tiles is prima, maar dat geldt ook voor de andere trackers in deze test. Op dat gebied hebben we geen voorkeur, want we denken dat ze allemaal prima tegen een stootje kunnen.
Beide Tiles hebben de waterdichtheidscertificering IP55. Dat betekent dat ze onder laboratoriumomstandigheden geen schade oplopen wanneer ze bespoten worden met 12,5 liter zoet water per minuut, onder eender welke hoek. Blootstelling aan een regenbui zou dus geen probleem mogen opleveren. Toch zitten er wel gaatjes in de Tiles, voor de piëzo-elektrische luidspreker. Daar zijn de Tiles en SmartTags wel van voorzien en de AirTag niet. Bij die laatste trilt de behuizing zelf om geluid te produceren.
Een Tile is subtieler te openen dan een SmartTag. Je drukt op het klepje op de achterkant, die ribbels heeft voor de grip, en schuift hem er met je duim vanaf. Op de achterkant van het klepje zit zeer compact foam dat de binnenzijde afsluit van vocht en stof. We kunnen ons voorstellen dat dit foam op de lange duur minder waterdicht wordt, zeker als je de Tile vaak opent, maar dat is lastig met zekerheid te zeggen.
Installatie en functionaliteit
Ook de Tiles laten zich makkelijk installeren. Je hoeft slechts op de optie Activeren te tikken, te kiezen welke Tile je hebt en aan te geven waar hij voor bedoeld is. Vervolgens kun je hem testen. Net als bij de SmartTags kun je uit veel objecten kiezen om de Tiles aan te koppelen. In de Tile-app is een heel aantal opties voorhanden. Locatiehistorie en Smart Alerts zijn echter alleen beschikbaar voor de betalende abonnee.
Je krijgt een abonnementsaanbieding wanneer je die opties aantikt en het zijn ook nog eens de bovenste opties. Dat voelt toch wat naar, omdat een tracker nu ook weer niet zoveel functionaliteit heeft. Om dan maar liefst € 3,50 per maand of € 34,99 per jaar te moeten neertellen om te zien waar de Tile is geweest en een melding te krijgen wanneer je het huis verlaat zonder Tile, bijvoorbeeld terwijl hij aan je sleutelbos zit, voelt niet in verhouding. Wel moet worden gezegd dat het de enige tracker in deze test is die de locatiegeschiedenis bijhoudt.
Je kunt natuurlijk wel, net als bij de andere trackers, zien waar op de kaart de Tile zich als laatste heeft bevonden. Verder kun je de Tile delen met een ander persoon, zodat diegene de tracker ook kan traceren. Dat kan bij de AirTags niet. Daarnaast kun je je eigen telefoon bellen door twee keer op de Tile te drukken. Ook kun je een Tile verstoppen en niet laten zien op het overzicht.
De functionaliteit die mist, is dat je opdrachten kunt uitvoeren via een 'als dan'-principe. Met de Tile kun je echter niet instellen dat je bijvoorbeeld twee keer op het knopje drukt om het licht aan te doen. Dat is jammer, want het is een relatief krachtige optie die voor iedereen een ander soort gemak kan betekenen. Wat ook mist, is de ultrawideband-functionaliteit van de SmartTag+ en AirTag waarmee trackers op korte afstand makkelijker kunnen worden gevonden. Ook is de app het minst overzichtelijk van de drie.
Privacy en stalking
Tile doet van de fabrikanten waarvan we trackers testen helaas het minste tegen stalking. Je kunt een Tile ongezien met iemand meegeven en vervolgens zien waar deze persoon is, zolang of zodra een Tile-gebruiker binnen bluetoothbereik is. Wanneer dat het geval is, wordt de locatie op de kaart geüpdatet. Online zijn diverse verhalen te vinden over stalking met een Tile.
Er is geen opt-out om mee te doen aan het wereldwijde Tile-netwerk. Als je de app geïnstalleerd hebt, wordt de locatie van Tiles van anderen om je heen geregistreerd en anoniem doorgegeven. Dat is natuurlijk ook wel weer een voordeel, want zo is het netwerk in elk geval groter dan wanneer sommige mensen deelname aan het netwerk uitzetten. Wel kun je ervoor kiezen om de locatierechten alleen eenmalig te verlenen of alleen als de app gebruikt wordt.
Tests
Je zou misschien denken dat er weinig valt te testen aan trackers, afgezien van bijvoorbeeld het bluetoothbereik. Toch hebben we een aantal testjes verzonnen en uitgevoerd. Niet alles laat zich eenvoudig in cijfers uitdrukken. Dat geldt in dit geval voornamelijk voor het traceren van de trackers in de app wanneer ze buiten bluetoothbereik zijn. In de weken dat we de trackers tot onze beschikking hadden, hebben we ze regelmatig ergens laten liggen op een locatie buiten, bijvoorbeeld in een rijdende auto of in een ander huis. We keken vervolgens wanneer de tracker werd gelokaliseerd door een apparaat met de Vind Mijn-app, SmartThings-app of Tile-app, zodat de tracker zichtbaar werd op de kaarten in de diverse apps.
Onze conclusie na een aantal autoritten is dat het doorgaans niet lukt om ze in een auto te laten detecteren door een apparaat. Diverse malen hebben we trackers in een auto gelegd en zijn we door steden en over snelwegen gereden, maar geen enkele keer werd een tracker gespot door een apparaat van iemand die een van de hier besproken diensten gebruikt.
:strip_exif()/i/2004380082.jpeg?f=imagenormal)
In de video die bij deze review hoort, zie je dat we een rondje door vrij drukke delen van Haarlem hebben gelopen met de trackers. We hebben bijgehouden wanneer welke tracker werd gespot door een vindnetwerk bestaande uit gebruikers van de diverse platforms. De resultaten van dit rondje van een half uur zie je in deze tabel:
Tracker |
AirTag |
SmartTag |
SmartTag+ |
Tile Mate |
Tile Pro |
Aantal keer gespot |
8 |
4 |
4 |
0 |
1 |
Dit strookt met onze ervaringen in de weken ervoor. De Tiles werden niet vaak gelokaliseerd, zeker de Tile Mate niet, met zijn beperkte bereik. Hoewel het lastig is om harde conclusies te trekken uit dit geenszins wetenschappelijke onderzoek, lijkt het erop dat de AirTag in deze omgeving duidelijk het meest werd gespot, ondanks zijn beperkte bluetoothbereik, waarover straks meer. Het Samsung-netwerk is echter ook beduidend groter dan het Tile-netwerk, want de Samsung SmartTags zijn eveneens regelmatig gespot.
Bluetoothbereik
Ook hebben we het bluetoothbereik een aantal keer getest, binnenshuis en buitenshuis. We zijn daarvoor met de smartphones ver weg gaan staan, buiten bereik van de trackers, om vervolgens langzaam maar zeker naar de trackers toe te bewegen. Ondertussen probeerden we daarbij verbinding te krijgen met de trackers. We deden dit binnen, vanaf een andere verdieping. Ook hebben we de trackers buiten in een veldje neergelegd, in een lange achtertuin zonder obstakels, terwijl we zelf binnen in een lange gang stonden met een gesloten deur tussen ons en de trackers in. Dit leek ons een realistischer praktijkscenario dan slechts in het open veld. Die laatste test hebben we meerdere keren uitgevoerd, steeds genoteerd bij hoeveel meter een tracker verbinding kreeg en tot slot het gemiddelde genomen van de diverse verbindingspogingen. De metingen lagen steeds niet ver uit elkaar.
Tracker |
AirTag |
SmartTag |
SmartTag+ |
Tile Mate |
Tile Pro |
Aantal meter bereik |
27 |
40 |
39 |
23 |
44 |
Dit was een heel specifieke situatie, maar over het algemeen genomen is hij representatief voor alle andere locaties waar we probeerden te verbinden met de trackers. De Tile Pro had meestal het grootste bereik, kort gevolgd door de SmartTag en SmartTag+. De AirTag is consequenter met verbinden, maar kan dat pas op een veel kortere afstand. Met de Tile Mate hadden we een aantal keer moeite om verbinding te maken. Vaak lukte het op dezelfde afstand als bij de AirTag, soms pas wanneer we zo ongeveer naast de tracker stonden. De Tile Pro is de winnaar wat afstand betreft, maar ook die tracker had af en toe meer moeite met verbinden dan de andere trackers. Het duurde soms een halve minuut, maar uiteindelijk lukte het altijd.
Volume
Om de trackers te vinden, ben je deels afhankelijk van het geluid dat ze maken, zeker op korte afstand. De AirTag en SmartTag+ kun je vinden met de ultrawideband-functionaliteit, maar de andere niet. Als je die andere trackers kwijt bent, ben je dus behoorlijk afhankelijk van het volume dat ze maken. De AirTag kan maar één geluid voortbrengen en de andere trackers verscheidene. We hebben het geluidsvolume getest met het geluid dat standaard is ingesteld. We gebruikten daarvoor de app Geluidsmeter uit de Android Play Store en hebben de trackers telkens op 25 centimeter van de smartphone gelegd, met de luidspreker voor zover mogelijk als meetpunt. We hebben de regelmatig door de trackers gehaalde volumepieken genoteerd.
Tracker |
AirTag |
SmartTag |
SmartTag+ |
Tile Mate |
Tile Pro |
Aantal dB |
65 |
78 |
78 |
79 |
76 |
Deze metingen laten zien wat je ook al met het blote oor hoort. De AirTag heeft het laagste maximale volume. Dat is een nadeel, zelfs als je een iPhone met ultrawideband hebt, omdat je de trackers doorgaans al van verder weg kunt horen dan je ze kunt lokaliseren met de uwb-functie. De SmartTags en Tiles ontlopen elkaar minder, maar we horen zeker het verschil tussen de Tile Pro en de Tile Mate. Die laatste heeft verrassend genoeg een wat hoger volume. Decibel is een logaritmische schaal, dus een decibel extra betekent meer extra geluid dan je wellicht zou verwachten.
Waterdichtheid
Als je je tracker buiten kwijtraakt, is het handig als hij een goede regenbui overleeft. Gelukkig was het in onze testperiode lekker nat weer, dus hebben we de trackers een paar keer buiten laten liggen. Een van de regenbuien die de trackers te verduren kregen was aanzienlijk en duurde ongeveer een half uur. Dat hebben alle trackers overleefd. Ook hebben we de AirTag onder de kraan gehouden en ondergedompeld in de wasbak. Ook dat is geen probleem voor deze tracker. Wanneer een van deze trackers in het water ligt, zul je hem echter niet kunnen spotten omdat het signaal geblokkeerd wordt.
Specificaties
Tracker |
AirTag |
SmartTag |
SmartTag+ |
Tile Mate |
Tile Pro |
Prijs |
€ 31,18 |
€ 64,07 |
€ 117,53 |
Onbekend |
Onbekend |
Afmetingen (in mm) |
31,9 × 31,9 × 8,0 |
39,1 x 39,1 x 9,9 |
46,0 x 46,0 x 10,5 |
35,0 x 35,0 x 6,2 |
42,0 x 42,0 x 6,5 |
Gewicht |
11g |
13g |
14g |
6g |
12g |
Verwisselbare batterij |
CR2032 |
CR2032 |
CR2032 |
CR1632 |
CR2032 |
Accuduur volgens spec |
1 jaar |
300 dagen |
150 dagen |
1 jaar |
1 jaar |
Bereik volgens spec |
Niet gespecificeerd |
120m |
120m |
60m |
120m |
Locatiehistorie |
Nee |
Nee |
Nee |
Ja, 30 dagen met abonnement |
Ja, 30 dagen met abonnement |
Waterdichtheid |
IP67 |
IP53 |
IP53 |
IP55 |
IP55 |
Ultrawideband |
Ja |
Nee |
Ja, tot 15 meter |
Nee |
Nee |
Benodigdheden |
Apple iPhone, iPod Touch of iPad vanaf iOS 14.5. Voor uwb is een iPhone uit serie 11 of 12 nodig. |
Samsung-smartphone met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. |
Samsung-smartphone met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. Voor uwb is een Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra of Z Fold2 nodig. |
Android-smartphone met Android 8 of nieuwer, of iOS-smartphone met iOS 13 of nieuwer. |
Android-smartphone met Android 8 of nieuwer, of iOS-smartphone met iOS 13 of nieuwer. |
Conclusie
- AirTag
- SmartTag
- SmartTag+
- Tile Mate
- Tile Pro
Pluspunten
-
Goed waterdicht ontwerp, makkelijk te openen
-
Goed vindnetwerk
-
Compact
-
Overzichtelijke app
Minpunten
-
Geen gaatje, dus accessoires nodig om te bevestigen
-
Matig bluetoothbereik
-
Behuizing krast snel
Pluspunten
-
Prima bluetoothbereik
-
Goede functionaliteit
-
Prima vindnetwerk
Minpunten
-
Beschadigt snel bij openen
Pluspunten
-
Prima bluetoothbereik
-
Goede functionaliteit
-
Prima vindnetwerk
-
Ultrawide Band-functie
Minpunten
-
Beschadigt snel bij openen
Pluspunten
-
Hoog maximaal volume
-
Geschikt voor de meeste platformen
-
Meerdere soorten en maten beschikbaar
-
Kan tegen betaling locatiegeschiedenis bijhouden en smart alerts geven
Minpunten
-
Vinden op lange afstand lastig
-
Abo nodig voor extra opties
-
Niet mogelijk om extra opdrachten uit te voeren
-
Matig bluetoothbereik
Pluspunten
-
Goed bluetoothbereik
-
Geschikt voor de meeste platformen
-
Meerdere soorten en maten beschikbaar
-
Kan tegen betaling locatiegeschiedenis bijhouden en smart alerts geven
Minpunten
-
Vinden op lange afstand lastig
-
Abo nodig voor extra opties
-
Niet mogelijk om extra opdrachten uit te voeren
-
Vrij groot
Er rolt zelden één aanrader voor iedereen uit een round-up. In dit geval is dat natuurlijk al helemaal onmogelijk, want als je geen Samsung-apparaat hebt kun je geen SmartTag gebruiken en als je geen Apple-apparaat hebt, is een AirTag nutteloos. De trackers van Tile zijn er voor zowel Android als iOS, en zelfs voor Windows. Los daarvan zijn er duidelijke verschillen tussen de trackers en is de keuze mede afhankelijk van wat je met de tracker wilt tracken.
We beginnen met de apparaatjes van Tile. Deze trackers zijn veelzijdig, omdat er verschillende soorten en maten zijn. We hebben de Mate en Pro getest, die het bijvoorbeeld goed doen aan een huisdier of sleutelbos, terwijl de Tile Sticker handig is voor onder een fietszadel en de Tile Slim de vorm heeft van een pasje en daardoor in je portemonnee past. De app van Tile is redelijk goed, maar niet heel overzichtelijk. Achter veel van de opties op het hoofdscherm zit reclame voor het afsluiten van een Tile-abonnement, dat vrij duur is voor de twee extra functies die je ermee krijgt. Wel zijn er veel melodietjes in te stellen en kun je de Tile delen. Helaas is er geen ultrawideband-functionaliteit en kun je er geen opdrachten mee uitvoeren.
Over het algemeen doet de Tile Pro het goed op kortere afstand. Het bluetoothbereik is het grootst van al deze trackers. Dat van de Tile Mate is echter beperkt, wat onhandig is. Het maximale volume van beide is prima, waardoor ze meestal goed zijn te vinden als ze zich op korte afstand bevinden. Op de plekken waar wij hebben getest, werden de Tiles echter erg weinig opgepikt door het vindnetwerk. Dat is een behoorlijk minpunt wanneer je je item op grotere afstand bent verloren.
De AirTag heeft het meest strakke ontwerp, is makkelijk te openen en het meest waterdicht. Ook kun je hem gratis laten graveren door Apple. Minpunten zijn dat er snel krassen op komen en er geen gat in zit, waardoor je accessoires zult moeten kopen om hem ergens aan te kunnen hangen. De accessoires van Apple zelf zijn prijzig.
De functionaliteit van de AirTag is hier en daar wat beperkt. Zo kun je geen melodietje kiezen en hij kan je telefoon niet opsporen. De bijbehorende app is echter ontzettend overzichtelijk en werkt prima. Je kunt via NFC opdrachten uitvoeren, maar dat gaat wat minder handig dan met de SmartTag, waar je je telefoon er niet voor nodig hebt omdat hij een knop heeft.
Op grotere afstand is de AirTag doorgaans makkelijk te tracken. Er zijn relatief veel mensen met een iPhone en 'Vind Mijn' ingeschakeld in Nederland. Op korte afstand is het wat lastiger om de Airtag te vinden. Hij heeft het minst hoge geluidsvolume en een vrij beperkt bluetoothbereik. Als je dichtbij genoeg bent, helpt de ultrawideband-functie echter goed om de AirTag te lokaliseren.
Vooral door dat laatste zijn beide SmartTags de winnaar. Of je de duurdere SmartTag+ met uwb-functionaliteit wilt, is aan jou. Beide trackers hebben in elk geval een solide behuizing, hoewel het jammer is dat hij makkelijk beschadigt raakt bij het openen. Je hangt de SmartTags makkelijk aan je sleutelbos en de knop zorgt voor extra functionaliteit. Waar je met de Tile beperkt bent tot het naar je eigen telefoon bellen door op de knop te drukken, kun je de SmartTags allerlei opdrachten via de SmartThings-app laten uitvoeren, door er lang of kort op te drukken.
Het tracken vinden we echter het belangrijkst en dat doen de SmartTags goed. Op grotere afstand werden ze in onze tests minder vaak gevonden dan de AirTag, maar wel regelmatig. Daardoor zul je items vooral in wat dichter bevolkt gebied terug kunnen vinden. Het bluetoothbereik is echter bijna net zo goed als dat van de Tile Pro. Daardoor zijn ze op de middellange en korte afstand goed te vinden en ook te horen, door hun vrij hoge volume.
Uiteindelijk is er voor al deze trackers iets te zeggen. We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen, zodat je weet welke tracker voor jou het meest ideaal is.