Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Bluetooth-trackers round-up

Zoekt en gij zult niet altijd vinden

30-05-2021 • 06:00

288

Multipage-opmaak

Inleiding

Trackers zijn apparaatjes die je waarschijnlijk nooit echt gemist hebt als je niet regelmatig spullen kwijt bent, maar ze kunnen zeker handig zijn. De afgelopen tijd hebben bluetooth-trackers veelvuldig het technieuws gehaald. Samsung bracht eerst de SmartTags uit en vervolgens kwam Apple met zijn AirTags. Met name de AirTags werden hebbedingetjes en de levertijden liepen behoorlijk op. Ook de SmartTag+ was op een gegeven moment moeilijk te krijgen. Merkwaardig, zal je wellicht denken, want een tracker is niet zo heel spannend. Weinig tech lijkt zo simpel en functioneel, misschien zelfs wel saai, als een bluetooth-tracker. Dat klopt, maar gelukkig kun je er best wat aan testen. Dat vinden we leuk bij Tweakers, dus dat hebben we gedaan.

We hebben natuurlijk de nieuwe AirTag en daarnaast de SmartTag en SmartTag+ van Samsung meegenomen in deze round-up. Er is echter ook een fabrikant die al sinds jaar en dag in deze business zit en dat is Tile. We vroegen de Tile Mate en Tile Pro aan en hebben die ook meegenomen in de test. Het voordeel van die trackers is dat ze zowel onder Android als iOS werken. Natuurlijk gaan we op de individuele trackers in, met hun bijbehorende app en functionaliteit. Daarnaast hebben we getest hoe goed ze zijn terug te vinden op korte en lange afstand en hebben we het geluidsniveau en de waterdichtheid meegenomen. Welke tracker is het makkelijkst te tracken? Je leest het op de volgende pagina's.

Apple AirTags

Apple heeft het nog steeds, zou je kunnen zeggen. Rond de tijd dat Tile trackers uitbracht en ook SmartTags in de verkoop gingen, kenden we weinig mensen die bezig waren met bluetooth-trackers. Vervolgens kwam Apple op 30 april met de AirTags, waarna we allerlei mensen ineens over de nieuwe gadget hoorden praten. Verschillende ervan hadden er al een besteld nog voordat ze er een gebruiksscenario voor hadden bedacht. Apple pakte het weer slim aan. Alleen al het ontwerp is voor veel mensen een stuk begeerlijker dan dat van concurrerende apparaatjes, vermoeden we.

Waar de Tiles en SmartTags zijn gemaakt van hard kunststof en een weinig opzienbarend voorkomen hebben, is de AirTag een soort witte Smartie met aan de onderkant een strak metalen dekseltje. Het is een simpel, rustig en doeltreffend ontwerp en er is maar één kleuroptie. Dat laatste is natuurlijk een beetje jammer. Wel kun je op de witte zijde gratis wat letters en een beperkt aantal emoticons laten graveren - in totaal drie symbolen - als je hem via Apple zelf koopt.

Krasrijk, maar waterdicht

De AirTag is niet gemaakt van krasvast materiaal. Dat hadden we binnen een dag al door, doordat we hem naast een metalen pasjeshouder in onze broekzak hadden gestopt en hij er vervolgens uit kwam met een flinke kras op de metalen zijde. Daar zie je krassen overigens ook duidelijker dan aan de plastic kant. Als we met een voorwerp zoals een sleutel langs beide kanten gaan, ontstaan er krassen. Op de witte kant zie je de krassen echter alleen als je het apparaat in het licht houdt.

De AirTag is te openen door het metalen deksel wat in te drukken en een beetje naar links te draaien. Dat gaat een stuk eenvoudiger dan bij de SmartTags en zelfs makkelijker dan bij de Tiles, ondanks dat niet direct zichtbaar is hoe de AirTag open moet en dat is best elegant. Als je de AirTag sluit, valt het opstaande randje van het metalen dekseltje op de rubberen ring van de tracker. Je drukt hem naar beneden en draait een klein stukje. De AirTag is dan dicht en het meest waterdicht van de bluetooth-trackers in deze round-up. Hij heeft namelijk een IP67-certificering, wat wil zeggen dat hij gedurende dertig minuten op een meter diepte is getest. Zelf hebben we een AirTag een half uurtje in een volle wasbak gedaan en dat heeft hij overleefd, zonder vochtsporen aan de binnenkant.

Onhandig aan de AirTag is dat er geen gaatje in zit om hem eenvoudig ergens aan te bevestigen. Daar zul je extra accessoires voor moeten kopen, wat best een beetje raar is. De AirTag is zelf redelijk betaalbaar, maar de prijzen van de accessoires lopen op. Een leren sleutelhanger kost 39 euro en een hanger voor aan een tas kost in leren uitvoering 45 euro, terwijl je voor de kunststof versie 35 euro betaalt. We hebben er een paar getest in combinatie met de AirTags en we moeten zeggen dat de accessoires tot in de puntjes zijn afgewerkt, stevig zijn en luxe ogen en aanvoelen.

AirTagAirTagAirTag

Installatie en functionaliteit

Als je het tabje uit de AirTag trekt, maakt de batterij contact en hoor je een bevestigingsgeluidje. Vervolgens leg je de AirTag naast een iOS-apparaat met iOS 14.5 of hoger. Vervolgens maakt hij een bluetoothverbinding en kun je selecteren waar je de tracker aan vast wilt maken. De opties zijn beperkt, maar je kunt ook zelf een naam invoeren, met een emoticon erbij. Daarna is hij als object toegevoegd aan de app 'Zoek mijn'. Je kunt de AirTag vervolgens een geluid laten afspelen, althans wanneer hij een verbinding via bluetooth heeft met je iOS-apparaat. De afstand waarop de verbinding tot stand kan worden gebracht, verschilt erg per tracker. Daarover later meer, op de pagina met testresultaten.

Als de AirTag zo'n zes meter van je verwijderd is, kun je overgaan tot 'Zoek in de buurt', mits je een iPhone hebt met uwb-chip. Je krijgt dan in eerste instantie alleen te zien hoe ver je van het apparaatje verwijderd bent. Als je er dichtbij bent, wijst de pijl je de richting. Dat werkt fijn en meestal ook goed. Soms wijst de pijl even de verkeerde kant op, om zich te herstellen als je weer een beetje beweegt. Je ziet de meters aftellen en vanaf één meter afstand begint je iPhone steeds harder te trillen. Het verschil in sterkte is erg duidelijk, zodat ook slechtzienden er iets aan hebben. Ook kunnen slechtzienden met spraak worden begeleid. Uiteraard kun je de tracker ondertussen geluid laten maken, zodat je hem nog makkelijker vindt.

Het geluid is slim gekozen, want het hoogtepunt in volume van de piepjes is maar kort, zodat het niet vervelend aan de oren is, maar op afstand meestal wel te horen. Toch kan het, als je je op een andere verdieping bevindt, lastig zijn om de AirTag te horen, laat staan als het object ook nog ergens achter ligt.

Een interessante functie van de AirTag is dat je hem, wanneer je hem tegen je de nfc-chip achterop je iPhone houdt, opdrachten kunt laten uitvoeren. Via de Opdrachten-app kun je instellen wat er moet gebeuren. Zo kun je slimme lampen aanzetten of een app starten, om maar wat te noemen. Dat kan de Tile niet en de Smarttags doen het via een knop op de tracker. Ook kun je instellen dat iemand die via nfc de tracker scant, een boodschap krijgt met je telefoonnummer en de vraag of diegene je wil bellen omdat je dit object verloren bent. Dan moet de AirTag uiteraard wel in Lost-modus staan.

In het verlengde daarvan: de kans is waarschijnlijk groter dat je de tracker - en vooral het object waar hij aan vastzit - terugvindt door hem op de kaart te lokaliseren. Elk iOS-apparaat waarbij 'Vind mijn' is ingeschakeld en dat een bluetooth-verbinding weet te krijgen, kan het object lokaliseren. Je krijgt daarbij desgewenst een melding als het is gevonden. Aangezien er bijzonder veel iOS-apparaten in de Benelux zijn, is de kans in dichtbevolkte gebieden aanwezig dat je object gelokaliseerd wordt. We hebben wat tests gedaan op dit gebied; op de testpagina van dit artikel lees je daar meer over. Verder is er aan de AirTags niet enorm veel in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld geen ander geluid instellen. Dat is enigszins jammer.

Privacybezwaren

Het gebruik van de AirTag roept wat kritische vragen rond privacy op, wat overigens in meer of mindere mate ook geldt voor de andere trackers in deze round-up, omdat ze vergelijkbare vindfuncties hebben. Een van de bezwaren is dat je een AirTag kunt meegeven aan iemand die dat niet doorheeft. Zeker als diegene ook een ondersteund iOS-apparaat heeft, ziet de eigenaar van de tracker waar de AirTag is, als bluetooth en locatie aanstaan. Na een dag of drie krijgt de andere persoon wel een melding dat er een AirTag met hem of haar meereist. Dat is op zich een goede gedachte, alleen kan het goed zo zijn dat de reiziger tegen die tijd weer in de buurt van de eigenaar is. Dan is de reiziger dus getrackt zonder het te weten, want op dat moment komt er geen melding meer. Je kunt de meldingen overigens uitzetten.

Je kunt er in iOS voor kiezen om niet mee te doen aan het 'Vind mijn'-netwerk, alleen dan kun je AirTags en je andere apparaten niet lokaliseren. De locatiedata die door je telefoon verstuurd wordt is anoniem, voor zover we kunnen nagaan, en een AirTag-eigenaar kan dus niet iemand met een iPhone zonder AirTag op zak traceren.

Toch kunnen we ons wel situaties bedenken die sneaky gebruik van de AirTag mogelijk maken. Wanneer je bijvoorbeeld een AirTag achterlaat in een leegstaand huis of in elk geval op een plek ergens in dunbevolkt gebied en je zet de verloren-modus aan, krijg je een melding wanneer iemand met een iPhone er in de buurt is. Als je weet dat iemand een iPhone met iOS 14.5 en 'Vind mijn' heeft en je wilt weten of diegene daar met een zekere waarschijnlijkheid is, kun je dus een AirTag planten.

AirTag AirTag
AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag AirTag

Samsung SmartTags

Samsung was Apple net voor, met de SmartTag en SmartTag+. Het idee erachter is hetzelfde als bij de AirTags. Je kunt er je spullen mee terugvinden, op basis van dezelfde technologie. Het verschil is dat er twee verschillende SmartTags zijn. De SmartTag+ heeft net als de AirTags een ultrawideband-chip, zodat je op kleinere afstand spullen kunt vinden middels augmented reality-aanwijzingen. Je hebt daarvoor wel een Samsung Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra of Z Fold2 nodig, want die hebben uwb-ondersteuning. De SmartTag heeft geen uwb-chip en gebruikt daardoor - volgens de specificaties - slechts de helft van de energie die de SmartTag+ consumeert.

De SmartTags zien er wat meer uit als tags. Ze hebben een gaatje, zodat je ze direct aan bijvoorbeeld een sleutelbos kunt hangen. De apparaatjes zijn opgetrokken uit kunststof en bestaan uit twee gelijke delen die je van elkaar kunt halen met een muntje of iets dergelijks, zodat je de batterij kunt vervangen. Dat is niet bepaald een elegante oplossing, want het is erg lastig om een SmartTag(+) te openen zonder hem te beschadigen. Een muntje is nu eenmaal harder dan het plastic van de cover. Natuurlijk kun je ook iets anders van plastic ertussen doen, zoals een plectrum. Het gereedschap dat je gebruikt moet in ieder geval erg stug zijn, want het kost best wat kracht om de SmartTags te openen.

Opvallend is dat er geen rubberen ring aan de binnenkant van de SmartTags zit. Dat zou ze vermoedelijk waterdichter maken. Het gat, waar ook het geluid uit komt, is aan de binnenkant omheind door plastic zodat het water dat erin komt de batterij en andere elektronica niet kan bereiken. De SmartTags hebben een IP53-rating. Dat betekent dat ze spatwaterdicht zijn en niet beschadigd raken als ze worden besproeid met tien liter water per minuut onder een hoek van -60° tot 60°. Ook zijn ze beschermd tegen stof.

Op de ene kant van de SmartTag(+) staat de naam Samsung vermeld en op de andere kant zie je SmartTag(+) staan, met een cirkel eromheen. Dit is ook meteen een knop. De SmartTag zonder uwb-chip is iets kleiner en dunner dan de SmartTag+. Beide zijn aanzienlijk groter dan de AirTag en de Tile Mate. De Tile Pro is wel iets groter dan de SmartTag+, maar het scheelt niet veel. De SmartTags zijn gemaakt van plastic en uiteraard niet krasvast. Toch troffen we na een praktijktest waarbij we een SmartTag samen met een sleutelbos in een broekzak hadden gestopt, minder krassen aan dan bij de AirTag. Bovendien zijn de krassen minder goed zichtbaar dan op een AirTag.

SmartTagsSmartTagsSmartTagsSmartTags

Installatie en functionaliteit

De SmartTags werken alleen met Samsung-smartphones met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. De installatie is vrijwel even eenvoudig als bij de tracker van Apple. Eerst zet je bluetooth en locatievoorzieningen aan op de smartphone en druk je op de knop van de SmartTag. Daarna kun je de tracker een naam geven en vervolgens wordt de software van de SmartTag geüpdatet. Ondertussen krijg je uitleg over de functionaliteit van de tracker. De SmartTag wordt toegevoegd aan de dienst SmartThings Find, waar je ook je Samsung-oordopjes en telefoon mee kunt terugvinden.

Zoals we gewend zijn van Samsung zijn de instelmogelijkheden iets talrijker dan bij de Apple-tracker. Je kunt in de SmartThings-app bijvoorbeeld instellen welke van de tien melodietjes je tracker afspeelt en ook het volume kun je aanpassen. Bij Apple kun je slechts één actie instellen, bij Samsung twee: eentje wanneer je de knop op de SmartTag kort indrukt en eentje wanneer je hem langer ingedrukt houdt. Bij Tile is deze functionaliteit overigens helemaal afwezig.

Je kunt via Bixby Routines, vergelijkbaar met Apples Opdrachten-app, een paar zaken laten uitvoeren. Zo kun je een smarthome-apparaat bedienen om bijvoorbeeld je Hue-lampen aan of uit te zetten, een melding sturen aan iemand die lid is van je SmartThings-groep of een bericht afspelen op een slimme luidspreker die je gekoppeld hebt in je SmartThings-app. Ook kun je het apparaat in afwezig- of thuismodus zetten of een scène uitvoeren die je hebt ingesteld in Bixby Routines. Wel moet je telefoon in de buurt zijn, want dat is het apparaat dat de opdracht daadwerkelijk uitvoert of laat uitvoeren.

De categorieën van objecten waaraan je de SmartTags in de app kunt koppelen, zijn eveneens talrijker dan bij Apple. Het zijn er ongeveer evenveel als bij Tile. Je kunt echter geen foto maken van het bijbehorende object, zoals bij Tile, of een emoticon invoeren zoals bij Apple. Wel kun je net als bij Tile je telefoon - mocht je hem kwijt zijn - laten overgaan wanneer je twee keer op de knop drukt. Er is geen aparte verloren-modus bij de SmartTags die je zelf kunt activeren, zoals de AirTag die wel heeft, en je krijgt ook geen bericht of telefoonnummer te zien als je een SmartTag vindt en via NFC contact maakt. Wel kun je een melding krijgen als je telefoon geen contact heeft met de tracker en hij wordt gespot door een ander Galaxy-apparaat.

Met de SmartTag+ kun je, met de juiste smartphone, ook via ultrawideband-technologie zoeken. Dat werkt op vergelijkbare wijze als bij de AirTags, maar dan al van veel grotere afstand en zelfs als je je op een andere verdieping bevindt. Je ziet een groene boog die aangeeft hoe sterk het uwb-signaal is en je kunt de tracker geluid laten maken. Ook is er augmented reality-ondersteuning: je kunt de camera aanzetten en visuele aanwijzingen krijgen via pijltjes en kleine bolletjes die aangeven waar de SmartTag+ zich zou moeten bevinden.

Het werkt net zo accuraat als bij de AirTags. Soms moet je even bewegen voordat het apparaat weer precies de goede richting aangeeft. De haptische feedback is helaas afwezig en we konden geen goede manier vinden om de tracker te zoeken als je blind of slechtziend bent. Wel konden we met de visuele aanwijzingen onze spullen altijd vrij eenvoudig vinden.

Privacy en stalking

De SmartTags hadden niet meteen bij release een functie waarmee ze konden worden gespot wanneer ze met je meereisden zonder dat je het wist. Dat is inmiddels veranderd, maar de implementatie is minder sterk dan bij Apple. De potentieel gevolgde gebruiker, die helemaal geen weet hoeft te hebben van het fenomeen SmartTags, moet zelf scannen op SmartTags die met hem of haar meereizen. Het is dus niet zo dat je, zoals bij Apple, een melding krijgt wanneer een tracker een bepaalde tijd met je is meegereisd. Dat is niet handig, want de functie helpt nu alleen wanneer iemand vermoedt dat hij of zij getrackt wordt en dat zal lang niet altijd zo zijn.

Samsung heeft in tegenstelling tot Apple een opt-out ingebouwd voor het geval je anderen niet wilt helpen hun apparaten te vinden. Dat is fijn voor wie bang is dat zijn of haar locatie niet anoniem blijft via deze functie, maar het maakt het Galaxy Find-netwerk in theorie kleiner. Op de testpagina vind je onze bevindingen hierover.

Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+
Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+

Tiles

Tile is al wat langer actief en heeft al een heel aantal soorten en maten trackers op de markt gezet. Het merk was bijna synoniem met bluetooth-trackers, tot Apple en Samsung om de hoek kwamen kijken. Er is een Tile Sticker, dat is een kleine ronde tracker die je bijvoorbeeld onder je fietszadel kunt plakken, een Tile Slim die de vorm heeft van een pasje en in je portemonnee past, en een Tile Mate die dezelfde specificaties heeft, maar vierkant en wat dikker is. Wij hebben ons gericht op de Tile Pro, omdat hij de beste specificaties heeft en we deze tracker het beste kunnen vergelijken met de andere exemplaren in deze test. Zo heeft hij volgens de specificaties hetzelfde bereik als de SmartTags.

Het is even opletten bij de Tile Mate en Pro, want de nieuwste generatie heet bij diverse webshops Tile Mate+ en Pro+. Dat staat echter niet op de verpakking. Wij hebben de nieuwste Tiles getest, waarbij de Mate modelnummer T9001 heeft en de Pro modelnummer T1101. Dit zijn simpelweg de nieuwste varianten van deze trackers en ze worden wijdverbreid verkocht.

Lichtgewicht of bereik

De Tile Mate is veruit de lichtste tracker in deze round-up. Dat betekent niet dat de andere zwaar zijn; met 6 gram heeft hij net iets meer dan de helft van het gewicht van de AirTag, de op een na lichtste van al deze trackers. Het verschil in gewicht merk je natuurlijk alleen wanneer je de tracker aan iets hangt dat zelf ook niet al te zwaar is. Aan een rugzak of koffer zal het verschil niet opvallen. De Tile Pro weegt 12 gram en is ongeveer even dik. Wel is hij een behoorlijk stuk groter. De verschillen tussen beide Tiles zijn verder niet groot. Het belangrijkste verschil is het bluetooth-bereik, dat volgens specificaties verdubbelt van 60 meter naar 120 meter. Uiteraard hebben we dat getest en de resultaten vind je op de testpagina.

Het prijsverschil is een euro of zeven, dus we denken dat leidend moet zijn waar je de tracker voor gebruikt en welke dan het meest geschikt is. Dingen die je buiten gebruikt en daar zoek kunnen raken, zouden we over het algemeen voorzien van een Tile Pro. Bij dingen die minder belangrijk zijn en waarbij een beperkt gewicht en vooral kleine afmetingen wenselijk zijn, zouden we de voorkeur geven aan een Tile Mate.

De Tile Mate is gemaakt van hard plastic, net als de SmartTags. Hij krast minder snel dan de AirTag, maar kunststof blijft natuurlijk ook krasgevoelig. De Tile Pro heeft een metalen stuk tussen de kunststof delen in, als een soort hamburger. Dat maakt hem steviger. De bouwkwaliteit van beide Tiles is prima, maar dat geldt ook voor de andere trackers in deze test. Op dat gebied hebben we geen voorkeur, want we denken dat ze allemaal prima tegen een stootje kunnen.

Beide Tiles hebben de waterdichtheidscertificering IP55. Dat betekent dat ze onder laboratoriumomstandigheden geen schade oplopen wanneer ze bespoten worden met 12,5 liter zoet water per minuut, onder eender welke hoek. Blootstelling aan een regenbui zou dus geen probleem mogen opleveren. Toch zitten er wel gaatjes in de Tiles, voor de piëzo-elektrische luidspreker. Daar zijn de Tiles en SmartTags wel van voorzien en de AirTag niet. Bij die laatste trilt de behuizing zelf om geluid te produceren.

Een Tile is subtieler te openen dan een SmartTag. Je drukt op het klepje op de achterkant, die ribbels heeft voor de grip, en schuift hem er met je duim vanaf. Op de achterkant van het klepje zit zeer compact foam dat de binnenzijde afsluit van vocht en stof. We kunnen ons voorstellen dat dit foam op de lange duur minder waterdicht wordt, zeker als je de Tile vaak opent, maar dat is lastig met zekerheid te zeggen.

TilesTilesTilesTiles

Installatie en functionaliteit

Ook de Tiles laten zich makkelijk installeren. Je hoeft slechts op de optie Activeren te tikken, te kiezen welke Tile je hebt en aan te geven waar hij voor bedoeld is. Vervolgens kun je hem testen. Net als bij de SmartTags kun je uit veel objecten kiezen om de Tiles aan te koppelen. In de Tile-app is een heel aantal opties voorhanden. Locatiehistorie en Smart Alerts zijn echter alleen beschikbaar voor de betalende abonnee.

Je krijgt een abonnementsaanbieding wanneer je die opties aantikt en het zijn ook nog eens de bovenste opties. Dat voelt toch wat naar, omdat een tracker nu ook weer niet zoveel functionaliteit heeft. Om dan maar liefst € 3,50 per maand of € 34,99 per jaar te moeten neertellen om te zien waar de Tile is geweest en een melding te krijgen wanneer je het huis verlaat zonder Tile, bijvoorbeeld terwijl hij aan je sleutelbos zit, voelt niet in verhouding. Wel moet worden gezegd dat het de enige tracker in deze test is die de locatiegeschiedenis bijhoudt.

Je kunt natuurlijk wel, net als bij de andere trackers, zien waar op de kaart de Tile zich als laatste heeft bevonden. Verder kun je de Tile delen met een ander persoon, zodat diegene de tracker ook kan traceren. Dat kan bij de AirTags niet. Daarnaast kun je je eigen telefoon bellen door twee keer op de Tile te drukken. Ook kun je een Tile verstoppen en niet laten zien op het overzicht.

De functionaliteit die mist, is dat je opdrachten kunt uitvoeren via een 'als dan'-principe. Met de Tile kun je echter niet instellen dat je bijvoorbeeld twee keer op het knopje drukt om het licht aan te doen. Dat is jammer, want het is een relatief krachtige optie die voor iedereen een ander soort gemak kan betekenen. Wat ook mist, is de ultrawideband-functionaliteit van de SmartTag+ en AirTag waarmee trackers op korte afstand makkelijker kunnen worden gevonden. Ook is de app het minst overzichtelijk van de drie.

Privacy en stalking

Tile doet van de fabrikanten waarvan we trackers testen helaas het minste tegen stalking. Je kunt een Tile ongezien met iemand meegeven en vervolgens zien waar deze persoon is, zolang of zodra een Tile-gebruiker binnen bluetoothbereik is. Wanneer dat het geval is, wordt de locatie op de kaart geüpdatet. Online zijn diverse verhalen te vinden over stalking met een Tile.

Er is geen opt-out om mee te doen aan het wereldwijde Tile-netwerk. Als je de app geïnstalleerd hebt, wordt de locatie van Tiles van anderen om je heen geregistreerd en anoniem doorgegeven. Dat is natuurlijk ook wel weer een voordeel, want zo is het netwerk in elk geval groter dan wanneer sommige mensen deelname aan het netwerk uitzetten. Wel kun je ervoor kiezen om de locatierechten alleen eenmalig te verlenen of alleen als de app gebruikt wordt.

Screenshots TilesScreenshots Tiles
Screenshots TilesScreenshots Tiles
Screenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots TilesScreenshots Tiles

Tests

Je zou misschien denken dat er weinig valt te testen aan trackers, afgezien van bijvoorbeeld het bluetoothbereik. Toch hebben we een aantal testjes verzonnen en uitgevoerd. Niet alles laat zich eenvoudig in cijfers uitdrukken. Dat geldt in dit geval voornamelijk voor het traceren van de trackers in de app wanneer ze buiten bluetoothbereik zijn. In de weken dat we de trackers tot onze beschikking hadden, hebben we ze regelmatig ergens laten liggen op een locatie buiten, bijvoorbeeld in een rijdende auto of in een ander huis. We keken vervolgens wanneer de tracker werd gelokaliseerd door een apparaat met de Vind Mijn-app, SmartThings-app of Tile-app, zodat de tracker zichtbaar werd op de kaarten in de diverse apps.

Onze conclusie na een aantal autoritten is dat het doorgaans niet lukt om ze in een auto te laten detecteren door een apparaat. Diverse malen hebben we trackers in een auto gelegd en zijn we door steden en over snelwegen gereden, maar geen enkele keer werd een tracker gespot door een apparaat van iemand die een van de hier besproken diensten gebruikt.

Trackers

In de video die bij deze review hoort, zie je dat we een rondje door vrij drukke delen van Haarlem hebben gelopen met de trackers. We hebben bijgehouden wanneer welke tracker werd gespot door een vindnetwerk bestaande uit gebruikers van de diverse platforms. De resultaten van dit rondje van een half uur zie je in deze tabel:

Tracker AirTag SmartTag SmartTag+ Tile Mate Tile Pro
Aantal keer gespot 8 4 4 0 1

Dit strookt met onze ervaringen in de weken ervoor. De Tiles werden niet vaak gelokaliseerd, zeker de Tile Mate niet, met zijn beperkte bereik. Hoewel het lastig is om harde conclusies te trekken uit dit geenszins wetenschappelijke onderzoek, lijkt het erop dat de AirTag in deze omgeving duidelijk het meest werd gespot, ondanks zijn beperkte bluetoothbereik, waarover straks meer. Het Samsung-netwerk is echter ook beduidend groter dan het Tile-netwerk, want de Samsung SmartTags zijn eveneens regelmatig gespot.

Bluetoothbereik

Ook hebben we het bluetoothbereik een aantal keer getest, binnenshuis en buitenshuis. We zijn daarvoor met de smartphones ver weg gaan staan, buiten bereik van de trackers, om vervolgens langzaam maar zeker naar de trackers toe te bewegen. Ondertussen probeerden we daarbij verbinding te krijgen met de trackers. We deden dit binnen, vanaf een andere verdieping. Ook hebben we de trackers buiten in een veldje neergelegd, in een lange achtertuin zonder obstakels, terwijl we zelf binnen in een lange gang stonden met een gesloten deur tussen ons en de trackers in. Dit leek ons een realistischer praktijkscenario dan slechts in het open veld. Die laatste test hebben we meerdere keren uitgevoerd, steeds genoteerd bij hoeveel meter een tracker verbinding kreeg en tot slot het gemiddelde genomen van de diverse verbindingspogingen. De metingen lagen steeds niet ver uit elkaar.

Tracker AirTag SmartTag SmartTag+ Tile Mate Tile Pro
Aantal meter bereik 27 40 39 23 44

Dit was een heel specifieke situatie, maar over het algemeen genomen is hij representatief voor alle andere locaties waar we probeerden te verbinden met de trackers. De Tile Pro had meestal het grootste bereik, kort gevolgd door de SmartTag en SmartTag+. De AirTag is consequenter met verbinden, maar kan dat pas op een veel kortere afstand. Met de Tile Mate hadden we een aantal keer moeite om verbinding te maken. Vaak lukte het op dezelfde afstand als bij de AirTag, soms pas wanneer we zo ongeveer naast de tracker stonden. De Tile Pro is de winnaar wat afstand betreft, maar ook die tracker had af en toe meer moeite met verbinden dan de andere trackers. Het duurde soms een halve minuut, maar uiteindelijk lukte het altijd.

Volume

dBOm de trackers te vinden, ben je deels afhankelijk van het geluid dat ze maken, zeker op korte afstand. De AirTag en SmartTag+ kun je vinden met de ultrawideband-functionaliteit, maar de andere niet. Als je die andere trackers kwijt bent, ben je dus behoorlijk afhankelijk van het volume dat ze maken. De AirTag kan maar één geluid voortbrengen en de andere trackers verscheidene. We hebben het geluidsvolume getest met het geluid dat standaard is ingesteld. We gebruikten daarvoor de app Geluidsmeter uit de Android Play Store en hebben de trackers telkens op 25 centimeter van de smartphone gelegd, met de luidspreker voor zover mogelijk als meetpunt. We hebben de regelmatig door de trackers gehaalde volumepieken genoteerd.

Tracker AirTag SmartTag SmartTag+ Tile Mate Tile Pro
Aantal dB 65 78 78 79 76

Deze metingen laten zien wat je ook al met het blote oor hoort. De AirTag heeft het laagste maximale volume. Dat is een nadeel, zelfs als je een iPhone met ultrawideband hebt, omdat je de trackers doorgaans al van verder weg kunt horen dan je ze kunt lokaliseren met de uwb-functie. De SmartTags en Tiles ontlopen elkaar minder, maar we horen zeker het verschil tussen de Tile Pro en de Tile Mate. Die laatste heeft verrassend genoeg een wat hoger volume. Decibel is een logaritmische schaal, dus een decibel extra betekent meer extra geluid dan je wellicht zou verwachten.

Waterdichtheid

Als je je tracker buiten kwijtraakt, is het handig als hij een goede regenbui overleeft. Gelukkig was het in onze testperiode lekker nat weer, dus hebben we de trackers een paar keer buiten laten liggen. Een van de regenbuien die de trackers te verduren kregen was aanzienlijk en duurde ongeveer een half uur. Dat hebben alle trackers overleefd. Ook hebben we de AirTag onder de kraan gehouden en ondergedompeld in de wasbak. Ook dat is geen probleem voor deze tracker. Wanneer een van deze trackers in het water ligt, zul je hem echter niet kunnen spotten omdat het signaal geblokkeerd wordt.

Specificaties

Tracker AirTag SmartTag SmartTag+ Tile Mate Tile Pro
Prijs € 31,18 € 64,07 € 117,53 Onbekend Onbekend
Afmetingen
(in mm)
31,9 × 31,9 × 8,0 39,1 x 39,1 x 9,9 46,0 x 46,0 x 10,5 35,0 x 35,0 x 6,2 42,0 x 42,0 x 6,5
Gewicht 11g 13g 14g 6g 12g
Verwisselbare batterij CR2032 CR2032 CR2032 CR1632 CR2032
Accuduur volgens spec 1 jaar 300 dagen 150 dagen 1 jaar 1 jaar
Bereik volgens spec Niet gespecificeerd 120m 120m 60m 120m
Locatiehistorie Nee Nee Nee Ja, 30 dagen met abonnement Ja, 30 dagen met abonnement
Waterdichtheid IP67 IP53 IP53 IP55 IP55
Ultrawideband Ja Nee Ja, tot 15 meter Nee Nee
Benodigdheden Apple iPhone, iPod Touch of iPad vanaf iOS 14.5. Voor uwb is een iPhone uit serie 11 of 12 nodig. Samsung-smartphone met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. Samsung-smartphone met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. Voor uwb is een Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra of Z Fold2 nodig. Android-smartphone met Android 8 of nieuwer, of iOS-smartphone met iOS 13 of nieuwer. Android-smartphone met Android 8 of nieuwer, of iOS-smartphone met iOS 13 of nieuwer.

Conclusie

  • AirTag
  • SmartTag
  • SmartTag+
  • Tile Mate
  • Tile Pro

Pluspunten

  • Goed waterdicht ontwerp, makkelijk te openen
  • Goed vindnetwerk
  • Compact
  • Overzichtelijke app

Minpunten

  • Geen gaatje, dus accessoires nodig om te bevestigen
  • Matig bluetoothbereik
  • Behuizing krast snel

Getest

Apple AirTag (per stuk)

Prijs bij publicatie: € 35,-

Vanaf € 31,18

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Pluspunten

  • Prima bluetoothbereik
  • Goede functionaliteit
  • Prima vindnetwerk

Minpunten

  • Beschadigt snel bij openen
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Samsung Galaxy SmartTag Zwart

Prijs bij publicatie: € 21,-

Vanaf € 64,07

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Pluspunten

  • Prima bluetoothbereik
  • Goede functionaliteit
  • Prima vindnetwerk
  • Ultrawide Band-functie

Minpunten

  • Beschadigt snel bij openen
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Samsung Galaxy SmartTag+ Zwart

Prijs bij publicatie: € 33,-

Vanaf € 117,53

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Pluspunten

  • Hoog maximaal volume
  • Geschikt voor de meeste platformen
  • Meerdere soorten en maten beschikbaar
  • Kan tegen betaling locatiegeschiedenis bijhouden en smart alerts geven

Minpunten

  • Vinden op lange afstand lastig
  • Abo nodig voor extra opties
  • Niet mogelijk om extra opdrachten uit te voeren
  • Matig bluetoothbereik

Pluspunten

  • Goed bluetoothbereik
  • Geschikt voor de meeste platformen
  • Meerdere soorten en maten beschikbaar
  • Kan tegen betaling locatiegeschiedenis bijhouden en smart alerts geven

Minpunten

  • Vinden op lange afstand lastig
  • Abo nodig voor extra opties
  • Niet mogelijk om extra opdrachten uit te voeren
  • Vrij groot

Er rolt zelden één aanrader voor iedereen uit een round-up. In dit geval is dat natuurlijk al helemaal onmogelijk, want als je geen Samsung-apparaat hebt kun je geen SmartTag gebruiken en als je geen Apple-apparaat hebt, is een AirTag nutteloos. De trackers van Tile zijn er voor zowel Android als iOS, en zelfs voor Windows. Los daarvan zijn er duidelijke verschillen tussen de trackers en is de keuze mede afhankelijk van wat je met de tracker wilt tracken.

We beginnen met de apparaatjes van Tile. Deze trackers zijn veelzijdig, omdat er verschillende soorten en maten zijn. We hebben de Mate en Pro getest, die het bijvoorbeeld goed doen aan een huisdier of sleutelbos, terwijl de Tile Sticker handig is voor onder een fietszadel en de Tile Slim de vorm heeft van een pasje en daardoor in je portemonnee past. De app van Tile is redelijk goed, maar niet heel overzichtelijk. Achter veel van de opties op het hoofdscherm zit reclame voor het afsluiten van een Tile-abonnement, dat vrij duur is voor de twee extra functies die je ermee krijgt. Wel zijn er veel melodietjes in te stellen en kun je de Tile delen. Helaas is er geen ultrawideband-functionaliteit en kun je er geen opdrachten mee uitvoeren.

Over het algemeen doet de Tile Pro het goed op kortere afstand. Het bluetoothbereik is het grootst van al deze trackers. Dat van de Tile Mate is echter beperkt, wat onhandig is. Het maximale volume van beide is prima, waardoor ze meestal goed zijn te vinden als ze zich op korte afstand bevinden. Op de plekken waar wij hebben getest, werden de Tiles echter erg weinig opgepikt door het vindnetwerk. Dat is een behoorlijk minpunt wanneer je je item op grotere afstand bent verloren.

De AirTag heeft het meest strakke ontwerp, is makkelijk te openen en het meest waterdicht. Ook kun je hem gratis laten graveren door Apple. Minpunten zijn dat er snel krassen op komen en er geen gat in zit, waardoor je accessoires zult moeten kopen om hem ergens aan te kunnen hangen. De accessoires van Apple zelf zijn prijzig.

De functionaliteit van de AirTag is hier en daar wat beperkt. Zo kun je geen melodietje kiezen en hij kan je telefoon niet opsporen. De bijbehorende app is echter ontzettend overzichtelijk en werkt prima. Je kunt via NFC opdrachten uitvoeren, maar dat gaat wat minder handig dan met de SmartTag, waar je je telefoon er niet voor nodig hebt omdat hij een knop heeft.

Op grotere afstand is de AirTag doorgaans makkelijk te tracken. Er zijn relatief veel mensen met een iPhone en 'Vind Mijn' ingeschakeld in Nederland. Op korte afstand is het wat lastiger om de Airtag te vinden. Hij heeft het minst hoge geluidsvolume en een vrij beperkt bluetoothbereik. Als je dichtbij genoeg bent, helpt de ultrawideband-functie echter goed om de AirTag te lokaliseren.

Vooral door dat laatste zijn beide SmartTags de winnaar. Of je de duurdere SmartTag+ met uwb-functionaliteit wilt, is aan jou. Beide trackers hebben in elk geval een solide behuizing, hoewel het jammer is dat hij makkelijk beschadigt raakt bij het openen. Je hangt de SmartTags makkelijk aan je sleutelbos en de knop zorgt voor extra functionaliteit. Waar je met de Tile beperkt bent tot het naar je eigen telefoon bellen door op de knop te drukken, kun je de SmartTags allerlei opdrachten via de SmartThings-app laten uitvoeren, door er lang of kort op te drukken.

Het tracken vinden we echter het belangrijkst en dat doen de SmartTags goed. Op grotere afstand werden ze in onze tests minder vaak gevonden dan de AirTag, maar wel regelmatig. Daardoor zul je items vooral in wat dichter bevolkt gebied terug kunnen vinden. Het bluetoothbereik is echter bijna net zo goed als dat van de Tile Pro. Daardoor zijn ze op de middellange en korte afstand goed te vinden en ook te horen, door hun vrij hoge volume.

Uiteindelijk is er voor al deze trackers iets te zeggen. We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen, zodat je weet welke tracker voor jou het meest ideaal is.

Lees meer

Reacties (288)

288
280
153
15
0
100
Wijzig sortering
Wat ik duidelijk mis is het nut op langere termijn en wordt hier duidelijk onderbelicht.

Ik heb 1,5 jaar een Tile gehad en daarna kun je ‘m dus in je prullenbak gooien en moet je een volledig nieuwe Tile kopen. In een tijd dat bedrijven toch bezig zijn een beetje beter en verantwoorder om te gaan met resources vind ik dit ongekend.
Je betaald dus eigenlijk een abonnement model want je moet het hele product blijven vervangen (ongeveer ieder jaar). Daarnaast vragen ze ook abonnementskosten voor ceel nuttige functionaliteiten, en is de cost of ownership vele malen hoger en heb het gevoel dat ze overal geld voor willen hebben.
Wel vond ik het knopje om je telefoon terug te vinden erg praktisch. Bij de iPhone moet ik nu een laptop of andere device zoeken, en inloggen op findmy.

Wel erg blij dat bij de airtags de batterij te vervangen is.
Wel is het zo, en dat vind ik ook onderbelicht dat er voor de airtags relatief dure accessoires gekocht moeten worden om deze te bevestigen.
Ook gebruikt Apple het netwerk van ALLE iPhones, dus voor m’n gevoel is het logisch dat dat een grotere dichtheid heeft dan Samsung gebruikers die toevallig de app geïnstalleerd hebben, en tile gebruikers.
Bedrijven doen vooral alsof ze beter omgaan met resources en alsof ze willen recyclen.

De documentaire de vuilnisman op de NPO belicht dat verhaal.
Waarbij bedrijven dus helemaal niet denken aan recyclability van hun producten of verpakkingen. Laat staan dat ze gerecycled materiaal willen gebruiken voor hun producten.

Tegelijkertijd sponsoren ze vuilnisopruimacties waarbij ze de consument de schuld geven van de vervuiling, terwijl het de producent zijn ontworpen verpakkingen zijn.

Een toppunt is Nescafe dat al ruim 10 jaar een greenwashing programma heeft om die aluminium pods in te leveren, echter worden die ingezamelde pods dus nauwelijks gerecycled of hergebruikt (1%), omdat het door het ontwerp helemaal niet kan, maar Nescafe loopt wel te koop met hoe goed het bezig is.

https://www.npostart.nl/de-vuilnisman/KN_1718256
Verder uitzoomend is het simpelweg ook de overheid die dit gewoon laat gebeuren.

Prachtige doelstellingen op papier zetten maar als punt bij paaltje komt toch weer een uitzondering maken / niet handhaven / etc.

Ik woon vlakbij een bedrijfsterrein waar volgens het bestemmingsplan maximaal een bedrijf van 2 ha grootte mag komen. Komt nu gewoon doodleuk toch een bedrijf met een vergist er van 9 hectare. Komt elke 5 minuten een vrachtwagen lossen. Dezelfde gemeente heeft de mond vol over Rust en Ruimte, groene doelen, etc. Dezelfde fabriek is weggebonjourd uit een andere gemeente omdat het zo stonk…
Bij de overheid werken geen mensen met expertise, en de verantwoordelijke ministers ontbeert het al helemaal aan kennis, ervaring, en werkervaring binnen het vakgebied waar ze verantwoordelijk voor zijn.

Ze worden platgeluld, omgekocht en verleid door lobbyisten, die in veel gevallen het volledige wetsvoorstel hebben geschreven.
De minister zonder expertise kan het wetsvoorstel helemaal niet op waarde schatten danwel doorgronden.
En de bedrijven achter de lobbyisten spinnen hun garen en lachen zich bijkans dood..
Dat is wel een hele negatieve kijk op de overheid. Elk ministerie heeft een apparaat aan specialisten. Daarnaast wordt er erg veel opgehaald uit de markt door middel van onderzoek bij gerenommeerde bureaus en consultatie.
Dat zeker, maar ik weet toevallig hoe dat er soms aan toe gaat. De politieke druk die er ook gezet wordt op die specialisten is vrij groot en met name in de top. Dus dan kan je als specialist vanalles vinden, dan nog komt het zeer regelmatig voor dat je "dat eigenlijk niet moet zeggen", "daar hebben we niet zoveel aan", "je kan dat beter ergens anders vermelden want daar botert het niet zo mee". Wantrouwen is groot helaas.
Valt nog mee hoe negatief het is. Hij schuift het nog op een bedrijfsleven dat onkunde van de overheid uit buit. Als je echt negatief gaat dan beweer je dat dit (het behartigen van de belangen van de top ten koste van alles) de inherente functie van de overheid is. Zoals praktisch iedere socialist en anarchist zou beweren.
Bij de gemeente werden ik in het verleden altijd gevraagd om bepaalde casussen te bekijken.
Een van de zaken die regelmatig voorbij kwam was Provider X.
Gemeentes willen graag aantrekkelijke wijken waar bijvoorbeeld glasvezel ligt, maar Provider X had er een handje van om met de normen te onderhandelen.

glasvezel kabels aanleggen? dat willen we best op korte termijn doen, mits we dat op 40cm mogen doen...
Niet mee eens en toch 60cm opleggen? dan wachten we toch nog een paar maanden/jaar.
Provider X speelde destijds echt een smerig spelletje omdat bewoners natuurlijk liepen te klagen op de gemeente (de provider wist het natuurlijk zo te spelen dat hun PR machine de gemeente de schuld gaf omdat ze geen toestemming kregen alles aan te leggen)
Bij de overheid werken geen mensen met expertise
Nonsens.
Dat is nonsens ja, maar er lopen er genoeg rond die dat niet hebben. Daar hebben we neem ik aan al wel genoeg voorbeelden van gezien de afgelopen 1-2 jaar.
Dat spreek ik ook niet tegen, maar dit soort flauwe generaliserende statements voegen niks toe aan de discussie en doen 'n hoop mensen die bij de overheid hun best doen enorm tekort.
Dat zeker, dus heel goed om dat niet te doen, dat geld denk ik ook voor veel andere instanties. Wat ik wel vind is dat er een tendens is vanuit de overheid om burgers standaard te wantrouwen, of bijvoorbeeld de specialisten die advies geven. Dan is het wat krom als je als burger wel altijd alles tot in de puntjes goed geregeld moet hebben. Met de voorbeelden die we gezien hebben begint natuurlijk wel een beeld naar voren te komen dat er een systematisch probleem is. Ook al doet men hun best.

Anyway, off-topic. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 13:19]

Wat ik wel vind is dat er een tendens is vanuit de overheid om burgers standaard te wantrouwen, of bijvoorbeeld de specialisten die advies geven.
Ook dit is een generalisatie die m.i. niet strookt met de werkelijkheid.
Er lopen er ook genoeg van rond bij het bedrijfsleven.

Wel is het zo dat ambtenaren over het algemeen minder verdienen dan bedrijfsleven. Let wel, gemiddeld genomen.

Wat theoretisch tot gevolg kan hebben dat gemiddeld genomen de kwaliteit bij het bedrijfsleven wat hoger ligt.

Maar je zou ook kunnen stellen dat mensen bij de overheid juist begaan zijn met de maatschappij, ook al verdienen ze gemiddeld genomen minder.

Verder moet je ook goed definiëren. Als je gedetacheerd bent bij minfin via Deloitte werk je dan voor overheid of bedrijfsleven? Officieel werk je dan in het bedrijfsleven (en daar verdien je ook naar). Maar praktisch gezien werk je voor de overheid (behalve dat ze je flexibel van je af kunnen komen). Krom in allerlei opzichten.
Even een FYI:
(plastic) recyclen is hedendaags de dag niet een optie, recycled plastic is zo'n 2 tot 3 maal duurder dan nieuw plastic gebruiken en consumenten kopen liever toch hetzelfde product voor minder geld, desondanks het plastic niet gerecycled is.

Pas zodra nieuw plastic duurder wordt dan recycled plastic zal het een viable alternatief worden, voorlopig stort iedereen het liever op een berg want dat is een stuk goedkoper.

Als een bedrijf zegt: wij gebruiken recycled materiaal, dan zijn ze goed bezig. Zegt een bedrijf: wij maken onze producten zo recyclebaar mogelijk, dan voegen ze eigenlijk helemaal niets toe.

video ter informatie: https://www.youtube.com/watch?v=KXRtNwUju5g
Dat zie je toch ook aan telefoons. Er zijn / waren voldoende telefoons die waterdicht zijn waarbij de repareerbaarheid prima was. Nu is dat zo slecht allemaal omdat het dan zogenaamd "langer" mee gaat.

Bedrijven zouden (desnoods verplicht) veel opener moeten zijn HOE ze het daadwerkelijk doen.

Hoeveel telefoons liggen er wel niet in laden van mensen. Heb je echt elke 2 jaar een nieuwe nodig?

Tja volgens Samsung en Apple wel, althans ze willen maar al te graag een nieuwe verkopen. Terecht misschien, maar wij laten ons als consument wel makkelijk verleiden.
Nescafé claimt dat de ingeleverde pods gerecycled worden. Dat is wat anders dan hergebruikt. De aluminium cupjes gaan gewoon bij een aluminium afvalstroom en worden dan inderdaad gerecycled. Het greenwash programma is voor de sier, maar de ingeleverde pods worden wel degelijk gerecycled. Het recyclen van aluminium vraagt erg veel energie, dus of je dat milieu vriendelijk moet noemen is maar de vraag. De papieren Senseo pads doen het op dat vlak heel veel beter.
Het recyclen van aluminium vraagt erg veel energie, dus of je dat milieu vriendelijk moet noemen is maar de vraag.
Minder energie dan het produceren van aluminium uit bauxiet. Dus wanneer je aluminium wilt gebruiken, dan het beter om dat te doen met gerecycled aluminum dan met bauxiet.
Aluminium is an infinitely recyclable material, and it takes up to 95 percent less energy to recycle it than to produce primary aluminum
https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_recycling
Klopt, maar er bestaan inmiddels goede, biodegradeerbare plastics. Cellulose (van de pingpongballetjes) is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om de cups van te maken. Zelfs in vergelijking met gerecycled aluminium gebruik je dan minder dan 10% van de energie. De cups kunnen daarna in de groenbak, of zelfs bij het oud papier.

In werkelijkheid is er voor het recylen van aluminium ongeveer 70% minder energie nodig dan produceren van nieuw aluminium. Het verschil zit vooral in de toevoeging van allerhande vervuilingen (oa verf, andere metalen enz.) die nog uit het te recyclen materiaal gehaald moeten worden.
Nescafé is een dochter (?) van Nestlé, daarmee is qua etisch en verantwoord ondernemen eigenlijk alles al mee gezegd.
Om die reden ben ik zelf destijds voor de Chipolo One gegaan, aangezien hier de batterij (CR2032) zelf van te vervangen is. Jammer dat die niet meegenomen is in de test want het is best een grote speler in BT tracker land!
@Andrasman kun je de Chipolo als nog testen en toevoegen (i.v.m. verwisselbare batterij) ? Ook de Ocean versie? (Zie aanvulling @tERRiON )

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 13:19]

Interessant en goed om te weten. We gaan deze test niet uitbreiden, want ik ben alweer met de volgende projecten bezig en tests reproduceren is doorgaans niet geheel eerlijk, omdat de omstandigheden niet geheel precies te reproduceren zijn.
Voor de mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, heeft Chipolo een aparte tracker (Ocean) gemaakt van oude visnetten. Daarnaast heeft Chipolo ook een aantal interessante partnerships met fabrikanten die een Chipolo tracker in hun producten verwerken.

En ook handig: de mogelijkheid om een notificatie te krijgen als je uit het bereik van een bepaalde tracker loopt. (Lees: als je je sleutels vergeten bent ofzo) Bij Tile kan dat alleen met een betaald abonnement.
Thanks, interessant ivm het duurzame aspect. Helaas zie ik twee grote nadelen.

1) Je bent afhankelijk van anderen, die dezelfde brand tracker gebruiken. Met name Apple heeft hierbij een netwerk van gebruikers, en dat zal toenemen de komende jaren (omdat meer mensen UWB en iOS 14.5 draaien). Hoewel dat nog meer geldt in VS dan in EU.

2) Helaas wil ik juist zo min mogelijk radio's aan hebben als ik mij beweeg. En als ik al radio's gebruik, wil ik ze uit kunnen zetten. Liefst hardwarematig, en anders of softwarematig of met faradaykooi. Zo zou ik de Chipolo CARD niet kunnen gebruiken omdat mijn portemonnee alle signalen blokkeert.

Ik heb dan ook een ander trucje om m'n portemonnee nooit te vergeten: in de winter zit deze altijd in een binnenzak van m'n winterjas. Het enige pasje dat ik veel gebruik (OV chipkaart) zit in een aparte portemonnee, welke ik makkelijk kan bereiken. In de zomer gebruik ik geen winterjas, dan moet ik goed opletten dat ik deze in mijn broek doe. Maar, nu komt het: je voelt 'm zitten. En da's ook exact de bedoeling. Want zo weet ik binnen een seconde dat ik 'm bij me heb. Het enige is dat ik me aan moet leren om dat tijdens het weggaan te checken. En daarmee vind ik deze poespas (in combinatie met de gevaren van tracking) dan ook deels een non-produkt.
Ik heb een aantal TrackR Pixels en daar kun je de batterij vervangen. Vreemd dat deze in de test ontbreken. Zie https://www.thetrackr.com/
Diameter: 26.2 mm (1.03 in)
Thickness: 5.6 mm (0.22 in)
Weight: 4 g (0.14 oz)
Battery type: User-replaceable CR2016
Volume: Up to 90 dB
Connectivity: BLE 4.0
Range: Bluetooth range, up to 100 feet. Obstacles such as walls or furniture may affect range.
Compatibility: iOS 9+, Android 4.4+

WHAT'S INCLUDED:
Key loop (one per pixel)
2-Sided 3M adhesive (one per pixel)
User-replaceable CR2016 battery
(installed in each pixel)
Setup guide
Zo ver ik weet net als de Tile in 2017 uitgekomen.

Moet wel zeggen dat ze relatief snel door de batterij gaan. Binnen een paar maanden kun je ze wel vervangen. Ik vergeet dat nog weleens, ook vrij lastig.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:19]

Heb deze ook eens gekocht, maar je kunt je niet meer registreren en hun volledige infrastructuur lijkt offline. Ze worden wel nog verkocht. Maar batterij is wel te vervangen 😉
Wut? App werkt gewoon, website verkoopt ze ook nog.
Ik heb de eerste generatie TrackR's gebruikt nadat mijn gen 1 Tiles leeg waren. Had ze aangeschaft omdat ik de batterij kon vervangen. Heb nog nooit een zo'n onbetrouwbaar apparaat gekocht. Als ik een keer mijn sleutelbos kwijt was dan was de TrackR offline ivm een lege batterij, slecht bereik en ga zo maar door. Had ik de batterij vervangen was het twee weken later weer hetzelfde liedje. Volgens de klantenservice lag dat niet aan de TrackR's maar aan de batterijen. Heb meerdere batterijen geprobeerd in 3 verschillende TrackR's. Allemaal ontzettend onbetrouwbaar.

Voor mij nooit meer een TrackR product.
Ook gebruikt Apple het netwerk van ALLE iPhones, dus voor m’n gevoel is het logisch dat dat een grotere dichtheid heeft dan Samsung gebruikers die toevallig de app geïnstalleerd hebben, en tile gebruikers
Even als aanvulling hierop:
Een voorwaarde is iOS 14.5 en dat kan vanaf de iPhone 6s en iPhone SE (1e model)
UWB zit er op vanaf de iPhone 11, maar deze gebruik je alleen voor het nauwkeuriger vinden van de Airtag
Ik snap het nut van die zoekfunctie niet, je kunt hem toch net zo goed laten piepen? Heb je hem altijd sneller gevonden.
Ik zou die zoekfunctie juist geweldig vinden. Door een gehoorbeschadiging kan ik zeer slecht de richting van geluid bepalen, zeker als er ook nog eens bepaalde frequenties gebruikt worden.

Stop je je sleutelbos met tracker dan ook nog eens bijvoorbeeld in je sporttas waar het geluid gedempt wordt door een handdoek of kleding, is het scenario natuurlijk helemaal compleet.

[Reactie gewijzigd door tERRiON op 22 juli 2024 13:19]

Zon scenario had ik nog niet bedacht, samen met de andere comments snap ik het nut nu beter!
Of natuurlijk allebei, UWB is vooral handig lijkt me als je ruimte wat echoed (vooral binnen).
Als je 'm in een drukke winkelstraat oid. zoekt, zal een piepje waarschijnlijk geen zoden aan de dijk zetten.
Bij de meeste huidige Tiles kan je de batterij ook gewoon vervangen. Dit hebben ze dus opgelost.
Ik heb een tile mate nu bijna 2 jaar. En je kan de batterij er op vervangen. Het is alleen een wat minder ruim verkrijgbare platcelbatterijtje wat er in gaat. In de tile pro gaat een meer gangbaar formaat. Alleen de sticker en pasje hebben geen vervangbare batterijen.
Ik heb 1,5 jaar een Tile gehad en daarna kun je ‘m dus in je prullenbak gooien en moet je een volledig nieuwe Tile kopen.
Had ik ook inderdaad, echt ongelofelijk. Gelukkig is dit in de nieuwe/huidige modellen aan gepast, en kan je wél de batterij vervangen.
Klopt, maar dan is hij elke maand leeg of werkt het geluid niet meer of heel zacht, keer batterij er in uit en het werkt weer voor een .... maand of dag. Dat is dan ook meteen het probleem wat ik er mee heb. Onbetrouwbaar.
Ik heb 4 pro's, waar je de batterij kan vervangen. Geen van de 4 werk nog na behoren.
Het product moet ten alle tijden (een jaar of na vervangen batterij) gewoon werken. En dat doet het niet.
Mechanisch zijn de Tile pro's wel sterk.
Heb zelf een S10 en daar staat de app standaard op geïnstalleerd; dat zal bij meer types het geval zijn.
Volgens mij is het marktaandeel van Samsung een Apple ongeveer gelijk, zo niet in het voordeel van Samsung, dus dat zou geen verschil maken in functioneren.
Het lijkt erop dat dit soort tags weer een nieuw iets zijn om je een bubbel van fabrikant x of y in te trekken en dat vind ik eigenlijk zorgelijker en nog niet genoeg belicht in dit artikel.
Wat betreft het weggooien ben ik het zeker mee eens. Gelukkig is dit nu opgelost lees ik in de reacties.

Voor mij was dit de reden om hem niet meer te kopen. Daarnaast heb ik het nooit écht functioneel ingezet.

In de tijd dat ik m’n tile had heb ik geen een keer gedacht dat ik hem kon gebruiken om m’n sleutelbos te vinden.

Gimmic gehalte is erg groot, wat mij betreft .
Wel is het zo, en dat vind ik ook onderbelicht dat er voor de airtags relatief dure accessoires gekocht moeten worden om deze te bevestigen.
Je kunt, als je dat durft, ook op de juiste plek een gat boren in de airtags.
Dure accessoires?? Belkin verkoopt in de Apple store ook houders van 4,95.

De premium hoesjes zijn idd redelijk prijzig. Maar voordeel vind ik dat je wel de tag kan personaliseren. Je wilt natuurlijk bij je Mercedes niet zo’n hatseflats plastic fantastic hangertje hebben. Daar koop je dan zo’n mooie Hermes houdertje voor. Heb je een golfje koop je een belkin.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 13:19]

Maar dan zit je dus al aan 50 euro waar de rest rond de 25 zit.
50 euro??
Airtag is 35 euro. Belkin houdertje 4,95 dan kom ik op 39,95 uit. Koop je 4pack airtag. Dan ben je goedkoper uit.

De 50 euro daar kom ik niet aan.

Daar naast hoef je geen hoesje te kopen. Als je bv de airtag in je tas zit of ergens anders aan vast gemaakt of ingestopt kan zitten. Bv koffer het hoeft niet aan je koffer te hangen hij kan er ook in zitten.

Dan is een Airtag ja los een tientje duurder in een 4pack 25 euro.
Prijs staat er gewoon onder? vanaf 44 euro? + 5 om het gewoon aan je sleutelhanger te hangen en je bent wel heeel veel duurder uit dan de andere. Maar tja het is apple dus redelijk normaal.
Hoe kom je op 44 euro??
De airtag is 35 euro een hoesje van Apple is 39 euro. Als alternatief kan je oa belkin hoesje kopen voor 4,95. Dadelijk zal er bij Ali hoesje komen voor een euro.

Ik kom dus met een belkin hoesje nooit niet op 44 euro. En ik vraag me dus af waar je de 44 euro vandaan tovert.

Ik ga dan ook uit van de prijzen op de Apple website.
Ik ga uit van de prijzen onder het artikel en daar staat 44,x euro. Plus een hoesje van 5 euro is 50 euro.
Nogmaals waar zie je die prijzen??

https://tweakers.net/smar...tag_p1264316/vergelijken/

Die airtag zijn 34,95 zie ook pricewatch. Ik zie nergens 44 euro staan.

Of 118 voor een 4 pack. == 29,00 per stuk.

Onder het artikel en in de summery staat gewoon 35 voor een losse airtag. Betaal je meer dan 35 euro wordt je opgelicht.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 13:19]

Waar die obsessie vandaan komt vraag ik me ook af. Even naar Apple.nl:
https://www.apple.com/nl/shop/buy-airtag/airtag

35,- voor een airtag.
En als ik daar kijk zie ik 4 samsung smarttags voor 60 staan of 15 euro het stuk nog steeds de helft van de prijs.
Ja omdat je informatie niet juist is.

De Apple airtag via de Apple store ook in België 35 euro.

Je wordt dus opgelicht als je meer dan 35 euro betaald voor een airtag.

MaxICT durft zelfs 47 euro te vragen. Je wordt daar dus gewoon opgelicht. En MaxICT is geen officiële Apple reseller.

Je berekening dat dus een airtag met hoesje 50 euro kost is niet juist.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 13:19]

Vreemd, 2000 Antwerpen hier en 34,95. Geen flauw idee waarom jij 44+ ziet staan. Misschien dat Tweakers.net voor Belgische gebruikers niet de meest logische prijsvergelijker is?
Nooit problemen mee gehad.
Ach ik zie het al, mijn prijsvergelijker staat op NL ingesteld. Juist omdat ik vaak ook in Nederland woon. En de prijswijzer in België vaker slechtere prijzen toont dan de Nederlandse.

Hoe dan ook, de officiële prijs is 34,95, los van wat Tweakers aangeeft. Oa te verkrijgen voor die prijs in België bij elke Apple certified retailer, Amazon en Apple’s eigen winkels.
Kan het niet beter zeggen, ik verbaas me hoe de Samsung hier objectief beter uitkomt. Voelt toch als een soort bias.
Je kunt bij een tile ook gewoon het batterijtje vervangen hoor
Wie de illusie heeft dat bedrijven anno 2021 "groen" bezig zijn, heeft zich een rad voor de ogen laten draaien en is te dom om voor de duvel te dansen. Ik besef dat dit harde woorden zijn, maar de enige reden dat bedrijven hiermee wegkomen, is doordat het overgrote deel van de bevolking uit naïevelingen bestaat

Als bedrijven daadwerkelijk "groen" bezig zijn, valt er hoogstwaarschijnlijk ergens een financieel voordeel te behalen.

PS. Ik ben het overigens wel eens met je commentaar.
Waarom moet je ‘m dan vervangen? Alle Tiles sinds 2020 hebben een verwisselbare batterij (daarvoor de Pro ook al)
@Bezer misschien moet je jouw bericht even aanpassen. Inderdaad de pre-2020 Tile moest de prullenbak in. Maar het geteste product, daarvan is de batterij gewoon vervangbaar.

Wat ik best mooi vond van Tile is dat ze dit zelf hebben onderkend.In de app waarschuwden ze voor een bijna lege Tile, met een kortingscode voor de vervangende Tile, waarvan de batterij dus nu gewoon vervangen kon worden. Best goed opgelost naar mijn mening.
Bij al deze modellen is de batterij te vervangen. Zie ook de specificatiepagina. Weggooien is dus niet nodig. De extra abonnementskosten voor functies worden in het artikel uitgebreid besproken.

Edit: de extra accessoires voor AirTags ook. Zelfs op de toch vrij prominente scorekaart.

[Reactie gewijzigd door Andrasman op 22 juli 2024 13:19]

Wat ik mis in het artikel: er is met de Airtags wel een 'soort van' ondersteuning is voor niet iPhone gebruikers. Die kunnen de NFC chip scannen en komen dan op een Apple website terecht met de informatie van de eigenaar. Zo kan je dus altijd de eigenaar informeren.
Thansk, goede toevoeging. Hoe is dat bij Samsung en tile geregeld?
Samsung en Tile hebben dit niet.

Aardig om te weten is trouwens dat de NFC functie van airtags pas functioneel werkt als je lost mode hebt aangezet, en dat je de contactinfo achteraf nog kunt veranderen. De tag is vrij dom, die stuurt je via NFC naar een webpagina die geconfigureerd wordt adhv lost status en contact info. Dus iemand kan normaal niet de tag aan je rugzak scannen om je telefoonnummer te achterhalen.
Daar kun je een sticker met je contactgegevens op plakken. De kans dat iemand je dan een belletje geeft of berichtje stuur lijkt mij ook nog eens groter dan als iemand eerst moet ontdekken dat ze NFC kunnen gebruiken.

Toevoeging voor wie dit een -1 geeft: volgens mij is het laten graveren van drie letters in je AirTag minder nuttig dan dit real world scenario waarbij iemand een tracker vindt en terug wilt bezorgen bij de eigenaar en je dat makkelijk kunt maken door je telefoonnummer op de tracker te schrijven (zoals ik bijvoorbeeld zelf ook heb gedaan). Deze site heet niet voor niets "Tweakers". Het doel is om mensen elkaar te laten inspireren met oplossingen die off the shelve niet mogelijk zijn. Wie niet de simpelheid en doeltreffendheid van deze tip in kan zien moet dit bericht inderdaad markeren als ongewenst, maar dan wil ik je wel vragen na te denken of je niet beter je hele bezoek aan deze site kunt schrappen.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 13:19]

Je hebt gelijk hoor, hoewel nogal voor de hand liggend werkt het wat je voorstelt. Maar: Er zijn nogal wat mensen die hun contactinformatie niet aan de buitenkant van hun tas willen hangen om vervelende situaties te voorkomen. Overigens betreft dat dan weer níet de archetypische Tweaker...
Daar heb je gelijk in. Om eerlijk te zijn heb ik ook niet mijn eigen nummer opgeschreven maar dat van iemand anders, ook omdat ik de kans groot acht dat het object waar de tag aan zit tegelijkertijd kwijt kan raken met mijn telefoon.
Daarvoor zijn dan weer kaartjes met een dekseltje / flap ervoor uitgevonden. In ieder geval toch meer low-tech en begrijpelijk dan een NFC scannen.
Wellicht wil je dan ook die tag niet aan de buitenkant hangen.
Die geeft alleen je info prijs als hij in lost mode is (tenminste voor de AirTags).
...als je er je contactgegevens op hebt geschreven. (Blijkbaar moet je hier alles uitschrijven)
Al zou ik een dergelijke tag sowieso aan het zicht onttrekken. Maakt bij 'kwijtgeraakt' verder niets uit, maar bij 'diefstal' is dat natuurlijk een ander verhaal.
Weet je wat je ook kunt doen? De gemeente bellen, en vragen naar gevonden voorwerpen.
Dat is natuurlijk totaal iets anders. Het gaat hier om manieren waarbij de vinder van een object de eigenaar kan contacteren zonder dat de eigenaar hier zichzelf voor in hoeft te spannen. Als je iets kwijt bent kun je de gemeente bellen, maar wat als je een hele dag bent gaan winkelen? Bel je dan de gemeente, politie, alle winkels, en alle mensen die mogelijk die winkels hebben bezocht?
Eigenlijk is dat exact hetzelfde, maar de 'oude methode'. Op deze manier heb ik in 2019 nog mijn portemonnee terug gekregen: de vinder kwam aan de deur met de vraag of ik ik was. Maar dat is ook een kwestie van geluk hebben. Toch denk ik dat iemand met slechte plannen zo'n AirTag er ook gewoon uit zou slopen.

Het is verder nogal logisch dat als je iets kwijt bent, je er moeite voor moet doen om het terug te krijgen. Dat heeft ook een positief effect: het zorgt er voor dat je minder snel iets kwijt raakt. Want je moet immers moeite doen om het weer terug te krijgen.
Bel je dan de gemeente, politie, alle winkels, en alle mensen die mogelijk die winkels hebben bezocht?
Allereerst contacteer je de gemeente. Gevonden voorwerpen dienen te worden ingeleverd bij de gemeente. Niet de politie. Die gaat daar niet over. Die dienen het over te leveren aan de gemeente. In deze keten kan lag zitten. Want het moet eerst bij de gemeente aan komen. De vraag is: 'welke gemeente?' Dan denk ik aan een dag je in meerdere gemeentes bent geweest (bijv meerdere klanten of meerdere bouwmarkten/tuincentra/...)

Ik denk dat beide systemen voor- en nadelen hebben maar het nadeel van de Bluetooth trackers (of Bluetooth/WLAN tracking en attack surface) is stukken minder evident.
Dat is niet helemaal waar. Je kunt een gevonden voorwerp naar de gemeente brengen, maar mag er ook voor kiezen de vondst kenbaar te maken aan de mensen van wie jij denkt dat ze eigenaar zijn. Dat houdt dus bij een winkel in dat de winkel het voorwerp zelf in bewaring mag houden tot de eigenaar zich meldt. Na een jaar wordt de vinder de nieuwe eigenaar en kan zij dus ook besluiten het voorwerp te vernietigen. Je zult dus nog steeds je hele route na moeten gaan om er achter te komen wie het voorwerp mogelijk heeft.
Als de waardeschatting door de vinder voldoende hoog is, behoort deze aangifte doen van de vondst.
En
Hij mag het voorwerp, mits de waarde hooguit € 450 is, ook zelf in bewaring houden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevonden_voorwerp

Tja, je zou kunnen stellen dat om deze reden een winkelier besluit een sleutelbos een jaar te bewaren, en deze vervolgens zelf te houden. Lijkt me gezien dit toegang kan verschaffen tot een pand waar je deze niet behoort te hebben onverstandig. Ik zou zo'n voorwerp zsm. afleveren, omdat je daar geen verantwoordelijkheid voor wilt. Voor je het weet is het zoek, enz.

Een iPhone die UWB heeft is al snel meer dan 450 EUR waard. Maar ook voor een goedkopere telefoon geldt hetzelfde: ik zou deze niet in mijn bezit willen behouden.
En een winkelier wil niet elke dag naar de gemeente om een gevonden haarelastiekje af te geven.

De waarde van een sleutel waarvan je niet weet tot welk huis het behoort, is natuurlijk nihil. De economische waarde van een gevonden iPhone komt juist niet snel boven de 450 euro uit. Misschien als die net nieuw uit de verpakking komt, maar na een week gebruik is die op de tweedehands markt al snel nog maar de helft waard.
Ga je 1x in de week als je toch al langs het gemeentehuis gaat. Is overigens zo gepiept dat afleveren. Althans, pre corona.

Een iPhone met UWB is een 11 of 12. In V&A gaat de 11 niet voor minder dan 530: https://tweakers.net/smar...yMjXQUSooykxO9U2sAPKMDWoB
Je leest het juist andersom aangezien het om vraag en aanbod gaat; de nu getoonde vraagprijzen zijn de prijzen waar ze niét voor verkocht worden. De refurbished modellen die voor minder dan 530 euro te koop staan verkopen wél en verdwijnen daarna weer van V&A (of Marktplaats, Facebook Marketplace, etc).

Vanaf mijn woonplaats kost het me op een slechte dag (lees; perfect weer waardoor alle bruggen steeds omhoog staan) haast een uur om met de auto op en neer naar het gemeentehuis te gaan. Ik vind niet vaak iets dus als het een keer moet is dat prima, maar ik denk dat de lokale supermarktmanager graag iets anders doet met dat uur per week.

Maar goed terug naar waar het mee begon; als je toch afhankelijk bent van de welwillendheid van mensen om het door jou verloren object aan je terug te bezorgen, kost het per definitie minder handelingen om de vinder een door jou opgeplakt nummer te bellen dan om alle adressen langs te lopen waar je bent geweest plus het gemeentehuis.
Uit het artikel: "Ook kun je instellen dat iemand die via nfc de tracker scant, een boodschap krijgt met je telefoonnummer en de vraag of diegene je wil bellen omdat je dit object verloren bent. Dan moet de AirTag uiteraard wel in Lost-modus staan." Het kan inderdaad ook met Android-telefoons.
Hoi, Leuke idee van een round-up

Wat ik wel mis is een beetje breder gedragen vlak.
Zo zijn er veel meer spelers die trackers maken.

Welke ik ook graag terug had gezien is Chipolo tracker.
Ook een vrij grote speler die het in mijn ogen er goed doet, prestatie, levensduur en milieu bewust.
https://chipolo.net/en/

Voor mensen die hem graag willen hebben, via onderstaande referral link kan je korting krijgen.
http://ssqt.co/meg3Wwj

[Reactie gewijzigd door Dubguy op 22 juli 2024 13:19]

Mooie tip inderdaad, ook de enige geloof ik buiten de Apple airtags om die gebruik maakt van “find my iPhone” . Vind het geen gat hebben op de airtags al een reden om deze niet aan te schaffen, typisch Apple weer om dan een sleutelhanger voor ongeveer dezelfde prijs als een airtag in de markt te zetten...
Er zijn ook 3rd parties die sleutelhangers maken, voor een schappelijke prijs. Net als dat je niet perse een hoedje voor je iPhone hoeft te kopen van apple.
Zeker, maar het feit dat je er iets voor moet kopen ipv een gat te maken is mijn punt :-)
Bedankt, 4 voor 60 piek is geen geld. :-)
Tracker die niet genoemd wordt in het overzicht is die van Chipolo. Begrijpelijk want de leveringen komen pas net op gang.

Mooie van de Chipolo ONE Spot is dat het een van de eerste "third party devices" is die met het Apple Find My netwerk werkt. Waardoor je -als je een iPhone hebt- de Chipolo app niet meer nodig hebt en meelift op het gigantische netwerk van iPhone gebruikers.Verder heel vergelijkbaar met de Airtag, alleen de Ultrawide band ontbreekt.

https://www.youtube.com/watch?v=VxomiG9Cd-o

[Reactie gewijzigd door Eager op 22 juli 2024 13:19]

Groot voordeel van die Chipolo lijkt me ook dat je wél je telefoon ook kan over laten gaan.

Zat naar een Apple-versie te kijken... maar ben mijn telefoon ook regelmatig kwijt en die kan je dus niet vinden...
Zoals eerder tegen mij verteld door een Apple-fanaat: "Ja daar is de Apple Watch voor 8)7 "
Groot voordeel van die Chipolo lijkt me ook dat je wél je telefoon ook kan over laten gaan.
mmh, benieuwd hoe dat werkt?

En als je je telefoon kwijt bent kan je hem toch gewoon bellen?
Of als je hem echt ergens hebt laten liggen opzoeken met "Find My" vanaf je mac of met de telefoon van een gezinslid ?(als je tracking aan hebt)
Werkt gewoon via Bluetooth. Dus ja, je moet in de buurt zijn. Maar regelmatig mijn telefoon kwijt in huis. Dan is dat een prima oplossing.

De tracker is dan ook een drukknop. Als je daar op drukt gaat de telefoon over.

En jawel: "doe je toch find my via je Mac". Ik heb enkel een iPhone. Niet iedereen met een iPhone heeft een Mac :Y) . Gezinsleden zijn lang niet altijd thuis.

Vind het gewoon een vreemde keuze van Apple dat ze die feature weg hebben gelaten. Andere trackers (zoals van Samsung) hebben deze feature al jaren....
Hi @Eager

Om even wat verwarring te voorkomen, Chipolo bestaat inmiddels al best lang.
Volgen hun eigen site sinds 2013, https://chipolo.net/en/pages/our-story
Dacht dat ze ook al redelijk lang IOS ondersteuning boden, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

Zelf gebruik ik al sinds 2017 met veel plezier een paar chipolo's.

Sinds kort is er inderdaad de ONE Spot bij gekomen, maar aangezien ik android gebruik is die voor mij niet echt intressant.

Had zelf verwacht dat de ONE of OCEAN wel een goede geweest zou zijn voor de review.
Mijn ONE houd het nu iig al meer dan een jaar uit op de originele CR2032.
Ik kan niet helemaal volgen waarom een device dat 80% van de markt niet kan gebruiken de titel "excellent" krijgt... "Excellent voor Samsung gebruikers" zou meer op zijn plaats zijn, want voor de andere 80% van device eigenaars is het minder dan waardeloos...
Wat is hier nou het praktisch nut van? Als mijn hond er vandoor gaat (of die meneer op mijn fiets) dan is het bereik van bluetooth al vrij vlot te beperkt. Ik snap dat het geen GPS tracker is... dit lijkt meer op zo'n sleutelhanger die fluit als je klapt.
Het praktisch nut is dat in theorie er een groot netwerk is van telefoons die dat apparaat kunnen vinden. In de praktijk, en dat is onderbelicht in dit artikel, is het juist zo dat die netwerken er simpelweg niet genoeg zijn. Onder de streep heb je er vervolgens dan ook niets aan.

Zelf heb ik en aantal maanden een tile gehad. De keer dat ik de tile nodig had om mijn sleutels te vinden zijn op een hand te tellen en als je ze dan echt kwijt bent dan ben je afhankelijk van het niet bestaande netwerk.
Dat zou alleen werken zoals die Corona-melder. Als iedereen de functionaliteit aanzet, ongeacht besturingssysteem of provider. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het gros van mijn omgeving zet bluetooth uit om de batterij te sparen.
Het gros van de mensen gebruikt ook een carkit en /of bt koptelefoon dus dan staat het vaak aan. Kan mij niet voorstellen waarom je het uit zou zetten. Hoeveel minuten zou dat schelen op je accu?
Veel en het zorgt ervoor dat je niet te tracken bent met beacons. Bij mij staan wifi en bt altijd uit tenzij nodig.
iOS werkt al met random MAC adressen waardoor je niet te tracken bent
Een subset van de Tweakers doet dat misschien om die reden, impact op het netwerk zal verwaarloosbaar zijn.

Het is overigens ook niet nodig dat je je daar zelf mee gaat bezig houden mits je het juiste toestel koopt (BT en WiFi MAC randomization).
Als ik dat zou doen zou ik heel de dag mijn Bluetooth en Wifi aan en uitzetten: muziek in de auto, muziek op draadloze oortjes, muziek op speakers in huis, bediening van smarthome, koppeling met de smartwatch: Alles gaat via Bluetooth en/of Wifi tegenwoordig.

Er zullen best mensen zijn die dat allemaal niet nodig/nuttig/interessant vinden en dus de boel vaak uit (kunnen) laten, maar het is denk ik wel veilig om te zeggen dat het gros van de smartphonegebruikers gewoon BT en Wifi aan heeft staan, of het nou ten koste van de accu gaat of niet.
(Bijna) iedereen met een smartwatch heeft bluetooth altijd aanstaan. Dat is niet echt mainstream, maar alvast een redelijke groep mensen die bluetooth niet uit kunnen of willen zetten. Wi-fi uit is haalbaarder.
Ik kan je verzekeren dat het overgrote deel van de gebruikers dat gewoon aan laat staan hoor. Mensen zijn daar echt niet mee bezig, bovendien levert het nauwelijks iets op en lever je veel functionaliteit in.
In mijn omgeving merk ik juist dat mensen BT standaard uitzetten, om batterij te besparen en omdat ze het verder toch zelden gebruiken. Ik heb het zelf altijd aanstaan, maar -geheel anekdotisch gezien - ben ik in de minderheid.
Precies waarom de airtags dus succesvoller zijn op dat gebied, dat netwerk is behoorlijk tov een eigen netwerk van bijv. Tile dat afhankelijk is van bezit van Tile gebruikers en de desbetreffende app.
Maar als jouw hond langs mijn huis loopt, waar ik met mijn MacBook aan het werk ben, dan geef ik die lokatie (op de achtergrond) door.

Weet je in ieder geval welke richting Fifi is gelopen. En dat scheelt met zoeken.
Maar als jouw hond langs mijn huis loopt, waar ik met mijn MacBook aan het werk ben, dan geef ik die lokatie (op de achtergrond) door.
Ook als je zelf geen airtags gebruikt?
Zolang ik maar “Find My” aan heb staan en dan ook het vinkje “Use Find My network”

En dat heb ik. Dat eerste sowieso als beveiliging (een Macbook kan dan niet zomaar gewipet) en dat tweede zorgt dat ook als de laptop zelf niet met internet is verbonden teruggevonden kan worden. (dat geeft mogelijkheden bij diefstal of verlies)

Er wordt wel om opt-in gevraagd, maar vanwege de meerwaarde doen heel veel Apple-gebruikers mee.

In stedelijk gebied heb je dus hele goeie kansen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:19]

Boeiende functie, want aan de ene kant snap ik de waarde (je wilt je MacBook terug kunnen vinden), maar de keerzijde is dat al die spullen elkaar lopen te pollen en elkaars locatie voortduren monitoren. Interessant privacy-dilemma.
Interessant privacy-dilemma.
Apple is de enige die over de locatiegegevens kan beschikken. Gezien het verdienmodel van Apple versus andere fabrikanten, namelijk geld verdienen aan verkoop van dure hardware en bijbehorende software, in plaats van gegevensverzameling, zou ik me daar geen moment zorgen om maken.
Apple is de enige die over de locatiegegevens kan beschikken.
Nee, ook Apple weet niet waar jouw spullen zijn. Dat kan je alleen zelf zien. Ze gebruiken cryptografie op een slimme manier om dit voor elkaar te krijgen. Hier vind je meer details over hoe dit werkt
Gezien er nogal wat lekken in Bluetooth chipsets zijn gevonden ben ik vooral benieuwd wat voor Bluetooth chipsets en welke firmware revisie er zoal in zit. Seemoo-lab (o.a. Jiska Classen van Darmstadt universiteit) doet veel onderzoek naar Bluetooth & WLAN beveiliging, en die hebben tot nu toe Openhaystack uitgebracht:
Build your own 'AirTags' 🏷 today! Framework for tracking personal Bluetooth devices via Apple's massive Find My network.
Hetzelfde kun je ook met Tesla Model 3 doen, of BLE in algemeen.

https://www.teslaradar.com/

https://github.com/seemoo-lab/BTLEmap

Het enige dat je vervolgens moet doen is de MAC adressen koppelen aan de persoon. Tja, als je steeds Marietjes iPhone rond 7.55 op Amsterdam CS samen ziet met een bepaald BT MAC adres dan is de relatie snel gemaakt.

Mijn punt is dat deze dingen voor tracking kunnen, worden, en gaan worden misbruikt. Deels voor goede doeleinden, maar deels ook voor slechte doeleinden. En dat laatste vind ik zorgelijk en interessant.
Mac adressen voor BT worden bij Apple (en veel andere fabrikanten) gerandomized. Dus tracken op basis van Mac adres gaat al niet op helaas.
Het zit complexer. Bij het opzetten van een BT/WLAN verbinding is MAC ook een identifier. 1 van de 2 devices heeft een statisch adres. Dat kan de WAP zijn of de BT headset. Bij discovery fase (WLAN/BT scan) kun je prima altijd MAC randomizen. Dat helpt, ja , maar geen panacea. Eerdergenoemde blijft geldig.

Dus als Pietje met z'n Airpods voorbij komt huppelen rond 7.55 dan kun je dat aan Pietje relateren. Met RSSI kun je nog veel meer. Je kunt namelijk plaatsbepaling bewerkstelligen met WLAN en BT. Zie o.a. https://link.springer.com/article/10.1007/s11227-020-03272-4 er was ook een onderzoek van MIT een paar jaar geleden, ging over hetzelfde.
Dat argument zie ik vaker langskomen maar is dat niet achterhaald? Ruim 20% van de inkomsten van Apple komt van diensten (bron: https://www.statista.com/...s-share-revenue-of-apple/) en benadrukken ze zelf dat steeds meer bij earnings calls.

En wat is bij uitstek handig om goede diensten aan te bieden? Een profiel van je klant om de juiste muziek, films, podcasts, boeken, etc etc aan te bieden.

Apple is afgelopen periode meer vooruitstrevend geweest dan concurrenten in de push voor privacy. Maar dat dat komt door hun business model is steeds minder waar.
Zijn diensten ook niet gewoon zaken als Apple Music en Apple Care?
Diensten betekend niet het (in)direct door verkopen van persoonlijke gegevens, ze zijn geen advertentieboer.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 22 juli 2024 13:19]

Wil hier toch weer op reageren dat Google ook niet de gegevens van mensen doorverkoopt. Ze gebruiken je profiel om gerichte advertenties te verkopen. Jouw gegevens komen dus niet bij andere bedrijven terecht via Google. Apple doet dus precies hetzelfde maar dan meer gericht op eigen diensten promoten.
@doom71 Terechte opmerking, in die zin dat Google minder erg is dan partijen als Facebook, die meer expliciet handelen met jouw data. Je weet dat die data slechts door Google toegankelijk is.

Maar het verschil met Google en Apple is dat Google wellicht jouw data niet verkoopt, maar wel jezelf verkoopt. Jij wordt dan verkocht als algemeen profiel aan adverteerders. Daarmee wordt je dus wel degelijk behandeld als product voor derden buiten Google op basis van de verzamelde gegevens, ook al blijft de echte data anoniem achter Google's deuren.

Dat Apple gegevens verzameld voor eigen gebruik is ook waar, maar dat met name voor ondersteuning van de services. Voor recommendations binnen hun producten als Apple Music, bijvoorbeeld. Dat soort first party tracking lijkt mij niet per definitie verkeerd, je hebt daar immers ook zelf profijt van. Bovendien is het soms ook noodzakelijk om bepaalde tracking toe te passen, zoals wederom bij Apple Music, waarbij artiesten en hun labels betaald worden per stream, dan zul je toch ergens moeten bijhouden hoe vaak een liedje beluisterd wordt.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 13:19]

Ook Apple heeft een advertentienetwerk. Dus die doen hetzelfde als Google doet. Dat het niet hun grootste inkomstentak is maakt niet uit natuurlijk.
Diensten betekend niet direct doorverkopen van persoonlijke gegevens, ze zijn geen advertentieboer.
Advertentieboer zijn betekend ook niet dat ze gegevens doorverkopen 8)7

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:19]

Fair enough ;)
(in)direct van gemaakt.
Dit argument raakt kant noch wal. Apple verkoopt diensten, klopt. Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music, iCloud, en in sommige regio's nog wat meer.

Het verkopen van diensten betekend echter niet dat daarmee hun privacy beleid ineens niet meer zou werken. Apple verzamelt geen data voor verkoop aan derde partijen. Dat vermelden ze duidelijk in hun voorwaarden. Of het nu je health data, je locatiegegevens, of wat je kijkt op AppleTV is, die data wordt niet gedeeld met derden zonder jouw expliciete toestemming: https://www.apple.com/legal/privacy/nl/
Idd, mensen zijn veel te veel vertrouwend van apple. Het is ene bedrijf dat wist wil maken en momenteel ziet het meer winst in te doen alsof ze privacy en millieubewust zijn. Beide zijn natuurlijk onzin en puur PR.
Het is allebei niet echt onzin natuurlijk.

Volgens Greenpeace en meer recent Forbes is apple het meest milieubewuste techbedrijf (In 2017 nog achter fairphone, maar die zijn zo klein dat het bijna niet te vergelijken is).

Apple doet lig nog iets aan privacy. In tegenstelling tot de concurrent bij Android...
Apple gaat om winst. Nu is het voor hen zo dat dit meer winst oplevert . Maar als ze door extra vervuiling te veroorzaken door geen lasers meer mee te geven maar meer winst is die beslissing snel genomen en het millieu vergeten.
Ik ken echt heel weinig bedrijven die niet een focus op winst hebben. Het is namelijk snel klaar als je geen winst maakt. Dat verhaal van die laders is wel echt overdreven. Ik ken echt niemand die geen oplaadblokje in huis heeft. De kabel krijg je er wel gewoon bij he...
Een USB-c oplaadblokje? Dat heeft bijna niemand , zeker niet mensen die bij apple zaten want zowat alle voorgaande modellen hadden dat niet. Je moet al je iphone jaarlijks updaten wil je dat hebben.

Dat was gewoon pure winst en dat er dan een pak afval bijkwam gaf apple niks om.
[...]
Gezien het verdienmodel van Apple versus andere fabrikanten, namelijk geld verdienen aan verkoop van dure hardware en bijbehorende software, in plaats van naast gegevensverzameling, zou ik me daar geen net zo goed moment zorgen om maken.
O-)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:19]

Dat dilemma wordt (bij Apple dan toch) opgelost met encryptie en voordurend roterende identifyers.
De technologie is heel vergelijkbaar met de CoronaMelder: je weet wel *dat* iemand je gezien heeft (en in dit geval ook *waar*), maar niet *wie* je gezien heeft.

Ook krijg ik als het ‘waarnemende’ apparaat geen enkele melding. Zelfs al ga ik mijn eigen apparaat hacken, dan zie ik random identifiers.
Boeiende functie, want aan de ene kant snap ik de waarde (je wilt je MacBook terug kunnen vinden),
Het nadeel is dat de batterij van je Macbook snel leeg is. Hoe moeilijk kan zijn om die airtag binnen de behuizing van een Macbook of zelfs een iPhone in te bouwen? Dan heb je een mooie lojack oplossing.
Ja….elke Apple device met iOS14.5 die de AirTag passeert heeft die melding door, zonder dat je daar als gebruiker last van hebt.

Ik weet even niet of je de AirTag daarvoor eerst als verloren moet opgeven of dat je meldingen moet inschakelen, maar de grote kracht van de AirTag is in elk geval de vele Apple gebruikers “helpen” met de locatie van jouw AirTag doorsturen.
Ja….elke Apple device met iOS14.5 die de AirTag passeert heeft die melding door, zonder dat je daar als gebruiker last van hebt.
Hypothetisch; "En kun je als gebruiker dat ook weigeren? Ik wil helemaal niet iemand anders zijn spullen vinden".
Je kunt opt outen van het hele find my gebeuren maar dan heb je ook de voordelen niet.
Ja dat kan. Maar dan verlies je ook de hulp van het Find My netwerk waarbij anderen jou helpen met vinden van jouw spullen (b.v. iPhone, AirPods, MacBook).
Nee hoeft niet.
Aha, dat is we lollig, maar werkt dat dan ook bij de andere trackers? Ik heb ergens een verdwaalde iPad liggen maar doe verder niets met Apple.
De Samsung smarttag plus doet hetzelfde, naar dan met Samsung apparaten.
Dus het werkt bij de gratie van hoeveel mensen in de omgeving hetzelfde merk hebben en de functionaliteit aan hebben staan. Zou het niet handiger zijn als ze met een soort open standaard gaan werken die merk en besturingssysteem onafhankelijk is?
Nou liever niet aangezien Google, FB en al die anderen, die het niet zo nauw nemen met privacy, dan ook toegang zouden kunnen hebben tot deze gegevens.
Dat zou zeker handig zijn, maar daarom sluiten fabrikanten anderen zoveel mogelijk uit, anders promoten ze de concurrent…

Apple heeft wel een deelnameprogramma (https://www.apple.com/new...arty-finding-experiences/ ) en werkt daarin samen met bvb. (luxe)fietsfabrikant Van Moof, maar ik neem aan dat de kosten dusdanig zijn dat het voor Tile niet aantrekkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:19]

Volgens mij is het probleem vooral dat je dan niet meer mag integreren met andere netwerken om Apples privacymaatregelen overeind te houden.
Chipolo (sp?) Heeft daarom een special edition die alleen met Find My werkt.
Dan koop je een LoRa tracker. Die werkt alleen in Nederland, ik heb mijn hond kunnen vinden midden in de weilanden.
Lora netwerk heeft een abbo nodig op het netwerk. Normaliter iets van 5 € / mnd bij KPN per tracker.
of je neemt een tracker op het The Things Netwerk. Er is een community edition die gewoon gratis te gebruiken is. :)
Bij deze tracker van de KPN krijg je een 2 jarig abbo kado. Dus geen extra verborgen kosten.
Dit. Overigens zijn het deze services die echt een stalking risico vormen.
Als dit soort zaken voor honden, fietsen en auto's wordt gebruikt dan is het niet zo'n punt. Maar je kunt er op wachten dat het misbruikt gaat worden. Dit is een regelrecht scenario uit menig spionnenfilm maar dan veel laagdrempeliger en goedkoper.
Mja, je kan ook een GPS tracker kopen met sim mogelijkheid en dikke magneet. Ook geen haan die daar om kraait dat dat mogelijk is.
Woah! Met een regelmatig weglopende hond in een gebied zonder 1/2/3/4/5G coverage klinkt dit wel goed, eens uitzoeken of er ook Duitse aanbieders zijn. (of dat dat KPN ding hier ook werkt) 👍🏻
Op bestel pagina van jou link staat dat het niet meer leverbaar is :-(
Levertijd:
Niet meer leverbaar

[Reactie gewijzigd door grolle op 22 juli 2024 13:19]

Bij mij staat er "De keyco tracker is tijdelijk niet op voorraad". Dat is toch wel iets anders...
Dat klopt, echter als je dan op " bestellen" klikt staat er dat hij niet meer leverbaar is. Helaas, want ik had hem graag geprobeerd
Ik heb nu een tracker van Tractive voor de hond.
Dit werkt best goed maar je zit wel aan een abonnement vast vanwege de 3G/4G die voor data verkeer gebruikt wordt ivm de app.
Mooier zou het zijn als dit zonder kan en je je hond toch kunt vinden in het bos of op de hei als deze er vandoor mocht gaan.
Ik zie alleen dat de KPN Keyco niet te leveren is.
Een andere “Keyco” kan ik zo niet vinden.
Is het niet een idee even het artikel te lezen voor je reageert? Als een airtag binnen bt range van een iOS device komt, wordt via Apples netwerk de locatie van de tag (of strikt genomen het iOS device) aan de eigenaar van de tag beschikbaar gemaakt. Dat gebeurt zonder dat de eigenaar van de telefoon het merkt, en zonder dat de eigenaren van de tag en van het iOS device informatie over elkaar kunnen krijgen.

Bij Samsung werkt het vergelijkbaar, een bij Tile ook al ben je afhankelijk van mensen die de App hebben geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 22 juli 2024 13:19]

Bij Samsung werkt het vergelijkbaar, een bij Tile ook al ben je afhankelijk van mensen die de App hebben geïnstalleerd.
Dit is dan wel een punt waar de kracht van Apple duidelijk wordt. Veel gebruikers en je hoeft verder geen app te installeren, immers de meeste mensen hebben find my gewoon aanstaan als anti-diefstalmiddel (activation lock). De beste ervaring heb je dus met een AirTag.
In theorie wel, maar in de praktijk heb je de beste ervaring met hetzelfde merk als je telefoon ;)
85% wereldwijd heeft helemaal geen iPhone en heeft dus helemaal niks aan een AirTag, dat kan dus nooit de beste ervaring geven voor iedereen.

Daarnaast blijkt uit de test dat de AirTag daar helemaal niet overdreven duidelijk in uitblinkt maar het net wat beter doet op dit specifieke moment.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:19]

8x versus 1 en 3? Als dat uit te trekken is naar het land is dat nogal flink.
Dat is alleen voor Apple.
Het is niet alleen voor Apple. Het werkt bij alle drie de fabrikanten vergelijkbaar.
Wat is alleen voor Apple?
Edit: dus ik vraag wat Wouterie bedoelt met zijn onduidelijke opmerking en krijg een bak -1's voor mij kiezen. Top bedankt.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 22 juli 2024 13:19]

Precies, daarom heb ik vorig jaar dit gebacked op KS... duurt alleen helaas erg lang met de corona :( https://www.kickstarter.com/projects/airbolt/the-airbolt-gps
Wat is hier nou het praktisch nut van?
Ik gebruik het voor mijn sleutelbos. Daar zit ook een USB-dingetje aan dat ik voor mijn werk nodig heb. Omdat ik dat verschillende keren per dag nodig heb is de kans dat ik een keer m'n sleutels vergeet vrij groot. Daarom heb ik er zo'n tracker aan gehangen.
In praktijk gebruik ik het vooral thuis om snel m'n telefoon of sleutels te vinden als die een keer kwijt zijn.
Dit vraag ik me dus ook af. Je huisdier is zo een paar honderd meter weg. Hoe ver is ‘lange afstand’ ?
Dat was op zich een goede toevoeging geweest in de intro van de video. Even één zin over wat het is en wat je er mee kunt.
Dat is het ook grotendeels. Je spullen misplaatst in huis en die spoor je op.
Niks meer en niks minder.
Vanuit marketing voegen ze er dan weer taken aan toe en dat zijn dan de zgn tracking opties en dergelijke, maar daar moet je hem absoluut niet voor kopen.
Huisdieren is een veel gebruikte toepassing. Ik ga bijvoorbeeld verhuizen en vind het wel prettig als ik weet waar m'n huisdieren zijn als ze voor het eerst in een nieuwe buurt zijn. Maar dan heb je denk ik liever een actieve gps tracker.

Zelfde met bagage als je reist.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 22 juli 2024 13:19]

Spionage.
Wantrouwige mensen (denk aan relatie of gezin met kinderen).
AirTag heeft specifiek beveiliging hiertegen. Als een AirTag met je mee-reist (d.w.z. de tag detecteert beweging en is steeds in de buurt van jouw toestel) terwijl de eigenaar van de tag niet in de buurt is dan krijg je een waarschuwing op je iPhone. Als een tag 3 dagen niet in de buurt van de eigenaar is geweest gaat ie piepen.
Ik heb de AirTags inmiddels verstopt in tassen, en bij high end elektronica. Het netwerk is zo breed ondersteund, in de randstad kan een boef geen kant op. In de polder wordt het een ander verhaal.
Dat vind ik zo onbegrijpelijk aan deze vergelijkingstest: Het belangrijkste onderdeel – VINDBAARHEID — lijkt wel bijzaak. Eén test in het centrum van een stad…

Bij zo'n test verwacht je toch meerdere scenario's?

Overigens zou het mij niets verbazen als ook op het platteland met name AirTags nog snel en goed gevonden worden, want zelfs al heeft Apple anno 2021 'maar' 20 à 25% van de smartphone-markt, die apparaten hebben het standaard aan staan en daardoor is er een enorm netwerk.

Kortom, zelfs op een fietspad in de polder komen heeft 1 op de 5 passanten een iPhone op zak, die standaard aan staat qua het Find My-netwerk.
Probleem hiermee wel dat, als de boef een iPhone heeft, hij gewaarschuwd wordt als hij met jouw tas thuis aankomt. Hij krijgt dan een melding op zijn iPhone, kan op zoek gaan naar de airtag en die ergens dumpen/
Als je de boef de ruimte geeft door 3 dagen lang niet op zoek te gaan naar je materiaal kan dat zeker gebeuren, dan pas komt de melding dat een airtag je ‘volgt’. 3 dagen vind ik een prima marge om actie te ondernemen voor spullen waarbij ik het na een kwartier tot aan een halve dag al zou missen.
Het duurt geen drie dagen maar tot het boefje thuis komt.
precies. Het is óf drie dagen, of waneer de iPhone bezitter thuis komt. Wat het eerste gebeurt.
De boef snijd als ie thuis is alle naden van tassen open? Let wel, de AirTag zit zeer degelijk verstopt. Maar ook dan heb ik als laatste adres het thuisadres. Jullie proberen heel erg een 'airtag heeft geen nut' loophole te zoeken met what if's.
Jullie proberen heel erg een 'airtag heeft geen nut' loophole te zoeken met what if'
Nee hoor helemaal niet. Alleen de toepassing waar jij (en veel anderen waaronder ikzelf ook) hem graag voor zou willen gebruiken, namelijk het tracken van spullen die potentieel gestolen kunnen worden, is door Apple nogal beperkt. Dit vanwege de anti-tracking beveiliging.

Of een dief die met jouw spullen op pad is of niet gewaarschuwd wordt of niet is puur toeval, het hangt ervan af of hij een iPhone heeft of niet. Ik heb er vier in bestelling staan van Chipolo, en die werken wat dat betreft exact hetzelfde. Maar ga er zeker een plaatsen in het zadel van mijn fiets. Of het werkt zullen we pas weten als het zover is. Maar voor wat ze kosten is het denk ik de moeite waard om te proberen.

[Reactie gewijzigd door Eager op 22 juli 2024 13:19]

Binnen die drie dagen sta ik wel bij lost-and-found meneertje in de slaapkamer!
Domme vraag wellicht, maar wat is de echte batterijduur van die dingen? Leuk dat je het aan een hond of fiets vast kunt maken, maar als ze na een halve dag leeg zijn heb je er in praktijk niets aan. Dus is die 1 jaar volgens de fabrikant echt 1 jaar? Ik snap dat het voor Tweakers niet te testen is, maar veel van die dingen zijn al wat langer op de markt.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 13:19]

Airtag ongeveer een jaar
Een jaar volgens Apple.
De AirTag zou een batterijduur van 1 jaar moeten halen bij normaal gebruik. Voordeel is wel dat er gewoon een CR2032 batterijtje in zit die je makkelijk kunt vervangen.
Wellicht kan je er een LIR3023 in doen die oplaadbaar is? Weet niet hoe lang dat mee gaat overigens.
Tile had met haar eerste Trackers een wat onverantwoord business model waar (het serienummer van) je tag gewoon maar een jaar mee ging, daarna moest je een nieuwe kopen. Dat jaar werd ook wel gehaald, met hetzelfde type batterij. Overigens is de Samsung+ volgens mij na een kwartaal al leeg volgens specificaties.
Ik heb twee Tile pro's in gebruik, niet de 2020 versie maar de oudere versie van 2019 (ruwe behuizing ipv gladde) en de batterij van beiden ging ca 14 maanden mee. Opgeven duur door Tile was 1 jaar

[Reactie gewijzigd door RBouman op 22 juli 2024 13:19]

Mijn tile doet het ruim anderhalf jaar en wordt met enige regelmaat gebruikt.
Pak de claim van de fabrikant en doe die periode x 0.7 en dan heb je een realistische waarde.
Ik heb sinds kort de trackers van Invoxia voor fietsen en onze auto. Gebruikt Bluetooth om gevonden te worden en Lora om afstand/locatie te tracken. Gaat minimaal een maand mee op een volle laad beurt en in veel gevallen langer. Ze zijn wel wat prijzig, maar hebben vaak aanbiedingen (30% afgeprijsd in de laatste Black Friday sale). Na een jaar moet je een abonnement afsluiten om op het Lora netwerk te kunnen blijven, a 9,99 per jaar. Ja, het is allemaal wat duurder maar je kan ze lang blijven gebruiken.

https://www.invoxia.com/
Toffe dingen maar ik vond maandelijks opladen een groter nadeel dan de kosten.
In mijn ervaring gaat de batterij van Invoxia nog geen 7 dagen mee. Wat mij betreft erg onhandig dus...
Er zijn er honderden, en we testen er drie?
Ze hebben de bekendste toch getest? De minder bekende hebben navenant nog minder gebruikers dus dan vind je ze helemaal niet meer terug.
Welke alternatieven zijn interessant om naar te kijken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.