Historie:
• 20220812 - Initiële review
Bron
Inleiding
Vorig jaar kregen ze al
de Tweakers Excellent award, en een tijd geleden heb ik voor de gein, om ze te testen, een Samsung SmartTag en SmartTag+ (verder ‘SmartTag’) gekocht. Gewoon, omdat het me wel interessant leek en ik wilde kijken wat voor toepassingen ervoor kon bedenken.
Ik was alweer even bezig met deze review, en de laatste dagen zie ik verschillende nieuwsartikelen voorbijkomen over smart trackers/tags voor het volgen van je bagage als je op reis gaat. Zelf heb ik niet die insteek gehanteerd, omdat ik zelf bijna nooit vlieg. Ik gebruik de SmartTag+ dus enerzijds als test, en de gewone SmartTag heb ik in mijn auto geplaatst op een niet logische plek, die wel goed te bereiken is. Zo zie ik altijd waar mijn auto ongeveer is.
Maar met de hele heisa op Schiphol en dat bagage niet mee op reis gaat etc. is het gebruik van een SmartTag of Apple Air Tag best een uitkomst. Zo weet je, zodra je aankomt, of je bagage mee is gekomen, of dat het nog op Schiphol staat. In het slechtste geval neemt je bagage zelfs een andere vakantie dan jijzelf.
Al met al een goede reden de SmartTag eens nader te bekijken. Deze review gaat in het bijzonder over de SmartTag+. Over de SmartTag zelf verschijnt op een later moment nog een review.
Noot: Op het moment van opstellen van deze review vond ik de verkrijgbaarheid van de Samsung SmartTag en SmartTag+ vrij slecht. Mogelijk dat dit door de bagage heisa op Schiphol komt. I don’t know.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Om nou een heel hoofdstuk aan de unboxing te wijden… vandaag niet, want het is een doosje, met de SmartTag erin. Niks meer, niks minder. En door.
De SmartTag+ kun je in gebruik nemen middels Samsung’s SmartThings app. De SmartTag is relatief eenvoudig in gebruik. Fijne van de app vind ik dat hij indicatief aangeeft hoe ver weg de tag zich bevindt op het moment dat je er dichterbij begint te geraken.
De aangegeven afstand klopte lang niet altijd, maar het is toch wel handig.
Wel merk ik dat op mijn Note20 Ultra de SmartTag+ niet altijd even prettig werkt. Dit is dan voornamelijk voor het lokaliseren van de tag middels Augmented Reality, of AR. De tag is namelijk voorzien van een UWB-chip, waardoor je met de juiste telefoon de locatie van je tag kan weergeven met behulp van de camera.
:strip_exif()/m/535868/1OmygskyrJP4olxslrVw6TJD4xLNoU6Rr1ESXt3O0ijjSsXbRC.jpeg?f=620xauto)
[small]De AR-functie is lang niet altijd accuraat[small]
De AR-functie is een leuke gimmick, maar accuraat vind ik het niet. Hierin maakte het voor mij geen verschil of de telefoon in een hoesje zat of niet. Samsung raadt zelf aan om voor de UWB-functie je telefoon uit zijn hoesje te nemen, om mogelijke verstoring te voorkomen.
Daarnaast zit er al tijden een bug in de app waardoor de knoppen ‘trippen’ zodra ik in de buurt van mijn tag ben. Ergens vermoed ik doordat ik gestures gebruik om te navigeren door mijn smartphone, waardoor de app wat extra pixels heeft, waar deze app niet op is ontworpen. IT’er dat ik ben, ben ik te lui om te testen of dit inderdaad het geval is, door de navigatieknoppen weer in te schakelen. Wellicht in een toekomstige update.
Tevens wil ik hier nog even kwijt dat sinds de aanschaf (een jaar geleden) het product werd geleverd met een praktisch lege batterij, en tevens dat de batterij onlangs, binnen een jaar, leeg bleek te zijn, terwijl in de app vermeld stond dat de batterij nog gewoon ruim voldoende was (laatste statusopdate was van ruim een week ervoor, zo vaak check ik 'm niet als ik 'm niet nodig heb).
SmartTag vs Air Tag
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een echte versus/vergelijking met de Apple Air Tag kan ik niet maken, daar ik zelf geen Air Tag heb en geen Apple producten gebruik. Wel heb ik wat research gedaan.
Het FindMy-platform van Apple is, zover ik weet, opt-out. Dit resulteert erin dat je je iPhone, iPad, of AirTags makkelijk en relatief nauwkeurig kan vinden. Bij Samsung is dit echter een opt-in, maar wel één die, zover ik weet, voorbijkomt tijdens de initiële setup van je Samsung device. Als je zoals de gemiddelde gebruiker overal, zonder te lezen op akkoord klikt, en alles toestaat, dan behoort jouw toestel ook tot het FindMy-netwerk van Samsung. Dit is dus echter geen gegeven, en omdat ik niet een gemiddelde gebruiker ben, stond dit dan ook initieel bij mij uitgeschakeld.
Dit resulteert erin dat mijn tags, als ik ze ergens heb laten slingeren, regelmatig worden gezien door Samsung devices, maar hoe meer afgelegen, hoe minder snel ze gezien worden.
In de SmartThings app heft ook een ‘Labs’ functie, een bètafunctie, genaamd ‘Location history’. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier de locatiegeschiedenis van je tags terugvinden, voor zover deze beschikbaar is. Dit gaat maximaal een week terug, maar lijkt redelijk accuraat.
Ten tijde van het schrijven van dit stukje merkte ik echter ook nog een fout in de locatiegeschiedenis. Volgens de locatiegeschiedenis was mijn auto namelijk op moment X ongeveer een kilometer van mijn woning op locatie Y. Dit lijkt echter een onjuiste collaboratie van gegevens. Op moment X was ik, op de fiets, op locatie Y. Op moment X stond mijn auto echter gewoon nog op de oprit. Dit lijkt dus een vertraagde verwerking van de locatietag door mijn telefoon te zijn geweest.
De tags zijn vrij lomp en groot. Voor aan je sleutelbos, of in een tas of auto zijn ze prima. Ik las echter ook reviews waarin men aangaf deze aan de halsband van hun kat te hebben vastgemaakt. Het lijkt me verschrikkelijk irritant voor je kat als je, als relatief klein dier, deze tag aan je halsband krijgt gespeld.
Onze katten willen we op termijn naar buiten gaan doen, en dan wil ik ze ook een SmartTag meegeven, echter, enerzijds omdat ze dan een tuigje om krijgen, en anderzijds omdat ik de ‘huls’ van de SmartTag wil gaan aanpassen, verwacht ik dat mijn katten er minder last van zullen hebben. De aangepaste huls wil ik dan van epoxy maken, of 3D-printen.
Dit volgt dan echter pas op een later moment, als ik dit daadwerkelijk heb bewerkstelligd. Dit zal echter niet op (zeer) korte termijn van het schrijven van deze review zijn.
Repareerbaarheid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Qua repareerbaarheid kan ik voor de Samsung SmartTag+ kort zijn. De batterij is (logischerwijs) vervangbaar, maar anders dan dat zijn de componenten niet te repareren zonder specialistische kennis.
Wat ik wel interessant vind, en welke ik in dit geval onder de repareerbaarheid schaar, is de aanpasbaarheid van de SmartTag+. Er zit dus een eenvoudig speakertje ingebouwd waar verschillende geluidstonen uit kunnen komen. Deze kun je relatief eenvoudig saboteren/uitschakelen. Ergens was ik er huiverig voor om dit in mijn review te verwerken, omdat het stalking in de hand kan helpen. Anderzijds was er reeds genoeg over te vinden op internet, dus vond ik het ergens wel een waardevolle toevoeging voor mijn review.
De contactjes voor het speakertje zijn hier met normale plakband afgeplakt
Voor mijn SmartTag+ heb ik het speakertje gesaboteerd door de contactjes met plakband af te plakken. Dit heb ik enerzijds als proef gedaan, anderzijds, stel het goed waar ik de SmartTag+ in heb verwerkt wordt gejat en de dief is zo slim om te
scannen op trackers, dan zou het fijn zijn het extra moeilijk te maken dat de dief deze terugvindt.
Moge het duidelijk zijn, als je je SmartTag+ open maakt vervalt je garantie. Het is in mijn geval ook te zien dat het product open is geweest. Het ding zit met speciale dubbelzijdige tape dichtgeplakt.
Om hem te openen dien je uiteraard dus eerst het klepje los te halen. Hier ervoer ik het eerste minpunt: de kunststof behuizing van de SmartTag+ is best kwetsbaar. Hij zit goed stevig dichtgeklemd, maar wellicht iets té stevig. Met beleid openen zorgt ervoor dat je de tag zo min mogelijk beschadigt.
Vervolgens heb je twee PH00 kruiskopschroefjes om los te draaien. Daarna kun je voorzichtig met een gitaarpick of andere dunne openingstool voorzichtig een beginnetje maken. Zelf heb ik een openingpick van iFixit gebruikt en er rustig rondom laten draaien. Hiermee kon ik voorzichtig de dubbelzijdige tape loskrijgen.
De tape was her en der beschadigd door het openen, dus is het wel zaak deze te vervangen om het product zoveel mogelijk waterdicht te houden (voor zover de SmartTag+ dit is), zodra je de tag weer dichtmaakt.
Vervolgens nog een tweetal PH00 schroefjes loshalen en je kan het moederbordje wegnemen. Hier zitten op de achterkant twee metalen kussentjes (weet even niet hoe ik het beter kan benoemen) die contact maken met het speakertje. Als je deze bedekt met een stukje plakband heb je de speaker effectief uitgeschakeld.
Alles weer dichtmaken, batterijtje terugplaatsen, et voila. De tag werkt perfect, zonder audio feedback! Dat is dan wel tevens direct een nadeel. Als je het kwijt bent, kun je geen geluid laten afspelen om terug te vinden. Ik zou het dan ook alleen adviseren dit te doen als je de tag aan bijvoorbeeld je fiets of in je auto vastmaakt/verstopt. De UWB-functie blijft uiteraard wel gewoon werken als vanouds, dus nog altijd verre van optimaal.
Scannen voor onbekende trackers - Stalkerpreventie
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals ook onder de repareerbaarheid aangehaald worden deze trackers ook gebruikt voor stalking. Hiervoor zijn er door de verschillende leveranciers apps ontwikkeld om te scannen voor deze trackers. Wat ik jammer vind is dat er niet één universele standaard is waarmee alle trackers in één app gevonden kunnen worden.
Apple heeft hiervoor de Android app
Tracker Detect ontwikkeld. Hiermee kun je op trackers scannen. Als je er een vind, kun je na 10 minuten opnieuw scannen. Is dezelfde tag er nog steeds, dan kun je een geluid laten afspelen om hem zo te vinden. Dan moet je dus niet hopen dat de speaker is gesaboteerd, zoals bij de SmartTag mogelijk is.
Voor de Samsung SmartTag+ is dit Samsung
SmartThings, met hierin een functie SmartThings Find.
Het zoeken naar deze functie kostte me de nodige tijd en uiteindelijk bleek het te staan onder:
SmartThings > Life > Find > Instellingen/3-dot menu > Settings > Search for unknown tags near you [Labs]
Hierbij dien ik op te merken dat deze functie NIET beschikbaar is zonder in te loggen met een Samsung-account. Ook las ik online dat het op iOS devices niet zou werken, en op Android devices slecht zou werken. Dit heb ik zelf niet kunnen verifiëren.
In dat opzicht is Apple er een stuk sterker in en werkt de app Tracker Detect voortreffelijk en kinderlijk eenvoudig. Het is rechttoe rechtaan, en je hoeft niet in te loggen. Dit vind ik toch wel een behoorlijk minpunt van Samsung, als je als niet-Samsung-gebruiker wilt kijken of je niet gevolgd wordt.
Zoals gezegd is het echt jammer dat er niet een universele app is om trackers van Apple, Samsung, Tile en overige te kunnen detecteren, een soort ‘Stalker-alert app’.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Samsung SmartTag+ is een leuke tag om spullen mee terug te vinden. In de meeste opzichten werkt het goed, en de SmartTag+ zal meer geschikt zijn om je sleutels terug te vinden. Om grotere spullen mee te ‘taggen’ en terug te kunnen vinden of volgen zou ik de normale Samsung SmartTag gebruiken, daar deze goedkoper in aanschaf is en verder net zo goed werkt. Hiervoor volgt op een later moment ook nog een uitgebreide review.
De AR-functie ervoer ik meer als gimmick en zie ik zelf niet als nuttig, al zullen er ongetwijfeld nuttige toepassingen voor zijn. Het feit dat het speakertje van de SmartTag zonder problemen uit te schakelen is, is enerzijds een zegen, anderzijds wellicht beangstigend. Als je gestalkt wordt is het hierdoor lastiger de locatie van de tracker terug te vinden.
Ook het feit dat je een Samsung account moet aanmaken voor het vinden van onbekende trackers, en dat de functie best goed verstopt zit in de SmartThings-app vind ik erg slecht en zou Samsung moeten verbeteren. Wat mij betreft mogen ze echt een voorbeeld nemen aan Apple hierin, die met de Android app
Tracker Detect een eenvoudige app heeft opgezet voor het opsporen van Air Tags in je directe omgeving. Nog beter zou het zijn als er één app wordt ontwikkeld waarmee alle verschillende tags en trackers gedetecteerd kunnen worden en een geluid kunnen laten afspelen, een soort van ‘Stalkeralert app’.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Samsung SmartTag+, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.