Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Bluetooth-trackers round-up

Zoekt en gij zult niet altijd vinden

30-05-2021 • 06:00

288

Singlepage-opmaak

Samsung SmartTags

Samsung was Apple net voor, met de SmartTag en SmartTag+. Het idee erachter is hetzelfde als bij de AirTags. Je kunt er je spullen mee terugvinden, op basis van dezelfde technologie. Het verschil is dat er twee verschillende SmartTags zijn. De SmartTag+ heeft net als de AirTags een ultrawideband-chip, zodat je op kleinere afstand spullen kunt vinden middels augmented reality-aanwijzingen. Je hebt daarvoor wel een Samsung Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra of Z Fold2 nodig, want die hebben uwb-ondersteuning. De SmartTag heeft geen uwb-chip en gebruikt daardoor - volgens de specificaties - slechts de helft van de energie die de SmartTag+ consumeert.

De SmartTags zien er wat meer uit als tags. Ze hebben een gaatje, zodat je ze direct aan bijvoorbeeld een sleutelbos kunt hangen. De apparaatjes zijn opgetrokken uit kunststof en bestaan uit twee gelijke delen die je van elkaar kunt halen met een muntje of iets dergelijks, zodat je de batterij kunt vervangen. Dat is niet bepaald een elegante oplossing, want het is erg lastig om een SmartTag(+) te openen zonder hem te beschadigen. Een muntje is nu eenmaal harder dan het plastic van de cover. Natuurlijk kun je ook iets anders van plastic ertussen doen, zoals een plectrum. Het gereedschap dat je gebruikt moet in ieder geval erg stug zijn, want het kost best wat kracht om de SmartTags te openen.

Opvallend is dat er geen rubberen ring aan de binnenkant van de SmartTags zit. Dat zou ze vermoedelijk waterdichter maken. Het gat, waar ook het geluid uit komt, is aan de binnenkant omheind door plastic zodat het water dat erin komt de batterij en andere elektronica niet kan bereiken. De SmartTags hebben een IP53-rating. Dat betekent dat ze spatwaterdicht zijn en niet beschadigd raken als ze worden besproeid met tien liter water per minuut onder een hoek van -60° tot 60°. Ook zijn ze beschermd tegen stof.

Op de ene kant van de SmartTag(+) staat de naam Samsung vermeld en op de andere kant zie je SmartTag(+) staan, met een cirkel eromheen. Dit is ook meteen een knop. De SmartTag zonder uwb-chip is iets kleiner en dunner dan de SmartTag+. Beide zijn aanzienlijk groter dan de AirTag en de Tile Mate. De Tile Pro is wel iets groter dan de SmartTag+, maar het scheelt niet veel. De SmartTags zijn gemaakt van plastic en uiteraard niet krasvast. Toch troffen we na een praktijktest waarbij we een SmartTag samen met een sleutelbos in een broekzak hadden gestopt, minder krassen aan dan bij de AirTag. Bovendien zijn de krassen minder goed zichtbaar dan op een AirTag.

SmartTagsSmartTagsSmartTagsSmartTags

Installatie en functionaliteit

De SmartTags werken alleen met Samsung-smartphones met meer dan 2GB werkgeheugen en Android 8 of hoger. De installatie is vrijwel even eenvoudig als bij de tracker van Apple. Eerst zet je bluetooth en locatievoorzieningen aan op de smartphone en druk je op de knop van de SmartTag. Daarna kun je de tracker een naam geven en vervolgens wordt de software van de SmartTag geüpdatet. Ondertussen krijg je uitleg over de functionaliteit van de tracker. De SmartTag wordt toegevoegd aan de dienst SmartThings Find, waar je ook je Samsung-oordopjes en telefoon mee kunt terugvinden.

Zoals we gewend zijn van Samsung zijn de instelmogelijkheden iets talrijker dan bij de Apple-tracker. Je kunt in de SmartThings-app bijvoorbeeld instellen welke van de tien melodietjes je tracker afspeelt en ook het volume kun je aanpassen. Bij Apple kun je slechts één actie instellen, bij Samsung twee: eentje wanneer je de knop op de SmartTag kort indrukt en eentje wanneer je hem langer ingedrukt houdt. Bij Tile is deze functionaliteit overigens helemaal afwezig.

Je kunt via Bixby Routines, vergelijkbaar met Apples Opdrachten-app, een paar zaken laten uitvoeren. Zo kun je een smarthome-apparaat bedienen om bijvoorbeeld je Hue-lampen aan of uit te zetten, een melding sturen aan iemand die lid is van je SmartThings-groep of een bericht afspelen op een slimme luidspreker die je gekoppeld hebt in je SmartThings-app. Ook kun je het apparaat in afwezig- of thuismodus zetten of een scène uitvoeren die je hebt ingesteld in Bixby Routines. Wel moet je telefoon in de buurt zijn, want dat is het apparaat dat de opdracht daadwerkelijk uitvoert of laat uitvoeren.

De categorieën van objecten waaraan je de SmartTags in de app kunt koppelen, zijn eveneens talrijker dan bij Apple. Het zijn er ongeveer evenveel als bij Tile. Je kunt echter geen foto maken van het bijbehorende object, zoals bij Tile, of een emoticon invoeren zoals bij Apple. Wel kun je net als bij Tile je telefoon - mocht je hem kwijt zijn - laten overgaan wanneer je twee keer op de knop drukt. Er is geen aparte verloren-modus bij de SmartTags die je zelf kunt activeren, zoals de AirTag die wel heeft, en je krijgt ook geen bericht of telefoonnummer te zien als je een SmartTag vindt en via NFC contact maakt. Wel kun je een melding krijgen als je telefoon geen contact heeft met de tracker en hij wordt gespot door een ander Galaxy-apparaat.

Met de SmartTag+ kun je, met de juiste smartphone, ook via ultrawideband-technologie zoeken. Dat werkt op vergelijkbare wijze als bij de AirTags, maar dan al van veel grotere afstand en zelfs als je je op een andere verdieping bevindt. Je ziet een groene boog die aangeeft hoe sterk het uwb-signaal is en je kunt de tracker geluid laten maken. Ook is er augmented reality-ondersteuning: je kunt de camera aanzetten en visuele aanwijzingen krijgen via pijltjes en kleine bolletjes die aangeven waar de SmartTag+ zich zou moeten bevinden.

Het werkt net zo accuraat als bij de AirTags. Soms moet je even bewegen voordat het apparaat weer precies de goede richting aangeeft. De haptische feedback is helaas afwezig en we konden geen goede manier vinden om de tracker te zoeken als je blind of slechtziend bent. Wel konden we met de visuele aanwijzingen onze spullen altijd vrij eenvoudig vinden.

Privacy en stalking

De SmartTags hadden niet meteen bij release een functie waarmee ze konden worden gespot wanneer ze met je meereisden zonder dat je het wist. Dat is inmiddels veranderd, maar de implementatie is minder sterk dan bij Apple. De potentieel gevolgde gebruiker, die helemaal geen weet hoeft te hebben van het fenomeen SmartTags, moet zelf scannen op SmartTags die met hem of haar meereizen. Het is dus niet zo dat je, zoals bij Apple, een melding krijgt wanneer een tracker een bepaalde tijd met je is meegereisd. Dat is niet handig, want de functie helpt nu alleen wanneer iemand vermoedt dat hij of zij getrackt wordt en dat zal lang niet altijd zo zijn.

Samsung heeft in tegenstelling tot Apple een opt-out ingebouwd voor het geval je anderen niet wilt helpen hun apparaten te vinden. Dat is fijn voor wie bang is dat zijn of haar locatie niet anoniem blijft via deze functie, maar het maakt het Galaxy Find-netwerk in theorie kleiner. Op de testpagina vind je onze bevindingen hierover.

Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+
Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+ Samsung SmartTag en SmartTag+

Lees meer