We kunnen er niet omheen, zelfs niet als we het zouden willen: de Samsung Galaxy A52 is een prima deal. Dat is al enigszins te zien aan de specificaties, zeker binnen deze prijsklasse. De Koreaanse fabrikant heeft er duidelijk een punt van gemaakt om de A52 net als zijn voorganger A51 een hit te laten worden. Een IP67-certificering is mooi bij een toestel voor deze prijs, en een verhoogde schermverversingssnelheid is in deze klasse nog steeds geen standaard.
Gelukkig zijn ook de prestaties in orde. Ondanks de 90Hz-schermverversing houdt de telefoon het lang uit in onze accutests, ongeveer net zo lang als de OnePlus Nord. Het toestel heeft een mooi oled-scherm dat goed afleesbaar is in de zon. De luidsprekers zijn duidelijk verbeterd ten opzichte van die van zijn voorganger, en ze leveren stereogeluid. Natuurlijk legt de A52 het op meerdere vlakken af tegen de Galaxy S21-toestellen, maar we hebben het hier over een smartphone die ongeveer de helft van de prijs van een S21 kost.
De camera is een ander belangrijk punt en ook daarbij scoort Samsung punten. De primaire camera heeft optische beeldstabilisatie en kan daardoor onder slechtere lichtomstandigheden alsnog goede foto's maken. Foto's van de primaire camera zien er goed uit voor deze prijsklasse. De ultragroothoekcamera presteert ook prima, al zie je daarbij eerder dat je met een goedkoper toestel hebt te maken, door de onscherpte in de hoeken van de foto's en de automatische witbalans die minder accuraat is.
Natuurlijk zijn er zoals bij bijna elke smartphone ook mindere punten. Zo zijn voor dezelfde prijs smartphones te koop met snellere socs, onder meer van Xiaomi, en heeft de A52 standaard geen 5G. Als je dat wel wilt, kun je een aparte versie kopen, die ook een snellere soc en hogere refresh rate heeft. Ook zijn er diverse punten waaraan je merkt dat de A52 een midrange-toestel is. Hij heeft relatief grote bezels om het scherm en is minder stevig dan de meeste duurdere telefoons. De plastic achterkant krast makkelijker dan wanneer hij van glas zou zijn. De Galaxy A52 heeft ondersteuning voor 25W power delivery-laden, maar Samsung levert slechts een 15W-lader mee.
In de praktijk biedt de Galaxy A52 een soepele Android-ervaring. Samsung heeft de software-optimalisatie met One UI 3.1 goed voor elkaar, zoals eerder al bleek bij de S21-toestellen. Ook met slechts een Snapdragon 720G-soc draait het toestel soepel. Uiteraard zijn er framedrops en duurt alles soms iets langer dan bij een high-end toestel, maar we zijn niet tegen vervelende vertragingen aangelopen. Bovendien is de software-ondersteuning met drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates erg goed.
Samsung heeft een zeer degelijke smartphone neergezet en kan daarmee prima de strijd aan met het prijsprestatiegeweld van Xiaomi en consorten. De A52 zal niet op alle vlakken beter presteren dan de gelijk geprijsde concurrenten, maar we denken dat het pakket als geheel erg moeilijk te verslaan zal zijn in 2021. De smartphone krijgt dan ook een Great Value-award.
Pluspunten
Goede accuduur Prima camerasysteem Fijn scherm met 90Hz-schermverversing Waterbestendig Verbeterde stereoluidsprekers Soepele Android-ervaring met lange ondersteuning
Minpunten
Relatief trage soc voor de prijs Geen 25W-lader meegeleverd