Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy A52 Review

Een terechte bestseller

Inleiding

Samengevat

De Galaxy A52 is een middenklassetoestel met voor zijn prijs onderscheidende features. Zo heeft de A52 een IP67-classificatie voor waterdichtheid, Gorilla Glass 5, een 90Hz-oledscherm, een 3,5mm-poort en stereoluidsprekers. De primaire camera heeft optische beeldstabilisatie en schiet goede foto's. De accuduur is prima, de software-ondersteuning lang voor Android-begrippen en de prijs alleszins redelijk. Het grootste minpunt is dat je voor deze prijs ook telefoons met snellere socs kunt vinden.

Pluspunten

  • Goede accuduur
  • Prima camerasysteem
  • Fijn scherm met 90Hz-schermverversing
  • Waterbestendig ontwerp met Gorilla Glass 5
  • Verbeterde stereoluidsprekers
  • Soepele Android-ervaring met lange ondersteuning

Minpunten

  • Relatief trage soc voor de prijs
  • Geen 25W-lader meegeleverd
Tweakers zegt: Great value

Samsung heeft de Galaxy A-serie een paar jaar geleden flink aangepakt. Er was een tijd waarin je flink inleverde op met name camerakwaliteit wanneer je een smartphone uit de A-serie koos. Toen telefoons van fabrikanten als Motorola, Huawei en Nokia aan populariteit begonnen te winnen, besloot Samsung het roer om te gooien. De fabrikant ging zich meer op goedkopere smartphones concentreren en leek minder bang te worden dat daarbij de duurdere Galaxy S-serie zou worden gekannibaliseerd. Het alternatief was verlies aan marktaandeel, dus de stap was logisch: lang leve de kracht van concurrentie. De J-serie werd de nek om gedraaid en de A-serie uitgebreid. Dit gebeurde nog maar twee jaar geleden.

Vorig jaar kwam Samsung met de Galaxy A51. Dat toestel bleek de sweet spot te raken en scoorde op de belangrijkste punten: scherm, accuduur en camera’s. Het had weinig fratsen zoals snelladen of snelle hardware, maar was een degelijke smartphone waar je een tijd mee vooruit kon. De A51 zou wereldwijd een van de best verkopende telefoons van 2020 worden.

Nu is de Galaxy A52 uit en Samsung wil met dat toestel uiteraard doorbouwen op het succes van de A51. Het concept is, niet geheel verrassend, vrijwel gelijk gebleven. Toch heeft Samsung prima upgrades doorgevoerd. Zo is het toestel voorzien van Gorilla Glass 5, een IP67-certificering en een scherm met verhoogde verversingssnelheid. Daarnaast is de primaire camera aangepakt en heeft hij optische beeldstabilisatie. Een ander punt om mee te nemen bij een aankoopbeslissing is dat ook bij de A-serie de software-ondersteuning is uitgebreid. Naast de standaardversie is er een iets duurdere A52-variant met 5G, een snellere soc en een nog hogere schermverversingssnelheid. Dat toestel voegen we later aan dit artikel toe, in de vorm van een update.

Al met al zijn er genoeg redenen om een uitgebreide review over de Galaxy A52 te publiceren. We hebben het toestel twee weken gebruikt en daarbij een goed beeld van de prestaties van deze vermoedelijke bestseller gekregen.

Behuizing en scherm

Een telefoon met een plastic achterkant? Wat ons betreft is dat geen probleem, zeker niet in deze prijsklasse. Wel een probleem is een glanzende glibberige achterkant. Die biedt geen houvast en kwaadwillenden kunnen je vingerafdruk er eenvoudig van kopiëren om je telefoon te ontgrendelen. Vooruit, dat laatste is wellicht wat overdreven, maar vies en vervelend is het in ieder geval wel. De Samsung Galaxy A51 had een glimmende achterkant, en vele toestellen in deze klasse met hem. Het goede nieuws is dat hier bij de Galaxy A52 afscheid van is genomen. Je hebt dus meer grip op het toestel en inderdaad: je ziet geen vingervegen. Het heeft even geduurd voordat fabrikanten inzagen dat mat materiaal fijner is, maar we zijn nu op het punt aanbeland dat grote speler Samsung het op zijn belangrijke telefoons toepast.

Een andere opvallende wijziging ten opzichte van de Galaxy A51 is dat de achterkant niet meer naar de zijkanten toe afbuigt. Het plastic frame van de Galaxy A52 is overal even dik en niet meer dunner aan de zijkanten. De telefoon oogt er iets minder slank door en ligt net iets hoekiger in de hand, al vinden we het niet storend. Wel is er nog een kleine afronding op de plaats waar de plastic achterkant in het frame overgaat. De A52 is nog best stevig, ondanks zijn plastic zijkanten en achterkant. Hij kraakt wel wat wanneer je hem probeert te buigen, maar we zijn niet bang dat je hem zomaar doormidden breekt.

Het camera-eiland is, in lijn met de laatste trends, wat groter geworden. Het mag er tegenwoordig zijn in het ontwerp en dat zorgt voor meer ruimte voor de camera's. Een leuk detail van het nieuwe ontwerp is dat het camera-eiland een geheel vormt met de rest van de achterkant. Dat oogt mooi, maar dit deel van de telefoon is daardoor wel gevoeliger voor krassen. Niet de lenzen zelf natuurlijk, want daar zit gewoon glas voor. Maar de rest van de achterkant krast vrij snel, dus we zouden het toestel niet in een broekzak stoppen met sleutels of andere scherpe voorwerpen. Helaas wordt er geen hoesje meegeleverd door Samsung.

Hoewel het toestel behoorlijk anders oogt dan zijn voorganger, heeft de Samsung Galaxy A52 veel overeenkomsten met zijn voorganger. Zo zitten de knoppen op dezelfde plek en voelen ze hetzelfde aan. Je voelt dat het geen metalen knoppen zijn zoals op een toestel uit de Galaxy S21-serie, maar ze klikken prima. De frontcamera zit weer in een gat in het midden, bovenin het scherm, de luidsprekergrille is gelijk aan die van de Galaxy A51 en de 3,5mm-poort zit ook weer op dezelfde plek. Wel is de simkaarttray van de zijkant naar de bovenkant verhuisd en is de microfoon bovenop meer naar de rechterkant verplaatst. Daardoor blokkeer je hem minder snel als je het toestel in liggende stand met de knoppen naar boven houdt. Daar staat tegenover dat je de microfoon aan de onderkant juist sneller blokkeert, want die is naar links verhuisd.

De afmetingen van de Galaxy A52 zijn iets groter dan die van zijn voorganger. Dat is best verrassend, want het scherm is van gelijke omvang. De bezels blijken dan ook net iets groter dan bij de Galaxy A51, wat in tegenstelling is met de trends van de afgelopen jaren. Het scheelt bijzonder weinig, dus het zal geen dealbreaker zijn, zeker niet in deze klasse. Toch vermelden we het even.

Toestel Galaxy A52 Galaxy A51
Afmetingen 159,9 x 75,1 x 8,4mm 158,5 x 73,6 x 7,9mm
Gewicht 189g 172g
Waterdichtheid IP67 -
Gorilla Glass 5 3

Het verschil in gewicht tussen de A51 en A52 is groot genoeg om het te kunnen voelen als je ze na elkaar vasthoudt. Echt zwaar is het nieuwe Samsung-toestel echter niet als je het vergelijkt met andere smartphones met dezelfde schermgrootte en een glazen achterkant.

Een feature die zeer welkom is in deze prijscategorie, is de IP67-certificering. Die geeft aan dat er geen stof in het toestel kan komen en dat het 'dompeldicht' is. Dat betekent dat het onder laboratoriumomstandigheden getest is in zoet water, gedurende dertig minuten op één meter diepte. Dat het toestel dit overleeft, betekent dat er een goede kans is dat het ook een duik in de toiletpot weet te doorstaan. Een andere upgrade is het gebruik van Gorilla Glass 5 in plaats van versie 3 op de voorkant. Dat zorgt er uiteraard voor dat het glas minder snel breekt en krast. Het is echter niet het meest recente Gorilla Glass Victus; dat is voorbehouden aan de high-end S21-serie.

Helder scherm

Als je de Samsung Galaxy A52 voor het eerst in handen hebt en naast een Galaxy S21 houdt, zie je dan meteen dat je te maken hebt met een minder geavanceerd oled-scherm? De meeste mensen niet. Dat is echt weleens anders geweest als je in het verleden naar het verschil tussen een high-end en middenklassetoestel keek. De Galaxy A52 heeft een zeer contrastrijk scherm waar de kleuren zogezegd vanaf spatten.

Toestel Galaxy A52 Galaxy A51 Galaxy S21+
Schermformaat 6,5" 6,5" 6,7"
Schermresolutie 1080x2400 1080x2400 1080x2400
Schermverhouding 20:9 20:9 20:9
Variabele verversingsfrequentie 90Hz - Variabel 120Hz
Extra features HDR10+ - HDR10+

Verschillen zijn er natuurlijk ook, zoals de specificaties laten zien. De variabele schermverversing zorgt ervoor dat de accu wat gespaard wordt wanneer het scherm aanstaat en er geen noodzaak is voor een hogere frequentie. HDR10+ is fijn als je veel video's kijkt op je mobiel, bijvoorbeeld via streamingdiensten. Ook op het gebied van prestaties zijn er verschillen. We hebben het scherm van de Galaxy A52 doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.

  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
Smartphone Refresh rate Schermtype helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S21 5G 120Hz OLED
1.045
Samsung Galaxy A52 90Hz AMOLED
981
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
948
OnePlus Nord 90Hz OLED
881
Google Pixel 4a 60Hz OLED
871
Samsung Galaxy A71 60Hz OLED
801
Samsung Galaxy A51 60Hz OLED
736
Apple iPhone SE (2020) 60Hz LCD
723
Samsung Galaxy A41 60Hz OLED
715
Xiaomi Mi 10 Lite 60Hz OLED
692
Motorola Edge 90Hz OLED
646
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
641
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
638
Poco X3 NFC 120Hz LCD
597
Sony Xperia 10 II 60Hz OLED
585
Motorola Moto G 5G Plus 90Hz LCD
553
OPPO A72 60Hz LCD
480
Fairphone 3 60Hz LCD
470
Minimale helderheid
Smartphone Refresh rate Schermtype helderheid in cd/m² (lager is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
1,10
Sony Xperia 10 II 60Hz OLED
1,70
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
1,74
Samsung Galaxy A52 90Hz AMOLED
1,76
Samsung Galaxy A71 60Hz OLED
1,76
Samsung Galaxy S21 5G 120Hz OLED
1,80
Samsung Galaxy A41 60Hz OLED
1,94
Samsung Galaxy A51 60Hz OLED
2,00
Google Pixel 4a 60Hz OLED
2,00
Motorola Edge 90Hz OLED
2,15
Xiaomi Mi 10 Lite 60Hz OLED
2,21
OPPO A72 60Hz LCD
2,23
Poco X3 NFC 120Hz LCD
2,47
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
2,59
Motorola Moto G 5G Plus 90Hz LCD
2,95
OnePlus Nord 90Hz OLED
4,26
Fairphone 3 60Hz LCD
19,57
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Refresh rate Schermtype kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone SE (2020) 60Hz LCD
1,50
Google Pixel 4a 60Hz OLED
2,80
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
3,20
Samsung Galaxy A51 60Hz OLED
3,40
Samsung Galaxy S21 5G 120Hz OLED
3,50
Xiaomi Mi 10 Lite 60Hz OLED
4,00
Samsung Galaxy A71 60Hz OLED
4,20
Poco X3 NFC 120Hz LCD
4,20
Motorola Moto G 5G Plus 90Hz LCD
4,30
Samsung Galaxy A41 60Hz OLED
4,40
Samsung Galaxy A52 90Hz AMOLED
4,40
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
4,50
Sony Xperia 10 II 60Hz OLED
5,50
OnePlus Nord 90Hz OLED
5,80
Motorola Edge 90Hz OLED
6,40
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
6,70
Fairphone 3 60Hz LCD
8,80
OPPO A72 60Hz LCD
9,60
Gemiddelde kleurfout
Smartphone Refresh rate Schermtype kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Poco X3 NFC 120Hz LCD
1,10
Apple iPhone SE (2020) 60Hz LCD
1,23
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
1,30
Samsung Galaxy S21 5G 120Hz OLED
1,40
Google Pixel 4a 60Hz OLED
1,40
Motorola Moto G 5G Plus 90Hz LCD
1,40
OnePlus Nord 90Hz OLED
1,70
Sony Xperia 10 II 60Hz OLED
1,80
Xiaomi Mi 10 Lite 60Hz OLED
1,80
Samsung Galaxy A41 60Hz OLED
2,10
Samsung Galaxy A51 60Hz OLED
2,20
Samsung Galaxy A71 60Hz OLED
2,30
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
2,30
Samsung Galaxy A52 90Hz AMOLED
2,50
Motorola Edge 90Hz OLED
3,30
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
3,50
OPPO A72 60Hz LCD
5,30
Fairphone 3 60Hz LCD
6,10

Opvallend is dat de maximale helderheid van de Galaxy A52 erg hoog is voor een middenklassetoestel. Samsung belooft 800 candela per vierkante meter, maar ons exemplaar scoort zelfs nog beter. We betwijfelen of elke Galaxy A52 zo hoog scoort, ook op basis van wat we elders op internet lezen. Maar dan nog is de maximale helderheid die wordt bereikt een mooie sprong voorwaarts ten opzichte van de A51. Dat is heel fijn, zeker met de zomer in aantocht. Als je straks weer op het terras zit, kun je het scherm prima aflezen. Dat blijkt ook in de praktijk. We hebben diverse keren met het toestel in de zon gezeten en ondervonden geen problemen.

Prettig is ook dat het scherm in een verduisterde ruimte niet te fel is aan de ogen, wat gestaafd wordt door de minimale helderheid die we hebben gemeten. De kleurechtheid is niet perfect, maar wel zodanig binnen de perken dat we de afwijking niet met het blote oog hebben opgemerkt.

Vloeiend

De hogere verversingsfrequentie van de Galaxy A52 ten opzichte van zijn voorganger is ook bijzonder fijn. Het verschil tussen de twee toestellen is groot wanneer je door Android navigeert of scrolt en ook sommige games profiteren van de hogere schermverversing. Alleen minder zware games halen framerates die hoger zijn dan 60Hz, maar daarvoor is het een fijne toevoeging.

Tussen een Galaxy S21 en een A52 zie je verschil in de mate waarin beeld vloeiend wordt getoond, maar dat verschil is veel minder groot dan als je op 60Hz kijkt. Als je meer accuduur nodig hebt, kun je bij de Galaxy A52 ook terugschakelen naar 60Hz. De telefoon schakelt namelijk niet zelf terug wanneer een hogere verversingsfrequentie niet noodzakelijk is. Dat doen de Galaxy S21-toestellen wel.

Een fijne schermfunctie is verder 'Comfortabel scherm voor uw ogen'. Daarbij kan de A52 de kleur gedurende de dag gradueel aanpassen op basis van het tijdstip. Zo wordt er dus niet ineens blauw licht gefilterd op een bepaald tijdstip en hoeven je ogen niet heel snel aan de nieuwe kleuren te wennen.

Camera

Met vier camera's op de achterkant en een op de voorkant ziet de Galaxy A52 er voor een leek indrukwekkend uit. We weten echter dat fabrikanten regelmatig camera's op de achterkant plakken die weinig of geen meerwaarde hebben. Bijvoorbeeld macrocamera's met een 2-megapixelsensor of een camera die alleen dient om de voorgrond van de achtergrond te scheiden, wat ook prima mogelijk is zonder zo'n type camera. Bij de camerasetup van de Galaxy A52 zien de megapixelgetallen van de camera's er in elk geval iets beter uit. Meer megapixels is niet altijd beter, maar zeker met pixelbinning, waarbij vier pixels worden samengevoegd, is het handig om wat extra te hebben. Bovendien moet het aantal megapixels natuurlijk wel afdoende zijn om een beetje detail weer te kunnen geven.

De Galaxy A52 heeft in de primaire camera een Quad Bayer-sensor van 64 megapixel, met een diafragma van f/1.8 en optische beeldstabilisatie, wat best fijn is in deze prijscategorie. Het geheel is in ieder geval een stap vooruit ten opzichte van de primaire camera in de Galaxy A51. De ultragroothoekcamera telt 12 megapixel, heeft een lensopening van f/2.2 en een beeldhoek van 123 graden. Deze lijkt niet geüpgraded ten opzichte van de A51. Ook de macrocamera, dieptecamera en frontcamera zijn voor zover we kunnen zien gelijk gebleven.

De camera-app is uitgebreid, waarbij de minder vaak gebruikte functies wat zijn verstopt zodat de interface aardig overzichtelijk is gebleven. De Fun-afdeling staat bij de Galaxy A52 wel standaard in de cameramodi waar je over beschikt wanneer je de app start. Dit onderdeel bevat allerlei vermakelijke zaken die je aan een gefotografeerd gezicht toe kunt voegen, zoals je in onderstaande galerij ziet. De cameramodi kun je aanpassen, zodat je je meest gebruikte modi altijd bij de hand hebt.

Cameravergelijking

We hebben in de cameravergelijking vooral gefocust op de primaire camera, omdat deze andere hardware heeft dan in voorganger Galaxy A51. Dat toestel hebben we ter vergelijking uit de kast gepakt. De OnePlus Nord is ook goede vergelijkingswaar, want dat toestel heeft een redelijke camera voor zijn prijs en zit in dezelfde prijsklasse als de Samsung Galaxy A52.

Vlnr. A51, A52, OP Nord

Bij goede lichtomstandigheden zijn de verschillen tussen foto's die met deze drie toestellen zijn gemaakt beperkt. De Samsung-toestellen weten wat vaker de juiste automatische witbalans te raken en met name de Galaxy A52 geeft kleuren vrij correct weer. Bij slechte lichtomstandigheden zijn de verschillen uiteraard groter en laat de Galaxy A52 progressie zien ten opzichte van zijn voorganger. Daarbij verslaat hij ook de OnePlus Nord.

Links A51, rechts A52

Hierboven zie je dat de camera van de Galaxy A52 bij weinig licht meer detail weet vast te leggen dan die van de Galaxy A51. Het verschil is behoorlijk groot.

Links A52, rechts OP Nord

Dat geldt ook voor het verschil tussen de Galaxy A52 en de OnePlus Nord. De verschillen zijn niet altijd zo groot als in bovenstaande 100%-uitsnede, maar de Galaxy A52 wint glansrijk.

Links A51, rechts A52

Dat de Galaxy A52 een beduidend lichtsterkere camera heeft dan de Galaxy A51 resulteert niet altijd in betere foto's. De situatie hierboven wordt door de A51 erg donker weergegeven, maar de reflecties in het water zien er veel beter uit dan op de foto die is gemaakt met de Galaxy A52. Bovendien wordt de verlichting over het algemeen fijner weergegeven. De Galaxy A52 schroeft de belichting op, maar laat geen beter dynamisch bereik zien.

Links A51, rechts A52

Dat geldt in iets mindere mate ook voor de situatie hierboven. Toch is de foto van de Galaxy A52 wel bruikbaarder. De nachtmodus stond hier overigens uit.

Vlnr. A51, A52, OP Nord

Bij bovenstaande foto's hebben we de nachtmodus aangezet. In sommige situaties helpt de nachtmodus om een betere foto te maken, maar op andere momenten zien we resultaten die juist minder goed zijn dan wanneer we op de reguliere manier een foto maken. Deze modus is dus helaas wat onbetrouwbaar.

Vlnr. A51, A52, OP Nord

De specificaties van de ultragroothoekcamera zijn ongewijzigd, maar de camerasoftware is duidelijk wel aangepast. Met name de kleuren van de A52-foto's zijn een stuk levendiger. Hoewel de foto's - zoals we vaker zien - aan de zijkanten minder detail bevatten bij gebrek aan een freeformlens, is de kwaliteit voor deze prijsklasse alleszins acceptabel. Helaas corrigeert de camerasoftware de lensvervorming niet goed, wat je aan de foto's van het stilleven kunt zien.

Macro, zoom en selfies

Veel smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een macrocamera en ook de Galaxy A52 heeft er een. Onderstaande foto's zijn genomen met de macrocamera's van de drie smartphones die we in dit artikel vergelijken, op de dichtstbijzijnde afstand waarop de toestellen nog scherp weten te stellen.

Vlnr. A51, A52, OP Nord

Hoewel er best wat detail in de 5-megapixelfoto's van de Galaxy A52 zit, is de macrocamera vrij beperkt. Je komt er dichter mee op het te fotograferen object dan met de andere lenzen, maar echt goede macrofoto's kun je er niet mee maken. Het is een leuke extra, die macrocamera, maar het zal nog wel een of twee jaar duren voordat er goed bruikbare macrocamera's naar dit segment komen. Een uitzondering is de Poco F2 Pro, die voor zijn prijs een goede macrocamera heeft.

De Galaxy A52 heeft geen telelens, en ook los daarvan is zoomen met dit toestel geen goed idee. In vergelijking met de andere twee toestellen in deze test legt hij het af als het om het vastleggen van detail gaat.

Vlnr. A51, A52, OP Nord

De selfies die de nieuwe smartphone maakt zijn beter dan die van de Galaxy A51. Overdag zien we over het algemeen meer detail in de foto's, wat enigszins verrassend is, gezien de gelijke hardware. De OnePlus Nord strijkt de selfies bij mindere lichtomstandigheden glad met overbewerking. De Galaxy A51 en A52 doen het op dat punt vergelijkbaar, maar tonen wel veel ruis. Zolang er genoeg licht is, zijn de selfies echter acceptabel.

Accuduur en hardware

Een smartphone uit de middenklasse hoeft net per se een slechtere accuduur te hebben dan een high-end toestel, zoals we eerder hebben gezien. Samsung heeft een 4500mAh-accu in de Galaxy A52 in weten te bouwen en dat is een prima capaciteit, zeker als je bedenkt dat de ongeveer net zo grote Galaxy A51 een accucapaciteit van 4000mAh had. Uiteraard trekt de 90Hz-modus de accu sneller leeg dan de 60Hz-modus. We draaien onze accutests standaard op de maximale refreshrate. Dat is iets om rekening mee te houden bij onderstaande grafieken.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Refresh rate tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OPPO A72 5.000mAh 60Hz
17u36m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh 144Hz
17u7m
OnePlus Nord 4.115mAh 90Hz
15u8m
Samsung Galaxy A52 4.500mAh 90Hz
14u11m
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh 60Hz
14u5m
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh 90Hz
13u8m
Poco X3 NFC 5.160mAh 120Hz
13u6m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh 120Hz
12u55m
Samsung Galaxy A71 4.500mAh 60Hz
12u15m
Sony Xperia 10 II 3.600mAh 60Hz
12u14m
Samsung Galaxy A51 4.000mAh 60Hz
12u10m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh 60Hz
11u55m
Motorola Edge 4.500mAh 90Hz
11u9m
Samsung Galaxy A41 3.500mAh 60Hz
11u8m
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh 60Hz
11u7m
Fairphone 3 3.060mAh 60Hz
10u37m
Google Pixel 4a 3.140mAh 60Hz
10u6m
Samsung Galaxy S21 5G 4.000mAh 120Hz
10u2m
Accuduur bij webbrowsen 4g (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Refresh rate tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OPPO A72 5.000mAh 60Hz
14u43m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh 144Hz
13u17m
OnePlus Nord 4.115mAh 90Hz
13u2m
Samsung Galaxy A52 4.500mAh 90Hz
12u18m
Poco X3 NFC 5.160mAh 120Hz
12u11m
Samsung Galaxy A71 4.500mAh 60Hz
11u29m
Sony Xperia 10 II 3.600mAh 60Hz
11u10m
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh 90Hz
10u38m
Motorola Edge 4.500mAh 90Hz
10u19m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh 120Hz
10u18m
Samsung Galaxy A51 4.000mAh 60Hz
10u14m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh 60Hz
9u51m
Samsung Galaxy A41 3.500mAh 60Hz
9u15m
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh 60Hz
8u53m
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh 60Hz
8u52m
Google Pixel 4a 3.140mAh 60Hz
8u46m
Fairphone 3 3.060mAh 60Hz
8u46m
Samsung Galaxy S21 5G 4.000mAh 120Hz
8u29m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Refresh rate tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy A71 4.500mAh 60Hz
23u57m
Motorola Edge 4.500mAh 90Hz
23u8m
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh 60Hz
23u
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh 120Hz
22u58m
Sony Xperia 10 II 3.600mAh 60Hz
22u52m
OnePlus Nord 4.115mAh 90Hz
22u16m
Samsung Galaxy A52 4.500mAh 90Hz
20u27m
Samsung Galaxy S21 5G 4.000mAh 120Hz
18u51m
Samsung Galaxy A41 3.500mAh 60Hz
18u34m
OPPO A72 5.000mAh 60Hz
18u15m
Google Pixel 4a 3.140mAh 60Hz
17u35m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh 144Hz
17u14m
Samsung Galaxy A51 4.000mAh 60Hz
16u4m
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh 90Hz
15u30m
Poco X3 NFC 5.160mAh 120Hz
14u42m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh 60Hz
12u11m
Fairphone 3 3.060mAh 60Hz
11u9m
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh 60Hz
10u46m

De accuduur van de Galaxy A52 valt bepaald niet tegen. Van de toestellen waar deze smartphone het tegen op moet nemen, presteert hij als een van de beste. Dat geldt voor de accuduur bij browsen en in iets mindere mate ook bij video kijken. Het is een van de betere Samsung-toestellen op het gebied van accuduur en ook bij dagelijks gebruik in de praktijk gaat hij lang mee; wij konden met een volle accu makkelijk een dag vooruit. In standby-modus zakt het accupercentage maar langzaam terug.

En er is nog meer goed nieuws, want de Galaxy A52 wordt in tegenstelling tot de Galaxy S21-smartphones standaard geleverd met een lader. Het is een 15W-lader en zoals gebruikelijk hebben we daarmee onze laadtests uitgevoerd.

  • Browsetijd na half uur laden
  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Browsetijd na half uur laden
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh
10u6m
OnePlus Nord 4.115mAh
8u15m
Poco X3 NFC 5.160mAh
7u28m
Samsung Galaxy A71 4.500mAh
5u53m
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh
5u21m
OPPO A72 5.000mAh
5u17m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh
4u47m
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh
4u36m
Samsung Galaxy A52 4.500mAh
4u32m
Google Pixel 4a 3.140mAh
4u21m
Samsung Galaxy A41 3.500mAh
4u
Nokia 8.3 5G 4.500mAh
3u49m
Motorola Edge 4.500mAh
3u41m
Samsung Galaxy A51 4.000mAh
3u39m
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh
3u10m
Sony Xperia 10 II 3.600mAh
2u41m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh
59
Poco X3 NFC 5.160mAh
57
OnePlus Nord 4.115mAh
52
Samsung Galaxy A71 4.500mAh
48
Google Pixel 4a 3.140mAh
43
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh
38
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh
37
Samsung Galaxy A41 3.500mAh
36
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh
35
Motorola Edge 4.500mAh
33
Samsung Galaxy A52 4.500mAh
32
Nokia 8.3 5G 4.500mAh
32
OPPO A72 5.000mAh
30
Samsung Galaxy A51 4.000mAh
30
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh
29
Sony Xperia 10 II 3.600mAh
22
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus Nord 4.115mAh
1u7m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh
1u7m
Poco X3 NFC 5.160mAh
1u10m
Xiaomi Mi 10 Lite 4.160mAh
1u40m
Samsung Galaxy A71 4.500mAh
1u43m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh
1u54m
Samsung Galaxy A41 3.500mAh
1u59m
Samsung Galaxy A52 4.500mAh
2u2m
Samsung Galaxy A51 4.000mAh
2u6m
Apple iPhone SE (2020) 1.821mAh
2u13m
Google Pixel 4a 3.140mAh
2u19m
OPPO A72 5.000mAh
2u23m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh
2u33m
Motorola Moto G 5G Plus 5.000mAh
2u45m
Sony Xperia 10 II 3.600mAh
2u51m
Motorola Edge 4.500mAh
2u58m

De Galaxy A52 laadt ongeveer even snel op als zijn voorganger. Dat is niet verschrikkelijk langzaam, maar ook zeker niet bliksemsnel. Het kan echter nog wat sneller, want er is ondersteuning voor een 25W-lader. Helaas wordt die niet meegeleverd. Dat is een gemiste kans, maar de ondersteuning is alsnog fijn voor wie dit belangrijk vindt.

Hardware

De Galaxy A52 heeft geen soc van Samsung zelf, zoals de Galaxy A51 die had met een Exynos 9611. De A52 draait op een Snapdragon 720G en dat is een capabele soc uit 2020. De focus ligt op fotografie en kunstmatige intelligentie en dat laatste wordt ondersteund door de integratie van Qualcomms eigen AI Engine. De SD720G ondersteunt standaard 4G, net als 802.11ax ofwel WiFi 6, en Bluetooth 5.2. Als je 5G wilt, is er de Galaxy A52 5G, met een SD750G-soc. Bijkomend voordeel van dat toestel is dat het een 120Hz-scherm heeft.

De SD720G maakt de Galaxy A52 ongeveer even snel als de Galaxy A71. Ook kun je de processorkracht van de soc goed vergelijken met die van de Motorola Edge en de Poco X3 NFC. De OnePlus Nord is een stapje sneller met zijn Snapdragon 765G. We hebben natuurlijk ook games gespeeld, om te kijken hoe dat bevalt op de Galaxy A52. Dat viel niet tegen. Het toestel haalt bij niet al te zware games best acceptabele framerates en biedt daarbij een behoorlijke beeldkwaliteit. Toch is gaming bij uitstek een activiteit waarbij een high-end soc enorm veel krachtiger is. Als je de Galaxy A52 vergelijkt met de Galaxy S21 kan dat laatste toestel in de GFXBench Car Chase-benchmark ongeveer 2,5 keer zoveel frames renderen.

Ten opzichte van een high-end soc als de Snapdragon 888 en de Exynos 2100 uit de Galaxy S21-serie heb je met UFS 2.1 trager opslaggeheugen, met LTE categorie 15 maximaal 800Mbps download en 150Mbps upload, en geen Lpddr5- maar Lpddr4-werkgeheugen. Iets om rekening mee te houden, is dat een toestel als de A52 als je het net binnen hebt voor je gevoel weinig verschil in werking vertoont met een high-end telefoon, maar op de langere termijn als middenklassetoestel doorgaans sneller zal vertragen. Er is overigens een geheugenconfiguratie met 6GB werkgeheugen en 128GB opslag en een variant met 8GB werkgeheugen en 256GB opslag.

Prima scanner, betere luidspreker

De vingerafdrukscanner zit achter het scherm. Een van de verschillen tussen de S21-serie en de A52 is dat het vingerafdrukscangebied een stuk groter is. Het komt dus minder precies waar je je vinger legt. De scanner zit net als bij de Galaxy A51 vrij laag en dat is iets minder ergonomisch dan wanneer hij wat hoger zou zitten. Als we op de werking en snelheid afgaan, lijkt het om dezelfde scanner te gaan. Toch ontgrendelt de Galaxy A52 iets sneller en soepeler. Dat kan aan software-optimalisatie liggen, of aan de soc. De A52 hapert niet wanneer je ontgrendelt en dat doet de A51 soms wel. De A51 doet er ook iets langer over; met de nieuwe smartphone wordt dus een stap vooruit gezet. Toch is het zeker niet de snelste scanner die we kennen in deze klasse.

Een andere goede stap vooruit is het geluid dat de Galaxy A52 produceert. Er is beduidend minder bas en volume dan bij de Galaxy S21, maar de luidsprekers klinken een heel stuk beter dan die van de Galaxy A51. Waar het geluid van de A51 wat dunnetjes klinkt, is het bij de A52 een stuk voller. Bovendien is het stereogeluid, want de oorluidspreker wordt ook gebruikt bij mediaweergave. Dat heeft de A51 niet.

Software

Samsungs One UI 3.1-skin draait in combinatie met Android 11 lekker op de Galaxy A52. Een goede vergelijking is uiteraard voorganger Galaxy A51. Dat toestel is inmiddels aanbeland bij One UI 3.0 en kent beduidend meer haperingen en vertragingen als we door Android navigeren. De A52 laat soms wat framedrops zien bij het ontwaken, maar vervolgens gaat de navigatie erg soepel. Door apps cyclen en ze opstarten gaat vlotjes voor een middenklassetoestel. Volgens Samsung zijn er ook prestatieverbeteringen doorgevoerd in One UI 3 ten opzichte van versie 2, dus dat zal sowieso helpen bij de soepele werking. Het is bovendien goed nieuws dat Samsung je nu laat kiezen voor de Google-feed, want de Samsung-feed is niet onze favoriet.

Er is met One UI 3 op visueel gebied weer het een en ander veranderd. Het thuisscherm en de quick toggles zien er bijvoorbeeld wat strakker uit en de visuele consistentie is beter dan voorheen. Over het algeheel is de interface weer iets rustiger aan de ogen en dat is fijn. Ook noemenswaardig is de visuele update van het Verhalen-deel van de gallery-app.

One UI 2 versus 3

Samsung garandeert voor de Galaxy A52, 52 5G en A72 maar liefst drie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat is meer dan de meeste andere fabrikanten beloven en in de meeste gevallen ook in de praktijk kunnen brengen. Het is zonder meer iets om mee te wegen in de aankoopkeuze.

Een interessante nieuwe feature in de Galaxy A-serie is Music Share. Als je dit aanzet en iemand met een Samsung-toestel in de buurt heeft de functie eveneens aanstaan, kun je nummers delen en afspelen op bluetooth-accessoires die aan zijn of haar telefoon zijn gekoppeld. De opties voor het vergrendelscherm zijn ook uitgebreid. Wanneer je daar op de klok tikt, krijg je widgets te zien. Je kunt het weer, je huidige muziek, je volgende alarm en je digitaal welzijn tevoorschijn toveren en daarbij laten zien hoe lang je actief was op welke app.

Andere zaken die er bij de A52 'gewoon' op zitten, net als bij de toestellen in de high-end S21-serie, zijn de Edge-shortcuts, de Game Launcher en SmartThings. Mede hierdoor voelt het qua software niet alsof je met de A52 echt iets inlevert ten opzichte van de S21-toestellen.

Specificaties

Product Samsung Galaxy A52
Laagste prijs € 325,45 Vergelijk prijzen
Eerste prijsvermelding vrijdag 19 maart 2021
Beoordeling Score: 4.5 (4 reviews)
Serie besturingsysteem Android 11
Schermdiagonaal 6,5"
Resolutie 2400x1080
Refresh rate 90Hz
Dots per inch 405dpi
Relatieve schermgrootte 84,9%
Beeldverhouding 20:9
Schermtype Oled
Scherm uiterlijk Plat
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 720G
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,3GHz
Werkgeheugen 6GB
Opslagcapaciteit 128GB
Geheugenkaart (mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim
Sim2 gedeeld met microSD Ja
Aantal camera's achter 4
Aantal camera's voor 1
Cameraresolutie 64 megapixel
Diafragma 1,8
Cameraresolutie (voor) 32 megapixel
Opmerkingen camera's Camera's achter: Main: 64 megapixel OIS AF (F1.8, 0.8µm), Ultra Wide: 12 megapixel FF (F2.2, 1.12µm), Macro: 5 megapixel FF (F2.4, 1.12µm), Depth: 5 megapixel FF (F2.4, 1.12µm), Camera voor: 32 megapixel FF (F2.2, 0.8µm)
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k)
Stabilisatie Digitale stabilisatie, optische stabilisatie
Mobiele netwerk 2G - EDGE, 2G - GPRS, 3G - Hsdpa, 3G - HSPA, 3G - HSPA+, 3G - Hsupa, 3G - UMTS, 4G - LTE
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GPS Ja
Locatiebepaling A-GPS, BeiDou, Galileo, Glonass, gps
Gsm-connector 3.5mm, USB 2.0 type-C
Gsm-functies Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro-sensor, Tril, Vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 4.500mAh
Snellaadtechniek Quick Charge 2.0
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Oplader
IP-classificatie IP67 stof (volledig) en dompeldicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofbestendig, vochtbestendig
Lengte 159,9mm
Breedte 75,1mm
Dikte 8,4mm
Gewicht (gram) 189
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

We kunnen er niet omheen, zelfs niet als we het zouden willen: de Samsung Galaxy A52 is een prima deal. Dat is al enigszins te zien aan de specificaties, zeker binnen deze prijsklasse. De Koreaanse fabrikant heeft er duidelijk een punt van gemaakt om de A52 net als zijn voorganger A51 een hit te laten worden. Een IP67-certificering is mooi bij een toestel voor deze prijs, en een verhoogde schermverversingssnelheid is in deze klasse nog steeds geen standaard. Daarnaast heeft het Gorilla Glass in het scherm een upgrade naar versie 5 gekregen.

Gelukkig zijn ook de prestaties in orde. Ondanks de 90Hz-schermverversing houdt de telefoon het lang uit in onze accutests, ongeveer net zo lang als de OnePlus Nord. Het toestel heeft een mooi oled-scherm dat goed afleesbaar is in de zon. De luidsprekers zijn duidelijk verbeterd ten opzichte van die van zijn voorganger, en ze leveren stereogeluid. Natuurlijk legt de A52 het op meerdere vlakken af tegen de Galaxy S21-toestellen, maar we hebben het hier over een smartphone die ongeveer de helft van de prijs van een S21 kost.

De camera is een ander belangrijk punt en ook daarbij scoort Samsung punten. De primaire camera heeft optische beeldstabilisatie en kan daardoor onder slechtere lichtomstandigheden alsnog goede foto's maken. Foto's van de primaire camera zien er goed uit voor deze prijsklasse. De ultragroothoekcamera presteert ook prima, al zie je daarbij eerder dat je met een goedkoper toestel hebt te maken, door de onscherpte in de hoeken van de foto's en de automatische witbalans die minder accuraat is.

Natuurlijk zijn er zoals bij bijna elke smartphone ook mindere punten. Zo zijn voor dezelfde prijs smartphones te koop met snellere socs, onder meer van Xiaomi, en heeft de A52 standaard geen 5G. Als je dat wel wilt, kun je een aparte versie kopen, die ook een snellere soc en hogere refresh rate heeft. Ook zijn er diverse punten waaraan je merkt dat de A52 een midrange-toestel is. Hij heeft relatief grote bezels om het scherm en is minder stevig dan de meeste duurdere telefoons. De plastic achterkant krast makkelijker dan wanneer hij van glas zou zijn. De Galaxy A52 heeft ondersteuning voor 25W power delivery-laden, maar Samsung levert slechts een 15W-lader mee.

In de praktijk biedt de Galaxy A52 een soepele Android-ervaring. Samsung heeft de software-optimalisatie met One UI 3.1 goed voor elkaar, zoals eerder al bleek bij de S21-toestellen. Ook met slechts een Snapdragon 720G-soc draait het toestel soepel. Uiteraard zijn er framedrops en duurt alles soms iets langer dan bij een high-end toestel, maar we zijn niet tegen vervelende vertragingen aangelopen. Bovendien is de software-ondersteuning met drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates erg goed.

Samsung heeft een zeer degelijke smartphone neergezet en kan daarmee prima de strijd aan met het prijsprestatiegeweld van Xiaomi en consorten. De A52 zal niet op alle vlakken beter presteren dan de gelijk geprijsde concurrenten, maar we denken dat het pakket als geheel erg moeilijk te verslaan zal zijn in 2021. De smartphone krijgt dan ook een Great Value-award.

Pluspunten

  • Goede accuduur
  • Prima camerasysteem
  • Fijn scherm met 90Hz-schermverversing
  • Waterbestendig ontwerp met Gorilla Glass 5
  • Verbeterde stereoluidsprekers
  • Soepele Android-ervaring met lange ondersteuning

Minpunten

  • Relatief trage soc voor de prijs
  • Geen 25W-lader meegeleverd
Tweakers zegt: Great value

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A52 (6GB, 128GB opslag) Blauw
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

MidiMedia

Score: 4 (12)

€ 325,-

€ 325,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 325,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 325,-

Bekijk

Art & Craft Nederland

Score: 4 (49)

€ 325,45

€ 325,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 325,45
Opsturen vanaf €50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 325,45

Bekijk

Mobiel.nl

Score: 5 (110)

€ 327,-

€ 327,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 327,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 327,-

Bekijk

Belsimpel

Score: 5 (306)

€ 328,-

€ 328,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 328,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 328,-

Bekijk

Coolblue.nl

Score: 5 (646)

€ 329,-

€ 329,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 329,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 329,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (236)

Wijzig sortering
Ik heb toevallig een week of twee geleden mijn A52 5G gekocht. Toevallig, want ik koop zelden een nieuwe telefoon - mijn vorige exemplaar was een Huawai P9 lite die na een jaar of vijf nog eigenlijk nog wel prima was, maar helaas niet langer dan een halve dag meeging op een acculading.

En daarmee stip ik gelijk aan de voornaamste reden waarom ik voor de A52 5G gekozen heb: gegarandeerde updates de komende jaren, en als 5G wat meer gemeengoed wordt, ben ik daar ook gelijk op voorbereid. Ik wilde een telefoon die weer lang mee zou kunnen, en aangezien de Pixel 4a 5G flink duurder is hier (en ik zo min mogelijk geld naar Google wil schuiven) was de A52 5G een logische keuze voor mij. Tot dusver heb ik wat gemengde gevoelens bij dit toestel.

Pluspunten
- Het scherm ziet er goed uit. Erg responsive, kleuren zien er prima uit.
- Meerdere camera's is fijn. Kwaliteit van de main en selfie-camera zijn acceptabel. Doen het minder goed dan ik had verwacht in het donker.
- Batterijduur is prima: ik doe twee dagen op een lading, met een paar uur gebruik per dag.
- Bakken aan opslagruimte! Als je vanaf een 16GB toestel komt, is 128GB een verademing.
- Connectivity is prima. Verbindt met mijn smartwatch, bluetooth oordopjes, WiFi, en twee mobiele netwerken. Geen random verbindingsproblemen, klinkt normaal, was het voor mij niet :+

Minpunten
- Ongelooflijk veel bloatware. Nee Samsung, ik hoef geen instagram filters. Ik wil geen candy-crush of whatever stomme spelletjes je geïnstalleerd hebt. Ik heb geen behoefte aan je Samsung-App-Store. Ik wil geen Samsung account aanmaken. En ik word er pisnijdig van dat ik die rotzooi niet zomaar kan verwijderen. Het heeft me een uurtje aanklieren met ADB gekost, maar inmiddels heb ik al die onzin van m'n telefoon afgegooid. Het feit dat ik die apps niet zomaar kan uninstallen reken ik Samsung zwaar aan.
- Gezichtsherkenning om in te loggen werkt belabberd. Alleen in optimale lichtomstandigheden werkt dit. In vergelijking, mijn laptop (een Dell XPS 15) kan mij zonder moeite met gezichtsherkenning inloggen in zo ongeveer alle mogelijke situaties.
- Under-screen vingerafdruksensor werkt eveneens belabberd. Ja prima, het zal vast hip en mooi zijn, maar mijn oude P9 lite kon ik oppakken en automatisch inloggen middels de sensor op de achterkant, en dat werkte gewoon altijd. Op de A52 moet ik het bijna altijd twee keer proberen voor'ie mijn vingerafdruk oppikt. Na een paar weken oefenen gaat het ietsje beter (vooral omdat ik nu de sensor beter kan vinden) maar alsnog krijg ik heel vaak een melding dat mijn vinger niet herkent wordt.

Verder:
- Ik had verwacht dat een 6.5" telefoon niet zo lomp zou zijn. Het verschil in buitenafmetingen is niet zo groot met mijn oude telefoon, maar in praktijk is'ie groter en zwaarder dan ik zou willen.
- Snelheid van de SOC is voor mij irrelevant. Belangrijker voor mij is hoe lang een telefoon op een acculading meegaat, hoe lang er updates voor uitkomen en hoe goed de camera is. Daarin scoort de A52 5G respectievelijk goed, goed, en redelijk.

Foto bij daglicht
Foto in de schemering
Foto in het donker
goede review en zaken die jij noemt bloatware staan niet in het tweaker artikel en is een gemiste kans. Heeft de reviewer dit gemist bij tweakers ? of keuze dit weg te laten ?

In deze prijsklasse verwacht je ook niet zo veel zooi op je telefoon. Bij Xiaomi weet je dat maar daar betaal je dan ook lagere prijs. Bij samsung zit je qua prijs niet in de laagste klasse.

Je foto's zijn leuk maar zeggen niet veel zonder iso waarde en sluitertijd. Dat laatste was ook weer gemiste kans in deze review. Als je camera wil vergelijken zet dan bij allemaal iso waarde en sluitertijd op hetzelfde. Pas dan kun je echt goed zien welke sensor er beter is. Nu lijkt de A52 soms goed maar kijk je naar sluitertijd en iso waarde dan doet de oude samsung dat in het donker vaak bij kortere sluitertijd en lagere iso waarde.
Naar mijn weten is het standaard dat er troep op Samsung telefoons zit, zelfs de duurste modellen hebben dit.
Wat is de definitie van "troep"?
"Troep" is voor veel mensen wat de fabrikant meelevert dat ze niet wensen te gebruiken én niet verwijderd kan worden. Dat volgens die definitie zelfs een "kale android" troep heeft komt niet in ze op.
Dat is inderdaad wat ik bedoel met troep. En ja, zo'n beetje elke telefoon heeft wel bepaalde mate van troep, maar bij Samsung telefoons is dat wel erg veel.
Ik zeg niet dat daarom die telefoons slecht zijn en je ze niet meer moet overwegen, maar het is wel zeker een minpunt dat je in overweging moet nemen bij het uitzoeken van een telefoon.
Ik heb geen last van de apps die er standaard op zijn geïnstalleerd. Acrobat for Samsung werkt hetzelfde als Acrobat. De opslagruimte is meer dan groot genoeg. Je kunt ze inderdaad niet weghalen (dat zou wel mijn voorkeur hebben) maar je hoeft ze ook niet te gebruiken. Samsung Music staat er bijvoorbeeld op maar heb ik nog nooit gebruikt. Ik vergeet die Samsung apps gewoon. Ik zie het niet echt als een probleem.
Dat is op zich wel grappig want ik heb laatst in een ander artikel (nieuws: Samsung brengt Galaxy A-smartphones uit die drie Android-upgrades kri...) ook het punt over de bloatware genoemd en toen vielen er veel samsung gebruikers over me heen. Bedankt voor deze heldere review. Dit sterkt mij in mijn mening dat ik toch liever voor een telefoon met minder zo niet geen bloatware ga kiezen.
Ja het kan irritant zijn. Maar hangt de keuze van een toestel van bloatware af?


Ik vind bloatware het minst belangrijke aspect bij het kiezen van een nieuwe uee telefoon. Het zijn apps, je kunt ze uitschakelen.

Een camera, opslag, processor kun je niet vervangen of uitschakelen. Dat weegt toch 10 keer zwaarder?
Persoonlijk is het voor mij wel een big deal. Een camera gebruik ikzelf maar heel sporadisch, waardoor het fijn is dat die er op zit, maar verder kan het me niet veel schelen hoe geweldig de kwaliteit is, ook al verslaat menig smartphone tegenwoordig mijn Nikon D3300 wel. Verder heb ik nu een Nokia 6.1 (2018) die ook prima doet wat ik er mee wil doen. wat maakt mij het dan uit hoeveel beter de camera of processor is?

Opslag vind ik een klein minpuntje waard. bij de specs staat dus 128GB aan opslag, Daar gaat android vanaf uiteraard. Maar dus ook al die bloatware. Als ik even kijk naar de reactie van @FragFrog dan zijn dat nogal wat apps. Nu is dat met 128GB wel te verwaarlozen, dat snap ik, maar ik vind het toch een klein puntje van kritiek waard.

Persoonlijk hou ik gewoon van opgeruimde omgevingen. Zowel thuis als op mijn devices. Zo vind je op mijn PC helemaal geen enkel icoontje op mijn bureaublad. @FragFrog nam de moeite om de apps via een omweg te verwijderen, maar ik wil simpelweg die moeite niet doen, als er voor mij dus betere alternatieven zijn.

Android One vind ik heerlijk. een toestel opstarten en alleen maar een play store zien (en standaard bel/contact/instellingen icoontjes). Alles wat je verder nodig hebt download je en je ziet niets staan wat je niet gebruikt. Het enige probleem is dat Android One een beetje aan het doodbloeden is door het slechte updatebeleid en daardoor is de keuze beperkt. Uiteindelijk zal ik dus waarschijnlijk consessies moeten doen, maar dan nog zoek ik een fabrikant zoals OnePlus die niet al te veel voorgeinstalleerde troep op het toestel zet.

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 29 april 2021 00:22]

Heb zelf ook een Nokia 6.2 en heb het idee dat minder bloatware = sneller systeem en betere batterijduur (omdat er minder op de achtergrond draait etc.). Nou is misschien Android tegenwoordig wel wat agressiever met het stoppen van achtergrond apps dan vroeger.
goede review en zaken die jij noemt bloatware staan niet in het tweaker artikel en is een gemiste kans. Heeft de reviewer dit gemist bij tweakers ? of keuze dit weg te laten ?
, zou een goede toevoeging zijn. Ik zou vooral willen zien of je de bloat ook kan verwijderen en/of volledig uit te schakelen is. Misschien een beknopt stukje onder het kopje 'Software'.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 28 april 2021 20:27]

Van wat ik begrijp is dit "normaal" op Samsung telefoons. Ik heb een handleiding opgezocht online voor een andere Samsung telefoon, die had grotendeels dezelfde lijst aan bloat. In totaal iets van veertig, vijftig programma's handmatig verwijdert (al zitten daar ook programma-onderdelen bij, zoals selfie-filters in de foto-app en een dozijn bixby-gerelateerde dingen).

Ik heb overigens geen enkel probleem met Samsung's UI, het werkt goed genoeg voor mij dat ik me er niet aan erger, en an sich vind ik het absoluut geen probleem dat er extra software meegeleverd wordt. Waar ik over struikel, is dat ik veel van die software niet simpelweg kan verwijderen of, in sommige gevallen, uberhaupt niet eens uit kan schakelen. Ik vind het prima om een games-launcher op m'n telefoon te krijgen, als die maar te verwijderen is.

Dat ik debug-opties moet gebruiken en development-software moet installeren op mijn PC om er vanaf te komen, dat vind ik onacceptabel. Nu kostte het me uiteindelijk maar een uurtje om al die software te verwijderen, maar een deel daarvan gaat weer terugkomen met toekomstige updates dus het blijft aanklieren.
Dat vind ik inderdaad jammer als je het gewoon niet even kan uninstalleren oid. Enerzijds zou ik graag wel een Samsung telefoon willen vanwege de integratie met Windows 10 maar anderzijds vind ik het onacceptabel als ik meuk als Facebook niet volledig eraf kan halen (las dat iemand met een Pi-hole als nog zag dat Facebook ping'ed naar de servers).
Excuus, daar heb je een goed punt. Ik ging er niet vanuit deze foto's te gebruiken in iets wat op een review lijkt, dus ook niet opgelet hoe ik ze genomen heb, maar de iso waarde en sluitertijd voor de daglicht / schemering / donker foto zijn respectievelijk:

ISO 40, 1/1596
ISO 160, 1/50
ISO 3200, 1/4

In alle gevallen de standaard camera app gebruikt met standaard instellingen (dus niet pro-foto / night camera), en vanuit de hand genomen. Ongeveer wat een normale gebruiker kan verwachten :+

Als ik inzoom zie ik bij de schemering foto al veel meer binning dan bij de foto genomen met daglicht. Het zorgt ervoor dat de foto snel wazig lijkt, en inzoomen eigenlijk geen nut heeft: er zit gewoon niet meer detail in. Dat gaat vast beter met een statief, maar als ik een statief meezeul neem ik ook m'n DSLR mee en heb ik geen telefoon nodig om foto's te maken. Het valt me tegen dat eigenlijk ISO 160 al veel te grofkorrelig is, en je wilt ook niet langzamer dan 1/50 schieten vanuit de losse pols. Een heel verschil met foto's overdag, die veel scherper zijn en zelfs een best aardige bokeh hebben.
Bij beetje buitenlicht hebben de meeste sensoren ook geen probleem meer tegenwoordig en kun je leuke foto's maken zelfs met goedkope sensor.
Verschil zie je natuurlijk pas als het donkerder begint te worden. Grotere sensor is dan beter maar ook verschil tussen de sensoren.

Het tweakers review gaat dan camera's vergelijken maar doet dat niet op de juiste manier door dezelfde sluitertijd en iso waarde te nemen. Pas dan kun je echt het verschil tussen ene en andere sensor bij weinig licht zien. Dat vereist een handmatige instelling natuurlijk, niet de automatische.
goede review en zaken die jij noemt bloatware staan niet in het tweaker artikel en is een gemiste kans. Heeft de reviewer dit gemist bij tweakers ? of keuze dit weg te laten ?

In deze prijsklasse verwacht je ook niet zo veel zooi op je telefoon. Bij Xiaomi weet je dat maar daar betaal je dan ook lagere prijs. Bij samsung zit je qua prijs niet in de laagste klasse.
Heeft niets met de prijsklasse te maken. Is Samsung eigen, mensen doen nu net alsof bloatware nieuw is, kan me niet anders heugen dan Samsung zet dit standaard op hun smartphones. Dat doen ze al jaren, was ook al het geval in de tijd van S4 bijvoorbeeld. HTC had er vroeger ook een handje van en zo zijn er meer fabrikanten.

Snap niet dat mensen dit consequent als nadeel blijven noemen want als dit je criteria is blijven er weinig smartphones meer over. Een Google Pixel misschien?
dus accepteren je er bij neerleggen en het doodzwijgen dan maar 8)7
Ik heb op mijn A50 een debloat script van XDA gehaald dat je via Windows Powershell kan uitvoeren en je bent dan van alle bloat af. Ze blijven wel op je telefoon staan maar zijn helemaal uitgeschakeld. Ze blijven ook uit na een OTA dus je hoeft dit maar 1x te doen.
Het is heel gaaf dat dit kan, maar ik ben ook bang dat de gemiddelde gebruiker dit niet zo makkelijk uitvoert. Ik zie het mijn vader bijvoorbeeld niet zo snel uitvoeren zonder hulp..
De bloatware is de reden waarom ik nog geen enkel Samsung toestel heb gekocht. Op zich zijn het kwalitatieve toestellen, maar die schrik om opgeschept te zitten met 20 apps die ik niet wil en een One UI dat mij niet boeit heeft Samsung bij mij altijd meteen uitgesloten.
Hey FragFrog, als je nog veel meer uit de camera wil halen zou ik je aanraden om gcam te installeren. Dit maakt echt een mega verschil en vooral in de nachtmodus! Dit werkte ook op de vorige modellen, altijd er van genoten. Daarnaast denk ik sowieso dat de camera gewoon goed werkt maar de software juist de software de bottleneck is als ik het zo mag noemen
Bedankt voor de tip! Vooral de nachtfotos vielen me relatief tegen; nauwelijks beter dan wat ik uit mijn veel oudere telefoon kreeg. Nu blijft het natuurlijk een kleine sensor, maar als ik zie wat mijn vrouw met haar (goedkopere) Motorola schiet had ik meer verwacht, zelfs als het niet zo goed is als bijvoorbeeld een Pixel in nachtmodus. Ik zal gcam eens proberen!
Bloatware heb je overal. Iedereen smijt zijn telefoons vol,rommel. Micro sd kaart verplicht. En dan kan je meestal je apps niet overzetten naar dat kaartje. Reclame maken dat je bijvoorbeeld 128gb hebt terwijl daar bijna niets van overschiet. Het wordt eens tijd dat smartphone en tablet fabrikanten hun rommel op de hoofdpartitie zetten en de rest is opslag voor de eindgebruiker. Zoals het hoort. Voor de rest mooie telefoons trouwens voor een scherpe prijs.
Ik heb geen van de bovengenoemde apps op mijn toestel staan. Mogelijk staan ze er out of the box op, maar na 1 x goed instellen (verwijderen) heb je er geen last meer van. Ik heb mijn data en instelling vanaf mijn A50 over gezet en heb niets met adb of custom rom hoeven doen.
Helaas mist nog bij elke smartphonereview het kopje voorgeinstalleerde software (a.k.a. bloatware).
Om die reden is het reveiw van fragpro hierboven ook goede aanvulling. Neemt idd niet weg dat je dit ook van tweakers mag verwachten dat ze bloatware duidelijk vermelden, zeker in deze prijsklasse en van merk als samsung.
Vraag me af waarom ze het niet vermelden, bewust ? of gewoon ach maakt niet uit ?
Ik denk dat je voor dat geld beter een Xiaomi Poco F3 kunt kiezen met een Snapdragon 870 5G socket. Hier is een specvergelijking: https://m.gsmarena.com/co...one2=10641&idPhone1=10758

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 28 april 2021 07:04]

Er zijn ook veel mensen, vooral "niet tweakers" die niet zoveel hebben met de SOC, en of die net een paar procent meer scoort in benchmark zus of zo. Die kopen een telefoon omdat ze die mooi vinden, of omdat ze de UI gewend zijn. Ik ben hier in huis meer van de specs, en switch daarom gemakkelijk tussen merken, maar mijn vriendin wil altijd eentje van dit merk, want "dat ziet er bekend uit". Tel daarbij op de echt sterke propositie van meerdere major updates, en presto, je hebt voor veel mensen een fijn bruikbaar totaalpakket.
Nou, de specsheet die ik linkte laat zien dat Antutu 3x zo hoog scoort. Dat is een paar honderd procent :)

Dat mensen zonder kennis een bekend merk kopen snap ik. Dat ze later klagen dat hij traag is snap ik ook :)
Ik heb dan niet zoveel met software updates en 90 hz refreshrate... als die goed werkt prima toch. Ik hoef niet perse 4 android upgrades. Zolang zal ik het toestel ook niet gebruiken. Ik geef wel om een mooi en premium behuizing, snelle soc, genoeg geheugen en inderdaad headphone jack, micro sd en vooral draadloos opladen. Geen draadloos opladen is voor mij dus een afknapper.
Ik heb voor 2 redenen voor de A52 gekozen en niet voor de Poco F3: Samsung heeft gegarandeerd dat Android 14 op dit toestel komt, dat zijn 3 major software updates + nog 1 jaar security patch support. En als 2de had ik met mijn Huawei P30 lite altijd onverklaarbare incompatibiliteiten met andere gadgets zoals mijn Polar fiets computer, maar ook software wou niet altijd, bijv de Launcher 10 app (blijft conitue zeuren om permissies). Aangezien Xiaomi eenzelfde mindset lijkt te hebben als Huawei als het aankomt op software, durfde ik dat avontuur niet aan.
Op papier wss beter ja. Ik stond op het punt een Poco F3 te kopen, maar ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Die goedkope prijs moet ergens vandaan komen. En dat zie je dus terug in de bugs/software support.
Verder heeft de F3 ook geen O.I.S., best wel een gemis.
Die goedkope prijs moet ergens vandaan komen
Shoot me if I'm wrong, maar wellicht is het ook het Merk waar je wat extra voor betaald. Ik weet dat mensen dit altijd over iPhones zeggen, maar ik denk dat dit bij Samsung ook wel het geval is.
Merk is reputatie, en een reputatie moet je opbouwen.
Kijk naar auto's, een Dacia en een Volkswagen zit een totaal ander prijskaartje aan, maar het plaatstaal van de Dacia is dunner, de afwerking kwalitatief minder, de stoelen hangen sneller door. Echter de prijs is er ook naar, en iemand die weinig kilometers maakt, of weinig budget heeft zal zich er prima mee kunnen behelpen. Poco is net als Dacia, er worden wat hoeken afgesneden om een goedkoper product te leveren wat prima voldoet, maar als je wat meer uitgeeft heb je ook de luxe van minder problemen. En daar is geen goed of fout in, maar een persoonlijke afweging wat iemand belangrijk vindt, want je kunt je geld maar 1 keer uitgeven.
vergelijking poco dacia kun je niet echt maken op die manier.

bij een smartphone heb je een paar belangrijke componenten waar je als fabrikant voor kan kiezen of de nadruk op wil leggen.

bij poco is de keuze om vooral een snelle cpu te nemen maar op andere zaken te bezuinigen, kwaliteit camera geen ios en andere zaken.

Samsung kiest er in dit voorbeeld voor camera met ios maar langzamere cpu

Het is dus maar net waar je de nadruk op wil leggen.
Allicht.
Maar als je leest dat proximity sensoren niet werken, er onverklaarbare battery drains zijn (in 1 nacht de batterij leeg) of dat schermen helemaal terug dimmen na een beetje gamen.. Dan betaal ik liever een paar euro meer voor, dan maar 'op papier' wat mindere specs, maar IRL een stuk bruikbaarder :P
Die batterydrain deed bij mij de eerste week 25% in de nacht. Na de update (1 week later) nog 4%. Het dimmen schijnt ook verholpen te zijn maar daar had ik sowieso al geen last van, ben een casual gamer op mijn smartphone. En die "paar euro" is 1/4 van de prijs van een 12 pro max. :+

[Reactie gewijzigd door sowieso123 op 28 april 2021 11:50]

Wie heeft het over een Iphone 12 Pro Max 8)7 Het gaat hier over de Galaxy A52
Scheelde €80 met de A52. _/-\o_ En als jouw problemen bestonden na 1 week niet meer :P
Het is een keuze....ik koos voor de snellere en more good looking (naar mijn mening) van de 2.
Die A52 is best een hele strakke aanbieding. Hij schiet eigenlijk nergens echt te kort. Maar als je het vergelijkt met de F3 dan heb je een punt.
Ja en hoe zit het nu met support (buiten de software support om)? Dus kun je gemakkelijk contact krijgen met de klantenservice, heeft het merk bijv. eigen shops waar je terecht kunt (zoals de Apple Store en ik geloof ook Samsung Store).

Ik weet niet hoe het bij de Poco zit, moet je die opsturen naar China voor reparatie bijv?
Shoot me if I'm wrong, maar wellicht is het ook het Merk waar je wat extra voor betaald. Ik weet dat mensen dit altijd over iPhones zeggen, maar ik denk dat dit bij Samsung ook wel het geval is.
En als er eindelijk fatsoenlijke support op de software komt (4 jaar gaat de goede kant op) is dat terecht. Koop geen abandonware!
Ik heb de F3 wel aangeschaft en de A52 overwogen. MiUI 12 ervaar ik zelf als bijzonder fijn: er valt veel te tweaken, is snel en updates zijn prima voor elkaar.
De camera mist vooral de OIS bij nachtfoto's maar met een vaste hand denk ik dat er maar weinig onderscheid te bespeuren valt tussen de resultaten van de A52 en de F3. De snelheid van de F3 is voor het geld onovertroffen. Ik kocht hem trouwens ook nog eens voor €80 minder dan wat de A52 kost.
En op alle andere punten waar die A52 juist wel goed op scoort...

Dat de SoC sneller kan voor hetzelfde geld weten we wel, dat staat immers in het artikel.
Waterdicht, microsd-slot, ...
Ik heb nu een Xiaomi maar weet niet of mijn volgende nog een China-phone word...
Dit is een serieuze vraag van een iPhone gebruiker. Een paar jaar terug was het gewoon op Samsung dat je voor iedere functie 2 of soms zelfs 3 apps op het apparaat had staan. Dat vond ik altijd een groot nadeel van Samsung en ik begreep daarom de populariteit ook niet helemaal.

Hoe is dat vandaag de dag met Samsung telefoons, zijn er inderdaad nog steeds 3 email clients geïnstalleerd die ook niet te verwijderen zijn, of is het een meer standaard Android ervaring?
Er zijn nog steeds dubbele apps, of in ieder geval apps met overlap (zoals Google Photos en Samsung Gallery). Het is al iets minder, de mailclient van Samsung staat er standaard al niet meer op (alleen Gmail), maar dan heb je wel nog Chrome en Samsung Internet. Het is minder geworden maar nog niet compleet verdwenen.
Dit is ook standaar aanwezig bij miui. Niet alleen Samsung trekjes dus.
Bij MIUI is wel 80% te verwijderen. Bij One UI zijn er weinig Samungapps die je kan wissen waardoor je uiteindelijk met veel dubbele apps zit.
Welke apps zijn dan niet te verwijderen die je zou willen verwijderen? Tegenwoordig zijn alle dubbele apps te verwijderen:
Samsung Internet
SmartThings
Spraak recorder
Galaxy Wearable
Facebook
YouTube Music
Samsung Notes
Offce
Outlook
Samsung Globals
Google Foto's
Google Drive

Ik ben dan heel benieuwd welke app je nogmeer zou willen verwijderen?
Ik zou eerder de Samsung apps willen wissen, niet de Google apps.
Verder weet ik niet meer van buiten wat ik dubbel had, het was genoeg alleszins. Dan zit er ook enorm veel rommel bij die niemand wil: ANT+ services, enorm veel Bixby (en andere Samsung) services die niets bijdragen, Samsung toetsenbord, Samsung Car mode, What's New, Samsung Members, Samsung Split cloud services, Samsung Pay, Samsung Pasword manager,... Allemaal niet te verwijderen en nutteloos of apps met veel betere (Google) alternatieven.

https://technastic.com/re...ware-safe-to-remove-apps/

Ik heb een groot deel van de bloat eens verwijderd met deze guide, maar daardoor werd het toestel onstabiel en totaal onwerkbaar waardoor een factory reset nodig was.

[Reactie gewijzigd door FreVDP op 28 april 2021 11:52]

ANT+ services zou ik niet willen verwijderen. Deze is verantwoordelijk voor de BlueTooth Stack en op deze manier op het toestel aanwezig zodat deze geupdate kan worden via de Play Store.

Car Mode is niet aanwezig op de nieuwe toestellen

Samsung Pay is niet aanwezig op de Nederlandse toestellen, er is een framework van een paar KB aanwezig. Echter zorgt deze ook voor de mogelijkheid van NFC betalingen.

Samsung Members is verzorgd ook het handmatig doorsturen van fout-rapporten.

Zaken als Samsung Toetsenbord kunnen niet verwijderd worden omdat ze een essentieel onderdeel zijn van het toestel. Zo kan je bij fouten de veilige stand opstarten, dan werken alleen 1st party applicaties. Dan werken zaken als Gboard niet.
Zoiets als Samsung members hoeft toch geen app te zijn. Kan dit niet gewoon als instelling worden verwerkt.
En krijg je error meldingen als je sommige apps verwijderd omdat het systeem er afhankelijk van is?
Nee, mocht je bijvoorbeeld via bestandsbeheer naar Google Drive willen gaan. Krijg je de melding dat je deze app moet installeren.

Als je via ADB dingen gaat verwijderen, heb je deze kans wel.
En krijg je error meldingen als je sommige apps verwijderd omdat het systeem er afhankelijk van is?
Nee, en apps crashen ook niet. al kan het wel zo zijn dat er iets niet werkt.
ik heb bijvoorbeeld bixby vision verwijderd via ADB en nu is die optie gewoon uit mijn camera app verdwenen.
Samsung calendar en contacts, in mijn geval.
Maar nadat ik met ODB ongeveer mijn telefoon gebricked had laat ik die nu maar fijn zitten. Zo erg is het niet.
Het is toch ook niet raar dat je contacts niet kunt verwijderen. Dit is 1-op-1 gekoppeld aan de dialer. Als je contacts verwijderd werkt je dialer niet meer. Ik heb trouwens nog nooit een Android telefoon gezien waarbij je de app voor beheer van telefoonnummers kunt verwijderen.
Inderdaad bij Huawei zit het zelfs in de dialer app (wel 2 losse snelkoppelingen, eentje naar de dialer en 1tje naar contactenboek). Bij iPhones zie je de contacten wel in de telefoon app, maar is er wel nog een losstaande contacten app dacht ik?
Ja... Misschien was het inderdaad logisch dat dat geen goed idee was. Wat me stoorde is dat als ik een contact aanmaken wilde, ik de keus uit 2 programma's had die beide "contacts" heetten.

Nu de telefoon gereset, en nu is er een "tiktoksnapchat" in het share-menu, terwijl ik nooit tiktoksnapchat geïnstalleerd heb. Er is altijd wel iets, maar ik heb m'n lesje geleerd en laat het fijn zoals het is.

Edit: tiktok -> snapchat

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 28 april 2021 15:09]

Alle Google Apps inc de Playstore. ;)
En wat dacht je van de Facebook service die op de achtergrond draait? Op elke Samsung phone aanwezig en niet verwijder baar.
De Facebook app is gewoon te verwijderen.
De Facebook app is inderdaad te verwijderen, echter de service die op de achtergrond draait niet 8)7 . deze is dan wel weer uit te schakelen of via ADB te verwijderen.

Hier een mooi tooltje om die en andere voorgeïnstalleerd apps makkelijk te verwijderen.
https://appcontrol.neocities.org/index_en.html
Dat is een hard pass. Hebben alle android telefoons dit?
Voor zover ik weet niet, ik weet dat Oneplus bijvoorbeeld hiermee is gestopt nadat ze het een korte tijd hadden (gestopt ivm klachten van gebruikers).

In de regel kan Android niet op tegen de gebruiksvriendelijkheid van Apple (it just works filosofie), maar betaal je minder en heb je meer bewegingsvrijheid (bijvoorbeeld: ander OS installeren). Het is ook de reden waarom ik mijn ouders iPhone en iPad adviseer en ikzelf helemaal niet van Apple heb. Het is echt mooi spul en het werkt goed, maar het voelt voor mij wat claustrofobisch. Aan de andere kant merk ik dus dat ik wel eens aan het kloten ben met mijn Oneplus waarvan ik dan denk "omg doe het nou eens" waarbij ik jaloers kijk naar de iPhone van m'n vriendin :P
Precies de reden waarom ik naar iphone ben geswitcht. Android vergt mij teveel energie, vooral als ik net een nieuwe telefoon heb. Privacy settings zitten in lagen. Sommige in settings, andere alleen via je google account te wijzigen. Daarnaast zijn het er heel wat. En verschilt het per merk.
Vervolgens nog via adb uitzoeken wat er te verwijderen valt en package names enzo uitvogelen.
En als je een fout maakt kan je opnieuw beginnen :+

En apple zet gewoon goede stappen op privacy gebied.

XDA tijden zijn voorbij voor mij 8)7

[Reactie gewijzigd door Valinor op 28 april 2021 11:33]

Haha herkenbaar! Ik ben ook gestopt met allerlei rare fratsen uithalen op m'n telefoon en ik moet zeggen dat het sindsdien wel wat stabieler draait. Maar wellicht dat ik later ook wel weer terug ga naar het Apple ecosysteem, zeker als je kijkt naar die nieuwe M1 chips, dat ziet er allemaal wel heel cool uit hoor moet ik zeggen. Maar goed dit gaat wat Offtopic voor een thread over de S52 van Samsung ;)
Dit is toen ook de reden waarom ik ben overgestapt, hoewel ik verschillende OS'en leuk vindt om te gebruiken als tech liefhebber.
Ik heb precies het tegenovergestelde. Ik gebruik al jaren Android (zowel Samsung als andere merken) heb een Ipad gehad en nu een Iphone voor werk. Waar ik IOS altijd intuïtief vond, zie ik juist steeds vaker dat ze volgens mij zaken anders doen om het anders doen (of vanwege patenten?). Daarom loop ik er steeds vaker tegenaan dat ik op mijn Iphone zoiets heb van 'hoe werkt dit?' terwijl ik op Android het allemaal wat logischer vind.
Desondanks vind ik de gebruikerservaringen heel dicht bij elkaar liggen (en dat was in de early days van Android wel anders).
De reden dat je het op Android logischer vind is dat je niet anders bent gewend. Ik gebruik sinds een paar weken een iPhone én een Android telefoon. Ik ben altijd een iPhone gebruiker geweest en ik heb echt zitten 'prutsen' met het Android toestel om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen.

Nu weet ik ongeveer wel waar alles zit en wat de logica ook is bij Android. Het is dus een kwestie van wennen en het willen weten/leren. Hoe de werking is.
Huawei heeft ook zo'n Facebook service
Mijn Galaxy S7 heeft dit in ieder geval niet.
Ik vind zelf ook het aantal functies op een Samsung wel wat erg royaal daarom heb ik met ADB er een heleboel afgehaald. Scheelt weer een paar apps in je lijst en in theorie ook accu. In de praktijk merk ik daar overigens niks van.
Er zijn nog steeds dubbele apps, of in ieder geval apps met overlap (zoals Google Photos en Samsung Gallery). Het is al iets minder, de mailclient van Samsung staat er standaard al niet meer op (alleen Gmail), maar dan heb je wel nog Chrome en Samsung Internet. Het is minder geworden maar nog niet compleet verdwenen.
Grootste voordeel is denk ik nu wel dat vrijwel alle apps (met wat uitzonderingen) uit te schakelen zijn, of anders te verbergen zijn in je app gallery. Ook een prima oplossing al zeg ik het zelf.
Nou is Samsung Internet wel een erg prettige browser moet ik zeggen. Ik ben blij dat het standaard op mijn toestel zit.
Is dat dan erger geworden sinds de Galaxy S7 (die ik nog gebruik)?
Gallery/Google Photo's en de mailclient/gmail zijn bij mij dan ook de enige dubbelingen. Waar ik in de praktijk overigens niets van merk, want de apps die ik niet gebruik landen in een ver weggestopt mapje waar ik verder nooit meer naar kijk.
Als ik dit dan vergelijk met mijn Iphone (van werk), dan is het aantal vooringestalleerde apps die ik niet gebruik velen malen groter (aandelen,weer, woning, boeken, clips, wallet, iTunes, Store, ITunes U, kompas, tips, dictafoon, Imovie, Garageband, podscasts, opdrachten, watch, meten, apple tv).
Uit mijn hoofd waren de dubbele apps op mijn S20 FE Chrome-Samsung Internet, Google Assistant-Bixby, Play Store-Galaxy Store, Google Photos-Gallery. Die laatste twee zou je wellicht niet mee kunnen tellen, omdat ze net een ander doel hebben.
Een beetje hetzelfde als geen adblocker kunnen installeren. Je zult het toestel dan moeten rooten.

Bijna alle devices die je koopt bevatten promotie-software. Dit is om de vraagprijs lager te houden. Een krant zonder reclame kost 10 euro ipv 2 euro. Die 3 mailcliënts geeft voor ieder wat wils. Dat verkoopt dus beter en geeft inherent meer winst.

Android is altijd al bloated geweest met de software van de fabrikant. Dat zal altijd wel zo blijven en dat zal nooit veranderen. Het probleem dat hier gaat spelen is dat na elke update er meer geheugen nodig is. Telefoons met 4 GB RAM zijn normaal geworden en dit wordt steeds sneller veel meer.
Vroeger had je een paar MB aan RAM en kon je er navenant veel meer mee. Batterij ging langer mee en de eerste Galaxy S modellen waren al modern en met die telefoon kon je gewoon bijna alles wat nu ook kan. Het moet er maar mooier uitzien, snellere framerates en moet een absurd hoge resolutie hebben.

Ik koop altijd een los toestel en de max is 250 euro. Ik kan er alles mee wat moet en ik ben er content mee. Wil ik echt een power house hebben dan went ik me wel tot mijn PC of laptop.
Eens. Ik gebruik nu nog een Galaxy S7 en afgezien van dat je merkt dat de accu niet meer de nieuwste is, zie ik geen enkele reden om te upgraden. Alle apps, browsen, video kijken. Het werkt allemaal nog prima.
Ik vraag dan ook wel af hoe de primaire camera van deze A52 zich bijvoorbeeld verhoudt tot de camera van de S7? Vooral in slechte licht situaties. Zo op het oog lijkt het me redelijk vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Excalibur82 op 28 april 2021 11:36]

Ik vraag me af, hoe kijk je tegen de (beveiligings)updates aan die je niet meer krijgt op je S7? Ik heb hem ook nog liggen toevallig. Ik ben nu een nieuwe telefoon aan het overwegen omdat mijn Moto G6 dus geen beveiligingsupdates meer krijgt. Maar verder kan ik er nog vrij aardig mee overweg, dus ergens vind ik het onzin om dan een nieuwe telefoon te kopen.
De laatste update die ik heb gekregen is van 6 november 2020. Dus het valt me nog mee.
In theorie kan je natuurlijk ook je eigen ROM erop zetten, de telefoon is qua hardware nog prima.
Oke! Dat is netjes ja.
ach, op IOS krijg je er ook Safari bij. Moet je Chrome (of een ander) zelfs eerst nog installeren. Dus dat Samsung een eigen browser erop zet vind ik niet echt vreemd of zo.
Je begrijpt wel dat één meegeleverde browser niet het zelfde is als twéé, toch?
dat klopt, maar je kan er altijd 1 van verwijderen.
Je kunt Safari ook verwijderen als app.
Je kan het uitzetten, niet verwijderen. Maar komt in gebruik op hetzelfde neer.
Het blijft eigenlijk altijd in het systeem aanwezig omdat anders Webviews niet meer werken.
Chrome zit er tegenwoordig niet standaard meer op dacht ik. Tenminste niet op mij S21, daar moest ik hem toch echt zelf installeren.
Denk dat er hier vooral op gedoeld word dat je out of the box al 2 soorten apps hebt. Die je overigens niet kan verwijderen. In het geval van Apple is enkel safari standaard mee geleverd. En denk dat @tonnert bedoelt dat hij liever zou zien dat alleen Chrome (als voorbeeld) geleverd word. De meegeleverde software kan je vaak niet verwijderen namelijk. En de situatie waar jij op doelt is iets waarin je wel de vrijheid hebt om een extra browser te installeren of niet.
Nee is geen standaard en vaak ook maar net hoe je met dit "probleem" omgaat. De meeste zijn wel te verwijderen. Het is net als bij iOS: wil je standaard app niet maar een alternatief, dan heb er dus 2 van.
Een kwestie van perspectief zeg maar. :)
Zouden jullie ook willen vermelden dat bij de A52 en A72 de video opname te wensen over laat, erg slechte stabilisatie. Er is hiervoor al eerder een update geweest maar het lijkt nog niet helemaal opgelost..
Ik heb er tijdens de testperiode geen erg in gehad en gefocust op fotografie. Zal het testen als ik weer op kantoor ben en het toestel kan vasthouden, thanks.
bedankt! ik zie graag je conclusie.
Standaard geen 5G ondersteuning lijkt me nogal een minpunt. Dit maakt het toestel niet bepaald future proof
Kan je uitleggen waarom? 4G zal de komende jaren toch nog ondersteunt blijven? Zou niet weten waarom je 5G over een aantal jaar nodig moet hebben op dit toestel.
Er zal de komende jaren steeds meer bandbreedte van 4G worden overgeheveld naar 5G. Daarmee zal op 4G steeds minder capaciteit beschikbaar komen en daarmee de gemiddelde snelheid en ervaring gaan verminderen.
Nou is de gemiddelde bezitter van een middenklasse-telefoon waarschijnlijk geen gebruiker die gebruikt maakt van de volledige capaciteit van 4G.
Wat heeft data verbruik nou te maken met specificatie eisen voor een telefoon? Lijkt mij een gevalletje n=1. Data is een ding op zichzelf. Een midrange of highend tel maakt geen verschil in hoeveel video of muziek je wilt streamen, of hoeveel je 't als hotspot gebruik.
Nou ja, ik heb een OP6T prive en daarmee trek ik af en toe 300Mbit over het KPN-netwerk en de A41 van het werk komt niet verder dan 120Mbit. Nou heb ik op geen van beiden traag internet maar af en toe verneem je het verschil wel degelijk.
Hoe essentiëler iets voor je is, hoe meer je bereid moet zijn om voor kwaliteit te betalen

Daarom draait tweakers.net niet op 1eurohosting, en koop je geen a52 als altijd data belangrijk voor je is
Daarom draait tweakers.net niet op 1eurohosting, en koop je geen a52 als altijd data belangrijk voor je
Dat slaat als een tang op een varken, als je data belangrijk vind betaal je misschien meer voor je abbo maar niet perse meer voor een telefoon. Die A52 gaat net zo goed met data op als een S21, alleen dan op 4g ipv 5g (al is er gewoon een 5g versie)
Dat is maar de vraag. Als er straks veel minder bandbreedte is kan je op drukke plaatsen weldegelijk een sterk verminderde internet-ervaring gaan krijgen op 4G. Dit zal echter nog wel een aantal jaren duren voor dit het geval is.
Maar wat voor dikke 4g verbinding heb je nodig voor een beetje whatsapp

Ik ga er maar vanuit dat je niet 200 voor een toestel betaalt om dan voor een 40+ per maand abonnement te gaan

Als je dan wel wilt investeren in een mega unlimited abonnement dan kun je idd beter ook wat meer uittrekken voor je 5g toestel
Zal het verhuizen van de bandbreedte van 4g naar 5g niet een beetje gelijk op gaan met de overstap van de 4g gebruikers naar 5g gebruikers? Anders verwoord: Blijft er voor 4g gebruikers de komende jaren relatief gezien niet evenveel bandbreedte over?
Maar er zullen dan toch ook steeds meer gebruikers van G4 naar G5 overstappen indien hun telefoon dat wel ondersteunt. Waardoor G4 juist weer ontlast wordt en die capaciteit ook helemaal niet meer nodig is?
Dat zal veelal van de behoefte van de gebruiker en het (meer)prijskaartje van 5G afhangen.
Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand een nieuwe telefoon koopt die 5G ondersteund, maar hier geen meerwaarde in ziet en dus weer gewoon een 4G abonnement neem.
Als je 5G ipv 4G gebruikt, dat kost de telecoms (bijna) niks extra, lijkt mij.
De infra aanleggen kost enorm veel geld, maar als die er is, heeft het niet veel meerkosten.

Als te weinig mensen extra willen betalen voor 5G, kunnen ze het daarom net zo goed "gratis" geven. Net zoals je nu ook niet meer extra betaalt voor 4G ipv 3G.
Mss dat dat moment bij 5G juist eerder komt; destijds was 4G een grote verbetering waar veel mensen wel wat extra's voor over hadden, nou mooi natuurlijk (voor de telecoms).
Maar 4G is al zo goed dat men in 5G niet zoveel meerwaarde ziet, dan kunnen ze het beter "gratis" geven (en in plaats daarvan basis/andere tarieven verhogen).

Op die manier krijgt op termijn "iedereen" vanzelf een 5G abo.
Helemaal mee eens!

Waarom zou ik naar 5G gaan als ik met 4G ook gewoon bv Netflix of Spotify kan streamen?
En ik ga er echt niet sneller van typen in bv Whatsapp, als ik op 5G zit... ;)

Ik snap sowieso de hele hype rond 5G niet. Vooral omdat providers claimen 5G te hebben, maar hiervoor gewoon nog de 4G infra gebruiken... Hoe belazer ik mijn klanten... 8)7
Kijk, en dit vind ik dus eigenlijk een heel slechte ontwikkeling. Ik heb nu 4G, wat voor mij ruim voldoende is. Op dit moment heb ik nog een enkele meerwaarde kunnen bedenken waarom ik 5G wil. Maar als de providers nu inderdaad de 4G capaciteit gaan verminderen, waardoor ik er wel problemen mee krijg voel ik mij als klant aardig in zeik genomen. Hiermee 'dwingen' ze me bijna om 1. een nieuwe(re) telefoon te kopen die 5G ondersteund en 2. een nieuw, duurder abonnement af te sluiten.
Ok, ik zit niet helemaal in de techniek achter 5G, en wellicht is het echt nodig om 4G capaciteit op te offeren voor goede (?) 5G. Maar dan zou dit natuurlijk gefaseerd kunnen gaan en parallel kunnen lopen aan het aantal gebruikers die overstappen, waardoor de eindgebruiker er eigenlijk geen last van heeft.
Het zijn eerder de klanten die bepalen wat wordt ondersteund.
De ruimte in de ether is beperkt en wordt verdeeld over waar behoefte aan is.
Blijft iedereen 4G gebruiken, dan gaan ze heus niet 4G verminderen om mensen te dwingen tot iets.
Maar op den duur koopt men steeds meer 5G telefoons, gaat men steeds meer 5G gebruiken.
Vooral zodra 5G telefoons en abo's niks extra meer kosten, kan je natuurlijk beter voor 5G kiezen.
En als maar genoeg mensen dat hebben gedaan, is het logisch dat ook de telecoms de capaciteit voor 4G/5G herverdelen naar behoefte.

Kijk ook naar hoe t ging/gaat met 3G; 10(?) jaar geleden was er geen 4G, dus moest je n 3G toestel kopen.
En die werken vaak nog steeds min of meer ok bij T-Mobile (zeker als ze 3G straks naar 900MHz verhuizen), en dat zal voorlopig nog wel blijven werken ook.
Of bij VF en KPN kan je daarop nog steeds 2G gebruiken (KPN 3G stopt binnenkort).

Dat lijkt me al met al toch niet zo'n ramp, het zijn maar weinig toestellen/users waarvoor dit _echt_ een probleem is. Als jou dit net wel treft is dat natuurlijk wel jammer, maar dat is mss ook wel n beetje de prijs van de vooruitgang. Nu nog de complete 900/1800/2100MHz bands blijven reserveren voor 2G/3G om alleen die paar mensen uit de brand te helpen, lijkt me niet de moeite waard.

Lijkt mij dat hetzelfde geldt voor 4G, al is het (soms) ook mogelijk om 4G en 5G op dezelfde frequentie aan te bieden, dat maakt het mss makkelijker om meer mensen tevreden te houden.

edit: Wat ik hieromtrent overigens n belangrijker aandachtspunt vind, is 4G bellen.
Want zelfs veel nieuwe populaire telefoons kunnen dat (officieel bij alle telecoms) niet eens.
Ze verminderen dus 2G/3G wegens de afnemende vraag, maar dat gaat dan ten koste van het bereik voor bellen, en de gesprekskwaliteit (geen HD Voice over 2G).
Zou dat nou bij 10 jaar oude telefoons spelen oke, maar dit speelt dus zelfs bij de nieuwsten.
Vandaar is voor mij persoonlijk 4G _bellen_ n belangrijkere eis dan 5G.
"Wie belt er nou nog?", iig nog genoeg mensen om dat voor mij als eis te hebben.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 28 april 2021 16:21]

Waarom denk/zeg je dat?
Een provider zal de bandbreedte over de verschillende technieken verdelen aan de hand van de vraag. Daarnaast zijn (bijna?) alle budget providers als Simpel, Youfone, Ben, maar ook T-Mobile zelf standaard nog op 4G en moet je 2euro bijbetalen voor een 5G logootje bij de niet unlimited abonnementen.

Je gaat de komende 4 jaar (of langer) echt geen verschil merken met normaal gebruik. Ik heb een S21 gekocht maar ga echt niet 2 euro per maand bijbetalen voor 5G want merk geen verschil.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 28 april 2021 10:09]

Ja, dat dacht ik ook toen ik mijn vorige telefoon, die nog net geen 4G ondersteunde, had gekocht. Al snel merkte ik dat de dekking - zeker in het buitenland, bijv Duitsland- snel afnam. Heb dus de telefoon snel moeten vervangen. De terugschakelband is 2G, en dan nog erg traag. Alle frequenties gaan verder naar de nieuwere standaard. Tenmiste, in mijn ervaring.
Ik verwacht dus ook dat mijn huidige 4G telefoon komende jaren op steeds minder plekken bruikbaar zal worden.
Verwacht niet dat 4G snel vervangen zal zijn door 5G en zeker plotsklaps op korte termijn niet. Tegen de tijd dat 4G daadwerkelijk uitgefaseerd is (in Nederland) is een toestel zoals de A52 allang aan vervanging toe. Reken er maar op dat 4G nog wel ongeveer een jaar of tien in NL blijft.
Ik denk dat het zeker zo is dat we voorlopig niet van 4G af zijn. Maar waarom zou je een nieuw toestel aanschaffen zonder dat het een nieuwe standaard aan kan? Voelt een beetje als oude wijn in nieuwe zakken.
Wellicht omdat op dit moment 5G niets anders is als een ander stickertje op het reeds bestaande 4G. Volgens de specificaties niet, maar zo implementeren de meeste providers het wel.

Dat zal over een paar jaar geheid anders zijn, maar daar staat ook tegenover dat dit type telefoon een verwachte levensduur heeft van max 4 jaar.
Vanaf 2022 zal 5G wel volwaardig zijn. Als je nu toch een nieuw toestel aanschaft, waarom zou je dan niet meteen 5G meenemen. Of, als je nu toch een nieuw toestel maakt, waarom zou je 5G niet meenemen?
Dat 5G in 2022 landelijk dekkend is, betekend niet dat het ook daadwerkelijk volgens de 5G specificaties (met dito snelheden) werkt. Eer dat 5G naar volle potentie werkt, ben je in elk geval nog wel een paar jaar zoet (bron: de onderburen van mijn vorige werkgever installeert de 5G antennes voor de providers) en daarbij volstaat 4G op het moment ook voor > 90% van mobiele dataverbruikers.
Voor de koper is dat simpel. Heb je echt baat bij 5G of is 4G niet al afdoende. Ik verwacht dat voor de meeste 4G afdoende is voor de nabije toekomst.

Vanuit de fabrikant is het argument tegen 5G nog makkelijker. Dit zit niet standaard in de gekozen chipset en 5G toevoegen kost ze aanzienlijk wat geld op de totale kosten van een telefoon. Dat is voor een telefoon in het 600+ euro bereik wellicht goed te doen. Maar dit is en blijft een mid-range telefoon, waarbij gewoon keuzes gemaakt moeten worden. Toevoegen van 5G betekende wellicht het sneuvelen van een 90Hz scherm.
Omdat een SoC met 5G support nu eenmaal duurder is? Om de kosten te drukken kan het dus (zeker nu nog) interessant zijn om nog geen 5G support te hebben. Daarnaast werkt 5G ook nog niet volledig in NL + de snelheid is vergelijkbaar met 4G, dus al met al zie ik op het moment ook geen reden om (nu al) over te stappen op 5G.
Meer nog: 4G zal nooit uitgefaseerd worden omwille van 5G.

5G is vooral waardevol voor zeer hoge snelheden en zeer veel gebruikers, maar het signaal gaat niet erg ver en komt maar moeilijk door muren heen. Het gaat dus nooit 4G nutteloos maken zoals dat wel het geval was met 3G.
Kwestie van goed kijken als je het wil kopen. Maandag is hier de 5g versie thuis bezorgd. Het verschil ontdekt door het prijsverschil en in de pricewatch te vergelijken.

Tot nu toe ben ik niet tevreden over de vingerafdrukscanner. Heeft veel moeite om deze te herkennen. Ook na het opnieuw inscannen van de vinger is er geen verbetering. De xcompact doet dit veel beter. Het zou ook aan de plaatsing van de scanner liggen. Deze zit te laag om met een hand te ontgrendelen.
Dit toestel heeft qua updates een houdbaarheid van 4 jaar. Ga je echt geen problemen mee krijgen hoor. Ik hoop dat ze over 4 jaar 5g zo ver uitgerold hebben in Nederland dat je een dekkend signaal hebt, en dan echt 5g, niet die neppe shit die we nu hebben.
Eens. Hetzelfde zou je ook kunnen zeggen van Wifi 6, al is dat minder relevant.
Met de komst van 3G en 4G was er nog een duidelijk verschil, ik zie dit (nog steeds niet) in 5G in geval van een smartphone...
Standaard geen 5G ondersteuning lijkt me nogal een minpunt. Dit maakt het toestel niet bepaald future proof
Ik denk dat de doelgroep dat deze telefoon gebruikt geen baat hebben bij een hogere downloadsnelheid dan 4G standaard al bied. Nou zal 4G op den duur ook langzamer worden door migratie van frequenties naar 5G, maar dan nog zal het snel genoeg blijven voor dit soort gebruikers.

Mensen die het snelste van het snelste willen kopen high end, en daar zit ook een prijskaartje aan.
Na het uitkomen van de A52, heb ik deze direct aan mijn vriendin aangeraden. Zij had nog een oude S8 die niet echt vooruit te branden was en de ondersteuning van verlopen was. Prima opvolger voor die prijs zou je zeggen.

Alleen heeft ze het voor elkaar gekregen om op de eerste dag een forse kras op het scherm te krijgen door hem scherm naar beneden op het nachtkastje te leggen. Terwijl ze in die vier jaar amper krassen heeft weten te produceren op haar S8. Heb net nog even zitten controleren maar zowel de S8 als de A52 gebruiken Gorilla Glass 5 dus daar ligt het niet aan. Kan stomme pech zijn, maar het is wel zonde van een mobiel net een maand oud.
Nog steeds geen bewijs, maar ik heb 5 jaar lang een S6 gebruikt. Zonder bescherming of hoesje en nul krassen. En met een A70 binnen een maand een flinke zichtbare over het hele scherm. Mijn eerste gedachte toen was ook dat het scherm gewoon zwakker / gevoeliger is geworden.
Dat klopt. Want de S6 had Gorilla glass 4 en de A70 gorilla glass 3.
aha, dat wist ik niet. Ik had niet verwacht dat na zo veel jaar nog die oudere gorilla glass gebruikt zou worden
Ik heb nog nooit een A52 in handen gehad dus heb geen idee hoe ze geleverd worden, maar misschien nog even extra checken of er vanuit de fabriek niet stiekem een screenprotector op zit?

Mijn OP 7T Pro heb ik nu ongeveer een jaar, hierop zit nog steeds de schermsticker uit de fabriek. Erg lage kwaliteit, waarschijnlijk niet eens bedoelt om te laten zitten en krast dus behoorlijk en ziet er niet echt meer uit nu. Hij zit er echter wel zo strak en netjes op dat het totaal niet opvalt. Zo goed krijg ik een nieuwe er nooit op dus ik doe het er nog even mee tot het echt niet meer gaat. Hopelijk is dit bij haar telefoon ook zo en valt de schade nog mee!
Ik heb er 1 gekocht vlak na de release van het toestel en ik kan je vertellen dat er geen screenprotector aanwezig is. Niet vooraf geplakt, niet meegeleverd in het doosje.

Toestel komt in een (stevige) plastic wrap. Die laten zitten gaat je wel wat vreemde blikken opleveren, denk ik. :)
Helaas, ook slecht nieuws voor mij dan. Ik leg de telefoon ook altijd met het scherm naar beneden op het nachtkastje :+
Gorilla Glass 5, 6 ofwel Victus heb je nodig.
Alles onder 5 is krasgevoelig.
. Heb 3 jaar een GG3 telefoon (OPO) gehad, 0,0 krassen.
De hardheid van alles tussen 3-victus is toch exact hetzelfde? Alle Gorilla Glass heeft een hardheid van 6/7 op de hardheidsschaal van mohs. De vooruitgang sinds GG3 was (afaik) gelimiteerd tot schok resistentie (voor vallen, tegen barsten) en dikte/gewicht.
Apart dat die S8 niet vooruit te branden was.. Heb al sinds eind 2015 een Galaxy S6 en die draait nog steeds alle apps (en installeer regelmatig wat nieuws) nog steeds probleemloos en snel. Heb alleen vorig jaar de batterij vervangen, die was echt op.

15 jaar terug vond ik het nog echt leuk om een nieuw toestel te kopen, de ontwikkelingen gingen toen voor mn gevoel zo snel dat je echt significant meer functionaliteit kreeg. Groter scherm, kleiner/lichter veel betere camera etc. Nu vraag ik me echt af waarom mensen elke 1-2 jaar upgraden naar het nieuwste model om een beetje te facebooken en appen..

Zelf heb ik de laatste jaren de Galaxy s lijn gekocht (S1, S3 en S6 dus), maar vraag me af of deze A een leuk alternatief is voor een oudere generatie S in in dezelfde prijsklasse. Dat is toevallig ook ongeveer het budget van mijn werkgever, al mag ik uiteraard bijbetalen.
Ik kan dit wel beamen. Mijn S8 is ook niet meer vooruit te branden. Tot 2 weken terug was dit mijn primaire telefoon (4 jaar in gebruik) maar het werd echt te traag. Soms duurde het wel 4-5 seconden om een app te openen. Nu heb ik een OnePlus 8.

Ik denk dat dit komt doordat de S8 initieel niet met OneUI uitgekomen is, dat kwam pas bij de update naar Android 8 (of was het 9?). De S6 heeft nooit OneUI gekregen. Ook gebruikte ik hem best zwaar met een work profile van mijn werk.

Overigens is de S8 volgens vergelijkbare benchmarks (GeekBench 4.4) nog steeds sneller dan de Qualcomm 720G die in de A52 (4G versie) zit. Dus ik denk niet dat het met mijn gebruik gaat werken, ik ben wel blij dat ik toch voor een telefoon met Qualcomm 865 ben gegaan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 april 2021 11:54]

Voor mij te groot. Samsung maakte vroeger een mini versie van z'n topmodellen (de facto dan meer middenklasser) maar nu niet meer. Denk eraan om naar Apple over te stappen want het aanbod van kleine middenklassers op Android is bedroevend.
Mijn vrouw heeft 2 x de A3 als telefoon gehad. Klein formaat met degelijke specs. Nu was ze toe aan vervanging en er is gewoon niks meer te krijgen van samsung wat compact is met goede specs. Nu maar voor iphone 12 mini gegaan. Gemiste kans van samsung.
Een gemiste kans van Samsung, terwijl Apple dezelfde kans heeft gegrepen en er duidelijk spijt van heeft aangezien ze al na 2 toestellen willen stoppen met de iPhone mini (en ga er maar vanuit dat de iPhone 13 mini cancellen al te laat was tegen dat ze door krege ndat de iPhone 12 mini het niet goed genoeg deed).

Niks gemiste kans. Er is gewoon geen markt voor.
Vast wel, net als het headphonegaatje is dit wel degelijk een marktgat, dixit de herhaalde comments 'kon ie maar kleiner' die je bij elke nieuwe smartphonerelease her en der leest. Dat Apple het niet slijten kan heeft misschien meer met terughoudendheid voor Apple als systeem en hun premiumprijskaartjes te maken, sluit niet uit dat de Androidhoek geduldig wacht op een broekzakvriendelijk formaat dat niet inboet aan de specs van de "vlaggen"smartphones.

Dat is voor mij alleszins de reden om geen nieuwe aan te schaffen. Technisch kom ik overal aan mijn trekken. Qua duurzaamheid vallen er al heel wat af, maar dat is (helaas) zelden een sale point. Enige praktische innovatie in het verschiet waar men nog onderscheid kan maken is het formaat, zij het gevouwen/ gerold, of gewoon 'klein', maar toch met voldoende batterij en alle meuk die technisch overal kan...
Die zullen wel stevig balen ja, dat ze je vrouw als klant kwijt zijn.
Ja kreeg zojuist een telefoontje van de CEO van samsung met spijtbetuigingen. En bij apple ging de champagne open.
Klein spul is lastig te krijgen. Ik heb zelf een s10e en die is prima qua formaat. Wij moeten van het werk op Samsung of Apple, anders had ik een pixel genomen denk ik
Maar wil ZIJ het niet of wil JIJ het niet? Want als ze eenmaal een groter formaat ervaart wil ze niet meer terug! ;)
Groot gelijk. Ik heb nog gekozen voor de pixel 3a, dat vind ik nog enigszins acceptabel.

Hiervoor een poco F1 gehad, die was echt te groot. Ja ik heb nu een mindere soc maar in de praktijk merk ik het niet eens. (Geen heavy user)
De 12 mini heeft het zelfde scherm qua pixels en logische pixels als een iPhone X, dus alle applicaties werken er ook gewoon perfect op want er zijn nog heel veel iPhone gebruikers met die screen specs. De 2016 en 2020 SE hebben soms wat problemen met applicaties.
Ik heb nu die A42 5G (van m'n werk gekregen) en het past allemaal maar net. Ik heb echt geen kleine handen... Nee, van mij hoeft het allemaal niet zo groot. Ik zit vaak 's nachts op mijn telefoon als ik de jongste de fles geef. Het is zo vreselijk onhandig om dat te doen met een toestel wat je maar net fatsoenlijk met één hand kan bedienen! Ik heb dus voor 's nachts mijn oude toestel maar weer naast m'n bed liggen. Die is 5,5" en dat gaat een stuk prettiger.
Je weet dat hij een "1 hand modus" heeft? Werkt verrassend goed eigenlijk (althans, ik vind 'm fijn werken): https://www.samsung.com/a...es/using-one-handed-mode/
Ah! Nee, nooit naar gekeken, dank voor de tip!
M'n moeder heeft laatst een A41 gekocht, met 70mm breed en een niet al te gladde achterkant goed te doen. De A42 en A52 zijn beide 75mm en dat kan ze niet goed in 1 hand vasthouden. Heb ook geen idee waarom de rest van de wereld het kennelijk wel een prettig formaat vindt.
De A52 is te groot om prettig te bedienen met één hand en de één hand modus is net te klein om dat goed te maken. Maar, voor mij, was er in ieder geval geen geschikt alternatief. Waterdicht, (AM)OLED, recent en niet absurd duur.

Ik heb de 4G sinds launch, met de Buds erbij een prima deal. Komend van een A5 2017 is het een vooruitgang, maar niet overal. Software kent wat mankementen en de accuduur valt tegen.

Qua software bijvoorbeeld moet je nu je scherm delen met anderen bij het switchen van apps. De supersnelle lijst van apps die je had onder Android 8 is verdwenen. Nu is het gewoon sneller om de app op te zoeken en aan te tikken dan in de Recents te kijken. Tenzij het één van de laatste drie is.

De Secure Folder is ook onhandiger geworden. Onder 8 kon je nog kiezen op notificaties alleen leesbaar te maken als SF unlocked was. Nu is dat niet meer mogelijk. Of altijd leesbaar (wat voorbij gaat aan het idee van de SF) of nooit leesbaar, wat gewoon niet gebruiksvriendelijk is.

Schermhelderheid. Die staat op automatisch, maar is vaak te fel. Vooral 's avonds merk je dat. Er zou een custom offset mogen zijn zodat je dat bij kunt stellen. Ieder z'n voorkeur natuurlijk.

Eén hand modus zoals gezegd net wat te klein. Ook daarbij zou een custom offset handig zijn. Zeker omdat je het vaak nodig hebt. Niet alleen omdat de telefoon vrij breed is, maar ook vanwege de lengte. Hij is in balans, gewichtsverdeling ongeveer 50/50 boven/onder. Maar dat betekend ook dat hij gemakkelijker uit je hand valt bij éénhandig gebruik.

Overall een prima apparaat, maar Samsung heeft duidelijk hogere cijfertjes en looks boven praktische eisen gesteld. ( Door bijvoorbeeld de speaker, je weet wel dat ding dat je gebruikt voor bellen met een telefoon, achter het scherm te verstoppen. Met een niet optionele cover om het kwetsbare apparaat te beschermen, is het stemgeluid niet geweldig. Het betreffende hoesje is van Samsung zelf. Zonder is het trouwens ook prut. )

Zijn er betere alternatieven? Ja. Zijn er praktischere alternatieven? Ja. Zijn er betere én praktischere alternatieven? Helaas niet. ( Met alle andere eisen als ondersteuning, scherm, IP rating)
Betere én praktischere alternatieven? Die zijn er zeker wel.
Mijn eigen S10e vind ik in vrijwel alle opzichten beter en praktischer maar zit dan ook weer in een andere prijsklasse. Enige nadeel aan dat apparaat vind ik de spiegelgladde achterkant waardoor een hoesje of skin een vereiste is.
De S10e is inderdaad een andere prijsklasse met meer dan 2x de prijs van een A52.. Introductieprijs 750 vs 350.
Hoesjes zijn met vrijwel alle telefoons aan te raden. Gladheid, breekbaarheid, kans op krassen..

Met meer geld is alles te krijgen. Ik weet zeker dat als ik een miljoen neerleg bij Samsung ik wel een, voor mij, ideaal toestel met ondersteuning voor voldoende jaren kan krijgen. Maar ja.. dat miljoen geef ik liever aan andere dingen uit. Als ik het al zou hebben.
Zolang de pocophones er nog zijn in dezelfde prijsklasses is een samsung een no-go
45w fastcharging is een grote reden al om voor een poco te gaan...oh en die lader zit er wél bij!
Tevens een gratis hoesje en screenprotector om even de eerste dagen door te komen tot degene binnen zijn welke je daadwerkelijk wilt (of permanent...)
Idd. Net een Poco F3 256 gb gekocht bij de launch deal. Wat een smerig fijn toestelletje is me dat voor die prijs. Die Snapdragon 870 kan een lekker stukje knallen, alleszins!

[Reactie gewijzigd door Bexorcist op 29 april 2021 17:30]

Precies echter heb ik geen spijt van mijn f2 pro... In mijn ogen echt de betere...
Een grote reden; ik heb een volwaardig scherm zonder zo'n lelijke hap eruit
Dat was echt een harde eis voor mij, erger mij ernstig aan die hap bij de x3 nfc van de andere helft...
Zou 120hz wel leuk hebben gevonden tho

Vind ze vooral heel premium aanvoelen en dat extra bulky formaat (dikte) en gewicht vind ik persoonlijk een pluspuntje
Voel tenminste dat ik een mobieltje bij mij heb (nogal vergeetachtig 8)7 )

Ze doen het gewoon heel goed
Ook de UI is fijn
Alleen heb jij toevallig de optie al gevonden dat je helemaal rond kunt swipen op de homescreen (dus links en rechts op vanaf tabblad 0? Dat is het enige kleine ergernisje vanaf m'n LG V20 H990DS naar dit :+
Grotere bezels vind ik zelf een pluspunt, bij al mijn mobieltjes gaat er altijd een backcover op wat een doorlopend scherm zou belemmeren of minder mooi zou maken. M.a.w., leuk in de winkel, minder handig in de praktijk.

En een snelle SOC? Had een tijdje geleden een el cheapo Redmi gekocht als 'huistelefoon', als ik het me goed herinner een Snapdragon 430 en zo weinig geheugen dat het ding altijd schreeuwt om meer om updates te kunnen installeren.

Mijn zoontje van 11 speelt er echter bijna elke dag mee, verbaasde me zelf dat hij nooit heeft gezegd, 'Papa dat ding is traag.'

Dus de snelste SOC hebben? Leuk in de winkel, minder belangrijk in de praktijk. :)
Het is belangrijk dat de UI transities en het scrollen vloeiend gaat. Zodra dat stottert zal een telefoon traag aanvoelen.
In principe heb je hier helemaal geen snelle soc voor nodig mits het os licht is en goed geoptimaliseerd. In Android land betekend dat je een zo kaal mogelijk os wil hebben zoals Android one
UI transities? Stappenplan nieuwe telefoon; updaten, resetten, developer options unlocken en al die transities uitschakelen. Kei leuk al die ingebouwde wachttijden, maar van mij hoeft het niet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True