Outriders is een game die veel elementen van andere games overneemt en daar vervolgens een eigen draai aan geeft. Dat heeft als nadeel dat je in Outriders weinig tegenkomt dat je niet al eens in een andere game hebt gezien, maar het werkt wel. De gameplay is heerlijk soepel en werkt verslavend, mede doordat spelers veel verschillende speciale aanvallen, wapens en mods kunnen gebruiken om hun ideale personage samen te stellen. Dat systeem, waarbij bonussen en mods de effectiviteit van wapens en speciale vaardigheden flink kunnen beïnvloeden, is het beste onderdeel van Outriders. Speel je de game in co-op, dan kunnen veel van jouw vaardigheden die van andere spelers versterken, wat extra sterke aanvallen tot gevolg heeft. Het is jammer dat Outriders op andere vlakken net wat te gewoontjes is en - in elk geval in de eerste periode na introductie - nog met wat probleempjes kampt, zodat de game de sprong naar de categorie topgames niet weet te maken. Desondanks is Outriders een zeer vermakelijk spel. Het is geen must-have, maar een miskoop is het zeker ook niet.
In januari 2020 vlogen we - dat deden mensen toen nog, ja - naar Warschau om een nieuwe game van Poolse makelij te spelen. “Nee, niet díe game”, grapten we tegen de mensen die ons direct jaloers aankeken. Op dat moment gold Cyberpunk 2077 immers als een van de grootste games in ontwikkeling, en ook CD Projekt Red heeft zijn thuisbasis in de Poolse hoofdstad. Het ging echter om een game van People Can Fly en Square Enix: Outriders. Tot dan was er nog niet veel over bekend, buiten de teaser die was getoond op de E3 van 2019. Tijdens een speelsessie van ongeveer drie uur maakten we kennis met een soepele en spectaculaire co-op lootshooter die in opzet gelijkenissen had met Destiny en Anthem en in de gameplay wat weg had van games als Gears of War. Genoeg ingrediënten voor potentieel succes dus. Het vertrouwen liep echter een deukje op toen er eind februari een publieke demo uitkwam. De algemene opinie was zeker niet onverdeeld positief, en dus lijkt deze nieuwe franchise van Square Enix nog veel te moeten bewijzen.
Voor een heel nieuwe ‘intellectual property’ kan het enorm lastig zijn om voet aan de grond te houden. Hoezeer we als gamers ook zeggen te houden van nieuwe games, we kopen uiteindelijk toch vooral de zoveelste editie van FIFA, Call of Duty en andere bekende franchises. De doelgroep voor nieuwe, originele games is kleiner. Dat hoeft niet erg te zijn. Veel nieuwe games richten zich bewust op een kleinere niche en kunnen met een bescheidener publiek al succesvol zijn. Outriders is echter niet zo’n game. Het spel is het grootste project waar People Can Fly aan heeft gewerkt. De studio maakte eerder Painkiller en Bulletstorm en werkte mee aan Gears of War, maar ging nooit eerder aan de slag met zo’n ambitieus project als Outriders. Square Enix, dat eigenaar is van People Can Fly, heeft er veel geld in gestoken. Dit is een game die zich moet kunnen meten met de grote, vergelijkbare games de we in de vorige alinea al noemden. Outriders wil in één adem kunnen worden genoemd met Destiny, Anthem en Borderlands. Maar daarvoor moeten je gamers de game natuurlijk wel kunnen spelen.
Die laatste opmerking is een beetje flauw, want de grootste issues die er kort na introductie van de game waren, zijn inmiddels opgelost. Op drukke momenten horten en stoten de servers nog steeds wel een beetje, maar volgens de ontwikkelaar zijn de grootste problemen opgelost. Dat neemt echter niet weg dat veel gamers de afgelopen anderhalve week flink zijn teleurgesteld. In de avonduren en in het weekend bleek Outriders te vaak niet speelbaar doordat de servers overbelast waren. Het vervelendste daaraan is dat de game dan helemaal niet meer speelbaar is. Outriders speelt zich volledig online af, dus zelfs als je in je eentje speelt, moet je verbinding hebben met de servers. Gezien het type game is dat bij Outriders een stuk beter te verdedigen dan bij bijvoorbeeld Crash Bandicoot 4: It’s About Time, maar het blijft vervelend, ook al omdat je deze game dus niet kunt pauzeren. Er is wel een pauzemenu, maar als je er gebruik van maakt gaat de game ondertussen gewoon door op de achtergrond. Wat ons betreft had dat voor solo spelende gamers anders mogen worden opgelost.
De problemen rond Outriders beperkten zich niet tot downtime van de servers. Op de momenten dat de servers hun werk wél deden, bleek namelijk dat het matchmakingsysteem ook nog niet op orde is. De ondersteuning voor crossplatform-play is bijvoorbeeld nog niet volledig. Momenteel kunnen Xbox- en PlayStation-gamers met elkaar spelen, en spelers met Steam- en Epic Store-versies ook, maar die twee groepen kunnen niet met elkaar spelen. Vervelender is dat de Windows-versie nog meer problemen rond matchmaking kent, waardoor het ons meestal niet lukte andere spelers te vinden. Niet per se heel erg, want verbinding maken met vrienden werkt wel en dat is voor de meeste gamers waarschijnlijk voldoende. Daarnaast is Outriders prima solo speelbaar en heeft People Can Fly al laten zien snel aan de slag te gaan om de genoemde problemen aan te pakken. Het zou dus zomaar kunnen dat de matchmaking bij het verschijnen van deze review alweer op orde is.
Al het bovenstaande levert Outriders een ‘poepstart’ op, zoals een bekende Formule 1-commentator het zou omschrijven. Desalniettemin is er ook goed nieuws. Voor Xbox-gamers met een Game Pass Ultimate-abonnement is Outriders namelijk gratis. Dat verandert veel. Je hebt dan niet de volle mep voor de game betaald en dat maakt een valse start als deze toch wat minder pijnlijk. Voor People Can Fly en Square Enix is het fijn dat de plek in het Game Pass-aanbod haast garandeert dat veel gamers het spel op zijn minst even zullen uitproberen. Dat de game een aanrader is voor deze groep mensen, is een open deur. Waarom zou je een productie van deze orde van grootte immers niet even uitproberen? Het is de download zeker waard. Of dat ook geldt voor de zestig euro die anderen eraan uit moeten geven, valt echter nog te bezien.
De Altered Outrider
Outriders is een third-person shooter die zich afspeelt op de planeet Enoch. De aarde is namelijk op. De natuurlijke voorzieningen zijn uitgeput en een serie rampen heeft een einde gemaakt aan al het leven op de planeet. De mensheid moest daarom op zoek naar een nieuwe, bewoonbare planeet en die lijkt gevonden in Enoch. Erg succesvol is die verhuizing niet verlopen: slechts één schip met aan boord 500.000 kolonisten weet Enoch te bereiken. De eerste kolonisten die na een reis van 83 jaar ontwaken uit hun cryoslaap zijn de Outriders en de leiders van de Enoch Colonization Authority. Zij zetten ook als eersten een voet aan de grond op Enoch. Dat is een op het oog prachtige en prima leefbare exoplaneet. Weliswaar lopen er wat rare, dreigend uitziende beesten rond, maar leefbaar lijkt hij zeker. Het gaat echter mis. Een vreemde anomaly verrast de Outriders en heeft een desastreuze uitwerking op de omgeving en de wezens in die omgeving. De speler, zelf ook een Outrider, ziet hoe enkele collega’s voor zijn of haar ogen worden weggevaagd. De anomaly treft ook de speler, maar die sterft niet meteen. Om te kunnen overleven wordt hij teruggestopt in zijn cryopod.
31 Jaar later
Wanneer de speler weer wakker wordt, is het 31 jaar later. De kolonisatie is begonnen, maar verre van een succes. Mensen leven in barre omstandigheden en moeten continu vrezen voor allerlei vreemde, door de anomaly veranderde beesten en monsters. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, is er ook nog een oorlog ontstaan tussen de Enoch Colonization Authority en andere groeperingen. Daar kom je als Outrider dus ook nog eens in terecht, terwijl je nog amper kunt bevatten dat je inderdaad 31 jaar hebt liggen slapen. Het goede nieuws is dat je een belangrijke factor blijkt te kunnen worden in die oorlog en in de verdere missie op Enoch, want je beschikt ineens over speciale krachten. De anomaly heeft je veranderd in wat andere mensen de ‘Altered’ noemen: personen met bovennatuurlijke krachten, verkregen door geraakt te worden door de anomaly. De meeste mensen overleven dat niet, maar zij die dat wel deden, zijn nu dus Altered.
Wat dat voor jou als speler betekent, hangt af van de keuze voor een klasse. Er zijn vier opties: Technomancer, Pyromancer, Trickster en Devastator. Elk van de vier klassen vertegenwoordigt een eigen speelstijl en heeft specifieke eigenschappen die daarmee samenhangen. De Devastator is bijvoorbeeld een tank die zoveel mogelijk in de buurt van vijanden moet blijven. Elke kill die hij van dichtbij maakt, levert hem een boost op voor zijn schild en levensbalk. Voor de Trickster geldt hetzelfde, al moet die het meer hebben van snelle, rogue-achtige acties: snel dichtbij komen, schade aanrichten en weer dekking zoeken. De Pyromancer moet zoveel mogelijk schade aanrichten met vuuraanvallen en krijgt schild en leven als vijanden om het leven zijn gekomen door een van zijn aanvallen. Datzelfde geldt voor de Technomancer, die allerlei support-acties kan verrichten en beloond wordt als hij daarmee zijn teamgenoten op een effectieve manier kan helpen.
We hebben afgelopen week alle klassen even uitgeprobeerd, maar met name veel met de Trickster gespeeld. Dit rogue-achtige type specialiseert zich in crowd control en in zorgen dat je zelf uit handen van de soms best grote crowds blijft. Een handige truc hierbij is een zone plaatsen waarin vijanden trager bewegen, maar de Trickster zelf en zijn eventuele maatjes niet. Ook kan de Trickster zichzelf naar vijanden teleporteren, wat gevechten ook flink kan veranderen. Je kunt je zo immers ineens naar de andere kant van een omgeving verplaatsen. Dat kan handig zijn, want je komt in Outriders allerlei verschillende vijanden tegen en veel van hen stormen op je af en proberen je in te sluiten. Als het wat al te druk om je heen wordt, kan het heerlijk zijn om even naar die ene sniper verderop te springen. Dat geeft wat lucht en een sniper is bovendien niet opgewassen tegen het arsenaal aan abilities en wapens dat je vervolgens van dichtbij op hem los kunt laten.
World Levels
Het gaat te ver om alle speciale vaardigheden apart op te noemen, want het zijn er veel. Wel goed om even te benoemen, is dat het zeker loont om verschillende vaardigheden uit te proberen. De ene optie is wellicht een betere match met je speelstijl dan een andere optie, en ze reageren ook op vaardigheden van andere Outriders. Een Trickster en Pyromancer kunnen samen bijvoorbeeld flink veel schade aanrichten door hun sterkste aanvallen tegelijk te gebruiken. Zo zijn er allerlei combinaties van abilities die een verwoestende uitwerking kunnen hebben op vijanden. Dat is niet alleen spectaculair, maar ook nodig. Outriders bouwt de moeilijkheidsgraad geleidelijk op, in de vorm van World Levels. Hoe hoger je World Level, hoe sterker de vijanden en hoe lastiger de game. Tegelijkertijd wordt de kans op de beste loot groter naarmate je World Level hoger is. Het is dus in je voordeel om het jezelf moeilijk te maken. Speel je echter solo, dan is het zeer de vraag of je de hoogste World Levels zult halen. Wij bereikten op World Level 7 een plateau. Op dit niveau gingen we in de lastigste gevechten vaak dood. Dat lijkt niet heel erg, want je kunt het World Level op elk moment aanpassen naar een wat beter te behappen niveau. Alleen is dat eigenlijk niet wenselijk, want je wil het volgende World Level vrijspelen en de beste loot scoren. Als je in je eentje speelt is het aanpassen van het World Level soms noodzakelijk. In co-op kun je je teammaatjes reviven en kun je door vaardigheden goed te combineren meer schade toebrengen, waardoor een hoger World Level sneller haalbaar is.
Spelen met mods, spelen in co-op
Het is misschien wat frustrerend als je die hogere niveaus in je eentje niet weet te halen, maar echt erg is het niet. Outriders beloont je na verloop van tijd ook op World Level 7 al met prima loot. Bovendien kun je de items die je hebt voor een belangrijk deel vormgeven om jezelf nog een iets groter voordeel te geven. Dat heeft alles te maken met de mods die op wapens en items zitten. Deze mods kunnen allerlei bonussen geven. We speelden met een mod die ervoor zorgde dat er, als we een vijanden een ‘killing shot’ toebrachten, spontaan vier granaten tevoorschijn kwamen rond die vijand. Een handig trucje als er om je vijand heen nog andere vijanden staan. Andere mods boosten je schade of geven stukjes health terug per schot of per kill. Speel je Outriders in je eentje, dan zijn die laatste varianten uitermate belangrijk. Je kunt jezelf niet reviven, dus zorgen dat er constant nieuw leven je levensbalk instroomt terwijl vijanden op je schieten, is een must. Het is grappig om in de gameplay te merken hoe lastige stukjes ineens een stuk makkelijker gaan als je net even een ander wapen met een andere mod gebruikt. Het aantal mods dat je op een wapen kunt zetten, stijgt trouwens naarmate een wapen in een hogere zeldzaamheidsklasse valt. Groene wapens en items hebben geen mods, blauwe hebben er één, paarse twee en gele drie. Wel hebben al die wapens specifieke extra bonussen die je bijvoorbeeld een health- of armorbonus geven. Ook die zijn belangrijk.
Mods verzamelen: spel op zich
Het leukste van bovenstaand systeem is dat je alles dus zelf kunt aanpassen. Wanneer je een wapen of item met een bepaalde mod uit elkaar haalt, is die mod vanaf dat moment beschikbaar in de menu’s voor het aanpassen van je wapens. Het verzamelen van toffe mods wordt zo een spel op zich, evenals het gebruiken van die mods op je favoriete wapens en items. Bij de items is met name de uitwerking op je speciale vaardigheden belangrijk. Een van de mods die we gebruikten, liet ons die abilities bijvoorbeeld een extra keer gebruiken voordat de cooldown actief werd. Dat kan in lastige gevechten veel verschil maken. Op die manier gebeurde het regelmatig dat we gear met hogere scores op armor niet gebruikten, omdat de bonussen daarop minder goed waren. Op deze manier tweaken aan je uitrusting is op zich niet nieuw, maar het komt in Outriders uitstekend tot zijn recht en het maakt de game leuker om te spelen. Wanneer je, gefrustreerd tot op het bot, voor de tachtigste keer neergaat in een baasgevecht, blijft het uitdagend om in je arsenaal te zoeken naar betere combinaties. Als dat keer op keer niets oplevert, kun je altijd nog het World Level verlagen.
Wanneer je Outriders samen met andere spelers speelt, wordt de game makkelijker. Tenminste, dat is onze ervaring. Volgens People Can Fly schaalt de moeilijkheidsgraad mee met het aantal spelers, maar in-game merk je dat vooral doordat je een hoger World Level kunt selecteren. Zoals gezegd levert het combineren van abilities resultaat op en elkaar op de been helpen zorgt dat je niet continu opnieuw hoeft te beginnen. Dat klinkt prima, maar helaas is de uitwerking niet ideaal. We noemden natuurlijk al de problemen met matchmaking, maar er is meer. Outriders schaalt bijvoorbeeld de kracht van spelers niet onderling. Dat betekent dat als jij als low-level speler bij betere spelers aansluit, je eigenlijk niet echt iets kunt doen. Je zult weliswaar wat sneller levellen doordat je sneller ervaringspunten scoort, maar het is niet echt leuk dat tegenstanders met hun hogere niveau jou kunnen ‘one-shotten’. Andersom is er voor sterkere spelers niets aan om op de lagere niveaus mee te spelen. Wellicht is dit een bewuste keuze van de ontwikkelaars om elke speler zijn eigen progressie te laten doormaken, maar het resultaat is dat het lastig is om met vrienden samen te spelen als die vrienden al een leven of vijftien verder vooruit - of terug - zijn.
Ook onhandig is dat je, wanneer je samen met anderen wil spelen, wel een Story Point kunt selecteren, maar geen specifieke missie. Je wordt dus gekoppeld aan spelers die ruwweg even ver zijn als jij, maar de kans is aanzienlijk dat je in een missie terechtkomt die je al eens hebt gespeeld. Dat is in een loot-shooter geen ramp, maar als je gewoon even lekker verder wil spelen, zit je er niet op te wachten. Het dieptepunt was voor ons trouwens dat we aan iemand werden gekoppeld die nog met het staartje van de proloog bezig was. Althans, technisch gezien was dat natuurlijk niet meer de proloog, maar in die beginfase leer je als speler net hoe je klasse werkt en begint de game pas net. Het is niet echt leuk om dan ineens een sterkere speler aan je zijde te krijgen die fluitend dat eerste stukje doorspeelt.
Stabiel op pc en consoles
Op audiovisueel vlak doet Outriders het op het ene moment goed en op andere momenten minder. We hebben prachtige, kleurrijke omgevingen gezien, maar ook inspiratieloze, lelijke omgevingen. We hebben mooi afgewerkte character models gezien, maar ook details in de spelwereld waar games van de vorige generatie zich voor zouden mogen schamen. Gelukkig overheerst de goede kant, met dank aan het hoge tempo in de actie dat ervoor zorgt dat details naar de achtergrond verdwijnen. De vele kleurrijke effecten die op het scherm komen tijdens gevechten zorgen voor mooie plaatjes.
Daarbij blijft de framerate op alle platformen trouwens goed. We hebben Outriders primair op een pc gespeeld, maar zijn ook een paar uur met de game aan de slag gegaan op de Xbox Series X en PlayStation 5. Tussen de twee consoleversies zijn nauwelijks visuele verschillen zichtbaar, maar de pc-versie springt er - op een pc bewapend met een Nvidia Geforce RTX 3080 - wel bovenuit. De game toont meer detail, heeft geen fps-cap en is uiteraard verregaand instelbaar, waar de consoleversies alleen opties hebben voor licht en contrast. Dat is overigens niet slecht: het scheelt alvast dat er niet hoeft te worden gekozen voor 4k of 60fps. De game draait soepel op 4k60. Op de volgende pagina is meer te lezen en te zien over hoe Outriders draait op elk van de platforms.
In de Steam-versie zijn we tijdens het spelen wel wat kleine issues tegengekomen, waarvan de ‘framestutter’ waarschijnlijk de hardnekkigste is. Dat is een probleem waarbij de game op zich soepel draait, maar toch af en toe heel even schokt. Irritant natuurlijk, maar het is op te lossen door de game vanuit Steam in DirectX 11 op te starten. Om het nog leuker te maken: dat werkte aanvankelijk ook niet. Als we de DirectX 11-versie selecteerden, startte de game alsnog doodleuk op met DirectX 12. Dat probleem is inmiddels verholpen, dus wie last heeft van de stotters kan de game gewoon in DirectX 11 draaien. De ondersteuning voor nieuwere features als DLSS ontbreekt dan, maar wellicht is het oplossen van de stotter dat wel waard, in elk geval tot People Can Fly dit probleem volledig heeft opgelost.
De game weet geluid goed te gebruiken om een bepaalde sfeer te creëren, waardoor je het vaak aan voelt komen als er een pittig gevecht gaat losbreken. De kwaliteit van de stemacteurs die het verhaal moeten dragen is wisselvallig. Sommige personages komen goed uit de verf, andere - waaronder het mannelijke hoofdpersonage - een stuk minder. Dat leidt er nogal eens toe dat elementen van het toch al niet hoogstaande verhaal niet lekker overkomen of dat grappig bedoelde oneliners simpelweg doodslaan. Ook hier geldt dat het allemaal zeker niet erg is, want je hebt er op zich geen last van in de gameplay. Het illustreert echter wel waarom Outriders zich weliswaar gewoon goed mag noemen, maar geen topgame is.
Framerate in beeld
Wij testten Outriders zoals gezegd op de pc, Xbox Series X en PlayStation 5, waarbij we op alle drie de platforms gamecontent hebben gecaptured om deze vervolgens te analyseren met trdrop. Dat is een tool die de frametiming optisch meet en aan de hand daarvan de daadwerkelijke framerate berekent.
Op alle drie de platforms valt op dat er een groot verschil in framerate is tussen de cutscenes en de daadwerkelijke gameplay. De cutscenes hebben een variërende frametiming die uiteenloopt van 16ms (60fps) tot 48ms (20fps), met een gemiddelde van ongeveer 30fps, maar dan dus met microjudders. We zien dit zowel bij de pc-versie als bij de versies voor Xbox Series X en PlayStation 5.
Zodra de cutscenes voorbij zijn en de game (naadloos) overgaat naar daadwerkelijke gameplay, schiet de framerate weer omhoog naar 60fps. Onderstaande clip met pc-gameplay laat dit duidelijk zien.
Kijken we meer in detail naar die gameplay, dan zien we dat de game op ons Windows-systeem met Intel Core i7-6950X processor, 32GB ram en Palit GeForce RTX 3080-videokaart gemakkelijk op 60fps draait met alle beeldinstellingen op Ultra en DLSS op 'Balanced'. Wel zien we hierbij af en toe een micro-stutter, waarbij hetzelfde frame twee keer achter elkaar getoond wordt. Schakelen we v-sync uit, dan schiet de framerate omhoog, met pieken boven 135fps.
De Xbox Series X en Sony PS5 slagen er ook in de game in 4k gelockt op 60fps weer te geven. Wat wel opvalt als we de beelden van beide consoles met elkaar vergelijken, is dat het beeld van de PS5 vaak iets minder gedetailleerd is dan dat van de Xbox Series X. Beide consoles maken gebruik van dynamische resolutie-rendering, waarbij de game de interne resolutie aanpast om de beoogde beeldsnelheid te behouden. De PS5 lijkt daarbij vaker en verder in resolutie terug te schakelen dan de Xbox, al is het verschil tijdens gameplay in de praktijk niet of nauwelijks zichtbaar.
Xbox Series X vs Playstation 5 - klik voor grote versie
Conclusie
Outriders is een goede game met heel fijne gameplay, die spelers beloont voor het zorgvuldig bij elkaar zoeken van een wapenuitrusting die past bij hun klasse en speelstijl. Daarbij is de game uitdagend en geeft hij spelers voldoende opties om die uitdaging te lijf te gaan door andere keuzes te maken als het even niet lukt. Er is verder behoorlijk veel content en juist door al die verschillende manieren van spelen is het zeker niet ondenkbaar dat je Outriders een tweede keer zou willen doorspelen. Dat het verhaal daarbij niet de drijvende kracht achter de game is, is eigenlijk een voordeel. Games die het van hun verhaal moeten hebben, zijn immers zelden leuk om meermaals uit te spelen.
Toch moeten we ook constateren dat Outriders niets nieuws doet. De game biedt niets dat je niet ook in een game als Destiny, Anthem, Gears of War of Borderlands had kunnen vinden. Dat zou gamers kunnen afschrikken. Wat ons betreft is dat echter niet nodig. Outriders gebruikt veelal bekende gameplayelementen, maar doet dat op een goede manier, met het wapen- en modsysteem dus als uitblinker. Voor Game Pass Ultimate-leden is dit natuurlijk een no-brainer, maar ook als je de volle mep moet betalen, haal je met Outriders geen miskoop in huis.
Sinds een 2 tal dagen is de populariteit van deze game wel sterk afgenomen, getuige reddit.
Meer mensen geraken nu bij de endgame en die lijkt toch niet zo goed te zijn.
Ook de balance patch die ze net hebben gereleased kwam veel kritiek op.
Als je kijkt naar de reddit, staat het nu gewoon vol van, terechte, pijnpunten:
1) de enige endgame content is time based. Hierdoor zijn 90% van de builds nutteloos omdat je gewoon moet rushen en maximum dps hebben. Tank / support builds kunnen amper iets doen, laat staan solo. De meta is the only way to go.
2) hun balance patch was veel te grof. Sommige abilities zwaar generfed terwijl het de enige oplossing was en andere gewoon te zwak om iets te verwezenlijken.
Voor mij focussen ze hun te veel op wat de youtube streamers zeggen en doen ze nu aanpassingen op wat enkel die zeer kleine groep zegt. Het grootste deel van de playerbase zat niet in endgame 1 dag na release of farmed 20 uur per dag. Die willen gewoon rustig hun build samenstellen, wat zitten chillen in de endgame, wat niet gaat als alles direct een timer heeft en er maar 1 build goed is omdat de streamers dat zeggen.
Ik hoop dat ze hun endgame structure snel aanpassen, want nu haken veel mensen af op dit punt. De rest van de game is wel heel sterk!
[Reactie gewijzigd door Pufster op 22 juli 2024 14:48]
Welkom in de gaming 2,0 wereld waar populaire streamers het voor het zeggen hebben, en in ruil voor bakken met geld zo snel mogelijk hun streams en reviews posten. En je bent natuurlijk een held als je een game binnen een dag uitspeelt en je commentaar deelt!
En een nog grotere held als de developer n.a.v. jouw 'review' aanpassingen doorvoert aan het spel.
Ik denk te pessimistisch.
Reden is heel simpel met review kan je makkelijk gaan liegen maar met streamen gaat het veel maal moeilijker.
Als alles repetitief raakt of crashed dan kan jij dat moeilijk recht praten.
Dat is ook de reden dat ik naar live streams kijk.
Kerel kan zeggen van leuk spel is
maar als hij een uur moet hout hakken voor een simpel muur, dan prik je daar gemakkelijk door heen.
Voor zover ik weet zijn de streamers die de reviews maken mensen die de games vaak een korte tijd spelen. De streamers die langdurig een game spelen reviewen meestal niet de nieuwe games. Dus ik ben het niet met je eens dat het pessimistisch is gezien.
Streamers net zoals marketeers in mijn ogen verkopen zichzelf en verlagen ze zichzelf of hun waarden om geld te verdienen afgezien van degene die oprecht blijven in wie zij zijn en wat zij willen alleen dat ik prakties niet mogelijk in de mediabranche.
Veel bedrijven weten allang deze streamers te bereiken door hun tegemoet te komen waardoor zij zich positief over bepaalde producten uitlaten om de jongere generaties te beïnvloeden. Ik wil niet zeggen dat alle streamers zo zijn alleen niet zo naïef aub. Het is helaas, net zoals uiteindelijk het meeste overgenomen door financieel belang.
Ik heb van dichtbij vrienden meegemaakt die begonnen met streamen en veranderden om tegemoet te komen aan de streamers. Ik vond het ook niet meer leuk om met de personen te gamen en moest opletten wat ik zei als ik in het kanaal was. Het eind is zoek.
Afgezien van het opzij zetten van je normen en waarden voor geld is nog het ergste dat je jezelf verloochent waar als je dit lang genoeg doet dit je persoonlijkheid zal veranderen.
Gaming 1.0 waren het echter GameKings, PC Gameplay en Power Unlimited die bepaalde wat de populaire games waren. PCGP was in mijn ogen nog wel de beste, en ik zijn nog wel enkele juweeltjes die ik uit dat tijdschrift kon opduiken, maar al met al had je toen ook al 'journalisten' die bepaalde games meer aandacht gaven.
Voor mij focussen ze hun te veel op wat de youtube streamers zeggen en doen ze nu aanpassingen op wat enkel die zeer kleine groep zegt.
...
Ik hoop dat ze hun endgame structure snel aanpassen, want nu haken veel mensen af op dit punt.
De streamers zijn zeg maar hun gratis marketing arm, die nieuwe klanten slachtoffers binnenbrengt. Al die mensen die afhaken hebben het spel al gekocht en hebben niet zo een sterke stem als een paar Youtubers.
Daarnaast heeft de doorsnee gamer in deze doelgroep een heel kort geheugen en kunnen prima bij een grote (betaalde) uitbreiding of een Outriders 2 weer worden verleid door diezelfde Youtubers...
Ik had in het begin mijn bedenkingen bij het spel. Destijds kon de demo mij niet bekoren en dit gevoel bleef aanwezig bij het spelen van de retail versie. In het begin, in ieder geval ...
Outriders is namelijk, naar mijn mening, een 'ruwe diamant': de presentatie (audiovisueel, het verhaal, de quests) is sterk wisselend. Echter, onder het oppervlak ligt een fantastisch leuke game; ik moest mij gewoon even door de - onwijs saaie - proloog slepen om te zien wat voor een spel het is (en kan zijn).
Inmiddels ben ik een kleine week verder en kan ik stellen dat het een zéér vermakelijke game is. Het biedt de speler de juiste uitdaging en, voor een RPG, voldoende keuzes om het e.e.a. af te stemmen e.d. Daarnaast vind ik de classes (+abilities) en het loot-systeem erg bevredigend.
Dus, geef Outriders een eerlijke kans. Sla jezelf door de saaie en niet representatieve proloog en je zult zien dat het een tof spel is (met hier en daar wat ruwe randjes).
The Division II heeft een gedetailleerde open wereld die ik wilde ontdekken. Die ervaring had ik niet met Outriders. De omgevingen zijn ietwat generiek in Outriders.
[Reactie gewijzigd door Bionaut93 op 22 juli 2024 14:48]
Eerder Division meets Anthem. Er lijkt helemaal niks op Destiny, ook gameplay elementen niet, alleen dat het een looter is. Heeft veel elementen van zowel Anthem en Division, zowel qua sfeer, gameplay, mechanics.
[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 14:48]
Mwah, deze ochtend startte ik het spel op, mijn volledige inventory is weg en ik kan geen server meer joinen met mijn character. Het lijkt erop dat de enige optie is om een nieuw character te starten.
Al mijn legendarys, rares, al mijn progress, mijn levels. Alles is weg.
Dit spel is kapot.
Ja ik snap de hype ook weer niet. Alweer een slecht gemaakt spel met een ontzettend droge generieke gameplay.... de wil van mensen om iets leuk te vinden is sterker dan de realiteit, denk ik dan maar.
Hoewel ik opgroeide met doom en wolfenstein begint de gruwelijke setting me nogal tegen te staan. De proloog begint nog wel leuk met mystieke alien toestanden, maar dan weer voor je het weet rijd je door een veld met verminkte lijken, rondvliegende ledematen. Allemaal weer meer van het zelfde, terwijl het verhaal eromheen leuk kan zijn met die goeie scifi setting a la battlestar galactica in het begin.
De gore zelf voegt voor mij ook niet meer zo veel toe, de impact ervan moet vooral vanuit het verhaal eromheen komen, maar de klasse daarvan schemerde bij mij niet door nav de demo.
Ik heb het 3 keer een kans gegeven en na 3 keer eruit geknikkerd te worden tijdens een cutscene omdat er weer eens server problemen waren heb ik het er weer afgegooid. Ik heb geen tijd meer voor games die hun zaakjes niet op orde hebben. Mijn gametijd is kostbaar.
Het is vooral een manier om een belangrijk stukje informatie voor lezers met een Xbox in een oogopslag zichtbaar te maken. Het gebeurt niet elke dag dat een gloednieuwe, grote game vanaf dag 1 gratis op Game Pass staat. We zetten de prijs bij games met een gunstiger dan normaal prijspunt wel vaker in de pluspunten. Dat beïnvloedt de inhoud van de game verder niet, maar het is van belang in de afweging of je een game wel of niet gaat spelen. Dus voor de Xbox-versie is het zeker een groot pluspunt.
Voor mij wordt het daarvan zeker beter.
- Het spel wordt toegankelijker voor een breed publiek, het is een online co-op spel dus een grote userbase is zeer gewenst.
- Als het niet op Game Pass had gestaan had ik zo'n spel als dit nooit gekocht. Nu zorgt het al een week lang voor een paar uurtjes per dag voor plezier.
- Doordat het op Game Pass staat spelen mijn vrienden het ook. Een online co-op spel met vrienden spelen maakt elke game een stuk leuker.
Niet direct, maar nu ik het spel "gratis" speel neem ik de server problemen maar voor lief. Ik denk dat als ik hier 60 euro voor had betaald, ik wel een stuk gefrustreerder zou zijn. Maar over de inhoud van het spel zegt het inderdaad niet zo veel
Even voor mijn beeld: "verdwijnt" deze game op termijn ook weer van Game Pass? En zo ja, hoe lang is doorgaans die termijn, of verschilt dat heel erg per game?
Ja, volgens mij is het net als met Netflix: sommige games blijven heel lang, andere gaan redelijk snel weg, en sommige zijn een soort van permanent. Ik heb er zelf echter nog nooit last van gehad, maar ik game ook niet super veel
Mijn vraag is, waarom krijgen blijkbaar spellen geen cijfer meer, want er staat letterlijk niks bij?!?!
Want deze spel hoort zeker een RUIME onvoldoende krijgen, hoe veel problemen deze spel wel niet heeft, en hoort er ook letterlijk be te staan, we raden deze spel door al die problemen niet aan, YouTube staat er vol mee, en AngryJoeShow en Skill Up en veel meer laat al heel goed zijn hoe slecht de spel het doet.
Omdat de cijfers nutteloos waren en de helft van de discussies over het cijfer gingen. Ook krijg je problemen bij bv. een nieuwe FIFA: als die elk jaar een klein beetje beter is, moet dan het cijfer elk jaar beter worden?
Omdat de cijfers nutteloos waren en de helft van de discussies over het cijfer gingen. Ook krijg je problemen bij bv. een nieuwe FIFA: als die elk jaar een klein beetje beter is, moet dan het cijfer elk jaar beter worden?
Ja natuurlijk, zonder cijfers heb ik totaal geen bal aan zo een review, als een spel slecht is (en dat heeft niks met smaak te maken) dat er een hoop fouten en zo in zit, dan hoort hij een lage cijfer te krijgen, zo als een 6 of 5 of lager, en ja als een spel iedere jaar beter woord hoort de cijfer mee te gaan, maar FIFA woord al VELE jaren niet meer goed bevonden, en zie je ook duidelijk aan de cijfers, FIFA 21 heeft nu al niks voor niks een 4.6 gekregen op IMDb, zelfde als FIFA 20 die een 5.0 heeft gekregen, en FIFA 19 die een 6.3 heeft gekregen, en FIFA 18 heeft een 7.0 gekregen, en aan die cijfers kan ik dan heel snel zien dat het prut spellen zijn geworden, en dat ze iedere jaar slechter woorden, en dat ik niet me tijd en geld er aan hoeft te geven, daarom wil ik ook graag cijfers zien.
[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:48]
Buiten dat de prijs uiteraard van belang is... Ja, daar wordt de game beter van. Het vergroot de playerbase en aangezien de game crossplay ondersteunt (hoewel er nu een probleem is tussen console en pc maar wordt aan gewerkt) is dat positief voor iedereen.
Als het spel gratis was, had dat IMHO ook zeker bij de pluspunten gestaan.
Voor Game Pass Ultimate houders komt dit in de buurt van gratis. Of het is hetzelfde als gratis als ze GPU al voor andere games hadden aangeschaft.
Ik wilde graag de review kijken, maar daarvoor moest ik inloggen bij YouTube en een creditcard of ID gebruiken om aan te geven dat ik oud genoeg ben. Daar heb ik niet zo'n zin in.
Zie ik iets over het hoofd of is dat de enige optie?
Schijnt iets nieuws te zijn met als excuus een EU richtlijn. Ik ben het nu ook pas voor de tweede keer tegengekomen maar ik was ook niet van plan een id-kaart naar Google te sturen (dat zou wel de laatste zijn die m krijgt).
Wat mij opvalt is dat in reviews tegenwoordig veel fouten rechtgepraat worden. Een spel met zoveel fouten is gewoon geen goed spel. Ook dat het gebrek aan verhaal word gezien al " lastig" vind ik erg vreemd. Ik heb the witcher en mass effect wel 4 x gespeeld ( en ga dat waarschijnlijk nog wel een keer doen). Dat een spel over een jaar of wat wel lekker wegspeelt is voor het moment van verschijnen geen pro in mijn ogen.
Er is wel een verhaal, het is alleen niet heel hoogstaand. Maar het belang van het verhaal verschilt per game. In de games die je noemt pik je steeds draadjes van verhalen op, en in dat kader speelt alle actie zich dan af. In games als Destiny en Outriders is er wel een verhaal, maar de gameplay, de uitdaging en de te verdienen loot (om je character verder uit te bouwen en te optimaliseren) staan voorop. Dat maakt het gewicht van het verhaal heel anders. Een game als The Witcher kan niet zonder een goed verhaal en tig leuke, kleinere verhaaltjes om te ontdekken. Outriders leunt daar veel minder op. Je komt nog steeds wel leuke verhaaltjes tegen her en der, maar die spelen tweede viool tov de genoemde andere elementen.
net zoals een Diablo 3, heerlijke game, hoge speelbaarheid, maar het verhaal is beperkt.
geen nadeel, gewoon andere game.
sommige games hebben een geweldig verhaal, zeer beperkte gameplay, ook een ervaring.
niets mis mee
Precies. En dat is precies de reden dat je Diablo 3 makkelijk meerdere keren kunt uitspelen. Ben er met vrienden denk ik ene keer of 4 doorheen gegaan. De mechanics zijn goed, het blijft leuk. Het verhaal maakt dan allang niet meer uit.
Diablo 3 had nog betere teksten dan dit.. het verhaal is echt dramatisch slecht met slechte oneliners.. ik vroeg me af wie ze hiervoor hadden ingehuurd.
ieder zijn smaak, ik vind de humor en dialogen best vermakelijk tussen de missies door. Een luchtigheid op een prettige manier. alleen jammer dat ze de joirnals e. d. niet een audio beleving hebben gegeven
Vroeger was dat nooit een probleem, pas sinds ze games zijn gaan updaten zijn ze ook games gaan releasen die nog niet klaar zijn (En helaas komt dat probleem steeds vaker en vaker voor). Vroegah was alles betah
Ik heb een PS5 maar ik denk dat ik ook wat voorzichtiger ga worden met kopen op release, vooral bij third party devs, de PS games van Sony zelf zijn meestal gewoon uitstekend te spelen zonder day one patch.
Wow deze is heftig! Eerste keer dat ik hier van hoor. Kan People Can Fly ook niks voor je doen? Moet toch ergens wel terug te vinden zijn wat je character was en wat ie had voor het mis ging, zou je denken...
Dit is wat de devs hebben gezegd
"Inventory Wipes & Restoration:
We believe that the rate of this bug appearing should be greatly reduced once the upcoming patch has been published. With crash fixes in place, we intend to run a one-off mass restoration. Here are our intentions for this restoration:
Restoration should take place on a specific day and should be a one-time event
The exact date is TBC but we’re hoping for this to occur in the coming week(s)
We will update you when we have confirmation of date and timings
We will only be able to restore the most valuable tiers of items lost, e.g. Epics and Legendaries.
We will be unlikely to restore an inventory full of blue gear.
The restoration should be additive to your inventory. It should not replace your current inventory.
Restored items may not be have the exact same stats as the lost items
Note that restoration will not be possible for items that were acquired but where the game connection was terminated before an autosave could complete as those items would never have made it into your server inventory/our logs. Such suspended autosaving is noticeable when the yellow autosave icon stays active for a longer period of time.
For any individual restorations that were missed, or that occur in future, we plan to equip our teams to help on an ad hoc basis.
Please note that these are our intentions that we are providing here for transparency. While we will try our hardest to make things right, we unfortunately cannot make guarantees for the specifics of the above or the timeline of this, as we may run into technical difficulties that delay our work.
The Accolades Wipe issue is something we're again looking into whether we can run as part of such a one-off restoration or whether we will need to tackle these cases on a one-to-one basis. Accolades are a more complex piece of data per profile than a piece of equipment, so working through a solution here is taking a little more time."
Oef, weken wachten op je inventory terwijl je maatjes gewoon doorspelen... Dat is wel echt killing.
Als hen was zou ik er iets speciaals van maken. Een bepaalde exclusieve The Restored armor set ofzo, die alleen mensen die hun shit kwijt waren krijgen wanneer de Restoration plaatsvindt. Dan geef je het nog een positieve draai, wordt de bug bijna een feature. Maar dat is vast te positief gedacht.
[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 22 juli 2024 14:48]
Dit bewijst maar weer dat het niet handig is een spel direct bij release te kopen. Na Anthem en Wolcen wel mijn les geleerd en sindsdien wacht ik minimaal een jaar voordat ik een nieuw uitgekomen spel koop. Ben heel blij dat ik Valhalla niet direct gekocht heb bijvoorbeeld, daar is ook meer mis mee dan goed. Servers die niet goed lijken te werken op release is ook een probleem wat elke game schijnt te hebben.
Op basis van reviews en youtube videos en op basis van wat ik gedurende meerdere maanden op hun eigen forums lees is dat er non stop mega veel bugs in zitten, dat het erg lang duurt voordat zaken gepatched worden. Dan brengen ze eindelijk weer nieuwe content uit, zitten er nog meer bugs in. De transmog system is echt te slecht voor woorden, Tijdens de yule was iedereen non stop dronken, Het gehele spel is een enorme downgrades ten opzichte van Odyssey. River Raids zou highly repeatable zijn, maar dat bleek achteraf verre van dat te zijn. Er zijn meer armors verkrijgbaar in de helix store dan in het spel zelf enz enz. Waarbij ik dus blij het niet gekocht te hebben.
Er zijn natuurlijk altijd mensen die een andere mening hebben en als jij daar 1 van bent, is dat prima en zou ik zeggen geniet van het spel.
Zelf vond ik de gamepass en alle zogenaamde Free content bij Odyssey heel irritant. Het is feitelijk gewoon content die uit de main game geknipt is, die later aan je terug gevoerd wordt. Daarom, door nu een jaar te wachten met de aanschaf heb ik straks niet alleen alle content in 1x maar kan ik het bovendien met dikke korting kopen.
De base game was inderdaad prima te spelen. Het probleem ligt hem bij de post launch. Tot nu toe alles dat ze hebben toegevoegd, was extreem buggy. Elke keer dat ze nieuwe content uitbrengen introduceren ze weer nieuwe bugs. En vaak duurt het dan een maand voordat het weer gefixt wordt, terwijl ze ondertussen wel nieuwe betaalde content blijven uitbrengen. Daarnaast komen ze beloftes ook niet na (river raids zou highly replayable zijn, maar je bent er met een uur of 4 mee klaar en daarna is er geen enkele reden het te blijven spelen) en zijn de rewards voor de nieuwe content reskins van bestaande armor sets, terwijl de betaalde sets allemaal uniek zijn (ondertussen zijn er volgens mij net zoveel (als niet meer) betaalde sets als "gratis" sets).
Ik heb me zeker met de game vermaakt, maar met Yule begon ik me al behoorlijk te irriteren, river raids ben ik na een half uur mee gestopt en met Ostara heb ik het spel helemaal weggelegd door de hoeveelheid bugs die er inzitten. Ik ga Wrath of the Druids wel proberen wanneer die uitkomt, maar als dat hetzelfde verhaal is, ben ik klaar met het spel.
Na Anthem en Wolcen wel mijn les geleerd en sindsdien wacht ik minimaal een jaar voordat ik een nieuw uitgekomen spel koop. Ben heel blij dat ik Valhalla niet direct gekocht heb bijvoorbeeld, daar is ook meer mis mee dan goed.
Je noemt nu AAA titels. Eigenlijk hebben die ook een early access periode na release, maar zo durven ze het niet te noemen omdat ze toch de volledige prijs vragen. Bij goed early access titels is het andersom: er wordt met passie gewerkt aan het spel, er wordt erkend dat het nog niet is wat het moet zijn, en vaak is de prijs in early access ook lager.
Een vuistregel: is het bedrijf achter het spel of de uitgever beursgenoteerd?
Wolcen is echt geen AAA game hoor. Dat is gemaakt door een studie van 12 man, inmiddels zijn het er meer, maar is toch verre van een triple a game hoor. Laatste paar jaar lijkt het erop alsof je als speler gewoon een betalende beta tester gezien de staat waarin games released worden.
Doom Eternal heb ik gewoon een flinke periode mee gewacht en toen voor de helft van de prijs gekocht. Daar heb ik nog steeds veel plezier van.
[Reactie gewijzigd door taurus0205 op 22 juli 2024 14:48]
ja dat bedoelde ik ook. Op Activision blizzard is ook genoeg aan te merken, maar zij voeren tenminste altijd nog alpha en beta tests uit alvorens hun games uit te brengen. Bij diablo3 is er voor elk nieuw seizoen altijd nog een twee weken durende PTR test. Ubisoft in elk schijnt nooit aan Beta testen te doen, kan me haast niet voorstellen dat hun eigen devs hun eigen spel spelen
Ben blij dat hij bij de game pass zat. Wat een lineaire game. Zeker van zoiets als dit, wat door de fans een destiny 2 en division 2 killer werd genoemd..
Het is meer een online gears of War corridor cover shooter.
Helaas. De zoektocht voor iets naast division 2 gaat door.
Ik vind Outriders houterig besturen in vergelijking met The Division II. Animaties zijn ook iets minder. En de spelwereld is generieker, los gezien van de setting.
Wat ik tof vind aan Outriders zijn de speciale krachten. De combat doet een beetje denken aan Mass Effect. Heel vermakelijk.
[Reactie gewijzigd door Bionaut93 op 22 juli 2024 14:48]
Ik heb mij sinds release al erg vermaakt hiermee. Tuurlijk, er zijn minpunten zoals de crashes (soms laad ik in het spel, open inventory, ga naar map en er volgt een crash naar desktop), maar ondanks dat vind ik het wel een erg mooie titel en al zeker in de Game Pass. De Series S doet ook niet onder voor andere consoles. Uiteraard ziet die er wat minder goed uit als je side-by-side gaat vergelijken, maar de Series S blijft wel een vloeiende framerate behouden. Ik was al een erg grote fan van The Division, The Division 2 en Destiny 2, en voor mij is dit gewoon weer een extra titel om veel tijd in builds etc te stoppen